Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 19hb JamadilAkhir 1435 @ 20hb April 2014, 1:42:42 tghari
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh nak tanya : pasal mesin jahit
azirawati
Ahli Setia
1. Dihantar pada 28hb April 2005, 11:24:24 pagi    [Edit]
saya guna mesin jahit lama dan sekarang telah guna motor.
saya confius la..

bila saya jahit, motor tu panas sangat..
kat bawah kaki ni rasa macam nak terbakar saja tempat pijak nye..

bahagian jahitan dibawah pun tak cantik..benang macam berpintal lain je...

apasal ha...tolong saya..

--------------
macam-macam ada...call lah hotline 012-5566921

202.161.129.:-)

ras7277
Ahli Setia
2. Dihantar pada 07hb Mei 2005, 1:14:37 tghari    [Edit]
tukar motor tu.kdg2 mungkin ada percikan api yg keluar dr api tu.
kebiasaannya, bila pakai motor ni, dia punya benang bawah berpintal2 atau tak lekat dgn benang atas.

Lebih baik pakai mesin jahit manual guna kaki tu drpd motor psl pakai motor ni tak leh pakai lama2.nanti dia memang panas. lebih2 lagi kalau mesin jahit murah. dlm lingkungan 200-400 tu. kalau singat yg seribu lebeh tu tak pe. bukan apa, ini melalui pengalaman. Sy penah pakai mesin jahit manual pakai kaki tu, dan jugak mesin murah harga 200 yg motor tu.mmg cepat pakai motor tu tapi dah 3 kali buat hal...balik pakai mecin lama gak...

so, hantar jek kedai baiki, dlm RM40 cam tu.

203.106.54.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 12:41:11 tghari    [Edit]
quote:
bila pakai motor ni, dia punya benang bawah berpintal2 atau tak lekat dgn benang atas.


betul le..mesin saya pun jadik gitu jugak.. gi repair kena rm55.. tu yang dok bercadang nak beli mesin jahit industri..boleh le melasak sket..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 3:08:07 ptg    [Edit]
Aku ada pakai mesin jait Industri ....
waduh-waduh.. dok terlajak ajer... lelebih lagi utk jait yg kena slow-slow cam kocek baju melayu... lajOOooo bangat ahh ... kalo hari2 menjait takpo ler expert.. jait sekali sekali... jenuh mengawal lajoo cam ferrari larinya... asik kena bukak balik jahitan ajer..

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 3:30:03 ptg    [Edit]
eryn

mesin ko enjin turbo kot

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
6. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 4:48:04 ptg    [Edit]
itu la pasal....

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

chempedak
Ahli Baru
7. Dihantar pada 16hb Mei 2005, 5:10:33 ptg    [Edit]
chem guna mesin jenama brother mmg nyusahkan, sikit2 jem, benang slalu bergumpal kat bawah mesin. Pas tue hantar kedai repair kene charge RM38, org yg repair tu ckp mesin jenis electric ni mmg sensitip, tak bleh on lelama.. lepas jahit satu line sementara nak adjust kain kene turn of dulu..
Kalu jadi lagi prob sama, bleh adjust sendiri guna alignment key, tapi bab repair sdiri tue chem tak blajar lagi... tunggu m/mertua ajar dulu.

219.95.241.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 10:36:44 pagi    [Edit]
eryn

ko guna mesin jait industri tu brand ape? skrang ni aku guna mesin singer yg portable tu..memula dulu mmg ok..dah nak masuk 7-8 tahun ni mesin tu jadik manja le pulak.. takleh nak melasak.. kalau melasak jugak benang bawah sure bergumpal punye

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
9. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 10:43:36 pagi    [Edit]
Reen

Tak shilap aku namanyer JUKI ...
Aku pakai kawan aku punya... dia Tailor ... ada 4-5 bijik mesin jait industri aku pakai ler satu... biasanya kalo aku tempah baju kat dia 4 pasang ... 2 pasang aku jait sendiri .. dpt ler 6 pasang dengan kos yg murah skek... kawan2 katakan... hehehhehehe... lepak2 umah dia... soh dia potong... aku jait...
taim tempat yg susah-susah ... cam pinggang ..dan lekuk2 yg aku tak expert.. dia jaitkan... kenkadang.. dia jaitkan sampai habis... jimat ler aku skek barang 2 pasang... moekekekke.. idok ler aku mintak free jaitkan semua.. MelamPau arr tuh....... kawan2 kena tulung kenkawan bukan bagi rugi...


NIh masa aku lom ada mesin jait sendirik... sikalang beli yg pesen mak-mak kita pakai tuh.. Brand Releigh kaler itam.... BOley laaaa setakat jait tok diri sendiri dan keluarga... cuma bunyi mesennye bising ala-ala riak dan jiran2 pon boley tau aku sedang menjait ler...

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 17hb Mei 2005, 10:46:44 pagi

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 10:51:28 pagi    [Edit]
memacam ekk nama mesin jahit nie.. aku kalo nak cari mesin jahit..aku nak cari yang pendiam sket.. sbb aku suka jahit time tengah malam .. tak nak le nanti bunyi sora mesin jahit aku mengganggu mimpi neighbour aku.. tak pun terpaksa le aku tampal dinding umah aku ngan sarang telur..sound proof tu

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

cipoi
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:15:51 pagi    [Edit]
pakai mesin manual lagi elok...

kalau baju kurung tu..sembat lagi lawa..org dedulu sembat je

--------------
k a s i h l d i r i l k i t a

202.186.157.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:25:08 pagi    [Edit]
orang dedolu dok rumah jer.. ada le banyak masa nak menyembat..aku kalu nak sembat..baju raya tahun depan..tahun ni dah kena mula sembat

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

cipoi
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:27:26 pagi    [Edit]
fadzreen
kalau duk umah..tak berasap dapur opah teman.

--------------
k a s i h l d i r i l k i t a

202.186.157.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
14. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:30:36 pagi    [Edit]
Aku tak minat sembat even reti buat sembat.. aku lebih suka jait manik... lagik lawa even kalo pakai baju kurung tuh bukannyer nampak pon dah disorok dek tudung.... kekekkekek...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:56:50 pagi    [Edit]
aku pulak tak minat jahit tangan..koyak seinci pun jahit ngan mesin jugak..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

citanuryati
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 11:57:42 pagi    [Edit]

dulu saya ada poblem gitu, nak nak mesin yg murah aje harganya...so saya tanggalkan aje motor tu pakai manual..ok da.....

erm..mesin yg kecik dan rega Rm 90+ smartshop tu ok ker?

--------------
terpenjara di sangkar dosa.....

203.106.191.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 12:12:57 tghari    [Edit]
citanuryati

dah lama tak guna mesin manual..ntah reti lagi ke tak nak goyang kaki ni

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

monie747
Ahli Setia
18. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 12:43:56 tghari    [Edit]
kat mana boleh dapat mesin jahit industri nih?
mahal tak? 2nd hand x de ke?
apa kelebihannya?

--------------
Saya budak baru blajar.. :-)

210.186.183.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 12:52:43 tghari    [Edit]
monie..

kat SINGER pun ade.. reen pun dok tengah usha gak satu.. rega RM1600 lebih.. boleh bayar 4x tapi kira rega cashh..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

Adinra
Ahli Baru
20. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 1:14:20 tghari    [Edit]
Reen, Singer branch mana yg bagi 4x instalment tu? Wah..! Best le gitu..pakai rege cash plak!

Sbb, kadang@, different dealer different promotion dia bagi

--------------
If there's a will, there's a way!

211.24.129.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 3:05:50 ptg    [Edit]
Adindra

singer Jln bukit, Kajang.. yang kat sebelah ambank.

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

monie747
Ahli Setia
22. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 3:33:04 ptg    [Edit]
saya ada nampak satu mesin jahit ni.. 2 in 1 la lebih kurang.. sambil jahit, sambil potong kain tu.. means kalo nak jahit tepi, tak payah susah2 potong kain, jahit je terus, sebab automatik kain tu terpotong..

yg ni ke yg di panggil mesin jahit industri?

--------------
Saya budak baru blajar.. :-)

203.106.157.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 3:51:12 ptg    [Edit]
monie..

itu mesin jenis lain kot..setahu saya kalau mesin jahit industri ni dia biasanya ada satu jenis jahitan jer..jahit lurus ler.. yg jahit tepi tu mesin asing pulak..
ntah le saya kureng pasti

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 4:17:33 ptg    [Edit]
Mesin jait industri nih ..biasanyer industri arr pakai... untuk heavy duti punya menjahit..... jarum dia juga berlainan dr mesin jait biasa... org perseorangan tak pakai melainkan buat bisness gitu... Mesinnyer besar dan panjang skek... kuat dan tegap .. keh..keh..keh.. nak jait apa saja pun buleh melainkan jait mulut org.. tehehehheh...

Yg aku pernah pakai camni rupernyer.... kawan aku beli rm4ribu gitu ..
Reenn.. ado macam2 pesen ahh.. bukan takat jait loros ajek... tutup arr kilang kalo sumer mesen jaitnyer hanya buleh jahit lurus aje... ekekekekkek..





Juki 4-Needle Industrial Chainstitch MH-1410B





Juki Industrial Zig Zag With Power Stand LZ-2280N


Juki Chainstitch Buttonholer and Industrial Sewing Machine MB373

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 17hb Mei 2005, 4:29:40 ptg

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 4:24:10 ptg    [Edit]
quote:
melainkan jait mulut org.
molot orang pakai benang emas jarum perak pun takleh jait jugakk

quote:
kawan aku beli rm4ribu gitu ..
uihhhh 4k.. tak mampu den

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

edinamaya
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 4:25:01 ptg    [Edit]
aisehhhh ghajinnya akak cabai kita nih...jahit menjahit lagi...umah edin ada mesin jahit jenama singer...cian mesin tu....tak guna pun...dia mogok gaknya sbb tak digunakan....


--------------
Makkkkkkkk! Lapooooooooo..

161.139.100.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
27. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 4:38:38 ptg    [Edit]
sikalang ader anak payah skek la edin... masa pon kurang...
lelebih lagik dia tengah lasak nak memanjat ... kite sibuk menjait...dia sibuk panjat kita.... buat taim dia tido... telinga lintah la plak.. mesin jahit dah arr cam buldoser bunyinyer... teheheh...

beli kain dah iyo-iyo... cadar la.. langsir la...
Benang dah penuh toolbox... memacam kaler...
jarum dr sekecik-kecik jarum hingga ke sebesar jarum...
menjaitnyer jer entah bila nak start ......

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 17hb Mei 2005, 4:39:49 ptg

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

monie747
Ahli Setia
28. Dihantar pada 17hb Mei 2005, 5:32:55 ptg    [Edit]
ambik kau.. 4 ghibu?

--------------
Saya budak baru blajar.. :-)

203.106.158.:-)

si_sutra
Ahli Baru
29. Dihantar pada 18hb Mei 2005, 07:55:35 pagi    [Edit]
Nak tumpang tanya..mesin jahit kecik yg rega rm80-90 tu ok ke..tahan lama tak?

211.25.50.:-)

entahler
Ahli Baru
30. Dihantar pada 18hb Mei 2005, 09:38:42 pagi    [Edit]
si_sutra

yg smartshop tu ke?

monie747
oo ade ke mesin gitu? setau saya tu cam mesin jahit tepi.

202.188.130.:-)

puanseri
Ahli Baru
31. Dihantar pada 18hb Mei 2005, 11:33:37 pagi    [Edit]
puanseri beli brand raleigh kat carrefour..ok jer.. dah 1 th lebih dah pakai...
murah pun murah..

219.93.8.:-)

si_sutra
Ahli Baru
32. Dihantar pada 18hb Mei 2005, 5:11:55 ptg    [Edit]
entahler

Tak tahu pulak..sbb sepupu sutra yg beli..die kata die beli rm80 je..yg kecik tu..dia siap leh jahit baju kurung lagi pakai mesin jahit tu.

211.25.50.:-)

maizana
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 09:08:05 pagi    [Edit]
Dah terlanjur ada topik ni.. Kak Zana bercadang nak menjualkan mesin jahit tepi Kak Zana dengan harga RM 700.. kalau ada sesiapa yang berminat nak beli.. boleh sms Kak Zana..

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

udasri
Ahli Produktif
34. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 12:22:55 tghari    [Edit]


Kagum sungguh Uda baca posting2 kat atas. Nampak semuanya memang mahir menjahit. Segan pulak rasanya..

Uda tak pernah belajar menjahit dalam ertikata belajar yang sebenarnya. Tak pernah masuk kelas, malah kat sekolah dulu pun tak belajar ilmu yang satu ni. Uda cuma diajar oleh MIL je. Setakat nak buat baju kurung, jahit sarung bantal ngan kain batik tu boleh lah.

Uda dah lama tergerak hati nak miliki sebuah mesin jahit. Tapi tak nak yang ada motor sebab Uda tak leh nak 'kejar'. Laju sangat jahitannya. Uda nak yang macam ni :

Sebab Uda belajar ngan mak dulupun guna yang ni. Dia slow sikit..(sesuai la kut untuk orang yg tak berapa reti macam Uda).

Ada lagi ke jual yang ni? Harga dia berapa ek?

--------------
..belum ada satu hari pun berlalu tanpa aku mengingatimu.

219.93.8.:-)

aqiza
Ahli Baru
35. Dihantar pada 25hb Mei 2005, 10:32:40 pagi    [Edit]
Kalau nak beli mesin jahit industri aku tahu kat mana. Aku pkai FIMA dah 2 tahun tak penah ada masalah. Kalau nak aku boleh bagi kontak..rega dalam RM1500. Mesin pon ok. Juki n brothers semua mahal lagi harga. Mesin sama je fungsi. Quality jahitan semua bergantung pada kita. Tapi FIMA is good.

Sapa minat nak tahu lebih lanjut call aku. 019-2210264. Aku bkn ajen...tak amik untung..cuma tolong korang yg tengah mencari2 dan baru nak belajar menjahit tu...ajer.bye.

210.19.76.:-)

entahler
Ahli Baru
36. Dihantar pada 25hb Mei 2005, 12:41:43 tghari    [Edit]
si_sutra

klu yg smartshop tu 90++. ok gak. cumanya ade satu jahitan je. jahit luruuuuuuss tu je.

uda,

klau dah leh wat baju kurung, jahit sarung bantal ngan kain batik tu, kire orait daa

195.144.54.:-)

udasri
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 25hb Mei 2005, 3:09:20 ptg    [Edit]
quote:
klau dah leh wat baju kurung, jahit sarung bantal ngan kain batik tu, kire orait daa

Ishhhh..rasa cam best je
Tapi mesin jahit yang Uda tanya tu ada jual lagi ke sekarang ni?

--------------
..belum ada satu hari pun berlalu tanpa aku mengingatimu.

219.93.8.:-)

mamanisa
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 2:45:58 ptg    [Edit]
uda,
lagi lagi model macm tu..Kat kedai singer pun ada rasanya rega dlm rm600++ jugak.masa tanya hari tulah..dan ada satu kedai memang specialist dlm mesin jahit kat jln pahang menghala ker gombak..Kira sebelum simpang yg Court Mamot Setapak tu. Bangunan dia oposite Pej.Pos setapak tu..Rega dlm 200-300++ satu..

--------------
Revell/Envy/Set Bersalin sms/call 0173065046/012-3604295

218.111.24.:-)

udasri
Ahli Produktif
39. Dihantar pada 27hb Mei 2005, 11:30:40 pagi    [Edit]
Mak aiiiii..beza sampai 300.00rm?

--------------
..belum ada satu hari pun berlalu tanpa aku mengingatimu.

219.93.8.:-)

mamanisa
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 27hb Mei 2005, 2:54:28 ptg    [Edit]
Uda,

Memang pon, rega beza banyak..cuma yg saya perasan, yg singer tu brand "singer" la..yg murah tu tak ingatlah tapi brand lain..Pattern lebih kurang sama jer..

--------------
Revell/Envy/Set Bersalin sms/call 0173065046/012-3604295

218.111.183.:-)

udasri
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 27hb Mei 2005, 3:04:17 ptg    [Edit]
Terima kasih Ma..nanti Uda cuba 'ayat' kat pakwe Uda

--------------
..belum ada satu hari pun berlalu tanpa aku mengingatimu.

219.93.8.:-)

mamanisa
Ahli Produktif
42. Dihantar pada 08hb Julai 2005, 04:47:26 pagi    [Edit]
Nak up topic ni sbb geram dgn mesin jahit kat rumah tu..Konon beli yg murah jerla sbb bukan nak ambik upah menjahit pun ( amatur lagi nih) tapi lepas nsetahun guna mula buat ragam. Selalu sangkut benag bawah tu..siap jarum patah lagi..Bunyi pun ala-ala mesin ygnak runtuh bangunan tu. ( dah letak minyak tapi still sama) Bebaru ni nak jahit barut baby, barut belum siap satu pun jarum dah 3 kali patah..Geram sgt..Asyik sangkut benang jer.. beli kat Carrefour hari tu..sapa tau kat mana nak repair mesin jahit tu bgi ok balik?area KL lah ya Tula nak jimat konon kan dah susah.

--------------
Revell/Envy/Set Bersalin sms/call 0173065046/012-3604295

60.48.255.:-)

itafidi
Ahli Baru
43. Dihantar pada 16hb Julai 2005, 04:03:02 pagi    [Edit]
saper nak carik mesin jahit singer pergi ler tengok kat http://www.singer.com.my/

rasa cam nak tangkap satu model terbaru



boleh buat sulaman..cam best jerk..rega pun best gak tuh

--------------
"iNgin kU cAPai BiNtaNg dI LaNgiT" Cosway/eCosway: 016-7516899 YM: ladynakchatje

218.111.36.:-)

citanuryati
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 16hb Julai 2005, 06:15:24 pagi    [Edit]
bestnnya mesin jait tu..ingat nak tangkap satu jugak...nengoklah nanti...ada tak yg boleh buat sulaman under 1K?

saya pun tak belajar menjahit gak..pepandai je buat, last2 jadik tapi tak kemas sangat jaitan..ingat nak belajar lagi tapi bz punya pasal

--------------
terpenjara di sangkar dosa.....

202.188.15.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005