Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 7:57:35 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Automotif  
(Pengendali : zacks)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh iswara : relay starter
petai1
Ahli Baru
1. Dihantar pada 24hb Januari 2005, 2:03:12 ptg    [Edit]
siapa tahu relay starter iswara letak kat mana. problem keta nii..bila nak start dia senyap ajer ....kena pulas laju baru enjin hidup...
sesiapa yang dah kena problem nis boleh lah bagitau macamana nak cari relay nie kat keta iswara. aku tak tahu kat mana.tolong yee

192.228.129.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 24hb Januari 2005, 2:42:29 ptg    [Edit]
relay starter? tak berapa jelas la encik petai.....apa benda yg dipulas ni? (dlm kepala dah terbayang throttle motor).

kalau ignition dah on & start.....battery indicator terang tapi enjin senyap je.......biasanya starter kong........hantar ke kedai utk servis starter tu......iswara nyer tak mahal........



--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.167.:-)

petai1
Ahli Baru
3. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 09:31:20 pagi    [Edit]
masalahnya starter tak kong.....itu nak tanya tu....starter nis ada relay tak..

192.228.129.:-)

matsaiko
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 09:57:33 pagi    [Edit]
biasanya problem takleh start ni samaada starter coil kong atau bateri kong akibat lampu kereta tak tutup semalaman,bateri rosak ataupon alternator ko dah kong.

--------------
Kelab Jiwa Luka BUBAR!!!!

203.106.85.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 10:19:56 pagi    [Edit]
ala encik petai......msg yg pertama tu bagi clear la dulu......aku tanya apa benda yg di pulas tu? apa method ko gunakan utk enjin tu hidup?

setau aku la.....starter mmg takde relay......tapi relay dari ignition ada la....supaya electrical component yg lain off dulu utk bagi laluan kpd starter utk mendapatkan full power dari battery.......

kalau carbon brush starter tu dah haus...enjin masih boleh hidup, tapi susah sikit.....sampai masa....dia takmo hidup terus......starter kena servis......tukar carbon brush....kalau carbon brush dah makan stator......kena tukar stator tu......kalau kedai tu takmo / tak boleh servis........sbb stator dah haus atau coil dah tak elok....dia akan cadangkan tukar baru atau 2nd hand..........

kalau bateri kong......enjin boleh dihidupkan dgn cara jump start.......kalau bateri elok........alternator akan caj bateri tu semula......

kalau alternator kong........enjin boleh dihidupkan dgn bateri lain yg dah caj......tapi lama2 bateri tu akan kong juga sbb alternator tak caj.......



--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.167.:-)

matsaiko
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 10:27:10 pagi    [Edit]
betul ke untuk menguji samaada alternator rosak atau tidak ialah....apabila enjin sedang run,kemudian kita buka kabel bateri enjin akan mati...betul ke?

--------------
Kelab Jiwa Luka BUBAR!!!!

203.106.85.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 10:30:12 pagi    [Edit]
ye betul!

--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.167.:-)

putraselatan
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 2:18:32 ptg    [Edit]
Assalamualaikum w.b.t

Sesiapa yang ada pengalaman cam nie pada Iswara?..

Malam tadi saya parking Iswara di satu tempat tu..
Bila saya matikan engin, 'hazard light' menyala..
Tekan punat dia, cabut fius dia (yang dibawah stereng tu) pun tidak jalan..
pas tu kereta tidak boleh start!!
cara untuk matikan 'hazard light' ialah cabut satu cable dari bateri, baru padam..

Pastu bila kacau satu cable (tidak pasti cable apa) alarm berbunyi..
Bila gunakan remote untuk offkan alarm..
baru 'hazard light' padam, kereta boleh start..

agak-agak kenapa hah?..

ps: Jelas ke penerangan saya ni?..


--------------
-| Suami Fazzlin | Ayah kepada Muhammad Amar Iskandar |-

202.190.116.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 3:26:09 ptg    [Edit]
assalamualaikum & apa khabar encik amrizul.......selamat hari raya aidil adha!

memula baca masalah ko ni.....susah juga nak faham......tapi bila ayat yg last sekali tu.....ko kata ko tekan alarm baru hazard light mati & enjin boleh dihidupkan......maknanya alarm system ko yg ada problem.....dia cut-off ignition & trigger hazard light (sepatutnya alarm berbunyi....ada bunyi ke?)............hazard light tu tak bersalah! cable yg ko cabut dari battery tu......direct terus ke suis hazard light.......



--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.167.:-)

putraselatan
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 4:39:23 ptg    [Edit]
Assalamualaikum

En Amp

Selamat hari raya aidil adha kepada anda juga..
Raya macam mana, terkorban, dikorban atau berkorban?..

masalahnya alarm tiada bunyi, kecuali selepas kacau satu cable tu..
satu lagi, cable yang dicabut itu rasanya bukan hanya untuk HL sahaja..
Ini kerana engin tidak boleh start, tingkap tidak boleh naik..

encik petai

maaf kacau topik..
ingat hendak buka topik baru..
tetapi tengfok topik saudara berkaitan Iswara..
Saya tumpang beberapa bilik..


--------------
-| Suami Fazzlin | Ayah kepada Muhammad Amar Iskandar |-

202.190.116.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 5:08:20 ptg    [Edit]
Encik Amrizul, sambutan hari raya korban di kampung saya agak sederhana. Tiada apa-apa yang saya korbankan kecuali tenaga dan kasih sayang yang saya curahkan kepada keluarga saya.

Berkenaan kereta Encik Amrizul, sudahkah encik memeriksa sama ada pembesar suara sistem penggera kereta Encik Amrizul itu boleh berbunyi ketika operasi biasa? Sekiranya sistem penggera diaktifkan, memang litar nyalaan telah diputuskan, ini akan mengakibatkan kereta tidak dapat dihidupkan. Adakah encik Amrizul memahami apa yang saya terangkan tadi?



--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.167.:-)

petai1
Ahli Baru
12. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 5:22:20 ptg    [Edit]
PUTRA SELATAN

saya tak kisah ,,,,,lagi bagus...,boleh tau masalah iswara nie...lagi dekat nak habis bayar macam2 yang rosak..

192.228.129.:-)

putraselatan
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 5:49:16 ptg    [Edit]
Assalamualaikum

Encik Amp

Hah?..
Raya korban balik kampung?..
Kenapa tidak beritahu..
Boleh beraya ke rumah..

Alarm sistem penggera boleh berbunyi..

Petai

terima kasih..
Itulah pasal..
Baru habis waranti..
Memacam problem datang..


--------------
-| Suami Fazzlin | Ayah kepada Muhammad Amar Iskandar |-

202.190.116.:-)

matsaiko
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 25hb Januari 2005, 6:02:43 ptg    [Edit]
petai...
sama la ngan aku punya iswara tu.ujung taun ni habis hutang.itu hari keta aku takleh start.Aku suspect starter ataupun bateri kong disebabkan alternator tak berfungsi kerana bateri baru tukar sebulan yg lepas.Takkan dah kong kot ehehehhe.Untuk sementara waktu aku pinjam bateri keta abang aku dan enjin boleh hidup dengan sekali start aje.

So target utama aku ialah alternator.So aku pun pegi la tanya kedai sparepart tanya for alternator.Original 200++ kalau recond aku dapat rm100.Kedai potong aku tak recce sebab hari ahad kedai tutup.Rasanya boleh dapar dalam 60-80 ringgit.

Sebelum beli alternator tu, aku bawak dulu keta aku ke workshop dan ceritakan kat mekanik apa masaalahnya.So mekanik test lah.Dia nyalakan enjin kemudian dia cabut cable bateri tapi enjin tak mati.Dan2 dia kata ni bukan masaaah alternator tapi bateri aku mmg dah kong.Sebab kalau alternator rosak once dia cabut cable tu enjin pasti mati.

Mula2 tu aku cam tak percaya..mungkin mekanik tu malas nak tukar alternator (dgn upah pasang hanya rm20++) so dia kata bateri yg kong.Tapi yelah dah mekanik kata camtu so aku tak jadi tukar alternator dan hanya beli bateri baru...haiyaaaa rugi aar baru sebulan lepas beli dah kong dah la pulak tu warranty card dia aku bagi hilang cesssssssss

So bila ampmeter kata kalau alternator rosak,bila dicabut cable meter enjin akan mati...hmmm memang betul la alternator aku tu masih berfungsi dgn baik...settle satu masaalah ehehehhehhehe

--------------
Kelab Jiwa Luka BUBAR!!!!

203.106.85.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005