Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 5hb Dzulkaedah 1435 @ 31hb Ogos 2014, 2:28:59 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh kesihatan n petua : sakit di tapak kaki
papaya04
Ahli Baru
1. Dihantar pada 23hb Jun 2005, 8:53:26 mlm    [Edit]
warga mdc,
nak tanya camne nak hilangkan sakit di tapak kaki...belah kiri jer
sakit ni dah berlanjutan lebih sebulan, mula2 tu sakit masa baru bangun tidoq jer, lepas 1,2 jam dia ok. lah ni sentiasa sakit plak, sampai kan berjalan dah senget semacam jer. jika sebelum tidoq, saya urut / sapu minyak esok pagi tu ok lah sikit, tapi kejap jer, menjelang tengahari sakit semula.
ada tak sesape tau petua atau pun cara nak hilangkan sakit ni???
tolong habaq mai ye!!

210.186.159.:-)

aliyna
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 08:30:21 pagi    [Edit]
papaya dah gi jumpe dr check uric acid level?
Baik jumpe dr dulu... kalau medically dah tau apa yang sakit/tak sakit... lebih lega rasa jiwa raga nanti...

lepas tuh leh specific lagik... kalau kat tapak kaki tuh tang tumit ke...
tang depan ke tengah ke.... kut2 ada pakar refloksoligy leh bantu...


--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
3. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 11:25:01 pagi    [Edit]
cuba rendam kaki dalam rendaman air panas yg diletakkan asam keping...

--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.20.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 1:11:43 tghari    [Edit]
papaya..
hang kena gout ker?.. alergic to sea food kut..

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

papaya04
Ahli Baru
5. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 10:57:46 mlm    [Edit]
comel : alahai, lupa nak habaq.....yang sakit tu asben saya bukan saya,
yang tetiap malam sapu minyak tu saya ler
tak pasti plak tentang gout ni, tapi kalau tak silap saya ni kalau gout kaki akan membengkak kan? yang ni tak de bangkak apa2 pun

QB : k, insyaAllah saya akan cuba siapkan air rendaman tu......tq.
err...err .......... nak buboh asam berapa keping @ berapa kilo ??

aliyna : ni yang susah nii, setiap kali soh p jumpa doc, asben cakap "ye lah" tapi pegi nya tidak. kalau budak kecik bleh jer saya dokong p klinik tapi bapak budak???
balik2 saya plak yang kesian tengok dia jalan pincang2
sakit dia tu kat tumit, bukan hujung tumit tapi ke tengah sikit, asben cakap bila da sakit sangat, terasa sampai kat bawah betis

203.106.159.:-)

aliyna
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 09:17:42 pagi    [Edit]
kalau maleh nak gi doktor.. ko bagik jek ubat tido.. panggil ambulan... soh dr amik/buat test...
sori noo wat lawak jek... cara diatas buley buat kalau company tanggung..
kalau sendiri kena byr.. jgn!! buang duit byr ambulan jek
heheheh...

try gi urut kaki yg refleksology tuh.. dari situ pun leh tahu organ mana...
kalau uric acid tinggi kalau org tuh pandai pun leh tau..

for the time being kena kurang kan shellfish (sotong udang kerang seme) n tgk ok ke idak...

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
7. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 09:21:50 pagi    [Edit]
quote:
QB : k, insyaAllah saya akan cuba siapkan air rendaman tu......tq.
err...err .......... nak buboh asam berapa keping @ berapa kilo ??



Sesedap rasa... letak la dlm 10 keping

--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.23.:-)

eyzlyn
Pengendali
8. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 09:27:26 pagi    [Edit]
rendam kaki dalam air letak asam keping tu bukan utk mencantikkan kaki kita ker? ada la sorang mak andam ajar kat aku, suruh buat sblom kawin. tak tahulah pulak boleh ubatkan kaki sakit. tapi memang best aa.. kalau kaki lenguh-lenguh balik dari mega sale, mesti nak buat

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

gadis_aries
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 09:41:40 pagi    [Edit]
Papaya04
Ada sorang kawan Aries dia pun sakit kat tapak kaki...bila pergi ke klinik, doctor bilang dia kena gout...Aries tengok tapak kaki dia nampak normal aje, tak membengkak....doctor nasihatkan jgn makan kacang banyak as ianya banyak mengandungi protein....then oleh kerana kawan Aries tak tahan sakit sangat, doctor injek kat tapak kaki dia....so far now nampak dah ok......

Papaya, pujuklah asben hang pergi ke doctor sebelum ianya melarat ok!

--------------
Missing u very much..cause you're not here...And nothing feels like the same...Without u being near

203.126.11.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
10. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 10:51:13 pagi    [Edit]
papaya,
tal tau lah kalau sakit tu ialah permulaan nak kena athritis ke gout ke atau saje sengal2 nak minta wife urut!!! Macam ayah kak long lin baru2 kena gout tak lak bengkak so ingat just sakit urut biasa then satu hari di anaik bengkak & merah & panas. tapi memang elok kalau cepat cari penawarnya.
kak long nak recomend transfer factor OK tak ? kalu nak try email je le

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

Lynnda
Lynnda
Pengendali
11. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 11:44:28 pagi    [Edit]
Lynnda biasa kena sakit kat tapak kaki ni

tapi bukan bahagian tumit ler, kat tengah tapak kaki.... rasa cam bisa kena toreh pisau

tiap kali bangun pagi mmg rasa gitu....

lepas urut, OK.... Lynnda suspek salah urat dari bhgn bahu sampai hujung jari kaki... makcik tu urut mmg OK

then lepas beberapa tahun, sakit datang balik tapi tak seteruk dulu.... then Lynnda pakai Kinohimitsu la, Jukitakara la dan COsway punya apa nama tak ingat dah... OK

lepas beberapa tahun OK, datang balik tapi tak teruk macam seken taim kena... kali ni Lynnda amalkan minum Jus Mengkudu dan Jus Cengkudu... Alhamdulillah.... selain tumit kaki yg merekah tu jadi semakin licin, senggugut ilang, malah sakit kat tapak kaki tu pun dah takde... tunggu la dua tiga taun lagi kot dtg balik sakit tu...

kalau lelaki, den tak tau ler... ni pengalaman den yg pompan jer....

better g dokter ler... kot leh tau apa yg tak betul...

my father pun gout gak... dia makan Jus Mengkudu ni gak... OK dah tengok....

--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

Teja_77
Ahli Setia
12. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 11:57:16 pagi    [Edit]
off topic jap.

kak lynnda,

akak ada salon kat puchong indahkan depan esso.
bape hengget facial ? hari sabtu bukak sampai kui bape?pakai nu skin kan?
nak buat facial sebab dah lama tak buat.

219.95.23.:-)

papaya04
Ahli Baru
13. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 11:00:30 mlm    [Edit]
semua,

aliyna........panggil ambulan sbb sakit kaki??
tak de di buat org eh, silap2 boleh kena dakwa
menyalah gunakan talian kecemasan

Qb.......semalam saya da buat kan air rendaman asam keping tu
baru sekali jer so mungkin blum ada perubahan, malam ni tak
buat kot...yang punya diri belum balik lagi

aries.......saya pun kalau boleh nak asben p jumpa dokter, kalau
perlu injection jer, sebab kesian tengok cara dia berjalan
menahan sakit tu. ishhh tak paham lah apsal susah nah asben
saya nak p klinik..........

kak long........transfer factor?? emm emel add??

lynda........sakit lynda kat kedua dua belah tapak kaki ke??
asben ada gak cakap nak p urut, tapi mungkin tak de kenal
sesape yang pandai. ada tak sesapa yang tau tukang urut
kat area johor baru ni????????

* Mesej ini telah disunting oleh papaya04 pada 01hb Julai 2005, 11:01:53 mlm

210.186.159.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
14. Dihantar pada 04hb Julai 2005, 10:48:14 pagi    [Edit]
email kak long is lindasof@yahoo.com . hp : 017-3218365

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

PrincessLea
Ahli Setia
15. Dihantar pada 05hb Julai 2005, 09:58:14 pagi    [Edit]
mmm..hubby pun ade problem ni...g jumpa doc..doc suspect gaout...pastu injek arr..tahan la sket..peh tu sakit balik..g berurut pun mcm xde perubahan...yg terbaru kitorang try minum teh misai kuching..hubby ckp ade perubahan sket..bangun pagi kaki dah kurang sakit...hmm...mendadak gak baiknyer...now mmg tgh amalkan..try la murah je...1 pek 30 sachet 29.90..bole carik kat farmasi...

--------------
~*~You're the simplest love I've known ...the purest one I'll own~*~

219.93.97.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005