Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 23hb JamadilAkhir 1435 @ 24hb April 2014, 9:42:04 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Desserts.. : Salad Buah-buahan
hanieliza
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 11:33:35 pagi    [Edit]


SALAD BUAH-BUAHAN

Bahan:

2 biji epal hijau
2 biji epal merah
2 biji mangga (yg masak tapi keras)
1 biji betik exotica
1 tin nenas kiub
anggur merah dan hijau
kismis hitam dan kuning
3 cawan yogurt (sebarang perisa buah2an)
3 cawan ice-cream vanilla
3 s/b oren sunquick

Cara:
1. Potong dadu semua bahan yang besar.
2. Gaul rata bersama yogurt semua bahan2 in.
3. Sejukkan dalam peti sejuk sebelum dihidangkan.
dihidangkan dalam mangkuk kecil

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.196.:-)

PrincessLea
Ahli Setia
2. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 4:32:35 ptg    [Edit]
mmm.,....sedapnyerrr...leh try la

--------------
~*~You're the simplest love I've known ...the purest one I'll own~*~

219.93.97.:-)

sitislam
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 1:33:00 tghari    [Edit]



dah banyak kali buat desert nih..memang sedap sangat..kalau sitislam buat satu besen..masuk peti ais..buka-buka peti ais tinggal besen jer..habis dikerjakan hubby dan anak-anak.

--------------
SAYANG DIA...RINDU DIA....SAYANG DIRI SENDIRI LAGI..

202.188.115.:-)

normazira
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 1:58:29 tghari    [Edit]
Saya tak gemar yogurt, bleh digantikan dgn apa yerk???

219.94.50.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 2:27:07 ptg    [Edit]
normazira

boleh digantikan dengan susu cair...tapi tak berapa kik laaa...

* Mesej ini telah disunting oleh hanieliza pada 01hb Mac 2005, 2:42:58 ptg

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.197.:-)

normazira
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 2:40:03 ptg    [Edit]
oooooo... boleh ganti ngan susu cair....mekasih hanieliza....hari ni gak nak wat..coz sumer bahan2 dah ada.. nyumphh...nyumphhh....

219.94.50.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 5:42:33 ptg    [Edit]


SALAD BUAH

Bahan:

1 biji buah epal
300 g honey dew
300 g anggur hitam
300 g anggur hijau
300 g strawbery
2 cawan yogurt perasa rasbery atau apa2 perasa buah yg digemari
1 cawan single cream (fresh cream)
2-3 sudu besar gula jika suka

Jika suka boleh guna buah2 mengikut selera masing2 spt jambu batu, betik dll.


Cara membuat:

Buah dipotong dadu, campurkan kesemua bahan dan sejukkan dlm petisejuk, sedia utk dihidangkan.

* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 04hb Mac 2005, 05:12:59 pagi

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

buazo
Ahli Interaktif
8. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 7:54:04 mlm    [Edit]
sedapnya..
leh buat nie..simple..
lagi lak saya suka mkn buah2an

--------------
mama Afiq Haikal

218.111.101.:-)

attyra
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 10:04:17 pagi    [Edit]
erkkk kak noor
single cream tu apa ek???

--------------
It takes an hour to like someone, a day to love someone - but it takes a lifetime to forget someone

219.93.88.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 6:35:59 ptg    [Edit]
attyra , single cream ni lebih kurang cam krim putar..cuma krim putar pekat lagi..cuba lah cari kat bahagian krim putar..kalau tak ada single cream boleh ganti dgn krim putar cuma pakai separuh je dah la..sbb krim putar pekat..atau boleh juga ganti dgn susu cair..tapi kak Noor tak suka guna susu cair sbb bau susu sgt, kak Noor tak suka bau cam tu..kalau krim tak ada bau susu langsung..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 6:43:25 ptg    [Edit]
kak Noor...kalau just pakai aiskrim biasa boleh tak... ..
dah beli aa aiskrim.... cam ner aa

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

161.142.112.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 6:58:35 ptg    [Edit]
girl , boleh juga cam stail kak Liza..ekceli ais krim pun dibuat drp cream

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 7:04:54 mlm    [Edit]
ok..thanks kak noor... lama tunggu jawapan dari kak noor...saya kat opis ni..tq byk2..barulah semangat nak belajar masak..
lagipun aiskrim baru jerk saya beli.... mlm ni boleh ler buat....
best gak resepi yang kak noor kasi tu.... senang dan ringkas..
tq sekali lagi....semangat ni..semangat nak buat...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

161.142.112.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 7:07:22 mlm    [Edit]
girl , semoga berjaya

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 10:30:24 pagi    [Edit]
kak Noor...
dah berjaya dah...
abang kata sedap..
kawan2 kata sedap..
saya pun puji diri saya... kui kui kui...
bestlah....TQ sumer....

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

202.185.247.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
16. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 12:42:38 tghari    [Edit]
kak liza, selalu liz buat mcm ni... tapi tak guna susu, liz gantikan thousand island.. bestt..

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

zaila79
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 4:14:11 ptg    [Edit]
emmm..
semalam baru jerk makan..
member opis buat parti...
yup...memang sedap.....


--------------
bermula sebuah kisah...

161.142.24.:-)

aliyya
Ahli Setia
18. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 02:36:10 pagi    [Edit]

wow nmpk sgt sedap
baiklah~
lepas ni nak pergi beli bahan
nak buat sama
coz caranya simple sgt~
thanks buat kak liza and kak noor

--------------
salam ceria, Aliyya Anura Azhar

128.125.242.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 05:14:47 pagi    [Edit]
girl , wah tahniah2..nah munger

aliya , semoga berjaya

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

aliyya
Ahli Setia
20. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 1:32:18 tghari    [Edit]

kak liza , kak noor and kengkawan
alhamdulillah
hehehehe
sy dah berjaya membuatnya
ni tgh dok mkn ni

sedappppp sgtttt
hehe
besttt
td kasi satu bowl dekat jiran dgn rumah
dia ckp
wowwwww
this's smell sooo goooddd
hehe
muke xcited lah sgt

thanks again buat kak liza n kak noor

--------------
salam ceria, Aliyya Anura Azhar

128.125.242.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 5:07:45 ptg    [Edit]
sama-sama kasih....

arini pun kak liza buat lagi..sebab ada yogurt dalam peti sejuk tu.,...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.196.:-)

balqis78
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 5:25:18 ptg    [Edit]
single cream tu kl ganti dgn aiskrim, apa2 aiskrim boleh isi ker?..esok cuti nak try la...

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.255.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 04hb Mac 2005, 5:29:40 ptg    [Edit]
memang kak liza campurkan eskrim dgn yogurt..
rasanya memang sodappp..
tambah2 kalau dihidngkan chilled..sejukkkk...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.196.:-)

buazo
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 07hb Mac 2005, 3:21:09 ptg    [Edit]
semlm dh buat..
mmg sedap..
cuma tak letak ice krim jer..
hari nie nk buat lagi..
nnt leh beli ice krim tu..

--------------
mama Afiq Haikal

218.111.101.:-)

aliyya
Ahli Setia
25. Dihantar pada 08hb Mac 2005, 2:40:33 ptg    [Edit]

a.ah
mcm yg sy buat
beli yogurt raspberry (hehe ikut nasihat kak noor )
and then letak ice cream french vanilla
em~
rasanya takde restriction kalau letak ice cream flavour apa pon kan~
teringin juga nak try letak ice cream perisa jagung ke durian ke~
tp dekat sini takde perasa tu semua
hehehe

--------------
salam ceria, Aliyya Anura Azhar

128.125.242.:-)

arenum
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 09hb Mac 2005, 3:07:36 ptg    [Edit]
kak lieza,
betik exotica tu betik apa ???
special betik ke ???

210.187.228.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 09hb Mac 2005, 4:17:30 ptg    [Edit]
arenum..
quote:
betik exotica tu betik apa ???
special betik ke ???


betik tu kecik jer..tapi sedapppp..isinya keras dn selalunya warna jingga [oren tua]...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.95.100.:-)

arenum
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 09hb Mac 2005, 4:28:28 ptg    [Edit]
ok..gitu ekk...
tp kalo xde pakai betik biasa pon xpe kan..
asalkan isi dia keras...

210.187.228.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 09hb Mac 2005, 4:33:40 ptg    [Edit]
boleh..no problem..
as long salad buah tu nampak warna warni..
buah2 tu adalah ikut pilihan sendiri...terpulang pada kesesuaian...
nak nampak cantik.. carilah buah yg berbagai warna..

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.95.100.:-)

arenum
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 10hb Mac 2005, 11:41:01 pagi    [Edit]
balik keje semlm dah buat dah salad buah
kak lieza nie....sedapppp.....
tp x byk buah...
cuma epal ijau ngan merah pastu
anggur merah...

210.187.228.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 10hb Mac 2005, 12:32:12 tghari    [Edit]
yum yum yum..
jemput mkn kawan2...salad buah2an...
sekali termakan mangga da...
punyer masam.....

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

202.185.247.:-)

balqis78
Ahli Aktif
32. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 11:22:12 pagi    [Edit]
saya dah try buat dah....sedapppp...pak mertua lak heran pe benda la tu..tapi licin gak...

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.248.:-)

nr75
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 3:42:45 ptg    [Edit]


Dah beli bahan dia pun, ingat balik nanti nak try buat, tengok menyelerakan sungguh la.. iskk rasa cam tak sabau nak balik umah.....

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

sitislam
Ahli Aktif
34. Dihantar pada 25hb Mac 2005, 5:37:16 ptg    [Edit]



kalau buat salad nih jangan letak buah kiwi.hari tu sitislam buat letak buah nih, bila makan pahitnya yarabbi..anak sitislam kata cam makan ubat antibiotik

--------------
SAYANG DIA...RINDU DIA....SAYANG DIRI SENDIRI LAGI..

202.188.115.:-)

nr75
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 26hb Mac 2005, 12:27:28 tghari    [Edit]


Emmm nyam..nyam.. Nr guna fruit coctail yang dalam tin, pas tu guna ice cream vanila + coklat, yogurt buah, sunquick, air fruit coctail tu campur sekali, n potong dadu buah apel campur lagi dgn susu cair.... emmm terasa kelazatannya sampai sekarang. Anak nr sampai 2 3 x makan lah...

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

mrs.yus
Ahli Setia
36. Dihantar pada 28hb Mac 2005, 10:51:56 pagi    [Edit]
MY tak pernah try lagi... tapi cam teringin nak try...

satu je.. risau buat sedap2 nanti, takut hubby tak makan...

--------------
~ yusana ~ nurin ~

219.93.1.:-)

nr75
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 28hb Mac 2005, 11:25:22 pagi    [Edit]
mrs.yus, alah buat je.. memang sedap... kalau hubby u tak makan, u je lah perabihkan

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

asiahramli
Ahli Baru
38. Dihantar pada 28hb Mac 2005, 10:09:23 mlm    [Edit]
ooo.... rupa2nya dia amik resepi kat sini...
actly...ari tu gi umah my sister..then dia buat dessert ni. tanya dia mana dapat resepi ni. tapi tak nak bgtau...
nnti nak try la...tak susah nak buat nyer....mmg sedap pun...
sesapa yg ada lain2 resepi sesimple ni...bgtau la..

--------------
Always pray 2 God 4 guidance & strength in all ur endeavors.

219.95.20.:-)

sliparburuk
Ahli Setia
39. Dihantar pada 29hb Mac 2005, 2:36:11 ptg    [Edit]
emm best sangat salad buah nie.. dah 2-3 kali buat dah hubby pong suka.. cara buatnya pong senang..


quote:
kalau buat salad nih jangan letak buah kiwi.hari tu sitislam buat letak buah nih, bila makan pahitnya yarabbi..anak sitislam kata cam makan ubat antibiotik


baru bercadang nak boh buah kiwi.

--------------
h a n y a k a u d a n a k u

219.93.8.:-)

mrs.yus
Ahli Setia
40. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 10:40:43 pagi    [Edit]
nr75
quote:
mrs.yus, alah buat je.. memang sedap... kalau hubby u tak makan, u je lah perabihkan

memang nak buat pun... try buat sikit dulu... kalau dia kata sedap, baru buat banyak2...

ishh... meleleh air liuq aku nengokkan gambar salad buah2an tu...!!!

--------------
~ yusana ~ nurin ~

219.93.1.:-)

nr75
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 30hb Mac 2005, 12:46:37 tghari    [Edit]
mrs yus, masa saya memula tengok pun dah kecur liuq, ishhh tak leh jadi nie.. kena buat gak!! sebab resepi tu nampak senang sangat nak buat...

tu yang bila dah buat.... ummphhh.. tak terkata lah.... ni pun tengah plan nak buat dan nak hidang pada kawan2...

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

mrs.yus
Ahli Setia
42. Dihantar pada 01hb April 2005, 12:04:49 tghari    [Edit]
nr75

yahoooo!!!!! akhirnya 'licin' jugak salad buah2an aku tuuu....!!!!

tu le hubby eksen... kelmarin dah lewat le nak buat salad ni... so, MY gi beli buah2 ngan hubby... dia kata nak buat apa la bini aku nihhh??? MY cakap le nak buat salad buah2 an... sedap tau... dia tak caya... katanya, pelik2 le ibu ni le... tak sedap tu...

balik tu lepas MY siapkan salad tu... dia cuma jeling2 je... takmo... eksen... takpe... MY masukkan dalam petiais... pagi tadi nak pi keje konon2 nak le jamah seketul dua... rupa2nya malam tadi masa MY tidur, hubby sudah jadi 'tikus besar' curi itu salad dalam petiaias!!!! licinnnn... cuma tinggal buah magga coz mangga tu masam sikit...

tadi MY call dia, tanya le pasal perakara ni... dia cakap apa tau... "sedap pulak bila masuk dalam peti ais... lain kali buat lagi yerkkk!!!"

* Mesej ini telah disunting oleh mrs.yus pada 01hb April 2005, 12:06:36 tghari

--------------
~ yusana ~ nurin ~

219.93.1.:-)

nr75
Ahli Produktif
43. Dihantar pada 01hb April 2005, 4:02:52 ptg    [Edit]
mrs.yus

kan den dah kato... mesti sedap lepas masuk dlm peti ais.... tu lah cadang nak buek lagi.. tapi tak tau bilo... kat kedai runcit mana ada jual yogurt... bila tanya.. "apa itu yogurt" saya pun apa lagi.. diam aje la...

* Mesej ini telah disunting oleh nr75 pada 01hb April 2005, 4:03:25 ptg

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

161.142.141.:-)

tiara_honey
Ahli Baru
44. Dihantar pada 01hb April 2005, 6:02:50 ptg    [Edit]
Kak Liza,
Boleh tak buah-buahan segar tu dicampurkan dengan buah-buahan cocktail dalam tin?

218.111.189.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
45. Dihantar pada 01hb April 2005, 10:38:59 mlm    [Edit]
tiara..
meamng boleh tetapi hendaklah diasingkan airnya sebab nanti banyak benor airnye tak sedap pulak rasa yogurt dalam campuran ini..

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.198.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005