Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 19hb JamadilAkhir 1435 @ 20hb April 2014, 9:24:54 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Komputer & Teknologi Maklumat  
(Pengendali : webweb, paksi)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh NAK CARI LAPTOP : SAPA BOLEH BAGI MAKLUMAT, JENAMA LAPTOP YANG BAIK.
ZIEZA68
Ahli Baru
1. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 11:21:00 pagi    [Edit]
ASSALAMUALAIKUM,
SAYA SEDANG MENCARI LAPTOP UNTUK KEGUNAAN SAYA SEPANJANG SAMBUNG BELAJAR NI. BILA SAYA PERGI TANYA SEMUA PENJUAL KATA BAGUS...TAPI KAWAN YANG DAH PAKAI KATA TAK BAGUS PULAK! CONFIUS BETULLAH. SAYA PERLULAN LAPTOP YANG HARGANYA DALAM RM 4,500 KE BAWAH. TOLONG YA.

210.186.48.:-)

syai
Ahli Baru
2. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 12:30:39 tghari    [Edit]
boleh dikatakan semua laptop bagus tapi bergantung juga pada spesifikasi laptop tersebut awak nak amik yang spesifikasi yang cam ner

--------------
~~~~0~~~~

218.111.128.:-)

barium025
Ahli Setia
3. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 12:38:26 tghari    [Edit]
panduan beli laptop:

1. ketahui tujuan nak pakai laptop.
2. dah ada budget.
3. pilih jenama yg bereputasi baik, khidmat lepas jualan yg bagus, dan mudah untuk di hantar repair kalau ada kerosakan.
4. waranty coverage yg baik.
5. berbaloi pakej dengan wang yg dibelanjakan.
6. baru la carik range model laptop yg suit dengan keperluan dan budget kita.

brand yg aku sarankan: dell, hp, apple (kalu nak pakai apple la)

dalam range bawah RM4.5k, aku sarankan Dell Inspiron 700M, bleh check kat sini: http://dellstore01.sg.dell.com/public/catalog.jsp?c=MY&sid=92345947&uvst=02454449978745985

--------------
belacan akan tetap jadi belacan...

203.121.0.:-)

baok
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 2:48:47 ptg    [Edit]
aku cadangkan ko carik jenama twinhead....

agak mahal... >rm4.5k tapi sangat tahan lasak...

spec yg up-to-date...

ko carik la ye...

--------------
salam aidilfitri... maaf zahir batin...

219.95.236.:-)

webweb
Pengendali
5. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 9:25:04 mlm    [Edit]
time aku dulu paling aku anti jenama acer. senang betul patah kaki dia tu!
sekarang tak tauler dah ada perubahan ke belum...

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

waja82
Ahli Baru
6. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:40:33 mlm    [Edit]


sekadar tumpang mencelah...

saya pegi surf balik sembang-sembang lama tu... terjumpe topik yang sama gak kat situ... so saya tolong pastekan jelah...

pendapat lia_8219
nak pakai notebook? saya pun pakai notebook jugak... so bolehla nak kasi pendapat tentang notebook nih...

first skali... dalam bab-bab membeli laptop ni... banyak perkara yang perlu diambil kira...

1. harga
kalau nak beli laptop tu harga bawah rm3000, saya suggestkan jangan beli. kalau budget rm3000-rm5000, go for compaq. kalau rm5000 ke atas, tambah-tambah sikit budget tu, boleh dapat fujitsu, sony viao...

sebab saya cakap macam tu, anggaplah laptop ni sebagai pelaburan jangka masa panjang. kalau nak beli yang murah-murah, takut nanti awak akan regret pada masa akan datang... laptop dell tu ok jugak tapi saya pun banyak dengar komen pasal dell ni... kalau nak tau detail... join forum lowyat... diorang ada buat discussion pasal laptop ni kat sana (saya pun dah lupa nama forum tu)

2. mobiliti
laptop tu digunakan untuk apa? kalau nak angkut ke sana kemari, saya suggest beli laptop. tapi kalau nak letak di rumah sahaja, belilah desktop . nak upgrade laptop mahal, tambahan pula teknologi semakin berkembang pesat sekarang ni... saya beli laptop dulu pakai mobile pentium, lepas 2-3 bulan beli, centrino pulak yang keluar... sedeynyer...

3. pilihan laptop, centrino atau mobile?
kalau mobile pentium, tak silap harganya lagi murah dari centrino, tapi saya suggestkan kalau nak beli laptop, beli yang pakai processor centrino. processor centrino dah ada built-in wireless (tak silap protocol b)... lagipun centrino save battery power... kalau kuasa bateri yang sama, kalau pakai mobile, mungkin tahan 2 jam, kalau centrino, tahan sampai 6-7 jam

itu antara pendapat saya sahaja... saya bukanlah pakar dalam laptop ni, tapi alang-alang nak beli kan, beli yang mahal sikit, janji puas hati, betul tak?

--------------
- semalam merupakan warna-warna yang perlu diadunkan pada hari ini untuk mencipta hari esok -

219.95.196.:-)

salsham
Ahli Setia
7. Dihantar pada 24hb Disember 2004, 11:06:13 pagi    [Edit]
akum.
aku ni buta it skit...nk tanye... ade beza ke antara laptop & notebook? ke same jek?

--------------
diammmmmmm......Barisan depan!!!

202.190.183.:-)

matsaiko
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 24hb Disember 2004, 4:55:06 ptg    [Edit]
ACER IS THE BEST....

--------------
Kelab Jiwa Luka BUBAR!!!!

219.93.238.:-)

waja82
Ahli Baru
9. Dihantar pada 25hb Disember 2004, 00:18:47 pagi    [Edit]
laptop dan notebook?

kalau dari segi saiz... laptop ni besar... notebook ni kecik sket...

tapi notebook kecik tu dulu-dulu popular... skrang ni orang keluarkan notebook... spec dah sama macam laptop... cuma saiz kecik jelah...

kalau tak silapla...

--------------
- semalam merupakan warna-warna yang perlu diadunkan pada hari ini untuk mencipta hari esok -

219.95.196.:-)

budakundang
Ahli Baru
10. Dihantar pada 25hb Disember 2004, 07:34:58 pagi    [Edit]

Aku syorkan jenama Acer sebab laptop pejabat dan yang aku punya pun jenama tersebut.Masalah taklah banyak sangat dan hampir setahun aku pakai kat ghumah;tak ada masalah pun.Kalau nak beli,belilah yang pentiumnya tinggi sikit.Pasal kaki dia boleh patah,kalau budak-budak bapak dia selalu tarik dari kepala lama-lama patahlah tengkok budak tu...he he he.Cara yang betul,kena tarik dari bawah dan barulah tak patah tangkainya.Ramai oghang IT selalu bukak laptop main tangkap kepala dan terus bukak notebook tu.Salah tu!Oleh itu webweb aku syorkan beli saja jenama Acer sebab harganya sederhana dan tahan lasak juga.Syaratnya jangan bukak ikut kepala tapi bukak perlahan-lahan dari bawah.Okeylah dan selamat membeli laptop yang anda idamkan.Wassalam.

60.48.75.:-)

monie747
Ahli Setia
11. Dihantar pada 26hb Disember 2004, 5:49:24 ptg    [Edit]
Saya pakai ACER selama 6 tahun, cuma 2 kali je gi servis. sekali tu sebab hang (virus sama), then setahun pastu sesaja gi format n upgrade. sepanjang guna, memang xde masalah yg menyakitkan jiwa. Pencen guna ACER kerana pada akhir tahun ke-6, LCD monitor dia patah dek kerana plastik notebook tu dah reput!

Sekarang kerana ketidak berduitan.. maka saya guna TOSHIBA 2nd hand. so far, no prob. spec dia bagus, security dia sgt bagus, harga murah tahap cipan. didatangkan khas dari loyat kesayangan.

--------------
Saya budak baru blajar.. :-)

202.184.82.:-)

barium025
Ahli Setia
12. Dihantar pada 27hb Disember 2004, 10:20:55 pagi    [Edit]
kene ada cara khusus yer nak bukak laptop acer yer, kene bukak dari bawah yer? bawah mana tu? bleh detailkan sikit tak apa yg kepala apa yg bawah?

tahan lasak ke kalu kene bukak dengan hati˛ camtu? entah ler... tatau

--------------
belacan akan tetap jadi belacan...

203.121.0.:-)

budakundang
Ahli Baru
13. Dihantar pada 27hb Disember 2004, 10:13:19 mlm    [Edit]

Maksud kundang,memula memang buka dari atas.Bila sudah renggang sedikit,songketlah dari bawah (kiri dan kanan yang ada macam engsel tu) perlahan-lahan dengan penuh kasih sayang..he he he.Mike Tyson yang gagah tu kalau kena tumbuk bertalu-talu dekat kepala,rebah K.O. jugak apatah lagi note book yang lemah dan comel tu..he he he. Wassalam.

60.48.75.:-)

emkay
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 28hb Disember 2004, 11:35:41 pagi    [Edit]
kebanyakkan laptop fragile.........so handle with care.
lagi pun kalau boleh upgrade pun RAM, HDD, CDR-W jek. Kalu nak tukar board untuk upgrade processor mungkint tak serasi slot dgn rekabentuk casing

Better go for high end notebook...........for lasting life spend

--------------
“Saya simpati dgn Khir Toyo. Pemainnya mahu gaji besar tapi kena belasah dengan Perlis yg miskin"

218.111.141.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005