Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 1hb Muharram 1436 @ 25hb Oktober 2014, 00:07:24 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Petua : baby batuk...
june_zaidi
Ahli Setia
1. Dihantar pada 20hb April 2005, 4:09:19 ptg    [Edit]
,

june nie nak mintak petua skit mcm mana nak ilangkan batuk...baby june baru nak masuk 4 months n since last week dia batuk...june dh bawa gi klinik tapi june tgk batuk die lagi worse.....sampai merah2 muka die batuk..pas tuh die selsema plak sampai tersumbat hidung die...june dh naik risau sangat coz b4 this batuk die x la teruk sgt, but now makin menjadi n mcm kahak dah banyak sangat kat tekak die.....hope ade yg sudi membabtu coz sometimes june rase nak nangis tengok die seksa cam tuh....tq

219.94.104.:-)

azirawati
Ahli Setia
2. Dihantar pada 23hb April 2005, 3:03:44 ptg    [Edit]
anak saya pun cam tu jugak...
baru masuk 6 bulan...tapi batuk sampai muntah la..

saya cuba minyak nufera kat dia...berkesan juga kat dia tapi lambatla sikit...ambik masa..batuk dia kurang..
tapi saya stopkan minyak tu sebab baby demam dan minum ubat klinik.
lepas tu dia batuk semula la...

sekarang saya bagi pulak kat dia..dah kurang batuknya dan tak muntah dah..

2 orang kawan saya pun dah try kat baby diorang dalam 3 malam je bagi minum, dah ok...kata kawan2 saya, ambil ubat banyak tempat dah tapi tak nak sembuh selsema dan batuk...

cubalah dulu bagi minyak nufera kat baby..
tiada effect kat baby..

--------------
macam-macam ada...call lah hotline 012-5566921

61.6.54.:-)

bayanbiru
Ahli Baru
3. Dihantar pada 23hb April 2005, 10:01:35 mlm    [Edit]
june,

ada satu posting about this dlm satu yahoogroups. (kalau jumpak saya postkan) dia suruh cuba jus bawang putih . ambik 2-3 ulas, tumbuk + campur sikit air suam pastu tapis. ambik syringe - isi dlm 3-4 ml, bagi kat baby. sekejap lps tu dia akan muntahkan kahak - penyebab batuk, selsema dan suhu naik turun (demam on n off).

teknik suap ngan syringe tu kena betul. jgn inject terus ke tekak baby. inject sikit-sikit kat tepi pipi - slow-slow le. nanti tercekik @ tersedak.
saya tak pernah cuba.

yg saya try sendiri kat anak saya - limau nipis + madu asli (betul-betul asli). masa tu baby belum 2 bulan seingat saya. saya perah 2-3 titik limau nipis dalam 1/2 sudu teh madu. suap sikit-sikit. Alhamdulillah cepat baik. bagi 3 kali sehari.

baby batuk/selsema ni sian sungguh nengok. kita pun tak lena tido!
mudah-mudahan baby june cepat baik....

--------------
aksesori comei - 019-9963815 -- e-mail:iffah51@yahoo.com YM:iffah51

60.48.48.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005