Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 08:31:43 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh pil subur : bila makan
baby6538
Ahli Setia
1. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 09:43:07 pagi    [Edit]


nak tanye,bila patut kita makan pil subur ni,hari period yg keberapa?dan apa nama pil subur yg ada?tolong ye kengkawan.....................................

203.82.66.:-)

syikin72
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 11:09:29 pagi    [Edit]
baby,
pil subur ni ambik dari hari ke 2 period sampai hari ke 6 ... eh, doktor tak bagitau ke? consult doktor dulu sebelum amik pil subur nih... nanti dia akan cadangkan berapa biji kita kena makan....

* Mesej ini telah disunting oleh syikin72 pada 26hb Mei 2005, 11:10:39 pagi

--------------
www.kedai2ekin.com ~DCL~Trimz&Klenz~PhytoFiber~Be-Nice ~ 0123838018~ ym:syikin72~ syikin72@yahoo.com

61.6.100.:-)

riss_1688
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 11:23:05 pagi    [Edit]
byk jenis kot pil subur..yg popular..clomid.

--------------
Guara Cafe/Bidadari/Herba Dara Semula/NP Trimz & Klenz/Perfect Body...sms 016-4997313

60.48.50.:-)

babyviva
Ahli Baru
4. Dihantar pada 28hb Mei 2005, 2:55:23 ptg    [Edit]
nak tanya... viva dah penah makan selama 3 bulan pil subur nie... clomid tu lah.....tapi tak preknen gak.... viva ada masalah apa agaknya ye??? skang ni dah start makan herba maharani . dah 2 bulan berturut viva makan .. nak sangat baby...... doakan viva ye...

219.93.198.:-)

tejaputeri
Ahli Baru
5. Dihantar pada 28hb Mei 2005, 9:02:58 mlm    [Edit]
baby,

tentang pil subur tu kena consult doc la..selalunya makan lepas setahun berkahwin...macam saya start makan dari hari ke 5-hari 10.1st time saya makan sebiji sehari utk 6 bulan, pastu still tak pregnant.then, saya scan rahim tgk ada problem ke ta, after that, doc tambah dos 2 biji sehari makan max 4 bulan.pada masa yg sama husband pon check sperm skali...manalah tau kan, kot dia pon ada prob....
selamat mencuba k...apa2 hal tanya doc...

viva
sabarlah la ek viva... ...panjang masa tu...usaha kan tangga kejayaan....sambil usaha doa sekali....kalau nak puaskan hati , cuba scan rahim tu tgk ada masalah ke tak....ok....


210.186.176.:-)

babyviva
Ahli Baru
6. Dihantar pada 29hb Mei 2005, 11:08:43 pagi    [Edit]
teja,

untuk pengetahuan teja, viva dah scan rahim... HSG pun viva dah buat.... HSG tu untuk check tiub fallopio sama ada tersumbat atau tak.. alhamdullillah takde masalah.... skang viva iktiar cara kampung lakk..... la nie tengah usaha dapatkan buah adam.... nak cuba tu pulakk.

219.93.198.:-)

tejaputeri
Ahli Baru
7. Dihantar pada 29hb Mei 2005, 8:35:11 mlm    [Edit]
semua...

viva
kira advance la ek , saya blom buat hsg lagi...cuma, skrg turn husband mkn pil sbb sperm dia ada prob...so, saya mkn clomid buat masa ini dgn 2 biji sehari....

rawatan tradisional pon buat gak, mak mentua saya yg tolong buatkan air kunyit campur sirih dan daun asam...time nak minum tu tuhan aje yg tahu, tapi kita ikhtiar jelah kan...usaha plus berdoa...belum ada rezeki kita nampaknya.....viva dah berapa lama kawin? teja dah 2 1/2 tahun....

nak tanya, sakit tak buat hsg tu? dia bius ke tak? kira mcm masukkan kamera ek check ada blockage ke tak ek? citerla experience...boleh share....

slmt berusaha........

203.106.80.:-)

babyviva
Ahli Baru
8. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 11:59:10 pagi    [Edit]


teja,
masa nak buat HSG tu, takut gak sebab nurse kat kaunter depan tu cakap sakit dan nanti jangan drive, datang dengan husband. Mulanya Viva ingat nak drive jer kat USM kubang kerian tu. HSG tu akan dibuat pada hari ke 10 lepas period. Means, dari first day period until 10 days tu tak boleh bersama suami. Viva appointment pukul 2 petang dan Dr cakap hari tu kena puasa start pukul 7 pagi. takleh makan apa2, cuma boleh minum air je.

Masa prosedur tu, kita baring dan kaki angkat macam orang nak beranak ... masa nih malu gilerrr...... satu alat panjang macam besi dimasukkan ke faraj dan kat ujung tu ada kamera.. honestly, Viva cakap tak sakit pun... yelah kan....... "barang tu " lagi besar kan..... hehehe!!!!

dekat atas perut tu ada mesin x-ray. lepas besi tu dimasukkan, Dr akan inject air yg akan mengalir ikut tiub fallopio. boleh nampak la masa tu ikut kamera tv.... kalau tiub tersumbat, Dr akan bagitau.. Viva alhamduliilah... tak tersumbat dan Dr cakap banyak bubble kat perut Viva.... itu tandanya perut Viva banyak angin.

After HSG tu, apa lagi, perut lapar.... yelah ... dari pagi puasa...... terus pegi makan ...... hati pun hepi sebab dah tahu yg Viva takde masalah... mungkin takde rezki.... Iktiar lagi...

Teja jgn takut...... tak sakit pun HSG tu, cuma sikit tak selesa.... OK... Good Luck!!!

219.93.198.:-)

babyviva
Ahli Baru
9. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 12:02:47 tghari    [Edit]
Lupa nak jawap... Viva dah kawin 2 tahun.... husben kata baru lagi... tak yah laa... buat itu ini kat hospital tu... menyakitkann jer... tapi viva ckap , viva teringin sangat nak baby... kalau viva ada penyakit , boleh berubat awal awal... takkan nak tunggu 10 tahun kawin baru nak berubat..... lepas tu husben diam jer..... setuju la tu.......

219.93.198.:-)

tejaputeri
Ahli Baru
10. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 3:25:44 ptg    [Edit]

viva

mm...yelah, belum ada rezeki kan...kata org, lebih baik check cepat sebelum terlambat, ni nak tunggu lepas 5 tahun nanti doc pon bising....

teja pon nak baby gak, tu yg usaha mcm2, tambah2 kita ni anak sulung, parents dok harap jer bila nak bercucu....nak buat camno kan?......

sabar jelah...usaha tangga kejayaan.....moga2 kita berjaya.....

salam perkenalan.....nak tanya lagi satu, umur viva berapa?

wassalam.....

210.186.176.:-)

babyviva
Ahli Baru
11. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 3:38:03 ptg    [Edit]
teja,

umur Viva kalau orang luar kelantan sebut " alaa... baru 26 ". Kalau orang kelantan sebut " haaa.... dah 26 takde anak lagi ". begitulah lebih kurangnye....

Teja sendiri , umur dah berapa?

219.93.198.:-)

tejaputeri
Ahli Baru
12. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 4:21:32 ptg    [Edit]
viva...
teja tua 2 tahun jer....hai...risau gak ni, target sebelum 30 nak dpt sorang....susah la kan kalau umur dah makin meningkat ni....la ni viva keje kt kelantan ek? mmg asal sana ker? teja kt melaka, pindah sini sbb ikut husband...asal org kl....kalau sng blh kita chat dlm ym...lagi best.....

ok... ...nah munger....

210.186.176.:-)

babyviva
Ahli Baru
13. Dihantar pada 31hb Mei 2005, 1:57:03 tghari    [Edit]
Viva mmg org kelantan.. keje pun kat kelantan.... husben pun kelantan gak.... oh ye!!! Viva skang nih tengah usaha carik buah kokka sebagai salah satu usaha dapatkan baby... cuba teja pi jenguk kat topik Perubatan Arab.. kat situ ada info....

219.93.199.:-)

acun
Ahli Baru
14. Dihantar pada 31hb Mei 2005, 5:46:57 ptg    [Edit]
Viva...nak cuba cara tradisional tak. Kak ipar saya bagitahu kawan dia DR takda anak berubat dgn mak aji ni. Dah beranak pun dia sekarang. Mak aji ni kat kelantan.

219.93.239.:-)

babyviva
Ahli Baru
15. Dihantar pada 01hb Jun 2005, 12:24:09 tghari    [Edit]
Acun

Boleh bagitau Viva kat mana mak aji tu tinggal... seeloknya bagi Viva contact no mak aji tu.... walaupun dah banyak kali Viva pegi berurut, apa salahnya try yg acun recommend plak.... yelah kan.... tinggal kat kelantan, rugu tak try.....

60.48.56.:-)

bungabiru
Pengendali
16. Dihantar pada 01hb Jun 2005, 4:52:07 ptg    [Edit]
got this article regarding clomid sebab bb pun ada amik clomid...dan skg, after 6cycle amik clomid, bb tak dapat baby, tapi dapat CYST...next two wks mayb kena buat laparoscopy, pmbdhn yang memasukkan kamera kat rahim, sbb nak tengok cyst tu kalau besar dia nak tembak..

Clomiphene May Increase Uterine Cancer Risk
Judging by the messages we receive from you, many women with PCOS and infertility are using Clomid, with little concern about its possible long-term consequences.

The use of clomiphene citrate (Clomid, Serophene) to induce ovulation in women with fertility problems appears to be associated with an increased risk of uterine cancer, according to a report published this month.

Researchers from the National Cancer Institute investigated the possible link between ovulation induction using clomiphene citrate and uterine cancer risk in 8,431 women who were evaluated for infertility between 1965 and 1988.

These infertile women were found to have a 56% higher risk of developing uterine cancer than women in the general population. The increased uterine cancer risk was more pronounced (a more than twofold increase) among women who had been exposed to clomiphene. After adjusting the data for other risk factors, clomiphene use remained an independent predictor of uterine cancer.

The risk was increased as the dose of clomiphene increased. Risk was further elevated for women who were followed for 20 years or longer. These women had an increased risk that was two and one half times higher than women who never used clomiphene. The highest increased risk -- more than 12-times higher -- occurred in women who were obese and had never been pregnant when they entered the study.

An earlier study of a similar population of women showed that clomiphene was associated with a slight but statistically insignificant increase in br~east cancer. However, there was a stronger association between clomiphene and invasive types of br~east cancers.

Clomiphene is a powerful, synthetic estrogen-like drug that rather drastically alters your hormonal patterns by interfering with estrogen receptor function. This "anti-estrogen" action makes your body think it doesn't have enough estrogen, which stimulates production of hormones that may cause you to ovulate.

However, the manipulation of your hormones with synthetic drugs almost always has side effects, some of which are not well known. Clomiphene may reduce the quality of the lining of your uterus and thus make implantation of an embryo less likely. It may reduce cervical mucus, which impedes movement of sperm. The effect of clomiphene on your eggs or embryo is not well understood, although some investigators are concerned.

You have probably been told that clomiphene is "safe". Recent evidence suggests it is not absolutely safe. It may be "relatively" safe. What we know for sure is that taking clomiphene is less safe than not taking it at all. Moreover, taking clomiphene does not guarantee that you will ovulate and become pregnant. Weigh the benefits and risks of Clomid carefully.

We recommend that you improve your general health (especially your diet) and explore natural methods of improving your fertility before you resort to clomiphene.

Dr.Nancy Dunne <newsletter@ovarian-cysts-pcos.com>

--------------
FEAR can hold you prisoner, HOPE can set you free

acun
Ahli Baru
17. Dihantar pada 02hb Jun 2005, 09:35:18 pagi    [Edit]
Viva...ini no tel dia 019-9334740. Nama dia Hajah Zainab. Cubalah ya. Sebab kakak ipar acun cakap ramai yg berjaya.

219.93.239.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005