Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 24hb JamadilAkhir 1435 @ 25hb April 2014, 10:25:31 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Automotif  
(Pengendali : zacks)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Toyota : pendapat pasal kete Toyota
maz3d
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 3:42:17 ptg    [Edit]
hai....

saja nak minta pendapat pada sesaper yg dah pakai kete Toyota ni. Rasanya lebih sedap dari kete waja. Pastu kurang problem tak mcm kete waja. Ada ajer yg tak kene power window, handle pintu dan mcm2 lagi dengar dari kawan yg dah pakai. macam power window tu dah la mahal. satu pintu ajer kos dlm rm350+rm150 = rm500. tak boleh nak elak mesti akan kene sbb braket dia tu plastik bukan besi. ingat kalau ada rezeki lebih nak tukar Toyota pulak. byk kedai service kata kete Toyota ni kurang masalah.

* Mesej ini telah disunting oleh maz3d pada 25hb Januari 2005, 3:43:33 ptg

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.61.:-)

Crazyman
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 3:47:14 ptg    [Edit]
bang toyota byk jenis bang...

AE86?
SEG?
LEVIN?
TRENNO?
SUPRA?
LE?
COROLLA?
SE?
LANDCRUSER?
PRADO?

Tp saya syorkan abg beli Toyota AE86 tu....KING OF DRIFT!!..hahhahahHAHAHhahaha!

--------------
Get Back!!...Get Back!!...You Know Me LIke That..!!

202.129.171.:-)

dreamcatcher
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 5:45:17 ptg    [Edit]
wah.

corolla altis nampak menarik..
i rasa sesuai dengan u


--------------
http://peng-u.com | SAYA BERMINAT MEMBANTU ANDA BUAT DUIT MELALUI GOOGLE | http://peng-u.net

219.92.92.:-)

maz3d
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 02hb Februari 2005, 10:32:12 mlm    [Edit]
tak kisah jenis apa asalkan toyota. cuma nak tahu pengalaman org yg pernah guna. terutama kos maintenance.

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

210.187.136.:-)

Diana_ros
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 03hb Februari 2005, 08:36:45 pagi    [Edit]
den suka kereta toyota sebab berat,.......body tahan.........nak cari alat ganti pun mudah.

--------------
jadi ahli DXN call atau sms, no lama prepad hilang ni no baru 0132550879 / YM diana_tajuddin

203.106.195.:-)

maz3d
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 03hb Februari 2005, 1:45:06 tghari    [Edit]
Diana_ros:
pernah guna ker. model yg mana satu yer.

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.214.:-)

waja82
Ahli Baru
7. Dihantar pada 04hb Februari 2005, 01:31:46 pagi    [Edit]


saya pakai toyota dan satria. toyota corolla 1.6 se limited, tahun 1990. gambar takde la pulak hehe... keta tu dibeli pada tahun 1995 (keta 2nd hand)... harga mase tu dalam rm50k, skrang ni dalam rm24-25k kot...

nak cite pasal keta toyota ni, kalau nak dibandingkan dengan keta mesia, memang jauh sangat bezanya... keta toyota tak banyak ragam... pick-up pun memang best... maintenance nak kata mahal, tak jugak, nak kata murah pun tak jugak, sedang-sedang je... kalau keta mesia ni, barang murah, tapi keta kerap meragam... kalau keta toyota ni jarang meragam... tapi sekali meragam, duit nak kuar tu banyak sketla... tapi meragam die pun, satu dua barang je...

keta toyota saya masih lagi mengekalkan enjin standard (1.6 karburator)... mileage skrang ni dah hampir mencecah 500,000 kilometer... bodynya masih lagi anggun seperti dulu... tahun 2001/02, saya ade cat balik keta tu dengan mengekalkan cat asal... cat lama dah pudar...

kepuasan? tak dapat digambarkan dengan kata-kata... saya amat menghormati kereta saya dan sebagai balasannya ia tak pernah meragam teruk sepanjang saya menggunakannya... two thumbs up for toyota...

ade jugak niat di hati nak bertukar kereta ke toyota baru... tapi bila mengenangkan nilai sentimental value pada kereta tu... serta jasa-jasanya... tak jadi nak jual...

--------------
- semalam merupakan warna-warna yang perlu diadunkan pada hari ini untuk mencipta hari esok -

218.111.178.:-)

Diana_ros
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 04hb Februari 2005, 1:33:55 tghari    [Edit]
maz3d

pernah pakai toyota Le dah lama pakai toyota Le tapi dah ubah suailah enjen 1.6 kasi power sikit.........kira banyak diubah suailah memang kurang masalah sejak pakai bertahun-tahun memang saya sangat sayang kereta saya tu.........tapi tulah bila org dah pinjam kena pulak bawak laju.....terbang kereta saya tu hancur terus tapi orgnya bernasib baik selamat sebab body toyota tu kuat kalau kereta proton diaorg kata pesti kemek kat dalam tu........terbang beb lepas tu terbalik..........sebelum ni ada gak yg berminat dengan kereta saya tu cuma kitaorg tak nak jual sayang sebab kereta lama ............jadi tunggu klim insuran jelah.............suami pun pakai kereta jenis toyota juga tapi jenis lain..........ada kereta satu lagi proton iswara baru tapi kami buat sewa je, ..........saya memang nak cari kereta jenis toyota juga., yang tak tahannya nak cari enjin kereta mcm kerete dulu..........masa dulu saya beli RM4 ribu.......sekarang dah murah sikit kut. tapi memang saya tak nafikan walaupun toyota jenis kereta lama tapi tak banyak masalah, mcm body dia dah bertahun walaupun kena cuaca panas tak nampaklah mengelembung sana sini , berbeza dengan kereta proton.

* Mesej ini telah disunting oleh Diana_ros pada 04hb Februari 2005, 2:28:02 ptg

--------------
jadi ahli DXN call atau sms, no lama prepad hilang ni no baru 0132550879 / YM diana_tajuddin

202.188.75.:-)

webweb
Pengendali
9. Dihantar pada 04hb Februari 2005, 5:26:47 ptg    [Edit]
keter jenis toyota...
hmmm... bagi aku kalau keter jepun ni baiklah toyota.
setahu aku pun kat jepun toyota ni paling top. kat malaysia je honda ramai bebudak minat.
apa pun dari pengalaman aku, toyota ni mmg selesa bawak dia.
maintenance aku tak tahu sebab aku pakai keter company.
so apa-apa hal dia org yg hantar service.
anw kalau org bagi aku pilihan pilih kereta jepun aku ambik toyota.


--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

ajib
Ahli Interaktif
10. Dihantar pada 05hb Februari 2005, 4:24:47 ptg    [Edit]
bagus la kat malaysia nih dorang sibuk ngan honda
toyota tak glamer sangat pon tak per
nanti toyota murah skit...
then baru la dapat nak pakai
ha ha ha

akoo minat Starlet
tapi ramai sangat orang cakap
keta nih maintenance nye tinggi sangat...

mungkin ujung tgahun nih angkat supra kot...

ha ha ha

baca bole percaya jangan..

--------------
So What NiGGaH??

210.186.26.:-)

dreamcatcher
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 01:38:38 pagi    [Edit]
jib.

starlet ni ada jual lagi ke?
mana nak cari? minat gak.. heh heh

--------------
http://peng-u.com | SAYA BERMINAT MEMBANTU ANDA BUAT DUIT MELALUI GOOGLE | http://peng-u.net

210.187.136.:-)

eynda
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 11:38:38 pagi    [Edit]
Husband tengah plan nak beli Altis... . Sapa pakai Altis kat sini? Ok tak??

219.95.95.:-)

Melayu04
Ahli Aktif
13. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 11:46:01 pagi    [Edit]
dalam pengalaman beta menggunakan kete la......altis ni paling sedap antara semua jenis kete setarafnya.........maksud i 1.6 la.................tapi tak mampu la nak lawan engin honda............1.7.........berat lebih kpd honda lagi.....ikut susunan kira toyota altis 1.6......honda 1.7 dan nissan sentra............kete msia tak masuk pot ha....harap maaf

--------------
Hidup mesti mau.............melayu hari2 mau.......

218.208.224.:-)

zurina77
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 4:38:37 ptg    [Edit]
Aku suka VIOS.
Kaler hitam..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

202.161.129.:-)

webweb
Pengendali
15. Dihantar pada 07hb Februari 2005, 6:41:40 ptg    [Edit]
melayu04,
dah habis compare ke tu?
subaru Impreza, Peugeot 307 XS, 307 SW, 206cc, Alfa Romeo 147 Twin Spark,
tu semua 1.6 gak
err skoda ngan Ford pun ada gak 1.6

yang honda 1.7 tu honda civic 1.7 VTECkan? itu dia punya cc kurang berapa ratus je dari 1700cc wei.
keter lain below 1600cc civic VTEC ni tak salah aku 1668cc.
mana aci

* Mesej ini telah disunting oleh webweb pada 07hb Februari 2005, 6:51:08 ptg

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

merah77
Ahli Setia
16. Dihantar pada 08hb Februari 2005, 12:12:44 tghari    [Edit]
maz3d,

huhuhu.. dah nak tukau keta lain ka?.. hehe.. untung main ST kot.

dreamcatcher,

ko takmo turut serta ke ikut maz3d tukau keta?... main starlet turbo nak?..

--------------
Ingin Melabur Dlm Unit Trust?.. Pulangan Amat MENARIK!!.. Contact me for details.

202.188.178.:-)

Diana_ros
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 08hb Februari 2005, 3:23:16 ptg    [Edit]
mcm mana le org muda tak banyak minat honda sebab kebanyakan honda body dia cantik-cantik sikit tapi toyota ni kurang sikit tapi kalau di ubah suai barulah cun, kereta honda tak pernah bawak lah tak tahulah syok ke idak.

toyota jenis lama pun kalau bawak kena tukar enjinlah baru best, mcm den toyota Le dulu tu pun tukar enjin levin supercharges 1.6 baru le power sikit nak bawak, dah terbiasa bawak kerete jenis power bila bawak kereta biasa terkebil-kebil mcm tak laju je Lepas ni tak tahu nak beli kereta apa pulak.

--------------
jadi ahli DXN call atau sms, no lama prepad hilang ni no baru 0132550879 / YM diana_tajuddin

203.106.195.:-)

ajib
Ahli Interaktif
18. Dihantar pada 12hb Februari 2005, 01:35:52 pagi    [Edit]
dream catcher...

aritu sebelom raya
ade brader sebelah umah member akoo
dia kata nak jual starlet dia
dalam RM10k ke 12k
dia cakap ade member dia nak beli
sebelom tu akoo tengok keta tu ade la dalam 2 bulan tak gerak
sekali aritu akoo nampak dia tengah dok servis keta dia
dia kata tak susah nak jaga
keta dia tu dia beli dalam 12k kot
pastu buat bikin sume dalam 10k
dia cakap enjin turbo murah aje
1500 dah bole dapat
pastu bebaru nih
akoo tengok brader tu pakai keta tu hari hari
so...
dia tak jadik jual la tu
mungkin member dia tak jadi beli latu
sebab member dia nak beli keta tu ikut personal loan
kalau buat car loan mahal gile...

--------------
So What NiGGaH??

210.186.173.:-)

maz3d
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 15hb Februari 2005, 3:29:10 ptg    [Edit]
merah sysss.....

tak sangka boleh tahan jugak komen2 kat sini. jadi betul la, apa yg pomen2 kete kata yg kete toyota ni kurang masalah.

kita minat toyota Altis. kalau ada rezeki lagi lebih boleh try Camry pulak. yg penting selesa dan nampak umphhh......

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

218.208.192.:-)

dreamcatcher
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 16hb Februari 2005, 05:11:04 pagi    [Edit]
merah77:

heh heh.. kita main yg kecik-kecik je sbb nak support yang besor-besor ni.. ekeke..
ok sapa nak Altis, join la ST bersama maz3d - http://www.studiotraffic.com/index.php?refid=76383

jib :

ekeke.. punya la panjang citer..
aku ada denga gak tuhari kat sg buloh ada org nak jual dalam 14k
sekarang ni kalau nak kena cash je sbb loan sure dah takde nye..
eerm.. aku ingat susah2 tukau enjen jela kot

* Mesej ini telah disunting oleh dreamcatcher pada 16hb Februari 2005, 05:14:54 pagi

--------------
http://peng-u.com | SAYA BERMINAT MEMBANTU ANDA BUAT DUIT MELALUI GOOGLE | http://peng-u.net

210.187.136.:-)

azmans
Ahli Baru
21. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 6:06:31 ptg    [Edit]
macamana dengan UNSER?..
makan minyak kuat dak?
maintenance macamana?
apa beza unser baru dengan unser lama?

203.121.0.:-)

Mann70
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 17hb Februari 2005, 7:49:47 mlm    [Edit]
aku pernah gak pakai Toyota LE...
sejak beli sampai 2 thn dok abis duit repair dia je..tiap2 bulan ada je masalah dia..
last2 tak tahan aku jual gak...
tapi maybe sebab keta dah lebih 10 thn kot..

Altis 1.6 RM120K
waja 1.6 RM60K

kalau mampu apa salahnya..yg termampu pakai waja, takkan nak pakai altis yg cc nya sama dgn waja lak..

sedangkan vios 1.5 pun dah sama dgn waja 1.8..baik amik waja 1.8..body lagi mantap

abg ipar aku pakai Vios...baru ni adik ipar dia beli waja auto..
lepas test drive dia rasa nak tukar waja...sebab lagi sedap..
tu kata dia le...

Bayangkan kalau harga waja sama dgn altis, dah tentu spare part dia pakai yg import..tak de le masalah...

so kalau beli keta tak yah le compare dgn keta nasional....

kalau rasa takut dgn masalah power window, beli le BMW ke Merz ke, Audi ke...

setiap kereta ada masalah masing2..nama lagi jentera..

kalau mampu bayar RM1000 sebulan amik le altis..kalau mampu bayar RM650 sebulan, amik le keta nasional...

kat siam Altis hanya RM40K sahaja..apasal m'sia mahal sgt..

61.6.35.:-)

dreamcatcher
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 07:15:29 pagi    [Edit]
Mann70,

maz3d skrg guna waja 1.6X

boleh la masukkan kat Ahli Kelab Waja MDC
sementara dia masih guna tu..

* Mesej ini telah disunting oleh dreamcatcher pada 18hb Februari 2005, 07:18:33 pagi

--------------
http://peng-u.com | SAYA BERMINAT MEMBANTU ANDA BUAT DUIT MELALUI GOOGLE | http://peng-u.net

210.187.136.:-)

chemat
Ahli Baru
24. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 12:37:34 tghari    [Edit]
mann70;

TOYOTA di siam dijadikan teksi. byk di airport.
kalau kita nak merasa naik vios, altis atau camry, masa tu leee...

tapi interior thai-content....kita boleh nampak kekemasan dalaman yg agak plain, toyota di m'sia ni nampak lebih mewah....
kalau nak merasa kereta jepun yg murah, boleh ambil di Thai.

aku teringin juga nak sambar v-tech kat siam hari tu, harga dia murah macam wira saja....tapi leceh pasal rules and regulation antara m'sia-thai.

yelah....mewah tu pun subjektif juga...
syukur la dgn apa yg ada....

192.198.147.:-)

TJ_04
Ahli Setia
25. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 1:46:11 tghari    [Edit]
terigin nak pakai toyota supra twin turbo........pehhh.......

bila lah agaknya boleh pakai ni...............

--------------
be yourself!

219.95.165.:-)

Mann70
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 8:00:11 mlm    [Edit]
TJ

Maaf, bilangan mesej untuk 'TJ_04'
telah melebihi had yang ditetapkan


Apa daaa..tak pernah bukak ke PM..?

Tadi nampak seorg berkopiah dan seorg wanita (isteri) bertudung bawak Celica model baru plat WLX

perhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhhh...telan air lior den

61.6.35.:-)

TJ_04
Ahli Setia
27. Dihantar pada 18hb Februari 2005, 11:11:14 mlm    [Edit]
mann70,

...tak tau pulak pm takleh simpan lebih dari 25 msg.... .patutlah ada org ckp takleh nak pm.....ehehhe......anyway, tj dah delete dah message2 tu.............

ni amende pulak nak pm2 ni?........nak sedekahkan sport rim lama ke?.....heheheehehehe

btw, mlm2 tj slalu lepak kat kedai mamak kat damansara ni.........ada 2 org 'leng cai' tiap2 hari lepak sini.sorang bawa celica warna putih, sorang warna merah....parking kat sebelah kete buruk kita, meleleh je airliur tgk..

* Mesej ini telah disunting oleh TJ_04 pada 18hb Februari 2005, 11:13:48 mlm

--------------
be yourself!

219.93.244.:-)

Crazyman
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 19hb Februari 2005, 10:25:22 pagi    [Edit]


idaman kalbu....auwwwwwww..!!

--------------
Get Back!!...Get Back!!...You Know Me LIke That..!!

202.129.171.:-)

Mann70
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 20hb Februari 2005, 1:30:14 tghari    [Edit]
TJ - pi check PM..

61.6.35.:-)

maz3d
Ahli Produktif
30. Dihantar pada 22hb Februari 2005, 3:43:05 ptg    [Edit]
Mann70,

saya mmg bln2 bayar rm1000 sbb waja 1.6x tu mahal rm71k. ari tu nak ambik waja 1.8 tapi salesman tu kata takyah takut prob sbb masih baru. pastu maintenance mahal sikit. nasib tak ambik waja 1.8 sbb kete waja mmg byk prob. nak basuh enjinpun org tak nak basuh. kene cari org yg mmg boleh basuh sbb takut ada prob. byk dah duit saya terbang, tu yg geram tu. lepas ni mmg tak nak kete nasional lagi . serik dah.

alang2 bayar bank rm1000 sebln, biar ambik kete lain dari kete nasional. hatipun tak sakit. dah ramai pomen kete (org cina) bagi nasihat suruh tukar. sure nyesal dia kata.

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.213.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005