Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 4hb Syawal 1435 @ 01hb Ogos 2014, 9:52:37 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh Hobi : Jahitan dan sebagainya
harsha
harsha
Pengendali
1. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 3:22:31 ptg    [Edit]
Assalamualaikum semua

saja nak bukak topik baru, nak cari.. siapa lagi antara kita yg berminat dgn jahitan dan hiasan, tak kiralah cross stitch, sulaman, quilting, patchwork dan sebagainya..

MDC pernah menganjurkan Gift Exchange sekitar tahun ni, di mana acara tidak berjalan dengan jaya, disebabkan ada beberapa ahli yg tak memenuhi komitmen mereka.

~harsha

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

harsha
harsha
Pengendali
2. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 3:24:28 ptg    [Edit]
antara hasil kerja tangan warna MDC :






--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

MyGeniee
Ahli Setia
3. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 3:33:50 ptg    [Edit]
sha,

ko nak buat group baru ker..hehhehehe

170.38.107.:-)

harsha
harsha
Pengendali
4. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 3:36:09 ptg    [Edit]
geniee : taklaa.. nak carik ahli pelapis utk grp kita

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

hanieliza
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 5:38:07 ptg    [Edit]
harsha..
kak liza minat pada kerjatangan ni..
sayangnya kak liza tak banyak masa nak adap benda2 ni..
nampaknya kak liza hanya jadi pemerhati jer lah..
anyway kalau baju kak liza dan anak ppuan kak liza tu mmg kak liza jahit sendirilah..

kak liza juga suka jahit cadar dan langsir..
setiap kali sambut kelahiran anak ..
sure kak liza buat sendiri persiapan tidur untuk dia dan kak liza..
apakan daya le ni.. kureng sikit dapat luangkan masa layan kerjatangan ni..

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.199.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
6. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 5:56:01 ptg    [Edit]



Sha
molek gak ko invite lagi ramai ahli....baru terfikir nak paparkan disini....

Geniee
lagi ramai lagi best...idak le nama korang je dalam my mail box...

--------------
~PnAnn~

PnAnn
PnAnn
Pengendali
7. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 5:57:23 ptg    [Edit]
Ini adalah hasil kerjatangan saya untuk seorang kawan...




Saya akan upload lagi...beberapa hasil kerjatangan/kraftangan saya...

--------------
~PnAnn~

PnAnn
PnAnn
Pengendali
8. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 6:00:41 ptg    [Edit]
Exchange Gift..hasil kerjatangan yang saya terima dari Warga MDC



Terima Kasih ~ Harsha

--------------
~PnAnn~

harsha
harsha
Pengendali
9. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 08:51:59 pagi    [Edit]
http://www.ethknits.co.uk/images/DMC/DMC_Gold_Concept_Instruction_1.jpg

http://www.ethknits.co.uk/images/DMC/DMC_Gold_Concept_Instruction_2.jpg

http://www.ethknits.co.uk/images/DMC/DMC_Gold_Concept_Instruction_3.jpg

http://www.ethknits.co.uk/images/DMC/DMC_Gold_Concept_Instruction_4.jpg

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

PnAnn
PnAnn
Pengendali
10. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 08:56:11 pagi    [Edit]
Sha
OK..baru boleh lihat..apabila ko link kan kat sini....TQ...dah faham macam mana nak gunakan...

Kiranya, fungsi dia sama dengan Bobbins Card la ye ?

--------------
~PnAnn~

harsha
harsha
Pengendali
11. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:16:13 pagi    [Edit]
ann : sama cuma lagi mudah.. sebab tak perlu gulung benang.. just alihkan jer daripada gelungan kertas bernombor..

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

lilo_stitch
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:25:47 pagi    [Edit]
sha
bukak2 jer topik nih.. terkezut aku...!!!

--------------
M Johorean.. ek !

218.111.235.:-)

harsha
harsha
Pengendali
13. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:26:57 pagi    [Edit]
apsal terkezut.. cantik apa..

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

Adinra
Ahli Baru
14. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 09:43:06 pagi    [Edit]
Dah alang-alang Harsha bukak topic ni...nak mencelah le sikit...

Hari tu tengok Nyonya kebaya splendour kat TV3.....Jahitan sulam & kerawang kat kebaya tu semuanya cun-cun bukan main...

Ni nak tanya la sikit..hajat hati tu nak jugak la belajar jahit sulam & kerawang ni...So ada sesiapa di sini yg buat service mengajar tak? Atau sesiapa yg tau tempat belajar buat sulam & kerawang ni, tolong bagi address kat sini, yek!

Tima kasih ....

--------------
If there's a will, there's a way!

211.24.129.:-)

noerall
Ahli Setia
15. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 11:29:45 pagi    [Edit]
noerall ada gak join niddlework group nih. Yg exchange penah baca. Tapi tak tahu cam ne dia berfungsi. Noe tahu mengait jarum satu tu. Nih tengah gila mengait. Belaja dari buku yg noe beli kat MPH. Skrg nih noe dah bole buat lapik gelas, alas dulang bunga ros, lapik TV pun bole dah... skrg nih tgh nak menyiapkan alas meja pattern bunga nenas tu aaa.... berminat gak nak bertukar2 nih. Lg pun koleksi dah ada nih... tengah bersemangat nak buat.

Tapi..... cara dia cam mane?

De sesapa leh terangkan dok? YM la saya.... msnoerall byk nak tanya nih.

--------------
okk aaaaaloh! guuuuuaaanooo gitu??

202.184.41.:-)

Inaz2205
Ahli Interaktif
16. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 1:51:32 tghari    [Edit]
Pn. Ann,

quote:
lagi ramai lagi best...idak le nama korang je dalam my mail box...


masih aku terasa........wakakakkakakakakka....

--------------
~KutunjangkanResahkuDidadaSolat, KuHimpunkanHarapankuDigenggamDoa, KututupiKekecewaankuDenganTakwa~

60.48.151.:-)

yusmar
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 2:23:49 ptg    [Edit]
Harsha, gambar yg pertama tu kusyen ka?. Cantik hasilnya hasil gabungan crosstich dan patchwork. Tak sangka pulak boleh buat cantik cam tu. Sebenarnya memang dah cadang nak buat yg tu masa plan nak join exchange, tapi dah takde rezeki. Korang sambung topik tu kat YM, tu yg terbantut.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

ruhaizah
Ahli Baru
18. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 2:44:51 ptg    [Edit]


teringin juga nak tumpang sekaki...kiter suka bab2 jahit-menjahit nih. nak juga bertukar2 idea atau hasil kerja. harap2 boleh diteruskan.

sokong 120%....


--------------
"Rahsia di hati tak siapa yang tahu"

219.95.104.:-)

harsha
harsha
Pengendali
19. Dihantar pada 15hb Disember 2004, 3:37:10 ptg    [Edit]
noerall : tak paham apa apa, boleh tanya kat group kalau takde topik kat sini

yusmar : haa, correct gambar yg pertama tu sarung kusyen, hasil kerja tangan lilo.. dihadiahkan kepada sapa lagi kalau bukan yg comey lotey ---> harsha

ruhaizah : mai laa join kami :
http://groups.yahoo.com/group/needlecrafter/

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

PnAnn
PnAnn
Pengendali
20. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 1:06:21 tghari    [Edit]
Balang Crosstitch, hasil kerjatangan saya...





sesiapa nak tempah boleh lah maklumkan..

--------------
~PnAnn~

fadzreen
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 1:56:00 tghari    [Edit]
tak nampak pulak gambar balang crossticch pn ann..


saya kalau bab menjahit ni mmg dari dulu kala dah minat.. sejak akil baligh la.. penah la jari kena jarum..darjah 3. pegi rumah makcik di Dengkil..jakun la sangat tengok mesin jahit letrik.. makcik dah kata jangan usik..tapi dek kerana jakun..usik jugak..padahnya terjahit jari..perghhhh.. kalau diingat ingat..sakitnya macam lagu gersang...masih aku terasa...seperti baru semalam ia terjadi...


to be continue..chewahh

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

kakzie03
Ahli Baru
22. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 2:02:41 ptg    [Edit]


ann
x nampak gambaq la

--------------
dun worry be happy

219.94.125.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
23. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 2:47:28 ptg    [Edit]
emmm...saya tahu kenapa kalian tak nampak..walhal saya nampak..OK..saya upload sekali lagi gambarnya...





OK nampak tak ?

* Mesej ini telah disunting oleh PnAnn pada 16hb Disember 2004, 2:50:12 ptg

--------------
~PnAnn~

fadzreen
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 2:57:41 ptg    [Edit]
pn ann

sweet n simple..

baru le nampak.. tetiba le pulak semangat nak buat Xs.. ntah ler.. takut separuh jalan jer.. dulu penah buat Xs bunga ros sekuntum.. tahun ni dah tahun ke lapan.. tak siap siap jugakk..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
25. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 3:37:36 ptg    [Edit]
fazdreen
ko joint le...group Needle Craft...ada ektibiti exchange gift Crosstitch...best wwoooo...itu baru balang Xs...Isnin, saya upload plak gambar Langsir Crosstitch...

--------------
~PnAnn~

harsha
harsha
Pengendali
26. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 3:38:16 ptg    [Edit]
cantik kan? haaa.. siapa dia penerima bertuah tu kalau bukan aku yg comey... hehehhe

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

kakzie03
Ahli Baru
27. Dihantar pada 16hb Disember 2004, 4:11:37 ptg    [Edit]
fazdreen
samer ler kita
dah terperok Xs gambar rumah kat store
dari yg kecik belum ader, skrg ni dah nak masuk 5 thn

--------------
dun worry be happy

219.94.125.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
28. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 08:58:11 pagi    [Edit]
Kak Zie
alaaa...boleh wujudkan semula minat tuu.....jom lee joint...si Geniee pun dah joint...best tau....

--------------
~PnAnn~

fazyan_77
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 09:17:26 pagi    [Edit]
alang2 dah bukak topik niii...nak tanyerr...sapa leh nganjar jahit sulam..., lumayan ooo...sapa yg tau wat sulam niii

* Mesej ini telah disunting oleh fazyan_77 pada 17hb Disember 2004, 09:17:59 pagi

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
30. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 09:23:14 pagi    [Edit]
pn ann

ada join group needlecrafter tp jadi ahli tak aktif jer.. takut nanti tak terkeja korang yang hyperaktif tu..ahakss

kak zie

eheksss.. tu le tu..malas nak start balik karang beli kain dan benang memahal tapi siap nye tidak...


fazyan

kat jaln bangi lama ada kelas jahitan seni sulaman menggunakan mesin.. kalau bermina boleh fadzreen amikan no. tepon tpt tu

* Mesej ini telah disunting oleh fadzreen pada 17hb Disember 2004, 09:24:37 pagi

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
31. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 09:39:43 pagi    [Edit]
Tak yah belajar dengan mana-mana sifooo...korang beli mesin jahit komputer...upload gambar-gambar sulaman yang korang berkenan..dan transfer ke mesin jahit...nanti dia akan jahit...dah siap...

Nak cerita lanjut...tak pas lagi...sebab tengah belajar..pasai mesin jahit tuu..apa pun menarik dan senang...nanti le...bila dah katam..saya akan ceritakan....


Reen
depa macam-macam ada dan macam-macam cerita...

* Mesej ini telah disunting oleh PnAnn pada 17hb Disember 2004, 09:40:33 pagi

--------------
~PnAnn~

fazyan_77
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 09:53:00 pagi    [Edit]
Pn Ann

bior betul...ada mesin jahit leh upload2 nii....jenama per tuuu..?? baper ribu ko belii....??? aku nak gak arrrr...tak yah nak susah payah blajo...
Ni...aku nak tanya ko ...ari tu ko kata ada kursus nak wat kek kat putrajaya...sonyap jerrr!!! atau aku yg ketingalan!!!

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

lilo_stitch
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 10:04:36 pagi    [Edit]
Annb]
ko beli mesin brand apa ek.. ?? Singer yg baru tu kaa..??

--------------
M Johorean.. ek !

218.111.235.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
34. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 12:02:38 tghari    [Edit]
fazyan
betullll...ada dipasaran...


Lilo
yeap...laa niii...tengah belajar dulu...sejauh mana ia efektif...brand SINGER..memang menarik...dari PC ko boleh upload ke mesin jahit...tapi pastikan PC ko OK dulu leee...my PC at home..memacam ada...semua dapat semasa belajar furnishing dulu....

--------------
~PnAnn~

ms_elyn
Ahli Baru
35. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 1:07:38 tghari    [Edit]
fazyan..
kursus apa yang nak dibuat kat putrajaya.. leh la join sama

219.93.8.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
36. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 1:17:12 tghari    [Edit]
hasil pertama kerjatangan fadzreen masa tu umo 11 tahun.. baru habis exam penilaian darjah 5. so takde nak belajar apa dlm kelas cikgu ajar buat jahitan. mungkin korang pun biasa buat atau tengok kot.. fadzreen nak paste kat sini pun hasil tangan tu ada kat kg..mak buat tutup mesin jahit dia..

cara buatnye memola bentukkan kertas spt heksagon.. ambil kain perca tutupkan kertas jahit dan sambung banyak banyak.. boleh buat corak macam macam ikut warna dan corak kain perca yang ada.. time buat tu dulu memg tak buat keje lain dahh.. ralit jer

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

161.142.141.:-)

lilo_stitch
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 1:28:57 tghari    [Edit]
Ann
blom sign up laie laa.. hari tu tersilap choose program, so depa hantar flyer lain.. bkn soft furnishing.. pc kat rumah tu nak kena perbetulkan ler gamaknya...

--------------
M Johorean.. ek !

218.111.235.:-)

rusila69
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 1:41:51 tghari    [Edit]
Sha ,
aku nak join leh? Heheheee....ada di sini rupanyerrr.... balik2 ko jerr yang comeyyy.....

Ann,
apasal ko letak gambo pangkah jerrr.... balang plastik tu berapa ko jual sebijik?

--------------
~ ila ~

219.93.48.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
39. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 2:32:27 ptg    [Edit]
Ila
aaalaaa...ko kan pandai buat ?...ko nengok gambar tu..pasti ko dah boleh buat...

--------------
~PnAnn~

fazyan_77
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 3:07:32 ptg    [Edit]
ms_elyn

ntah laa...seingat aku...pnann penah war-warkan tentang kursus ni...tak jadik kot!!! tuu...pn ann diam jerrr..tak jawab pun lagi soklan aku...rasa bersalah lerrr tuuu...wakakakaaa... (sowi tn umah...tersasul topik lain lak!)

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
41. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 4:29:57 ptg    [Edit]
fazyan
kursus yang nak wat di Putrajaya ialah Kelas Masakan...bukan kelas Jahitan...harap maklum yeee......bukan saya yang tak nak wat...Cikgu masakan yang ada hal lain....itu sebab kantoi...

--------------
~PnAnn~

ms_elyn
Ahli Baru
42. Dihantar pada 17hb Disember 2004, 4:35:36 ptg    [Edit]
Pn. Ann
kalau jadi buat kat putrajaya nanti.. war2kan la yea.. saya nak join la..

219.93.8.:-)

rusila69
Ahli Produktif
43. Dihantar pada 20hb Disember 2004, 12:34:05 tghari    [Edit]
Ann,
ko macam perli aku jerrkkkkk..... tak peee...tak peee.... nanti aku buat 10, aku tayang kat ko...heheheeeee.....

Aku nak tengok bekas plastik tu... yang geniee gilakan tu.... kempunan aku nak tengok nanti....

--------------
~ ila ~

219.93.48.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
44. Dihantar pada 20hb Disember 2004, 4:40:30 ptg    [Edit]
Ila

betulll leee...ko memang pandai buatnyaaa...ko tau tak..my PC at home kena panah petir...kalo idak..mesti ko dah jeles nengok langsir Xs kita buat...sarung plastik tu...nanti saya upload gambarnya...apa pun tunggu lagi 3 hari laa yek...sebab PC hantar service...ko nengok aje...mesti buleh buat...

--------------
~PnAnn~

rusila69
Ahli Produktif
45. Dihantar pada 21hb Disember 2004, 1:07:36 tghari    [Edit]
Ann,
ko letak kat mana pc ko, sampai kena panah petir? kekekeee... aku hari ni ni le baru online. Kalo tak, sibuk tul siapkan kad lilo..dah siap dah... gabra punya pasal, terbalik le pulok lipatan kad tuh... kira ok jerr lerrr... bukan cincai, tetapi terlalu jaga-jaga... satu opis gelakkan aku...

Betul Ann, aku nak sangat tengok karung plastik tu... (errr...tak ada nama glamer skit kerrr, selain dari sebut karung plastik?) Untuk pengetahuan ko, aku dah siap 95% pot pouri punjut yang ko ajau tuh... dah siap nanti aku kasik tengok... pewangi tu ada jualkan? Yang WELCOME tu, mungkin lambat skit, sebab papan tu nak kena ketam dan varnish ek... kalo tak, tak cantik lerrr....

Ann,
apa pun, tima kasih atas tunjuk ajar dan ilmu ko selama ni... aku ni minat itu semua, cuma tak ada idea.... satu ari sok, aku serbu umah ko...nak tengok langsir xs ko.... jaga-jaga..~!!!!

--------------
~ ila ~

219.93.48.:-)

ruhaizah
Ahli Baru
46. Dihantar pada 23hb Disember 2004, 2:16:38 ptg    [Edit]
harsha

saya dah join group needlecrafter...camane nak join untuk exchange gift ?

mesti seronok kan....

--------------
"Rahsia di hati tak siapa yang tahu"

219.95.104.:-)

harsha
harsha
Pengendali
47. Dihantar pada 23hb Disember 2004, 2:19:59 ptg    [Edit]
ruhaizah : dah pun balas email..

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

monica
Ahli Setia
48. Dihantar pada 23hb Disember 2004, 2:34:29 ptg    [Edit]
Saya pernah buat xs zmn dulu, tapi x sempat simpat untuk sendiri, org nak beli, buat frame. Bila dah pindah umah sendiri nak buat utk frame cari brg2 dia dah byk kedai x jual. Memang frust......

Kak harsa, saya ada antar email pasal book corss sticth yg ada complete gambar (buah2an, pemandangan, cartoon, sayur2an & buang2an)... or sesiapa idea mana saya nak beli brg2 utk xs & buku yg seperti saya nak ni?????? saya dok kat belah sepang sometimes balik kg kat Banting......

Thanks

218.208.18.:-)

Inaz2205
Ahli Interaktif
49. Dihantar pada 23hb Disember 2004, 2:45:52 ptg    [Edit]
Ila
ko nak pegi umah Ann nanti, ko cakap ngan aku...
aku nak ikut sekali...kkekekkkkke.

--------------
~KutunjangkanResahkuDidadaSolat, KuHimpunkanHarapankuDigenggamDoa, KututupiKekecewaankuDenganTakwa~

60.48.151.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
50. Dihantar pada 23hb Disember 2004, 3:15:00 ptg    [Edit]
harsha, kalau dulu liz boleh buat xs di office lama, sbb rilex, skrg takleh dah. Nanti lain cust tanya lain aku jawab..
Lagipun kerja ni kena org yg sabar2 jer buat.. hehe

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005