Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 8hb Muharram 1436 @ 01hb November 2014, 6:56:40 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Diskusi  
(Pengendali : abe)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh BUKAK kedai : bisness apa yg ok? org bisnes komen sikit..
asammanis
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 02:06:08 pagi    [Edit]
Asam nak tanya pendapat mereka yg berpengalaman atau berpengetahuan....ttg berniaga....

perniagaan apa yg mempunyai risiko dan modal yg minima tetapi pulangan berbaloi...(bukak kedai...).

Dan macammana nak dapatkan sumber maklumat mengenai pembekal...tolong komen sikit

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

210.187.125.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 08:01:37 pagi    [Edit]
quote:
perniagaan apa yg mempunyai risiko


semua perkara ada risiko........masa tido pun boleh mati.....boleh rugi....boleh untung.........boleh buat duit......

quote:
modal yg minima tetapi pulangan berbaloi...(bukak kedai...)

modal minima.......jual air la......
ni cara takder modal.........tapi ngko kena bangun pagi-2......

1. cari kat tempat ngko.....org yg pandai buat nasi lemak/kuih dsb.....
2. bincang dengan mereka....suruh mereka buat nasi lemak/kuih dsb......
3. kuih/nasi lemak tu ngko ambil dan jual.......
4. pembahagian keuntungan.....disebabkan modal dikeluarkan oleh mereka, maka ngko ambil la 20/100 ke........
5. sambil tu jual air......air ni , modal ciput, tapi untung, isk....tengok air mineral ....udah ler........bila dah ok......dan ngko pun dah ader pengalaman skit......try la bisnes lain........

jual kueh/nasi lemak tu sekadar nak kasi panas enjin jer.......
awas .......berhati-hati dengan org yg bermulut manis.....

quote:
Dan macammana nak dapatkan sumber maklumat mengenai pembekal...tolong komen sikit


bila ngko dah mula melangkah....mereka akan datang ......
apa-2 hal pun, usha la....... peluang ada di mana-2.....

semoga berjaya...

60.48.179.:-)

GirLFriDaY
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 08:55:09 pagi    [Edit]
mak sedare aku...
hasben n wife.. jual nasik lemak
sekarang nih tengah berholiday kat london n few places kat europe
hasil jual nasik lemak jek
kayoooo

--------------
.::. .::.

203.106.63.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
4. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 09:15:09 pagi    [Edit]
Jual Nasi lemak ni..kalau kena tempat nya di tambah resepi yg tiptop..orang akan datang dan datang lagi..

Ada yg pakai BMW....

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

218.208.220.:-)

arz
Ahli Baru
5. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 10:17:56 pagi    [Edit]
tahniah kerana anda berazam untuk membuka perniagaan sendiri...

cuba baca buku "Jutawan Senyap", drpd Chef Li, kut boleh menbantu dapatkan idea utk berniaga....mula secara kecil-kecilan, lepas tu nanti boleh kembangkan....

semoga menjadi seorang usahawan yg berjaya!

219.95.17.:-)

Wali9
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 11:12:10 pagi    [Edit]
semua bisness ada profit & loss...tu namanya risiko...

Sebaiknya sebelum buka bisness buat homework...lokasinya strategic atau tidak....apa yg nak diperniagakan....how to buy customer frm ur product..fall back money.....banyak perkara nak difikirkan.

Anyway nie cadangan saya saja...buka perniagaan yg sah tapi kecil-kecilan seperti gunakan cart dicentral market...in between gunakan laman web juga untuk menjual produk anda..

Asam dalam risikkan saya, asam belajar buat burger ramli. Jika diri dah yakin dan modal dah ada pergi lerr keJeddah (dekat red sea...ada amusement park) dan buka business burger diroadside, saya yakin sambutannya pasti baik. Apapun you survey tempatnya dulu, mungkin u akan faham apa maksud saya

Semoga kejayaan bersama anda...

* Mesej ini telah disunting oleh Wali9 pada 21hb Februari 2005, 11:17:35 pagi

--------------
Cinta Pd Allah Kasih Pd 1&Sayang utk Semua

203.120.8.:-)

bini_orang
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 11:25:02 pagi    [Edit]
Gie kat website nie:
http://www.mecd.gov.my.

Mungkin kat situ you boleh dpt info sbb kat situ ada disediakan latihan dan bimbingan . Saya nie pun masih tercari2 kursus yg sesuai utk saya memulakan perniagaan. Saya dah ada modul cuma nakkan cara bagaimana mahu memulakan sesuatu perniagaan.

Awak dah ada modal ker???....Modal tuh yg paling penting sebelum start berniaga nie.

--------------
Menerima tempahan langsir, sarung kerusi makan, jual railing & rod dll: 017-3140657 (Sha)

61.6.65.:-)

asammanis
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 10:47:32 mlm    [Edit]
terima kasihlah semua....atas sokongan anda....

bini_orang asam dulu pernah pergi kursus keusahawanan...tajaan MARA...tapi itu 4-5 tahun yg lalu...itupun pensyarah yang sponsor....

banyak gak dah lupa...rasa nak pergi sekali lagilah ...kali ni ngan hubby...

hari tu ade baca iklan bank pembangunan ade buat kursus keusahawanan..RM 800 seorang...tgh dok menghitung ni nak pergi ke tidak coz baby tak de org nak jaga.....

pasal modal tu adelah sikit-sikit...tapi takdelah sampai 50,000 tu yang mintak pandangan agak-agak perniagaan apa yg bermodal kecil tapi mudah mendapat keuntungan.

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

202.71.100.:-)

potpetpotpet
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 01:05:34 pagi    [Edit]
YES .. sila beri input lagi .. Potpetpotpet memang minat sangat ni .. sudah rasa boring jadi kuli makan gaji .. habis bulan habis gaji .. modal ada tapi berapa banyak .. usahlah cakap modal puluh-puluh atau ratus ribu .. kalau boleh biar guna modal kecil-kecilan dulu .. timba ilmu dan pengalaman .. biar asas niaga tu kukuh .. biar ada tapak .. kembangkan sedikit demi sedikit .. play safe sikit walau pun risiko memang mesti ada! Please ..

Asam .. TK kerana create thread ini .. memang ngam dengan apa yang sedang Potpetpotpet fikirkan .. TK sekali lagi!

--------------
... luwih beja kang eling lawan waspada!

219.95.240.:-)

aloya
Ahli Setia
10. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 08:40:05 pagi    [Edit]
aloya pun suka topic ni... skrg ni pun memang ada bzness, cuma tgh cari cara nak kembangkan bzness ni...buat nasi lemak memang ada lam pala ni..cuma tak tau sesuai ke tidak ngan tempat bzness aloya skrg ni.. masih dok mengkaji lagi ni

--------------
:P

60.48.107.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
11. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 09:50:12 pagi    [Edit]
kalau nak beli keta WAJA, jual goreng pisang kat Desa Petaling nih.. tak sampai setahun dah boleh beli..

Ramai pelanggan..

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

aneesa
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 10:01:55 pagi    [Edit]
asammanis...
ko g kursus keusahawan kat MARA yang cam si han2ah dok iklan tu ker?
kita tingin gak nak ikuti kursus tu,tapi masalah anak2 ler takde orang nak jaga...tu yang susah tu....
dalam hati ni minat sangat nak join kursus anjuran MARA tu....
tapi si han2ah tu bagitau bayar RM200 jer..camner tu?


kalau nak buat bisnes bab hiasan cam bunga-bungaan,cenderahati perkahwinan,bunga lilin(bentuk mawar),bekas bunga lilin(bentuk pokok mawar-tembaga),ataupun nak buka stokis REVELL ker...heheheh...boleh jer kita bekalkan...

p/s:sebab kita pun buat bisnes tu
alhamdullilah kencang gak

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

aloya
Ahli Setia
13. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 10:07:20 pagi    [Edit]
quote:

kalau nak buat bisnes bab hiasan cam bunga-bungaan,cenderahati perkahwinan,bunga lilin(bentuk mawar),bekas bunga lilin(bentuk pokok mawar-tembaga),ataupun nak buka stokis REVELL ker...heheheh...boleh jer kita bekalkan...


neesa, ko ada supply ke benda2 ni ?

--------------
:P

60.48.107.:-)

aneesa
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 10:11:12 pagi    [Edit]
aloya....

yap...saya boleh bekalkan kalau saper2 nak borong atau nak beli....

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

aloya
Ahli Setia
15. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 10:14:29 pagi    [Edit]
cem gini leh la aku cari ko nanti kan.. slalu aku gubah hantaran orang, dok cari bahan2 tu...

--------------
:P

60.48.107.:-)

jeen
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 10:56:01 pagi    [Edit]
bagus asam, memang topik camni la yg dinanti.

Jeen pun ada juga terniat nak bukak bisness, rasanya dah penat jadi kuli, tingin nak jadi bos plak. Cadangan tu nak bukak pusat jagaan kanak2. Tapi takut banyak risiko. Bukan tu saja, macam2 dah dalam pala otak ni, sampai keja pun takder mood asik berangan jer

--------------
noorize@yahoo.com/016 6727 661

219.93.226.:-)

aneesa
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 11:38:19 pagi    [Edit]
aloya....
boleh aja dong..hehehe

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

maizana
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 11:48:02 pagi    [Edit]
Kak Zana pun teringin jugak nak buat bisness... nanti Kak Zana iklankan kat Sembang Iklan...

Bisness yang tak pakai pejabat.. just operate dari rumah.. less risk...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

bini_orang
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 1:36:51 tghari    [Edit]
jeen....

Aku pun cam ko gak. Dok berangan aje sambil surf internet. Bukan buat keje. Hati tuh berkobar2 nak bukak bisnes. Tapi sampai laa nie tak terbukak2.

--------------
Menerima tempahan langsir, sarung kerusi makan, jual railing & rod dll: 017-3140657 (Sha)

61.6.65.:-)

HoneyB
Ahli Setia
20. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 01:02:15 pagi    [Edit]
nak tumpang sekaki la topik ni.. menarik sangat...honey n hubby sekarang ni tgh plan nak bukak gerai/kedai makan... buat masa ni takde tempat yg sesuai lagi... kengkawan sumer ada idea tak..?? manala tau kot-kot kat area u all tu da port yg massyuukkk...

tolong kasik tau ek..

--------------
AGI IDUP AGI NGELABAN

202.185.68.:-)

asammanis
Ahli Aktif
21. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 11:58:31 mlm    [Edit]
jeen bagus tau kalau nak bukak bisness pusat jagaan kanak-kanak tu. Dulu masa asammanis bekerja, pernah ditugaskan utuk menguruskan penubuhan kolej..jadi sempat gak tanya pegawai kementerian cammana nak tubuhkan pusat asuhan kanak-kanak...kalu nak bandingkan dengan kolej memang tubuhkan pusat asuhan jauh lebih senang...syarat utama tempat pusat asuhan tu mesti terletak di corner lot atau bangunan sesebuah...submit kertaskerja ...selepas sebulan dia panggil mintak penjelasan...lawatan ketempat terb a b i t...mesyuarat...dapat keputusan.

Tapi tulah asammanis kurang berminat plak nak bukak pusat asuhan....

minat ngan barangan perhiasan...

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

202.71.100.:-)

asammanis
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 00:05:31 pagi    [Edit]
anessa
kalau anjuran MARA memang murah sikit coz dia 3/4 hari aje tapi kalu bank pembangunan tu 8 hari kot...seminggu sekali(hujung minggu)

honeyB
kat damansara damai ni banyak kedai utk disewakan...tapi tak tau masuk ker tak masuk ....tapi memang banyak betul kedai makan kat sini...tp tengok masing-masing still on

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

202.71.100.:-)

asammanis
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 00:10:56 pagi    [Edit]
anessa...brg perhiasan yg macam mana tu...mehlah upload gambar nak tengok....


sapa tau barangan patung kain yg melambak-lambak kat ayer hitam tu diorang amik dari mana...tanya kat diorang...diorang kata amik dr china dan bangkok tapi takkan dia order dr sana mesti ade pengedar utama kat sini...sapa tau bagitau tau.....

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

202.71.100.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 03:23:55 pagi    [Edit]
cyber cafe pun ...ok juga.....( sebab aku on bisnes ni skang )
so, ni sikit input.......

1. cari kawasan perumahan ...... ramai bebudak , dekat dengan sekolah,
ipta, maktab, asrama pekerja.....dsb,
2. cari pc second .... agak2 boleh lepas cs.....ok la.......beli dalam 10 biji
dulu.... 10 x rm500.00 ++ = rm5,000.00 .... tanya bro emkey....
maybe ada stok lagi kot.......
3. beli meja & kerusi.......
4. setup cc dan test market........ bila dah ok, beli la pc baru.........

modal dalam rm10k....dah ok......

1 bulan sure boleh dapat rm5k ++++...... kalau tempat ok .....boleh cecah 10k +++++........pastu tambah la lagi pc tu........

kira ok la tu...... duduk jer....... saper mau kasi wang ma.........

60.48.183.:-)

Crazyman
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 08:49:04 pagi    [Edit]
bukak kedai halfcut kereta jepun...kalau tak laku kat malaysia blay jual kat us plak..heheheheh!
moal 1juta..huhuhuhuh!

betol lah bukak cybercafe mmg kayo....aku pun nak bukak lah.tahun depan lah kot!..
tgk Cybercafe kat subang s tu..dulu hodoh jek skang huuumak ai!..canggih!

--------------
Get Back!!...Get Back!!...You Know Me LIke That..!!

202.129.171.:-)

eicha
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 12:12:40 tghari    [Edit]
aku pun minat bisnes sebab skrg ni makin byk liabiliti yg aku kena tanggung sensorang. so aku beranikan diri buat pest control skitē. cuma nak start a bisnes ni memang slow la memula. so kalau sesapa yg dok pikir nak dpt untung cepat tu... kena pikir byk kali. sebab dlm bisnes ni ada byk dugaan. kena tipu ngan org pun.. kena tahan. sebab aku budak baru belajar.

pada observation aku... meniaga makan ni paling senang nak untung. sebab org sekarang malas nak masak kat umah. especially breakfast.

--------------
I'm Knackered

202.58.80.:-)

aneesa
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 1:39:06 tghari    [Edit]
asammanis...
ooo....gitu yer....hai bila ler kita boleh g kursus MARA tu....
mesti lagi banyak ilmu boleh dikutipkan...

pasal bisnes yang saya buat tu,nak tengok gambar boleh klik kat bawah ni....tapi ada gak yang belum masuk lagi gambarnya dlm web ni..hehehe

http://web.mybizchannel.com?page=Aneesa

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

cikciti
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 1:39:35 tghari    [Edit]
azlalchedin
kos beli software plak brapa? takkan cukup rm10k tu je

202.184.211.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 1:47:46 tghari    [Edit]
quote:
kos beli software plak brapa? takkan cukup rm10k tu je


kawan.......sendiri mau pk......
dulu....mereka mai sini.....mana ada apa....tapi mereka berani....
pastu bila mereka bina rumah mewah atas bukit....mula la kita bising.........
mereka ni ada lesen ka.........

hidup mau berani.......
macam aku......kalau aku takut........bla-bla.......
sampai tua la ...aku tak merasa kawin, beli rumah, beli kereta, tukar-2 kereta dsb.......



ayat mau power.....hidup mau berani.........

60.48.177.:-)

cikciti
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 2:08:56 ptg    [Edit]
quote:
kawan.......sendiri mau pk......
dulu....mereka mai sini.....mana ada apa....tapi mereka berani....
pastu bila mereka bina rumah mewah atas bukit....mula la kita bising.........
mereka ni ada lesen ka.........

hidup mau berani.......
macam aku......kalau aku takut........bla-bla.......
sampai tua la ...aku tak merasa kawin, beli rumah, beli kereta, tukar-2 kereta dsb.......



sesungguhnya aku tak paham langsung dgn penjelasan kau....apa kena mengena software dgn buat rumah atas bukit pulak.

202.184.211.:-)

wandelarocha
Ahli Setia
31. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 2:27:51 ptg    [Edit]
Jual Kopok lekor ok kot? ..... aku tengok mashyuukk je orang meniaga kopok lekor ni.

--------------
Angin blues........

203.106.52.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 3:01:20 ptg    [Edit]
quote:
sesungguhnya aku tak paham langsung dgn penjelasan kau....apa kena mengena software dgn buat rumah atas bukit pulak.


kiasan tu........
memula pakai la s'ware 'cap ayam'.......'cap gajah' ke........

pastu pepandai la.............

60.48.177.:-)

T_rexxx
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 3:50:08 ptg    [Edit]
......Semua....

Ada lagi satu peluang.......kepada mereka yg betul-betul berminat utk berniaga.........

Sertai Bengkel Peruncitan utk golongan Bumiputra....atau di panggil PROSPER........yg dianjurkan oleh PUNB..........kat KL tu........

Kita hanya perlu menyediakan modal sebanyak 10% shj.......bakinya akan disediakan oleh pihak PUNB........atau satu lagi opsyen.......kita 10%....PUNB 30-40%......dan Pihak Bank menyediakan 50%......lebih kurang macam tu le.......for more detail....besok saya bagi tau......atau pun pergi ke website PUNB........pinjaman yg disediakan......minima 100k to 1 juta.........

Sila rebut peluang ini.........sebab ini adalah salah satu usaha kerajaan utk membangunkan ekonomi golongan Bumiputra dlm bidang perniagaan yg berasaskan Peruncitan......contohnya spt.....Mini-Market, Kedai Hardware, Kedai Elektrik, Kedai Accessories,......dan segala yg berasaskan runcit.....tidak termasuk service......contohnya......kedai dobi......tidak termasuk dlm kategori ini.....

Sekian.....

--------------
"Ini Bukan Cobaannnn....Ini Betul-betul....ekekekek"

210.187.101.:-)

PnAnn
PnAnn
Pengendali
34. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 3:55:52 ptg    [Edit]



Rujuk pada soalan;
quote:
perniagaan apa yg mempunyai risiko dan modal yg minima tetapi pulangan berbaloi...(bukak kedai...).
Business Kasino..

Opss...bukan itu jawapan serius dari saya...hanya nak asam berfikir sejenak...untuk pulangan berbaloi..business Haram...pulangan ngam-ngam..business halal..yang mana satu pilihan ?

Nak berniaga tidak perlu fikir "pulangan"..sebaliknya fikir macam mana nak implementasikan business tersebut, apa jenis perniagaan, modal, pasaran, pelanggan, persaingan, dari mana nak dapat bekalan..

Jika dari mula fikir soal pulangan...lebih baik buat business yang berbentuk hiburan atau perjudian...pulangan lumayan...

Nak buka business bukan senang...dan bertahan bukan senang...nak sukses bukan senang...selain tu..perlu sabar..kalo tiada sifat sabar..tak yah niaga...

Jenis perniagaan yang paling elok ialah Kedai Makan. Permintaan senantiasa ada. Sekalipun ada persaingan.

Saya suka syorkan jika asam berminat nak berniaga dan inginkan pulangan lumayan...buat business Nasi Lemak Segera .

Di pasaran ada santan segera, makanan dalam tin, nasi impit segera..tetapi kenapa tiada orang Melayu yang ingin laksanakan perniagaan Nasi Lemak Segera...walhal itulah masakan utama orang Melayu.

Kenapa harus tunggu bangsa asing kuasai pasaran ?

--------------
~PnAnn~

Diana_ros
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 3:58:16 ptg    [Edit]
assammanis



buka kedai prepad pun ok sambil jual barang perhiasan, mcm abg saya jual prepad dan letak barang hiasan dan juga mcm-mcm yg lain, ok juga banyak pilihan orang suka. dia suruh anak buah jaga dan hantar kursus hp dan baiki hp........rasanya belajar hp ni tak mahal sangat kut perluaskan lagi kemahiran dibidang hp ni sebelum buka kedai sebab la ni dimana saja org guna hp..........jadi kalau kedai awak banyak kelebihan org tak ragu-ragu pergi kekedai awak. rasanya tak pening sangat kepala menceburi bisness hp ni.

* Mesej ini telah disunting oleh Diana_ros pada 24hb Februari 2005, 4:08:08 ptg

--------------
jadi ahli DXN call atau sms, no lama prepad hilang ni no baru 0132550879 / YM diana_tajuddin

203.106.198.:-)

T_rexxx
Ahli Produktif
36. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 4:01:25 ptg    [Edit]
diana....

Memang ramai yg bukak business jual prepaid ni......dan saingan semakin sengit........yg penting......cari lokasi yg strategik......kurang saingan.....dan sambil tu.....boleh give extra service....spt.....photocopy.......buat design ke.......jual accessories.......dan sbgnya......

--------------
"Ini Bukan Cobaannnn....Ini Betul-betul....ekekekek"

210.187.101.:-)

Makngah01
Ahli Baru
37. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 11:21:37 pagi    [Edit]
Cakap pasal business nih, memang minat sejak dulu lagi nak berniaga - kedai makan. Seronok baca thread nih!
Tambahan pulak skrg nih company makngah kerja tengah offer VSS. Rasanya macam nak ambil VSS nak berniaga tapi rasa buntu pulak, takut2 dan macam2 dlm kepala nih memikirkannya. Mintak bantuan warga MDC bagi semangat dan idea.

Pn Ann, pandangan Puan membakar semangat saya, Terima kasih.

202.188.127.:-)

T_rexxx
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 11:54:42 pagi    [Edit]
Memang macam tu le adat berniaga ni makngah......ada untung dan ada rugi........kalau nak berniaga makan tu.......kena le cari tempat yg strategik........menu kena menarik.....dan yg penting rasa mesti enak.......service kena cepat.........inilah antara ciri-ciri yg digemari oleh pelanggan......

cuba andaikan kita sebagai pelanggan.....kedai yg macamanakah yg kita suka pergi......makanan yg macam manakah yg kita gemari.......service yg macamanakah yg kita suka.....dan sebagainya.....

--------------
"Ini Bukan Cobaannnn....Ini Betul-betul....ekekekek"

210.187.101.:-)

ikan_emas
Ahli Aktif
39. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 12:36:11 tghari    [Edit]
try tengok2 kat sini..sesuai untuk mereka2 yang nak carik idea psl na buat bisnes

http://www.letsmallbiz.com

--------------
eVoLvE oR dIe!

218.111.36.:-)

arz
Ahli Baru
40. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 00:23:54 pagi    [Edit]
jom jual nasi lemak....towkey yg jual nasik lemak yg hantar kat stesyen minyak projet tu dah jadi jutawan dah sekarang ni...mulanya, hubby dia tak kasi, tapi sekarang ni dua2 dok buat nasik lemak bermula dari rumah je....

yg penting kita kena mula berniaga dgn modal yg kecik dulu, lepas tu baru kembangkan....mcm nasi lemak ni, katalah basic 1.00 sebungkus (sambal kan bilis), modal dlm 0.50 je utk sebungkus tu. Kalau 100 bungkus sehari, dpt RM50 bersih, kalau sebulan - RM50 x 30 = RM1500. Kalau pelbagai jenis lauk lagi, takkan jual RM1.00, kan....kalau 200 bungkus, 300 bungkus?

nasik lemak kat KL, ni sedap ke tak sedap ke, yg herannya semuanya laku....jual sampai 10-11 pagi je ptg dah boleh wat kerja lain... kalau sedap lagilah...dah ramai dah yg saya kenal makcik2 jual nasi lemak tepi jln tu, rupanya mampu beli rumah 2 3 biji utk disewakan, tak kurang yg beli keta mewah...maknanya hasil dari jual nasi lemak ni pun begitu lumayan.....yg bestnya dia org ni very low profile, tergolong dlm "jutawan senyap"....

dah bincang ngan suami pasal ni, dia pun setuju nak jual nasi lemak ni secara sampingan, sbb bisnes nasi lemak ni salah satu cara nak dpt fast cash money....biz skrg ni walaupun ok, tapi credit term ada sampai 2-3 bulan....sakit gak nak rolling tu...by the time dpt duit, kena advancekan utk projek lain pula.....

219.95.42.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 28hb Februari 2005, 11:53:04 mlm    [Edit]
satu lagi.......

jadi peraih sayur kampung.......macam pucuk ubi, pucuk paku, dsb la....
manyak untung......daun pisang pun ada harga ma..........?????!!!!!!

tak pun jual buah potong....macam tembikai......
sebiji tembikai di potong 40 pcs........
1 tembikai= rm4 -------> jual 40 x 0.5 sen =rm20........ dsb...

jual kat depan sekolah.....peh......best wooooooo.......
tak pun depan kilang........

60.48.183.:-)

zacks
zacks
Pengendali
42. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 09:04:36 pagi    [Edit]


AIS KRIM GORENG

Jual ni lah + makanan lain......seminggu dpt jual 1000 biji dah boleh untung Rm800.00

Tel: 012-3501568-zacks....hehe

* Mesej ini telah disunting oleh zacks pada 02hb Mac 2005, 09:06:09 pagi

pentium
Ahli Baru
43. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 10:47:26 pagi    [Edit]
camana aiskrim tu boleh digoreng? asikrim tu tak cair ke?

61.6.163.:-)

jawabanting
Ahli Aktif
44. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 11:15:19 pagi    [Edit]
kenapa tak cuba jadi agen insuran?.
keje sekali gaji 6 tahun...
insuran pun satu perniagaan tanpa risiko...

--------------
019-220 6789-achikdeen@yahoo.com ikuti siri->http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=9685

203.121.36.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
45. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 11:17:09 pagi    [Edit]
Liz minat business. Kalau makan2 pun okay dan liz dah ada tapak.. Cuma takde regu. hehe.. ada sesapa area cheras nak jadik regu booleh la pm liz...

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

zacks
zacks
Pengendali
46. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 11:29:10 pagi    [Edit]


pentium.....tak cair...ada tekniknya...

liz....tapak macamana tu ?

Liz_Dee
Ahli Interaktif
47. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 11:46:40 pagi    [Edit]
bukan tapak apa.. cuma ada lokasi.
liz tgk takde org jual lagi.. situ pun takde dbkl kacau. sbb lepas berniaga, akan dibersihkan.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

azlalchedin
Ahli Produktif
48. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 01:00:52 pagi    [Edit]
Liz...
baik ko sambar cepat......kang melepas pulak......

60.48.180.:-)

NakTanya
Ahli Baru
49. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 09:47:53 pagi    [Edit]
aku teringin nak bukak hypermarket.. tapi for sure kena mula ngan kedai runcit or mini market.. mana la nak carik modal sampai 50k-100k kan...

219.93.85.:-)

aloya
Ahli Setia
50. Dihantar pada 03hb Mac 2005, 12:45:19 tghari    [Edit]
liz, cheras kat area ne ?

--------------
:P

60.48.104.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005