Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 24hb JamadilAkhir 1435 @ 25hb April 2014, 08:26:51 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh tolong : kaki anak melecur
suzismi
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 21hb Disember 2004, 7:24:30 mlm    [Edit]
baru je kejap tadi hal ni berlaku...biasalah anak2 su ni pantang dengar bunyi motor ayahnya..terus je menerpa nak peluk cium ayah....maklumlah satu hari tak jumpa...
tiba2 dengar 'hero' aku tu nangis....rupanya lutut dia dah kena exzos moto yg tengah panas tu...kulit pun dah tersiat..
mcm mana nak bagi baik cepat ya..tadi su letak colgate kat tempat tu...

--------------
Salindah/Examo/Revell/Cosway/DCL/mawar9774@yahoo.com/sms~0127526483

202.188.11.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
2. Dihantar pada 21hb Disember 2004, 10:15:09 mlm    [Edit]
letak colgate...mari cuba guna NUFERA..segera sapukan pd kulit..ia akan membantu membaiki struktur kulit & menyembuhkannya...

sian anak tu...mesti sakit...klu nak cepat cuba cari kat farmasi..

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

acen1010
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:26:11 pagi    [Edit]
Sapukan kat tempat melecur tu. InsyaAllah kesan melecur/gelembung dan parut pun takde. Malah membantu melegakan rasa panas melecur tu.

Macam I memang standby kat rumah Jel gamat ni utk kes2 kecemasan. Beringat sebelum kena..

192.91.75.:-)

acen1010
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:28:02 pagi    [Edit]
Sapukan Jel Gamat (Topical Gel) kat tempat melecur tu. InsyaAllah kesan melecur/gelembung dan parut pun takde. Malah membantu melegakan rasa panas melecur tu.

Macam I memang standby kat rumah Jel gamat ni utk kes2 kecemasan. Beringat sebelum kena..

192.91.75.:-)

Nur_Putri
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:30:08 pagi    [Edit]
suzismi
paling cepat, letakkan minyak gamat! yelah, sure ada kat umah kan? ubat yg lain tu, pk nant! Minyak gambat tu, cap apa pun tak pe! gamat ni, menyejukkan kulit & tidak mengeringkan! Tu yg baik tu... yg paling baik ialah, minyak ayam.... (lemak ayam yg di boil, utk dibuat minyak) kat umah NP memang opah tolong buatkan & standby jer kat umah tu!

sian kat budak tu

--------------
eCosway / Amway / iGg Plus ? PM / YM / email / call: 012-6738429

219.93.184.:-)

ella973
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:43:58 pagi    [Edit]
su

ella ada ikut program kesihatan terbitan TV3...

kalau ada bah. badan yg kena lecur minyak panas, air panas atau apa2 bende yg panas, first sekali kita kena jirus ngan air paip... air sejuk... supaya kesan terbakar tak merebak dan kesan panasa akan menyurut..

jangan sapu colgate sebab dikhuatiri bahan dlm colgate tak sesuia dan buat kesan terbakat tu makin teruk...

sapu minyak gamat or jel is ok... kalau worst sangat better pi klinik sebab dikhuatiri jangkitan kuman akan berlaku pada luka yg terbakar tu...

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
7. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 10:49:52 pagi    [Edit]
sis , u boleh letakkan Ilano hand & body lotion. dia in form type. nama je hand & body lotion tapi untuk melecur memang baik. ia tak jadi gelembong & berair. kalu tak ada first sekali kena tuangkan ice water supaya haba panas tak masuk ke dlm. i rasa semua orang kena ada simpanan lotion ni di rumah. i memang buat cam tu.

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

suzismi
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 11:14:34 pagi    [Edit]
gel gamat dulu ada...gel tu mmg bagus kalau melecur...
tapi su dah bagi kat mak ..
ye ke tak boleh letak colgate..
ooo..kena jirus air ye..baru ku tahu
sekrg ni su letak franch oil..ok ke

haiii..lusa nak gi holiday ni...su ckp kat dia mcm mana nak mandi laut ni kaki dah sakit...
dah baik dah bu...
nak mandi laut punya pasal..

ok thanks my friends

--------------
Salindah/Examo/Revell/Cosway/DCL/mawar9774@yahoo.com/sms~0127526483

203.106.196.:-)

ella973
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 11:23:00 pagi    [Edit]
su

Franch oil, setahu ella boleh letak once luka dah pulih, means utk menghilangkan parut luka.. time tgh merah2 lagi tak pasti...

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

maizana
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 1:07:21 tghari    [Edit]
Suzismi

Bukan sebab Kak Zana dealer Amway dan maka tu Kak Zana nak promote... tapi percayalah.. lepas ni..dapatkan satu Allano Lotion.. jadikan ia sebagai first aid kalau berlaku apa2 seperti luka, melecur atau terkena benda2 panas..Insyallah kulit anak tak akan jadi melecur.

Simpan dulu sebelum sesuatu perkara terjadi.. dah terjadi baru nak cari tak guna.. Macam Kak Zana dah 2 kali anak Kak zana terkena strika panas... bila Kak Zana sapukan lotion tu.. dia masih sakit lah.. tapi kulit tak terbakar melecur... dan anak pun tak merengek lama...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

balqis78
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 22hb Disember 2004, 1:52:22 tghari    [Edit]
Suzismi,
u letak Aloevera Jelly ...memang baik utk lecur2 nie...boleh hilangkan parut sekali..mcm saya ubat nie memang sentiasa stanby kat umah, rasa cam ada kekurangan jer kl takde, sbb kegunaan nya 1001 mcm. Jelly nie dah seperti doktor kat umah.

* Mesej ini telah disunting oleh balqis78 pada 22hb Disember 2004, 1:53:31 tghari

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.158.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005