Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 1hb Muharram 1436 @ 25hb Oktober 2014, 07:07:47 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh kaedah rawatan : Keluar air kencing bila batuk
orangasli
Ahli Baru
1. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 09:32:43 pagi    [Edit]
Macam mana ya nak mengubati masalah terkeluar air kencing bila batuk atau bersin? Selain kaedah urut apa lagi perlu dilakukan? Apa sebab jadi mcm ni ya? pemakanan yang perlu dibuat jika terjadi kes mcm ni?

--------------
pERJUANGAN KITE BELUM SELESAI, gO!GO WIRA MELAYU

210.19.17.:-)

tuanSENTANG
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 09:43:01 pagi    [Edit]
kalau nak cepat kesan dia gi klinik...doktor akan bg ubat air..rasa dia kelat2 payau skit...aku tak tau namanya..tapi dulu aku pon besior jugakk kencing nihh tapi alhamdulillah skang nih ok,,,,tapi makan memang ko kena jaga...benda2 angin dan sejuk jgn makan...
buat senaman rimau utk kuatkan pinggang......

sekian terima kasih...

192.55.6.:-)

kni_03
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:11:56 pagi    [Edit]
apa yg sebabkan jadi camtu??? buah pinggang ke???

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

ashra
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:21:05 pagi    [Edit]
selalu yang kena camtu org dah berumur..tak tau le kalau yang muda pon ade..kalau nak tau lebih lanjut pergi klinik tanya dengan doktor..lebih jelas dan betul

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

orangasli
Ahli Baru
5. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:28:34 pagi    [Edit]
Betul ke ada rawatan di klinik? klinik biasa ke klinik sakit puan sahaja?

--------------
pERJUANGAN KITE BELUM SELESAI, gO!GO WIRA MELAYU

210.19.17.:-)

orangasli
Ahli Baru
6. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:29:42 pagi    [Edit]
Senaman rimau tu mcm mana? ajarlah sikit....org mmg tak tahulah..

--------------
pERJUANGAN KITE BELUM SELESAI, gO!GO WIRA MELAYU

210.19.17.:-)

tuanSENTANG
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:34:04 pagi    [Edit]
aku bukannya doktor...tapi kalau ikut doktor yg aku tanya,...
kemungkinan ada tiga...
1)Angin
2)Batu karang
3)Buah pinggang

kalau ko pi klinik depa selalu akan check air kencing ko dari situ mungkin leh buat kesimpulan...

tapi kalau rasa aku yg midle age nih...kencing tak tos nihh lebih pada angin...masa muda2 dulu makan tak pantang...pas tuh....
heheheh kuat toceng kot....

192.55.6.:-)

tuanSENTANG
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:35:18 pagi    [Edit]
errr ko nihh laki kaa pompuan???

192.55.6.:-)

orangasli
Ahli Baru
9. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:50:42 pagi    [Edit]
pompuan..dah pernah jumpa doktor, tapi doktor kata bukan masalah buah pinggang atau kencing kotor. Tapi sampai lar ni masih ada masalah tu..dah pernah urut, bidan kata saya punya peranakan tu dah terturun. Tapi urut baru sekali jer..susahlah nak balik kg selalu..sebab tu tanya mcm mana nak buat senaman harimau?

--------------
pERJUANGAN KITE BELUM SELESAI, gO!GO WIRA MELAYU

210.19.17.:-)

kni_03
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 10:59:36 pagi    [Edit]
quote:
heheheh kuat toceng kot..



tuan sentang... pompuan la beb.... silap la...

orgasli...

apsal nak balik kg baru urut??? awak stay kat mana??? kat tempat awak takde tukang urut ke??

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

tuanSENTANG
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 11:01:47 pagi    [Edit]
aiseyyy pompuan kaaa?ilmu aku khas utk org laki jer...heheheh...tu laa lain kali pakai laa nick yg mudah org kenai pasti...jantina....

senamrimau utk pinggang...yg boleh ko buat ...errmmm
susah laa nak terang kan melalui ayat....ko cari buku permata yg hilang...
kat situ banyak cara senaman rimaunihh

192.55.6.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 11:23:42 pagi    [Edit]
quote:
bidan kata saya punya peranakan tu dah terturun

salah info nie... pundi kencing tadak kaitan dengan rahim ...
but jika pundi kencing/saluran uretha tertekan atau mengalami infektion bakteria.. maka kebarangkalian mungkin ada...
tindakkan refleks dari bersin/batuk maka terjadinya terkencit kencing kerana fungsi kawalan para sedar pundi kencing anda ada masalah kawalan.. hhhehhee..

baik gi check ngan doktor pakar/hospital kerajaan...

* Mesej ini telah disunting oleh adikcomelx pada 04hb Januari 2005, 11:25:12 pagi

--------------
~:terbang tinggi:~

161.142.112.:-)

boboiz
Pengendali
13. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 4:22:31 ptg    [Edit]
Puan sebenarnya mengalami stress incontinence.

Stress incontinence is an involuntary loss of urine that occurs during physical activity, such as coughing, sneezing, laughing, or exercise.
Stress incontinence is a bladder storage problem in which the strength of the urethral sphincter is diminished, and the sphincter is not able to prevent urine flow when there is increased pressure from the abdomen.

Stress incontinence may occur as a result of weakened pelvic muscles that support the bladder and urethra, or because of malfunction of the urethral sphincter. Prior trauma to the urethral area, neurological injury, and some medications may weaken the urethra.

Stress incontinence is often seen in women who have had multiple pregnancies and vaginal childbirths, or who have pelvic prolapse (protrusion of the bladder, urethra, or rectal wall into the vaginal space).

Stress urinary incontinence is the most common type of urinary incontinence in women. Risk factors for stress incontinence include female sex, advancing age, childbirth, smoking, and obesity. Conditions that cause chronic coughing, such as chronic bronchitis and asthma, may also increase the risk of stress incontinence.

Treatment options are varied, dependent on the degree of severity. These are behavioural changes, pelvic floor exercise, medication and finally through surgery. I would certainly suggest beginning with pelvic floor exercises (or Kegel exercises) and proceed from there. I advice you to discuss these options with your family doctor. Harap membantu.

* Mesej ini telah disunting oleh boboiz pada 04hb Januari 2005, 4:23:51 ptg

daketor
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 04hb Januari 2005, 7:35:12 mlm    [Edit]
yup..cam boboiz cakap, stress incontinence, tapi bukan la sbb stress kja etc yg serabut kapla otak tu he hhe..

org pompuan ni, bila ada anak, umur makn meningkat etc, otot kat bawah tu tak kuat, so everytime batuk, meneran ke..cam g toilet, boleh leak urine sket...


ada kaitan la ngn bidan kata peranakan turun tuh....

the best natural way nak impove kan benda ni, buat la pelvic floor exercise, search lam tenet kalau tak tau nk wat camna, exercise ni tuk kuatkan otot kat bawah tu....


lain cara, surgery, but cuba la buat exercise tu dulu..InsyaAllah

--------------
**Lily Bumbleroot of Fair Downs**

62.6.139.:-)

nur312003
Ahli Setia
15. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 11:38:08 pagi    [Edit]
ya betul.... setuju ngan boboi....

buat senaman, malu plak nak cakap bahasa melayu kalu bahasa org putih nya " kegel excercise"
sekian tima kasih

161.139.180.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 11:41:58 pagi    [Edit]
Ohh.. yea ker.. sib baik ada doktor BOBOIZ.. mekaceh

--------------
~:terbang tinggi:~

161.142.112.:-)

orangasli
Ahli Baru
17. Dihantar pada 07hb Januari 2005, 12:21:51 tghari    [Edit]
Time kacihlah pasal u all nyer info ni..time kacih bnyk...

--------------
pERJUANGAN KITE BELUM SELESAI, gO!GO WIRA MELAYU

210.19.17.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005