Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 17hb JamadilAkhir 1435 @ 18hb April 2014, 9:11:43 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh prosedur : beli rumah lelong
baby6538
Ahli Setia
1. Dihantar pada 13hb Julai 2005, 09:21:45 pagi    [Edit]


nak tanye kekawan yg dah ade pengalaman beli rumah lelong,boleh ceritakan tak macamane prosesnya?rasa macam nak beli tapi tak tau lah prosedurnye macamana?

203.82.66.:-)

senijuju
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 13hb Julai 2005, 09:40:16 pagi    [Edit]
ni pengalaman bukan sbg pembeli tp menguruskan pembelian bos...

kalu dah tau maklumat rumah yg nak dilelong tu... kalu leh gi cek sdr kot mana2 cukai tetunggak /dan gi kat address tu tgk keadaan umah tu... kalu betul nak...

siapkan 10% deposit as price yg bukak utk lelong... Masa hari perlelongan tu, bg cek/bank draft tu pada agen tu then tunggu umah tu dilelong.

Kalu dia dah start lelong, bidder paling tinggi akan menang... NORMALLY, dalam melelong ni... memang kena sediakan cek kosong sbb memang AKAN kena tambah duit beza deposit ngan harga baru yg dipersetujui...

Kalu masa bidding tu, cuma ada u sorg, selalunya lelong akan dibatalkan sbb mana leh lelong sorg jer kan? dlm kes mcm tu, dia akan suruh owner di buat refinance ker...aper ker...

itu jer la...

--------------
Selagi B sayangkan saya,.... Make the best of our life ...

60.48.37.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
3. Dihantar pada 13hb Julai 2005, 10:13:17 pagi    [Edit]
Good info. Harga lelong mmg murah2.. Tapi rasa2 senijuju.. masa bidding tu ada tak agak2 sampai capai harga market biasa?

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

hemobikbik
Ahli Setia
4. Dihantar pada 13hb Julai 2005, 10:22:19 pagi    [Edit]
bebudak kat sales dept aku kata, kalo kita ada org dlm kat co yg buat auction tuh, kita boleh mintak tolong dia utk close the deal for us (so takde sesi auction due to unforeseen circumstances)... hehehe jadi kat certain projek co aku, benda nih sampai rumah yg tak abih jual takleh sell sebab org tunggu rumah lelong...

202.189.55.:-)

TJ_04
Ahli Setia
5. Dihantar pada 14hb Julai 2005, 04:01:21 pagi    [Edit]
senijuju

very good info.tq!

--------------
be yourself!

219.95.172.:-)

senijuju
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 14hb Julai 2005, 05:38:29 pagi    [Edit]
Liz,

setakat ni x der la pulak pai mkt price... tp still normally, lbh murah punyer...
tu ler org lagi suka rumah lelong, esp those yg ada duit dlm tangan..

memg betul la lbh murah... tp risknyer tu lah... kadang2 rumah baru sethn dah kena lelong, murah giler... ......... tp kena cek gak ler cukai tanah ker...cukai pintu ker... yg mana2 tertunggak...

* Mesej ini telah disunting oleh senijuju pada 15hb Julai 2005, 01:25:52 pagi

--------------
Selagi B sayangkan saya,.... Make the best of our life ...

218.111.182.:-)

tunjuklangit
Ahli Baru
7. Dihantar pada 14hb Julai 2005, 1:10:47 tghari    [Edit]
Hmmm...

Senijuju, hutang setahun tak bayar tu kita ke yang kena bear. Setahu saya kita hanya bayar mengikut harga lelong yang kita dapat. Buat loan balik dgn bank. Ada la tambah sana sini sikit untuk duit lawyer.

Biasanya sesebuah rumah dilelong disebabkan peminjam tak dapat nak bayar balik pinjaman kat bank atas sebab tak mampu atau sengaja tak nak bayar coz rumah tak siap dalam tempoh kontrak. Bank/pemaju akan buka harga tender mengikut baki pinjaman + debak debuk kos berkaitan tapi masih lagi rendah dari harga pasaran semasa.

Tapi kalau nak beli rumah lelong ni, baik survey betul2 pasaran harga rumah kawasan tu, keadaan rumah serta kos2 yang berkaitan dari pemaju/bank.

wassalam...

--------------
www.netbiz2u.net/?ref=4267 malaysian auto-surf

219.93.6.:-)

senijuju
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 15hb Julai 2005, 01:24:28 pagi    [Edit]
tunjuklangit,

Opppsss.... tersilap bg informasi... tercampur lak dgn jual murah dr direct owner... hehe... sorry ye... telah diperbetulkan...

Memang ari tu masa nak beli apmt kat bdr sri pemaisuri, ada bbrp umah ni owner nak jual murah jugak padahal br sethn duduk/siap. masa gi usha kat agent tu, dia kabo... kemungkinan kena ada extra at least dlm RM5-RM10K sebb hutang ngan bank yg tertunggak...

Sorry yek... tercampur aduk lak..

--------------
Selagi B sayangkan saya,.... Make the best of our life ...

218.111.182.:-)

cakchiboo
Ahli Setia
9. Dihantar pada 15hb Julai 2005, 09:18:55 pagi    [Edit]

Spt ckp senijuju... utk masuk lelong kita kena sediakan 10% deposit dpd harga mula lelongan... misalnya kalau harga lelongan bermula dgn 50K, kita kena sediakan deposit 5K... kemudian bolehlah kita lawan... kalau kita memang, kita kene settlekan deposit yg kita memang tu dlm tempoh 3-7 hari kot.. gitulah, kemudian dalam masa 90 hari kita kena settlekan semua jumlah tawaran yg kita buat... kalau kita memang dgn 80K, maksudnya kita kena settlekan lagi 72K tu dlm masa 90 hari dari tarikh kita memang... nak kata rumah atau tanah lelong ni lebih murah dari harga asal, tak juga... tengoklah berapa ramai yg masuk... kalau ramai, lazimnya harga akan makin tinggi... silap2 lebih tinggi dpd harga pasaran... Saya pernahlah mencuba tapi tak memang... lelong tanah...
namun sblm masuk lelong ni eloklah kita pergi tengok keadaan rumah atau tanah yg nak dilelong tu... semak dgn pejabat tanah... kadang2 tu, rumah yg nak dilelong tu dah tak rupa rumah lagi... kalau tanah lagi naya, tanah nak dilelong tapi di tanah tu ada orang duduk, siap ada rumah lagi... kalu begini lagi menyusahkan elok tak payah masuk...
lagi satu, kalau kakitangan kjaan, utk beli harta lelong baik rumah atau tanah tak boleh buat pinjaman perumahan kerajaan...

* Mesej ini telah disunting oleh cakchiboo pada 15hb Julai 2005, 09:20:33 pagi

161.139.100.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005