Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 8hb Muharram 1436 @ 01hb November 2014, 01:43:08 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh baby xcukup bulan : pengalaman
saharah
Ahli Baru
1. Dihantar pada 28hb Mac 2005, 4:04:24 ptg    [Edit]
saya baru shj melahirkan baby xcukup bulan di Hospital kerajaan di Johor..kira2 8bln setengah.mmg waktu dilahirkan anak saya betul2 kronik hingga dimasukkan ke dlm icu dan bermcm-mcm komplikasi yg berlaku.dr pun xmemberi harapan yg tinggi.tp alhamdulillah after 3 bulan, anak saya discaj. tapi takut juga sb dr kata pelbagai risiko yg bakal dihadapi semasa tumbesaran. ada tak sape2 yg berpengalaman tentang baby x cukup bln ni..cara penjagaan atau pemakanan yg sesuai..saya bekerja di syarikat swasta so mmg busy n always kena perform.sume urusan diserahkan kepada pengasuh..saya risau sgt

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 28hb Mac 2005, 4:39:41 ptg    [Edit]
elok rujuk ngan pakar kanak˛ yang bertauliah...

nak citer lebeh tak experience yang critical..
tapi ada ex-jiran yang sama kes macam saharah..
anak dia 7 bulan dah terpaksa dikeluarkan sebab ada kes komplikasi pada baby.. tak ingat pulak amendanya.. but dia supply BF untuk baby dia minum kat hospital for 3 bulan lebeh ..

cuma saya peratikan memang harus ada full care intention pada baby tersebut..

anaknya sebaya dengan anak saya.. cuma beza beberapa bulan jer..
saya lihat tahap pembesarannya tidak selari dengan anak saya..
ibunya kekadang mengeluh nengok anaknya yang kekadang kurang selera makan dan susu.. dan mudah untuk mendapat sakit deman..

kalau tak silap baby premature, carta pertumbuhan pembesaran tak setara dengan baby yang cukup bulan.. even organ dalam juga doktor amik concern perkembangannya..

but depends pada daya tahan baby tersebut.. jika dia kuat dan antibody sihat..proses tumbesarannya insya'aalh tak ada masalah kot.. cuma kena jaga dan berikan supliment food terbaik untuknya.

Semoga baby sahara sihat˛ selalu

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

MrsBayijahat
Ahli Setia
3. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 09:11:06 pagi    [Edit]


saharah, anak2 abg saya yg 1st and 2nd tak cukup bln.........tp lincah dan cerdiknya ya Allah, tak tau nak ckp.!! hikmah tuh.............tp awal2 lahir, mmg sedih...berat abgnye dlm 2.1kg jer, adik dia 1.9 kg (mcm anak kucing). yg abg llahir 7 bln 1/2, adik lahir 8 bln 1/2 kut tp adik ada mslh rahang. Dia x pandai mengunyah, so makan2 dia main telan je sbb tu dia mls makan...Abg saya care extra le anak dara yg ni !! Sian kan ?!! dia pun manja la.....la ni 4 thn dah pandai ckp omputih sbb dia paham cartoon. x payah ajar pun, dia tau mana nak guna ayat!!

kalau abg dia kena marah..........nanti dia pi tanya abg dia, "Afiq, are u ok ??"
kalau dia kencing tilam.........seblm kena marah, dia dah ckp "I'm sorry, it's my fault!" tak pelat lak tuh.......
kalau naik kereta......dia tjk kat tingkap, "Abah, look out !! bla-bla..."
kalau tgk rumah cantik.........." Wahh,our house is beautiful"
dll.....kagum betul!!

tu la hikmahnya............setiap zuriat tu ada rezekinya.

219.93.8.:-)

saharah
Ahli Baru
4. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 10:21:32 pagi    [Edit]
tq adikcomel..bestnya denga cite Mrsbayijahat..tapi betul ke org kata if baby kuar waktu 7bln ok but 8bln byk masalah.ada sorang tu dia pernah cakap kat saya, hidup ye baby tu sebab kuar waktu 8 bln. masa kuar my baby berat terkejut tak? tapi dlm wad saya pernah nampak baby 550gram tp ok..aktif. so far my baby ok n aktif even kecik but dr kata too early nak ckp perkembangan dia ok..now dia dah 2.3kg

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

OoooD
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 10:41:03 pagi    [Edit]
saharah
anak kedua saya lahir premature <> 7 bulan, berat cuma 1KG...
sadis......nanti a saya citer..tunggu dah tak bz skit

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

saharah
Ahli Baru
6. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 12:20:20 tghari    [Edit]
OoooD, ye ker.tak sabarnye nak dengar. my baby 1.1kg masa kuar..now dah 4 bln tapi bila tgk mcm baru 2 bulan..dr dah bgtau dia mmg akan lambat ckit perkembangan dia..

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

OoooD
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 1:31:02 tghari    [Edit]
saharah...
sambung erk...
anak saya dilahirkan awal kerana saya tetiba je kena hypertension....tekanan darah luar jangkaan...w/p tekanan darah saya teramat tinggi, saya tidak pulak rasa pening2 or pedih ulu hati sepertimana yg sepatutnya....
tetapi terrrpaksa jugak..kuar kan baby awal.....
w/p berat hanya 1KG tetapi paru2 dia matang..cuma dia tak boleh minum susu normal, kena melalui tiub...
sedih btol bile tengok anak tu penuh satu badan ber wayar ....
saya nasihatkan saharah buat regular check-up pada anak sara di hospital kerajaan jgn pergi hsopital swasta...
saya dah alami..serik serik serikkk...duit je ribu2 abis, rawatn cam hampasss.....

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
8. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 2:03:53 ptg    [Edit]
ooooD ....


OooooD ker ek yg cerite pasal bil hospital buleh beli keter kancil tuh ek? engat2 loper la plak....




Kawan saya... kandungan dia baru 8 bulan tapi dah nak kuar jugak2... dia bersalin normal ... baby dia comel jek 2.5/2 kilo tak shilap... saya tatau ler nak konsider tak cukup bulan atau tak... bebaru nih dengar baru pandai menyarap... sayer heran la plak takan 8 bulan baru pandai menyarap... tapi dia jenis bukan menipu punya orang... sbb dia lahir tak cukup bulan kuttu yg menyebabkan baby dia lambat skek.... wallahualam.

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

saharah
Ahli Baru
9. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 2:18:30 ptg    [Edit]
ok gak sbb paru2 dia matang. yg ni siap paru2 kena cucuk n dijangkiti kuman lg..mmg masalah pernafasan. deliver awal sbb dr kata baby lemas, air ketuban kurang..so far baby oood camner..mmg saya followup kat krjn.swasta tak terima kes besar camni.saya direfer from swasta..tu la sebenarnya krjn not bad and i think better than swasta for kes2 yg camni.baby dah brapa bln n berat dah brapa

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

OoooD
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 5:57:40 ptg    [Edit]
whitecabai...
my bill pre & post natal check-up abt 15k...then bill untuk anak tu shj fr day 1 hingga dia umur 42 hari baru discaj abt 9.8k...so kalo dicampur mmg bleh beli sebijik kancil 660 cash...

Saharah....
anak saya dah umur 31/2 thn dah...ni kes lama ujung 2001 dulu....
tapi mmg baik la ape2 hal u truss rujuk ke hospital kerajaan...
saya beranak di private hospital 5 star..dari awal check-up samapai sudah mmg dok situ...ingatkan 5 star hospital dr pun sumer le pakar2..rupenya ...
boleh percaya ke depa dah bertahun2 biz, tapi masih takde SOP....aduss..malu...maluu....
ni disahkan oleh medical director berpangkat dato' bila saya & hubby komplen...sampai skang saya simpan minutes of meeting between that Dato, doktor yg terlibat, me & hubby.............
saya dah 3x mintak medical report unt saya proceed dgn legal...depa asyik ngelak je....
saharah...
anak saya skang dah didaftar sebagai anak istimewa, cacat penglihatan...
maaf bukan nak menakutkan U....anak premature ni bhgn mata kena lebih prihatin...banyak kawan2 anak saya di kindy asalnya born premature...jadik mintak u follow-up wif Dr pakar dihospital kerjaaan....
diakui oleh dr pakar HKL, kalo anak saya diperiksa part by part, insyallah tahap penglihatan dia masih ada w/p kabur not like skang....
sebab di HKL dah siap ape yg sepatutnya bile anak premature lahir..kena check brain, mata, telinga, paru, ect....

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 6:26:45 ptg    [Edit]
Emm.. ingat˛ lupa citer Oood and babynyer..
dah besar dah skang ekk.. dah 4 tahun lah tuh..

Hospital swasta kalau ada major kes, dorang akan rujuk ke mana˛ Hospital Kerajaan. Polisi utama ,tak mahu ada kes kematian yang buleh memburukan imej dan prestasi syarikat..

5 star nie rujuknyer untuk layanan/service jerr..
..term medical baik gi HKL.. sumer pakar ada kat sana..

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

OoooD
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 10:29:08 pagi    [Edit]
adikcomelx
saya mmg dari awal di sana, idak plak dia bagitau takleh handle kes anak saya tu, dr pakar tu dgn confidentnya bagitau anak saya akan selamat berada bawah jagaan dia, mana tak nye masyukkkk banyak...
pastu bile dah betul2 kritikal baru le ngaku takleh handle..baru le nak tujuk ke HKL...ape kejadahnya camtu....
bile dah rujuk ke HKL, dr disana bagitau penyakit ni boleh dikesan dari day 1 dia lahir...ni plak dok kat sana 42 hari...hari2 dok check takkan tak perasaan mmg dah ada simpton tu....takkan bile dah major stage baru dapat detect...kate guna system canggih...
nyesallll..

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

saharah
Ahli Baru
13. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 10:49:58 pagi    [Edit]
OoooD, takutnya..my baby duk hsptl krjn aritu smpi dekat 3bln..tapi now mmg followup every 2weeks..date for appointment mata, telinga,otak n mcm2 sume dah siap..rasanya mata bln 8 ni..lambatnya.takut lak..
Ooood sedar tak masa dia kecil yg mata dia cacat. so far i tgk my baby mata dia suka pndg keliling..or too early nak tahu. duk hsptl 42 hari je?pastu transfer ke krjn la? sorryla Oood byk sgt tanya..i risau n need info2 camni coz org sekelililng i pun xde exp..

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

azni5266
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 11:21:41 pagi    [Edit]
First baby abang saya lahir tak cukup bulan... dah lah perut kakak ipar saya tu besar sangat... sekali kluar ada 2 baby... satu ok satu lagi jantung berlubang... satu bulan lebih duduk kat hospital... satu lagi 1 minggu doktor bagi balik... dah tu kakak ipar kena ulang alik pegi hospital... nasib baik memang duduk kat quarters hospital... so senanglah... tapi lepas 3 bulan.. badan 2-2 baby tu naik cukup bulat... masa lahir tak sampai 1 kg pun... sangat kecil... panjang dia macam kalau kita cantumkan dua tapak tangan tu ajelah besar 2 baby tu... tapi skang dah 18 tahun.... dan perkembangan dia org membesar biasa aje... dan jantung dia dah ok... risau juga mula-2 dulu tapi doktor kata jantung dia still belum cukup tutup sebab lahir awal sebab tu ada jantung berlubang.. dah besar dia ok....

219.95.210.:-)

OoooD
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 12:47:03 tghari    [Edit]
saharah & azni5266
sebenarnya nasib2....kalo mmg born premature disbbkan mmg dia nak kuar, mmg OK, tapi kalo ibu ada komplikasi cam sakit jantung, kencing manis or darah tinggi, kemungkinan jangkitan pada baby tu akan ada...cam kes saya dulu tekanan darah terrrlampau tinggi...
1st 3 month, mmg anak saya nampak...
setiap kali saya usap2 dia dlm incubator, ada eye contact...anak saya sebetulnya kanser mate...time dia lahir, kuman tu masih baru...tapi dr takleh kesan...dikesan masa dah major stage, tu yg takleh nak ubat lagik...
tu sbb dr pakar di HKL cakap, kalo dr yg merawat dia tu check in detalis, dia akan dapat kesan, peralatan sumernya canggih...kalo takleh kesan minggu pertama, minggu kedua or minggu ketiga musti dapat kesan kalu di check dgn teliti...

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

saharah
Ahli Baru
16. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 3:37:55 ptg    [Edit]
tu la sebenarnya nasib kan..dah ditakdirkan cuma kena berusaha yg mana boleh..
azni..anak abg tu dah besa mane n mmg xde masalah langsung ker..alhamdulillah
risau sgt ni..

--------------
beautiful..dcl..

202.161.129.:-)

azni5266
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 4:43:32 ptg    [Edit]
Alhamdulliah... lepas aje 3 bulan dia org tak da apa-2 problem.. skang ni dah 18 tahun.... dah besar .... Lepas SPM pegi PKM.... teruk kena regging... tapi dia org ok aje...

219.94.81.:-)

semperit
Ahli Baru
18. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 4:46:54 ptg    [Edit]
Saya pun pernah melahirkan anak lelaki yg tak cukup bulan pada tahun 1998. Tepat-tepat masuk 8 bulan saya bersalin. Saya bersalin di Hospital Besar KL kerana seminggu sebelum tu saya ditahan selama 3 hari disebabkan pendarahan. Kali pertama dan terakhir bersalin di situ. Fobia jugak sebab saya terpaksa melalui pengalaman bersalin tanpa bantuan doktor cuma di bantu oleh seorang doktor pelatih dan di dewan bersalin yg mempunyai ramai pesakit! Macam-macam bunyi ada. Saya yang masuk kemudian saya yang keluar dulu. Nasib baik proses bersalinnya singkat lebih kurang sejam sahaja. Itupun doktor pelatih tu suruh saya tahan dulu kerana menunggu doktor pakar kanak-kanak, dia takut komplikasi sebab tak cukup bulan. Mana boleh tunggu sebab baby memang nak keluar sesangat.

Lepas bersalin doktor pelatih tu boleh kata saya salah kira bulan sebab baby saya beratnya normal 2.5 kg. Saya memang tak salah kira sebab setiap kali scan memang due date nya sama dengan tarikh pengiraan saya. Period saya memang regular. Walaupun baby saya beratnya normal tapi badannya masih nampak tulang rangka dada even tulang punggung pun boleh nampak. Cuma tidak diletakkan ke dalam incubator saja sbb dia nampak aktif. Baby saya pun boleh terus menyusu badan! Esoknya bila doktor pakar datang periksa, dia kata saya cukup bertuah kerana paru-paru dan jantungnya cukup kuat dan berfungsi dengan baik, memang rezeki saya katanya. Alhamdulillah pagi Sabtu (2 pagi) saya bersalin, tengah hari tu saya dah discaj.

Pengalaman menjaganya....alhamdulillah tiada masalah. Dari kecil hingga besar dia jarang sangat sakit. Kalau demam pun sehari dua. Mungkin sebab dia menyusu badan. Mungkin jugalah dia sihat walaupun dilahirkan tak cukup bulan disebabkan saya mengamalkan makan Royal Jelly (serbuk) sepanjang mengandungkan dia. Sekarang anak lelaki saya tu dah masuk darjah satu, alhamdulillah otaknya bijak. Seawal 5 tahun lagi dia dah pandai membaca. Apa-apa pun saya bersyukur kepada Allah s.w.t....

202.47.162.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
19. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 5:30:40 ptg    [Edit]
OoooD

haaa.. tak salah orang... hehehehe

itulah.. kalo bersalin kat Spital kerajaan kan dah dapek kancil sebijik.. leh bawak jenjalan g pasar...


tapiiii.... ermmmm .. sedeh dengar citer ooood...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 10:38:43 pagi    [Edit]
Oood,
Dugaan tu, sabar bebanyk ekk.. insya'allah sumer okey nanti.

saharah,
memang takdir, tapi kita takleh biarkan takdir itu menentukan or it make us stuck our life cycle... mesti ada inisiatif untuk melihat kemajuan dan kejayaan..

Adek ada sorang kenalan, yang dilahirkan dari kecil mengalami ala˛ simptom kejang otot.. tangan dan kaki kanan dia cacat, tak leh membuat sebarang pergerakkan.. boleh berjalan tapi cam tempang sket.. tangan kiri digunakan sepenuhnya.. tapi inisiatif orang tuanya untuk melihat anak daranya untuk lebih berkeyakinan dan kendiri.. bermacam cara diusahakan..

Boleh drive keta sorang˛, ada umah sendri, ada kerja yang bagus, gaji yang mantap, pengajian ada master.. la nie nak rancang buat phD...

dah berkahwin (2nd wife).. anak ada 2 orang sepasang.. sume dia handle sendiri.. kebetulan kami sama˛ ngandung 1st baby.. lihat cemana dia tabah dan independent leh buat sumernya all out.. adek begitu respect dan salute padanya.. walaupun dalam kepayahan dan tidak sempurna sifat fizikal, tapi dia mampu buat itu semua even tanpa bantuan husbennya..

dan dia begitu menghargai jasa˛ parents dia yang menjadikan dia seorang insan yang begitu tabah dan semagat waja gitu..

itulah kehidupan..

wallahualam

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

adique78
Ahli Setia
21. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:05:03 tghari    [Edit]
,

Maaf kalau pertanyaan saya luar dari topik, but i need to ask soalan yang konfiuskan saya ni...

Actually i'm pregnant 35 weeks, minggu ni.... sebab tak pernah kira ikut bulan, checkup pun doktor selalu terangkan ikut minggu, so 35 weeks ni berapa bulan ek...? kalau ikut logik 9 x 4 36 minggu, so next week saya dah dikira 9 bulan ker....

atau pun 9 bulan tu sebenarnya 36+2 which is 38 minggu, baby yang tak cukup bulan ni berapa minggu lahir...? risauler pulak, sebab my baby ni cam dah turun jer, hari tu checkup berat baru nak masuk 2.0 kg...

Kak OOD dan lelain boleh explain tak....? confius ler pulak...

--------------
`DURRAH..`Mutiara Cintaku yang abadi

218.208.32.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
22. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:18:20 tghari    [Edit]
Toksah kire kire ikut bulan.... kire untuk minggu... Dokto pon mana kire ikut bulan.... Kite jek terbiasa kire ikut bulan... kire dalam minggu lebih tepat... sbb kenkadang dalam sebulan ada 5 minggu .... camne nak kire tuh?? hehehhee...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

avanza
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:26:34 tghari    [Edit]
saharah

Anak avanza yang pertama adalah premature baby...masa lahir 7 bulan lebih dan berat nya 1.9kg..memang kecik sangat..tapi nasib avanza baik..lepas satu hari terus boleh keluar.. baby pun tak masuk dalam incubator..kuning pun tak ada..bab penjagaan anak premature ni bagi avanza macam biasa tak ada apa masalah pun..
sekarang ni anak avanza dah hampir 5 tahun..perkembangan fizikal memang dia lebih kecik kalau nak dibandingkan dengan rakan sebaya tapi bab pelajaran amat memuaskan..anak avanza semasa umur 3 tahun setengah dah pandai membaca..sampai skang ni masih mendapat kepujian dari teacher di kindergarden...
kalau nak dibandingkan dengan anak kedua..skang ni dah hampir 4 tahun tapi msih belum pandai mengeja..dalam process untuk mencantumkan perkataan..tapi tu semua kelebihan yang Allah kurniakan..setiap anak mempunyai kemampuan tersendiri..mugkin anak lelaki labih kepada aktiviti berbeza dengan anak perempuan..
so rasanya tak payah lah terlalu risau dengan kehadiran baby premature ni..tengok perkembangan nya..dan macam mana penerimaan baby terhadap dunia sekeliling..susu pulak bagi yang khas untuk premature baby atau lebih bagus susu badan..senang nak dihadamkan..

--------------
~nak seribu daya..tak nak seribu dalih~

211.24.145.:-)

adique78
Ahli Setia
24. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:28:44 tghari    [Edit]
WC,

kalau ikutkan kira ikut 266-Day Method, kita akan lahirkan baby yang cukup umur pada minggu ke 38, selalunyer org kata minggu 40.... atau 9 bulan 10 hari...

tapi kalau minggu ke 40 tu dah berapa bulan tu.... 10 x 4 ... 10 bulan ker... hehhehe....

tu yang konfiuss..... dari 266-mothod yang doktor terangkan...., minggu pertama dikira dari hari pertama lepas concieve.... bukan hari pertama lepas last period... itulah bezanya, hampir kepada 2 minggu beza dia...

tu bila baca posting baby lahir tak cukup bulan, 7 bulan, 8 setengah bulan, saya nak tahu sangat berapa minggu exactly baby tu lahir....
kawan saya lahirkan baby 36 minggu... berat baby 2.3kg, alhamdulillah sihat...

saya sendiri lahir 34 weeks, lahir dengan berat 2.0kg, sebab my mommy kena darah tinggi, but alhamdulilah saya Ok, cuma saiz badan ader kecik sikit ler.. tinggi saya cuma 1.45cm dah berat pun dalam 40kg...

boleh tak akak-akak yang ada experience premature baby ni terangkan sikit....
Thanks.

--------------
`DURRAH..`Mutiara Cintaku yang abadi

218.208.32.:-)

fadizh
Ahli Setia
25. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:36:52 tghari    [Edit]
Anak saya ada dua orang yang lahir x cukup bulan .Anak pertama lahir 7 bulan so kene masuk icubator lama jugak ..lepas tu ada masalah penghadaman berat nye cuma 1.8 lepas lahir ..Lepas tu dia perut dia x leh terima susu lagu turun berat badan.MEmang kecik..mcm botol mineral yg besar tu. angat pun sebelah tangan Tpa syukur alhamdulillah ..semua nyer ok. Cuma pembesaran dia x sama le..dia kecik sikit x mcm orang lain .Doktor pun cakap pembesaran dia akan stabil masa dia umur 12 tahun. Anak saya yg kedua lak lahir 8 bulan. BErat dia cuma 2.1 kg je. KEne masuk icu utk kanak-kanak sbb ada masalah usus gak. Bila kita menyusukankan dia, x lama tu dia buang air besar keluar darah .Macmtulah ..asyik keluar darah je bila lepas menyusukan.masuk lama gak. Sedih oo..saya hari-hari gi tengok dia ..nak bagi semangat ..sbb budak mcm ni kalau kita selalu dtg dia bersemangat nanti cepat baik. Ada sekali saya x dapat datang sbb gi berurut ..balik dari berurut polis datang kat rumah ckp anak saya kritikal dalam wad .So nakkan darah saya.MEmang masa tu sedih sangat lah sampai doktor pun cakap kita berserah je. punyelah kritikal ..wayar-wayar berselirat kat badan ..tebuk sana sini...saya duduk kat wad sbb terlalu risaukan anak saya tu. Last sekali kene ambil air tulang belakang. Tp syukur alhamdulillah semuanye selamat .ANak saya sihat sekarang ..badan dia pun lebih besar dari kakak dia (2 tahun 4 bulan) Anak saya ni baru umur 1 sebulan. Kuat minum susu dan makan...mcmtulah ..selalunya orang cakap dapat anak x cukup bulan ni susah. Tp bagi saya ..x pernah susah ...dan saya redha dan ape yang tuhan tentukan.

219.95.111.:-)

fadizh
Ahli Setia
26. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:39:24 tghari    [Edit]
mcm pemakanan anak saya..x delah memilih snagat ..cuma specialkan tentang susu. Anak saya ni saya beri dia susu berasaskan soya. So dia baik utk penghadaman ...makan saya x beri ..lepas 6 bulan baru start beri ..sbb takut..

219.95.111.:-)

ady1661
Ahli Interaktif
27. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 12:39:26 tghari    [Edit]
adique
kalau ikut dari keterangan doktor dan dari pembacaan saya... pada usia kandungan 37 minggu, baby dah matang...segala organ dalamannya dah matang dan baby tersebut sudah bersedia dilahirkan. Jadi kelahiran yg normal adalah antara 37-40 minggu... kelahiran premature adalah sebelum mencapai umur 36 minggu...

utk tips mereka yg mendapat premature baby... sila lihat laman web ini
http://www.storknet.com/cubbies/nicu/preemiebirth.htm

--------------
-errr...??-

203.115.216.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 4:01:49 ptg    [Edit]
quote:
Why Do Women Deliver Early?

In nearly half of premature births, the cause is unknown. However, researchers have made some progress in learning the causes of prematurity. Studies suggest that there may be four main routes leading to premature labor.

Maternal or fetal stress.
Chronic psychosocial stress in the mother or physical stress (such as insufficient blood flow from the placenta) in the fetus appears to result in production of a stress-related hormone called corticotropin-releasing hormone (CRH). CRH may stimulate production of a cascade of other hormones that trigger uterine contractions and premature delivery.

Infections.
Studies suggest that premature labor is often triggered by the body’s natural immune response to certain bacterial infections, such as those involving the genital and urinary tracts and fetal membranes. Even infections far away from the reproductive organs, such as periodontal disease, may contribute to premature delivery.

Bleeding.
The uterus may bleed, due to problems such as placental abruption (when the placenta peels away, partially or almost completely, from the uterine wall prior to delivery). Bleeding triggers the release of various proteins involved in blood clotting, which also appear to stimulate uterine contractions.

Stretching.
The uterus may become overstretched by the presence of two or more b a b i es, excessive amounts of amniotic fluid, or uterine or placental abnormalities, leading to release of chemicals that stimulate uterine contractions.

The finding that there are several routes that can result in premature delivery may help explain why prematurity is so difficult to prevent. Now that scientists have a better handle on possible pathways to prematurity, they may be able to develop more effective interventions that can halt the various chemical cascades that lead to it. But first they must identify the women who need these treatments.


1st baby adek ade simptom bleeding, baby nak masuk week 36, C-section, berat 2.4kg, premature baby, no major problem.


Untuk dikongsi.

quote:
Premature infant
Definition
A premature infant is any infant born before 37 weeks gestation.

Causes, incidence, and risk factors
Every newborn is classified at birth as one of the following: premature (less than 37 weeks gestation), full-term (37 to 42 weeks gestation), or post-term (born after 42 weeks gestation).

Preeclampsia, a condition that can develop in the second trimester of pregnancy with high blood pressure, fluid retention, and protein in the urine, may result in preterm labor. Other maternal disease processes such as kidney disease, diabetes, infection, or heart disease may also contribute to preterm labor. Often, the cause is unknown.

Multiple pregnancy (the presence of more than one fetus in the uterus, twins etc.) accounts for 15% of all premature births.

The problems encountered by a premature infant are related to the immaturity of the organ systems. The infant requires specialized care in a nursery until his or her organ systems have developed enough to sustain life without specialized support. Depending on the extent of prematurity, this may take weeks to months.


Common problems related to immature organ systems include:

- Respiratory complications such as hyaline membrane disease (also known as respiratory distress syndrome or RDS)
- Central nervous system immaturity that results in difficulty coordinating sucking and swallowing, susceptibility of bleeding into the brain, or episodes of absent breathing (apnea)
- Gastrointestinal immaturity that leads to feeding intolerance
- Kidney immaturity

Risk factors that may contribute to preterm labor include lack of prenatal care, poor nutrition, youth (mothers less than 18 years old), and substance abuse.


Problems inherent to the mother's health include:

- A history of a previous preterm delivery
- A high unexplained alpha-fetoprotein level in the second trimester
- Untreated disease or infection (such as urinary tract infection or infection - of the amniotic membranes)
- Abnormalities of the uterus or cervix
- Premature rupture of the membranes or placenta previa


Symptoms
- Low birth weight - less than 5.5 pounds (2500 grams)
- Thin, smooth, shiny, almost translucent skin
- Veins are easily seen through the skin (transparent skin)
- Wrinkled features
- Soft, flexible ear cartilage
- Body hair called lanugo
- Irregular breathing pattern
- Weak cry
- Usually inactive, may be unusually active immediately after birth
- Ineffective suck and swallow (poor feeding)
- Enlarged clitoris (female infant)
- Small scrotum, smooth without ridges (male infant)


Signs and tests
The infant may have a low body temperature, develop rapid breathing, or exhibit poor respiratory effort.


Common tests performed on a premature infant include the following:

- Chest X-ray to determine lung maturity and onset of respiratory distress syndrome
- Blood gas analysis
- Serum glucose
- Serum calcium
- Serum bilirubin


Treatment
When premature labor develops and cannot be stopped by medical intervention, plans for appropriate management of a premature baby and the mother are made, which may involve transport of the mother to a center with facilities to care for premature infants, i.e. a neonatal intensive care unit (NICU). In some cases, steroids may be given to the mother in order to facilitate lung maturity in the premature infant.

To assure support of the respiratory and cardiac systems and anticipate other common problems associated with prematurity, immediate evaluation and, if necessary, resuscitation takes place after delivery. The infant will be admitted to or transported to a high-risk nursery with personnel trained in the care of premature infants.

The infant is placed under a warmer or in an isolette with controlled temperatures where careful observation and care can be given.

Feeding may be administered by inserting a tube into the stomach, since infants are usually unable to coordinate sucking and swallowing before 34 weeks gestation. Intravenous feeding may be indicated in extremely premature infants.

Depending on the degree of prematurity, the infant may not start breathing after birth, or respiratory efforts may be inadequate to expand the chest and deliver oxygen to the infant's body. In such cases, a breathing tube is inserted into the infant's trachea, and artificial breathing is delivered by a respirator. Supplemental oxygen is given. (See respiratory distress syndrome.)

Nursery care is needed until the infant is able to take oral feedings, maintain body temperature, and achieve a body weight of about 5 pounds. However, other problems may complicate treatment, especially for very small infants, which could prolong the hospital stay.


Support Groups
There are multiple support groups for parents of premature b a b i es. Ask the social worker in the neonatal intensive care unit.


Expectations (prognosis)
Prematurity was formerly a major cause of infant deaths. Improved medical and nursing techniques have increased the survival of premature infants. A greater chance of survival is associated with increasing length of the pregnancy. Of b a b i es born at 28 weeks, approximately 80% survive.

Prematurity is not without long-term effects. A large proportion of premature infants have medical problems that persist into childhood or are permanent. As a rule, the more premature an infant, and the smaller the birth weight, the greater the risk of complications. It must be stressed, however, that it is impossible to predict the long-term outcome for an individual baby merely on the basis of gestational age or birth weight.


Complications
Possible complications include:

- Hyaline membrane disease (respiratory distress syndrome)
- Bleeding into the brain (intraventricular hemorrhage)
- Retinopathy and associated visual loss or blindness
- Bronchopulmonary dysplasia (BPD)
- Heart disease
- Severe intestinal inflammation (necrotizing enterocolitis)
- Jaundice
- Infection or septicemia
- Anemia
- Low blood glucose (hypoglycemia)
- Delayed growth and development
- Mental-motor retardation
- Calling your health care provider

Call your health care provider if you are pregnant and believe you are going into labor prematurely.

If you are pregnant, and not receiving prenatal care, call your health care provider or the State Department of Health. Most Health Departments have programs to ensure that pregnant mothers, whether covered by insurance or not, able to pay or not, receive adequate prenatal care. They will direct you to the appropriate provider.


Prevention
One of the most important steps to preventing prematurity is to begin prenatal care as early as possible and to continue prenatal care throughout the pregnancy. This cannot be stressed enough.

Statistics clearly show that early and good prenatal care reduces the chance of a premature birth, having a small baby, and related deaths during delivery and the neonatal period.

Premature labor can sometimes be treated or delayed by a medication that inhibits uterine contractions. Many times, however, attempts to inhibit premature labor are not successful and thus a "cure" for prematurity remains elusive.




--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

wansha
Ahli Setia
29. Dihantar pada 02hb April 2005, 3:14:20 ptg    [Edit]
i pun baru bersalin prematured baby...8 bulan ++

so nak tanya, skrg umur dia 50 hari,
normal ker, dia berak sehari dalam 5 -6 kali...
risau gak...

218.80.187.:-)

OoooD
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 02hb April 2005, 4:37:05 ptg    [Edit]
anak saya lahir 1KG...
time discaj 1.8KG..
mmg kecik sangat...takut nak pegang...

yg saya tahu anak premature ni takleh xpose wif direct angin like kipas or aircond...kena letak kat cuaca bilik supaya dia dapat merasakan kehangat cam dlm perut ibu...pastu tak digalakkan mandi...kalu nak mandikan jugak 1X sehari je...kerap sapukan badan dia wif minyak zaitun or baby oil...xtra belain perlu unt enhance tumbesaran dia...
jgn bawak kuar umah sangat a..cuaca panas tak sesuai...

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

x_eti007
Ahli Setia
31. Dihantar pada 03hb April 2005, 01:38:04 pagi    [Edit]
my fren pun baru bersalin tak cukup bulan coz kene darah tinggi..dari cerita yang didengar anak dia takde komplikasi yang berlaku tapi maknyer yang teruk kene tahan dlm icu..anaknyer ok jerk sihat walafiat..

Wansha:
Bagi susu apa kat baby? kalau susu ibu takde masalah kot, susu formula yang ada masalah takut tak sesuai ngan badan baby. Try jumpa doctorla tanya..kalau 5-6 kali tu rasanya mcm tak normal.

* Mesej ini telah disunting oleh x_eti007 pada 03hb April 2005, 01:39:55 pagi

219.95.167.:-)

maz3d
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 03hb April 2005, 10:24:59 mlm    [Edit]
sayapun dulu tak cukup bln.
emak kata 7bln dah kuar.....ingat bila besar nanti tak normal cam org lain. tapi saya lebih sensitif....itu ler masalahnya. alhamdulillah.....syukur,......family saya hairan sbb saya anak yg kiranya paling berjaya. dah ada company sendiri, w/pun usia muda lagi 20++. so jgn risau la........

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.108.:-)

mustika78
Ahli Baru
33. Dihantar pada 04hb April 2005, 00:40:23 pagi    [Edit]
mus bersalin pon tak cukup bulan.. anak mus lahir masa mus mengandung 33 minggu.. tiba2 je air ketuban mus pecah petang tu.. before that mus ada buat pap smear kat uh.. dr detect mus ada gbs +ve.. sejenis kulat yg akan makan air ketuban .. mus ada baca pasal kulat ni yg akan effect pada baby...
anak mus masa lahir 1.9kg dok kat wad scn dalam incubator sehari untuk pastikan jantung dgn paru2 takde masalah.. tapi anak mus dok kat wad scn 4 hari coz lepas tu dia kena jaundice .. mus mintak nge dr kuar sbb mus nak balik kg.. dr taknak bagi tapi hubby mintak kuar jugak.. so kitorang sain surat yang mengatakan apa2 yg berlaku atas tanggungjawab parent..
balik kg anak mus kuning tak hilang2... so masa wad lagi 4 hari.. dr kata anak mus dah prolong jaundice.. suppose kuning dia dah hilang.. tapi dah check darah takde apa2.. so dr kata boleh kuar.. tapi anak mus masa tu berat dia turun.. so dr risau jugak.. tapi as long dia menyusu ok.. masa mus dah nak abis pantang pegi check lagi dr kata anak mus nampak kuning lagi... so lepas tu balik kl check kat uh pulak.. anak mus dah naik skit berat dia.. masa chek kat uh ambik darah , air kencing semua ok.. tapi dr pon tak tau nak kata apa.. dr cakap maybe dari susu ibu.. after 3 months anak mus berat dia dah naik ok.. dr cakap aktif..
sekarang anak mus dah 9 bulan.. aktif..badan pon semangat.. tapi meniarap dengan merangkak lambat skitlah.. tapi so far ok.. takde masalah..

218.208.236.:-)

keriminkeri
Ahli Baru
34. Dihantar pada 04hb April 2005, 2:39:02 ptg    [Edit]
mus ...camner boleh dapat gbs +ve tu ??? saya pun pernah lahirkan baby pada minggu ke 26.....berat cuma 950gm jer .......dok kat dalam incubator, minum pun guna tiub jer .....ubat + antibiotik tak tau nak kata punya byk nyer ....wayar penuh kaki tangan ...memang sedih tengok .....hari2 pi tengok mengalir air mata ........Genap 2 bulan Dr kata boleh angkat bawa keluar utk try breast feed..ya allah seronok tak terkira ...first time dapat pangku dan peluk cium .....tak lama lepas tu boleh balik ..dan continue dengan susu PreNan ...susu khas untuk baby yang tak cukup berat badan ....Sekarang alhamdullillah dah belajar Tahun 3 .........

202.188.127.:-)

bzbody
Ahli Baru
35. Dihantar pada 04hb April 2005, 10:55:11 mlm    [Edit]


saya pun baru last december melahirkan anak tak cukup bulan. 8 bulan dah bersalin. berat masa lahir 2.37 kg. masuk incubator sbb bb tak pandai menyusu, ada blood infection dan paru2 tak cukup matang. tapi syukur alhamdulillah baby tak lama dalam incubator. masa discharge berat turun 2.2 kg then saya terus breast feed baby. now anak dah umur 3 bulan, doktor pun terkejut tengok coz berat dia dah 6.8 kg, tersangatlah montel

--------------
"Cintai Tuhan Sayangi Manusia"

210.195.122.:-)

sitimania
Ahli Setia
36. Dihantar pada 13hb April 2005, 4:08:19 ptg    [Edit]
nak kongsi citer gak la....

bulan 8 tahun lepas saya baru melahirkan anak kedua (Dayana Batrisya) ...x cukup bulan juga. Waktu tu ...saya lepas scan masuk minggu ke 32 kat Kajang Plaza Medical Centre, Kajang (KPMC). Dr kata air ketuban saya sikit & baby waktu tu pun songsang. W/pun, dr kata berdoa moga2 sampai masa melahirkan nanti...dia dah pusing. Waktu tu ari Jumaat. Tup..tup...ari Sabtu waktu tgh leka tengok tv, terasa basah kain....air ketuban dah pecah.

Terkejut gak...dah la suami takde kat umah...teringat lak dr kata air ktbn sikit...takut siti kalau baby lemas. Call hubby & dia balik terus hntr gi KPMC. Sampai kat sana dr check takde buka lagi. Lambat lagi nak bersalin...kena thn wad la sbb takleh byk bergerak takut air keluar byk lagi. Dr kata hopefully baby boleh berthn hingga at least 35 minggu baru selamat...takut nyerrr... Kena baring je...even nak ke toilet pun dr suruh pakai tiub...tapi tak nak sbb rimas. Belum rasa nak bersalin lagi....

Sabtu...Ahad....Isnin....then Selasa siti stat turun darah. Dr...kata dah tak boleh thn. Scan semula & baby still songsang....tak sempat nak pusing! Dr tak nak amik risiko sbb incubator penuh....kena transfer to hospital lain. So siti minta rujuk ke Ampang Puteri...naik ambulance lagi. 1st time...laju betul budak tu bawak ambulance. nasib baik tak jadi apa2

Sampai Ampg Puteri, Dr suruh tunggu sampai betul2 rasa nak deliver. Contraction mmg dah rasa dah...tapi sikit2. Dr kata nak kena deliver cara ceaserian....eeeengerinya. Tak pernah kena bedah..takut tapi sbb pikirkan anak...berdoa je moga2 semuanya selamat.

Ok...anak Siti lahir 1.99kg. Baby girl. Terus dr masukkan dlm incubator. Sbb nak kuatkan paru2 dan jantungnya. Baby kena thn sampai 2minggu...baru boleh balik. Alhamdulillah...skrg dah 7bln umur dia. Pembesaran ok. So far, mata, pendengaran telinganya fine. Aktif lagi. kekadang tu pandai lak menyanyi... badan boleh tahan.

Semua tu dpend jugak...tapi rasanya kalau ibu takde masalah apa2 Insyaallah...baby akan membesar cam biasa cuma lambat sket. Bykkan bersabar buat semua ibu2 di atas....Berdoa byk2 Insyaallah...

202.188.115.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005