Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Ramadhan 1435 @ 24hb Julai 2014, 00:00:48 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Pelajar & Remaja  
(Pengendali : RedTomato, mardau)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Inggeris : Teknik-teknik menguasai Bahasa Inggeris
vtapecom
Ahli Setia
1. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 3:59:26 ptg    [Edit]
Teknik-teknik menguasai Bahasa Inggeris

Seringkali kita dibelenggu dengan masalah lemah dalam pengusaan bahasa inggeris dalam kehidupan seharian kita. Kita mungkin tidak terasa kelemahan BI kita bila kita berada dirumah tapi akan terasa kelemahan kita apabila ditempat kerja terutamanya apabila bekerja di syarikat swasta yang banyak menggunakan banyak BI dalam komunikasi dalaman, komunikasi dengan syarikat-syarikat lain dan juga dengan pelanggan.

Kelemahan dalam BI juga akan menyebabkan kita tidak dapat melaksanakan kerja kita dengan baik dan juga akan menjejaskan peluang kenaikan pangkat oleh kerana majikan akan menilai kita sebagai lemah dalam bahagian komunikasi.

Dari pengalaman saya dalam mempelajari Bahasa Inggeris ada 3 bahagian yang penting dalam mempelajari BI iaitu:-

i) Vocabulary
ii) Grammar
iii) Written English

i) Vocabulary – Vocabulary ataupun kosa kata adalah pada pandangan saya yang paling penting dalam menguasai Bahasa Inggeris. Kita tidak akan dapat berkomunikasi dan menulis dengan baik dalam Bahasa Inggeris jika vocabulary kita adalah lemah. Ianya seumpama seorang budak kecil yang baru belajar bercakap dan sukar untuk kita fahami apa yang cuba disampaikan nya.Malangnya kebanyakan dari kita amat malas untuk meningkatkan vocabulary kita dalam Bahasa Inggeris. Berapa banyakkah dari kita yang membuatkan ianya satu tabiat untuk membaca suratkahabar Bahasa Inggeris setiap hari? Berapa banyak kah dari kita yang ada membeli sebuah kamus Bahasa Inggeris yang komprehensif sebagai rujukan kita?

Tanpa vocabulary yang mencukupi anda akan menghadapi masalah untuk menyampaikan idea dan pendapat kita dengan lancar. Atau lebih buruk anda menggunakan perkataan yang silap atau tidak sesuai dan menimbulkan salah faham di mata pendengar/pembaca. Dalam Bahasa Inggeris amat banyak perkataan yang hampir2 serupa akannya tapi lebih sesuai digunakan dalam situasi2 yang tertentu sahaja.

Terdapat beberapa jenis kamus yang terdapat di pasaran dan antara
jenis kamus yang boleh didapati ialah :-

i) Kamus Bahasa Inggeris – Bahasa Malaysia . Kamus jenis ini memberi definisi
perkataan-perkataan Bahasa Inggeris dalam Bahasa Malaysia. Jenis kamus ini sesuai
jika anda masih dalam peringkat permulaan untuk menguasai Bahasa Inggeris dan
masih lemah dalam vocabulary Bahasa Inggeris anda.

ii) Kamus Bahasa Melayu - Bahasa Inggeris . Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-
perkataan Bahasa Melayu dalam Bahasa Inggeris. Ini sesuai untuk mereka yang tahu
maksud perkataan dalam Bahasa Melayu tapi tiada lansung idea apakah maksudnya
dalam Bahasa Inggeris.

iii) Kamus Bahasa Inggeris-Bahasa Melayu – Bahasa Melayu-Bahasa Inggeris. Ini bolehlah dikatakan kombinasi kedua2 jenis kamus diatas. Kamus ini memudahkan pengguna yang juga dalam peringkat beginner untuk mencari perkataan yang mereka cari samaada dalam Bahasa Inggeris mahupun dalam Bahasa Melayu.

iv) Kamus Bahasa Inggeris-Bahasa Inggeris. Kamus jenis ini memberi definisi perkataan-
perkataan Bahasa Inggeris dalam bahasa Inggeris Ini adalah kamus yang terbaik untuk mereka yang dalam peringkat intermediate dan advance. Untuk mereka yang sudah agak selesa dengan vocabulary Bahasa Inggeris mereka disarankan untuk menggunakan kamus jenis ini. Sesetengah dari kita takut untuk menggunakan kamus ini kerana risau tidak faham apa yang di definisikan dalam kamus ini. Mereka tidak perlu rasa kurang yakin kerana dengan menggunakan kamus jenis ini anda akan mepercepatkan kemahiran vocabulary anda.

Apakah yang terdapat dalam sebuah Kamus?

1. Introduction

Dalam ruangan pengenalan ini biasanya akan diterangkan bagaimana cara menggunakan kamus itu dengan efektif.Pengguna disarankan untuk mengambil masa membaca ruangan ini untuk memastikan mereka dapat menggunakan sebuah kamus itu dengan efektif.

2. Spelling

Kamus akan memberi anda cara ejaan yang sebenar untuk sesebuah perkataan yang and a cari.Ada juga jenis2 ejaan yang berbeza iaitu :-

i) Ejaan penuh – Dimana perkataan dieja sepenuh nya
ii) Akronim – Dimana akronim/singkatan di beri seperti NASA yang merupakan singkatan kepada National Aeronatics and Space Administration.
iii) Singkatan – Dimana singkatan yang telah diterima umum sebagai singkatan kepada ejaan penuh seperti mkt yang merupakan singkatan kepada merket(pasar)

3. Meaning

Kebanyakan orang menggunakan kamus untk mendapatkan meaning ataupun maksud sesuatu perkataan. Sesetengah kamus yang lebih komprehensif akan turut memberi 2-3 ayat untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Ada juga kamus yang turut meletakkan gambar untuk memudahkan pengguna memahami maksud perkataan tersebut. Penggunaan grafik amat sesuai untuk memudahkan pengguna memahami seuatu perkataan terutamanya yang bersifat teknikal.

Grammar

Kamus juga akan menunjukkan bagaimana sesebuah perkataan itu akan digunakan secara grammatically. Secara amnya sesebuah kamus juga akan mendifisikan samaada perkataan itu adalah :-

i) Verb – Kata kerja. Verb bermaksud perkataan itu digunakan untuk menerangkan sesuatu perkataan. Antara contoh verb ialah run,laugh,walk,talk,sleep,swim,sing. Perhatikan semua perkataan tersebut menggambarkan perbuatan.
ii) Noun –Kata Nama.Contoh Noun ialah car,house,man,woman,dog,cat dan lain-lain.
iii) Adverb – Adverb digunakan untuk menerangkan verb. Jika verb nya ialah run maka adverb digunakan untuk menerangkan perkataan `run' tersebut.

Cth:-

Ali run slowly to the car.

Dalam contoh diatas `slowly' digunakan untuk menerangkan bagaimana perbuatan Ali (i.e. run) itu berlaku.

iv) Adjective – Adjective pulak digunakan untuk menerangkan sesuatu noun. Jika dalam noun nya ialah house maka adjective akan digunakan untuk menerangkan bentuk atau keadaan fizikal rumah itu.

Cth:-

The house is big.

The house is colourful.

Jadi dalam contoh diatas adjective yang digunakan ialah big dan colourful.

4. Pronounciation

Didalam kamus biasanya akan ditunjukkan juga bagaimana sesuatu perkataan itu akan disebut(pronounced). Perlu diingat bahawa BI banyak meminjam perkataan dari bahasa-bahasa lain dan walaupun bahasa asing itu telah diserap dalam Bahasa Inggeris kebiasaanya pronounciation nya masih dikekalkan dalam bentuk asal. Antara yang pronounciation nya yang jauh berbeza dari ejaan nya ialah perkataan yang diambil dari bahasa Perancis. Antara contoh2 perkataan ini ialah:-
Grand Prix
Buffet
Par Avion
Rendezvous


* Mesej ini telah disunting oleh vtapecom pada 07hb Jun 2005, 4:02:26 ptg

--------------
http://www.azram.uptrend.com.my

219.93.8.:-)

Crazyman
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 5:24:42 ptg    [Edit]
kalau gi class BI ni ok tak??..aku pun boleh di katakan fail BI...
org ckp aku phm tp nak ckp balik gagal lah...hahahhah! kalau ckp pun lambat!..

aku inggat nak ambik class BI after ehem2 aku opretion...
ape pendapat korg??..ok tak?? ade tak class BI ni yg mlm or hari minggu jek??..
aku ad tanye kat 1 tmpt ni..uiks! yuran nye mahai lah plak!...tp akak aku nak sponser lah
plak!..hahhahahah!

--------------
Get Back!!...Get Back!!...You Know Me LIke That..!!

202.129.171.:-)

K_Takuya
Ahli Setia
3. Dihantar pada 08hb Februari 2005, 11:17:04 mlm    [Edit]
Banyakkan menonton dokumentari Bahasa Inggaris dan dengar radio bahasa inggeris. Dari sana kita boleh belajar lenggok percakapan. Cuba ajuk2 suara pemberita, pengacara atau apa sahaja dalam bahasa inggeris tue. Nanti insyaallah, sebutan menjadi jelas dan makin mahir.

--------------
Nyaa ha ha!

218.111.159.:-)

ella973
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 10hb Februari 2005, 10:10:49 pagi    [Edit]
one more thing, rajin2 baca suratkhabar inggeris mcm The star or NST...
dan jgn lupa bergaul dgn mereka yg rajin bertutur dlm Bhs Inggeris... not broken english... and try to communicate in english them...

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

210.195.96.:-)

boboiz
Pengendali
5. Dihantar pada 10hb Februari 2005, 4:01:30 ptg    [Edit]
The greatest hindrance to achieving competency in the English language is the phenomenal social stigma placed upon those who already are competent or on those who are trying to acquire it.

I recall my Kelantanese friend - when we were in the same course - who wished that he could become proficient in English but acknowledged that if he tried speaking in Kelantan, he would inevitably become a social pariah

It is imperative that if one has a serious desire to take up a language, one has to do so in a conducive environment, supportive and not vindictive. The best thing would be to totally immerse oneself in a society whose mother tongue is the language we want to acquire eg Jordan for arabic, France for french and England for english.

The next best thing is to join a group whose sole aim is to master the language and its usage is encouraged. Do not let the detractors dishearten you, for in their heart they must surely realise that they would wish to be proficient too.

It is also an advantange for us to be bilingual (speaking fluent Bahasa Melayu as well as English) or a polylinguist for that matter. Just because we are good in English does not mean we will lose Bahasa as our mother tongue, as our people tend to say "mat salleh celup!". I myself tend to morph easily between the two, "masuk kandang kambing mengembek, masuk kandang harimau mengaum" so on and so forth.

Finally, to those contemplating this, good luck!

maizana
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 15hb Februari 2005, 05:43:48 pagi    [Edit]
Kak Zana sekadar boleh. Fluent tu.. tak lah kot. Lepaslah kalau nak buat presentation. So tak nak lah all this repeat to my kids.

Salah satu caranya.. bila I marah.. guna bahasa ni.. dan dictionary.. tak belikan english - malay.

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

218.111.148.:-)

shulie
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 11:43:26 pagi    [Edit]
teringat pulak waktu zaman sekolah..

sekolah ktorg adakan 'English day' setiap Selasa. Pd hari ni melainkan bila blajar dlm kelas.. bukan setakat student, cikgu2 pun diwajibkan b'tutur dlm bahasa inggeris. sapa yg ditangkap b'cakap bahser lain dr bahasa inggeris kena denda (bayar duit) even cikgu pun kena. yg ktorg kroni2 melayu ala2 mafia ni apa lagi bukan setakat b'sepah2, tunggang langgang ckp english sampai gelak t'bahak2 sesama sendiri bila member aku ckp.. come we go back class. now is already seven empat puluh lima... (7.45 pg)

pas2 2x dlm seminggu g library. sekali utk baca bahan bacaan bahasa melayu sekali lagi bahan bacaan bahasa inggeris. sehari lps tu, kena b'diri depan kelas & ulaskan apa yg kita baca sekurang2nya utk 10 minit. kalau yg x baca @ x reti nak ckp apa.. satu kelas akan peratikan dia b'diri cam org bodo depan kelas utk tmpoh 10 min tu. yg kat blakang apa lagi, pakat2 gelak la tgk member dok t'kulat2.

dek x tahan kena bayor duit pd pengawas & malu kena boo kat dlm kelas.. mau tak mau kami cuba buat gak la.. dulu waktu sekolah mmg rasa nak protes, nak marah sbb ktorg x suka kena paksa2 tapi skang ni Alhamdullilah.. berkat paksa2 tu la kebanyakan drpd kami blh b'tutur bahasa melayu & bahasa inggeris dgn baik malah dilatih 'public speaking' dr awal.

--------------
aku yg mesra alam, maintain kecik kiut...

219.95.30.:-)

erizz
Ahli Baru
8. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 4:44:36 ptg    [Edit]
Kepada yang berminat nak belajar bahasa Inggeris dalam Internet (online learning) lawati website nih englishtown.com . Tapi ada bayarannya.

--------------
cobalah untuk mencinta...

218.111.60.:-)

erizz
Ahli Baru
9. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 4:47:39 ptg    [Edit]
sorryy website nyer http://www.englishtown.com/master/hp/?lng=en jangan mareeee.

--------------
cobalah untuk mencinta...

218.111.60.:-)

roseum
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 01hb Mac 2005, 10:41:28 mlm    [Edit]


selalu tgk rancangan berbahasa inggeris, baca english newspaper, practice selalu... practice makes perfect !!


--------------
Sayangi Diri Sendiri Sebelum Anda Disayangi...

219.95.150.:-)

slamdunk
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 02hb Mac 2005, 8:45:09 mlm    [Edit]
Umm.. bagusnya topik nih! Cakap pasal english nih, dulu-dulu aku langsung tak paham apebende org putih dan cikgu inggeris aku cakap dlm kelas... tapi bila aku dah biasa tgk budak2 dlm forum english berbahasa inggeris secara pasar, baru aku faham skit even kalau cikgu aku cakap laju2 cam superkomputer pun! Tapi dalam penyampaian dalam bahasa inggeris aku masih kena tingkatkan grammar... kalau grammar aku dah bagus, 100% aku leh cakap dalam public!

--------------
.: slamdunk

218.111.205.:-)

remi
Ahli Baru
12. Dihantar pada 13hb Mac 2005, 11:55:17 pagi    [Edit]
BANYAKKAN TENGOK CITER OMPUTIH.... LAGU OMPUTIH..... CARA OMPUTIH...... PAHAM TAK.....

--------------
hidup mesti diteruskan..... v(^0^)/

219.94.92.:-)

zamna
Ahli Baru
13. Dihantar pada 19hb Mac 2005, 6:30:39 ptg    [Edit]

zamna takleh terror sgt dlm bi tapi utk hidup leh lah... masa sekolah dulu bi zamna mmg teruk... mama byk kali suh baca buku citer english..... n bukak kamus klu tak tau makna sesuatu word tu.

n bila dah boring asyik kene bebel jek ngan dia..... sbb asyik kacau dia tanya makna2 perkataan.... zamna pun ikut gak nasihat dia... zamna start baca buku citer fear street n kamus mesti ada kat sebelah! masa tu form 2....

then bila form 5 mula berjinak2 dgn dunia chatting.... kat irc... zamna chat dgn foreigners... especially yg bahasa ibunda diorg english... mmg improve sgt2.... lebih2 lagi lps masuk uitm.... sumernya fully english kat situ so nak tak nak zamna terpaksa gak... alhamdulillah akhirnya barulah zamna sedar taklah susah sgt bi ni.

skang... utk memantapkan lagi bi zamna suka baca buku, majalah and anything in english.... klu main game kat net ni zamna suka main game pasal words....

sekian.....

219.92.234.:-)

mardau
mardau
Pengendali
14. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 1:46:29 tghari    [Edit]
pertama sekali mardau nak ucapkan TAHNIAH!! utk tuan yg bukak topik nih.
Memang baguih dan membantu.
Semoga semua org dapat manafaat dari topik nih terutama Pelajar dan remaja.

Ini situasi lak utk kita diskus bersama.

mardau ada adik2 yg masih bersekolah rendah dan belum sekolah yg tinggal bersama ibu di kampung. Yg mardau tahu mereka cepat bosan utk belajar bahasa Inggeris esp mereka kena guna kamus semasa membaca. Macam2 cara pernah diguna semasa mardau kat kg. antaranya :-

~ bagi diaorg baca buku cerita inggeris - mereka bosan bila tak paham
~ satu hari satu perkataan - mereka cepat lupa
~ buat tak tau bila mereka ckp bahasa melayu dgn kita - mereka memberontak melampau.


So, camner cara kita nak bina minat adik2 kita utk belajar bahse Inggeris? Any suggestion? Kira cara yg praktikal la...kalo mcm baca sokkabo tu rasanya utk peringkat yg lebih dewasa.

--------------
.: madau - auntie pada 2 affiq :.

boboiz
Pengendali
15. Dihantar pada 31hb Mac 2005, 11:34:34 mlm    [Edit]
Untuk mempelajari sesuatu bahasa pertamanya perlu ada kehendak/minat dan keduanya perlu motivasi dari persekitaran cthnya keperluan menggunakan bahasa itu dikalangan kawan2 atau masyarakat. Selebihnya sila ke para 10 tulisan saya sebelum ini.

Minat boleh kita timbulkan dalam umur yang muda, cth mungkin dengan melihat rancangan televisyen seperti Sesame Street. Presentation yang simple dan menarik.

Tatkala umur meningkat, memasuki alam persekolahan dan remaja, peer influence akan menjadi faktor terbesar. Bila baru mahu berbicara even in broken english mesti akan ditertawakan kawan2 ataupun diejek/dicemuh. Nak minta bantuan ibu bapa,kekadang ibubapapun kurang pasti dan tunggang langgang percakapan mereka.

There are no magic spells or instant incantations that can be used to help one to become fluent in English or any language for that matter. Only hard work, practice, perseverance, daring to be different, realising that to achieve success, sacrifices have to be made.

* Mesej ini telah disunting oleh boboiz pada 01hb April 2005, 02:47:43 pagi

pompuan
pompuan
Pengendali
16. Dihantar pada 03hb April 2005, 11:56:43 pagi    [Edit]
kena talk selalu ... insya Allah ...

dulu kecik2 aku suka tengok kartun ..
pastu ada ayat2 yang cute2, abah aku akan tanya aku balik apa maknanya
pastu plak, dulu aku rajin buat diskusi ngan kakak2 aku ngan abah aku
masa tuh aku dalam darjah 3-4 kot .. sbb darjah 5, abah aku dah meninggal

sbb tuh kot, aku agak boleh la ngan BI walaupun di usia muda ..
sampai kan kawan aku heran, budak kpg cam aku pun leh pandai BI

so aku rasa.. segalanya bermula di rumah ..
rajin2 la diskusi ngan anak2 anda tentang BI
semasa menonton atau membaca buku citer ..


--------------
CNI - 019-5050558

derus
Ahli Aktif
17. Dihantar pada 03hb April 2005, 6:34:15 ptg    [Edit]


cikgu ku kata...kalo nak fasih bahse inggeris ni..ko kene baca sahri satu page sok kaba omputih...insya _Allah..lelame ko pandai..

--------------
...taKdiR pEneTu seGala...

210.195.144.:-)

baok
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 07hb April 2005, 5:51:30 ptg    [Edit]
aku tiap-tiap hari beli akhbar the star atau malay mail pastu baca kat bilik sorang-sorang... bace kuat-kuat bias sampai aku sendiri dengar ape yg aku cakap.... kat sebelah aku ade kamus english-malay supaye kalau aku tak tau ape yg paper tu mencarut leh aku rujuk kamus....

tu je la petua aku nak kasi paham english nih... terer tak laa tapi kalau ade omputeh nak sembang so aku tak lari laa... leh sembang balik ngan die pelan-pelan...

--------------
salam aidilfitri... maaf zahir batin...

219.95.202.:-)

azmans
Ahli Baru
19. Dihantar pada 22hb April 2005, 11:50:11 pagi    [Edit]


aku punya stail macam hang jugak beli star cari mana perkataan tak faham bukak kamus.

Dari segi penulisan plak..cadangan aku :

buka satu sembang2 khas untuk bahasa inggeris. Sesiapa yang nak belajar bahasa , hantar la apa2 cerita dalam bahasa inggeris . Lepas tu ahli2 yang cekap dalam bahasa tersebut boleh memperbetulkan bahasa dari segi grammar, vocabulary etc...

219.95.116.:-)

faent
Pengendali
20. Dihantar pada 25hb April 2005, 12:23:01 tghari    [Edit]
read, listen, communicate..
do it everyday, sure it'll work

if u feel shy to communicate with people..talk to the mirror..talk to the wall..
build up your confident first..then apply it..practice makes perfect kan ?

--------------
Cuba bertanya pada manusia, Tak ada jawabnya. Cuba bertanya pada langit tua, Langit tak mendengar

slamdunk
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 30hb April 2005, 9:20:37 mlm    [Edit]
Hahaha I also try that kind of things la, and now I can speaking in English a little bit! Hehe!

Ni jase oxford dictionariy aku jugak...

--------------
.: slamdunk

218.208.251.:-)

maz3d
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 05hb Mei 2005, 00:28:46 pagi    [Edit]
....bagusnya dpt belajar free...

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.106.:-)

ani7
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 15hb Mei 2005, 2:58:40 ptg    [Edit]

Ada banyak cara nya
1. Banyak kan membaca buku dan akhbar inggeris
2. Cakap dengan kawan sekerja atau kawan baik dalam bahasa inggeris tapi jangan campur aduk dengan bahasa melayu nanti lain pulak jadi nya.
Tapi kalau dapat emak dan bapa sporting dan boleh berfasih dalam bahasa inggeris boleh bebual - bual sama. Jangan jadi macam saya selalu tersasul dalam bahasa inggeris dengan mak saya sampai orang tua tu tanya " apa yang kau cakap aku tak faham !!!"
3. Kalau ada kaset atau cd dalam bahasa inggeris dijual di kedai buku beli tapi tengok macam mana tahap awak nak belajar .

Satu lagi jangan lupa cakap dalam bm sekali sekala nanti tak ingat pulak bahasa ibunda kita

165.21.154.:-)

me2u
Ahli Aktif
24. Dihantar pada 19hb Mei 2005, 4:24:52 ptg    [Edit]
aku pun pelik...

bermula dr tadika aku amik subject ni dah hingga sekarang dah 2 ploh lebey dok x lepas2 lagi...
cakap asyik ada mmm aaarrrr mmmm aarrrr...
dah tu terputus-putus... kekadang klu nak cakap, alih2 leh lost terus..x tau aper nak sebut dah...
poning aku...kekdang malu..beljar tinggi2..ENG lagi lancar budak skolah rendah dr aku...
ada bebudak yg kecik lagi pun aku dgr speaking... peehhhh meleleh...
malu weeiiii....

--------------
Barangan BALI... ikan kering pelbagai jenis... ctc 012 2275306

60.48.107.:-)

ani7
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 19hb Mei 2005, 8:49:31 mlm    [Edit]
me2u

awak kena lah practise lidah awak nanti terus keras . Bercakap dengan kawan awak jadi sama sama lah berkerja sama. Tak susah nak bercakap bahasa inggeris ni cuma kita aje yang tak nak ...

165.21.154.:-)

bad_buddy
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 2:26:47 ptg    [Edit]
Aku pun sama...englisg ni kureng sikit.....tapi bolehlah.org putih cakap apa...alitte bit..ahakss

--------------
:: - War WiLL NeVer StoP TiLL The DaY YoU Die - ::

202.185.131.:-)

slamdunk
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 26hb Mei 2005, 03:10:54 pagi    [Edit]
Huu... skang aku bolehla control bahasa Inggeris ni... tiap2 hari jumpa word baru aku rujuk kamus dan ingat maknanya... so skang dah fahamla...

--------------
.: slamdunk

218.208.242.:-)

abbysuria
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 03hb Jun 2005, 09:39:46 pagi    [Edit]
tektik saya dulu yg di ajar oleh guru saya ialah kalau kita nak fasih bercakap BI ni kita kena practise baca surat khabar BI kuat-kuat mcm org bac berita di tv tu.....

--------------
Nobody is PERFECT! So... u don't have to be SARCASTIC!!!

218.208.251.:-)

vtapecom
Ahli Setia
29. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 4:14:27 ptg    [Edit]
semoga berjaya semuanya...
banyak ilmu yang telah dikongsikan...
thanks.

--------------
http://www.azram.uptrend.com.my

219.93.8.:-)

izuwanhakiki
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 07hb Jun 2005, 4:58:58 ptg    [Edit]
Sifu Krismann , dimana kamu

--------------
SeLamaT tinGgaL peNdeRitaaN.

218.111.190.:-)

fafa_ain
Ahli Setia
31. Dihantar pada 08hb Jun 2005, 8:01:22 mlm    [Edit]
kuang...kuang....kuang.....
huh....kalo nak cakap BI sesaje tu buleh ar gak....
tapi kalo nak debate...pergh....pengsan ooo kalo pihak lawan bagi P.O.I...
nak pk nak jawab apa kat diorang dah satu hal....nak terbalikkan fakta tu dalam BI lagi satu hal....

--------------
PeRlUkAh CiNtA Di HaTI sUpAyA tiAdA yaNG tERLuKa...??

210.195.96.:-)

monie747
Ahli Setia
32. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 6:38:56 ptg    [Edit]
fafa
sama la kita..
saya kalo nak cakap hari2 ni boleh la.. saya boleh faham .. dan org pun boleh faham apa yang saya cakap..

tapi kalo nak debate tu.. KELU !

--------------
Saya budak baru blajar.. :-)

203.106.157.:-)

fafa_ain
Ahli Setia
33. Dihantar pada 09hb Jun 2005, 10:58:21 mlm    [Edit]
monie;
kengkadang tu rasa cam nak resign(cewah!!) je dalam kumpulan debate maktab tuh...tapi, nak bagi alasan apa???? tak dapat den nak pikernye....

--------------
PeRlUkAh CiNtA Di HaTI sUpAyA tiAdA yaNG tERLuKa...??

60.48.195.:-)

sofiaaliya
Ahli Setia
34. Dihantar pada 14hb Jun 2005, 00:49:41 pagi    [Edit]
Saja nak share terutamanya pada yg masih belajar.Mmg antara cara u all nak master in english adalah dgn communication.Jgn rasa inferior nak berckp,wpun salah in grammar ke,but yg penting ada courage utk speak the language.
Kalau nak improve grammar,mmg kena baca buku,newpaper,tgk tv,dgr radio etc..
And slalulah join forum2 lain yg bnyk in english,sepertimana kat MDC ni,u all boleh share ur opinion and thoughts kat forum2 tu and at the same time learn and improve the language.

--------------
~sofia~

159.134.98.:-)

akazukii
Ahli Setia
35. Dihantar pada 17hb Jun 2005, 01:57:07 pagi    [Edit]
salaams people

same ol recipes...

one of the best way to learn and master the language is to stay amongst the people who speak tht language. thus in this case, u wanna study english then be among those who speak the language. u cant expect to be good in it eventhough u read, study the grammars, vocab etc..but u dont practice it out n aloud.

confidence is the key. one of the reason japan falls as one of the country with lowest english compentency amongst its people is because they are shy and with low confidence when speaking a foreign language.

i had the privilege staying in japan, and i witnessed this scenario. the minute u speak one word of english they'll automatically turned "white" as if they've seen a ghost. scared and wanted to run away.

so, have confidence..don't be afraid to make mistake. try and error. after awhile u will see that english comes naturally to you. all the best people. ganbatte!

* Mesej ini telah disunting oleh akazukii pada 17hb Jun 2005, 01:58:43 pagi

--------------
**jom try RX WATER&BIO PRODUCTS::012-6275180::**

219.94.63.:-)

senapang
Ahli Baru
36. Dihantar pada 27hb Jun 2005, 05:51:35 pagi    [Edit]
belajar bahasa banyak bergantung kepada di mana persekitaran kita asal, berada dan ingin berada...

aka.. tahniah dah pandai english, kerana dapat berada di tempat awak terpaksa belajar english.. tahniah...

sesetengah tuh, memang berasal dari keluarga sudah mengguna separuh-separuh english..

bagi haku, sapa nak belajar english, paksakan diri berada dalam suasana orang bercakap english... cari lah kawan seperti orang cine ker, sebab bangsa depa nih suka bercakap english walaupun grammar lintang pukang..? atau pun paling efektif, cari peluang pergi tempat negara omputih.. sama ada pi sambung belajar, atau pun pi duduk sana sekejap.. tak pandai boleh jadi pandai...

--------------
~~Tembak sampai mati~~

70.29.3.:-)

ArWEeNa
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 27hb Jun 2005, 9:30:13 mlm    [Edit]
quote:
bagi haku, sapa nak belajar english, paksakan diri berada dalam suasana orang bercakap english... cari lah kawan seperti orang cine ker, sebab bangsa depa nih suka bercakap english walaupun grammar lintang pukang..?


betul..
mmg cina paling pandai menggunakan bahasa English...
dulu aku pun tak berapa fasih..
tapi sekarang dah okla...ader improvement..tapi tu la..dh ikut style cina..grammar pun kadang2 berterabur jugak..
yg penting jgn malu..
paling best kalau kita berada dlm kelompok yg mmg memaksa kita speaking nie..
dari tak cair..terus jadi cair..

anak kwn aku umo 4 thn..tapi dah fluent speaking in English..

* Mesej ini telah disunting oleh ArWEeNa pada 27hb Jun 2005, 9:36:51 mlm

--------------
:~Cinta datang dari mata, Benci datang dari hati~:

219.95.234.:-)

anala
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 28hb Jun 2005, 7:53:39 mlm    [Edit]
all

just wanna shared something for all brother and sistah here.

Close This Window

JobStreet.com Online Apply LOGOUT

Please answer the questions below.

IMPORTANT:
You are allowed to submit your test answers ONCE ONLY! Please answer them carefully.

1. Daring,adaptable,fun,logical

A. Daring. Dare to take on new and daring enterprise with a determination to master them.
B. Adaptable. Fits in easily and is comfortable in any situation.
C. Fun. Lively use of hand, arms, head and face gestures.
D. Logical. Does not take things at face value, but digs into the inner truth and examine the parts for their logical and proper relationships.

2. Continuance,animated,persuasive,tranquil

A. Continuance. Sees one project/task/assignment through to its completion before starting another.
B. Animated. Fun and humorous.
C. Persuasive. Convinces through logical and proper relationships of the parts rather than charm or power.
D. Tranquil. Undisturbed, peaceful and retreats from any form of strife.

3. Give in,self-sacrificing,mixes easily,strong-willed

A. Give In. Easily accepts any other's point of view or desire.
B. Self-sacrificing. Willingly gives up his own personal being for the sake of meeting the needs of others.
C. Mixes Easily. Make friends easily anywhere, tend to attract and inspire others.
D. Strong-willed. Determined to have his own way.

4. Caring,controlled,competitive,convincing

A. Caring. Having true concerns for others and is sensitive to their needs.
B. Controlled. Calm, cool, collected, has emotional feelings but rarely displays them.
C. Competitive. Has the killer instinct, turns every situation into a contest and always plays to win
D. Convincing. Can win you over to anything through the sheer charm of his personality.

5. Refreshing,respectful,self-restraint,resourceful

A. Refreshing. Make others feel good.
B. Respectful. Treats others with deference, honors and esteem.
C. Self-restraint. Reserved in expression of emotion or enthusiasm.
D. Resourceful. Able to act quickly, effectively and efficiently in almost all situations.

6. Contented,sensitive,independent,spirited

A. Contented. Easily accepts any circumstance or situation.
B. Sensitive. Concern about others and what happens.
C. Independent. Fully rely on his own capabilities, judgement, and resources.
D. Spirited. Full of life and excitement.

7. Planner,calm,positive,promoter

A. Planner. Likes lists, charts, graphs and figures; detail conscious, do things orderly and very organized
B. Calm. Patient and tolerant.
C. Positive. Knows it will turn out right if he's in charge.
D. Promoter. Persuades others to join, or go along through the charms of his own personality.

8. Confident,impulsive,scheduled,shy

A. Confident. Sure, seldom hesitates.
B. Impulsive. Prefers all of life to be spontaneous and not restricted by plans.
C. Scheduled. Makes, and lives, according to a daily plan, dislikes his plan to be interrupted.
D. Shy. Likes to make, live, according to a daily plan.

9. Systematic,accommodating,frank,optimistic

A. Systematic. Has an orderly and systematic arrangement of things.
B. Accommodating. One who is quick to do it another's way.
C. Frank. Outspoken and without reserve.
D. Optimistic. Sunny disposition who always believes that everything will be good or successful or turn out all right.

10. Friendly,loyal,humorous,commanding

A. Friendly. Seldom starts a conversation. A responder rather than an initiator.
B. Loyal. Reliable, faithful and devoted sometimes beyond reason.
C. Humorous. Sparkling sense of humor that can make almost any story into a hilarious event.
D. Commanding. A forceful personality whom others would hesitate to take a stand against.

11. Risk-taker,delightful,diplomatic,detailed

A. Risk-taker. Dare to take risks; fearless.
B. Delightful. A person who is upbeat, fun and pleasant to be with.
C. Diplomatic. Clever at dealing with people.
D. Detailed. Does everything in proper order and never skipped a single small individual fact, point or piece of information.

12. Cheerful,consistent,cultured,self-assured

A. Cheerful. Always in good spirits and promoting happiness in others.
B. Consistent. Stays emotionally on an even keel, responding as one might expect.
C. Cultured. . One whose interests include both intellectual and artistic pursuits.
D. Self-assured. Confident of own ability and success.

13. Perfectionist,independent,inoffensive,inspiring

A. Perfectionist. Visualize things in their perfect form, and has high standard.
B. Independent. Self-sufficient, self-supporting, and need little or no help.
C. Inoffensive. A person who is not objectionable; never harm, or annoy, or causes anything unpleasant objectionable.
D. Inspiring. Motivates others to be involved and make the whole thing fun.

14. Demonstrative,decisive,sarcastic,intense

A. Demonstrative. Showing feelings openly and frankly.
B. Decisive. A person having the quality of decision; is quick, conclusive and has judgement-making ability.
C. Sarcastic. Exhibits "dry humor", like to make caustic remark.
D. Intense. A person who is hard to understand and serious.

15. Considerate,stubborn,talker,tolerant

A. Considerate. A thoughtful person who is quick to make a kind and friendly gesture.
B. Stubborn. Resist to change; adheres persistently and often unreasonably to a purpose, course, etc., against arguments or persuasion.
C. Talker. Constantly talking, like to entertain everyone around, always try to fill the silence in order to make others comfortable.
D. Tolerant. Easily accepts the thoughts and ways of others without the need to disagreement.

16. Satisfied,commander,chartmaker,adorable

A. Satisfied. Easily contented with what he has, having or showing no desire for something more or different.
B. Commander. Often demands authoritatively, commands leadership and others to follow.
C. Chartmaker. Plans everything orderly by making lists forms or graphs.
D. Adorable. Attractive, precious, often become the center of attention.

17. Idealistic,easy going,productive,popular

A. Idealistic. Places high standards on himself, and often on others, desiring that everything be in proper order at all times.
B. Easy Going. Pleasant and very approachable.
C. Productive. Constantly be working or achieving, seldom rest or take a break.
D. Popular. Appealing liked by very many or most people.

18. Bubbly,fearless,behaved,stable

A. Bubbly. Bouncy, good humor, spirited.
B. Fearless. Bold, daring, and not afraid of risk
C. Behaved. Consistently conduct himself in a correct way that he feels proper.
D. Stable. Balanced, firm in character, dependable and very composed.

19. Emotionless,bashful,show-off,commanding

A. Emotionless. A person who has monotonous look or character, expressionless.
B. Bashful. Timid, shy and easily embarrassed.
C. Show-off. Showy, flashy, comes on strong, too loud, wants to be watched.
D. Commanding. Bossy.

20. Undisciplined,not sensitive,unenthusiastic,unforgiving

A. Undisciplined. Lack of ability to ever get life in order.
B. Not Sensitive. Finds it hard to relate to the problems or hurts of others.
C. Unenthusiastic. Tends to not get excited.
D. Unforgiving. One who has difficulty forgiving the hurt or injustice done to them.

21. Reserved,resentful,opposition,repetitious

A. Reserved. Habitually silent or uncommunicative, quite.
B. Resentful. Often feels or shows displeasure as a result of real or imagined offenses.
C. Opposition. Opposing, or hesitates to accept other's way but his own.
D. Repetitious. Likes to retell stories and incidents without realizing he has already told the story several times before.

22. Fussy,fearful,headless,straightforward

A. Fussy. Likes to worry over trifles, petty matters or details.
B. Fearful. Often experiences feelings of deep concern or anxiousness.
C. Headless. Forgetful, negligent.
D. Straightforward. Outspoken, frank.

23. Impatient,apprehensive,indecisive,obstruct

A. Impatient. A person who often shows annoyance because of delay, opposition, etc.
B. Apprehensive. Lack of confidence; always filled with anxieties.
C. Indecisive. A person who finds it difficult to make any decision at all.
D. Obstruct. A talker who likes to make an interruption, esp. in another's speech, action, etc.

24. Unpopular,uninvolved,unpredictable,cold

A. Unpopular. Not likeable and whose demand for perfection can push others away.
B. Uninvolved. Uninterested, has no desire to listen, share, or involve in others people’s business.
C. Unpredictable. A person who is ecstatic one moment and down the next.
D. Cold. Finds it difficult to demonstrate tenderness openly.

25. Headstrong,inconsistent,hard to please,doubtful

A. Headstrong. Determined not to follow orders, advice etc. but to do as he/she pleases.
B. Inconsistent. Has no consistent way of doing things.
C. Hard To Please. A person whose standards are set so high that it is difficult to ever satisfy them.
D. Doubtful. Reluctant and hard to get involved.

26. Plain,negative,arrogant,permissive

A. Plain. Ordinary, low profile.
B. Negative. Generally sees the downside or the worst of a situation first.
C. Arrogant. A person who sees himself as always right, has great self-esteem.
D. Permissive. Tolerant, lenient, allowing freedom to others (including children)

27. Hot blooded,aimless,contentious,alienated

A. Hot Blooded. Angered easily; easily excited.
B. Aimless. Leads life without a goal.
C. Contentious. Quarrelsome, argumentative, always ready to argue.
D. Alienated. Withdrawn or detached from others.

28. Naive,pessimistic,nervy,unconcerned

A. Naive. Childlike, unsophisticated or sometimes foolishly, simple.
B. Pessimistic. One whose attitude is seldom positive and is often able to see only the bad side of each situation.
C. Nervy. Full of courage and sheers guts, often in negative sense.
D. Unconcerned. Lack of warmth or enthusiasm, showing cool lack of concern; casually indifferent.

29. Uncertain,introvert,workaholic,wants acceptance

A. Uncertain. Consistently feels worry, troubled, or anxious.
B. Introvert. A person who alienated himself and needs a great deal of isolation time.
C. Workaholic. An aggressive goal-setter constantly productive and never took a break, is constantly driven by a need for accomplishment and reward.
D. Wants Acceptance. Thrives on the credit or approval of others.

30. Easily offended,tactless,timorous,loquacious

A. Easily Offended. Too sensitive, easily offended when misunderstood.
B. Tactless. Sometimes expresses himself in a somewhat offensive and inconsiderate way.
C. Timorous. Easily frightened, lack of confidence and often avoid taking risks.
D. Loquacious. Talkative person who finds it difficult to listen.

31. Uncertain,disorder,tyrannical,dejected

A. Uncertain. Doubtful and lack of confidence.
B. Disorder. Messy and disorganized.
C. Tyrannical. Compulsively takes control of situations and/or people, usually telling others what to do.
D. Dejected. Skeptical, not easily persuaded or convinced, suspicious.

32. Sluggish,obstinate,show-off,doubtful

A. Sluggish. Slow to get started, needs push to be motivated, doesn't often act or think quickly, too much of a bother.
B. Obstinate. Refusing to obey or comply, determined to exert his or her own will, not easily persuaded
C. Show-off. Needs to be the center of attention, wants to be watched.
D. Doubtful. Disbelieving, questioning the motive behind the words.

33. Loner,lord over others,lazy,loud

A. Loner. Requires a lot of private time and tends to avoid other people.
B. Lord Over Others. Manipulative, doesn't hesitate to show that he is right or is in control.
C. Lazy. Not productive, sluggish and often evaluates work or activity in terms of how much energy it will take.
D. Loud. A person whose laugh or voice can be heard above others in the room.

34. Vindictive,restless,reluctant,reckless

A. Vindictive. Revengeful in spirit; inclined to seek vengeance.
B. Restless. Likes constant new activity because it isn't fun to do the same things all the time, lacks of the power of concentration or attention.
C. Reluctant. Unwilling or struggles against getting involved.
D. Reckless. May act hastily, without thinking things through, generally because of impatience.

35. Compromising,critical,cunning,changeable

A. Compromising. Easily give in, even when right, in order to avoid conflict.
B. Critical. Constantly evaluating and making judgements, frequently thinking or expressing negative reactions.
C. Cunning. Sly, one who can always find a way to get to the desired end.
D. Changeable. A childlike, short attention spans that need a lot of change and variety to keep from getting bored.


Thanks for replying answer.

ws

--------------
as JEDI, we cant be in love, we pursue others to be loved

60.48.18.:-)

salsham
Ahli Setia
39. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 07:16:12 pagi    [Edit]
satu yg paling aku ingt cikgu aku ckp...

think in english!

--------------
diammmmmmm......Barisan depan!!!

211.25.50.:-)

dPJ
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 05hb Oktober 2005, 06:09:30 pagi    [Edit]
ada yg cadang kata rajin2 la menghafal perkataan dan penggunaannya
kurang2 10 perkataan sehari

219.94.53.:-)

maz3d
Ahli Produktif
41. Dihantar pada 27hb Oktober 2005, 2:36:30 ptg    [Edit]
tuan umah sambung la lahi topik ni bagus utk yg saper x mahir .....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.107.:-)

aliyna
Ahli Aktif
42. Dihantar pada 17hb November 2005, 08:43:33 pagi    [Edit]
Pengalaman liyna...

Sekolah rendah
- sekolah rancangan khas
- dpt cikgu chelva yg mmg best cara penerangan dia
- Written excellent, tapi bercakap.. fail.....

Sekolah menengah
Masuk Sultan Ibrahin Girls' School JB masa form 1
First day perhimpuan 100% in English!!!
Satu haprak acik tak paham... sedey gila..
bila tetiba org angkat tgn... tanye la diorg apsal angkat tangan..
diorg tanye awak tak dengar ke... ha'ah tak prasan
PADAHAL AKU TAK PAHAM SATU SEN PUUNN...

Motivasi
- dek kerana peristiwa tu liyna amik inisiatif sendiri..
- start baca buku cinderella la... Snow White.. sebab level tinggi sket liyna dah tak paham...
- pastuh mintak ayah ibu tukar paper kat rumah from Berita Harian to NST
- carik kwn2 yg nak speak in english..
- dikurniakan allah kawan yg baik yg baru balik darik UK, yg kalau grammar salah dia cepat2 betulkan...
- from ladybird books, upgrade to nancy drew, sweet valley high.. sweet dreams and finally the encyclopedia
- Jangan tak tau... OXford dictionary tuh sentiasa kat tgn... baca/hapal dictionary tau... pergh!!! itu dulu la... skarang tak kuasa.. shift-f7 kat microsoft word tuh jek....

Takde sapa motivasikan liynapun... seme darik diri sendiri yg nak maju
nak seribu daya .. taknak seribu dalih...

chayyo!!

* Mesej ini telah disunting oleh aliyna pada 17hb November 2005, 08:45:27 pagi

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Mann70
Ahli Produktif
43. Dihantar pada 14hb Disember 2005, 8:50:32 mlm    [Edit]
Subject: MSABA : SMART ENGLISH CLINIC 18-19 Disember 2005

----------------------------------------

Assalamu'alaikum

Iklan utk/demi anak-anak :
---------------------------------------------------
5 minit bersama kami mereka akan jatuh cinta
dan menjadi sangat berminat dalam B.Ing hingga
ke akhir hayat dan memperolehi'A'di semua
peringkat 3 jam bersama kami mereka past! akan mampu
dan boleh menulis serta mencipta ayat-ayat
BAHASA INGGERIS tanpa kesalahan. Meperolehi Secret Keywords,doa-doa dan petua-
petua cemerlang B.lng. Pertambahan VOCABULARY melebihi 1000
patah perkataan. Sekiranya anak-anak anda tidak improve wang
akan dikembalikan double INSYAALLAH !!!

Ingin tahu lebih lanjut ?
layarilah http://www.masjidbangsar.org/

202.186.140.:-)

akuadalahaku
Ahli Setia
44. Dihantar pada 17hb Disember 2005, 4:48:25 ptg    [Edit]
adeh panjangnyer
tak larat den nak membaca
tak pa
den baca slow2
ehehe thanx

--------------
http://www.mypolycampus.net

219.95.39.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005