Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 4:42:55 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh Hiasan : cat rumah
aneesa
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 6:03:17 ptg    [Edit]

kita nak tanya ni,saper-saper yang sudi nak jawab...hehehe
Korang selalunya cat rumah sendiri atau upah orang utk cat rumah....
dan selalunya kalau cat sendiri...camner ekk formula nak bagi cat tu cantik....
contohnya kalau nak sesuatu warna tu nak kena campur ngan warna apa nak bagi lebih Class warna tu...hehehe

Ok,kalau kalau upah orang lak,selalunya baper dorang caj utk luaran....
Dan kalau utk sebuah rumah pulak baper?

Cat apa paling best?

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

aneesa
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 9:59:08 mlm    [Edit]
yah dah dapat.....
meh kita try tengok ,kot2 ada yang minat sama nak mengecat kaler cenggini



* Mesej ini telah disunting oleh aneesa pada 17hb Februari 2005, 10:01:35 mlm

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

aneesa
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 10:03:38 mlm    [Edit]
dalam rumah lak...











* Mesej ini telah disunting oleh aneesa pada 17hb Februari 2005, 10:09:27 mlm

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

aneesa
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 10:18:51 mlm    [Edit]
cantik gak...tapi camner aku leh tak berkenan ngan warna2 tu ekk

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

noghoy
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 09:12:59 pagi    [Edit]
aneesa

Mcm nog yg baru je masuk umah baru..cat, pakcik nog yg ajarkan..dia mmg selalu cat umah org,masjid,office...Dia pandai cat..cantik..
Kalau mcm aneesa nak bajet cat yg murah,dia boleh cadangkan nog pun tak brp ingat sbb dia ckp ngan suami nog..Nog curi2 dgr jer..kalau nak cat yg mahal pun ada...Semua tu terserah pada tuan rumah..
Tapi kalau kita tak pernah cat..jgn sesekali nak cuba cat nanti nak jadi cantik terusss..burukk.. ..mcm nog le..heheheh...nasib baik ada p'cik tolong touch up balik....

* Mesej ini telah disunting oleh noghoy pada 18hb Februari 2005, 09:13:55 pagi

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

202.144.205.:-)

tempoyak
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 10:21:17 pagi    [Edit]
noghoy
guna cat brand ape kat rumah tu? jenis?

nak cat rumah ada macam2 jenis dan jenama cat kat pasaran. biasa kite dengar cam ICI, Nippon Paint dll. tapi kalau tengok kat kedai ada macam2 jenama lain yg kite tak pernah dengar pun ada. nak pilih cat, tanay dulu kat tuan kedai tu, make sure kita dapat ape yg kite nak..

kalau tak pandai mengecat try dulu kat satu wall yg kecil, pastu baru buat keseluruhan tempat yg kite nak cat. bukan susah sangat pun. make sure jumlah cat mengcukupi, kalau tak leceh kena stop dan mula semula...

ade sesape nak share gambar rumah dorang yg dah kena cat baru?

203.106.245.:-)

noghoy
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 11:48:56 pagi    [Edit]
tempoyak

Aku tak ingat le brand cat tu aper..suami aku yg buat..nanti lah aku balik tgk tong cat tu balik k...

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

202.144.205.:-)

aneesa
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 2:04:24 ptg    [Edit]
noghoy....
kalau bajet cat murah ...kualiti dia ok taK?
yalah,kang tak sampai sebulan cat tu tanggal tak ker haru
paste ler gambar rumah noghoy yang pakcik awak cat tu....boleh gak nak tengok...
saya ni,penah gak cat....rumah mak dedulu...tapi sekarang ni rasa malas lak nak cat sendiri....


tempoyak...
antara semua jenama cat-cat yang tersohor tu mana satu yang murah dan tahan lama ekk


p/s:nak tanya ni...saper tau...orang yang boleh ubahsuai bilik air ......yang kasi rega murah..hehheh...
lagi satu nak tanya pendapat korang lah kan...kalau kita buat kolah air dalam bilik air rumah atas boleh tak?....lantai tak bocor ker?

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

noghoy
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 2:24:28 ptg    [Edit]
aneesa

ada ker cat yg sampai sebulan tertanggal??tak pernah dgr lak..
Kualiti dia ok..kalau kotor pun boleh cuci lagi..warna dia tak jejas pun...

Gambar tak der ler yang oii!Kalau malas baiklah upah org jgn wat sendiri kang tak elok jadinya...Awak beli cat sendiri,pas tu awak upah org...kan murah sket..ni no phone p'cik nog cube call tanya dia 0136412467 hasanuddin..nak renovate pun boleh..Insya-ALLAH dia boleh tolong awak k..

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

202.144.205.:-)

aneesa
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 2:31:52 ptg    [Edit]
noghoy...
quote:
ada ker cat yg sampai sebulan tertanggal??tak pernah dgr lak


adaaaa
rumah sewa kita ni.....masa memula duduk dulu....kita punya gelak sakan bila time kita nak paku dinding,cat boleh tanggal cam kepingan...
sebab dari pengalaman kat rumah mak kita,tak pernah lak cat tanggal...walau dah berpuluh tahun.....melainkan pudar sikit tu ada ler....
ok gak tu,nanti nak tanya asben dulu...pastu kita call pakcik awak....
bilik air dia buat gak ker?

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

noghoy
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 3:10:23 ptg    [Edit]
aneesa

Ye ke..ko paku kuat sgt ko..tu yg tertanggal tuh kot...heheheh (gurau eh)
Ko call lah je lah tanya...dia baik p'cik aku tuh..tak telan org nye... ..Kang kalau aku ckp dia tak buat..dia buat pulak...so baik ko call dia sendiri..

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

202.144.205.:-)

OoooD
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 4:18:58 ptg    [Edit]
aneesa
kite baru senin lepas cat master bedroom
wana light oren
tak sesuwai laa...
nak tukau cat weekend nih...
pastu baru letak border

kite pakai cat nippon satin glo....

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

vivava
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 4:57:09 ptg    [Edit]
Ooood,
You cat sendiri ke atau upah orang cat kan...
Rasanya utkbilik tidur lawa warna hijau samar kot...
Nippon Satin Glo... catnya cantik dan sekira anak2 conteng boleh di lapkan... Berapa harga per tin yg ditawarkan kat you?

--------------
Anak Itik Terenang-Renang

61.6.38.:-)

aneesa
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 5:04:41 ptg    [Edit]
noghoy
ok roger n out ..mekasih


OooD
camner ko boleh pilih warna tu?
rajin ekk ko cat sendiri....
satin glo satu tin baper?baper ml?

kita suka sangat nak try warna pink+biru muda kat dalam bilik...mesti romantik

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

noghoy
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 5:29:35 ptg    [Edit]
aneesa

maidey2... heheh

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

202.144.205.:-)

tempoyak
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 10:40:27 pagi    [Edit]
kalau nak cat cantik dan tahan lama, pastikan cat lama tu dikikis bahagian2 yg dah tertanggal dan merekah.. pastikan tiada kesan minyak, gris dan sebagainya, tiada habuk pada permukaan dinding yg nak dicat. pastikan juga dinding benar2 kering...

gunakan lapisan asas cat (tak pasti namanya tapi ada dalam katalog kat kedai biasanya) utk permukaan baru..

saya ada gunakan nippon satin glo, nampak menarik.. harga saya beli di sekitar puchong RM68-70 utk tin 5 liter. cat 2 lapisan utk hasil kerja yg baik..

nak mengecat, kena banyak sabar.. heheh.. kena training sikit2, kalau tak pandai nak control berus/roller tu gunakan masking tape utk mengelakkan bhgn yg tidak mahu dicat terkena cat yg kita apply...

saya pun tgh mengecat bhgn2 rumah, tapi pelan2 sebab mana ada masa kecuali weekend nak mengadap rumah tu.. insyaAllah nanti saya kongsi gambar2 tu kalau saya ada ambil.. so far dah cat semula bilik buah hati saya dgn bhgn tangga...

203.106.245.:-)

aneesa
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 11:04:45 pagi    [Edit]
tempoyak...
ooo..mekasih bagi petua2 tu..heheh
nanti bila dah siap cat rumah ko tu...paste gambar kat sini k.....tak sabor nak nengok

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

210.186.16.:-)

Qiena
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 29hb Mei 2005, 12:13:13 tghari    [Edit]
saya pun ingat nk cat sendiri la bilik tdo.. warna merah gelap tu sesuai tak? nanT bilik nampak lagi luas ker? atau lagi sempit..

kalo 1tin 5liter tu, utk keluasan brape ek?

--------------
Tuhanku, aku tidak layak masuk syurgaMu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung siksa nerakaMu..

61.6.163.:-)

sha_aida
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 29hb Mei 2005, 5:32:58 ptg    [Edit]
kalo cam aida...
aida suker sumerrrrr kaler putih...
cam besih jerk...
sumer nak putih...
almari pakaian kaler ptuis...
meja solek kaler putisss
katil kaler putissss
tilam kaler putisssss
lantai kaler putissss

alaa... sumer laa kaler putisss.
cam indah jerk...

--------------
~*~seandainya masih ada cinta~*~

219.95.100.:-)

Qiena
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 30hb Mei 2005, 08:21:32 pagi    [Edit]
putih? putih ok gak, sampak bersih je.. dinding ofis ni pun putih gak, nampak cam bersinar je kalo ada pantulan dari dinding kaca depan ni... tapi ingat nk try kaler lain..

kalo putih, takut cepat kotor.. mm...

purple lembut ok tak?? ok gak kot..

--------------
Tuhanku, aku tidak layak masuk syurgaMu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung siksa nerakaMu..

202.157.192.:-)

sufiku
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 08:34:44 pagi    [Edit]
Kaler tema orange skang nih tetap thangat di pasaran. Kalau brand jotun (majestic) pun kaler tu la plg mahal. Smlm dah dpt quotation utk cat umah ... kontraktor yg sama pasang cornice last week. Living room (22' x 21') tema biru, dapur (12' x 11' 3") tema orange + sikit kat bhgn dinding tangga (lite kuning). Cuma dinding tangga tuh dia tak bleh nak cat sampai atas ... seriau + gayat woo . Aku pun kalau turun tangga dok perati dari atas, rasa sayup jerr tgk bawah. Bab balut-mbalut bebarang sblm cat, dia tlg balut + kemas sekalik. Pas pasang cornice hari tu pun dia offer mop lantai, tapi aku kesian kat dia ... at last kena dua kali mop ngkoo ... mlm hubby mop, esok pepagi turn aku plak.

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.167.:-)

sufiku
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 08:42:55 pagi    [Edit]
Qiena

quote:
kalo 1tin 5liter tu, utk keluasan brape ek?


Try bukak wsite ici dulux malaysia. Kat dlm tuh ada panduan utk kita
buat anggaran berapa liter cat diperlukan bdasarkan keluasan
dinding. Cuma, utk buat 2 lapisan cat tu kena gandakan dua la.
Dan plg menarik, bg add kita utk diorang poskan katalog
kaler + panduan.

* Mesej ini telah disunting oleh sufiku pada 08hb Jun 2005, 08:43:58 pagi

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.167.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
23. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 09:52:08 pagi    [Edit]
Liz pun minat kaler2 mcm aneesa paste tu.. Tapi mcm tak sesuai la especially di dapur.. Sbb nanti cepat kotor.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

ashra
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 4:05:41 ptg    [Edit]
mane si aneesa ni pi ek..nak tanya dia pasal jatimas nih..pm tak pon balas2 ishh risau yer

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

maizana
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 08:02:15 pagi    [Edit]
Kak Zana tengah nak mengecat rumah jugak... dah tengok2.. cat MURROBOND ...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

sufiku
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 08:13:27 pagi    [Edit]
kak zana

quote:
cat MURROBOND


ok tak cat tu ..? Macam sy, kontraktor adv guna jotun majestic
lg pula just utk interior. Hari ni diorang start mengerjakan rumah.
Jotun majestic optima lg mahal, erkk ..?

--------------
`DalamHatiAdaChenta`

219.95.167.:-)

aneesa
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 10hb Jun 2005, 9:13:48 mlm    [Edit]
ashra
quote:
mane si aneesa ni pi ek..nak tanya dia pasal jatimas nih..pm tak pon balas2 ishh risau yer


hehe..ada ni...
ok dah reply Pm ko...g check k...


buat yang email,YM,call dan sms saya pasal nak renovated rumah tu,buat masa ni minta maaf bebanyak sebab tak dapat nak g tengok rumah korang lagi...dah banyak booking yang tunggu dan perlu dibuat dulu.Pastu pekerja2 indon tu pun nak balik bercuti dulu..ekeke

JIka masih berminat,boleh hubungi saya ujung tahun ni..hehe

* Mesej ini telah disunting oleh aneesa pada 10hb Jun 2005, 9:17:34 mlm

--------------
menjual,membekal dan mencari pengedar bengkung/REVELL: 012-9762351/YM alin6577

218.208.222.:-)

Qiena
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 13hb Jun 2005, 08:02:16 pagi    [Edit]
sufiku, saya dah melawat laman web ici tu...
cantik.. warna warni...

harap2 derang anto la katalog tu...

--------------
Tuhanku, aku tidak layak masuk syurgaMu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung siksa nerakaMu..

202.157.192.:-)

maizana
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 14hb Jun 2005, 5:08:13 ptg    [Edit]
Skima Warna yang I pilih untuk bilik-bilik tidur... gunakan MUROBOND.. Untuk 1 rumah.. kos cat tak masuk labour (interior.. lebihkurang RM 1600)


Bilik anak lelaki


Bilik anak perempuan


Bilik si kecil

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

tenet_my
Ahli Setia
30. Dihantar pada 15hb Jun 2005, 10:36:38 pagi    [Edit]
Nog,

pakcik u kat ner?

192.85.47.:-)

DeenaSarah
Ahli Setia
31. Dihantar pada 16hb Jun 2005, 4:44:10 ptg    [Edit]


Ini gambr bilik kat rumah kami yang baru saja di cat...hijau Guest Room, Biru bilik Ilman dan Night Sonata bilik deena

http://shw.fotopages.com/5959136/Ini-bilik-bawah-mama-cat-dengan-colour-Lime-Fizy.html

http://shw.fotopages.com/5959286.html

http://shw.fotopages.com/5959290.html


Testing lah ni...kalau tak kuo gambo jangan marah yek

61.6.163.:-)

sitimania
Ahli Setia
32. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 11:20:10 pagi    [Edit]
deena,

Lupa lak nak tanya....u beli kat mana lampu utk rumah baru tu? Murah tak? Sbb ct pun tgh survey nak beli lampu skrg ni. Lampu yg bulat tu brp harga dia u beli? Cat rumah tu u guna brand apa ye dan brp harganya? Sori la sbb byk tanya sbb ct pun mmg tgh siap nak pindah ni.

Thks.

202.188.115.:-)

cha
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 11:36:23 pagi    [Edit]
lampu2... rasanya kat puchong murah..

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

DeenaSarah
Ahli Setia
34. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 4:09:38 ptg    [Edit]


Lampu bulat dalam bilik tu ke..I beli dulu harganya RM45 satu tapi kat kajang sekarang ada stock clearence. RM28 so memang kira murah. Kedai lampu satu deret dengan HUGO kajang (HUGO dah tutup sekarang)

Anyway Ada satu kedai lampu yang memang banyak petern baru kat Seri Petaling. Lunch time tadi baru aje gi sana beli energy saving 17 biji. Lampu bulat camtu pun ada tapi in a latest design lagi cantik dan harga kat kedai ni memang berpatutan dan murah

Nama kedai Light N Easy electrical...kat Seri Petaling. Kalau beli banyak lagi dapat murah sgt2. Mcm I beli energy saving tadi...kalau beli sebijik RM15..tapi sebab beli 17 biji satu dapat RM10.55..jauh beza.

Address kedai 46-2 Jalan Radin Anum1, Bandar Baru Seri Petaling KL 012-2627090 - Sean (boss dia)

61.6.163.:-)

DeenaSarah
Ahli Setia
35. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 4:20:06 ptg    [Edit]

Lupalah nak jawab pasal cat. Saya cat guna Cat KCC...hmmm tak glamer tapi kalau baca anjung seri tahu le cat ni...anyway I did mistake coz cat pakai cat air...(plan pakai cat air sebab saya memang suka tukar2 kaler dlm bilik)

Actually kalau pakai cat minyak lebih jimat coz cat air walaupun murah bila cat kalau nak cantik kena buat 2-3 layer. So 7 liter tak cukup satu bilik kena beli 2 tin...cosnya RM56 tapi kalau pakai cat minyak satu layre dah cukup...satu tin 5 liter baru RM48 - seasson so lebih jimat...tapi kalau pakai ICI mahal laa...

Moral of the story cat guna cat minyak....kedai cat murah kat Jln Kelang lama...kedai hujung satu baris dengan TM Elektrik...

61.6.163.:-)

sitimania
Ahli Setia
36. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 5:03:50 ptg    [Edit]
ooo..betul la tuh. Saya baru jek beli lampu bulat tu kat kedai yg deena ckp tuh. Yg besar dia jual RM28..yg kecil RM18. Skrg ni ingat nak gi beli lampu hiasan dinding.....yg ada design tu. nantilah...............

202.188.115.:-)

maizana
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 08:15:07 pagi    [Edit]
quote:
Actually kalau pakai cat minyak lebih jimat coz cat air walaupun murah bila cat kalau nak cantik kena buat 2-3 layer. So 7 liter tak cukup satu bilik kena beli 2 tin...cosnya RM56 tapi kalau pakai cat minyak satu layre dah cukup...satu tin 5 liter baru RM48 - seasson so lebih jimat...tapi kalau pakai ICI mahal laa...



Apa pasal banyaknya guna cat.. 7 litre tak cukup satu bilik?.. Cara nak estimate cat ni.. mudah jer.. kira keluasan dinding yang nak dicat...(dalam kaki persegi) kemudian bahagikan dengan 80.. maknanya 1 litre boleh cat seluas 80 kaki persegi.. (ini 2 layer)...

Cat air.. sesuai untuk dinding bata.. manakala cat minyak sesuai untuk bahan2 kayu dan juga besi... sebenarnya cat ni tak perlu campur air.. baru kesannya nampak cantik..

Kak Zana beli MUROBOND.. untuk dalam sahaja... Kak Zana beli 3 tong 20 litre dan 12 tin 1 liter. Belum habis mengecat lagi... penat rasanya...

Konsep Kak Zana simple jer.. beli 2 general colour.. 1 warna untuk living/dining dan 1 untuk bilik-bilik tidur... lepas tu cat satu panel dalam setiap ruang tu gunakan warna-warna lain...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

cha
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 11:18:33 pagi    [Edit]
kak zana
berapa harga 1 tong cat murobond tuh? beli kat ner? tq

deena
quote:
RM10.55
memang murah u beli... coz hari tu cha beli sebiji rm12..

* Mesej ini telah disunting oleh cha pada 20hb Jun 2005, 11:20:23 pagi

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

maizana
Ahli Produktif
39. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 11:28:09 pagi    [Edit]
Kak Zana beli cat MUROBOND tu 1 tong yang 20 litre.. harganya RM 320.. untuk bilik-bilik tidur.. Kak Zana perlukan 2 tong, untuk living dan dining.. Kak Zana pilih warna lain.. hanya 1 tong.

Lagi gelap warna tu lagi mahal.. so warna2 yang gelap.. Kak Zana beli dalam tin2 kecil tu yang 1L. 1 L.. biasanya RM 25.

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

cha
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 12:00:27 tghari    [Edit]
cat yg kak zana guna ni cat minyak ker cat air? beli kat ner??? coz cha pun baru plan nak beli cat... ingat nak cat sendiri jek... pelan-pelan...

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

DeenaSarah
Ahli Setia
41. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 1:11:16 tghari    [Edit]
cha memang murah sangat pun lampu tu..dah puas survey harga...semua atas RM10..yang ni oklah tokey kedai dia pun baik...emm anyway rasanya harga tu dapat sebab beli sekali banyak kot..biasa dia jual RM13 sebijik

Kak Zana,
Sebenarnya jiran saya guna cat minyak season yang 5 liter tu satu tin aje dah cukup untuk satu bilik. So dia beli 3 tin cukup untuk 3 bilik. mamat yang tukang cat bilik saya tu siap mengeluh sebab cat tu tak lekat dan lambat serap dengan dinding tu pasal kena sapu 2-3 layer. Tapi hasilnya memanglah cantik dan puas hati

Sitimania,
Kira untunglah you sebab dapat beli lampu2 tu dengan harga yang lebih murah...

* Mesej ini telah disunting oleh DeenaSarah pada 20hb Jun 2005, 1:12:49 tghari

61.6.163.:-)

MyGeniee
Ahli Setia
42. Dihantar pada 20hb Jun 2005, 1:45:41 tghari    [Edit]
weh deenasarah aka aXXXXP,

semangatnya hang no....tak sabaq aku nak pi singgah rumah hang....

aku pun baru pi tengok rumah aku tu....memang lalu rumah hang la...nanti teringin nak singgah masuk....tu pun kalau hang ada la...hehheheh.....

apa-apapun..nanti boleh la aku minta apa-apa tips dari hang pasal rumah....aku pun dah start buat survey dah....

that day aku terjumpa adnan...dia kata kalau nak cat rumah...leh upah indon-indon yang ada kat situ..kalau satu rumah depa charge RM500..kalau satu tingkat jer RM250...cat sendiri la...

ko cat sendiri ker..aku tak sure lagi nak cat sendiri ker nak upah orang....

then aku nak tau...masa ko dapat kunci....rumah ko ada defect tak..ko ada buat komplen tak suruh repair apa-apa?

* Mesej ini telah disunting oleh MyGeniee pada 20hb Jun 2005, 1:49:43 tghari

202.186.57.:-)

sitimania
Ahli Setia
43. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 10:28:08 pagi    [Edit]
Kalu tengok rancangan Casa Impian...time nak cat tu Eric selalu sebut "Feature Wall". Saper yg boleh bagi tips kat sini camna kita nak pilih color dan camne nak pilih dinding mana yg kita nak color warna cerah dan dinding mana yg nak color gelap sket. Betul ke ha..............apa yg Siti ckp tuh!

202.188.115.:-)

zaila79
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 12:26:42 tghari    [Edit]
malam tadi saper tengok Casa Impian?
cantekk betul calour dinding dia....
ishh..masih pk2 nak cat rumah warna apa....

--------------
bermula sebuah kisah...

202.185.110.:-)

sitimania
Ahli Setia
45. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 12:28:20 tghari    [Edit]
zaila,

i ada pm kat u. nanti check la ye.

202.188.115.:-)

mamanabil
Ahli Setia
46. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 12:59:39 tghari    [Edit]
dah lama tak tengok casa impian.. boleh tak inform bila siaran dia.. dah lupalah...

bila check website.. semuanya yang lama-2....

203.115.226.:-)

DeenaSarah
Ahli Setia
47. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 3:08:31 ptg    [Edit]


wei mygenie..aku tau hang sape...nanti kalau kau nak tahu pasal rumah drop by lah kat rumah aku....masa dapat kunci kita check defect sekali dengan depa. Rumah aku dah dibaiki semalam tapi harini depa cat balik master bed room aku yang berlapuk sebab syiling bocor dulu. Syiling depa dah baiki dan tukar baru. kalau nak tengok grill aku kau datang lah weekend ni....InsyaALLAH grill siap pasang esok...aku leh le kenalkan hang pada member aku tu..

Aku upah mamat2 indon tu cat kan. Satu rumah RM500 memang murah gila..aku upah depa cat 3 bilik..satu bilik upah RM 50. depa cat memang cantik pun. Kerja depa kemas dan bersih...

Siti kalau tengah cari lampu lagi kat south City Plaza ada stock clearence

61.6.163.:-)

ashra
Ahli Interaktif
48. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 3:54:06 ptg    [Edit]
kat jln pasar atau pudu pon murah juga lampu dia

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

MyGeniee
Ahli Setia
49. Dihantar pada 21hb Jun 2005, 3:56:25 ptg    [Edit]
ct,

aku pun suka tengok casa impian...apa yang aku faham..feature wall tu...kita kena cat salah satu dinding tu ngan kaler yang lebih gelap ataupun kaler yang secocok tapi gelap sikit...aku pun plan nak buat macam tu..cantikkkk....

deenasarah..
hang pun upah indon kat situ juga ka....aku tak tau lagi nak upah indon ker nak cat sendiri nanti....

aku ni tiap-tiap minggu pi situ...memang lalu rumah hang...nanti hang kasi no phone..boleh la aku call kalau sampai sana..

aku ni sebenarnya..selama ni tersilap tengok rumah..aku ingat rumah aku 123A..rupa-rupanya 120..baru last 2-3 weeks aku tau..tu pun tanya adnan...rumah 123A tu memang cantik n kemas..tak der defect sangat,..rumah 120 lak ada la juga defect..minor defect ..tu yang sedih sikit tu..nanti aku nak suruh depa repair balik...depa ganti balik siling hang ka..bagus tu..aku pun nak suruh depa ganti balik siling tu...cam kurang kemas sikit...

* Mesej ini telah disunting oleh MyGeniee pada 21hb Jun 2005, 4:01:11 ptg

202.186.57.:-)

Qiena
Ahli Aktif
50. Dihantar pada 22hb Jun 2005, 08:09:22 pagi    [Edit]
saya nk tanya sesiapa yang arif..

penah tengok dalam pertandingan 1 barangan elektrik..
tak silap LG, yg dia cat2 umah, pilih2 perabut n barang2 tu..

ada 1 kumpulan, dia tekap cat ngan span...

so saya nk tanya, nk cat pastu tekap, atau camane..??
span tu basah ker?? span apa yg digunakan?

OK terima kasih..

--------------
Tuhanku, aku tidak layak masuk syurgaMu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung siksa nerakaMu..

61.6.163.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005