Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 1hb Safar 1436 @ 24hb November 2014, 2:28:31 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Diskusi  
(Pengendali : abe)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh RUMAH : PANDUAN MEMBELI
aidamaisarah
Ahli Baru
1. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 4:09:00 ptg    [Edit]


x tau sama ada topik sebegini dah ada ke x?

1. adakah korang puas hati dengan kualiti rumah yg korang beli

2. ...ade ke ape2 tip sebelum beli rumah?

3. senarai pemaju perumahan yg paling bagus pun nak kena amik kira gak..silap aribulan x siap2 rumah

4. apa2 ajela mengenai panduan beli rumah..

pendapat anda semua amat diperlukan bagi saya yang tengah berkira2 nak beli rumah nih...

sekian, terima kasih

202.185.85.:-)

rockgirl
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 4:15:53 ptg    [Edit]
quote:
senarai pemaju perumahan yg paling bagus pun nak kena amik kira gak..silap aribulan x siap2 rumah



awak boleh tgk history pemaju2 sesuatu kawasan...nak listkan tak boleh,takut kena band..cuma saya bagi bayangan la..ini CONTOH sahaja
awak bandingkan kawasan sungai buaya dan bukit beruntung punya developer dan kawasan mcm damansara dan gombak ker.......
buat perbandingan...itu yg asas la kalau nak banding.Kalau yg details,awak kena pergi ke pihak yg lebih atas.

--------------
Biru yang cumil...

219.95.148.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
3. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 4:18:45 ptg    [Edit]
itu pasal liz beli 2nd hand house.. rumah dah ada depan mata.. tapi mahal sikit la dr beli 1st hand.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

senyum007
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 4:54:02 ptg    [Edit]
ermm...nak beli rumah ek...
kualiti tu satu hal...
pastu nak tgk jgk arah umah tu...
kalau bleh biar tak mengadap matehari...
panas pagi takpe...panas petang melinjang...
tgk arah matehari tebenam belah mane laa...
nanti takde laa silau / panas belah petang...

--------------
||::: http://www.biztet.com :::|| ---> sebarang komen sila email biztet@gmail.com...terima kasih...

219.95.90.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 10:15:31 mlm    [Edit]
- tengok siapa jiran
- beli tunai
- cari yg dekat kedai
- pastikan ada kemudahan asas spt telefon, line tepon mesti clear... dsb
- cari yg dekat sekolah, market dsb
- dekat masjid / surau

60.48.180.:-)

aidamaisarah
Ahli Baru
6. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:02:15 pagi    [Edit]


terima kasih pada sesapa yg reply..actually saya tengah pk nak beli rumah teres or apt. tengah dok cari area yg dekat skit ngan ofis tapi harganya aiii memang x mampu..ada tengok umah teres 70,000 je tapi kat kota puteri...satu lagi apt kat bukit serdang 100,000 fully furnished..tak tau nak yg mana

202.185.111.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
7. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:26:58 pagi    [Edit]
quote:
tengok siapa jiran
- beli tunai
- cari yg dekat kedai
- pastikan ada kemudahan asas spt telefon, line tepon mesti clear... dsb
- cari yg dekat sekolah, market dsb
- dekat masjid / surau




beli rumah tunai?? mak aii.. byknya duitt.. bagus la u ni.

Setuju gak dgn senyum 007... Liz pun masa beli rumah tgk dia punya matahari. Tapi takde la mengadap sgt cuma senget sikit.. Itu takpe.

Aida.. byk perkara perlu dipertimbangkan

1) Lokasi dgn tpt kerja
2) Kemudahan- masjid/surau/kedai/klinik/hosp/sekolah/lrt..dsb
3) Beli rumah utk investment sekali ker? Kalau investment sekali fikirkan ttg good location rather than bentuk rumah.
4) Kalau terrace mmg mahal skrg.. Yg murah2 pula jauh2 dipinggir bandar.
So tgk yr budget la.
5) Kalau beli rumah 2nd hand boleh la tgk2 jiran mcmana.. Tapi kalau beli rumah baru.. rasanya tak tau jiran kita sapa ye tak..

* Kalau aprt bukit serdang tu okay la. Good location tu.. takde la jauh sgt.... sbb skrg harga rumah cepat jer naik.. Awak beli skrg maybe RM100k... next 5 years awak tgk je la harga berapa..

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

pulut_itam
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:27:26 pagi    [Edit]
ada sapa2 tak yang tahu.... projek perumahan yang sedang berjalan rancak di sekitar pingiran kuala lumpur ...kalu nak cari dalam bandar hmmm... memang melambong-lambong harga rumah .....target around RM70,000 - 100,000 ikut kemampuan...... kerja gorvt jerrr....

--------------
Pulut_itam a.k.a Pitam.. ( pulut_itam79@yahoo.com )

61.6.39.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
9. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:48:34 pagi    [Edit]
Pulut itam.. nak apa? Condo? apart ?

Liz bab2 ni suka. hehe

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

eicha
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 3:57:47 ptg    [Edit]


eicha baru je beli umah tapi tak dpt masuk lagi. lokasi rumah tu jadi faktor utama eicha beli rumah tu. sebabnya... tak suka buang masa atas jalan. lagi pun eicha travel alone, so agak bahaya la nak travel sensorang jejauh tiap ari. penat pun satu hal... at last dpt umah yg less than 2km dr office.

yang kedua harga dia. macam kat shah alam ni payah nak cari rumah yg murah, rumah teres double storey mesti >240K. tapi alhamdulillah hujung tahun lepas dpt jgk rumah teres dlm lingkungan budget eicha.

kendian baru check saper developer dia. samada lease atau free hold.

lepas 3 faktor kat atas, baru la eicha pilih kedudukan rumah tu. selalunya eicha pilih menghadap matahari naik. then check ngan developer sape jiran kiri kanan umah eicha. alhamdulillah... org melayu. camne perangai dia.. out of my control.

untuk rumah yg bagi tujuan investment.. eicha tetap pilih lokasi jgk. supaya harga utk sewa dan untuk jual kendian bley dpt untung skit.

--------------
I'm Knackered

202.58.85.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 4:01:42 ptg    [Edit]
kalau korang ada contact dengan pihak berkuasa tempatan, eloklah korang tanya kat bahagian yang jaga bab2 pembangunan ni mengenai pemaju yang ok dan ko...

nak senarai kan kat sini, takut jadi isu....

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

senapang
Ahli Baru
12. Dihantar pada 04hb Jun 2005, 12:28:45 tghari    [Edit]
beli rumah nih... yang penting, nak duduk lama mana kat rumah tuh..
kalau beli untuk duduk fikirkan keselesaan dan suasana... kalau nak beli buat sementara, carilah yang market cepat naik...

tapi apa2 pun, kalau nak buat pinjaman perumahan tuh, carilah pinjaman secara Islam, tiada riba, memang secara konvesional lagi murah dan dapat bayar cepat.. tapi kena ingat, nak duduk dalam rumah tuh, kebahagian berada dalam rumah adalah berkat Allah... beli rumah mewah, guna duit halal, tapi terlibat pulak secara haram...tidak berkat jugak....lagipun riba termaksud dalam 7 perkara dosa besar..

--------------
~~Tembak sampai mati~~

70.29.3.:-)

mawarrimba
Ahli Aktif
13. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 08:17:54 pagi    [Edit]
eicha

kat kawasan mawar pulak rata-rata, lease, susah sgt nak cari free-hold
agaknya tak ok ke kalau beli yg macam tu...

ada la yg baru naik tu, free hold tapi kos rendah pulak...kecut
sgt umah tu...

mawar pun sama macam liz_dee, lebih suka cari umah yg 2nd hand.
paling senang kalau dah siap renovation sekali. harga lebih skit
je..

--------------
** ingin ku tahu sejauh mana kasihmu?

61.14.49.:-)

pulut_itam
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 10:20:42 pagi    [Edit]
hmmmm......kedudukan tak jauh sangat dari KL.....cuma nak tahu mana-mana projek yang ada dekat pinggiran KL jerr......aprt or condo kalu ada teres lagi bagus tapi sekarang mana mau cari rumah teres....harga huuiiii tak hingattt... ikut budget jerrr kalu ada sapa-sapa tahu bagi tahu kat sini saya kaki jalan sikit tahu lah saya gi survey tempat tuuu..... time-time cuti .....

--------------
Pulut_itam a.k.a Pitam.. ( pulut_itam79@yahoo.com )

61.6.39.:-)

eicha
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 11:36:42 pagi    [Edit]
mawar,

eicha pun beli lease hold. sebab nak dekat ngan ofis. pastu luas umah tu pun sesuai ngan eicha yg dok sorang ni. 22'x75' memang sesuweii.. sgt²

--------------
I'm Knackered

202.58.86.:-)

mawarrimba
Ahli Aktif
16. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 12:14:19 tghari    [Edit]
eicha

umah mawar pun keluasan macam tu jugak. tapi kat area sini
murah je...120+++ dua tingkat. Luas jugak. berani dok sorang-
sorang ye...hehehehheh

--------------
** ingin ku tahu sejauh mana kasihmu?

61.14.49.:-)

nur312003
Ahli Setia
17. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 12:49:14 tghari    [Edit]
mawar , check PM...nak tanya sikit

161.139.186.:-)

eicha
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 12:50:38 tghari    [Edit]
huihhh memang murah betul tu. kat area mana tu? beruntung la sgt²..

eicha dah biasa stay sendiri..

--------------
I'm Knackered

202.58.85.:-)

mawarrimba
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 06hb Jun 2005, 1:41:20 tghari    [Edit]
mawar Ipoh mali le.........kat sini mmg murah sgt. tapi developer
tu kata lepas ni susah skit nak dpt price tu sebab semua raw
materials dah increased. semua naik kan....kat sini kalau 300+++
pun cantik sangat tau...kat sini bukan macam KL

--------------
** ingin ku tahu sejauh mana kasihmu?

61.14.49.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
20. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 08:24:53 pagi    [Edit]
La.. ingat kat KL tadi.. hehe

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

eicha
Ahli Aktif
21. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 10:00:58 pagi    [Edit]
ipoh area mana? coz kat umah parents eicha.. ada taman baru - taman botani, harga dia pun 200++ double storey.

harga rumah kat ipoh consider murah lagi, tapi nak buat sewa kurang skit la. sebab tu bapak eicha jual rumah teres yg dia sewakan. sebab lebih installment dr dpt duit sewanya.

--------------
I'm Knackered

202.58.86.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
22. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 10:16:43 pagi    [Edit]

* Mesej ini telah disunting oleh Liz_Dee pada 08hb Jun 2005, 10:17:19 pagi

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

sufiku
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 3:50:01 ptg    [Edit]
aidamaisarah

quote:
ada tengok umah teres 70,000 je tapi kat kota puteri...


... kota puteri ..??? Yg kat jln ijok->k. selangor tu kerr ..? Hmm, awak tak kisah kerr view bsebelahan dan juga sekitar kota puteri tuhh ..? saujana mata memandang tuh ... tu blm yg bebetul bsebelahan ngan area tuh ... tmpt "pbakaran" lagiks.

Awak keje kat mana? Tak pun apa kata bjiran ngan saya jerr ... jiran sebelah umah nak jual umah coz anak dia yg beli umah tu tak pikir panjang amik tindakan berenti keje. Abis tu camno nak bayar tetiap bln. Umah sy area sg buloh ... kalau dr KL jarak 35 km. Fasa nih baru lagiks org duduk ... +-6 bln lps.

Berkenaan jiran, yupp ... seblh mungkin kita pastikan siapakah yg bakal jadi jiran kita. Hadith nabi pun ada sebut ttg nih. Kalau yg beli 2nd hand tu mudah la nak perati saper yg dok sebelah menyebelah. Tapi, sy & hubby dulu selamba jerr tanya pd developer saper yg beli unit umah sebelah kami. Just nak tau ...
Tak pun, ada juga fasa baru tgh rancak dlm pbinaan -Allamanda- (sy suka sebut style indian ... alllla..manda) Setakat nih mmg keje2 pbinaan bjln sbgmana yg dicanang.

* Mesej ini telah disunting oleh sufiku pada 08hb Jun 2005, 3:56:57 ptg

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.167.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 4:24:17 ptg    [Edit]
Sufi.. yang kat kota puteri tu mmg cun. especially corner lot..
RM75k jer. Tapi tpt jin bertendang la. Jauh nuun. kalau keja damansara/kepong takpe la.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

sufiku
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 4:47:59 ptg    [Edit]
liz

cantik tu mmg la cantikk, tapi view sekitar "kurang memberangsangkan"
laa esp yg " atas bukit2 " tu ... rerasanya blh nampak
ngan jelas kan esp sejak jln ke batu arang tuh dah clear utk
penanaman semula sawit. dan, sebelah kota puteri tuh tmpt
bakar mayat org hindu laa - just tpisah ngan pagar jerr antara
kota puteri tu. Biasa lalu kat situ coz on the way blk kmpung.

* Mesej ini telah disunting oleh sufiku pada 08hb Jun 2005, 4:53:31 ptg

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.167.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
26. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 5:04:39 ptg    [Edit]
tu pasal la .. hehe...

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

kni_03
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 5:12:39 ptg    [Edit]
cuba2 la area kajang... tapi harga cam dah naik sket sejak SILK highway tu dah bukak....nak jauh sket KESUMA LAKE kat semenyih tu...
tak pun SUNWAY SEMENYIH.... byk gak umah....

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
28. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 10:02:59 pagi    [Edit]
kni ... sunway semenyih tu under Sunway construction ke?

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 10:20:56 pagi    [Edit]
liz

reen jawab bp kni..sunway semenyih tu mmg under sunway corp.. best dok situ.. rumah double storey..ada club house,, swimming pool.. security guard..biasanya umah tinggi tinggi je ada facilities cennggitu.. reen pun nyesal tak beli situ..masa harga launching..rm160k jer

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
30. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 10:27:22 pagi    [Edit]
Sunway okay la. ingat Talam. Sbb smlm jumpa kawan dia beli rumah di Sunway- dekat tol tu.. dah bertahun.. interest dah byr lama.. tapi asyik2 piling asyi2 piling.. ntah bila nak buat tak tau la. Project under TALAM.
Kesian dia..

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

maizana
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 2:28:54 ptg    [Edit]
Kalau I.. prefer beli 2nd hand house.. tak perlu bayar progressive interest... beli rumah baru.. cerucuk tak nampak lagi dah kena bayar downpayment.. silap2 pemaju teruk.. rumah tak siap2... hutang dengan bank nak juga kena bayar.

Kalau siap pun.. kualiti tak sama macam yang dia tunjuk kat kita.. (show unit).. nak komplen pun tak guna... complaint lah defect banyak kali.. macam tu gak kualitinya...

So.. kalau sesiapa nak beli rumah dah siap (kondo) area Ampang, boleh lah deal dengan I... keluasan 1250 sq. ft, 2 rooms, 2 bath, wet and dry kitchen.. ada wrought iron grille, furnish like hotel...Nice view... harga nak jual RM 144K.. tak perlu bayar deposit.. boleh terus buat S&P... lepas keluar KWSP.. baru bayar deposit (tapi kena sediakan duit lawyer).. 15 minit ke KLCC (waktu puncak)... tapi ikut elevated highway.. ada pool, club house dan security...bla..bla...bla..

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

kni_03
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 2:37:21 ptg    [Edit]
fadzreen

timer kasih tolong jawabkan....

quote:
reen jawab bp kni..sunway semenyih tu mmg under sunway corp.. best dok situ.. rumah double storey..ada club house,, swimming pool.. security guard..biasanya umah tinggi tinggi je ada facilities cennggitu.. reen pun nyesal tak beli situ..masa harga launching..rm160k jer

skang ni jgn mimpi la nak dapat harga tu....

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

humaira_79
Ahli Baru
33. Dihantar pada 14hb Jun 2005, 11:46:09 pagi    [Edit]
ok gi je kat web ni...


http://www.hba.org.my/main.htm

sini ada berbagai forum yg bleh membantu pasal hak pembeli rumah

& yg paling penting...ini dr badan yg terlibat secara langsung dlm instu=itusi perundangan..jd jawapan yg akan dijawab adalah mengikut law

219.93.190.:-)

aidamaisarah
Ahli Baru
34. Dihantar pada 14hb Jun 2005, 12:14:01 tghari    [Edit]
sufiku

sg buloh kat area mana rumah awak? berapa jiran awak nak jual rumah dia? citerla sikit pasal rumah tu..saya memang tengah cari rumah ni

202.185.85.:-)

sufiku
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 14hb Jun 2005, 1:30:26 tghari    [Edit]
aida

umah sy kat desa coalfields ... bebetul opp ngan penjara sg buloh.
Tletak antara saujana utama ngan puncak alam.
Developer KL-Kepong Sdn Bhd. Dkt ngan exit Guthrie Corridor Xpressway.
So kalau nak ke shah alam just amik masa 15 min jerr. Dkt gak
ngan UiTM II (tak sure dah siap ke blm) dan UNISEL (dah siap, tgu
nak beroperasi jerr).

nghbour sebelah amik agen ... tapi mmg dia bebetul nak jual
umah tu. Nanti blk ni sy amik no. tepon dia. Luas tanah just
22' x 65' ... tapi built up dia luas. Living hall jerr 22' x 21'.
Ttg harga, may b RM190> ... unit umah sy nih mengadap deretan
kedai, tak mengadap rmh org lain. Tak pun awak try tgk fasa baru
- allamanda - sy dah tgk, nice dlm dia. Lantai guna ceramic tiles,
dan dapur siap ada table top. Cuma built up keseluruhan kecik sket.
Skang nih tgh rancak dlm pbinaan - latest smlm sy tgk
dinding dan bumbung semua dah siap (within 2 mnths). Harga pun
murah sket; from RM157k++ -> 300k (corner lot). Rmh yg sy sebut
nih semuanya jns double storey.

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.253.:-)

sufiku
Ahli Produktif
36. Dihantar pada 23hb Jun 2005, 3:26:42 ptg    [Edit]
aida

Spt yg dijanjikan, ni no. tepon dia :
03-2144 1111 @ 012-300 5491

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.255.:-)

azad
Ahli Setia
37. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 09:40:38 pagi    [Edit]
aida & pulut itam,

u all tau area jln kebun, klang tak ?
nk masuk area nih cukup senang, ikut kesas ajer.

ada projek perumahan baru tapi single storey lar..rega RM120K++

u ada transport sendiri ? sebab bas cuma masuk 1 jam sekali ajer.
nama jer kt klang tapi tempatnye act. belakang kota kemuning/bukit rimau ajer..

berminat ? PM sy.

* Mesej ini telah disunting oleh azad pada 24hb Jun 2005, 09:41:41 pagi

--------------
..tak yah sign la..

218.208.35.:-)

nid
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 11:33:36 pagi    [Edit]
humaira
thanx for the website....tips berguna tu

203.121.49.:-)

aidamaisarah
Ahli Baru
39. Dihantar pada 25hb Jun 2005, 09:11:44 pagi    [Edit]


azad dan sufiku

terima kasih atas maklumat tu..tapi saya mencari rumah area kota damansara or kl je..dekat ngan pegi keje..klang jauh sgtla

202.185.85.:-)

aidamaisarah
Ahli Baru
40. Dihantar pada 25hb Julai 2005, 04:55:13 pagi    [Edit]


ada x sesapa yg beli condo kat casa tropicana kat tropicana golf &country resort? nak tau berapa harga tapi telefon tak pernah berjawab
kat website pun tak tulis berapa harga www.casatropicana.com.my

202.185.111.:-)

moshi
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 25hb Julai 2005, 3:39:26 ptg    [Edit]

Salam.

Maaf mencelah.
buat nettets Muslim sahaja,
yang sebaliknya, harus abaikan,
atau harus dapat pengetahuan.

Rumah adalah keperluan,
ada baiknya membeli mengikut kemampuan,
membeli tunai aadalah jalan yang diSunnahkanNYa,
BERHUTANG pun diharuskan,
namun bukan dengan jalan syubhat dengan Riba yang diharamkanNYA.
Lebih-lebih lagi jika membeli bukan keperluan melainkan menambah harta.
WA.


--------------
ISLAM AL HAQ adalah DARI AL QURAN DAN SUNNAH SAW. ITULAH AS SUNNAH.

60.49.4.:-)

emy_aina
Ahli Aktif
42. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 02:13:08 pagi    [Edit]
tumpang tanya...

Ade sesape beli/book rumah kat Bandar Bukit Mahkota, Bangi??Bersebelahan dgn Bandar Seri Putra tu..Projek kat situ under Lion Group..

Kalo sesape tau, please share k..Okey ke Lion Group tu?Or ok ke rumah2 kat situ?Kemas or ade yg delay?

Tq ya..

--------------
Confuse dengan diri sendiri..

203.106.242.:-)

cha
Ahli Produktif
43. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:13:23 pagi    [Edit]
lion group
abang cha ada beli umah kat sana... dah ler delay... defect jgn cerita ler... pastu dorang tak nak betulkan plak tuh... last2 abang cha betulkan sendiri..

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

202.185.243.:-)

emy_aina
Ahli Aktif
44. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:20:26 pagi    [Edit]
cha,
yg abang u bli tu under anak syarikat ape?kat mana rumah tu?yg ni under Araprop..

tq cha..

--------------
Confuse dengan diri sendiri..

203.106.242.:-)

azalea
Ahli Setia
45. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:25:48 pagi    [Edit]
siapa ada beli rumah kat kota puteri? rumah teres projek under PKNS...ok tak area tu? dengar citer dekat ngan kubur cina

* Mesej ini telah disunting oleh azalea pada 26hb Julai 2005, 03:36:16 pagi

202.185.85.:-)

cha
Ahli Produktif
46. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:29:53 pagi    [Edit]
kota putera... aah, sebelah jirat cina... sebelah lagi tempat pembakaran mayat hindu kot..

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

202.185.243.:-)

Mrs_Red
Ahli Aktif
47. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:34:56 pagi    [Edit]
kat Tasik permaisuri ada apart baru..under Danau lumayan (Iron Lady-Datuk Maznah Abdul Hamid punye) ..

nama apart : 'Apartment Lumayan'
besar : 830sqf (3 rooms, 2 bathrooms)
Harga : RM110k (ekceli after diskaun 5% bumi jadik 95-100k (kalau tak silap la) TAPI dia datang sekali ngan package iaitu tiles for 3 rooms, 2 bathrooms and plaster siling, kira dia caj RM15K untuk package nih..nak tanak kena amik hehehe so harga dia fix 110k)
jangka siap : tahun 2008

ada 2 block - A dan B
facilities kat apat tu : Swimming kolam, 24hrs guard, surau,cafeteria, playground, launderate, multi purpose hall, convinience shop etc.

location: dekat wisma zelan, dekat gak ngan hukm, depan tasik permaisuri, STAR LRT bandar tun razak, salak south, komuter salak south, kedai makan,shop lot, skolah etc..
tak caya tanye liz...apa yang ada kat bandar tun razak..

kalau nak gi tengok umah contoh (dekat danau lumayan sebelah bebetul wisma zelan)..gi cecepat..sebab dah banyak sold out!

ewah..tolong pomot plak..

--------------
~ The strong must protect the sweet...d'oh!!!

202.188.127.:-)

azalea
Ahli Setia
48. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 03:37:57 pagi    [Edit]
cha

memang dekat sgt ke ngan kubur cina india tu? baru cadang nak beli umah teres kat sana

satu lagi Antara Gapi namanya...tapi x tau la ni area mana...saya tengok kat website pkns

* Mesej ini telah disunting oleh azalea pada 26hb Julai 2005, 03:42:44 pagi

202.185.85.:-)

maria03
Ahli Produktif
49. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 04:36:07 pagi    [Edit]
Azalea,
saya pon nak tahu Antara Gapi ni kat mana..tak pernah dengar pon..

--------------
1- Nureen Saffiya 2- ? 3- ? 4-?

219.95.242.:-)

azalea
Ahli Setia
50. Dihantar pada 26hb Julai 2005, 06:13:07 pagi    [Edit]
maria

cuba u bukak website pkns www.pkns.gov.my then klik kat maklumat hartanah then klik kat pelan lokasi antara gapi tu...ada keluar peta...saya x paham tengok peta tu..mungkin yg lain tengok akan faham

202.185.111.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005