Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 24hb Syawal 1435 @ 21hb Ogos 2014, 4:14:22 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Krim tartar : untuk apa krim tartar digunakan dalam membuat kek?
adilatul44
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 00:27:41 pagi    [Edit]


kepada suri2 atau pun sura2 yang tau pasal kegunaan krim tartar....
saya selalu jumpa dalam resepi...biasanya untuk buat kek...kena masukkan krim tartar...saya nak tau apa guna krim nih...pas tu kalau tak masukkan tartar...apa akan jadi pada kek tu....

jangan ada lak yang jwb pasal tartar gigi...

--------------
as-saadah -pakej mudah bersalin, kristal swarovski

60.48.93.:-)

harsha
harsha
Pengendali
2. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 07:28:15 pagi    [Edit]
cream of tartar ni selalunya ditambah pada putih telur .. utk merendahkan pH value putih telur itu sendiri. apa jadik kalau tak letak cream of tartar.. idaklaa pulak aku tahu.

buat kek ni bukannya boleh memandai mandai.. salah sukatan dan sebagainya, nanti membazir.

sesapa dah try.. boleh maklumkan hasilnya di sini.

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 07:57:42 pagi    [Edit]
boleh gantikan krim of tartar dgn 1 sudu kecil jus lemon sbb dengar khabar cream of tartar ni tak halal krn ianya adalah deposit penghasilan wine

krim ni utk kasi telur putih kembang elok bila dipukul..dan memaximumkan jumlah udara terperangkap didlmnya bila dicampur dgn adunan tepung..gitulah apa yg kak Noor faham..

krim ni nama aje krim tapi dlm btk serbuk cam serbuk penaik tu..

* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 02hb Ogos 2005, 07:58:20 pagi

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
4. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 08:19:06 pagi    [Edit]
ye ker cream of tartar ni tak halal? eewww...

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

harsha
harsha
Pengendali
5. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 08:20:53 pagi    [Edit]
cream of tartar ni juga adalah salah satu bahan penting dalam baking power/serbuk penaik.. so maknanya serbuk penaik tu pun kita tak leh makan?

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 08:35:13 pagi    [Edit]
tu lah..soda bikarbonat tu pun dibuat dr gabungan krim of tartar..

pd pendpt akak..krim of tartar boleh makan sbb ianya bukan dlm btk alkohol walapun ianya terhasil dlm penghasilan alkohol (ianya adalah bahan sampingan yg terhasil masa proses buat wine) sbb krim ni dah dlm btk serbuk..kalau terdpt kandungan alkohol dlm deposit tu, masa proses pengeringan jd serbuk dah tentu alkohol semua dah meruap sbb kadar pemeruapan alkohol tinggi..itu pendpt akak la..apa2 pun Jakim dah sahkan tak halal...kalau tak silap la akak terbaca kat mana ntah...pengesahan Jakim ni..tapi dr segi saintifik akak rasa boleh...ntah lah

* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 02hb Ogos 2005, 08:38:12 pagi

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
7. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 08:48:45 pagi    [Edit]
perit jugak kalau takleh makan baking powder

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

adilatul44
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 09:10:14 pagi    [Edit]
macam2 la produk kat dunia ni....kalau selidik2 nanti gula garam pun tak leh makan......sapa tau...

--------------
as-saadah -pakej mudah bersalin, kristal swarovski

218.111.5.:-)

jen
Ahli Baru
9. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 09:16:43 pagi    [Edit]
dari islam tak boleh simply sb it is a by-product of benda yg haram i.e the wine or beer. scientifically kalau halal pun hukum dia still haram for the above reason.

60.48.155.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005