Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 17hb JamadilAkhir 1435 @ 18hb April 2014, 08:31:47 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Treatment Gigi : Mencari Dentist yg boleh buat CROWNING gigi dgn murah dan berbaloi
shasha13
Ahli Setia
1. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 11:17:14 pagi    [Edit]
Assalamualaikum semua,

Nak tanya ada tak sapa2 kat MDC ni tahu Dentist yg boleh buat crowning gigi dlm harga murah? Murah ni dalam kategori kurang RM250 utk satu gigi. 10 tahun dulu buat masa student cuma kena bayar RM100 jek/gigi.

Bukannya apa, ada 2-3 gigi nak kena pakai "CROWN" nih ..kalau nak diselamatkan melalui tampalan, rasa2nya dah tak boleh dah, karang hancur & terus takdak gigi

Tolonglah yea....

--------------
Ira Balm,Gel Dolla Cantik,Voucher Hotel/Apt murah;susu IgG 6pcs=RM25;call/sms 013-3696540

61.6.35.:-)

jelatah
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 11:25:49 pagi    [Edit]
tumpang tanya crown tu yg mcm mana ek..tau tau langsung nih

--------------
Hidup TANPA tujuan lebih teruk dr hidup yg x mencapai tujuan....

219.92.209.:-)

nurafieza
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 11:39:23 pagi    [Edit]
Shasha,

Setahu eiza kalo gigi dah tak bleh nak tampal kena buat rawatan root kernel.... rawatan akar... lepas buat rawatan akar baru bleh buat crown

kalo camni memang mahal... kalo tak buat rawatan akar pastu terus buat crown takut saraf kena infection... bila dah kena infection nih.. crown pun kena buang... bila buat rawatan akar... doktor akan buang saraf & gantikan dengan sejenis getah untuk sumbat ke tempat saraf yg dibuang tu.. pastu baru ditampal & buat crown... rawatan ni lambat sket lebih kurang 3 minggu.. minggu pertama doktor buang saraf & letak ubat... tampal sementara.... minggu 2 doktor buka tampal sementara, cuci, x ray & letak ubat semula... kalo tak sakit minggu ketiga doktor letak getah untuk tutup tempat saraf yg telah dibuang & buat tampalan kekal... kalo ada duit lebih bleh ler buat crown untuk nampak cantik sket tapi memang mahal....

untuk rawatan pertama rm 250 , minggu ke 2 rm 150 & minggu ketiga rm250 ini tak termasuk crown... kalo nak buat crown satu gigi blakang rm500

219.95.129.:-)

just4fun
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 11:51:17 pagi    [Edit]
cubalah survey kat klinik gig kerajaan...klinik gigi kerajaan sekarang dah canggih...

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.189.:-)

HoneyB
Ahli Setia
5. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 1:45:53 tghari    [Edit]
honey baru pas buat crown.dua batang gigi depan sebab tak sama rata...sebatang RM500. buat kat klinik pergigian rohaya, kota damansara...kalau pi sana mintak nak buat dgn Dr. fanizah. best.. lembut jerr....buat gigi pun cantik jerr...

--------------
AGI IDUP AGI NGELABAN

202.185.84.:-)

shasha13
Ahli Setia
6. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 2:22:37 ptg    [Edit]
jelatah,

tu ha...si nurafieza dah explain dgn detail sekali...aah cam tulah..

eikkkk mahainyaaaa..RM1150 utk satu gigi geraham...

HoneyB,

RM500 tu caj treatments and sampai tapal crowning ker? ada no tipon tak? nak survey dulu maa...Ada 3 batang gigi nak dapat "mahkota" ni..hee!hee!hee!

Just4fun,

Ada kawan kita punya wife kerja kat klinik kerajaan..pun dia rekomen buat kat swasta pasai apa haa???Kalau nak kena que macam buat braces tu alamak, kena carik swasta jugak laa...

--------------
Ira Balm,Gel Dolla Cantik,Voucher Hotel/Apt murah;susu IgG 6pcs=RM25;call/sms 013-3696540

61.6.35.:-)

nurafieza
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 3:05:46 ptg    [Edit]
quote:
honey baru pas buat crown.dua batang gigi depan sebab tak sama rata...sebatang RM500

Haaaa.... kalo shasha nak crown sbb gigi tak sama rata bleh larrrrr.... tapi kalo gigi geraham berlubang memang kena buat root kernel dulu baru bleh crown....

kalo crown saja di klinik yg eiza pegi nih sama jugak rm 500

KLINIK PERGIGIAN AISHAH
19-1, Jalan Opera E
U2/E, Taman TTDI Jaya
40150 Shah Alam
Selangor
tel: 03-7846 6685

219.95.129.:-)

Alisya_diana
Ahli Baru
8. Dihantar pada 01hb Ogos 2005, 6:26:36 ptg    [Edit]
assalamualaikum...
kalau nak yang murah, boleh lah g kat poliklinik pergigian UKM. kat dengan HKL tu.... tak de lah mahal sangat... cuma kalau nak cepat tu susah sikit lah coz ramai pesakit dlm waiting list. kalau gigi tu perlukan rawatan akar, doktor pelatih akan buatkan. free je bagi yang keje kerajaan. tapi kena bawa GL lah...kalau keje swasta, setiap kali dtg rawatan kena bayar rm5. kalu nak buat crown pulak... dalam rm130.kalau gg tu tak dapat diselamatkan dan kena cabut, buat brige pun boleh gak kat ukm kl ni... datang lah ye... kitaorang kat sini bersedia memberi rawatan...

210.187.252.:-)

hemobikbik
Ahli Setia
9. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 1:13:50 tghari    [Edit]
adik hemo patah gigi sebab berlaga ngan dinding masa naik toboggam kat Genting dulu, memula pegi Klinik Pergigian nak pasang balik gigi tu... siap doktor tu pesan, kalau nak lawa, pegi buat swasta....

kalau klinik kerajaan, tak buat sebaik mungkin ke.... last sekali pegi klinik kerajaan masa sekolah dulu (time ramai2 kena pegi klinik utk check-up)

202.189.55.:-)

shahir
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 1:22:10 tghari    [Edit]
quote:
crown saja di klinik yg eiza pegi nih sama jugak rm 500

Crowning RM500 sebatang tu dah kira murah.
Nak lg murah, kena gi spital gomen.

--------------
~ Terlalu Sibuk...Sib Baik Ada AMWAY : NUTRILITE 2 A Healthier U ~

60.49.67.:-)

merci
Ahli Baru
11. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 4:43:07 ptg    [Edit]
alisya_diana,

Ingat tak pasal gigi merci yang patah dan kena sambung dulu? Gigi ni patah lagi so last resort kena cabut.Sayang betul. Punyalah seksanya nak cabut,kena potong 3.Kalau buat RCT pun bagus. La ni, nak kena buat bridging pula.Nak tunggu baik dulu.Nilah tengah survey juga nak buat bridging.Dulu dah daftar kat UH ,dari Mac hingga kina belum dipanggil lagi.Ingat nak gi ke UKM pula lah.Kat Kg. Baru ke?

202.190.233.:-)

shasha13
Ahli Setia
12. Dihantar pada 02hb Ogos 2005, 6:00:50 ptg    [Edit]
Alisya diana,

Tak faham lah..kalau kerja swasta kena bawa Guarantee letter. Kan kita yang bayar sendiri, bukannya co. yg bayar. setahu saya gunany GL ni bila hospital/klinik akan mintak co. yg bayar. Individu tak yah bayar bila lepas treatment.

Eeii awak dentist ehhh...nanti yg nak buat ni semuanya doktor pelatih ker ek? Kalau kat UKM Bangi ni ada dak klinik gigi cam korg buat ni? Sebab dekat ngan rumah kita , senang nak buat follow up treatment.

--------------
Ira Balm,Gel Dolla Cantik,Voucher Hotel/Apt murah;susu IgG 6pcs=RM25;call/sms 013-3696540

202.188.205.:-)

Alisya_diana
Ahli Baru
13. Dihantar pada 03hb Ogos 2005, 01:55:24 pagi    [Edit]
merci. poliklinik UKM kat ngan HKL.

shasha, kalau kerja kerajaan kena ada GL baru dapat rawatan percuma.
kalau keje swasta, setiap kali datang kena bayar rm5.

hanya terhad pada rawatan seperti scaling(cuci gigi), tampalan, rawatan akar,cabutan dan gigi palsu.

kalau nak buat brige atau crown atau denture(cobalt crome) kena bayar ikut harga yang ditetapkan.

saya doktor pelatih. memang kitaorang yang akan buat, kecuali lah kalau kes2 yang teruk2 tu pakar yang akan buat. kat UKM bangi memang tak ada. semuanya kat UKM KL(kat sebelah HKL) sebab fakulti kami memang kat sini.

* Mesej ini telah disunting oleh Alisya_diana pada 03hb Ogos 2005, 02:00:09 pagi

210.187.252.:-)

merci
Ahli Baru
14. Dihantar pada 03hb Ogos 2005, 2:58:33 ptg    [Edit]
Alisya_diana,

Berapa harga untuk buat bridge? Thanks

202.190.233.:-)

shasha13
Ahli Setia
15. Dihantar pada 06hb September 2005, 10:03:55 pagi    [Edit]
I dah jumpa satu klinik kat Tmn Leng Seng (belakang Plaza Phoenix). Crowning dia charge RM450 jek. dentist tu kata dah 6 thaun dia tak naik harga. rasa macam nak buat kat gomen je boleh dapat RM150 sebatang. Tapi yg sedey ni..gigi tu dak robek sikit . esok nak pi buat crowing nih.. kalau nak tunggu dlm waiting list alamat tahun depan ler...Tak pa-takpa, bayak lagi kita nak kena pasang crown nih...nanti kita booking dulu ek??

Alisya diana,
Oh ya, nak tanya klinik ni yg fakulty kat depan Bus stop chow kit tu ker?

--------------
Ira Balm,Gel Dolla Cantik,Voucher Hotel/Apt murah;susu IgG 6pcs=RM25;call/sms 013-3696540

219.94.100.:-)

OoooD
Ahli Aktif
16. Dihantar pada 07hb September 2005, 03:05:43 pagi    [Edit]
saya buat brige kat gigi depan thn 2000 dulu kena charge 2.8k...
buat kat klinik swasta di balakong....

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

Alisya_diana
Ahli Baru
17. Dihantar pada 08hb September 2005, 05:28:35 pagi    [Edit]
shasha13, kat situlah... senang je nak cari... rawatan kat sini memang murah...

61.6.39.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005