Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 3hb Syawal 1435 @ 31hb Julai 2014, 5:25:06 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Vit E Capsul : Sape Pernah Cuba?????
i_z_n82
Ahli Baru
1. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 08:41:03 pagi    [Edit]


Kepada sesape yang pernah makan vit E capsul tu boleh tak bagi pendapat atau kongsikan pengalaman anda...

Saye dah cuba... tapi nak tahu lebih lagi tentang keberkesanan dan keburukan mengamalkan makan vit E ni...


--------------
AkU BuKaN BoNEKa Yg BIsA KaU MaInKAn SEmAHu-MaHunyA

219.95.100.:-)

SITI7677
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 09:35:08 pagi    [Edit]


maklumat utk awak..

Vit E

FUNGSI
Kebaikan Vitamin E
1. Salah satu antioksidan yang penting dalam pencegahan kanser dan penyakit kardiovaskular.

2. Ia memperbaiki peredaran darah, yang mana perlu untuk memperbaiki tisu, dan sangat berguna dalam rawatan "premenstrual syndrome" dan penyakit fibrocystic buah dada.

3. Ia memelihara pembekuan darah yang normal dan penyembuhan.

4. Mengurangkan parut yang diakibatkan oleh sesetengah kecederaan.

5. Mengurangkan tekanan darah.

6. Membantu dalam pencegahan penyakit katarak.

7. Meningkatkan prestasi atlit, dan mengendurkan otot kaki dari kekejangan.

8. Vitamin E boleh meningkatkan pengeluaran air mani pada sesetengah lelaki.

9. Ia juga mengekalkan kesihatan saraf dan otot dan di masa yang sama menguatkan dinding kapilari.

10. Vitamin E menggalakkan kulit dan rambut menjadi sihat.

11. Membantu mencegah anemia dan "retrolental fibroplasia", sejenis gejala mata yang boleh menjangkiti bayi pramatang.

Satu kajian yang dijalankan oleh National Cancer Institute pada tahun 1998 mendapati bahawa pengambilan vitamin E dalam jangka masa panjang dapat mengurangkan risiko kanser prostat di kalangan penghisap rokok. Lain-lain kajian megesyorkan bahawa vitamin ini dapat memperlahankan perkembangan penyakit Alzheimer. Sepanjang ini diketahui bahawa vitamin E telah menunjukkan kesan pencegahan kepada lebih kurang 80 jenis penyakit.

SUMBER
Vitamin E is didapati daripada sumber makanan berikut: minyak sayuran, sayuran berdaun hijau gelap, kacang, biji-bijian , dan semua bijirin. Vitamin E juga boleh didapati daripada beras perang, makanan daripada jagung, telur, rumpai laut, hati yang dikeringkan, susu, oat, daging organ , kacang soya, ubi kentang, selada air, dan gandum.

KEKURANGAN
Kekurangan vitamin E boleh menyebabkan :
Mudah radang dan odema ( pengumpulan air dalam tisu), pada bayi.
Penuaan kulit sebelum masa.
Rambut gugur
Anemia.

--------------
*Semalam Adalah Sejarah..Hari Ini Adalah Kenyataan..Dan Esok Adalah Harapan*

210.195.24.:-)

i_z_n82
Ahli Baru
3. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 10:45:19 pagi    [Edit]


Siti....
Saye nak tanye la... die ade dlm 2 strenght kan... yang 200iu & 400iu... Kalau terus guna yang 400iu.. bahaya tak????sebab saye try yang 200iu je...

--------------
AkU BuKaN BoNEKa Yg BIsA KaU MaInKAn SEmAHu-MaHunyA

219.95.100.:-)

ella973
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 10:49:58 pagi    [Edit]
saya amik kombinasi lecthin e, keluaran amway
lecithin fungsi dia utk memecahkan lemak dalam tubuh so that vit e akan membantu penyerapan vitamin e dgn lebih cepat lagi...
Kombinasi cemerlang vitamin E (d-alpha tocopheryl succinate) yang diambil secara semula jadi daripada minyak sayuran dan lesitin daripada minyak kacang soya

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

raihanis
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 11:19:52 pagi    [Edit]
penah try, brand Natopherol. i ambik 400iu 2 botol, takde apa2 kesan pun.

skrg ni ambik Lecithin E, bukan saja bagus utk kulit tapi boleh gak bantu pecahkan
lemak2 dlm badan dan meningkatkan memori i makin yg pupus nih.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.61.:-)

i_z_n82
Ahli Baru
6. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 3:05:37 ptg    [Edit]


Raihanis...
Betul ke tak berkesan langsung???Sebab saye pun try brand tu gak..
Yang Lechitin E tu... Dari brand ape... harge die... pahtu... kat mane nk daptkan mende tu???

--------------
AkU BuKaN BoNEKa Yg BIsA KaU MaInKAn SEmAHu-MaHunyA

219.95.100.:-)

ella973
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 3:13:37 ptg    [Edit]
iz

brand amway, boleh dptkan dr semua dealer amway termasuk saya



ini gambo dia

Satu tablet yang boleh dikunyah mengandungi 25 IU Vitamin E dan 50 mg Lesitin.
Kombinasi cemerlang vitamin E (d-alpha tocopheryl succinate) yang diambil secara semula jadi daripada minyak sayuran dan lesitin daripada minyak kacang soya.
Diperasakan dengan madu, karob,dan mapel-walnat.
Vitamin E adalah antioksidan larut lemak yang diperlukan untuk menentang radikal bebas dan melindungi vitamin A daripada pengoksidaan.
Lesitin adalah bahan-bahan pembaur lemak dalam tubuh dan membantu dalam penyerapan vitamin E.
150 tablet.

saya amik supplemen ni gak, bukan sahaja utk kulit tapi dlm program diet saya juger..

150 tablet, sehari 2 biji sahaja RM71.30

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

raihanis
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 10hb Januari 2005, 6:27:27 ptg    [Edit]
quote:
Raihanis...
Betul ke tak berkesan langsung???Sebab saye pun try brand tu gak..
Yang Lechitin E tu... Dari brand ape... harge die... pahtu... kat mane nk daptkan mende tu???



iz, u dah beli natopherol tu elok abiskan semua. sayang gak kalau makan
sekerat jalan je. masa i makan dulu, zaman anak dara. sbb masa tu banyak
gak parut2 jerawat kat muka ni. abis 2 botol tu parut kat muka i nampak
pudar sikit je. boleh dikatakan kesan natopherol lebih slow dari Lecithin
E yg i ambik skrg ni.

i beli yg pakej 2 botol dpt free 1 botol kecik. tak ingat lak botol kecik tu
brapa biji tapi yg tu i makan tak abis. fed-up. pastu tak penah beli dah. tak
serasi dgn i agaknya.

u makan vitamin e tu utk apa? kalau nak ilangkan parut2 jerawat, elok ambil
Lecithin E. lagi cepat. biasanya customer yg try Lecithin E, akan buat repeat
oder sbb kesannya mmg ketara. try la iz. bukannya mahal sgt.

150 tablet, sehari 2 biji sahaja RM71.30. tapi i ambik sehari 5-6 biji. sbb tu
parut dah clear dalam masa 4-6 minggu je.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.242.:-)

shahir
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 01:02:26 pagi    [Edit]
quote:
u makan vitamin e tu utk apa? kalau nak ilangkan parut2 jerawat, elok ambil
Lecithin E. lagi cepat. biasanya customer yg try Lecithin E, akan buat repeat
oder sbb kesannya mmg ketara. try la iz. bukannya mahal sgt.

150 tablet, sehari 2 biji sahaja RM71.30. tapi i ambik sehari 5-6 biji. sbb tu
parut dah clear dalam masa 4-6 minggu je.



Shahir makan Lecithin E sbb kandungan Vit E yg mengekalkan kesihatan kulit, lindungi kulit drp tanda2 penuaan sebelum waktunya, serta utk sembuhkan parut jerawat kat muka ni.

Selain tu, utk memperkukuhkan lagi diet... maklumlah lecithin ni boleh urai lemak kpd unit yg kecil. Jadi selain drp utk kulit, Lecithin E - Nutrilite ni juga utk mereka yg perihatin ttng penampilan diri...

Lecithin E jika diamalkan mmg berkesan.
Kalu jadi ahli...lagilah dapat beli LE ni dgn lebih murah lagi...tak yah nak mintak2 diskaun..

jasmeen@streamyx.com

--------------
~ Terlalu Sibuk...Sib Baik Ada AMWAY : NUTRILITE 2 A Healthier U ~

218.111.17.:-)

harsha
harsha
Pengendali
10. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 07:20:33 pagi    [Edit]
aku ada satu masalah lerr bila makan pil pil mcm vit E, EPO, Lecithin ni..
err.. masalahnya... selalu terlupa. camno tu?

nak kena set reminder dalam hp gamaknya nih

--------------
I wanna be inside your heaven. . Take me to the place you cry from. . Where the storm blows you away

Ayuk
Ahli Baru
11. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 08:41:56 pagi    [Edit]
Tapikan bagi ayuk kalau purpose dia nak kasi kulit cantik.. makan jer vitamin Zink dari jenis Abbot.. kalau tak salah kotak dia kaler hijau putih.. pastu dia ada jugak combination of byk vitamin lain tapi dalam nisbah yang sikit tapi main dia vitamin Zink la.. memang kulit cantik pastu bersinar2 lagi..tak yah tengok kat muka kat tangan pun dah bulih nampak...

--------------
Mamipoko (80pcs): S-rm32, M-rm34, L-rm36, XL-rm38 Mamipoko Pull-up Pants (40pcs): M-rm28, L-rm29

202.185.196.:-)

ella973
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 08:43:09 pagi    [Edit]
harsh

aku pong ada masalah camtu gak dulu..

peh tu, aku sediakan satu ruang kat cabinet kat dapur umah, kat bahagaian bawah tu tempat letak botol air,
pagi2 pi dapur, mesti nampak pil tu.. bukak jer, capai botol air, terus teguk... settle

mcm laki aku simpan pil nat B dia kat bilik, atas lemari solek, abis bila nak makan dah malas nak pi dapur amik air... at last tak makan le..

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

maizana
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 08:49:52 pagi    [Edit]
quote:
err.. masalahnya... selalu terlupa. camno tu?

nak kena set reminder dalam hp gamaknya nih


Memang betul tu.. nak mendisiplinkan diri untuk terus mengambilnya tu yang susah. I pun macam harsa jugak.. tu sebab masa maid lari hari tu.. haru dunia dibuatnya... memang tak ada masa nak makan vitamin.. tu yang badan pun naik... sekarang ni ada maid.. dah pesan kat dia.. tiap2 hari...bawa masuk air 1 tumbler.. letakkan kat bekas vitamin dalam bilik tu..., hahhh.. sekarang Alhamdulillah... tapi pagi tadi lupa lah pulak.. masa nak g kerja memang dah nampak air tu.. sibuk2 cium anak.. terlupa langsung... NASIB BAIK.. ada bekal dalam vitamin case...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

202.190.80.:-)

acen1010
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 11hb Januari 2005, 11:14:50 pagi    [Edit]
Shaklee Lecithin is a concentrated natural source of Lecithin from soybeans with no cholesterol. It is uniquely formulated with vitamin E to ensure potency.

Functions of Lecithin: -
* Nature's emulsifier (soybeans)
* Helps to emulsify fats and oils from foods and prevent the excess from being absorbed and stored in the body
* Contains choline which is essential in the proper functioning of the brain
* Helps the body to absorb fat-soluble vitamins A, D, E and K.
* Also have cholesterol-lowering property

180biji (RM45) -/+ 3bulan


* Mesej ini telah disunting oleh acen1010 pada 11hb Januari 2005, 12:11:37 tghari

192.91.75.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005