Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 3hb Syawal 1435 @ 31hb Julai 2014, 03:11:33 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh ...risau : anak selalu muntah
mustika78
Ahli Baru
1. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 1:22:56 tghari    [Edit]

nak tanya anak korang selalu tak muntah? anak mus 10 bulan sejak seminggu dua ni selalu muntah tak tau kenapa.. ingat nak gie bawa jumpa doktor.. time dia aktif skit lepas tu muntah.. org kata cam jeluak.. dalam sehari 3,4 kali dia muntah.. boleh bagi pendapat tak??

219.92.36.:-)

nr75
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 2:46:09 ptg    [Edit]
mustika...

u tak cuba tukar susu ke? masa anak saya dulu cam tu gak... asik muntah je... last2 saya tukar susu lain.. pas tu baru dia ok... ape2 pun refer ke klinik pakar kanak2

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

just4fun
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 3:08:00 ptg    [Edit]
tak sendawakan dia ke lepas minum susu?
tapi kalau dah 3-4 kali sehari lebih baik bawa dia jumpa doktor.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.111.37.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 12:08:23 tghari    [Edit]

nak mencelah gak.

anak adiya dulu, dr kecik..pantang kenyang skit..pastu bila terbatuk sket..sure muntah. dalam sehari ada la 1x, 2x. selalu sgt hingga la umur 2 thn. la nih..dah masuk 4thn, sesekali ada gak la kalu terlebih minum susu/kenyang ngat!!!
apa2 pun..jumpa doktor la. maybe pasal susu ker??

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 12:37:58 tghari    [Edit]
sebut pasal muntah˛ nie tak tau lerr ade related ker idakk..
sebab dua (location yang tak sama) orang kawan adek anaknya affected (semua yang baby sitter dia jaga pon affected jugak.. onather friend anak kat nursery empat orang jerr effected..) ngan muntah˛ dan ceret beret.. and warded untuk 3 hari kat hospital.. doktor pon tak tau sebab poisoning or lain-lain.. takut gakk sebab wabak skrang niehh..

so untuk ibu˛ yang ada anak kecil berikan penjagaan yang extra untuk musim wabak nie.. jaga kebersihan dan pemakanan anak˛

walahualam...

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

atoncute
Ahli Interaktif
6. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 12:54:14 tghari    [Edit]
quote:
nak tanya anak korang selalu tak muntah? anak mus 10 bulan sejak seminggu dua ni selalu muntah tak tau kenapa.. ingat nak gie bawa jumpa doktor.. time dia aktif skit lepas tu muntah.. org kata cam jeluak.. dalam sehari 3,4 kali dia muntah.. boleh bagi pendapat tak??


rasanyer cara org dedulu kalo nak elakkan budak muntah nie..cuba ikatkan tali kasut bapak kat leher anak tu..itu kita tak sure sgt camne nak wat..buazo tau..nanti kalo dia masuk blh dia explain...ini pun salah satu cara nak bg budak tak muntah...betul idak wa..kekdg..cara org tua2 nie boyeh pakai gak...

--------------
~AyEN, AtOn & ALySHa FoREVer~

218.111.101.:-)

bini_orang
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 2:14:12 ptg    [Edit]
Saya pun ikut petua orang dulu2. Ikatkan tali kasut (yg bersih laa tapi yg dah pakai) dan gantungkan kunci. Gantung kat leher anak. InsyaAllah hilang muntah. Tapi make sure tali tuh tak terbelit leher anak. Kalau ikutkan scientific nyer ada. Contoh kunci tuh kan ker dibuat dr besi. Jadi besi tuh punya magnetic akan menarik angin dr perut budak. Budak2 muntah nie sebab angin. Mungkin perut dia kembung dan lagi sapu minyak telon pada perut dia. Botol susu hendaklah direbus setiap hari. Susu pulak jgn dibiar masuk angin. Jgn bagi anak susu yg tidak habis diminum dan seelok2nya buat yg baru (yg masih panas). InsyaAllah akan reda muntah. At the same time gie jumpa doktor kalau muntah tuh berterusan. Takut anak akan hilang zat dan air.

--------------
Menerima tempahan langsir, sarung kerusi makan, jual railing & rod dll: 017-3140657 (Sha)

61.6.65.:-)

semutmerah
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 2:31:48 ptg    [Edit]
ada beberapa kemungkinan bila anak muntah2 :

- kena tukar susu sebab susu yang diberi tak serasi...
- ada kahak dalam tekak (kalau anak tu tengah mengidap batuk la)...
- something wrong dengan usus dia (tak boleh terima makanan)...

ada baiknya bawa ke doktor...

203.115.226.:-)

zurina77
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 11hb Mei 2005, 2:56:27 ptg    [Edit]
Anak saya penah 2 3 kali muntah2..
Reason dia mcm yang semutmerah cakap..

quote:
ada kahak dalam tekak


Bila pegi klinik Dr selalunya tanya, baby ada asma ke?..
Sebenarnya takde asma pun tapi kahak byk..
Sekali tu dia muntah teruk sgt.. sampai pucat..
Masa tu dah pukul 1 pagi, terus pegi Kedah Medical Centre..
Dr kasi anak sedut gas apa ntah..
Lepas tu ok sampai sekarang..
Kebetulan masa tu saya selsema.. tersedut sekali gas tu sbb baby duduk atas riba..
Selsema saya pun hilang gak..

Mustika pegi la jumpa Dr..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

61.6.54.:-)

tenet_my
Ahli Setia
10. Dihantar pada 13hb Mei 2005, 12:14:48 tghari    [Edit]
anak tenet penah gak muntah masa umur below 1 yrs, bwk gi jumpa doc dia nasihatkan stopkan dulu susu yg biasa minum tu. minum susu yg doc provided tp lupa lak nama susu tu utk 1 week lepas 2 continue susu biasa n ok smp skrg.....alhamdullillah....

192.85.47.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005