Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 20hb JamadilAkhir 1435 @ 21hb April 2014, 10:40:12 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Automotif  
(Pengendali : zacks)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Proton dan HOnda : Mana satu pilihan ngkorang???
otaizam
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 09:49:45 pagi    [Edit]
HI,

Just nak mintak pendapat la kan.....

Sebab project tengah menjadi ni, mungkin tahun depan ada la rezeki terlebih,,,, ingat nak tukau kereta baru...

SO nak buat survey la ni.... I tengok kat proton pun okay gak design dia... especially Wira, Perdana, Waja dan Gen 2

Tengok Honda pun best jugak.....

SO, ni nak mintak pendapat antara Honda dan Proton mana satu pilihan ngkorang? Nak tahu jugak the reason pilih atau tak suka antara 2 kereta tu?

Thank you.

--------------
019-2024805 haznizam@tm.net.my YM: nizamje

219.92.36.:-)

EDM
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 09:52:04 pagi    [Edit]


tumpang tanya sikit... awak nak beli kereta tu kereta baru atau kereta terpakai?? kang kalau cakap lebih lebih karang terkonpius la pulak nanti

--------------
Apply Catch n Release whenever possible

61.6.39.:-)

K_Takuya
Ahli Setia
3. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 09:53:02 pagi    [Edit]
Honda, harga lambat jatuh. Proton sebaliknya. Gen2? takyah la... kete tue design reject eropah. saya ada baca review magazine luar negara. kena kutuk je gen 2. saba dulu, tunggu satria model baru keluar tahun depan. bila? saya pun tatau lagi.

--------------
Nyaa ha ha!

219.95.24.:-)

EDM
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 10:02:19 pagi    [Edit]
tak payah la beli Gen2 tu... baik beli kancil lagi bagus, lagi kuat body dia banding dengan Gen2 tu




--------------
Apply Catch n Release whenever possible

61.6.39.:-)

webweb
Pengendali
5. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 10:13:33 pagi    [Edit]
kut nak sedap bagi aku toyota. tapi tuler toyota ni cam keter org tua.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

EDM
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 10:21:01 pagi    [Edit]




kalau pakcik, pakcik pilih yang ini ha... cun habis...

* Mesej ini telah disunting oleh EDM pada 08hb Disember 2004, 10:23:38 pagi

--------------
Apply Catch n Release whenever possible

61.6.39.:-)

EDM
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 10:26:55 pagi    [Edit]
Kalau tak mampu nak beli keta betul, beli aje la keta yang ini...


HONDA INTEGRA TYPE R DC5 (SILVER)

--------------
Apply Catch n Release whenever possible

61.6.39.:-)

ashra
Ahli Interaktif
8. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 11:27:41 pagi    [Edit]
otaizam
antara proton dgn honda tentulah org pilih honda kalau nak bandingkan pon honda & toyota ker nissan ker baru best..nak banding dgn proton hmm hampehhh..body proton ni takde koliti..bkn nak kondem kereta sendri tapi tula kenyataan yer..kalau mampu beli la keta honda kalu tak pakai jela yg mane mampu..senang cerita

web
pandai je ko kata keta toyota keta org tuek..tgk vios tu..mabeles ape

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

203.78.194.:-)

MisSesumpah
Ahli Baru
9. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 11:34:27 pagi    [Edit]
Honda ar best..Kalau bole amik honda berbaloi sket..

Keta mesia ni bukan ape, kalau xciden jerk...abis sumer..cube tgk honda kengkadang sket jerk teruknye, tak pon langsung takde pape...

Tp biasala kalau da xciden kalau tak rosak tuh bohong ar kan..bukan xciden namenye...saja main langgar˛..

Berangan sgt nak pakai honda, tp yg mampu keta mesia gak...

161.139.100.:-)

siti5184
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 11:53:00 pagi    [Edit]
otai...
jgn tenguk rupa ajer..klu nak pakai lama..pilih lah yg mcm member ckp tu...ikutkan ati sy nak honda gak,ttp tak mampu so baru bulan lepas saya ambik Iswara AE...separuh besi-separuh plastik....pemasangan diapun teruk vs kete import sbb tu lebih murah..reasonable price....tupasal kete malaysia siap ada 10K KM free services n boleh complaint sbb dia mmg tau customer mesti complaint....semua kat malaysia ni byk spare part dia n bengkel sbb kete malaysia mmg sellau prob.... ...
cam topik yg sy masukkan sblm ni, "kete baruku"......

--------------
tiada idea nak isi apa.....

219.93.21.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 12:09:59 tghari    [Edit]
encik EDM......kalau ko ada koleksi gambar2 crashed car di malaysia ni....uploadkan la......aku rasa menarik gak dan boleh dijadikan panduan & iktibar......atleast kita boleh tau kalau berlaku kemalangan.....bahagian mana yg typical akan mengalami 'kehancuran'......

--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.170.:-)

kakisamun
Ahli Hiperaktif
12. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 12:27:03 tghari    [Edit]
otaizam - ermm.. ini semua bergantung kepada minat masing2 la.. tapi kalau lebih mampu.. Honda sudah tentulah menjadi pilihan.. tetapi itu semua bergantung juga.. semua kena ambil kira.. pasal "maintanance" dan kos2 yang lain.. apa2 pon.. pilih mengikut yang kita mampu dan yang diri kita sendiri minat..

--------------
we support anti zionist movement

218.111.245.:-)

webweb
Pengendali
13. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 12:32:27 tghari    [Edit]
ashra,
betui apa. cuba kau tengok kebanyakan yg pakai toyota ni kebanyakannye org tua tak pun yg jenis slow sikit. yg muda-muda rugged ramai yg pakai honda.
anw aku dikecualikan sebab keter toyota yg aku bawak, company akunye.


ampmeter
setuju ngan kau.
sebab mmg kebanyakan keter sekrg ni ada beberapa bahagian (terutama bahagian depan) manufacturer mmg sengaja buat senang remuk/hancur/absorb sebagai salah satu ciri keselamatan.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

otaizam
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 12:47:07 tghari    [Edit]
uih.....

best jugak... ramai yg bagi respon ye....

tu aa... I pun sekarang pakai honda... tapi honda lama la kan.... buruk2 pun masalah kurang.... CUma body je berkarat....

so, honda ni bukan apa... bila beli baru.... harga dia perghh... konsider mahal la jugak....

Pe kata kalau aku beli honda 2nd hand tahun 2000 ke? apa pendapat korang???

--------------
019-2024805 haznizam@tm.net.my YM: nizamje

129.223.181.:-)

ashra
Ahli Interaktif
15. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 1:10:00 tghari    [Edit]
web

tu mungkin secara kebetulan kot..kat opis aku ramai cino mude bwk toyota ape..camry la vios ar..tuhari satu vios eksiden terbalik 2 kali..aku tgk struktur keta tak le teruk sgt tp kalau kancil mau terbelah dua tuh

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

cooyard
Ahli Baru
16. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 1:20:34 tghari    [Edit]
Honda ngan proton macam langit ngan bumi ekekekekekeke.Ko bajet berapo? Kalu pitis ko banyak so x yah pk byk ambik jer HONDA. Kalu bajet kureng paham paham jer la. HONDA buruk aku lg best dari WAJA PREMIER EDITION 2002.

* Mesej ini telah disunting oleh cooyard pada 13hb Disember 2004, 12:01:51 tghari

--------------
DO YOU HAVE HONDA ?

202.133.102.:-)

AhmadRazin
Ahli Baru
17. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 1:57:32 tghari    [Edit]
salam semua,

Otaizam, kalau saya pilih HONDA. Apa pun tengok le kocek tu. Macam saya nie, boleh pilih ajelah nak membelinya pikir 100 kali. Sekarang nie bawak keta jenis honda gak - 20 tahun lepas punya model da...

219.95.195.:-)

otaizam
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 2:54:41 ptg    [Edit]
isu dia sekarang... i rasa macam nak mabik honda.... tapi berbaloi ke kalau i ambik honda 2nd hand berbanding wira baru? he he heh eh e

--------------
019-2024805 haznizam@tm.net.my YM: nizamje

129.223.181.:-)

jamd
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 3:07:34 ptg    [Edit]
husband jamd beli honda integra...masa beli kete tu tahun 99..kete tu dah 6 tahun guna ...sekarang kete tu dah 10 tahun .usianya .....okay lagi kete tu...power pun power

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

61.6.163.:-)

kakisamun
Ahli Hiperaktif
20. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 3:14:39 ptg    [Edit]
otaizam
ermm.. bergantungla.. sekarang nih saudara lebih berminat nak pakai honda atau wira.. dan honda tuh dari jenis model yang mana pula.. maklumlah setiap jenama mempunyai model2 yang berlainan.. kalau tahun 2000 tuh kira "consider" ok la.. tapi yang penting.. kena pastikan kereta "second hand" tuh elokla dan tidak mendatangkan masalah dalam masa terdekat selepas saudara mengambil kereta tuh.. tapi "depends"lah dengan cara pemanduan dan cara menjaga kereta saudara.. kalau main belasah jer.. kereta wira baru pon boleh cepat rosak berbanding kereta "second hand".. tepuk dada tanya selera.. hehehe..

--------------
we support anti zionist movement

218.111.245.:-)

webweb
Pengendali
21. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 4:00:46 ptg    [Edit]
ashra,
lupa lak nak include, selain org dah berumur keter toyota ni cina jerk banyak pakai.
anw cam aku cakap memula aku minat lagi toyota.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

langsuir80
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 4:57:52 ptg    [Edit]
angkat honda la...honda cbr pun ok gak.

--------------
+ cantek menarik tertarik ko mmg babun +

219.93.59.:-)

sohor11
Ahli Baru
23. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 4:59:43 ptg    [Edit]
Assalamualaikum.
Kalau saya, baik saya pilih Honda jika ada duit lebih. Tapi Honda mahallah.

Saya pun dalam dilema gak nak beli kete, nak beli perdana(2001) atau nak beli Toyota Vios(baru). Saya takut Vios banyak sangat jatuh harga bila nak jual balik macam iswara.
Jadi saya nak tanya kawan2, bagilah idea. Saya nak beli dalam bulan ni juga.

219.92.225.:-)

cik_donna
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 1:12:54 tghari    [Edit]
heheh.. proton ngan honda tak layak digandingkan.. muhibbah cakap proton boleh diumpamakan macam tin sardin. hehe.. aku pong setuju. Tapi apa leh buat.. setakat ni tu je mampu dipakai. Kalo diberi pilihan.. HONDA lerr..


--------------
Apa pandang-pandang?? Nak kena tala??

219.93.8.:-)

siapa
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 2:07:39 ptg    [Edit]

..otai..
kalu ko 'serasi' ngan HONDA..elok amek HONDA..
..besa laa..menda kalu ada rupa..ada gaya nih..mana ader yg murah..

WIRA bukan tak bagus..
..cuma kurang bagus dari segi koliti kalu dibandingkan ngan CIVIC..
yg bagus pasai WIRA nih...cuma reganya cukup murah berbanding CIVIC..
..WIRA kalu setakat utk kegunaan harian...takda masalah besar laa..

aku ada baca kat sokkabar..Gen-2 R3 nak kuar suku ke-3 tahun depan..
..musti ranggi laa kot...




oh apammm...

219.95.240.:-)

maizana
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 2:48:11 ptg    [Edit]
quote:
antara proton dgn honda tentulah org pilih honda kalau nak bandingkan pon honda & toyota ker nissan ker baru best..nak banding dgn proton


Ya lah..kalau nak bandingkan..janganlah bandingkan yang memang tinggi dan satu lagi rendah..bandingkalah ikut seangkatannya. Kalau honda..bandingkan dengan toyota ke.

I pernah pakai proton, toyota dan honda. Mula-mula kerja pakai Iswara earoback 1.3 tu (Harga masa tu (1995) - 31K...punyalah bangga dapat beli kereta sendiri). Masa tu ok jer.. pecut jugak... anak pun baru 2..kecik2 jer.. tak ada kecacatan pun..janji kereta baru.. tak pernah rosak. Memang sayang habis ler..kereta pertama lah katakan. Adalah 2 tahun I pakai.

So yang menjadikan I tukar kereta ke 2 tu...my neighbour.. so proud dengan kereta baru dia... ford laser 2nd hand (dari kancil upgrade ke used ford laser), I masa tu bukan tak mampu..tapi sayangkan duit... dapat duit simpan..dapat duit simpan..., entah macam mana terfikir pulak.. simpan duit banyak pun buat kalau tak pandai menggunakannya..dan orang bukan tau pun kita banyak duit... tak kan nak cerita dengan orang kita ni banyak duit... so entah macam mana jalan2 dengan husband..termasuk show room toyota..biasalah kan..kereta baru memang best..berkenanlah dengan toyota SEG (tahun 1997 - harga 80K)..dan dealer kereta tu pun nak trade in kereta Iswara tadi dengan harga 37K (dah 2 tahun pakai..harga naik tinggi...susah nak jumpa macam tu)..jual kereta tu..dapat 17K..i tambah sikit lagi...dapatlah kereta baru.. Toyota SEG 1.6 . Bestnya masa tu..Toyota ni..memang I puji..esp. interior dia...best..jalan jauh pun tak penat..ya lah..kereta baru..mestilah best.

I pakai kereta tu adalah dalam 3 bulan... pas tu eksiden.. I memang tak berapa suka kereta eksiden ni (tu sebab malas nak beli kereta 2nd hand).. I jual kereta tu kat abang... I tukarlah pulak Honda Civic 1.6 (masa tu 93K).. masa ni lah..kalau dah bawa Honda..memang susah u nak tukar kereta lain... I pakai 4 tahun..jual kat kawan tahun 2001..dengan harga 68K.. I upgrade ke Honda Accord (harga masa tu 145K)...

Tahun 2002 (setahun pakai H.Accord tu)..dia hilang pulak... so...masa ni..banyak kereta I test drive... termasuklah Toyota Camry dan Nissan.. tapi tak sama dengan Honda.. so sekali lagi I beli Honda Accord... sampai sekarang..itulah keretanya.

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

218.111.64.:-)

cooyard
Ahli Baru
27. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 2:53:19 ptg    [Edit]
Ambik HONDA jer la. lebih2 lg kalu enjin VTEC. best. naik Bukit Tujuh,Genting, Cameron, Fraser etc....ko ankan terseyum jer.

--------------
DO YOU HAVE HONDA ?

202.133.102.:-)

Melayu04
Ahli Aktif
28. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 4:43:14 ptg    [Edit]

marilah kita pakai kereta luar................pedulikan keta malaysia sampai dia org sedar kita mahukan barang berkualiti...............

HIDUP HONDA...........................
Tapi aku pakai sentra..............tapi cinta ku tetap pada HONDA CIVIC aku dulu..............sayang kemanakah dikau??????????????

--------------
Hidup mesti mau.............melayu hari2 mau.......

218.111.4.:-)

awggoneng
Ahli Baru
29. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 09:37:37 pagi    [Edit]
honda la beb..pe mendeeee la ko ni...duit ade..sambar je lee...kalu aku la...berduit ni...aku pakai honda pari 2.2 baru 50k skrg ..cam keter wira baru lak...kalu buat lowerd..adussssss....menagis ko org tgk...hehehe..aku mmg geram abis kat honda ni..cume sen je tarak...gane2 pun aku taraf aku skrg kete protong jekkk...

161.139.74.:-)

phermanas
Ahli Baru
30. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 11:21:42 pagi    [Edit]


aperrrr laa ko nie..............................."""""!!!!!
aku pelik lerrr....
camner lerr ko leh bandingkan honda ngan protonn?????
honda ngan proton tue jauh bezenyerrr, mcm langit ngan bumi.....
of course lerrr honda tu lebih baik b'banding ngan proton...
tp pulusnyerrr kene ler lebih skit.....

--------------
"MAJULAH SUKAN UNTUK NEGAREE.."

219.95.99.:-)

AhmadRazin
Ahli Baru
31. Dihantar pada 10hb Disember 2004, 11:56:08 pagi    [Edit]
salam semua,

kesian proton...
apalah nasibnya...
mendokong aspirasi bangsa...
kelahirannya dimaki keji...
kebolehannya dipersenda...
tak mengapa...
teruskan usaha...
buktikan kepada mereka...
buktikan kepada dunia...
usahamu tidak sia-sia...

HIDUP HONDA!!!

opssss!

219.95.195.:-)

Melayu04
Ahli Aktif
32. Dihantar pada 11hb Disember 2004, 6:46:29 ptg    [Edit]
ahmadrazin.........

ko ni puji ke keji????????????/

kesian kat proton.........................kita tak boleh salahkan proton...
dalam satu kelas mesti ada budak lembab dan budak pandai.....................................sama mcm pengeluar kereta............kalu dah belajar 15 tahun tak pandai tu maknanya dia ni masuk kategori budak lembab so bagi la peluang.................kesian kat dia.............bukan semua pelajar pandai...............kan???????????????? tapi sakit lagi hati bila dah bodoh datangnya dengan pakej sombong!!

--------------
Hidup mesti mau.............melayu hari2 mau.......

210.187.192.:-)

tenuk_jenab
Ahli Aktif
33. Dihantar pada 12hb Disember 2004, 07:00:58 pagi    [Edit]


15 tahun belajar tak pepandai tu bukan lembap dah.... itu dah kirer OLEDEKETUT..... "Otak Letak Dekat Kepala Lutut".

--------------
PUTARAN MEDAN MAGNETIK DENGAN KUASA 1 JUTA HP

81.77.241.:-)

Awang_Liku
Ahli Setia
34. Dihantar pada 12hb Disember 2004, 09:04:18 pagi    [Edit]


Honda EX5 pung ok gak pa...takat naik panjat genting,cameron tu tak dak masalah punya....


192.198.147.:-)

AhmadRazin
Ahli Baru
35. Dihantar pada 13hb Disember 2004, 09:50:36 pagi    [Edit]
salam semua,

Sedara Melayu04, memuji tidak mengeji jauh sekali. Aku nie bukanlah orang 'ada-ada' yang mampu pakai kereta mahal-malah. Kereta pertama aku ialah proton iswara 1.5s - agak mendukacitakan. Jadinya aku jual dan sekarang guna kerea 'lama'. Secara jujur, aku masih lagi menintai kereta-kereta keluaran proton - mungkin waja, mungkin gen-2 atau perdana. Cuma, masa dan poket akan menentukan, insya-Allah satu hari nanti bila aku benar-benar 'ada hati'. Salam .

Sedara awang_liku, jangankan EX5 - honda 5 kupang pon boleh, salam

219.95.195.:-)

waja82
Ahli Baru
36. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 01:38:22 pagi    [Edit]


just nak share opinion...

kalau nak bandingkan proton dengan honda... macam nak bandingkan basikal buruk dengan moto ninja... jauh sangat perginya hehe...

kalau berkemampuan berkereta... tapi baget cukup2 makan... saya cadangkan kereta malaysia...

tapi kalau baget cukup2 makan tu dapat beli keta 2nd jepun samada toyota ke nissan ke honda ke... saya cadangkan keta jepun...

kalau baget agak besar... tapi tak sampai tahap dapat beli honda baru... saya cadangkan beli toyota...

kalau baget besar... nak keta ade standard dan ade prestij sket... belila honda...

tak taula nape keta honda mahal kat malaysia... kalau kat jepun... jualan keta tiap2 tahun... toyota yang menang

ayah saya peminat setia toyota... dari zaman toyota k.e lagi (toyota zaman 70-an)... kat umah skrang ni ade toyota k.e dengan toyota corolla SE Limited 1.6 tahun 1990...

mileage toyota SE tu dah mencecah 500,000 km... tapi enjin tak tukar, service maintain... cuma baru2 ni radiator buat problem, so tukar complete set...

ragam pun tak macam keta malaysia... ragam toyota ni kejap je, kalau kena cara pujuk, terus baik...

saya plak pemilik satria... nak komplen... memang berlambak giler... yang paling seronok sekali... kalau pegi bengkel, komplen pasal keta malaysia ni... jawapan standard dari mana-mana bengkel "biasala bang, kereta malaysia"...

ntahla... nak dikutuk, kereta negara sendiri... nak dibangga, kene gelak dek orang...

--------------
- semalam merupakan warna-warna yang perlu diadunkan pada hari ini untuk mencipta hari esok -

61.6.129.:-)

Babyhubby
Ahli Aktif
37. Dihantar pada 14hb Disember 2004, 11:04:13 pagi    [Edit]
Nak tumpang join jugak lah....

Pada tuan rumah, nak tau gak budget berapa... peh tu ni compare keta Proton ngan honda baru or terpakai??? Kalau ikut fikiran aku ni mesti ngan yg terpakai kot... cz takkan nak compare ngan honda baru...

Dulu aku pun mengalami dilema yg sama but my very first car bukanlah Proton... ianya kereta terpakai.. Tapi so far aku amat berpuas hati dengan keaadaan keta.. minyak... maintainance.. pick up... rupa tu mmg dah minat mmg cun gilos lah!
Nak jadi kan cita jiran aku lak amik keta proton baru so aku pun perhatikan aja lah... lor.. cian dia keta baru pun itu dan ini masalah nya.. tapi idak la pulak aku tanya detail.. sekadar tgk aja..
Tapi tu lah aku ni tak pernah pakai kan.. so nak komen lelebih pun tak fair la pulak.. so as for me.. aku vote for HONDA!

--------------
Silver l o v e r !

203.106.1.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005