Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 8hb Muharram 1436 @ 01hb November 2014, 03:53:31 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Kecantikan : Kat maner nak ikut Kursus Facial Muka ?
nur_ayuni
Ahli Baru
1. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 1:05:26 tghari    [Edit]
kepada warga mdc,

saya tertiba cam nak cuba belajar facial muke org..kat maner kusus leh saya follow..berapa harga yg dikenakan biasa nya..? harap dpt membantu..
nak cuba sesuatu yg baru..hehehe

mekaceh

202.185.32.:-)

maizana
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 08:37:14 pagi    [Edit]
Ayuni

Kalau minat nak belajar facial dengan cara yang murah.. Kak Zana ada anjurkan Bengkel Facial dan Makeup (menggunakan produk Artistry)..

Kilik kat link ni.. http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=7297

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

cikwan
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:20:09 pagi    [Edit]
bukak jer majalah mingguan wanita...macam-macam ada.....

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

safa2020
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:28:57 pagi    [Edit]
nur_ayuni

check msg safa ada antar...

--------------
~A LiTtLe LoVe NoTe FrOm Me To YoU~

202.185.111.:-)

nur_ayuni
Ahli Baru
5. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:53:45 pagi    [Edit]
mesej diterima roger

202.185.32.:-)

nur_ayuni
Ahli Baru
6. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 1:53:36 tghari    [Edit]
biler muler nyer kelas facial kiter kak zana ..semangat tul aku nih..kang lain di ajar lain yg dibuat nyer

safa2020 ..di mane ko.. ? hehehe...persoalan ku belum dijawab..nak join jugak..

* Mesej ini telah disunting oleh nur_ayuni pada 07hb Jun 2005, 1:54:10 tghari

202.185.32.:-)

WADIJA
Ahli Setia
7. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 3:12:41 ptg    [Edit]
DULU WADIJA ada belajar facial muka.dikedai salon kecantikan memang ada khas utk belajar tapi harga lain lain.wadija cuma belajar basic utk bahagian muka jer.masa tu hanya 2 minggu rm600.kalau sebulan rm 1000 kalau yg 6 bulan tu siap ada sijil MLVK.WADIJA CUMA DAPAT SIJIL BIASA JER.TAPI kalau nak gi minta keje kat kedai salon kira laku jugaklah.
kalau kita belajar,kita akan tahu teknik2 mengurut muka.kalau untuk ilmu sendiri baik ambik yg bacis aje tapi kalau nak buat bisnes baik ambil yg lebih detail.lebih detail tu maksudnya kita akan diajar bagaimana nak gunakan peralatan dan nama nama alatan facial tu...

--------------
kalau ingin membina rumah carilah batu dan kayu yg baik....

218.208.39.:-)

nur_ayuni
Ahli Baru
8. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 3:17:16 ptg    [Edit]
erk..pesai mahal wadija belajar..2 minggu sampai rm600..perghh...berasap .sekrg wat bisnes facial tak ?

202.185.32.:-)

WADIJA
Ahli Setia
9. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 3:46:46 ptg    [Edit]
mestilah mahal siap dapat sijil lagi.nak facial muka pun mahal inikan nak cedok ilmu dari mereka mestilah dia ambil mahal.itu pun rasa dah murah dah tu.kalau tak caya u pergi survey kat kedai salon dan tanya dia berapa harga kalau nak belajar.lebih mahal dari itu wadija fikir la ini.itu cerita 4 tahun lalu.pastikan u dapat sijil.okey..........

--------------
kalau ingin membina rumah carilah batu dan kayu yg baik....

218.208.39.:-)

nur_ayuni
Ahli Baru
10. Dihantar pada 24hb Jun 2005, 3:24:31 ptg    [Edit]
biler nyer kelas facial bermule kak zana ? kate bulan 6 ..ni nak masuk bulan 7 daa..

202.185.32.:-)

maizana
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 25hb Jun 2005, 08:36:26 pagi    [Edit]
Ok.. Ni nak up date sikit.

Semalam Kak Zana dan kawan dah jumpa dan bincang dengan Nyah ni..namanya Hanna Husmann ..make up artist. Berbual dengan dia... sambil2 tu dia perbetulkan make up kami berdua... yeahhh... very interesting.

Kak Zana memang boleh menyolek... tapi banyak style yang Kak Zana tak tau lagi.. tu yang memang nak belajar sama-sama... since Kak Zana diperkenalkan dengan Nyah ni.. Kak Zana pun nak ambil kesempatan.. untuk kembangkan lagi ilmu2 kecantikan ni...

Menurut Nyah ni.. jurusolek perempuan dan Nyah.. ada perbezaannya.... jurusolek perempuan.. memang azalinya perempuan dan akan tetap perempuan katanya.. tapi jurusolek Nyah ni.. dia dari gabungan 2 jantina.. so dia dianugerahkan lebih creative (itu katanya lah)... tapi memanggg... the way he/she describe tu detail dan buat kita berminat untuk belajar.. siap dengan tips lagi .

Umurnya 35 tahun dan telah berkecimpung dalam bidang solekan ni semenjak umurnya 17 tahun.

Semalam Kak Zana tengok dia solekkan kawan..hmmm memang best... nampak natural... itu yang penting katanya.. biar solekan nampak natural.. sebab tak semua orang bersolek setiap hari.. kalau solekan garang.. mesti orang tu terkejut tengok mukanya sendiri...

tapi solekan ada jenis2nya juga.. untuk kepejabat lain solekannya.. untuk dinner pun lain.. dan untuk pengantin juga lain...


Begitu juga dengan bentuk muka.. dia akan mengajar solekan mengikut bentuk muka.. mata dan sebagainya.. bagaimana mata terjojol dan bagi masukkan ke dalam.. bagaimana mata sepet nak bagi nampak besar... dan juga bagaimana nak kurangkan muka tembam, bagaimana nak kurangkan muka cengkung...

Ok.. itu cerita pasal tenaga pengajarnya...


Ni Kak Zana nak bercerita pasal.. fees pulak... for sure lah dia akan kenakan bayaran... . Tapi katanya.. fees yang dikenakannya adalah lebih murah berbanding kalau kita ikuti kelas2 kat luar sana...

Satu sessi adalah lingkungan 4 jam.. mungkin dia akan extent dalam 1 jam lagi kalau tak sempat... satu kelas hanya dilimitkan 10-15 orang sahaja...

So setelah bincang2 dengannya... Kak Zana bersetuju satu orang akan dikenakan antara RM 25 - 30 seorang termasuk minuman petang. Itu adalah murah katanya.. sebab kalau u all belajar diluar.. mahu sampai RM 2000. Kalau perlu.. kita boleh ulangi session...

Tempat Kak Zana akan sediakan.. di Kajang Utama.. harinya hari Sabtu dan masa.. 2.00 pm (tarikh belum set lagi - tapi bercadang nak buat bulan Julai ni)

Buat permulaan Kak Zana minta sesiapa yang berminat beri nama..(boleh sms atau pm Kak Zana atau balas kat tread ni jer...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

nur_ayuni
Ahli Baru
12. Dihantar pada 27hb Jun 2005, 11:25:45 pagi    [Edit]
erk..!! ni belajar care solekan ker ? tak mo la..nak belajar care facial muke ...bab solekan nanti la dulu..facial dgn solekan tak sama kan ?

biler kelas facial bermule kak zana?

202.185.32.:-)

balqis78
Ahli Aktif
13. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 11:22:30 pagi    [Edit]
kak zana

murahnya....cam tak caya lak..saya nak join gak..bila tu?kena bawak alat make up sendiri yer?

kelas facial pun kl ada nak belajar gak mcm yg tuan umah cakap tu...

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.156.:-)

nur_za
Ahli Baru
14. Dihantar pada 18hb Oktober 2005, 12:39:53 tghari    [Edit]
kak zana....

kelas solekan tu dah buat ker? kalau belum nurza nak join gak...bukan apa memang nurza minat sangat nak belajar solek menyolek nie.

219.93.8.:-)

siti5184
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 25hb Oktober 2005, 3:58:44 ptg    [Edit]
nur_za..
tolong jwb bagi pihak k zana, kelas solekan tu dah buat sesi Julai & lepas julai (tak ingat sbb tak pergi)...may b k zana akan buat lagi masa-masa akan dtg...PM ler k. zana lepas raya kerr...

--------------
tiada idea nak isi apa.....

219.93.21.:-)

syikin72
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 25hb Oktober 2005, 4:56:00 ptg    [Edit]
syikin pun nak gak belajar buat facial & make up nih.. tunggu anak besar dulu... teringin rasanya nak bukak saloon...

tengok member syikin buka saloon, buat facial & consult customer tentang produk kecantikan... anak-anak sume lepak kat kedai.. balik sekolah, tukar baju, buat keje sekolah sume kat saloon.. rasa cam best je... sambil cari income, anak besar depan mata...

--------------
www.kedai2ekin.com ~DCL~Trimz&Klenz~PhytoFiber~Be-Nice ~ 0123838018~ ym:syikin72~ syikin72@yahoo.com

60.50.193.:-)

noris294
Ahli Baru
17. Dihantar pada 26hb Oktober 2005, 09:59:50 pagi    [Edit]
nur_ayuni,
aritu ada noris tengok dlm paper metro..ada kelas buat facial, mekap, gunting rambut etc..
lokasinya di kg baru..
insyallah tgh ni noris + member nak pergi daftar kelas lepas raya..

203.106.229.:-)

siti5184
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 26hb Oktober 2005, 4:06:39 ptg    [Edit]
noris...nanti klu dah jumpa kelas facial bagitau ler ya..minat gak nak joint...

--------------
tiada idea nak isi apa.....

219.93.21.:-)

noris294
Ahli Baru
19. Dihantar pada 27hb Oktober 2005, 4:25:04 ptg    [Edit]
tadi noris dah daftar untuk kelas lepas raya nih...
cuba la contact kat tmpat ni

Matahari Kg. Baru
No. 173, Lorong Raja Uda 2,
Off Jalan Muda Abdul Aziz,
Kampung Baru, KL.

Contact person : Kak farah
03-2691 1095 / 2693 9075

kalau boleh biar cepat daftar..sbb lepas raya mungkin harga kursus dah mahal...skrg ni RM150.00/kursus..

good luck!

203.106.229.:-)

balqis78
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 09hb November 2005, 10:35:56 pagi    [Edit]
noris294~sama lah kita..sy pun duk tengah call kak iemah ni tak dpt2 lagi..nk confirm pasal kursus tu...

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.169.:-)

siti5184
Ahli Aktif
21. Dihantar pada 15hb November 2005, 09:30:14 pagi    [Edit]
noris & balqis..camner, dah ikuti ker kursus tu?....sy hr ni baru sempat tenguk mesej ni. ialah cuti raya...
....nak try gak ler...
tk

--------------
tiada idea nak isi apa.....

219.93.21.:-)

da_amyz
Ahli Setia
22. Dihantar pada 22hb November 2005, 3:56:14 ptg    [Edit]

malas nak buka topik baru actually..


since dah ada topik ni, saya just nak iklan sikit la kat kawan-kawan semua kalau yang berminat nak belajar facial atau make up.

kami akan start kelas facial dan make up bulan december ni. kalau berminat buleh ym saya terus kat da_amyz@yahoo.com. jgn pm sebab saya jarang-jarang bukak sembang2.

kelas akan diadakan di PJ atau Jln Kelang Lama ikut kesesuaian.

produk artistry k...
bagus tauu..

sekian, terima kasih.

--------------
takdetandatangan

218.208.4.:-)

siti5184
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 23hb November 2005, 11:43:20 pagi    [Edit]
da_amyza...
kan bagus klu bg detail kat sini ajer...ke topik kena konci?...

...noris.. sat lagi saya Pm tp skrg tgh hujan tak syok nak jln2x kat KL...

--------------
tiada idea nak isi apa.....

219.93.21.:-)

da_amyz
Ahli Setia
24. Dihantar pada 23hb November 2005, 3:30:49 ptg    [Edit]
details? ok. camni..

kelas yang saya attend tu kita akan belajar 3 jenis facial. basic, treatment & medicated facial.
kelas setiap ahad, pukul 2:30ptg. rumah kawan saya di area PJ/Damansara. sapa nak belajar make up pun boleh gak. boleh 2 in 1 la sebab ada 3 cikgu yang cun.

mmg takde sijil. tapi kalo nak sijil mlvk at least kena bayar rm600. tak termasuk beli produk lagi tu.

at least kalau belajar facial macam ni, kita bleh buat bila2 masa kita suka.

then kalau berminat. buleh la contact saya terus.

--------------
takdetandatangan

218.208.4.:-)

waterlilies
Ahli Setia
25. Dihantar pada 08hb Disember 2005, 08:43:02 pagi    [Edit]
Nak join kelas solekan? Jom laa ...

http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=13212

--------------
http://evalestary.blogspot.com

203.106.47.:-)

cats75
Ahli Setia
26. Dihantar pada 08hb Disember 2005, 5:01:44 ptg    [Edit]
sesapa yg dok kat bangi, kajang atau seangkatan nya saya ada terlihat satu wokrrkshop make up kat bandar semnyih pada 11/12 ni
nanti saya cuba dapat kan no phone dia yer hari ni ..
harga nya saya tak pasti.

--------------
leno,serunding zera cosmetic, B-Nice, Biodex, LAX 5

192.228.129.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005