Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 08:32:07 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh party harijadi : nak masak sendiri
cikciti
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 1:17:09 tghari    [Edit]

next mth harijadi baby, teringin nak buat party utk dia...nak masak sendiri, cadang nak masak mihun, fruit tartlet,... tapi tak tahu nak budget mcm mana...cthnya 1 peket mihun brapa org makan...then menu apa lagi yg sesuai? cadang nak buat petang...tlg bagi cadangan dan tunjuk ajar

202.184.211.:-)

sitislam
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 4:31:22 ptg    [Edit]
asm,


bulan lepas sitislam buat hari jadi anak,sitislam buat 2 1/2 bihun untuk anggaran 5 dewasa dan 20 kanak-kanak,agar-agar jelly letak dalam acuan kecil dapat dalam 35.murtabak noor masri dalam 20 biji, nugget 1 peket, snap. pastu jajan untuk kanak-kanak bawa pulang sitislam letak keropok, gula-gula, snap dan ice pop..semua habis takder berbaki

--------------
SAYANG DIA...RINDU DIA....SAYANG DIRI SENDIRI LAGI..

202.188.115.:-)

WADIJA
Ahli Setia
3. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 4:45:44 ptg    [Edit]
KALAU GORENG BIHUN satu bungkus anggarannya dalam 5 org dewasa makan(satu pinggan).jadi kiralah berapa rumah yg u nak ajak dan kiralah sekali seisi rumah yg datang.elok kalau pelbagaikannya dengan kuih muih.untuk kanak kanak yg nak diberikan makanan ringgan seeloknya dibungkus dlm kotak atau plastik agar mereka boleh bawak balik rumah.kasilah makanan ringan yg dibungkus tu masa mereka nak balik.....
kalau semua mereka makan dimajlis jugak alamak bersepahlah rumah.jimatkan tenaga sikit....selalunya kanak2 akan kenyang dengan makanan bihun dan kuih muih dan kek.

--------------
kalau ingin membina rumah carilah batu dan kayu yg baik....

218.208.39.:-)

eyzlyn
Pengendali
4. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 01:25:06 pagi    [Edit]
menu utk birthday part bebudak:

yg berat: beehon goreng, makaroni goreng, pizza, lasagna , pasta bakar

yg sedang-sedang: sandwich, keropok goreng, nugget, sosej

yg ringan-ringan: jajan, kacang, wafer

jgn lupa buah-buahan: buat la salad buah ker.. tak pun beli baby carrot, cicah dgn dia punya dip

benda manis: agar-agar ker, pudding trifle ker, hehhe.. kek birthday jgn lupa

minuman: buat air yg letak nata de coco.. best....

itulah pilihan.. jgnlah pi buat semua, banyak pulak.. just suggestion...

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

sofiaaliya
Ahli Setia
5. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 07:08:51 pagi    [Edit]
Baru je buat birthday party my daughter few weeks ago.Hopefully Harsha dpt compiledkan topic ni coz nnti senang nak refer.Hari tu pun agak buntu nak masak apa,at least ini boleh bagi idea juga utk next time.

Menu i utk lebih kurang 30 org:
Mknn berat:
soto
mee hoon goreng
spaghetti bolognese
Barney birthday cake perasa blueberry

Side dishes:
chicken wing bakar and hotdog(coz i buat BBQ skali)
nugget
wedges
coleslaw
tuna sandwiches
muffin
marble cake utk sape yg tak nak mkn icing cake
honeydew,clementine,grapes.
ice-cream cone

Then beli plastic goodies gambar barbie and winnie the pooh utk isi lollypop,chocolate,balloon and birthday hat utk bagi kat budak2.

Penat gak lah masak sorang2,tapi since bnyk benda yg boleh prepare awal,so tak kelam kabut sgt.I buat pukul 3 p.m and alhamdulillah weather pun okay so selesalah kat garden blkg ber BBQ.

--------------
~sofia~

159.134.98.:-)

cikciti
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 07:59:00 pagi    [Edit]
sofiaaliya
u masak sendiri ke semua tu? kek pun u buat sendiri jugak?wah...terrer betul....benda apa yg boleh prepare awal?

202.184.211.:-)

eyzlyn
Pengendali
7. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 08:25:25 pagi    [Edit]
sofiya... standard aa duk oversea.. semua masak sendiri.. best nya buat BBQ mementang tgh summer nih....

cik siti,
selamat memasak...

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

sofiaaliya
Ahli Setia
8. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 9:19:24 mlm    [Edit]
cikciti,
antara yg i prepare awal iaitu mlm sebelum tu mcm rebus nasi himpit,rebus kuah soto dgn ayam/daging,buat begedil,rebus spaghetti and buat kuah bolognese tu.

Benda2 lain mcm goreng meehoon,nugget,wedges etc i prepare masa on the day majlis tu.

Blueberry kek tu i buat sendiri,baru blajar from my friend kat sini.Then bab nak hias gambar barney tu ada sorang kwn buatkan coz dia pandai buat gambar barney.Besar gak lah kek tu,cukup utk 30 org punya guests.

Mcm chicken wing tu pun i dah marinate mlm sebelum tu so esoknya terus bakar je kat BBQ set tu.Start bakar bila org dah mula dtg.

Eyzlyn,
itulah duduk kat tpt orang ni everything kena buat sendiri,i yg zero bab cooking ni masa kat msia dulu bila sampoai kat sini,mmg kena belajar lah.
Tapi satu advantagenya belajar berdikari bila kat negara org ni,kan?
U tak buat BBQ ke dah masuk summer ni?

--------------
~sofia~

159.134.98.:-)

ashra
Ahli Interaktif
9. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 08:30:24 pagi    [Edit]
kakak ash hari tu buat besday party anak dia..menu yer

mee kari
sate (beli)
nasi goreng cina
roti pita inti ayam+mayonis+bwg+timun+sos
sandwish sardin/sandwish tuna
kek coklat/kek oren
salad buah/salad sayuran
jelly
air lemonde/sirap+buah laici

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

eyzlyn
Pengendali
10. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 10:24:30 pagi    [Edit]
sofiya.. next week picnic dgn kaum ibu.. ada BBQ sikit kot..

panaskan skang ni? tak tahan den kat rumah...

my husband nyer birthday next month... igt nak buat soto dgn bergedil jugak, very simple.. utk bebudak, i prefer buat pizza n pasta bakar.. bebudak sini suka makan pizza..

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

fazyan_77
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 12:24:54 tghari    [Edit]
minggu depan besday 2 org anak fazyan...cadang nak wat cam menu
ashra

quote:
mee kari ganti makaroni
sate (beli) ganti ayam goreng
nasi goreng cina
roti pita inti ayam+mayonis+bwg+timun+sos ganti sandwich tuna
kek coklat/kek oren
salad buah/salad sayuran
jelly ganti agar-agar jerr..
air lemonde/sirap+buah laici ganti sirap + ice cream soda



ok tak menu cenggini...selalunya sesuai wat waktu bila...petang kerr malam..???

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

cikciti
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 1:10:33 tghari    [Edit]
masa study dulu bila buat open house raya selalu masak ramai2, jadi tak de la kelam kabut pikir sensorang...skg ni kena buat sensorang tu yg tak dapek nak pikir tu...anyway tanks for all the suggestions

202.184.211.:-)

PutriAntasha
Ahli Setia
13. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 10:29:33 pagi    [Edit]
malam tadi baru buat party hari jadi anak yang ke ampat tawun...

menu very simple :

1. mee goreng tak pedas
2. agar2 milo
3. drumet ayamas
4. nugget ayamas
5. bebola ayam ayamas
6. kek berperisa strawberry
7. makanan ringan - coklat koko jelly, wafer dan sumi jelly
8. air sirap

yang datang dekat 30 orang kanak2...10 orang dewasa....semua licin....alhamdulillah...

happy...

--------------
ctc no : 019-203 3937

203.106.229.:-)

hazdi
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 10:44:24 pagi    [Edit]
sofiaaliya

ada tak gambar kek u tu?
akalu ada pastelah kat cni sbb all my kids suka barney - one of their favourite.

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

ashra
Ahli Interaktif
15. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 1:50:39 tghari    [Edit]
fazyan
menu tu sesuai jugak..selalu org buat petang..nk buat mlm pon bole.ash pon tingin nk buat besday party..tungu anak 1 year nanti la..buat kat tepi swimming pool kat bawah tu nanti

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005