Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulkaedah 1435 @ 21hb September 2014, 03:58:57 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh anak angkat : ibu susuan
norliaisnin
Ahli Baru
1. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 3:06:10 ptg    [Edit]
saya ada mengambil anak angkat. umur baru seminggu. cadang nak bagi susu badan. masalahnya saya tak mengandung so susu tak de. ada ke pilor apa2 yang boleh mengeluarkan air susu. sesape yang ada maklumat bole la kongsi.plssss...URGENT

161.139.100.:-)

Farzana
Ahli Setia
2. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 3:22:13 ptg    [Edit]
emmm...mana ada tapi awak boleh kasi pada sedarah sedaging gan awak contohnya adik beradik awak yang tengah menyusukan so jadilah bati tu sesusuan pada awak tapi mesti ingat yang bagi susu tu mesti minta izin dari suami....jika diizinkan baru bagi kalau tak berdosa nanti.......itu aja yang kita tau caranya.....yak tak tau le........

202.95.80.:-)

norliaisnin
Ahli Baru
3. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 3:22:59 ptg    [Edit]
tak de sape yg tau ker? sedihnye

161.139.100.:-)

rinna71
Ahli Baru
4. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 3:53:07 ptg    [Edit]


norliaisnin,

Sekarang ini dah ada kaedah untuk mendapatkan susu sendiri walaupun u tak ngandung. U kena pergi ke klinik pakar sakit puan. Kalau tak salah doktor akan bagi satu ubat hormon yang boleh mengeluarkan susu. Saya cakap nie..sebab ada sorang kenalan yang mengambil anak angkat dia guna kaedah yang begini. U cuba lah..


--------------
http://www.era21biz.com/?ref=rinna

202.185.92.:-)

norliaisnin
Ahli Baru
5. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 3:55:06 ptg    [Edit]
ye ke..terima kasih. agak2 klinik biasa bole tak?

161.139.100.:-)

rinna71
Ahli Baru
6. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 4:12:46 ptg    [Edit]
u kena pergi ke gynea klinik (klinik pakar sakit puan) sebab ia berkaitan dengan hormon kan..

--------------
http://www.era21biz.com/?ref=rinna

202.185.92.:-)

mamanisa
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 4:23:18 ptg    [Edit]
Hi,
Tahniah dgn kurnian Tuhan..Walau pun anak angkat tapi saya respectlah sbb u bersedia untuk susukan sendiri..

Betul kata rinna..consult pakar sakit puan..rata-rata klinik sakit pun boleh rasanya..Satu lagi boleh jugak cari bidan kg untuk urut..Biasanya bidan pandai cari urat susu ni..Kena try 2-2 baru dpt hasil yg terbaik..Good luck

--------------
Revell/Envy/Set Bersalin sms/call 0173065046/012-3604295

218.111.216.:-)

norliaisnin
Ahli Baru
8. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 4:43:24 ptg    [Edit]
terima kasih semua. saya kesian kat baby tu. umur pun br seminggu. tu yg bersungguh2 saya nak bagi breast milk

161.139.100.:-)

meowmeow
Ahli Baru
9. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 5:27:07 ptg    [Edit]
ada 1 je klinik kat kl ni yg ada ubat hormon tu...saya tak ingat nama klinik tu...tapi saya ada ubat tu lebih...kalau awak nak boleh bagi


saya cuba makan ubat tu, ada susu tapi tak byk maybe sbb saya kurus kut

esok saya bagi nama klinik tu ok

* Mesej ini telah disunting oleh meowmeow pada 21hb Februari 2005, 5:28:36 ptg

202.184.211.:-)

norliaisnin
Ahli Baru
10. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 08:01:09 pagi    [Edit]
meowmeow,

alamak..saya kat JB la. bole cerita skit tak pasal hormon tu. ada side effect ke? kos nak dptkan hormon tu camne plak? mahal ke murah.

161.139.100.:-)

chetam
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 09:31:03 pagi    [Edit]
norliasnin

Tahniah sebab dah bergelar ibu.

Chetam rasa lebih elok kalau nor minta nasihat dari doktor atau gynae. Reaksi setiap wanita tidak sama ke atas hormon ni dan mungkin ada kesan sampingan. Kawan chetam ada ambil anak angkat, dah lebih dua tahun kut. Dia ambik hormon sebab nak susukan sendiri baby tu tapi malangnya susu tak keluar dan PD beliau membengkak teruk sehingga beberapa minggu. Berat badan beliau juga bertambah.

Chetam penah tanya doktor tapi doktor tak galakkan chetam ambil sebarang hormon sebab badan chetam dah sedia montel. Pengambilan hormon boleh mengakibatkan berat badan bertambah secara mendadak. Lagipun kata doktor, pengambilan hormon tidak menjamin 100% pengeluaran susu.

Chetam penah hantar email pada pakar sakit puan, Doktor Hamed Arshat bertanyakan pendapat beliau tentang hormon ni. Kata beliau pengambilan hormon memang tidak menjamin pengeluaran susu kerana badan wanita sendiri tidak bersedia secara semulajadi untuk menghasilkan susu. Memang ada kesan sampingan dan paling penting kata Doktor Hamed Arshat, kita sendiri tidak pasti sama ada baby tu akan menerima susu badan tu nanti. Buat masa ni baby Nor dah berusia lebih seminggu dan tempoh penghasilan susu selepas mengambil hormon bukannya terus terjadi. Kemungkinan besar, bila Nor dah ada susu badan tapi baby pulak tak dapat terima. So Chetam cadangkan, tanya doktor supaya Nor lebih memahami isu ni.

Sekiranya Nor tak nak terjadi isu batal air sembahyang antara Nor atau suami bila baby dah besar, senang ajer. Jadikan saudara perempuan sebelah Nor sebagai ibu susuan sekiranya baby tu lelaki. Kena pastikan baby tu menyusu sehingga kenyang sebanyak 3 kali (kalau chetam tak silap). Kalau baby tu perempuan, jadikan saudara perempuan sebelah suami Nor sebagai ibu susuan. Kalau Baby tak menyusu secara terus dari ibu susuan, perahkan saja susu tersebut menggunakan alatan memerah da masukkan ke dalam susu baby. InsyaAllah, baby akan hisap.

--------------
Produk Revell? http://chetam.blogspot.com/

203.121.87.:-)

meowmeow
Ahli Baru
12. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 12:42:07 tghari    [Edit]
terpulang lah kat awak...tapi masa saya gi ambik ubat tu...doktor tu kata tak ada side effect...
quote:
Sekiranya Nor tak nak terjadi isu batal air sembahyang antara Nor atau suami bila baby dah besar, senang ajer. Jadikan saudara perempuan sebelah Nor sebagai ibu susuan sekiranya baby tu lelaki. Kena pastikan baby tu menyusu sehingga kenyang sebanyak 3 kali (kalau chetam tak silap). Kalau baby tu perempuan, jadikan saudara perempuan sebelah suami Nor sebagai ibu susuan.

saya mmg tak dpt buat bb saya tu anak susuan sbb tak de saudara perempuan yg ada anak...so camna?

202.184.211.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 12:52:04 tghari    [Edit]
cuba p kat pusrawi..ari tu saya ada baca statement... mengenai ibu susuan..
mmg ada kaedah bagaimana untuk mengeluarkan air susu w/ppun dia anak dara sekalipun....

* Mesej ini telah disunting oleh icecreamgirl pada 22hb Februari 2005, 12:53:05 tghari

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

161.142.112.:-)

chetam
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 1:36:56 tghari    [Edit]
meowmeow
kalau dah tak ada saudara perempuan, tak leh buat apa-apa la melainkan depa sanggup mengandung. Tapi rasanya by the time depa bersalin, baby pun tak nak minum susu.

Teringat sorang calon famili penyayang anjuran Astro Ria. Kakak ni keje berniaga, buat catering untuk tolong suami. Di samping tu, kakak ni tolong jaga gadis yang mengandung dan ada masalah sehingga depa habis pantang. Kebetulan sorang gadis ni serahkan anak dia terus pada kakak ni dan dengan kuasa Allah, baby ni HIV positif. Kakak ni minta izin suami dia untuk mengandung lagi semata-mata sebab nak susukan baby yang HIV positif.

Tapi kalau kita nak minta saudara perempuan mengandung semata-mata sebab nak susukan baby kita, payah jugak kan.

--------------
Produk Revell? http://chetam.blogspot.com/

203.121.87.:-)

rinna71
Ahli Baru
15. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 4:24:54 ptg    [Edit]
kalau masih baby ibu angkat dengan anak angkat akan batal air sembahyang ker atau bila baby tuh dah besar dan akil baligh baru batal air sembahyang antara ibu dan anak angkat itu?

--------------
http://www.era21biz.com/?ref=rinna

202.185.92.:-)

ardinawate03
Ahli Setia
16. Dihantar pada 26hb Februari 2005, 12:07:58 tghari    [Edit]
jiran saya ambil anak angkat dan dia boleh menyusukan bayi tuu..dia ambik horman apa tah dah lupa laa....doktor tuu kata hari2 bagi budak tuu hisap..lama kelamaan akan keluar susu dgn banyaknya...sekarang budak tuu montel dan sihat sbb minum susu ibu angkatnya itu....

219.93.8.:-)

vogue2704
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 12:30:57 tghari    [Edit]
rinna

Pada pengetahuan kita tak terbatal sebab dia dah jadi anak susuan pada
ibu angkat ...jadi soal aurat tak timbul...kiranya ibu angkat dia pun dah jadi ibu susuan la..(correct me if i'm wrong)..

--------------
Life must Go On

202.190.64.:-)

kni_03
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 12:55:11 tghari    [Edit]
jadikan le anak susuan.

dah besar nanti senang... tak perlu risau pasal aurat...

tahniah...

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 1:44:20 tghari    [Edit]
boleh buat suntikan hormon utk keluarkan air susu tapi seseorang wanita itu perlu ada naluri seorang ibu. Jika tidak, air susu takkan keluar walaupun suntikan telah dibuat.

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

161.142.112.:-)

norliaisnin
Ahli Baru
20. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 2:34:59 ptg    [Edit]
saya dah try tanye kat klinik. hanya yang pakar je boleh buat. contohnye cam klinik hamid arshad. kat jb tak de. tu yag sedih. tak dpt nak susukan baby saya

161.139.100.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 2:38:46 ptg    [Edit]
kalau kat kl...setahu saya kalau saya tak silap la... kat pusrawi jln ipoh ada.... kalau silap minta maap..sb ari tu masa menunggu sempatlah baca kat msg board dia pasai ibu susuan...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

161.142.112.:-)

Mawarku
Ahli Baru
22. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 2:44:23 ptg    [Edit]
Memang laa...kat pusrawi comfirm ada ... cuba la....

--------------
-----,-'-<@

202.190.80.:-)

muazhaziq
Ahli Baru
23. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 12:14:54 tghari    [Edit]
Seronoknya dapat anak angkat ek...
saya tengah berusaha untuk mencari seorang anak angkat tapi malangnya takde source yang benar-benar dapat beri maklumat...

kalau ada sesiapa yang tau mcmana nak daptkan tu sila lah contact saya...

dah bertahun saya kawin tapi masih belum dikurniakan seorang zuriat pun.

--------------
If u cannot change the wind, adjust the sail.

219.93.56.:-)

CheNot
Ahli Baru
24. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 12:50:10 tghari    [Edit]
norliaisnin, gi HUKM, wing swasta, jumpa specialist Dr Jamil. Sepupu saya ada jumpa dia. Dia ada bagi satu ubat untuk hasilkan susu ni. Alhamdulillah sepupu saya berjaya susukan bayi angkat yang dia ambil tu. Cubalah mana tahu. Kalau boleh susukan, lebih senang kita nak uruskan anak tu nanti especially dari segi pergaulan dgn kita.

61.6.35.:-)

aysar_naylah
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 8:03:47 mlm    [Edit]

rasa terpanggil utk respon topik ni...
quote:
menyusu sehingga kenyang sebanyak 3 kali (
kalau naylah tak silap, ikut mazhab syafie..susu sebyk 5 kali kenyang... tapi elok refer pd ustaz/ustazah yg lebih mengetahui kaedah anak susuan..sebab kalau tak cukup syarat---- tak jadi anak susuan...

naylah pernah diberitahu.. kaedah dptkan susu dari perempuan yg tak bersalin.. ada 2... dgn suntikan dan makan pil... suntikan adalah utk mempercepatkan pengeluaran susu... of course kene dptkan di klinik pakar... di JB.. mesti ada hospital pakar... (dan tentu melibatkan kos)...

--------------
Someone to Watch over Me.... @-@

211.25.50.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005