Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 2hb Muharram 1436 @ 26hb Oktober 2014, 02:10:34 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh Ibu Mengandung : Susu apa yg sesuai dan berkhasiat......berikan pandangan anda
hazdi
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 12:49:56 tghari    [Edit]
,

Saya nak tahu susu apa yg disarankan utk ibu mengandung.
Di pasaran ada ANMUM, ENFAPRO dan bermcm2 lagi.

So sudi-sudikanlah bagi pendapat anda yg pernah minum susu utk ibu mengandung.

Dulu saya minum MAMA SUSTAGEN tapi sekrg ni dah takda atau dah tukar nama saya pun tak pasti...
Sebab ada sesetengah org berpendapat minum susu ni boleh kurangkan loya dan morning sickness jugak.....

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

cikwan
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:08:35 ptg    [Edit]
hmm... nak share gakla. cikwan la ni minum anmum. tapi kan, pepagi asyik ceret jer. bila dah tghr baru ok. sebab susu ker. masalhnya everyday plak tu. kalau sesekali bley gak kata sebab salah makan. cikwan minum anmum pagi segelas, malam segelas.

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

ella973
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:29:18 ptg    [Edit]
amik protein powder pun ok gak.. soya based

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

nafizah
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:31:09 ptg    [Edit]
saya pulak minum enfamama~ perisa vanilla & coklat , so far rasa sihat jer.. alhamdulillah, peknen ni tak de apa2 masalah teruk2...

--------------
~puteriku balqis.......~

218.111.71.:-)

cikwan
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:37:30 ptg    [Edit]
ella ni mesti nak promote soya cosway ek.. ekekek

hmm.. nanti bila abis anmum cikwan nak tukar susu lain la plak.

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

ella973
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 5:13:51 ptg    [Edit]
cikwan

yg protein powder bukan cosway tapi amway punyer
kalau tak pregnant pun boleh amik, nanti leh buat kulit gebuu

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

eynda
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 00:18:23 pagi    [Edit]
Eynda sekarang ambil Enfamama perisa coklat....

219.95.93.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 02:03:33 pagi    [Edit]
eynda..sedap ke enfamama coklat tu?kak ipar sha minum asyik muntah jer..masa dulu sha minum anmum je.yg takde perisa apa2..samada vanila atau coklat..tekak tak leh terima la..

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

acen1010
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 08:52:20 pagi    [Edit]
Shaklee Energizing Soy Protein most prefered. Why? Pasal dia non-GMO (Genetically Modified Organism). Selamat diminum tanpa was2. Lelaki, perempuan, kanak2, ibu mengandung or diebetec patient pun leh minum!

Mendapat khasiat soya as well, tinggi kandungan protein, rendah lemak, membekalkan tenaga jangka panjang with 0% kolesterol.


192.91.75.:-)

hazdi
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 09:51:10 pagi    [Edit]
ada sesapa tahu nama susu ibu mengandung keluaran Wyeth tak?

maaflah dah lama tak pregnant so tak tau jenama2 terbaru susu ibu mengandung ni...

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

syikin72
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:53:50 pagi    [Edit]
hazdi,
enfamama tu keluaran wyeth le... masa syikin pregnant aritu minum anmum coklat & enfamama vanilla.. selang seli le.. klu tak jemu nanti....

--------------
www.kedai2ekin.com ~DCL~Trimz&Klenz~PhytoFiber~Be-Nice ~ 0123838018~ ym:syikin72~ syikin72@yahoo.com

61.6.139.:-)

cikwan
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:57:02 pagi    [Edit]
cikwan minum anmum kena ceret beret. semalam cakap kat dr. doktor kata agaknya perut cikwan alahan ngan laktosa lam susu tu... kena berentila... nasib baik beli tin kecik... doktor soh makan buah... yeyeyye.. tu tugas hubby kena beli buah...

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

eynda
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:51:15 pagi    [Edit]
Ashsha,

Boleh la tahan....actually eynda tak suka minum susu tambah2 lagi yg takde perisa tu....kalau susu yg dlm kotak macam dutch lady strawberry or coklat tu eynda minum le. Yang kena bancuh ni kurengg sikit......Tapi sebab tengah try pregnant ni terpaksa le ditelan jugak....

218.111.160.:-)

cha
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:54:27 pagi    [Edit]
Hazdi
Susu utk pregnant mom keluaran wyeth namanya Wyeth Mama... susu utk baby/toadler keluaran wyeth lak wyeth gold (step1/2...)


syikin
Enfamama bukan keluaran wyeth, tapi keluaran Mead Johnson. Susu keluaran MJ utk baby/toadler adalah Enfa... (pro/grow/kid)

*******
tapi during my pregnancy dulu, cha minum susu tukar2.. 1 tin anmum, 1 tin enfamama, ikut selera dan mood gak… ihiks.. so takda la rasa jemu… but to me anmum lebih sedap..

* Mesej ini telah disunting oleh cha pada 16hb Mac 2005, 11:58:41 pagi

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

hazdi
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:54:37 pagi    [Edit]
dah call wyeth pasal susu pregnancy then wyeth kata enfamama bukan
produk keluaran wyeth...nama produk wyeth adalah WYETHMAMA

susu tu bleh campur dalam jus buah2an....

nak pi survey la lunch time ni

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

syikin72
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 12:00:44 tghari    [Edit]
alamak.. salah info le... sorry ar.. sebab masa pregnant aritu belek gak tin tu.. ada gak terbaca wyeth mama.. tu le.. byk sgt susu yang syikin minum untuk tukar-tukar selera..

--------------
www.kedai2ekin.com ~DCL~Trimz&Klenz~PhytoFiber~Be-Nice ~ 0123838018~ ym:syikin72~ syikin72@yahoo.com

61.6.139.:-)

cha
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 12:23:09 tghari    [Edit]
quote:
doktor soh makan buah... yeyeyye.. tu tugas hubby kena beli buah...
cikwan
memang bagus makan buah even bukan masa pregnant... bagus juga if rajin makan buah delima. good for brain too..

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 6:05:43 ptg    [Edit]
eynda..try pregnant?nombor berapa?sha pun tgh planning.. tapi kena tunggu habis 'coti' dulu...

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

Imah80
Ahli Setia
19. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 6:21:54 ptg    [Edit]
Saja nak kongsi....

Imah dari first baby sampailah mengandung yg ketiga ni, minum ANMUM. Mula2 dulu memang macam loya nak minum, pas tu Imah cuba buat guna AIR SEJUK dlm freezer, baru boleh minum......emmmmmm sedap pulak rasanya, macam coklat. sejuk jer masuk tekak.

--------------
Free Skincare Class ( Free Facial and Make Up )013-2268902

211.24.7.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 7:05:58 mlm    [Edit]
imah...ye ke pakai air sejuk rasa best??? nak try ler....

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

Imah80
Ahli Setia
21. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 7:07:52 mlm    [Edit]
Ashsha, trylah.....imah rasa memang sedap.......

--------------
Free Skincare Class ( Free Facial and Make Up )013-2268902

211.24.30.:-)

cikwan
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 11:22:06 pagi    [Edit]
cikwan dah stop minum anmum sebab asyik ceret jer. dr kata sebab alah susu kot. nasib baik beli tin kecik.

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

maz3d
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 1:18:06 tghari    [Edit]
Susu Anmum ni kan ada bau lembuxleh tahan la....sekrg ni maz minum susu
dumex mamil mama (warna pink) ...mmg sedap xde bau langsung...tapi rege
lebih mahal la tu yg x tahan..pastu susah nak cari tin besar..

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.107.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 2:32:14 ptg    [Edit]
eh..cikwan pun dah peknen eh??tahniah

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

maz3d
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 3:27:33 ptg    [Edit]
aDiya .....mazpun heran gak kalu baca kat topik lama2 tuh mcm cikwan pernah
peknen jer...tapi dari sekrg dah boleh minum susu peknen ni xyah tunggu masa peknen baru nak minum....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.107.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 3:46:43 ptg    [Edit]
erm...ntah la. adiya dolu2 pun..minum enmum jek.

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

maz3d
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 06:45:54 pagi    [Edit]
selamat pagi semer..... ...

sekrg minum susu apa lak....try la dumex mamil mama sodap x bau lembu tau...
cuma rege tu lebih mahal dari anmum la..

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.107.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 9:40:53 mlm    [Edit]
semuuuua.....semua ok??

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

210.195.42.:-)

eyzlyn
Pengendali
29. Dihantar pada 02hb November 2005, 9:45:47 mlm    [Edit]
aku minum susu lembu jer ( perisa coklat). kira oklah dari tak minum langsung

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

buazo
Ahli Interaktif
30. Dihantar pada 07hb November 2005, 12:57:00 tghari    [Edit]
aku minum susu anmum aje..
tp segelas sehari...

--------------
mama Afiq Haikal

218.111.101.:-)

yusmar
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 07hb November 2005, 2:59:55 ptg    [Edit]
Seingat saya masa mengandung yg lepas minum susu anmum setakat 3 tin je. Lepas tu minum susu segar atau susu dlm kotak. Sebagai tambahan saya ambik yogurt dan soya. Bukan apa yg bancuh tu slu lupa dan....... malas!.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

buazo
Ahli Interaktif
32. Dihantar pada 07hb November 2005, 3:14:25 ptg    [Edit]
quote:
Bukan apa yg bancuh tu slu lupa dan....... malas!.


sama ler kita...

--------------
mama Afiq Haikal

218.111.101.:-)

maReeyo
Ahli Setia
33. Dihantar pada 08hb November 2005, 11:37:16 pagi    [Edit]
mareeyo minum susu anmum..
erm.. sampai bile nak amalkan minum susu ni ekkk.. sampai nak bersalin ke?

--------------
http://www.klik4biz.com/?ref=MyVi

219.93.97.:-)

nafizah
Ahli Produktif
34. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:01:50 ptg    [Edit]
pasal susu ni kan, dulu saya makan susu enfamama... eemm... sepanjang peknen abis nak dekat 8 tin jugak la.. mmg siang mlm saya minum susu tu, kalau tak mmg hubby bising.. tp bagus jugak tau, saya sakit gigi masa peknen, tp bila minum susu tu banyak, sakit tu makin berkurangan...
hasilnya? tulang baby says pun tak de lah lembut sgt..

--------------
~puteriku balqis.......~

218.111.4.:-)

wanli
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:11:41 ptg    [Edit]
hehe.. saya minum EnfaMama.. tp skali skala jerk.. bila kena suruh ngan hubby baru minum.. kalu x kena suruh.. xde nyer nak minum..

--------------
mimpi yang tak pasti... akan jadi nyata atau sebaliknya.... http://wanina.fotopages.com/

219.93.8.:-)

Virgo76
Ahli Setia
36. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:22:08 ptg    [Edit]
Selain Enfamama dan Anmum, ada tak susu lain yang tak meloyakan tekak. Sebabnya saya susah sangat nak minum susu tepung ( tak tahan bau ). Tapi minum juga sebab ingatkan baby. Tapi ada cadangan tak untuk susu lain ? please............

--------------
*Mohammad Izzul Iqhwan*

61.6.163.:-)

wanli
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:25:25 ptg    [Edit]
virgo,

kalu x leh minum susu.. minum soya je pun bleh..

--------------
mimpi yang tak pasti... akan jadi nyata atau sebaliknya.... http://wanina.fotopages.com/

219.93.8.:-)

jamd
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:15:28 ptg    [Edit]
jamd pregnant dulu minum susu annmum yg biasa ...bukan perisa coklat...pastu anak2 lak continue dgn susu essential....coz dari kilang yg sama

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

218.208.236.:-)

zurina77
Ahli Produktif
39. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:49:58 ptg    [Edit]
Aku pun masa pregnant dulu amik susu anmum..
aku suka rasa susu yg ori.. kalau yang perisa2 ni tak berapa suka..

quote:
mareeyo minum susu anmum..
erm.. sampai bile nak amalkan minum susu ni ekkk.. sampai nak bersalin ke?



Masa aku lebih kurang 8 bulan baby aku agak besar..
Dr check aku takde darah tinggi..
Pastu Dr tanya minum amnum ke?..
aku pun iya kan je la..
pastu Dr suruh aku tukar apa2 susu yang hi calcium..
Dr cakap susu anmum mmg bagus terutama masa plan utk pregnant dan awal pregnant. bila dah masuk trimester ketiga cari susu hi calcium.. yg bukan specific utk ibu mengandung pun takpe..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.142.:-)

yusmar
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:54:29 ptg    [Edit]
virgo
Kalau takleh jugak cuba sejukkan dulu sblm minum. kalau rajin buat milk shake tambahlah buah...saya suka pisang sbb anak lelaki kut. Kalau kat opis saya bancuh susu tu campur oat/milo..tapi kosong pun saya boleh minum cuma time lapar saya buat gitu le. ATAU minum susu tu ngan cereal seperti honey star, honey flake atau yg lain2. Yang ni slu time mlm mesti tak lepas...suka sgt.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

kida
Ahli Baru
41. Dihantar pada 09hb November 2005, 10:03:15 pagi    [Edit]
Kawan˛, Mcm Kida ni tak suka minum susu.Boleh tak kita telan jea vitamin susu dari Cosway tuh. Selain dari sus, milo boleh minum tak?

219.94.73.:-)

yusmar
Ahli Produktif
42. Dihantar pada 09hb November 2005, 10:51:12 pagi    [Edit]
kida tengah mengandung ke sekarang...berapa bulan?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

kida
Ahli Baru
43. Dihantar pada 09hb November 2005, 2:22:42 ptg    [Edit]
Kida,
Agak˛ tu sebulan lebih la.Belum p check kt doktor.Cuma wat pregnancy test sendiri, nampak ada 2 garisan.Skrg tengah dok enjoy penin kapla nih.
Bila tengahari jea, terus tido.

219.94.73.:-)

yusmar
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 09hb November 2005, 6:02:56 ptg    [Edit]
kida tahniah!. Ada pm kat awak.

maReeyo bergantung...kalau anak besar sgt doc akan suruh kita berenti atau gantikan ngan susu hi calcium. Kalau menyusukan anak nanti elok teruskan minum.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

maz3d
Ahli Produktif
45. Dihantar pada 10hb November 2005, 12:26:57 tghari    [Edit]
maz minum susu Dumex mamil mama sodap sbb xde bau. Lagipun susu ni dari sayur-sayuran...Masalahnya harga susu ni mahal dan susah nak cari..kalau ada
sekalipun dlm tin yg kecil tu sbb xde tin besar lagi buat masa ni...satu tin minum seminggu jek dah abisss..

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.163.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
46. Dihantar pada 10hb November 2005, 4:10:20 ptg    [Edit]
nak tanya sikit la..baper harga DUMEX MAMIL?? wyeth mama pulak?? nak beli ni..

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

maz3d
Ahli Produktif
47. Dihantar pada 13hb November 2005, 5:02:12 ptg    [Edit]
Ashsha....susu Dumex mamil mama tu harganya rm18.50....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.163.:-)

cikwan
Ahli Aktif
48. Dihantar pada 17hb November 2005, 11:14:18 pagi    [Edit]
masa planning nak peknen ari tu cikwan minum anmum tin kecik jer... pastu bila dha konpim ni, sambung jer la.. ari tu dah abis nak beli baru... tgk2 dia dah tukar anmum maternal plak..... tapi... rasa susu tepung dia kuat sangat arr... cam takleh minum jer... tapi nak wat camner, kena paksa gak.. berair2 bijik mata tahan nak muntah.....

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

maz3d
Ahli Produktif
49. Dihantar pada 17hb November 2005, 12:20:38 tghari    [Edit]
cikwan.....mazpun x tahan bau susu anmum tuh ....x sanggup nak minum..cikwan minumla bagi abis dulu ...sambil minum tutup hidung pastu minum laju2 sikit..ok la sikit....pastu nanti beli susu dumex mamil mama cam yg maz beli tuh ...
sedap dan xde bau ....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.250.:-)

cikedis
Ahli Baru
50. Dihantar pada 17hb November 2005, 1:21:07 tghari    [Edit]
masa ngandung dulu, somi belikan anmum.
tapi tak tahan dengan bau dia
padahal kalu x ngandung susu memang peberet
last2 minum air soya je.
kadang2 beli kat pasar malam, kadang2 yg yeos kotak biru tu.

--------------
citi tgh buat apa tu hah ?

192.228.137.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005