Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 5hb Syawal 1435 @ 02hb Ogos 2014, 10:24:56 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh RESEPI : DONUT
NoorMasri
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 07:09:46 pagi    [Edit]

DONUT

RESEPI PERTAMA: Copy dr my buku baking..


Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast)
125 ml susu segar suam
25 g mentega }cairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1 sudu besar gula halus
minyak utk menggoreng
gula halus secukupnya

Cara membuat:

Campurkan yis dgn sedikit susu, kacau. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula, kacau sebati.
Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis di tengah2 tepung kemudian gaul sebati
Uli adunan sehingga menjadi doh yg licin (tidak melekat dijari)
Kemudian masukkan doh kedlm mangkuk besar, tutup dgn cling film selama 1 jam
Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 10-20 min
Goreng sehingga keperangan dgn api perlahan
Angkat dan toskan minyak, bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus


RESEPI KE-2: Copy dr kotak yis mauripan

Bahan-bahan:

1000 g tepung gandum
11 g yis segera (1 paket)
1 1/2 cawan air
2/3 cawan susu tepung
2 biji telur
1 cawan majerin
6 camca besar gula halus
2 camca besar (10 g) garam
1 camca besar serbuk penaik

Cara membuat:

Gaulkan yis dgn tepung dan larutkan gula dlm air
Gaulkan semua ramuan didlm mangkuk adunan.Uli adunan tersbt sehingga licin
Buatkan bentuk bulat dan biaran selama 30 min atau sehingga 2 kali ganda saiz asal
Canaikan adunan menjadi setebal 1.5 cm
Potong dgn pemotong donat dan letakkan kepingan adunan tadi didlm sebuah dulang yg ditaburkan sedikit tepung
Biarkan selama 30-40 minit
Goreng sehingga kuning keemasan
Seliputi donat dgn gula aising sebelum dihidangkan


RESEPI KE-3 : Resepi Kak Liza copy dr Forum Cari

Bahan

500 gm tepung gandum ]
1 cawan gula halus ]
1 cawan susu tepung ] gaul rata
1/2 s/kecil garam ]
1 paket yeast maripan ]

1 s/b spry [crisco]..cairkan [boleh gantikan majerin jer]
1 biji telur di pukul
2 s/b minyak
250 ml air suam


Cara.

1. Gaul semua bahan kering dalam mangkuk besar.
2. Masukkan semua bahan basah dan gaulkan rata.
3. Uli sehingga tak ada tepung melekat ditangan.
4. Tutupkan dengan kain lembab sehingga naik 2 kali ganda.
5. Bila dah nampak naik, tumbukkan supaya angin keluar dan uli sekali lagi.
6. Bahagikan adunan kepada bebola kecil dan canaikan.
7. Terapkan mengikut saiz donut yg dikehendakki.
8. Biarkan adunan naik sekali lagi.
9. Panaskan minyak dan gorengkan dengan api yg sederhana.
10. Bila telah keperangan angkat dan toskan.
11. Adunan boleh digaulkan dengan gula atau pun salutkan coklat cream dan taburkan coklat rice atau gula warna-warni.

* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 13hb Mac 2005, 05:00:21 pagi

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 07:15:19 pagi    [Edit]
Kalau nak buat donat bersambal, terapkan guna acuan bulat saja (klu tak ada boleh guna cawan) bila dah goreng belah 2 bubuh sambal bilis dan hirisan timun..tutup dan makan

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 07:16:20 pagi    [Edit]
sesiapa yg ada resepi versi lain dr di atas dialu-alukan tepek disini...mekasih

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
4. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 09:05:16 pagi    [Edit]
ooo.. yg ada sambal kat tengahnya tu donat? hehheh.. sha panggil burger jawa

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 8:15:18 mlm    [Edit]
sha, ada nama lain rupanya utk donut sambal tu...ok gak nama burger jawa...

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
6. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 8:27:37 mlm    [Edit]
ntah lerr kot kita berbicara pasal kuih yg sama... kuikuikui.. ada timun sehiris kan kak noor?

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 8:36:34 mlm    [Edit]
ni ha rupa donut sambal..gambo curik Kak Liza punya wat cth..psttt kak Liza jgn marah aaa..pinjam gambo tanpa kebenaran , ari tu wat donut sambal tak amik gambo sbb donut nya ter'gelap' skit..bukan perang lagik dah


* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 12hb Februari 2005, 8:37:33 mlm

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
8. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 8:37:40 mlm    [Edit]
haa.. betullah ni.. burger jawa tak syak lagi.

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

ArWEeNa
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 13hb Februari 2005, 2:50:13 ptg    [Edit]
kat tempat aku, panggil kuih nie burger malaysia!

--------------
:~Cinta datang dari mata, Benci datang dari hati~:

219.95.238.:-)

nafizah
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 13hb Februari 2005, 3:54:02 ptg    [Edit]
saya pulak panggil kuih pacman.. alah.. game yg selalu kita main kat pc tu...

--------------
~puteriku balqis.......~

218.111.2.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 13hb Februari 2005, 7:21:07 mlm    [Edit]
macam2 nama rupanya kuih donut pedas ni..baru kak Noor tahu

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
12. Dihantar pada 13hb Februari 2005, 10:43:00 mlm    [Edit]
boleh tak pakai dried yeast tu? ala ala biji biji kecik kecik kecikkkk sekali.

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 13hb Februari 2005, 11:24:19 mlm    [Edit]
sha, boleh aje pakai dried yeast tu...akak pun guna yg tu.

* Mesej ini telah disunting oleh NoorMasri pada 13hb Februari 2005, 11:25:19 mlm

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
14. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 00:01:03 pagi    [Edit]
ok, nak tanya lagi.. kak noor, antara resepi yg tiga nih, yg mana paling menjadi kak noor buat?

k, selamat malam, Assalamualaikum. Sha nak bobok..

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

NoorMasri
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 07:05:00 pagi    [Edit]
sha, kak Noor buat tu ari ikut resepi kak Liza, cuma tang gula dan air itu ikut resepi 1 sbb sini tak ada susu tepung utk org tua..susu tepung baby tak beshhh.. ganti dgn susu segar so tak guna air lah cam resepi 1...hehehe..tak pernah cuba buat asing2 setiap resepi tu lagik..tak sempat maaa

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
16. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 08:23:32 pagi    [Edit]
tanya lagi.. 500gm tpg gandum tu dpt banyak mana? akak letak dried yeast tu banyak mana? 11 g? 20 gram? resepi kak liza tu pakai sepeket .. barapa gram tu?

* Mesej ini telah disunting oleh harsha pada 14hb Februari 2005, 08:24:45 pagi

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

hanieliza
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 09:54:47 pagi    [Edit]
harsha..
yeast yang kak liza selalu gunakan adalah yeast Maripan..
berat 1 paket adalah 11 gm..so dalam 1 sudu besar gitu..

inilah rupa yeast yg kak liza selalu gunakan..

* Mesej ini telah disunting oleh hanieliza pada 14hb Februari 2005, 10:06:46 pagi

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.198.:-)

nafizah
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 10:07:09 pagi    [Edit]
Kak Noor

baru je last week mak mertua saya buat kuih donat ni, tp tak jadi ssb bila dah siap goreng dia jd keras ngan liat, pas tu dia tanya saya mcm mana nak buat, satgi saya boleh la print bg kat mak saya tu sbb mak mertua saya ni mmg suka sgt kuih donat ni.. tq

--------------
~puteriku balqis.......~

218.111.69.:-)

harsha
harsha
Pengendali
19. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 11:01:46 pagi    [Edit]
kak liza tak pasan agaknya.. ulanh sekali lagi.. 500gm tpg tu dpt donat banyak mana? kalau banyak sangat kang.. maunya seminggu aku anak beranak makan donat jer..

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

hazdi
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 1:48:53 tghari    [Edit]
spry [crisco]

kak liza, bleh bagi gambar mcm mana bentuk bendanya tuh

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

202.157.192.:-)

harsha
harsha
Pengendali
21. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 2:15:27 ptg    [Edit]
dulu dah pernah tunjuk ni.. meh kita tunjuk sekali lagi... lebih kurang gini ...


--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

idamann
Ahli Baru
22. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 4:39:28 ptg    [Edit]
saja nak nyampuk pasal burger jawa/malaysia tuh..
w'pon dah lambat skit

mak aku dulu (masa jual kuih) selain dr sambal + timun,
buh scramble egg lagi dlm tuh..
sampai hari nih aku lom ketemu org jual kuih ni style mak aku..

* Mesej ini telah disunting oleh idamann pada 14hb Februari 2005, 4:40:46 ptg

--------------
dcl~biodex~trim&klenz~sureco~sms 012-2042260 fiza

60.48.151.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 7:26:04 mlm    [Edit]
sha, buat separuh dr resepi kak Liza tu dah cukup utk sha satu famili..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 7:27:18 mlm    [Edit]
idaman, buh scramble egg , good idea..mesti lagi sedap kan..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

harsha
harsha
Pengendali
25. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 7:53:46 mlm    [Edit]
kak noor.. mekasih. sha bukan apa.. pernah buat kerja giler buat roti jala dua kilo tepung.. pasal orang kasi resepi dua kilo.. mak aihh.. rasa mcm stgh tahun makan roti jala pun tak abis lagi

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

lobakbiru
Ahli Interaktif
26. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 8:02:53 mlm    [Edit]
kuikuikui...buleh tumpang gelak tak dengan citer kak sha nih.adoi...sakit peyut aku tahan gelak ni...

--------------
seringkali perasaan ini terkait dengan rindu...seperti angin yang menderu...

219.95.167.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 8:04:28 mlm    [Edit]
mak aii sha buat roti jala sapa 2 kg..tu nak buat kenduri pun boleh..akak selalu buat 2 cawan tepung aje..

akak apa2 resepi selalu buat separuh dr resepi aje..takut tak abis..klu tak cukup boleh buat lagik esok2..klu tak abis..sayang wooo..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

ngah_2
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 10:37:33 mlm    [Edit]


sha- .... ko wat la 2 kilo donat lak, lps tu anto kat ngah

--------------
Yg baik itu dr Allah ,yg buruk itu dr kelemahan diri ini.

82.3.32.:-)

harsha
harsha
Pengendali
29. Dihantar pada 14hb Februari 2005, 10:59:47 mlm    [Edit]
ngah : set.. jenguk kat luar nanti ada kapal terbang fedex anto donat dua kilo

kak noor : tuler.. tanya akak tuh.. kasik resepi yg sikit ler.. kata dia.. dia biasa buat dua kilo, tak reti buat sikit.. haaa.. ambik ko! januh makan roti jala.. lepas tu... fobia tgk roti jala..

lobak : ko jgn nak ketawakan.. ko nyerr cerita nanti tak tahu lagu mana pulak

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

daketor
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 15hb Februari 2005, 03:55:34 pagi    [Edit]
adeh deh kena nyampuk tak tahan kelau sbb kak sha buat roti jala sampai 2 kilo..sure berpinau bijik mata mata roti jala... jgn marah aaa k sha, nanti cepat tua...

--------------
**Lily Bumbleroot of Fair Downs**

62.6.139.:-)

harsha
harsha
Pengendali
31. Dihantar pada 15hb Februari 2005, 06:06:43 pagi    [Edit]
daketor : mmg time tu pejam mata pun nampak roti jala

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

aysar_naylah
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 15hb Februari 2005, 2:03:49 ptg    [Edit]


macam sama je resepi donut akak tu....cumanya dulu (masa single mingle)..kalau buat donut utk anak2 sedara... naylah akan buat bulat2 kecik (macam bebola)...goreng dan cucuk kat lidi... baru depa nak makan sebab nampak cam lain sikit... pastu kalau nak best lagi..buatkan chocolate dipping dia..celup dan tabur choc rice... dah jadi macam dunkin donut kan?

lening.... ada malashh sikit nak buat...anak naylah pun tak bape nak suka donut...bila suapkan donut, dia geleng kepala...isyarat tak nak le tu...

--------------
Someone to Watch over Me.... @-@

202.190.182.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 16hb Februari 2005, 10:40:28 mlm    [Edit]
naylah , ok gak eh donut tu buat bulat2 kecik pastu lepas goreng cucuk kat lidi sate tu..good idea kalau buat party utk budak2 cam ni..pasti depa syokkkan..ala sate donut lak..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

ngah_2
Ahli Aktif
34. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 6:51:17 ptg    [Edit]


semlm ngah dah try wat donut resepi 1 K.Noor-yg guna fresh yeast tu...alhamdulillah...itu le donut yg ngah cari2...lembut & lembap...lps tu disbbkan malas nak terap2 ni(padahal acuan donat ada -import dr M'sia )...ngah guna la idea si Naylah ....wat sate donut

thank you semua....kalo rajing cam ni kat M'sia nanti kan senang...rajing ke nanti ???

--------------
Yg baik itu dr Allah ,yg buruk itu dr kelemahan diri ini.

82.3.32.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 7:16:28 mlm    [Edit]
alamak ngah , mana dpt fresh yeast dah lama kak Noor carik kat sini tak jumpa pung..dulu masa kat mesia akak pernah wat donut guna fresh yeast, ari tu akak buat guna yis kering cam tak power lah..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

sitislam
Ahli Aktif
36. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 12:56:24 tghari    [Edit]



selalunya kalau buat donat nih sitislam selalu taruh kentang rebus yang diblender halus dalam 1-2 biji..tujuannya donat ni masih lembut dari pagi sampai petang.

--------------
SAYANG DIA...RINDU DIA....SAYANG DIRI SENDIRI LAGI..

202.188.115.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 6:08:05 ptg    [Edit]
siti , mesti lagik sedap kot eh..rasa lemak2 kentang..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

ngah_2
Ahli Aktif
38. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 00:20:24 pagi    [Edit]


Kak Noor- minta je kat bakery kat Tesco/Asda tu...dia org kasi free ...ngah tanya kat pekerja tesco asalnya, dia cakap minta je kat bakery...tapi mcm malas nak minta..lps tu last 2 week g Asda, tanya gak...dia beri jawapan yg sama...so ngah minta je la...siap tanya 'suitable for vegetarian ?'...dia cakap ok, ok le....siap pesan, terus simpan jgn tunjuk kat cashier...free... ..ngah pernah wat guna dried yeast...tapi tu la...dia mcm kering sket...

--------------
Yg baik itu dr Allah ,yg buruk itu dr kelemahan diri ini.

82.3.32.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
39. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 04:14:29 pagi    [Edit]
quote:
RESEPI PERTAMA: Copy dr my buku baking..


Bahan-bahan:

20 g yis basah (fresh yeast)
125 ml susu segar suam
25 g mentega }cairkan
2 kuning telur
250 g tepung gandum
1 sudu besar gula halus
minyak utk menggoreng
gula halus secukupnya

Cara membuat:

Campurkan yis dgn sedikit susu. Kemudian masukkan baki susu, mentega, kuning telur dan gula
Ayakkan tepung ke dlm mangkuk adunan yg lain, curahkan campuran yis tadi ditengah2 tepung kemudian gaul sebati
Uli menjadi bulat kemudian tutup dgn cling film selama 1 jam
Kemudian uli semula dan canai menjadi setebal 2 cm
Ambil penerap bulat, terap hingga habis
Biarkan donut tadi atas dulang yg telah disapu dgn sedikit minyak dan biarkan selama 10 min
Goreng sehingga keperangan
Angkat dan toskan minyak nya bila sejuk bolehlah digaul kan dgn gula halus




ngah , yesss !...akak pung dah buat donut ikut betul2 resepi 1..mmg lembut/gebu lah w'pun dah sejuk..w'pun akak guna yis kering segera (6 g ) kalu guna yis basah lagik best tu..bila baca komen ngah, buat akak teruja nak buat donut hari nii, tu hari akak buat akak gabungkan resepi 1 dan 3 (memandai je gabung )..

lepas ni akak buat muka seposen lah gi mintak kat bakery TESCO yis basah tu...eee malunya..camana ngah mintak eh..segan lak rasanyaaa..apasal depa tak jual ek fresh yeast..hampeh betul..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

allyssa
Ahli Baru
40. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 12:39:24 tghari    [Edit]


kak noor

kalau nak pakai yis kering tu...kena bancuh ngan air dulu ke pakai curah je yis 6g tu dlm tepung..

202.185.85.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 3:19:56 ptg    [Edit]
allyssa...
selalunya kak liza gaulkan yis kering tu dengan tepung, gula dan semua bahan kering baru dimasukkan bahan yg basah pulak...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.95.96.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
42. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 5:29:05 ptg    [Edit]
allyssa , kalau guna yis kering segera buat spt yg kak Liza cakapkan tu..campurkan yis terus dgn tepung..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

ngah_2
Ahli Aktif
43. Dihantar pada 25hb Februari 2005, 9:50:58 mlm    [Edit]


K.Noor- minta je, dia org x kisah pung...tapi x tanya lak camno nak simpan, lama mana leh tahan ...hari tu ngah frozen je seminggu tahan lagi, ada lagi tu...x tahu le lama mana tahan...ingat nak cari info dr tenet tapi x cari2

--------------
Yg baik itu dr Allah ,yg buruk itu dr kelemahan diri ini.

82.3.32.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 26hb Februari 2005, 05:09:03 pagi    [Edit]
ngah , kalau frozenkan tahan berbulan2 silap2 setahun pun ok lagikk ..tak pe..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

nornie
Ahli Setia
45. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 3:13:30 ptg    [Edit]


nak nyampuk ... nornie dan anak2 suka makan donut yg dijalin / dililit dengan sosej belah empat..sedap....

--------------
~ ku memerhatimu dari jauh ~

210.187.95.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
46. Dihantar pada 08hb Mac 2005, 9:31:30 mlm    [Edit]
Hari sabtu lepas kak Noor wat donut (ikut resepi 1) utk anak2..dorang suker sgt makan donut nak2 masa tengah panas..ni hasilnya..satu biji sekali ngap..maleh wat yg berlubang2 tu..lagi pun acuannya tak de tu yg sebenar2nya..hihihi


--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

kamar401
Ahli Aktif
47. Dihantar pada 11hb Mac 2005, 9:32:37 mlm    [Edit]
pagi tadi try buat donut, 1st time buat. apasal kat luar dia keras skit??!!
tak jadi lembut cam yg orang jual tu...? eeiii...tak puas ati lagi ni...
kena cuba lagi lain kali...

--------------
bersama HERBALIFE - membina keyakinan diri....ctc wan 019-2776889

219.95.94.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
48. Dihantar pada 12hb Mac 2005, 04:42:45 pagi    [Edit]
kamar , boleh akak tahu ikut resepi mana satu ..naper jd keras laks eh..agaknya goreng garing sgt kot...cuba lagi jgn putus asa...

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

angel_carl
Ahli Aktif
49. Dihantar pada 12hb Mac 2005, 09:08:35 pagi    [Edit]
kat mana nak cari yis basah tu?? kat giant ada jual tak?? ke kena beli kat bakery?? nak cuba buat ikur resipi 1 sebab komen dari yg dah buat mcm best jek....selalu buat kuih gelang/keria jek..senang..

nak cuba resipi 1 sebab bahan2 sikit sukatannya...yg nak makan 2 orang jek

* Mesej ini telah disunting oleh angel_carl pada 12hb Mac 2005, 09:10:46 pagi

--------------
jgn banyak lemak tau.....

219.93.8.:-)

NoorMasri
Ahli Produktif
50. Dihantar pada 13hb Mac 2005, 04:56:56 pagi    [Edit]
angel_carl , yis basah tu kat supermarket byk dijual..kat bahagian sejuk beku tu pasti ada...

ngah , semlm akak dah tanya dgn pekerja TESCO, sekali dorang kata tak jual..tak de pun dorang pelawa suruh gi mintak kat bahagian bakery.. , so akak tanya lah dia kat sini kedai mana ada jual yis ni..sekali dia kata try Holland & Barrett, so pagi tadi kebetulan round2 town dgn anak gi singgah Holland & Barrett..sekali tak ada gak..pehtu akak teringat satu kedai Good Food kat town sini..cam H&B gak stail kedai ni..akak pun tanya lah jurujual nya sekali dia kata ada..dia pun tunjukkan akak..terkujat sat..depa paket kecik2..20p je sepaket...bolehlah 3-4 kali buat kot..

so petang tadi akak pun apa lagi buat lah donut guna yis basah..perghhh mmg sedaplah..lembab dan lembut..anak siap cakap...lagik best dr donut TESCO..

--------------
Jana duit di http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=9828 , Dapur ku http://www.noormasri.tk/

195.92.67.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005