Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 15hb JamadilAkhir 1435 @ 16hb April 2014, 3:29:30 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh tak teratur.. : period tak betul...
thinkerbell
Ahli Setia
1. Dihantar pada 25hb April 2005, 2:40:56 ptg    [Edit]
semua..
my sis.. dia ada satu problem..period dia dtg setiap bulan tak betul..tak tahu apa puncanya..dia bgtau dgn i coz..dia malu nak gi jumpa doktor..masalahnya i sendiri tak tau nak advice mcm mana...so i nak try tanya pendapat u all...masalah dia..kekadang period dia dtg dlm sebulan ..dah tuh kalau tak dtg pun maybe 2/3 days....yang lain2 semua period..kesian juga tgk dia..boleh dikatakan setiap bulan hampir satu bulan tuh dia terpaksa pakai pad..dia dah kawin..tapi belum ada anak laa lagi..dulu time anak dara tak der laa plak masalah mcm nih..just masalah dia dlm sebulan tuh ada laa juga dtg period 2 kali sebulan..itu jer laa..tapi lepas kawin terus jadi mcm nih..knp yer??kesian sekali dgn hubby dia ler..

--------------
sekali air sungai melimpah..sekali pasirnya pun berubah..itulah falsafah yg menjadi ikutan & bualan

161.142.14.:-)

Fash
Ahli Baru
2. Dihantar pada 25hb April 2005, 2:53:14 ptg    [Edit]
Haid atau mens merupakan hal yang sangat penting bagi kebanyakan wanita. Bila seorang wanita sudah tidak haid beberapa hari saja akan menimbulkan kebingungan. Demikian juga bagi seorang ibu, bila anaknya yang mulai memasuki usia baligh belum juga haid, biasanya ibu ataupun anak itu sendiri akan gelisah.

Haid adalah perdarahan yang terjadi pada seorang wanita, berlangsung 3 - 6 hari, dengan jumlah darah yang keluar ± 50 ml, atau ganti pembalut 2 -5 x/hari. Warna darah haid seperti hati ayam, berbau agak amis, tidak disertai dengan gumpalan yang banyak (sedikit). Haid tidak disertai dengan nyeri yang hebat.

Apakah yang dimaksudkan pusingan haid yang tidak teratur?

Pusingan haid yang tidak teratur, ialah pusingan yang kurang daripada 25 hari atau lebih daripada 35 hari. Ini dianggap tidak teratur, ada setengah wanita haidnya datang dua atau tiga bulan sekali. Keadaan ini sering berlaku dikalangan anak anak gadis yang baru masuk ke alam remaja atau wanita yang hampir putus haid. Dan turut dialami oleh wanita yang mengamalkan kaedah perancang keluarga. Keadaan ini bukanlah satu penyakit tetapi hanya disebakan oleh gangguan hormon walaupun wanita yang mengalami masalah ini adalah kurang subur kerana ia kurang mengeluarkan benih.

Untuk lebih menghilangkan kerisauan Anda yang melaluinya dan menghilangkan rasa was-was, baiklah Anda berjumpa pakar sakit Puan dimana-mana pusat rawatan yang menyediakan khidmat ini.Jangan ada perasaan malu..temui pakar sakit puan wanita...
Jika kita asyik beragak-agak tanpa menemui pakar ,dibimbangi akan berlarutan timbul penyakit lain...nauzubilah..

Kak Fash tekankan juga amalan mengamalkan Herba turut memainkan peranan menyembuh kesan dalaman iaitu seperti selepas keguguran dan bersalin, amalkanlah Herba Kapsul Wanita (khas) -ini kerana ianya dapat meningkatkan tenaga,mengatur perjalanan haid, menyembuh luka-luka dalaman serta memulihkan dan mengurangkan keputihan berlaku. Herba Wanita ini juga dapat membajai serta menyuburkan dan menguatkan rahim. Wanita yang masih belum berkahwin juga boleh mengamalkannya.

Layari wanita2u.com untuk maklumat sepenuhnya...

Kak Fash
012-2141503

219.95.240.:-)

thinkerbell
Ahli Setia
3. Dihantar pada 25hb April 2005, 2:58:11 ptg    [Edit]
kak fash..kat mana boleh dpt herba tuh??

--------------
sekali air sungai melimpah..sekali pasirnya pun berubah..itulah falsafah yg menjadi ikutan & bualan

161.142.14.:-)

buazo
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 25hb April 2005, 3:32:43 ptg    [Edit]
kak fash..
berapa harganya..
n tak boleh buka pulak wanita2u.com tu

--------------
mama Afiq Haikal

218.111.101.:-)

just4fun
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 25hb April 2005, 3:49:03 ptg    [Edit]
quote:
Untuk lebih menghilangkan kerisauan Anda yang melaluinya dan menghilangkan rasa was-was, baiklah Anda berjumpa pakar sakit Puan dimana-mana pusat rawatan yang menyediakan khidmat ini.Jangan ada perasaan malu..temui pakar sakit puan wanita...
Jika kita asyik beragak-agak tanpa menemui pakar ,dibimbangi akan berlarutan timbul penyakit lain...nauzubilah..

setuju...
lebih baik jumpa pakar sakit utk pemeriksaan. manalah tau mungkin bukan sebab haid. mungkin ada masalah lain. tolonglah buang perasaan malu tu...bukan dia seorang yg ada penyakit macam tu...kesihatan diri lebih penting.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.111.38.:-)

Fash
Ahli Baru
6. Dihantar pada 25hb April 2005, 4:19:06 ptg    [Edit]
TQ thinkerbell,buazo....hai to just4fun

Cara Pesanan:


http://www.wanita2u.com/index.php?module=htmlpages&func=display&pid=3

Untuk memudahkan dan mempercepatkan mendapatkan pesanan ini, Anda boleh guna direct transfer akaun (semasa) Maybank. atau on-line kedalam akaun MAYBANK NO: 514392108856 diatas nama Faridah Bt. Mohd. Yunus. www.maybank2u.com .

ATAU

Bayaran online melalui Bank Bumiputra Commerce juga diterima.
No.:12290065508528
Nama:Faridah Binti Mohd Yunus
Bank:Bumiputra Commerce
Akaun:Simpanan

ATAU

Online RHB Bank
Nama: Faridah binti Mohd Yunus
No. Akaun RHB Bank: 11208600135893


Caj penghantaran hanya dikenakan per order iaitu jumlah pada semua order dan dikenakan hanya RM 5.00 tidak kira samaada pesanan sedikit atau banyak.

http://www.wanita2u.com/index.php?name=EZCMS&menu=2&page_id=6

219.95.59.:-)

raihanis
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 25hb April 2005, 9:36:44 mlm    [Edit]
kalau amalkan Evening Primrose Oil pun boleh jugak atasi masalah ni.
tapi ambik masa 6 bln ke atas, baru nampak berkesan. awet muda lagi.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

218.208.193.:-)

maz3d
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 25hb April 2005, 11:26:37 mlm    [Edit]
agaknya masalah humon tu....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.106.:-)

nurafieza
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 26hb April 2005, 08:35:38 pagi    [Edit]
Btul tu kak maz,

memang masalah hormon... dah kucar kacir.. eiza penah jugak hadapi masalah tu... bayangkanlah sebulan lebih dtg period... memang rimas btul
pegi jumpa specialist dia kata hormon eiza dah kucar kacir... tapi dia tak syorkan makan ubat.... dia cuma mintak eiza kawal berat badan dan jangan makan sebarang jamu atau ubat ubatan tradisional.....

memang waktu tu eiza ada amik sendayu tinggi punya supplement.. maybe tak sesuai untuk eiza... tapi sesuai untuk orang lain..

Sekarang nih ok skit... tapi kengkadang ader lah juga datang dua minggu atau lebih.... bila camni eiza tahu ler mesti berat badan naik....

219.94.63.:-)

shahir
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 26hb April 2005, 08:52:54 pagi    [Edit]
quote:
dia bgtau dgn i coz..dia malu nak gi jumpa doktor..m
Malu nak jumpa doktor...

* Mesej ini telah disunting oleh shahir pada 26hb April 2005, 08:53:44 pagi

--------------
~ Terlalu Sibuk...Sib Baik Ada AMWAY : NUTRILITE 2 A Healthier U ~

218.111.211.:-)

merci
Ahli Baru
11. Dihantar pada 26hb April 2005, 09:14:03 pagi    [Edit]
akak pun bulan ni period lambat, dah 4 hari lambat.Buat pregnancy test tapi negatif. Ish! risau, takut penyakit pula.Macamana ye nak bagi darah tu turun, ada petua tak? Nenas dah makan dan minum.

202.190.233.:-)

linot9778
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 26hb April 2005, 10:14:37 pagi    [Edit]

jenguk2 topik herba maharani. bleh baca pengalaman org yg dah cuba mkn. segala masalah wanita insya Allah bleh elok. saya pun org yg period tak teratur tp bkn terlebih period, terkurang period. penah sampai 2/3 bln tak dtg. jumpa dr, mkn ubat dier bg. ubat abis, jadik balik. biler try herba maharani nih, period setiap 20hb. bleh budget la... n cukup2 7 arie period. alhamdulillah...

kalau minat nak cuba bleh kontek saya. akan dihantar terus ke rumah ASAP.

--------------
premium beautiful/mahkota beautiful/maharani... linot9778@yahoo.com/012-9429992/03-91702201

61.6.35.:-)

buazo
Ahli Interaktif
13. Dihantar pada 27hb April 2005, 1:16:59 tghari    [Edit]
quote:
kalau amalkan Evening Primrose Oil pun boleh jugak atasi masalah ni

tu ler nk jugak ambil EPO nie..
sbb member pun amalkan mkn EPO..
jenama aper yg bagus kt farmasi..

saya dh buat pemeriksaan 'pap smear'
cuma skrg tunggu diaorg call..
kalu takde call..maknanya takde aper2..

--------------
mama Afiq Haikal

210.19.203.:-)

just4fun
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 27hb April 2005, 1:26:37 tghari    [Edit]
buazo,

samada pap smear result tu positif atau negatif, dorang tetap kena beritahu. kena bagi bagi salinan keputusan.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.208.231.:-)

thinkerbell
Ahli Setia
15. Dihantar pada 27hb April 2005, 2:11:21 ptg    [Edit]
EPO..jenama apa yg bagus???maybe i boleh suggest kat dia..

--------------
sekali air sungai melimpah..sekali pasirnya pun berubah..itulah falsafah yg menjadi ikutan & bualan

161.142.14.:-)

maizana
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 27hb April 2005, 2:13:44 ptg    [Edit]
Ambillah EPO Nutrilite..

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

cincaugirl
Ahli Baru
17. Dihantar pada 27hb April 2005, 2:45:27 ptg    [Edit]
i suka EPO Plus Amway punya tu.sbb dia ada campuran dgn herba2 lain,bukan EPO semata2.dah penah tukar brand2 MLM lain,beli yg kat farmasi,tapi kesannya tak sama macam EPO Amway.

219.95.241.:-)

maizana
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 27hb April 2005, 2:53:22 ptg    [Edit]
Betul tu Cincaugirl, amalkan EPO Plus Nutrilite



Sebotol (60 gel lembut) harganya RM 75, kalau nak murah.. jadi ahli.

Ni Kak zana pastekan keistemewaannya..

Hindarkan ketidakselesaan



EPO PLUS memberi sokongan pemakanan untuk kesejahteraan wanita semasa pusingan haid mereka.
Satu gel lembut memberi 125mg Minyak Evening Primrose, 125mg Minyak Borage Oil, 50mg ekstrak Halia, 25mg ekstrak Chasteberry, 20mg ekstrak Dong Quai, serta Bioflavonoid Sitrus.
Mengandungi campuran unik GLA (asid gamma-linolenik) daripada minyak Evening Primrose dan Borage untuk membantu mengurangkan simptom-simptom yang dikaitkan dengan PMS (Sindrom Sebelum Haid).
Evening Primrose, Borage dan Chasteberry telah diguna sejak dulu untuk membantu mengawal tahap hormon, oleh itu mengurangkan simptom-simptom PMS.
Dong Quai, satu herba traditional Cina (atau dikenali sebagai "ginseng wanita") telah diguna untuk kesan penyeimbangan terhadap sistem hormon wanita dan melegakan ketidakselesaan dalam jangka masa pendek.
Halia mempunyai kesan menenang terhadap sistem gastrousus yang membantu melegakan rasa loya dan simptom-simptom biasa PMS.
Bioflavonoid Sitrus ditambah untuk memberi perlindungan antioksidan terhadap radikal bebas.
Ekstrak distandardkan untuk memberi kekonsistenan dan kualiti sebatian yang aktif.
Makanlah 1-4 gel lembut setiap hari, seeloknya bersama sajian.
60 gel lembut.

* Mesej ini telah disunting oleh maizana pada 27hb April 2005, 2:53:54 ptg

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 27hb April 2005, 2:59:57 ptg    [Edit]
boleh gak la cuba herbal maharani (cuba tgk kat umah2 sebelah ttg herbal nih)

oppsss...linot dah ada...nak pasan td!!!!

* Mesej ini telah disunting oleh aDiYa pada 27hb April 2005, 3:02:35 ptg

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 27hb April 2005, 4:26:27 ptg    [Edit]
Lancarkan Peredaran Haid
Jika rajin mengamalkan minum air ibu kunyit, ia boleh melancarkan kedatangan haid dan menghilangkan bau hanyir.

amalkan... tapi rasanya mmg tak best langsung.. nak mengelat, letakkan madu.. hehehehe..... tapi mmg elok... hanya yang pernah minum air kunyit jerk tau...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

maizana
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 27hb April 2005, 4:42:44 ptg    [Edit]
quote:
Jika rajin mengamalkan minum air ibu kunyit, ia boleh melancarkan kedatangan haid dan menghilangkan bau hanyir.

amalkan... tapi rasanya mmg tak best langsung.. nak mengelat, letakkan madu.. hehehehe..... tapi mmg elok... hanya yang pernah minum air kunyit jerk tau...



Tapi kalau tau kesan nya minum air ibu kunyit.. takut pulak nak minum nanti... boleh mengecutkan rahim sampai susah nak dapat anak.. itu kata bidan lah...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 27hb April 2005, 5:00:08 ptg    [Edit]
iye ker.. tak tau lah pulak... sb my cousin rajin minum air kunyit ni..astu bila dia rasa nak tambah baby, dia stop. Anak dia dah nak masuk 3. Lagipun bukannya minum selalu... kalau cam saya seumur hidup dua kali jerk minum... masa berurut ... Tapi itulah..kalau tak berani jgn cuba...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

maReeyo
Ahli Setia
23. Dihantar pada 27hb April 2005, 5:46:11 ptg    [Edit]
maReeyo dulu pon period xbetul.. kenkadang 3bulan sekali.. 2 bulan sekali.. memang xteratur.... sampai xleh nak budget.. nak plan program/ activity pon susah sbb period xmenentu...

since makan UD (tujuannye nak kurus), terus elok je, tiap2 bulan datang periodnye... cuma terlebih 1-2 ari tu biaserlah kan....

xtaulah apsal... sampai skang kompius kenape.. hehehe
btw alhamdulillah lah.. selain dapat loss weight, period pon teratur....

--------------
http://www.klik4biz.com/?ref=MyVi

219.93.97.:-)

raihanis
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 28hb April 2005, 00:40:48 pagi    [Edit]
EPO Plus Nutrilite ada kelebihannya sbb:

DONG QUAI digelar "Permaisuri Herba Betina". Ia didakwa sangat berkesan dalam membantu mengatasi pelbagai masalah berkaitan sistem wanita.

KEBAIKAN-KEBAIKAN DONG QUAI

Ia menyuburkan kalenjar wanita dan membantu menguatkan semua organ dan otot dalaman.
Ia membantu membina semula darah dan meningkatkan kesihatan bakal ibu.
Ia merawat kekejangan, pengaliran tidak sekata dan terlewat dan pelbagai kelemahan biasa, semasa kedatangan haid.
Ia melegakan simptom putus haid dan PMT (Pre-Menstrual Tension - Tekanan Sebelum Haid).
Ia mempunyai kesan yang mampu menenangkan sistem saraf dan menyuburkan sel-sel otak.
Ia melicinkan usus dan menyihatkan rahim.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.241.:-)

raihanis
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 28hb April 2005, 00:50:29 pagi    [Edit]
Apakah keistimewaan EPO Plus dengan tambahan formulasi yang unik dibandingkan dengan produk EPO yang lain ?

1. Sumber asam gamma linolenat diperoleh dari 2 bahan baku utama. Keunggulan: GLA (asam gamma linolenat) dari 2 sumber antara lain minyak bunga Evening Primrose dan Borage.

Manfaat: Menunjang kesehatan selama masa menstruasi, Mengurangi problem inflamasi, Memperbaiki fungsi saraf pada diabetes, Mengurangi risiko jantung, Mengurangi pembentukan tumor.

2. Chasteberry.

Manfaat: Chasteberry untuk membantu kesehatan tubuh selama siklus menstruasi.

3. Jahe.

Manfaat: Jahe untuk mengurangi morning sickness, membantu pencernaan dan antioksidan.

4. Dong Quai.

Manfaat: Dong Quai membantu mengatur kontraksi uterine dan mengurangi inflamatori, pengurang rasa sakit jangka pendek, dan melindungi kesehatan jantung.

5. Pengawasan mutu tinggi. Memenuhi standard “Good Manufacturing Practise”.

Manfaat: Proses pengawasan mutu pengolahan sangat diperhatikan untuk menjaga kualiti produk.

Petikan drpd website seberang -indonesia.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.241.:-)

enalog
Ahli Baru
26. Dihantar pada 29hb April 2005, 08:50:15 pagi    [Edit]


macam mana yek kalau datang period tetiba bulan tapi sedikit sangat. sehari dua je dah abes. pehtu masuk hari ketiga dah mula kering... poning kepalo

202.157.192.:-)

just4fun
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 29hb April 2005, 09:36:18 pagi    [Edit]
Darah haid keluar paling sikit selama 3 hari 3 malam, sebanyak2nya 15 hari dan yg sedang (average) selama 5-7 hari.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.185.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005