Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 1hb Safar 1436 @ 24hb November 2014, 05:49:28 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2
Dihantar oleh Salindah : Untuk Ibu Hamil dan Lahirkan Anak Pintar, Cergas, Cerdas & Bijak..Insya Allah
LeiLa04
Ahli Interaktif
1. Dihantar pada 30hb Januari 2005, 6:36:48 ptg    [Edit]


Jadikanlah saat-saat mengandung anda dengan rasa bertenaga dan mudah bersalin, cukup bertenaga dan anak yg dilahirkan cerdik pintar, cergas, kuat tulang & gigi.





SET LENGKAP SALINDAH

Pengambilan salindah sepatutnya dari 12 minggu hamil, tetapi masih sempat mengambil set lengkap walaupun kandungan sudah 24 minggu.

Apa tujuan anda makan salindah?

1. Jika ingin lahirkan anak pintar, cerdas, kuat tulang & gigi, keletah, comel, & cantik kulit..mulakan dengan B1,B2 & B3

2. Jika anda makan salindah bertujuan untuk bersalin mudah ambil B4, B5 & B6

3. Jika ingin kebaikan sebagai seorang wanita, kembalikan kewanitaan anda, sihat tubuh badan, cergas, bertenaga ambilah Set Lepas Bersalin

dan

4. Jika anda memilih kesemuaan pilih set Lengkap Salindah.


--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
2. Dihantar pada 30hb Januari 2005, 6:37:45 ptg    [Edit]
Cara makan Salindah

1. Tuangkan tablet ke dalam tudung botol, terus letak atas lidah dan kemam sehingga larut.
2. Jangan sentuh dengan tangan
3. Berpantanglah dari kopi(minuman berkafein), cili, kari, makanan berempah sekurang-kurangnya sebulan sebelum dan selepas bersalin.
4. Jangan simpan didalam peti ais dan jauhi dari barangan elektrik
5. jangan gunakan sudu besi.

Produk Kandungan Masa Penggunaan Cara Pengambilan/ Penggunaan
Dari 3 bulan hingga bersalin:
B1 336 biji mulai 3 bulan(minggu 12) 4 biji 2 kali sehari-makan hingga habis
B2 120 biji mulai 6 bulan(minggu 24) 2 biji 2 kali sehari-makan hingga habis
B3 336 biji mulai 7 bulan(minggu 28) 2 biji 2 kali sehari-makan hingga habis
B4 30 biji 4 minggu seblm dijangka bersalin 1 biji sehari- makan sehingga bersalin
B5 84 biji 2 minggu sebelum dijangka bersalin 2 biji 3 kali sehari- makan sehingga bersalin
B6 30 biji 1 minggu sebelum dijangka bersalin 1 biji sehari (Bila sakit, ambil 1 biji setiap 15 minit)

Selepas bersalin:
L7 30 ml penggunaan luaran basahkan kapas, lekap pada luka dan pusat bayi
L8 30 biji mulai 5 jam selepas bersalin 1 biji setiap jam -makan hingga habis.
jika melalui pembedahan,makan hari ketujuh
L9 16 biji mulai dari hari ke 2 bersalin 1 biji 4 kali sehari
L10 96 biji mulai dari hari ke 6 bersalin 2 biji 3 kali sehari
L11 220 ml mulai dari hari ke 7 atau diminum
selepas sehari makan L10 2 sudu 3 kali sehari sebelum makan
L12 96 biji mulai dari hari ke 21 atau selepas habiskan L10 2 biji 2 kali sehari- sehingga habis


--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
3. Dihantar pada 30hb Januari 2005, 6:38:23 ptg    [Edit]
Peringkat Sebelum Bersalin



B1 336 biji mulai 3 bulan(minggu 12) 2 biji 2 kali sehari-makan hingga habis

Membekalkan zat besi mudah hadam untuk wanita hamil, mengurangkan muntah, loya serta alahan, membantu tumbesaran tian, mencegah demam, batuk, selesema, sejuk-sejuk, sakit kepala, sakit gigi dan lain-lain. B1 juga akan menghilangkan kesan jatuh atau rebah di samping melancarkan aliran darah agar terhindar masalah tersimpul urat kaki dan menghilangkan lesu

B2 120 biji mulai 6 bulan(minggu 24) 2 biji 2 kali sehari-makan hingga habis

Membekalkan zat untuk tumbesaran tian, menguatkan tulang dan membina otak tian, di samping menambah darah serta selera makan. B2 juga dapat menghilangkan sengal tulang dan kebas kaki tangan, mencegah serangan sejuk dan sakit gigi dan osteoporosis.

B3 336 biji mulai 7 bulan(minggu 28) 2 biji 2 kali sehari-makan hingga habis
Memberi zat untuk pembinaan saraf dan otak anak. Menghilangkan masalah takut, cemas dan bimbang. Mencegah simpul biawak atau krem betis. Mendatangkan ketenangan bagi menghadapi hari bersalin.

B4 30 biji 4 minggu sebelum dijangka bersalin 1 biji sehari- makan sehingga bersalin
Istimewa untuk mengawal alamat palsu, menghilangkan sakit urat dan otot di samping mengurangkan sakit semasa melahirkan. B4 juga akan memudahkan kelahiran bayi dan menghilangkan rasa takut dan cemas pada bakal-bakal ibu.

B5 84 biji 2 minggu sebelum dijangka bersalin 2 biji 3 kali sehari- makan sehingga bersalin

Remedi ini melanjutkan tindakan B4, mengendur dan menganjalkan otot pencerut saluran peranakan dan memberi daya teranan labour sewaktu bersalin.

B6 30 biji 1 minggu sebelum dijangka bersalin 1 biji sehari (Bila sakit, ambil 1 biji setiap 15 minit)

Berguna untuk menguatkan teranan, menolong mengurangkan sakit sewaktu bersalin, mempercepat dan mempermudahkan kelahiran, membuka luas saluran peranakan dan mengurangkan sakit selepas bersalin.


--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 30hb Januari 2005, 6:39:50 ptg    [Edit]
Sesuai untuk bayi berumur sehari hingga 3 tahun, mengelakkan sembelit.

Susu Bio Lac



KETERANGAN :

Merupakan susu yang dipasteur mengandungi kombinasi khas garamtisu biokimia yang diformulasikan oleh Prof. Dr. Azizan Ismail. Membantu pertumbuhan dan perkembangan fizikal, emosi dan sahsiah bayi dan kanak-kanak.

KEISTIMEWAAN:

1. Kesuburan, pertumbuhan & pengembangan fizikal, emosi & mental
2. Kecerdasan & kecergasan
3. Mencegah deman, selsema, batuk & ruam
4. Menyihatkan rambut, kuatkan gigi & tulang
5. Membuang toksin dlm badan
6. Membaikan penghadaman baby & percernaan(terutama sembelit)
7. mengurangkan ragam tangis & mudah menjaga.

500gram : RM19.90 setin

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
5. Dihantar pada 31hb Januari 2005, 6:28:11 ptg    [Edit]
CERAIAN SALINDAH & LAIN-LAIN KEGUNAAN


jika..ibu2 tidak menghabis salindah dlm tempoh hamil, jgn dibuang...boleh dimakan utk kegunaan lain, spt dibawah :

B1 Memberi zat besi mudah hadam yang diperlukan oleh setiap ibu mengandung.

Lain-lain kegunaan : Demam, selesema,batuk, terpukul lebam, bengkak sendi, radang-radang, luka (hancurkan B1 tabur atas luka), berdarah, pecah penjarum, muntah, sakit kepala, sakit gigi dan tambah darah untuk orang yang pucat.

B2 Untuk tumbesaran tian, menguatkan tulang dan membina otak tian.
Lain-lain kegunaan : Kurang selera, tambah darah dan sakit dalam tulang.

B3 Untuk pembinaan saraf dan otak anak serta mencegah simpul biawak.
Lain-lain kegunaan : Payah tidur, pelupa, malas dan takut-takut.

B4 Memperbetulkan kedudukan bayi, menghilangkan alamat palsu, mengendur dan menganjal otot-otot pencerut kawasan saluran peranakan untuk memudahkan kelahiran bayi.
Lain-lain kegunaan : Masalah meroyan lama, senggugut, sakit kepala berdenyut.

B5 Remedi ini melanjutkan dan menolong tindakan Item B4. Memberi daya teranan labour sewaktu bersalin.
Lain-lain kegunaan : Tiada.

B6 Menolong mengurangkan sakit sewaktu bersalin, mempercepat serta menguatkan daya teranan dan memudahkan keluarnya anak.
Lain-lain kegunaan : Bengkak sendi jari, senggugut, keputihan (leukoria) dan memulas dalam perut

L7 Remedi cecair bagi menyembuhkan luka dan jahitan dengan cepat. Boleh digunakan sebagai sapuan di bahagian pusat bayi.

Lain-lain kegunaan : Luka, calar, dibuat basuhan dan kompres.

L8 Membantu mengurangkan rasa sakit-sakit, menghentikan darah dan mencegah sakit meroyan.

Lain-lain kegunaan : Sakit kepala berdengap, demam garing, sakit bila menelan, batuk, bisu sedang menjadi, sakit mata merah, darah hidung, meracau dan menjerit.

L9 Menghilangkan sengal selepas bersalin dan bisa-bisa, membetulkan urat-urat yang putus dan menyusun semula alat peranakan.
Lain-lain kegunaan : Lebam, terpukul, kesan terkehel, bisul, lemah badan, sakit pinggang, sakit kesan angkat berat, mulut/nafas busuk, letih lesu, tambah tenaga, hidung berdarah, cirit berdarah memulas, suara parau banyak cakap, mimpi gerun kisah kematian.

L10 Mempercepatkan rahim dan saluran peranakan mengecut semula.

Lain-lain kegunaan : Kuatkan gigi longgar, kuatkan umbi rambut dan kulit pecah.

L11 Tonik istimewa untuk memanaskan tubuh, menambah selera, membaiki penghadaman dan pembuangan najis.

Lain-lain kegunaan : Boleh digunakan sebagai tonik biasa untuk seisi keluarga.

L12 Menjaga kesihatan ibu selepas bersalin agar sentiasa sihat dan segar. Memulihkan alat perkelaminan.

Lain-lain kegunaan : Sebagai tonik khusus untuk wanita dan masalah-masalah pada wanita.

--------------

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
6. Dihantar pada 31hb Januari 2005, 6:29:16 ptg    [Edit]
Rawatan cara Homeopati merupakan rawatan yang selamat dan tidak memberi apa-apa kemudaratan kepada ibu mahupun bayi kandungannya kerana ubat-ubat Homeopathi adalah yang serasi dengan tubuh badan manusia. Dadah tidak digunakan dalam sebarang perubatan Homeopati. Sebab itulah seseorang ibu yang mengandung adalah dilarang mengambil sebarang dadah untuk mengurangkan kesakitan waktu bersalin kerana ia boleh mengancam nyawa bayi yang dalam kandungan bahkan ibu itu sendiri.


Selain daripada rawatan Homeopati ibu-ibu yang sedang hamil digalakkan memakan makanan yang mengandungi banyak zat seperti; protein, kalsium, phosphorus, zat besi, asid folic, vitamin C dan D, kerana ia akan membantu memudahkan proses bersalin di samping membantu pembinaan otot-otot tisu, tulang, gigi dan pertumbuhan darah bayi dalam kandungan. Ibu-ibu juga dinasihatkan membuat sedikit sebanyak senaman di peringkat permulaan hamil kerana ini akan melembutkan otot-otot di beberapa bahagian tubuh mereka yang kemudian akan memudahkan mereka bersalin.


Akhirnya segala bentuk fikiran negatif seperti rasa cemas dan takut dalam menunggu saat-saat melahirkan, jangan sekali-sekali dibiarkan menguasai fikiran. Tenangkan fikiran dan perasaan serta kuatkan semangat, kerana dengan ini juga menolong seseorang ibu itu bersalin dengan mudah, cepat dan selamat.

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
7. Dihantar pada 01hb Februari 2005, 6:00:09 ptg    [Edit]
AMALAN UTK WANITA MENGANDUNG

Ketika wanita sedang mengandung, maka ia WAJIB mengerjakan sesuatu yang diperintah oleh Allah SWT. Selain daripada mengerjakan amalan WAJIB, para ibu ( bakal ayah ) digalakkan melakukan amalan berikut.

+ BANYAK BERTAUBAT
+ MENUTUP AURAT
+ BANYAK MEMBACA AYAT-AYAT SUCI AL-QURAN
+ Membaca surah Al-Fatihah dan ayat Kursi
+ Membaca surah Yassin hingga akhir
+ Membaca surah Al-Taubah hingga akhir
+ Membaca surah Yusuf hingga akhir - agar memperolehi anak yang soleh, sihat, cantik dan sempurna. Insya-Allah.
+ Membaca surah Luqman hingga akhir - agar memperolehi anak yang taat.
+ Membaca surah Maryam hingga akhir - agar memperolehi anak yang sabar dan taat.
+ Membaca surah An-Nahl, ayat 78
+ Membaca surah Al-A'raf, ayat 189

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 12:31:30 tghari    [Edit]
Leila atau sesiapa yg pernah mkn salindah ni, masa anak dlm kandungan tu aktif tak. Bukan apa kalau nak compare ngan dulu, kali ni mmg anak aktif sgt. Boleh dikatakan setiap masa berkungfu kat dlm ni kalau tengah drive tu mau terbrek saya dibuatnya.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

cha
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 12:33:03 tghari    [Edit]
Yusmar
Anak cha, bukan setakat masa dlm perut jer baby aktif, bila dah kuar, lagi ler aktif yusmar...

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

yusmar
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 12:39:12 tghari    [Edit]
Ye ke jadi kiranya normal lah. Nampaknya lepas ni x sempat pakai halle pun mak dah kuruslah !.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
11. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 5:09:27 ptg    [Edit]
Yusmar ~ betul kata cha tu...memang dalam perut aktif..side kick sana sini...di luar pun sama..lasak , aktif, memang cepat berjalan & berlari..ini salah satu kebaikan salindah..anak salindah tak reti dok diam...dari segi fizikal & mental.

Tambahan lagi, tulang depa memang kuat..sbb tu terasa sgt...dan leher anak seminggu lepas lahir pun dah bleh tegak...yusmar perati betul2...perbezaan anak bila makan salindah...


memang seronok...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
12. Dihantar pada 21hb Februari 2005, 11:24:32 mlm    [Edit]
kasi up je..tolong kengkawan..

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

218.111.181.:-)

yusmar
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 11:06:42 pagi    [Edit]
Leila, B6 tu mkn setiap 15 minit bila dah rasa sakit kan?. Tapi dlm keadaan masa tu rasanya susah gak nak mkn lebih2 lagi dlm labour room. Kwn saya pernah cakap dia genggam ubat dlm tangan masa kat dlm labour room. Apa cadangan atau macamana dulu leila ambik sbb rasanya susah gak nak tuangkan dlm tudung. Pesan gak kat hubby tapi takut dia lupa plak.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
14. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 12:23:13 tghari    [Edit]
Yusmar ~ berdasarkan pengalam leila, B6 beri pd asben masuk poket dia masa kat hospital, sbb memang asben tunggu sekali sejak anak pertama...so kita yg sakit ni memang tak ingat dah kan...dia lah yg kena diharap & harap boleh diharap lah...

masa anak pertama tu banyak juga makan sbb tempoh lama jugak tapi anak ke-2, sejak ada tanda darah sikit & contraction 5 minit sekali baru leila makan....tempoh nyer kejap je....so sempat makan 2 biji je...itu pun makan kat hospital takut beranak dlm keta.

so bila ada tanda darah, air or contraction kerap 5-10 minit terus gi hospital, make sure B6 dah masuk dlm beg bersalin or handbeg.

bila due?..sedang makan B4 kan?

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 09:30:20 pagi    [Edit]
Nasib baik leila cakap sbb mmg terlupa langsung nak masukkan B6 tu dlm beg. Beg mmg saya dah siapkan bukan apa takut terlupa. Kalau macam tu kena ingatkan husband kerap kali lah sbb apa takut dia lupa.

Saya punya due 21/4, sekarang ni masih makan B3 dan B4 tu belum mula lagi.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
16. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 10:12:54 pagi    [Edit]
Yusmar ~ ingat, kalau tanya leila mesti pesan siap2..nanti kelam kabut lupa lak salindah...ada gak yg lupa bawak L8..kena bubuh gak dalam beg...sebab makan selepas 5 jam lepas bersalin dah start makan/kemam dalam mulut 1 biji setiap 1 jam. ....ramai yg lupa 2 brg ni...B6 & L8....tolong masuk sekali.

tapi yusmar selalu awal kan..walaupun cam ada 2 bulan..tapi mungkin 1 bulan setengah je lagi...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

cha
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 10:30:36 pagi    [Edit]
yusmar
dulu cha start makan b6 bila kuar tanda... tapi memang takda sakit... so pegang je la botol b6 tuh masa lam keter sampailah masuk labour room...

masa kat labour room, nurse yg tolong tuangkan dan kasi cha makan... hehehe coz masa tu hubby sibuk uruskan registration.. bila hubby masuk labour room, cha dah time nak push baby... (kul 8 masul labour room, kul 8.30 dah selamat)

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

yusmar
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 12:35:48 tghari    [Edit]
Amboi! Cha cepat nya dah bersalin kiranya 1/2 jam je. Kalau cam tu xleh mkn awal sgt lah kalau perjalanan jauh lagi. Thks for sharing.

Cuma takut apa sbb ke2 yg lepas x turun tanda. Yg pertama tu mmg sakit tapi yg ke2 tu x sakit tapi pegi checkup dan terbuka. Lepas pecahkan air ketuban baru sakit. Kiranya time tu lah kena mkn kalau x turun tandakan?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
19. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 1:05:40 tghari    [Edit]
yusmar ~ kalu makan salindah sbb tu leila pesan...ada tanda terus ke hospital....memang betul leila pun bersalin..dari contraction 2 minit tu..ke bersalin 30 minit...tempoh sakit sgt + push tu 13 minit...duduk mengadap jam...memang cepat sgt...push tu ingat lom kluar...rupanya sudah...masa anak ke-2 terasa sgt mudah sgt bersalin..sakit yg bagai tercabut nyawa tu begitu kejap le...

hinggakan tak ingat camner sakit...kejap sgt...dah tengok baby boy...terus gembira..langsung tak sakit....happy + sihat + bertenaga...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 23hb Februari 2005, 4:53:28 ptg    [Edit]
Sekali dengar macam tak caya plak. Patutlah hari tu adik ipar baru sakit pegi klinik 1/2 jam lepas tu dah bersalin. Insyallah! saya ingat pesanan tu dan harap2 mudah cam leila dan cha cakap tu.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
21. Dihantar pada 24hb Februari 2005, 11:45:33 pagi    [Edit]
yusmar ~ sesungguhnya begitu lah ada...jika makan dari awal tu..becareful...jika yus pun seblom ni bersalin awal & mudah...dgn salindah lagi le....anak ke-3 lak tu...jalan semer dah ada..tunggu masa..buka dan cepat sgt terus 4/5 cm kalau makan B6...


--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
22. Dihantar pada 06hb Mac 2005, 3:17:52 ptg    [Edit]
Berminat minta ibu ibu yg dah bersalin memberi testimoni, terutama yg ada darah tinggi, kencing manis, uri dibawah, bleeding dan salindah banyak membantu.

kalau tak nak citer sini bleh email to : leilasamad@yahoo.com

kalau ada gambar anak pun bagus..masukkan sekali..

TQ

http://anakpintar.biz/

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
23. Dihantar pada 14hb Mac 2005, 1:30:13 tghari    [Edit]
..up topik..

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

cikwan
Ahli Aktif
24. Dihantar pada 14hb Mac 2005, 4:56:42 ptg    [Edit]
nak tanya la.. salindah tu berapa ek satu set. mahal tak??

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

cipin
Ahli Baru
25. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 10:15:45 pagi    [Edit]
assalamualaikum..

cipin nak cerita kisah benar....

cipin skarang mengandung anak ketiga.. masa 1st n 2nd baby tu berat cipin naik memang banyak giler.. tak normal langsung.. mungkin sebab gen kot pasai doktor pun dah tak heran skali cek naik 5-6 kilo.. but alhamdulilah tak de kencing manis or darah tinggi... 1st baby gain weight 26 kg...masa nak deliver tu dah 86kg... pas tu pas branak diet sakan turun balik 60kg ..pas tu ngandung balik naik sampai a day before labour timbang 90.6kg... mmg rasa macam smua tpt timbang kat rumah dah tercabut spring sebab berat sangat....pas tu skarang sbelum ngan yang ketiga ni dah turun balik berat ke 64kg...(tak sempat nak turun habis dah ngandung balik..terbabas..terbabommm)

Cipin try mkn Salindah makan mcm biasa masa ngan (cipin mmg tak pantang masa ngandung smua bedal...) alhamdulilah dah nak masuk 7 bulan cipin baru naik 9 kilo... sampaikan dr yang dah biasa ngan 2 anak yang lain terkezut....pasaipa naik tak banayak.. maybe utk stengah org 7 bulan 9kg tu dah banyak but cipin dulu 7 bulan tak mainlah below 10 hampir ke 20kg adalah..

So itu jelah testimoni yang cipin dapat bagi.. yg lelain tu biasa kot sbb before this mmg cipin consume byk vitamins so anak mmg sihat n kuat.. but hopefully yang ni lebih baiklah...TQ so much kak leila yer...

202.185.105.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
26. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 10:43:35 pagi    [Edit]
cipin ~ terima kasih, jika boleh beri nama penuh & kat mana u tinggal, bleh masukkan dlm website kak leila. Kalau ada gambar lagi bagus.
Mudah-mudahan cipin rasa perbezaan bila anak dah lahir nanti. ANak salindah & bukan salindah. Memang berbeza. So sekarang menunggu kelahiran anak ke-3 ye?

cikwan ~ harga Set Lengkap Salindah RM370..pos laju FREE + hadiah beg sekolah. JIka nak harga lebih murah @ diskaun PM/email kak leila. Insya Allah boleh membantu.

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 09:53:27 pagi    [Edit]
Testimoni...... Insyallah lepas bersalin nanti baru boleh cerita sepenuhnya.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

hazdi
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:02:15 pagi    [Edit]
leila04,

anak kedua dan ketiga saya makan set lengkap salindah.

anak kedua,

mmg cergas, cepat belajar apa yg kita ajar, bijak, petah.


anak ketiga,

mcm abg dia (no 2) tapi baru amik permulaan ajer....tahap kecergasan mmg bleh nampak


testimoni saya plak.

berat badan tak naik banyak w/pun makan tak control keseimbangannya
awal mengandung kurang loya compare dgn yg 1st
sakit bersalin 1 - 1 1/2 jam, push 3-4 kali
lepas bersalin 2 hari dah bleh duduk tegak (jahitan bawah)
nak buang air besar lepas bersalin cukup mudah
jahitan bawah cepat baik kurang dari 1 mg
badan mmg terasa selesa dan happy mood

muka nampak ceria dan berseri (org cakap masa jumpa baru lepas 44 hari)

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

yusmar
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:19:33 pagi    [Edit]
Leila, adakah bagi pesakit yg mengidapi thalasemia minor boleh ambil salindah.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

qisttina
Ahli Baru
30. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:03:10 pagi    [Edit]


hi k.leila. pekabar? kita dah start keje dah...
sedih nak tinggalkan baby kat nursery
pagi tadi dia ingat kita nak bawak dia g jenjalan siap gelak2 lagi.
nak citer pasal pengalaman bersalin. 13hours in pain! byk turun darah.
sakitnya mcm ingat dah x panjang umur!
salindah nie maybe berkesan keatas baby but not on me.
baby umur seminggu dah bole angkat kepala. tulang dia very very strong!
i compare with my friend's daughter anak dia lembik lehernya but my baby dokong mcm budak umur 6mths. sebulan dah pandai tolak kaki sampai dia bole bergerak jauh

60.48.82.:-)

cha
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:08:15 pagi    [Edit]
quote:
tulang dia very very strong!
baby salindah cha pun camtu... very2 active and strong... even girl... tapi... lasaknyerrrr.... beza ngat ngan kakak2 dia yg bukan baby salindah...

tangan ngan kaki dia kuat tul... coz dia gemar ngat memanjat grill pintu/balcony, cha biarkan jer dia bergayut sampai 1/2 jam pun dia tahan... yg tak tahannyer kita... dia slumberland jek..

--------------
SALINDAH, EXAMO mishaemy@yahoo.com

161.142.141.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
32. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 4:47:49 ptg    [Edit]
hi kak leila...
saje nak menyelit kat sini.... nyampuk apa yg patut...

pengalaman sha bersalinkan anak salindah lebih kurang citer Qistina...sha turun darah dgn banyak dan ada komplikasi sewaktu bersalin,rahim koyak tapiii...sakit nak bersalin tu tak lama...lebih kurang 3-4 jam saje.walaupun anak pertama@kedua...apa yg buat sha hepi,tak sampai seminggu baby boleh tegakkan kepala...seronok nye.. pastu lasaknya..tuhan je yg tau...tak boleh berbedung...tidur cam org dah besar padahal awak tu baby lagi...

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
33. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 08:51:39 pagi    [Edit]
terima kasih hazdi, aida,ashsha untuk testimoni anda...harap bleh PM leila utk beri nama penuh...(jika sudi)..utk masukan dlm website...

sebagaimana semalam ada org call, but sori nama tak clear bertanya pasal turun darah, jarang dengar memang semalam baru dapat tau, tapi yg heran kenapa kes turun darah ni dapat komplen dari org yg bersalin di Pusat Rawatan Islam sahaja...(PUSRAWI & az-zahra)??..jika betul mereka nak buat kajian atas salindah, dipersilakan...buat masa ini tiada complaint dari hospital lain..termasuk Hospital Kerajaan .. jika ada siula maklumkan..

hmmm...walau apa pun leila akan merujuk Kepada Doktor Azizan atau Puan Hamsiah...utk komen mereka..Insya Allah bila dapat jawapan leila akan letakkan disini.

walau apapun Allah jua yg mengizinkan kami cuma membantu & anda berusaha...yg lain terserah pada Allah untuk menentukan..wallahualam..

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

dikme
Ahli Setia
34. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 09:43:21 pagi    [Edit]
Leila04,

ubat cecair yg lepas bersalin tu kalau ikutkan tak termakan selalunya tak pernah abis buang gitu je apa isi kandungannya?

61.6.47.:-)

hazdi
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 11:04:46 pagi    [Edit]
kalau tak silap nama ubat cecair tu L7, rasanya ala2 jus buah kurma.....

suka minum sbb badan rasa segar dan nak buang air besar mmg mudah....

tapi biasanya tak abis pun.....

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

61.6.163.:-)

cikpa
Ahli Setia
36. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 1:53:12 tghari    [Edit]
leila,

cikpa dah ambik B1 & skang ni tgh ambik B2. cikpa beli dr dealer kat tempat cikpa - beli asing2 la. kalau cikpa nak beli L7 sampai L12 boleh ke?? ada special price tak??

--------------
h/p: 012-5901227 cikpa77@yahoo.com.my ym: cikpa77

60.48.54.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 02:06:25 pagi    [Edit]
kak leila...kalau akak nak masukkan nama sha dlm laman web akak,silakan...sha lagiiii sudi

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

61.6.58.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
38. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 08:33:31 pagi    [Edit]
cikpa ~ boleh takde masalah..PM or email kak leila..bab harga, Insya Allah boleh membantu..beli asing2 jauh lebih mahal...jika beli L7-12..memang kira Set lepas bersalin...harga tak jadi masalah.

sha ~ boleh aje...memang dia alu-alukan...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
39. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 08:36:38 pagi    [Edit]
dikme ~ tonik L11 tu jika tak habis atau sesiapa nak makan pun boleh...ia penambah selera makan, untuk tenaga & kesihatan dalaman wanita...sayang jika dibuang...cam mak kak leila suka minum tonik tu...

begitu juga ubat salindah yg lain..baca kegunaan lain salindah..ada disertakan masa pembelian juga dalam buku kecik tu...

banyak kebaikan homopati...salindah ini bukan sahaja untu ibu hamil & lepas bersalin..seisi keluarga boleh makan...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 10:33:15 pagi    [Edit]
Leila, soklan saya tu ......?

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
41. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 11:36:57 pagi    [Edit]
yusmar ~ sori..ingat dah reply sms dah cukup....memang salindah boleh membantu...jika minor takde masalah besar...cuma seperti yg leila minta tanya. samada dia ambil ubat penambah darah atau tidak, masuk darah secara mingguan atau bulanan..atau tiada langsung...sbb dah baik...nak kena tahu detail juga.

Jika dia dah recover, so memang tiada masalah.

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
42. Dihantar pada 18hb Mac 2005, 2:12:04 ptg    [Edit]
Bukan apa sekurang2nya dpt kita berkongsi kebaikan salindah bersama kat sini. Sesetengah tu x terfikir atau tak tahu walaupun ada penyakit masih boleh makan.
Mmg dia ada tambah darah.

Terima kasih......anak dah sihat?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
43. Dihantar pada 19hb Mac 2005, 2:08:59 ptg    [Edit]
yusmar~ Alhamdulillah..makan ubat doktor + NUFERA..lekas tindakbalas..walaupun selsema & batuk...Alhamdulilah....dah boleh tidur lena...nak bagi makan Asmakur payah sikit, dia suka pegang dgn tangan...so hilang pula khasiat ubat...

Jika nak share lebih leila akan dptkan info lanjut, nak call Dr.Azizan or Pn. Hamsiah pun tak sempat, keje banyak sgt...

Insya Allah next nak call juga....nak menjawap kemusyikilan mereka dgn terang.


--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
44. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 10:49:01 pagi    [Edit]
Leila, B3 dan B4 tu boleh kemam sekali ke?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
45. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 1:58:10 tghari    [Edit]
Yusmar ~ tak digalakkan...kalau boleh abiskan B3 tu, bila dah abis makan B4, berturut takpe jgn masuk mulut sekali gus.

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
46. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 3:03:19 ptg    [Edit]
Nasib baik tak masuk sekali. Pagi saya mkn B3 mlm baru mkn B4. Sbb pagi x sempat nak habis. B3 tu mkn sampai bersalin ke?. Sbb x pernah miss pun tapi x habis2. B5 tu camne kena ikut betul2 ke, kalau terbersalin awal x dpt mkn lah ?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
47. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 5:40:46 ptg    [Edit]
Yusmar~ jika terasa bersalin awal, boleh awalkan makan..cam kawan leila yg penah citer dulu, patut due 14/4/05, so baru makan B4 tak sampai seminggu tad call dah dalam ward...kena tahan sbb pi check-up dah buka 2cm.

tak sempat langsung makan B5, leila call suh makan B6, tapi dia nak amakn bila contraction 5 minit takut tak cukup..sementara tunggu makan B5 je...

leila dah tengok perut dia cam bersalin awal..memang betul pun...takut dia salah kira tarikh...betul pun.

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

yusmar
Ahli Produktif
48. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 5:57:30 ptg    [Edit]
Kalau macam tu dah terbuka terus mkn B6 lah ye?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

LeiLa04
Ahli Interaktif
49. Dihantar pada 21hb Mac 2005, 9:28:15 mlm    [Edit]
yus~ jika ibu anak sulong mungkin boleh bila dah buka 3/4 cm or dah conntraction 5 minit sekali baru nak makan, tapi jika cam kita ni dah beranak 2x, so bila dah terbuka tu better makan le..dan SEGERA ke hospital...jgn berlengah lagi...atau pun turun darah or air...

--------------
PSD~DCL,SaLinDah, Examo, Jamu MakDara~0133838444~/YM:leilasamad~www.eKedai2u.com~PJ/Shah Alam~

202.188.127.:-)

cipin
Ahli Baru
50. Dihantar pada 22hb Mac 2005, 10:04:12 pagi    [Edit]
kak leila ni cipin nak tanya

smalam cipin pi check dah 26 minggu.. yang terkezutnya dr kata kepala baby dah turun dah.... dia kata pasal jalan banyak.. mmg pun tapi sesapa yang ada experience gitu?? mcm awal giler?? cipin mmg slalu branak awal mcm 38 weeks dah branak.. tapi skarang ni baru 28 weeks mlampau punya lama lagi... salindah pun baru je makan b2....

takutlah kan......

202.185.105.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru Muka 1 | Muka 2

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005