Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulkaedah 1435 @ 21hb September 2014, 8:04:30 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh LAKSA KEDAH : TEMPAHAN UNTUK JAMUAN
REEN_HONEY
Ahli Baru
1. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 2:36:14 ptg    [Edit]
Sesape yang nak tempah laksa untuk jamuan bolehlah tempah dengan saya.

Sekali rasa pasti nak lagi.

Tetamu yang datang pasti akan memuji sajian anda.

Kalau nak order, at least satu hari in advance.

210.195.72.:-)

lemak_manis
Ahli Baru
2. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 4:14:41 ptg    [Edit]

camana nak tempah....bglah no hp ke aper......
penghantaran mcmana lak?

--------------
ceriakan hari seseorang.......selamat tinggal toot-toot.....

219.95.252.:-)

REEN_HONEY
Ahli Baru
3. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 5:37:26 ptg    [Edit]
I kat area Kajang. Kalau berminat boleh hubungi di 019-3594277

210.186.48.:-)

zurina77
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 09:44:56 pagi    [Edit]
My peberet tu.. Selalunya buat sendiri kalau nak makan.
Tapi disebabkan baru lepas bersalin, baby umur 9 bulan, so kena pantang lagi laksa ni. Tengok topic ni pun dah terliur rasanya..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

REEN_HONEY
Ahli Baru
5. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 09:52:22 pagi    [Edit]
Zurina


Seeloknya pantang sampai anak umur setahun. Itu yang diajarkan oleh atuk perempuan I kat kampung. Untuk semua kaum hawa yang lepas bersalin tu eloklah ikut petua ni.

210.186.28.:-)

zurina77
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:16:07 pagi    [Edit]
REEN_HONEY

Saya dengar camtu gak..
Ari tu pegi open house, ada laksa. Nampak sedapnya.. so, terpaksa la buat tak nampak.. Kalau ikutkan hati nak rasa jugak sikit.. Sib baik tak makan, kalo tidak menyesal..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

nid
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:21:48 pagi    [Edit]
zurina & reen
betul ke??? nid tak taula.... ...raya hari tu buat laksa....melantak gila-2 punya....

203.121.49.:-)

zurina77
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:30:02 pagi    [Edit]
Anak nid berapa bulan?

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

nid
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:43:34 pagi    [Edit]
9 bulan... zurina

eeh betul ke tak elok makan kalu baby lum sampai setahun...hmmm....

203.121.49.:-)

waha7475
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:48:21 pagi    [Edit]


kenapa tak elok mkn laksa lepas bersalin?

--------------
~~* UmmiImran *~~

219.95.174.:-)

vogue2704
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 10:59:18 pagi    [Edit]
Menurut mak kita...

makan laksa ni tak elok..boleh buat badan jadi lemah..apa tah lagi baru lepas bersalin....tapi mak kita bagi kita makan lepas 2 3 bulan bersalin...yang dia suruh kita pantang sangat2 buah jambu batu...yang makan dengan asam tu ..kalau boleh pantang setahun kata mak kita

--------------
Life must Go On

202.190.64.:-)

ashra
Ahli Interaktif
12. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 11:16:25 pagi    [Edit]
yeker ek tokle mkn laksa gan jambu tu..bkn buah jambu tu byk khasiat?

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 11:27:06 pagi    [Edit]
bagi kak liza pantang selepas bersalin ni kalau ada dalam medical research..barulah kak liza ikut..
selalunya orang tua2 ni cukup kental dengan pantang larang makanan..
apa yg kak liza rasa tidak bercanggah ngan kesihatan..
kak liza akan ikut..
so terpulang pada diri sendiri..
sekali fikir semua yg dipantang/tak boleh makan tu adalah untuk kebaikan diri..
tapi kalau terlalu pantang sehinggakan tiada zat..makanan seimbang..
so fikirkanlah..

tak semua pantang tu bawa kebaikan...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.199.:-)

REEN_HONEY
Ahli Baru
14. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 11:32:48 pagi    [Edit]
Yang Atuk Perempuan kita cakap kalau makan laksa, urat-urat semuanya kembang. Itu yang anak baru berapa bulan, boleh terbabas sangkut lagi.

Tapi I ikut pantang, nampaknya okeylah.

210.186.28.:-)

zurina77
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 1:20:19 tghari    [Edit]
nid
Anak kita lebih kurang la. Anak saya 22 hb ni genap 9 bulan.

quote:
yang dia suruh kita pantang sangat2 buah jambu batu...yang makan dengan asam tu ..kalau boleh pantang setahun kata mak kita



Saya pun penah dengar kena pantang buah jambu batu ni. Tapi ari tu saya ada makan jambu batu cicah dgn kuah rojak kacang mak bee. Alamak, terlupa la pulak.. Pantang punya pantang sampai terlupa...

Pantang org tua2 ni selalunya pantang benda2 sejuk, tak mo bagi kembang urat, takmo bagi masuk angin.
Ada sorang jiran saya dia tak penah pantang pon lepas bersalin. Anak 9 orang. Dalam pantang, laksa, jambu batu semua dia makan. Tengok ok je. Tapi saya tak berani nak makan sbb arwah mak dan adik beradik semua pantang..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

nid
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 1:53:09 tghari    [Edit]
zurina
anak nid 9/12 9 bulan....

betul tu....nid rasa pantang ni ikut family sesorang tu...even dlm pantang pun ada org lih makan benda tu...tapi org lain toklih pulak....

mmg nid tau kalau makan laksa ni kembang urat dlman....hmmm

203.121.49.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 00:44:54 pagi    [Edit]
akak selalunya laksa pantang nampak..hahahaa..lepas 100 hari bersalin makan semuanya tanpa pantang2..kalau ikut logik..laksa tu diperbuat drp beraskan camana lak boleh buat kembang urat..tapi my hubby kata proses laksa tu dibuat menyebabkan jadi gitu..sbb dipintalll ke hapa..tak tahu lah..tapi kalau tengok proses cam tu serupa gak dgm mee hoon, kue tiew..tapi kalau masih dlm pantang tu jgn sesekali langgar pantang makan laksa..takut nyesal tak sudahhh.. mana lah tau kan..kut2 ada kebenarannya..

pasal pantang makan jambu batu..baru first time dengar nih..pelik gak eh..walhal jambu batu kandungan vitamin C nya lebih byk dr oren kalau tak silap..dan juga kandungan garam galian nya tinggi berbanding buah lain..adakah itu penyebabnya org bersalin tak boleh makan..dulu akak masa dlm pantang amalkan makan oren..sbbnya jahitan cepat baik dan elakkan sembelit.mak tak kisah pung tapi makcik yg ngurut tu punya lah marah sbb makan oren walhal tak ada kesan buruk pung, tak tahu lah kot esok2 bila dah tua effect nya dtg

Pada akak makan lah apa2 tapi biar berpada-pada, apa2 pung kalau diambil berlebihan mmg memudaratkan..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

maizana
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 02:06:05 pagi    [Edit]
I setuju dengan Kak Liza dan NoorMasri. Kan ke laksa tu banyak sayuran... bukan ke bagus. Kadang2 kita ni terlalu ikut cakap mak nenek... tu tak boleh ni tak boleh... dalam pantang..makan ler ikan masin, lauk kering2.., sayur ni tak boleh..sayur tu tak boleh... dah ler tu.. muka pun pucat lesi.. mana tak nya tak cukup khasiat..

quote:
Yang Atuk Perempuan kita cakap kalau makan laksa, urat-urat semuanya kembang. Itu yang anak baru berapa bulan, boleh terbabas sangkut lagi.

Tapi I ikut pantang, nampaknya okeylah.



Tak mana sebab tu nya REEN... kalau dah Allah beri rezeki.. terima jer lah.. kalau nak ikutkan zaman dulu dengan zaman sekarang memang berbeza.. zaman dulu..mak nenek kita berpantang..anak2 berderet macam tangga jugak.. kalau pandai kita kawal untuk jarakkan kelahiran..maka tak susah ler jadinya...

* Mesej ini telah disunting oleh maizana pada 14hb Disember 2004, 02:08:19 pagi

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

218.111.65.:-)

zurina77
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 11:11:22 pagi    [Edit]
Saya pun mula2 fikir mcm kak zana gak.
Tapi apa yg saya diberitau lepas saya argue dgn kakak ipar, dalam kuah laksa tu ada bunga kantan, bunga kantan tu boleh menyebabkan angin. Ada gak sayur2 yg dimasukkan dalam laksa boleh menyebabkan angin. Kalo kita boleh identify mana2 sayur yg tak menyebabkan angin, takde masalah.

Pastu laksa tu lak ada campuran tepung ubi, tepung ubi tu yg takleh.
Kalau laksa tepung beras yg dibuat sendiri tu takpe la. So, utk mudahkan, saya pantang je la laksa..

Dalam pantang ari tu saya cuma makan nasi dgn ikan haruan, sayur sawi dan buah oren. Air milo, roti. Air suam.. Tak penah rasa jemu dalam tempoh berpantang.. Rasa2nya cukup zat cuma ambik benda yg sama je. Ikan kering tak makan, tak lalu..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005