Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Syawal 1435 @ 23hb Ogos 2014, 5:25:49 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh Pregnant : Apa tanda2 awal yg kita sebenarnya dah pregnant?
aN_Ne
Ahli Baru
1. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 4:17:32 ptg    [Edit]
a'kum semua...
anne musykil... just nak tau... biasanya, bilakah waktu terbaik utk kita buat pregnancy test? adakah dgn hanya lewat period 1 hari dah memadai? atau kena tunggu 2 minggu baru accurate?

lagi satu, kebanyakan mereka yg di awal pregnancy, biasanya alami loya2, etc kan... tp anne nak tau.. biasanya.. simptom2 tu.. berlaku mula minggu ke brp?? contohnya kalau anne biasanya period regular, tp tiba2 bln ni lewat plak.. tapi baru lewat 1-2 hari lah... ha, kalau betul anne period, anne dah dpt rasa ke loya2 tu time ni?? n then.. kalau anne buat pregnancy test.. dah boleh nmpk ke??

harap sapa yg ada pengalaman tu dpt membantu..
terima kasih

219.93.8.:-)

asiahramli
Ahli Baru
2. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 4:27:15 ptg    [Edit]
erm...nak tau gak..

--------------
Always pray 2 God 4 guidance & strength in all ur endeavors.

219.95.94.:-)

mamarafiq
Ahli Setia
3. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 4:38:02 ptg    [Edit]
kalau mcm saya.... esok sepatutnyer period....hari ni saya dah test guna pregnancy test..... heheheheh.... excited punyer pasal.... tapi masa tu dah nampak 2 garisan... alhamdulillah saya pregnant.... anak dah 9 bulan....

saya tak ada apa2 alahan masa pregnant.... cuma bertambah selera makan jer...

--------------
MuHaMmAd RaFiQ sYaHmI

219.93.8.:-)

asiahramli
Ahli Baru
4. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 4:40:26 ptg    [Edit]
mamarafiq...ooo tak sampai sebulan pun leh tau ker?? ikut orang kot no...sesetengah orang 2 bulan pun tak nampak2 lagi...

--------------
Always pray 2 God 4 guidance & strength in all ur endeavors.

219.95.94.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
5. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 4:51:40 ptg    [Edit]
waaa mamarafiq! hehe.. anne terpikir gak.. kalau b4 time period dah boleh cek x? boleh rupanya ekk.. sbb ikut logik, dah berlaku persenyawaan b4 next period kalau betul pregnant kan.. ni yg jadi x sabar jugak nak cek ni.. hehe

219.93.8.:-)

x_eti007
Ahli Setia
6. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 5:07:35 ptg    [Edit]
cam saya pulak..lewat 2 hari saya try pregnantcy test confirm pregnnat..pastu jumpa doktor utk sahkan..saya saya dapat loya2..muntah2 nih bila dah 1 bulan pregnant.

218.208.218.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
7. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 5:11:12 ptg    [Edit]
x_eti007 -- iyer? lewat 2 hari jer? ish.. semakin x sabar nak cek ni! hehe.. oh yer... usia kandungan dikira mcm mana? bermula dari last period ker?

219.93.8.:-)

x_eti007
Ahli Setia
8. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 5:15:13 ptg    [Edit]
a'ah..2 hari jerk..apa lagi cepat beli pregnancy test tuu...insyaallah ader rezeki laa tu.... bab start kira usia kandungan sampai sekarang saya nih still blur lagi..mcm mana kira erhh? biasanya doktor akan tanya bila last period kita..agaknya kira dari last period la kot.

218.208.218.:-)

atoncute
Ahli Interaktif
9. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 5:45:10 ptg    [Edit]
quote:
start kira usia kandungan sampai sekarang saya nih still blur lagi..mcm mana kira erhh? biasanya doktor akan tanya bila last period kita..agaknya kira dari last period la kot.


aton tlg jawabyer...usia kandungan di kira dr tarikh last period (it means hari period pertama kita masa bln last sblm pegnent)...an_ne...besanyer kalo org yg regular period dia lewat sehari/dua tu salunyer mmg confirmler pegnent..cam aton dulu..mmg regular kita punyer period...bila lewatjer mmg sah..dah tu aton blum sbln pun dah bleh agak dah diri nie pegnent sbb pepg jer kopala pening..lagisatu org kata angin kat badan byk sgt..asyik nak sendawajer..kalo ada tanda2 nie insyallah confirmler tu..nasihat aton better pi consult dr terus..takyah mazir duit beli preg test tu...sbb dr wat lgler tepat...

--------------
~AyEN, AtOn & ALySHa FoREVer~

210.19.203.:-)

Sirnatinta
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 6:06:10 ptg    [Edit]
Anne
ada org cepat boleh kesan kalau pregnant ada org lambat.. so kalau tak sabar bole test lewat sehari tu dah bole buat.. tp kalau -ve jgn cepat frust.. try lagi dlm masa seminggu dua... cam sirna first pregnancy buat 2 kali test baru +ve pastu terus gi confirm ngan doktor...

yg second ni aritu mmg tak tahu pregnant sbb period tak regular.. mmg dah 2 minggu lewat tp malas nak buat test.. alih2 terjatuh lak one day tu so gi doktor terus suruh doktor check samada pregnant ke tidak.. alhamdulillah rupanya dah melekat..

tanda2 lain tu ada org dpt awal ada lewat.. tp tanda paling awal biasanya kita letih.. tidur awal, maybe pening2 skit paling awal rasanya tanda2 tu timbul dlm seminggu dua kita pregnant.. tp sirna dua2 pregnancy alhamdulillah takde alahan apa2

betul kata aton.. umur baby dikira dr first day last period...

--------------
Pengalaman mendewasakan, yang lepas jadikan panduan

219.94.52.:-)

just4fun
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 6:19:16 ptg    [Edit]
anne,

susah2 sangat, ko gi jerr beli pregnancy test kit. tak yah beli yg mahal2...yg 10 ringgit tu pun dah ok.

buat ujian waktu pagi lepas bangun tidur kerana pada waktu paras hormon Hcg dlm air kencing berada pada paras yg tetinggi.

selamat mengetest...

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.190.:-)

kittun
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 7:17:19 mlm    [Edit]
rasanya depends pd org kot..
Mcm kittun, 2 bulan pon midwife still was-was lagi sama ada kittun pregnant ke idak..May be hormon tak cukup kuat untuk ubah pregnancy stick test tu..hehe. kalau dah camni, wat ujian darah le..lagi accurate.

tp, masa tak sampai sebulan tu, kittun ada rasa2 gerak ati yg kittun mengandung. sebab tu la, tak caya kat ckp midwife yg kata kittun tak ngandung. masa tu terasa2 sedang bwk sumthing inside.hehe..alhamdulillah, naluri itu lebih benar..

simptom lain ada juga, kittun jadi susah nak tido, asik heart burn aje..kalau makan pedas2 dan berempah..dan loya2, tp tak muntah..pastu rs lesu dan malas..berbezala dgn sblm2 ni..

stgh org seawal 1 minggu dah leh detect. hormon ngandungnye sangat kuat le tu...

--------------
sabar itu indah..

138.253.28.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
13. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 08:43:02 pagi    [Edit]
assalamualaikum koranggg!!!
alhamdulillahhhh... pagi tadi anne buat pregnancy test tu... and it's POSITIVE!! tp line yg kedua tu cam blurry sket.. maybe sbb anne still awal lagi.. n then, anne test air kencing yg kedua.. so maybe hormon tu dah x kuat... ahhh.. seronoknya.. thank you semua for the support n opinion...
anne beli test kit yg rm8 jek... hehe... ok lah, berbaloi la... erm.. actually 2-3 hari ni mmg anne dah rasa loya sket.. tapi sket jer.. tp ckp dlm hati.. angin je nih.. (x nak disappointed! ) alhamdulillah, syukur sgt.. lps ni nak gi confirm dgn doctor... cuma satu lagi anne musykil.. sbb smlm gi klinik..(tp x cek pregnancy) so dpt ubat antibiotic( ada sakit lain..) so anne risau skrg nih.. doctor kasi ubat b4 tau yg anne pregnant.. jadi, selamat ke anne mkn ubat tu since i'm now pregnant.. sbb org pregnant xleh makan ubat sebarangan kan.. tp anne baru makan sekali ubat tu..pagi tadi.. lps makan baru teringat.. eh.. mana boleh pakai makan ubat jer... risau lah..

219.93.8.:-)

mamarafiq
Ahli Setia
14. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 08:50:19 pagi    [Edit]
eerrmm setengah orang tu memang awal2 pregnant...tak nampak lagi kalau guna pregnancy test tu....mcm ada kawan kat opis ni..... dia check sendiri ... sampai period lewat sebulan lebih pun tetap tak nampak lagi +ve....

masuk 2 bulan dia lewat period.... dia terus pegi klinik.... doktor scan... tengok2 dah ada baby dalam perut dia..... so bagi sesapa yg check guna pregnancy test tu.... kalau tak +ve...jgn putus asa lagi.... selagi period tak datang tu... insyallah ler.....

--------------
MuHaMmAd RaFiQ sYaHmI

219.93.8.:-)

just4fun
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 12:23:19 tghari    [Edit]
anne,

bila ada satu garisan bererti ujian itu berjaya
bila ada garisan yg kedua, walaupun nampak samar, itu menunjukkan tanda positif.
kalau tanda negatif, garisan itu tidak akan timbul sama sekali.

kalau risau ubat tu ada efek pada kandungan, jumpa doktor dptkan kepastian. rasanya takde apa2, insyaallah.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.208.229.:-)

Sirnatinta
Ahli Aktif
16. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 1:00:31 tghari    [Edit]
Anne
Tahniah.. jaga diri and makan baik2 ok

toksah makan dulu ubat tu.. gi doktor balik and bagitau yg Anne dah pregnant.. tny whether ubat tu ok utk dimakan ke or dia bole bg ubat lain yg tak bahaya utk pregnancy... Jgn main2 bab mkn ubat ni especially kalau baru2 pregnant sbb ada separuh ubat yg mmg membahayakan...

kalau mcm sirna mmg selalu hati2.. kalau sakit bila tgh trying nak pregnant pun sirna akan bgtau doktor yg sirna tgh cuba pregnant so dia akan terus bg ubat yg mild skit...

--------------
Pengalaman mendewasakan, yang lepas jadikan panduan

219.94.52.:-)

asiahramli
Ahli Baru
17. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 2:08:17 ptg    [Edit]
Anne...congrate!!

tumpang gembira dengan berita ni...take a good cafe of yourself...
nah bunger...

--------------
Always pray 2 God 4 guidance & strength in all ur endeavors.

218.111.160.:-)

Inaz2205
Ahli Interaktif
18. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 3:26:41 ptg    [Edit]
Masa anak pertama....tanda-tanda awal - aku demam (selain daripada lewat bulan ler...)
Masa anak kedua ....tanda-tanda awal - bila aku makan, semua rasa tak sedap.
Masa anak ketiga ....tanda-tanda awal - turun darah sedikit sedikit....kekkekek...ingatkan datang bulan, rupa nyer mengandung....
Masa anak ke empat ....tanda-tanda awal....aku sentiasa letih dan tak bermaya..
Anak kelima.....??????...tak tahu lagik...kekekkee..

Kalu nak gi check, lewat seminggu pun bulih check. But make sure, check very early in the morning...Air kencing yang pertama.
Masa nak ambil air kencing tuh, biarkan air kencing aliran pertama keluar sedikit dahulu dan ambik air kencing pertengahan....
Kalu dah masuk dua bulan tuh, memang gerenti bulih nampak...kalu terlalu awal, kemungkinan untuk +ve tuh, masih blurr...
Ini ikut pengalaman aku ler....

--------------
~KutunjangkanResahkuDidadaSolat, KuHimpunkanHarapankuDigenggamDoa, KututupiKekecewaankuDenganTakwa~

218.208.111.:-)

buazo
Ahli Interaktif
19. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 3:58:12 ptg    [Edit]
quote:
tanda-tanda awal - turun darah sedikit sedikit....kekkekek...ingatkan datang bulan, rupa nyer mengandung....


sama ngan saya tu kak masa anak pertama
mmg masa tu tak sedar dh pregnent..
perut dh naik sikit..
tp ingat sbb buncit..
biarkan ajer..
bila dh muntah2 baru check doktor rupernya dh 2 bln lebih..

--------------
mama Afiq Haikal

210.19.203.:-)

asiahramli
Ahli Baru
20. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 4:11:33 ptg    [Edit]
quote:
tanda-tanda awal - turun darah sedikit sedikit....kekkekek...ingatkan datang bulan, rupa nyer mengandung....



buazo, Inaz2205

yg turun darah tu time period ker time biler?

time period yg seterusnyer ker?

* Mesej ini telah disunting oleh asiahramli pada 06hb Mei 2005, 4:23:33 ptg

--------------
Always pray 2 God 4 guidance & strength in all ur endeavors.

218.111.160.:-)

kittun
Ahli Aktif
21. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 10:22:32 mlm    [Edit]
tahniah pd anne... jaga baik2 diri n kandungan..rasanya yg elok amik supplement asid folik, however, minta nasihat doctor atau midwife dulu..

kak inaz, kittun pon turun darah ms bulan ke 1 mengandung.memang ms tu ingat darah period, turun lak time memang waktu regular period. tapi sikit sangat darahnya.sampai kittun pon konpius darah haid ke idak. lepas2 tu kittun ada bc buku medic ni, memang normal kalau ada kuwa darah sikit bulan pertama ngandung, esp waktu regular haid kita..darah tu kesan dr perlekatan janin pd dinding rahim..tapi turun darah bulan 2/3 dan ke atas, rasanya cepat2 kena gi check doctor..sebab awal ngandung ni, takut risiko apa2 je kan..

wslm

--------------
sabar itu indah..

138.253.28.:-)

boboiz
Pengendali
22. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 10:55:22 mlm    [Edit]
Tahniah anne!

Saya nasihatkan mulakan terus mengambil folic acid 0.4mg sehari ataupun ambil PRAMILET satu tablet sehari. Boleh juga amalkan ambil fish oils for pregnancy (ada dalam kapsul form). Kesemua ini penting untuk tumbesaran bayi dalam kandungan.

Sila berjumpa dengan doktor untuk arrange your first ultrasound appointment and full maternal checkup. Masa nilah kena mula pilih hospital mana dan doktor pakar mana yang anne inginkan.

Enjoy your pregnancy

azlalchedin
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 06hb Mei 2005, 11:32:54 mlm    [Edit]
quote:
Sila berjumpa dengan doktor untuk arrange your first ultrasound appointment and full maternal checkup. Masa nilah kena mula pilih hospital mana dan doktor pakar mana yang anne inginkan.


yup...betul tu.....teringat kat kawan wife aku......
jadi bini no.2........
time dah nak terkeluar sesangat......spital tolak.....
bayangkan......dari teluk intan...hantar ke ipoh.....dari ipoh tendang ke taiping.........

kesian kat dia.....anak dia mati.......

60.48.182.:-)

Inaz2205
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 10:22:47 pagi    [Edit]
ema a.k.a buazo
heheehehe...tu ler...akak ingatkan datang bulan time tuh..tapi len mcm jerk....bila check +ve...terkojut gak....sbb ekceli tak ready sbb anak baru jer 1 tahun lebih....tapi redha. Udah rezeki...hehhehe..

kittun
akak pun cenggitu gak masa tuh...seriau....sbb turun sikit2....tapi alhamdullillah. mujur takde apa2. Baby masa tu, alhamdullillah, sihat. Sekarang dah 4 tahun dah umur dia...

asiah
masa tu, masa period sepatut datang. Actually, dah delay sehari/2 hari gitu, tetiba turun darah. Ingatkan period. Tapi sbb turun sikit2, dan bukan betul2 merah, ada ketikanya mcm coklat sikit + merah2 sikit....Pegi check doktor, +ve. Sah mengandung....sebab itu, kengkadang bila kita turun darah, especially kalu sikit2, lebih baik pegi check. Sbb kita tak tahu kemungkinan yang lain...

azlal
ko biar betul......tak penah aku dengar lagi hospital tolak kalu dah nak terkuar sgt....tapi tak tahuler...Cam aku, masa anak no. 2. Gi check up kat Pusrawi Jln Ipoh. Memang dah booking nak bersalin kat situ.... Tapi bila balik kg. dah nak terberanak....Hospital Kuala Kangsar terima jer time tuh....Sbb ada gak kawan aku, bini dia nak balik kg. bersalin kat Ipoh, tapi sampai Tanjung Malim, dah nak terkuar sesangat.......hospital tanjung Malim terima jer....Camner pun, kesian kat wife kawan ko tuh.....aku simpati ...

--------------
~KutunjangkanResahkuDidadaSolat, KuHimpunkanHarapankuDigenggamDoa, KututupiKekecewaankuDenganTakwa~

60.48.151.:-)

putraselatan
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 10:47:22 pagi    [Edit]
Assalamualaikum

suami mabuk-mabuk
pantang kena bau yang bebukan..
mulalah berpinar


--------------
-| Suami Fazzlin | Ayah kepada Muhammad Amar Iskandar |-

202.190.116.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
26. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 11:43:21 pagi    [Edit]
terima kasih semua atas nasihat2 yg diberikan...
alhamdulillah.. haritu dah pergi klinik utk confirm.. insyaAllah, ikut perkiraan, ann due 11/1/2006

anne tgh berkira2 utk amik salindah.. kawan2 yg amik salindah semua bagi positif testimoni... tapi still terlalu awal kot nak amik... baru 1bln 1 minggu.. takpe.. yg penting skrg ni kena jaga kesihatan kan..

219.93.8.:-)

waha7475
Ahli Aktif
27. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 12:23:34 tghari    [Edit]


Tahniah an_ne dah mengandung. Bolehlah masuk club mengandung pula lepas ni bagi memperbanyakkan ahli.

--------------
~~* UmmiImran *~~

219.95.255.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
28. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 12:56:22 tghari    [Edit]
a'kum waha...
camner nak join kelab mengandung tu ek??? kena ada org invite ker?

219.93.8.:-)

Sirnatinta
Ahli Aktif
29. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 1:58:49 tghari    [Edit]
Anne
tak yah diinvite pun msk Kelab Ibu Mengandung tu.. pegi je kat Sembang Kelab tu.. pastu mck je Kelab Ibu Mengandung tu.. mari ramaikan ahli.. hehehe..

Nak dptkan nasihat abt Salindha pun bole dr K. Leila kita.. rasanya Salindah tu mmg bole ambik dr awal2 lagi...

awal2 ni le kita kena jaga bebetul.. folic acid jgn lupa ambil.. minum susu utk kalsium.. kalau tak leh minum susu ambik dlm bentul pil.. masa awal2 ni baby tgh nak membentuk diri so mmg perlu segala2 vitamin yg elok dan jaga makan elok2 k...

--------------
Pengalaman mendewasakan, yang lepas jadikan panduan

219.94.52.:-)

waha7475
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 09hb Mei 2005, 2:03:18 ptg    [Edit]
an_ne, masuk aje kat ruangan sembang negeri, kelab & jejak kasih tu. Ahli baru dialu-alukan. Club mengandung dah edisi ke-33.

Anyway... Jaga diri baikČ ye benda baru nak lekat.

--------------
~~* UmmiImran *~~

219.95.255.:-)

Babyhubby
Ahli Aktif
31. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 2:49:02 ptg    [Edit]
Rasanya tak terlambat nak wish Tahniah! kat anne!

Share la kat sini apa tandaČ pregnant yg anne rasa masa before buat UPT tuh?

--------------
Silver l o v e r !

203.106.1.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
32. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 3:44:43 ptg    [Edit]
babyhubby - terima kasih...

ermm... tanda2 awal yg anne rasa.. apa ek.. ada lah rasa dah loya sket.. and then lagi satu... period-cycle anne biasanya regular.. mmg seingat anne x pernah lewat period.. kalau ada pun, terawal ada lah.. so bila dah lewat 1 hari.. tu yg musykil tu alhamdulillah... Allah murahkan rezeki

219.93.8.:-)

laylyza
Ahli Aktif
33. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 4:01:12 ptg    [Edit]
masa saya dulu, sebelum masa period bulan depan tu datg, dah ada keanehan yg luar biasa. peluh kuar byk sgt kat muka, cam tak leh kontrol tul. pelik la, buat kerja sikit tapi peluh mengalahkan lari 10km, pastu suka sgt nak makan mee goreng. biasanya saya kureng sikit mee2 nih. tapi masa tu, pantang nampak org makan mee goreng, boleh bawak sampai mimpi2 klau tak dpt ari tu gak. dan satu lgi langsung tak leh bau ikan mentah. kalau balik pasar, kena siang ikan tu, rasa cam nak muntah sgt. bau hanyir ikan kt tangan tu rasanya menyiksakan idup biarpun dah basuh dgn sabun berkali2. lepas period lambat seminggu, saya beli pregnency test tu dan buat kt umah, tengok ada dua line.... melompat la. maklumlah bunting pelamin. mana sangka. kalau ikut family, selalunya 5-6 taun kawin barulah melekat...... rezeki. kawin dha tua.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

211.24.181.:-)

miracle81
Ahli Setia
34. Dihantar pada 22hb Mei 2005, 11:46:58 pagi    [Edit]
tahniah N...tak lambat g asernye nak wish ,
miracle punye period mesti on time, tapi bln nie lambat 9 ari .ingatkan dah ade isi...tapi esoknye bocor...susahkan buat anak,dah putus ase dah..

--------------
Hidup Mesti Ceria...

218.208.248.:-)

miracle81
Ahli Setia
35. Dihantar pada 22hb Mei 2005, 11:47:46 pagi    [Edit]
tahniah N...tak lambat g asernye nak wish ,
miracle punye period mesti on time, tapi bln nie lambat 9 ari .ingatkan dah ade isi...tapi esoknye bocor...susahkan buat anak,dah putus ase dah..

--------------
Hidup Mesti Ceria...

218.208.248.:-)

pizut
Ahli Baru
36. Dihantar pada 22hb Mei 2005, 1:31:58 tghari    [Edit]


aN_Ne,

tahniah! semoga dapat baby yg cute dan sihat sempurna.

Nak share gak pizut punya experienced dulu, masa anak 1st lambat gak nampak..dekat 2 minggu delay baru nampak. Masa tu antara percaya dgn tidak je.. sebab terus bunting pelamin. Tapi sblm tau tu, pizut demam teruk sgt, pastu plak alahan teruk. Kesian kat hubby mmg terus kena culture shock la kena layan pizut yg tgh mabuk dan tak berpeluang nak enjoy mcm pasangan lain yg baru kawin.

Anak kedua, tak teruk sgt, cuma asyik sendawa je byk sgt angin. Pregnant pun relax je, mungkin sbb makan salindah kot, bersalin lagi la senang. So aN_Ne try la salindah mmg bagus.


Miracle,

Jgn la putus asa.. tingkatkan usaha insyaallah pasti berjaya. Pizut skg boleh rasa apa yg miracle rasa sbb skg mmg tgh plan nak tambah anak tpi dah dekat setahun mencuba tapi blm berhasil lagi. Tension gak.. tapi bila di fikirkan balik ada org lain yg lebih susah nak dptkan anak so pizut cool down balik.

--------------
~Saved The BEST For Last ~

210.195.30.:-)

Syiran
Ahli Aktif
37. Dihantar pada 23hb Mei 2005, 3:29:09 ptg    [Edit]
Tahniah buat aN_Ne..seronok pregnant nih tau. Syiran 1st time pregnant demam teruk, doktor rasa pulse, dia agak Syiran pregnant. Bila check bebetul, sahih pregnant.

Anak no2, 3 dan 4 semuanya lewat sehari je period dah buat test, sah2 positive. Sebab Syirannyer period selalu on time dan lagi satu bulan pertama tu pun selalu nyer rasa lain macam skit. So far, 4 kali pregnant takde masalah morning sickness, makan berselera jek kecuali takleh berdiri lama sure rasa nak pitam sebab tekanan darah rendah. Mengandung no 4 nih je ada penambahan...iaitu kuat tido dan malas....

HACKS Hanya Aku Cinta Ko Sorang

194.165.137.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 23hb Mei 2005, 9:43:41 mlm    [Edit]
quote:
azlal
ko biar betul......tak penah aku dengar lagi hospital tolak kalu dah nak terkuar sgt....tapi tak tahuler...Cam aku, masa anak no. 2. Gi check up kat Pusrawi Jln Ipoh. Memang dah booking nak bersalin kat situ.... Tapi bila balik kg. dah nak terberanak....Hospital Kuala Kangsar terima jer time tuh....Sbb ada gak kawan aku, bini dia nak balik kg. bersalin kat Ipoh, tapi sampai Tanjung Malim, dah nak terkuar sesangat.......hospital tanjung Malim terima jer....Camner pun, kesian kat wife kawan ko tuh.....aku simpati ...


betul ma......
aku tak tipu........

60.48.182.:-)

just4fun
Ahli Produktif
39. Dihantar pada 23hb Mei 2005, 9:55:08 mlm    [Edit]
kalau dah nak dekat bersalin tu, jgnlah nak pegi mana2 yg jauh2... dekat2 tu ok lagi la...
rest aje kat rumah...get ready...

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.190.:-)

LipasMafia
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 10:27:05 pagi    [Edit]
eden plak lain citenya.. dah dua kali buat pregnancy test.. result positive..gembira sangat lepas tu doktor buat test tak pregnant plak.. sedeynyaaaaaa

--------------
Allah loves me and made me muslim

203.115.230.:-)

laylyza
Ahli Aktif
41. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 12:05:11 tghari    [Edit]
eden plak lain citenya.. dah dua kali buat pregnancy test.. result positive..gembira sangat lepas tu doktor buat test tak pregnant plak.. sedeynyaaaaaa

macam mana lak boleh jadi gitu???, pelik lak.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

211.24.181.:-)

LipasMafia
Ahli Produktif
42. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 2:47:01 ptg    [Edit]
laylyza : entahlah maybe tester tu dah luput kot??? tp doktor tu pernah ckp kalau dekat2 nak period kita buat pregnancy test result dia boleh sebab perubahan hormon tp yg peliknya lepas buat test, period tak dtg pun sebulan lak tu.. pergi buat check up tak de masalah kesihatan pun.. entahlah sedey tau...

--------------
Allah loves me and made me muslim

203.115.230.:-)

Sirnatinta
Ahli Aktif
43. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 2:57:16 ptg    [Edit]
lipasmafia
cuba tunggu next period lak.. kalau tak period lagi cuba gi klinik lain atau jumpa pakar terus.. kdg doktor ni tak leh percaya gak especially kalau doktor biasa ni..

sbb jarang berlaku false positive pregnancy test ni.. kalau false negative tu mmg selalu le jadik...

kak Syiran
lamanya tak dengar citer...

miracle & pizut
jgn putus asa.. usaha lagi..
pd pizut.. biasa la tu kalau nak no. 2 lps jarakkan tu mmg lambat skit especially kalau umur dah meningkat... mcm sirna aritu nak dptkan yg no 2 ni pun lambat skit lekatnya.. no 1 dulu senang je..

pd miracle..
jgn putus asa cepat sgt.. ramai lagi yg senasib.. kalau tak caya cube jengah kat Sembang Petua & Kecantikan tu.. kat topik Zuriat yang ditunggu...

--------------
Pengalaman mendewasakan, yang lepas jadikan panduan

219.94.52.:-)

eynda
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 4:07:22 ptg    [Edit]
Pernah tak sesape yg buat pregnancy test sendiri...negatif tapi period dekat seminggu tak datang?? Me konpius ler....

219.95.19.:-)

PrincessLea
Ahli Setia
45. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 4:21:40 ptg    [Edit]
penah jadi camtu, period dah lewat 1 week ...buat test tp -ve...pastu period still xdtg gak..last2 dekat 2 weeks lewat tetiba dtg plak...

eynda tunggu la lagi 1 week...mana tau tetiba tukar jd +ve...

--------------
~*~You're the simplest love I've known ...the purest one I'll own~*~

219.93.97.:-)

eynda
Ahli Produktif
46. Dihantar pada 25hb Mei 2005, 11:31:28 pagi    [Edit]
Ooo....sebab masa 1st pregnancy dulu sehari selepas tarikh sepatutnya datang period eynda dah test & +tive....kali ni bagi suspen plak...Tu la nak tunggu sampai hujung bulan ni...kalau tak datang gak period nak buat test lagi sekali...

219.95.94.:-)

pizut
Ahli Baru
47. Dihantar pada 25hb Mei 2005, 11:34:33 mlm    [Edit]
eynda,

pizut selalu gak kena mcm tu, masa anak ke 2 dulu lewat sehari dah tau +ve, tapi skg ni kdg tu dah seminggu delay check tapi still -ve, alih2 esoknya dia dtg. Pernah sekali tu sampai 16 hari dah delay, rasa2 pun mcm ade je..konon la nak sedapkan hati sendiri. Dlm masa 16 hari tu dah sampai 3x pizut check sendiri tapi still -ve, lastly gi klinik konon nak scan je la kot mmg horman tak kuat ke, alih2 masa tunggu giliran tu gi la toilet jap, sekalinya cik merah tu dah dtg, so terus tak jdi jumpa doktor. Tension u!!!

--------------
~Saved The BEST For Last ~

210.195.30.:-)

eynda
Ahli Produktif
48. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 09:24:52 pagi    [Edit]
pizut,

nampaknya eynda punya kes pun macam awak....dah rasa macam nak pregnant...tanda-tanda tu pun ada...tiba-tiba bendera jepun datang jugak... . Nak buat cemana...maybe hormon badan tak stabil lagi kot coz eynda baru stop makan pil februari lepas.... . Takpe...nanti cuba lagi .

219.95.89.:-)

maria03
Ahli Produktif
49. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 11:52:31 pagi    [Edit]
sabar eynda,
agaknya hormon baru nak pulih kan..eynda consume ubat dulu pon bertahun juga kan..InsyAllah ada rezekinya nanti..
so abis period kali ni usaha keras lagi yeeeee

--------------
1- Nureen Saffiya 2- ? 3- ? 4-?

218.208.197.:-)

pizut
Ahli Baru
50. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 3:41:20 ptg    [Edit]


eynda,
seblm ni makan planning pil ke? mungkin sbb tu gak kot, sebab ni ada satu kes neighbour pizut, kakak ni pun mkn pil gak, dia mkn 3 thn so lepas tu dia stop la sbb nak try pregnt balik tapi dah masuk 2 th dia cuba still tak mau lekat gak, macam2 cara dia dah try, lastly dia gi jumpa doct dan doct kata dia susah nak prgnt sbb pils2 yg dia mkn tu tak hadam semuanya dan tersumbat kat salur peranakan dia. pastu dia buat rawatan la utk clearkan apa yg tersumbat tu.

Takut gak dengar camtu.. tapi sblm ni pernah gak dengar ada org kata kalau nak mkn pil tu cuba kunyah skit, jgn telan je. tak tau la betul ke tak, sbb pizut mmg tak pernah mkn pun pil ni.

Apa2 pun maybe hormon tak stable lagi tu, mkn la jamu2 utk betulkan balik hormon dan menguatkan rahim, insyaallah ok la balik.

--------------
~Saved The BEST For Last ~

210.195.30.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005