Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 20hb JamadilAkhir 1435 @ 21hb April 2014, 09:59:55 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Diskusi  
(Pengendali : abe)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Refinance Rumah : Tolong bagi pendapat
jarummas
Ahli Setia
1. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:28:07 pagi    [Edit]


Jarummas dalam dilema skang ni...nak buat refinance untuk loan umah...loan skang dgn RHB....ade sesape yg penah buat bende ni ..kongsi sikit apa yg perlu dipertimbangkan bila nak refinance umah..dan bank mane yg offer bagus nyer plan...timakasih

--------------
Pakej perkahwinan RM600jer,gubahan hantaran,hiasan bilik pengantin...jarummas2004@yahoo.com...

219.93.214.:-)

Mann70
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:51:23 pagi    [Edit]
Kalau nak refinance rumah, pegi le ke AmFinance..
percuma yuran guaman

Rumah kena dinilaikan oleh jurunilai bertauliah..biasa nya dari panel bank..

Valuer akan tgk harga rumah semasa dan akan nilai rumah tu

Contoh : beli RM100K (thn 2000), thn 2004 dinilai jadi RM140K

hutang dgn bank ada RM80K, loan akan diberi 90% atau 85% dari harga rumah yg dinilai (loan hanya 90% dari harga nilai RM140K tadi)

jadi loan dpt RM126K tolak hutang RM80K - dpt di tgn RM46K

duit tu boleh joli katak atau buat renovation rumah atau simpan duit tu..

192.228.129.:-)

tarantula
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 12:22:53 tghari    [Edit]
Citibank pun ok jugak offer dia...Free legal fees dan lain2 bayaran.

Contohnya kalau kita ambil loan 30 tahun, sebulan dlm RM800. Tapi kita split payment 2 kali dlm sebulan...maksudnya...minggu 1, kita bayar rm400 minggu 3 kita bayar rm400... jadi interest akan di potong. Dari 30 tahun, loan kita akan tinggal 24 tahun sahaja.

Kalau loan 25 tahun....kita amalkan formula bayaran yg sama...loan kita akan tinggal 19 tahun sahaja.

--------------
I am What I am

218.111.151.:-)

tempoyak
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 12:31:28 tghari    [Edit]
ape prosedur utk refinance rumah utk kakitangan kerajaan? kalau badan berkanun prosedur nak buat refinance tu same jugak ke?

tarantula
tak paham.. macam mana nak buat tu.. macam mana boleh kira jadi gitu

* Mesej ini telah disunting oleh tempoyak pada 15hb Disember 2004, 12:32:57 tghari

203.106.245.:-)

jarummas
Ahli Setia
5. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 1:31:24 tghari    [Edit]
Mann70..tengkiu atas info tu...valuer nyer fees tu kene bayar tak?...can mer lak dgn legal fee...mesti kene kuar duit gak kan...ke dia masuk terus dlm loan tu..

lagi satu itu conventional nyer ker..islamic nyer..nanti leh la tanye Ambank..

--------------
Pakej perkahwinan RM600jer,gubahan hantaran,hiasan bilik pengantin...jarummas2004@yahoo.com...

219.93.214.:-)

tarantula
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 3:13:25 ptg    [Edit]
Kalau pergi tanya mana2 bank....mereka akan kata bank mereka memberi pulanngan yg terbaik...cara yg terbaik bagi kita adalah dgn membuat survey dahulu.

Aku ceritakan pasal citibank ni sbb aku sendiri plan nak refinance housing loan aku dah aku lihat citibank ada pakej yg menarik.

Kepada tempoyak.....

Kenapa jadi macam tu?? Sebab loan di citibank di kira secara harian. Daily interest. Lagi cepat dan lagi banyak kita bayar...maka makin pendek lah tempoh pembayaran kita.

Contohnya kalau kita loan kita due pada 20hb setiap bulan....walaupun kita bayar awal..contohnya 1hb...bank tidak memberi apa2 potongan. Kalau di citibank....kita bayar pada 1hb biarpun due pada 20hb....maka kita di beri interest rebet. Dgn rebet tersebutlah makan semakin lama makin cepat untuk kita menyelesaikan loan kita.

--------------
I am What I am

218.111.151.:-)

kni_03
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 4:33:02 ptg    [Edit]
citibank tu loan conventional ke?

pastu kan .. kalau kita call jer bank tempat kita loan skrang ni, dia boleh kasi tahu ke value semasa rumah kita tu??? atau pun dia kena gi tengok umah tu dulu?

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

MakUsu
Ahli Setia
8. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 5:17:19 ptg    [Edit]
Maknanya macam kita membuat hutang barukan .. mana untung refinance rumah ke atau ambik personal loan untuk renovate rumah dsbnya...

202.187.231.:-)

asmaan
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 5:57:57 ptg    [Edit]
jarum

kalau nak buat refinance umah make sure benda nie yek.

1. 6 bulan before submit application form kat bank bayaran loan umah cantik means tak de late payment caj or miss payment.

2. segala hutang piutang dengan bank lain example : kad kredit, car loan, personal loan or etc perlu aware paymentnye & payment pun tak boleh miss & no late payment caj.

3. kalau umah baru beli dalam 2 thn di nasihatkan jgn buat refinance lg biar la sampai 5 thn ke atas sebab bila nak buat settelment redemption less then 3 year bank akan extra caj 5%.

4. bila nak buat refinance yg below 100K legal fee below 2k.

5. caj untuk panel valuer bank example Jurunilai bersekutu, Kumpulan Juru nilai, CH William cajnye untuk satu valuation report RM420-00 or depend property & locationnye.

6. rekeman bank = southern bank, public bank, malaysia building society berhad rate interest masih dlm ketegori rendah.

7. dinasihatkan lg jika nak buat refinance umah or nak buat housing loan ke ape ke.. jgn ambil yg ade legal fee free sebab interestnye lebih tinggi dr yg tiada xzob.



maksu

dinasihatkan jgn buat persoanal loan sebab interestnye terlalu tinggi sehingga mencecah 8.9% + BLR ( Base Lending Rate now 6.0%) kalau nak buat renovation ke ape ke saving la slow² then masukan dlm asb then lepas 2/3 year akan dapat hasilnye.

--------------
`noorasmaan`~ abadie selamanya HHH ~mama Muhammad Hazran Hafizudin

219.95.236.:-)

tempoyak
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 08:12:22 pagi    [Edit]
thanks tarantula.. maknanya cume sitibeng aje la yg kasik kemudahan macam tu.. aku ingatkan semue bank boleh buat gitu.. mm.. aku skang ni guna loan amfinance, memang plan nak refinance tapi bukan sekarang la... skang ni pun bayar bulan2 sakit jugak poket aku.. hahaha..

203.106.245.:-)

mrizals
Ahli Baru
11. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 10:54:15 pagi    [Edit]

Saudara asmaan,
nak tanya sikit tempoh 5 tahun tu bermula dari tarikh
kita mula bayar interest ke atau bermula dari tarikh rumah
tersebut sudah siap diduduki.

Thanks

210.19.3.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 11:18:08 pagi    [Edit]
makk aiii kaye nye cik siti..mampu ada bank sendiri...eheksss

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

yazreina
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 12:12:19 tghari    [Edit]
kalau rumah dah abis bayar.. kire takde loan lagila.. so nak refinance coz nak wat renovation.. camne??

--------------
mari kite carik duit!!! http://4daily.com/?ref=87512

219.93.57.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 12:15:33 tghari    [Edit]
yaz

kalau umah dah abih bayar..then kau nak buat refinance..maknanya kau buat hutang baru lahhh..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

maizana
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 1:35:24 tghari    [Edit]
quote:
Sebab loan di citibank di kira secara harian. Daily interest. Lagi cepat dan lagi banyak kita bayar...maka makin pendek lah tempoh pembayaran kita.

Contohnya kalau kita loan kita due pada 20hb setiap bulan....walaupun kita bayar awal..contohnya 1hb...bank tidak memberi apa2 potongan. Kalau di citibank....kita bayar pada 1hb biarpun due pada 20hb....maka kita di beri interest rebet. Dgn rebet tersebutlah makan semakin lama makin cepat untuk kita menyelesaikan loan kita.



Bukan saja citibank.. bank lain juga ada sebegitu.. misalnya Chatered Bank, OCBC dan lain2..ada buat cara macam tu.. daily interest. Kalau chatered bank.. dia panggil morgage one.. kita buka current account dengannya.. then apa2 saving yang kita ada.. just dump into that account.. katalah you load 100K.. then u ada saving 20K.. 20K tu u jangan masukkan bank lain.. masukkan dalam Chartered Bank.. then you punya interest loan (utk rumah) akan dikira berdasarkan 80K saja...esoknnya u masukkan 5K.. then dia kira esoknya pada 75K.. katalah u keluarkan 20K.. then interset dia keesokkan nya dikira 95K pulak...macam tu ler yang I paham...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

yazreina
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 6:17:05 ptg    [Edit]
well.. fadzreen

actually rumah tu loan govt.. and kire abis bayar sebab arwah abah dulu meninggal.. so kire abislaa... now nie rumah tu, yaz nak refinance sbb takde duit nak renovate.. nak bagi mak duduk.. hehhe... rumah tu pun besar sangat utk mak dok sorang...

yaz nak dok situ, keje kat kl.. rumah tu kat kluang actually.. nak jual, blom ada buyer...

--------------
mari kite carik duit!!! http://4daily.com/?ref=87512

219.93.57.:-)

asmaan
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 6:55:35 ptg    [Edit]
Mrizal

pembetulan as... saudari yek bukan saudara

quote:
nak tanya sikit tempoh 5 tahun tu bermula dari tarikh
kita mula bayar interest ke atau bermula dari tarikh rumah
tersebut sudah siap diduduki.




ianye bermula dari interest bank ... kalau under contruction normally kita akan bayar dlm 2/3 years before dapat OC so after 3/2 years kira leh on dah la.

yaz

quote:
kalau rumah dah abis bayar.. kire takde loan lagila.. so nak refinance coz nak wat renovation.. camne??

actually rumah tu loan govt.. and kire abis bayar sebab arwah abah dulu meninggal.. so kire abislaa... now nie rumah tu, yaz nak refinance sbb takde duit nak renovate.. nak bagi mak duduk.. hehhe... rumah tu pun besar sangat utk mak dok sorang...




kiranye kementerian pinjaman perbendaharaan Malaysia telah bg geran original kat ko ke ? & means ko dah buat faraid & tukar nama ke mak ko la ? kalau nak buat ref mmg boleh tp kalau still nak geran nama mak ko & sure age mak ko dah berusia kan ? so loan akan dpt sikit sahaja & mak ko mesti ade income like pencen ayah ko kan ? so itu boleh juga d jdkan sebagai sandaran kepada bank yg mum ko ade income. tp kalau seboleh²nye tak yah la buat refinance sebabnye itu je yg ade untuk mak ko & jika miss bayo ek ape ke rumah tu akan d lelong kelak. & mak ko nak duk mana ?

untuk package yang interest di kira daily di nasihatkan tak yah la ambil package tu .. sebab interestnye lg tinggi & ia juga di kenali sebagai Term Loan / Overdraf Loan ... kalau nak buat loan umah make sure cari yang Housing Loan nye package

--------------
`noorasmaan`~ abadie selamanya HHH ~mama Muhammad Hazran Hafizudin

219.95.234.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005