Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 8hb Muharram 1436 @ 01hb November 2014, 7:40:47 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh strech mark... : tolong!
farmin
Ahli Setia
1. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 11:15:13 pagi    [Edit]


mcm mana nk hilangkan strech mark kat perut nih...ada petua atau modern nyer medication tak?cream ke apa ker...

kalau ada sesaper tau mcm mana nk hilangkan dengan cepat dan berkesan tolonglah pm saya yer..saya rasa sumer ibu ibu yg lepas bersalin ada masalah cam saya...kan tolongler...

tima kasih

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

202.185.111.:-)

linot9778
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 11:20:44 pagi    [Edit]
farmin, linot ada pm u untuk membantu... tq

--------------
premium beautiful/mahkota beautiful/maharani... linot9778@yahoo.com/012-9429992/03-91702201

61.6.35.:-)

waha7475
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 11:26:50 pagi    [Edit]


farmin, waha pun baru lepas bersalin. Waha guna sabun revell aje. Kat area perut sental kuat sikit & kulit perut tu dah nak ok balik. Mungkin strech mark waha tak byk so senang aje nak ok balik.

Ada iklan kat tv tu guna french oil (macam tu ejaannya kot) elok juga utk perut yg berparut ni. Tapi tak try lagi.

--------------
~~* UmmiImran *~~

219.95.173.:-)

linot9778
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 11:39:26 pagi    [Edit]
linot dah try franch oil. takde apa kesan pun utk stretch marks...

bahagia bersama premium beautiful

--------------
premium beautiful/mahkota beautiful/maharani... linot9778@yahoo.com/012-9429992/03-91702201

61.6.35.:-)

azna
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 12:13:08 tghari    [Edit]


Cuba guna dolla cantik, insyaallah berkesan.

219.95.30.:-)

monica
Ahli Setia
6. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 12:27:32 tghari    [Edit]
farmin,

Instead of sapu gel, u amik vitamin, like LE, Bio C plus, natural b comlex, Cal & mag. I guna gel x jalan kena amik vitamin baru hilang. the 1st time amik vitamin bukan utk hilang kan strech mark, just amik utk kesihatan dlman & skin. Tapi tengok strech mark dah ilang. my friend yg mkn vitamin ni pun kata strech mark dia dah hilang, bekas jerawat pun dah hilang.

Cubalah byk product vitamin kat pasaran.

218.208.18.:-)

mamanisa
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 12:49:48 tghari    [Edit]
monica
off topic..
lama tak nampak u? sihat ker?

--------------
Revell/Envy/Set Bersalin sms/call 0173065046/012-3604295

219.95.37.:-)

monica
Ahli Setia
8. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 3:57:24 ptg    [Edit]
mamanisa,

Alhamdulilah sihat? awak mcmana?? bisnes bagus????

218.208.18.:-)

raihanis
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 11:50:24 mlm    [Edit]
nak tanya sikit ye. stretch mark tu kaler apa sebenarnya? sbb i pun dah
ada 2 org anak....tapi masih konfius ttg benda ni. my cousin pernah
tunjukkan perut dia slps berpantang. mak aiii......berjalur2 mcm kuda
belang. sbb jalur tu kaler coklat tua....mmg nampak tak lawa sungguh
perut dia tu. perut i pun ada gak strecth mark jugak & bila i tunjuk kat dia
pulak, dia ckp ' takde nampak jalur2 pun. akak guna apa?'

'DOLLA CANTIK je.

tapi seeloknya kan, sejak dari peknen lagi kena sapu lotion atau minyak
zaitun utk elakkan terjadinya benda tu. bila dah berjalur2 perut tu, mmg
ambik masa la nak ilang. biasanya masa peknen depa sapu Allano Lotion.
mmg berkesan, takkan jadi strecth mark tu. lagipun lotion tu mmg selamat
disapu oleh wanita peknen.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.240.:-)

eiyra
Ahli Baru
10. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 09:29:05 pagi    [Edit]
Allano lotion tu produk apa yek? Mana nak cari?

--------------
*** Life is just a like a box of chocolat..yup..yup..yup...

170.38.107.:-)

faent
Pengendali
11. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 10:17:45 pagi    [Edit]
try pakai losyen cocoa butter ..ok gak yg tu..
tp i pakai utk stretch mark sbb dulu chubby..tak tau la dia berkesan utk org penah pregnant ni

--------------
Cuba bertanya pada manusia, Tak ada jawabnya. Cuba bertanya pada langit tua, Langit tak mendengar

realmelayu
Ahli Baru
12. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 11:42:07 pagi    [Edit]
quote:
Allano lotion tu produk apa yek? Mana nak cari?


eiyra....
yg tu produk amway...

--------------
~ aku memang best ~

219.94.43.:-)

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
13. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 1:32:12 tghari    [Edit]
boleh guna sabun herba plus ubat gigi FDR

--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.95.:-)

adeena2000
Ahli Baru
14. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 2:22:14 ptg    [Edit]
masa peknen first baby dulu deena rajin guna minyak zaitun..tetiap hari tenyeh..tengok lepas bersalin ade gak stretch mark tu..lepas berpantang sapu minyak panas and minyaok rose hip..kurang la skit.tapi tak ilang..anak dah setahun dah..

ni dah peknen second time bertambah la stretch mark kot..ade org cakap ikut perut gak..sbb ade org perut nipis senang nak dapat stretch mark tapi yg bestnye perut terus senang kempis bila baby dah kuar..kalo perut tebal tak banyak stretch mark..tapi susah nak kempiskan perut..so memasing ade pro and cons..

and ikut individu gak..ade org mmg jenis parut senang ilang..macam deena mmg jenis parut susah and lama nak ilang..sbb dah compare dgn hubby..jeles tgk die jatuh bola ke jatuh moto ke..parut luka 2-3 dah ilang..kalo deena luka kene pisau sikit 2-3 minggu tak ilang..dan deena pasan anak lelaki deena pun parut die lambat nak ilang..especially kene gigit nyamuk..dah tenyek balm, minyak, gel..ikut ibu die la tu..

tapi kita kene rajin usaha la..nak ilangkan parut kene sapu sehari dua kali..kalo bole jgn miss..jgn sekali dua cuba je give up..mana la nak tau berkesan ke tak..

--------------
::Hidup tak selalunya indah, tapi yang indah itu tetap hidup dalam kenangan::

218.111.211.:-)

Mrs_Red
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 2:29:51 ptg    [Edit]
my xperience..guna dolla cantik ngan losen revell... takla ilang 100% tp 80% kurang.. try laaa..

--------------
~ The strong must protect the sweet...d'oh!!!

202.188.127.:-)

faent
Pengendali
16. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 4:46:24 ptg    [Edit]
quote:
boleh guna sabun herba plus ubat gigi FDR

apa kaitan ubat gigi FDR ngan strech mark ?

--------------
Cuba bertanya pada manusia, Tak ada jawabnya. Cuba bertanya pada langit tua, Langit tak mendengar

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
17. Dihantar pada 01hb Julai 2005, 5:06:51 ptg    [Edit]
quote:
apa kaitan ubat gigi FDR ngan strech mark ?



Banyak kaitannya... sebab ubat gigi FDr ada kandungan gamat.. gamat itu yg berkaitan dengan kulit.. kandungan kolagen dalam gamat yg bertindak memperbaiki sel kulit yg rosak, gatal, parut.. atau bermasalah.....ubat gigi ini mmg dirumus bukan sahaja utk gigi, atau bahagian dlm mulut tetapi kulit dan juga boleh mengubati athsma...boleh menambah seri wajah dan merawat resdung....


So itulah kaitannya....

--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.95.:-)

shahir
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 02hb Julai 2005, 06:04:05 pagi    [Edit]
quote:
mcm mana nk hilangkan strech mark kat perut nih...ada petua atau modern nyer medication tak?

Apa yg saya tahu tak der lg cream yg boleh hilangkan stretch mark atau kesan rekahan di perut akibat mengandung.SEgala produk ni bukanlah bertindak utk pulihkan kulit seperti sedia kala tetapi ia hanya boleh mengurangkan kesan stretch mark tu. Cuma kena sabar dan ambil masa gak baru kita boleh nampak pengurangan stretch mark tu.

--------------
~ Terlalu Sibuk...Sib Baik Ada AMWAY : NUTRILITE 2 A Healthier U ~

218.111.19.:-)

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
19. Dihantar pada 02hb Julai 2005, 11:16:03 pagi    [Edit]
quote:
KELEBIHAN GAMAT

Gamat ialah sejenis hidupan laut yang telah digunakan dalam bidang perubatan sejak turun temurun di rantau ini. Ia diguna sebagai ubat penyakit kulit, menyebuhkan luka, terbakar dan gigitan serangga.

Terdapat 23 spesis gamat di Malaysia. Struktur badannya ringkas dan kandungan airnya tinggi. Kemujarabannya terdapat pada cairan ini dan ini boleh diekstrak.

Gamat terbukti secara saintifik berupaya menyembuh luka dan berdaya tahan sakit (Asia Pacific Journal of Pharmacology 1994). Ahli sains mendapati yang ekstrak gamat ini sangat mujarab dan tidak mempunyai kesan sampingan.


--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.93.:-)

atiqah_hazir
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 02hb Julai 2005, 2:08:39 ptg    [Edit]
cubala guna be-one multigel..produk DCL.

--------------
http://www.kedai-e.net, http://www.kmj-edar.com, ym kmj5284, 03-87376510

218.111.19.:-)

just4fun
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 02hb Julai 2005, 5:37:36 ptg    [Edit]
seeloknya masa mengandung lagi kita dah ikhtiar utk kurangkan stretch mark. cthnya sapu minya zaitun atau cocoa butter cream.
kalau dah lepas bersalin baru nak cuba hilang atau kurangkan, memang lambat la....kecuali u pergi buat treatment kat beauty centre...

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.185.:-)

kakhan
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 04hb Julai 2005, 5:42:43 ptg    [Edit]
cuba bio langsing dari bio sirih...setelah menggunakannya selama 3 bulan, parut2 stretch mark di perut akak hilang..dan penggunaan seterusnya melicinkan kulit sedikit...alhamdullilah...ym akak tuk maklumat lanjut atau email je anggun@myjaring.net

--------------
AS & AG~DCL~BioSirih~Be Nice~Sbn Perawan~Anggun: 013-2299607-wnh1599 - hanizah.husain@sphairon.com

61.6.163.:-)

maria03
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 04hb Julai 2005, 8:07:55 mlm    [Edit]
Maria mmg tahu mostly preggy women akan ada strecth mark ni tapi haku tak amik pusing..tak pakai lotion atau minyak apa pon..konon lega laa dah 7 bulan lebih xder strech mark lagi..sekali ko masuk je 8 bulan lebih dah muncul dah dia..hari ni gatal2 sgt..garu2 sket pehtu tgk cermin..wallah ada daaaahhh walau tak banyak sgt..kaler perple gitu..alahai..horror!
xperlah..pas bersalin nanti usaha la mandi ngan sabun natasya dan letak apa yg patut..

--------------
1- Nureen Saffiya 2- ? 3- ? 4-?

219.92.93.:-)

just4fun
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 04hb Julai 2005, 8:24:19 mlm    [Edit]
maria,

jgn tunggu lepas bersalin...
cuba sapu minyak zaitun...insyaallah takde lerr hodoh sangat nanti..

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.228.:-)

eiyra
Ahli Baru
25. Dihantar pada 05hb Julai 2005, 11:21:54 pagi    [Edit]
ni petua baru dapat dari tukang urut. Dia kata pakai limau nipis. Tenyeh limau nipis kat strech mark tu selepas mandi. Katanya petua kerabat tu....

Menjadi ke dak tau tau ler , baru nak try.

--------------
*** Life is just a like a box of chocolat..yup..yup..yup...

170.38.107.:-)

Tuk_Gawo
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 05hb Julai 2005, 12:09:39 tghari    [Edit]
tumpang tanya...strech mark tue amender?

--------------
misteri di alam nyata...

202.21.224.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 06hb Julai 2005, 11:14:31 pagi    [Edit]
tuk gawo,
ni dia ghupanya strech mark ..

quote:
Stretch marks appear after the skin is stretched excessively such as in pregnancy, spurt of growth during puberty, rapid weight gain, and in body builders





* Mesej ini telah disunting oleh adikcomelx pada 06hb Julai 2005, 11:15:54 pagi

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

waha7475
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 06hb Julai 2005, 11:39:14 pagi    [Edit]
Tuk, ambil pengetahuan yee... nanti klu dah jumpa nenek... klu dah kawin & pregnant nanti fahamlah camne rupa nye strech mark ni...

--------------
~~* UmmiImran *~~

219.95.28.:-)

Tuk_Gawo
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 06hb Julai 2005, 11:46:21 pagi    [Edit]
adikcomelx
tima kasih di atas info tue...
ooo..kulit kita effect jugak yer after baby birth...

waha
dah...dah ada info tue...
tima kasih...
waha pekabor...

--------------
misteri di alam nyata...

202.21.224.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
30. Dihantar pada 06hb Julai 2005, 11:47:20 pagi    [Edit]
mak ai..............hudoh betul gambar tu.....

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

60.48.32.:-)

zurina77
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 06hb Julai 2005, 11:52:03 pagi    [Edit]
saya dulu masa 4-5 bulan pregnant dah start sapu minyak baby johnson kat perut.. tiap2 mlm sblm tido..
alhamdulillah stretch mark mmg takde langsung..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
32. Dihantar pada 19hb Julai 2005, 07:48:40 pagi    [Edit]

Allano lotion ni memang berkesan untuk stretchmarks & juga insect bites

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005