Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 3hb Dzulkaedah 1435 @ 29hb Ogos 2014, 4:00:38 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Agama & Cara Hidup  
(Pengendali : zayed)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Gambar Kartoon : Menghina Nabi Muhammad..
cermin_mata
Ahli Baru
1. Dihantar pada 06hb Februari 2006, 10:35:25 pagi    [Edit]


Kat sini di letakkan link gambar2 kartoon yang menghina NAbi Muhammad...
Meh kita ambil tahu...
Sama-sama kita boikot mereka yang dilaknat nih...

~aku edit link ni k. PM dah kasi warning tu~

* Mesej ini telah disunting oleh bungabiru pada 10hb Februari 2006, 7:00:12 mlm

--------------
www.ieto.net

219.95.134.:-)

seri79
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 06hb Februari 2006, 12:01:34 tghari    [Edit]
astagfirulah
dok dengar berita je tak tau kartun tu
tahap menghina sampai cam nih skali.
yang geram tu ketua menteri denmark
tu tak nak minta maaf pada negara islam
sbb alasan dia tak bleh nak masuk campur dan minta maaf
bagi pihak akhbar tu..
bodoh tul...bukan ke akhbar tu dari negara dia...

* Mesej ini telah disunting oleh seri79 pada 06hb Februari 2006, 12:02:56 tghari

--------------
Sayang Trisya muahhhhh..

210.187.28.:-)

linda5676
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 07hb Februari 2006, 12:41:21 tghari    [Edit]
Kurang ajar dorang nih !!!!!! Aku pon dpt mail pasal ni..... geramnyeeeeeeeeeeeeeeeeee........

--------------
Mama cayang Baba, Ameer Hakim, Ameer Hafizin & Ameera Hasya......!! Muuuaaahhhhhhhhhhh !!

210.19.200.:-)

WADIJA
Ahli Setia
4. Dihantar pada 07hb Februari 2006, 1:31:16 tghari    [Edit]
SABO JE LAH NANTI DIA MATI..baru mereka tau mereka pergi mana.jadi unggun api...hidup ni sekejap jer...

--------------
kalau ingin membina rumah carilah batu dan kayu yg baik....

218.208.39.:-)

bungabiru
Pengendali
5. Dihantar pada 07hb Februari 2006, 2:12:36 ptg    [Edit]
mesej aku di sembang diskasi

quote:
sungguh kurang hajar betul bangsa penghuni neraka kekal nih...yang sotkabar kat swk tu p reprint tu buat apa???? bahalol pun iyer jugak.

ada orang kata, tak adil muslim kat arab bakar denmark embassies, sebab di dalamnyer ada juga yang tidak berdosa...

tp SEDARKAH mereka, tidak adil juga sama sekali kat afghanistan, Osama bin Laden yang dicari, perempuan tidak bemaya, anak2 kecil yang tidak berdosa yang menjadi mangsa?? sehingga menjadi padang jarak padang tekukur disebabkan perbuatan tangan mereka?

kalau aku ada kederat, aku pun buat tunjuk perasaan. biar dorang tau apa PERASAAN aku bila Nabi Muhamad cuba disamakan dengan situasi Jesus dorang yang boleh di wujudkan dlm bentuk patung, karikatur, being mocked dalam rancangan komedi, malah menjadi bahan ridicule dalam Bruce Almighty yang dilakonkan oleh Jim Carey.

kalau dah tak beradab tu, nak ajar mcmana nak hormat orang, agama orang, mcm suh p makan racun jer. susah bebeno. kita Umat Islam tak pernah lukis apa pun yang menyentuh pribadi agama orang lain.




* Mesej ini telah disunting oleh bungabiru pada 10hb Februari 2006, 4:23:57 ptg

--------------
FEAR can hold you prisoner, HOPE can set you free

moshi
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 08hb Februari 2006, 2:20:15 ptg    [Edit]



Protes disana-sini.

Dalam keadaan sedemikian, terdapat yang 'terbunuh-dibunuh' oleh pengawal penunjuk perasaan.


Sisipan luar negara:
Arab News.



Norwegian Troops Attacked
Robert Birsel, Reuters



Demonstrators storm the gate of the Danish Embassy in Tehran on Tuesday, in the second attack in two days. (Reuters)

KABUL, 8 February 2006 — Afghan police yesterday killed four people protesting the publication of cartoons of the Prophet Muhammad (peace be upon him) that have unleashed a wave of anger across the world. Fresh unrest erupted in the Middle East, Asia and Africa over the drawings, which were first published in Denmark, then Norway and then several other European countries.

Afghan crowds attacked a base of NATO Norwegian troops with guns and grenades and police opened fire, bringing the death toll in protests against the cartoons to 10.

F-16 warplanes flew overhead in a show of force while the Norwegians fired tear gas, rubber bullets and warning shots, managing to restore order by early evening. Reinforcements, including British soldiers of the NATO-led International Security Assistance Force, were dispatched to the city.

President Hamid Karzai and Norway’s Prime Minister Jens Stoltenberg discussed the incident by telephone, the president’s office said.

Demonstrations against the cartoons also erupted in other Afghan cities. In western Herat, about 5,000 people hurled stones and smashed lamps at the offices of a German firm and the local PRT. They also threw stones at ISAF troops.

In the capital Kabul, about 150 men armed with large wooden sticks tried to storm the Danish Embassy but were pushed back by police. There were a few other small demonstrations in the city.

In Iran, a crowd pelted the Danish Embassy with petrol bombs and stones for a second day and protesters gathered outside Norway’s mission.

Danish Foreign Minister Per Stig Moeller called his Iranian counterpart “and demanded in clear terms that Iran does all it can to protect the embassy and Danish lives,” a spokesman said. Tehran has cut trade ties with Denmark.

Iran’s best-selling newspaper has launched a competition to find the best cartoon about the Holocaust. The Hamshahri said the contest was designed to test the boundaries of free speech — the reason given by many European newspapers for publishing the cartoons of the Prophet.

Davoud Kazemi, who is in charge of the contest, said each of the 12 winners would have their cartoons published and receive two gold coins (worth about $140 each) as a prize.

Newspapers said Iran had raised duties on Danish-flagged shipping and could ban Danish shipping entirely from its ports. Danish shipping and oil company A.P. Moeller-Maersk, which has extensive interests in the world’s fourth-largest crude oil producer, is likely to be most affected by the measure, announced by Iranian Commerce Minister Masoud Mirkazemi.

EU trade chief Peter Mandelson warned Iran it should “think twice” about imposing a boycott on Danish goods or canceling contracts with European countries. “I would make it clear to the government of Iran that any boycott of Danish goods is a boycott of the European Union as a whole,” Mandelson said.

Nigerian state lawmakers burned Danish and Norwegian flags and canceled a 23-million-euro ($27 million) contract to import buses. A rowdy session of the Kano House of Assembly also voted unanimously to ban the sale of all Danish and Norwegian products in the state, a mainly-Muslim region and the main commercial center of northern Nigeria.

After rioters set Danish missions ablaze in Syria and Lebanon at the weekend, the European Union presidency issued a strongly worded warning to 19 countries across the Middle East that they were obliged to protect EU missions.

US President George W. Bush called Danish Prime Minister Anders Fogh Rasmussen to express support and solidarity, the premier said. The White House said both leaders “reiterated the importance of tolerance and respect for religions of all faith and freedom of the press.” Croatia became the latest country where a newspaper printed the drawings. The cartoons have appeared in Australia, Bulgaria, Denmark, France, Fiji, Germany, Hungary, Italy, Japan, Jordan, Malaysia, the Netherlands, New Zealand, Norway, Poland, South Africa, Spain, Switzerland, the United States, Ukraine and Yemen.

A French court refused to order the confiscation of a magazine which planned to print the images today.

The 12 cartoonists whose work touched off the firestorm were reported to be in hiding, frightened, and under police guard.

Turkish Prime Minister Recep Tayyip Erdogan called on Muslims around the world to show restraint over the cartoons, which he described as a “trap” aimed at portraying Islam as violent.

The cartoons are “an open provocation, a trap ... (that aims) to show the world pictures of violence from the Muslim world,” Erdogan said in a speech before his parliamentary group.

“Neither Turkey nor the Muslim world should fall into this trap,” Erdogan said. “The Muslim world must demonstrate that it has the reason, the common sense and the maturity to fend off such provocations.”


WA.

Arab news. 8.Muharam.1427. (9/2/06)

--------------
ISLAM AL HAQ adalah DARI AL QURAN DAN SUNNAH SAW. ITULAH AS SUNNAH.

60.49.166.:-)

mamr
Ahli Baru
7. Dihantar pada 09hb Februari 2006, 5:26:58 ptg    [Edit]


kita org malaysia nie lembut sikit bila kata nak boikot.. bkan semua nak sepakat boikot...

tengok harakah hari nie.. kita punya kapla pun x nak campur sebadnya... kita dpat duit dari syarikat nie... apa nak jadi x tau le..

http://www.harakahdaily.net/v06/index.php?option=com_content&task=view&id=721&Itemid=28

klau ada sepakat.. apa pun jadi... so kita yg ada sikit nie mai le boikot..

cermin... and to all of u...

x pyah bukak le wed tu... buat sakit hati je.. tambah komen si tiger.. aku rasa elok sangat si tiger kena tembak...

kita patut boikot...

ws

--------------
sEnYum jE la!

172.214.122.:-)

pokcu
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 10:46:59 pagi    [Edit]
"Engko nak tengok katun kontroversi itu? Kalau nak, aku e-mailkan." suara seorang rakan.

"Kenapa? Perlu ke aku tengok gambar katun itu?" tanya aku balik.

"Kita marah kat orang siarkan di majalah dia orang, kita pulak menyebarkan lewat e-mail." kata aku balik.


Kita mengata orang lain tidak sensitif pada agama pegangan kita, sebaliknya kita menyebarkan sendiri sesuatu yang kita anggap menghina Islam dan Rasul Allah. Itu kesimpulan yang aku dapat pagi ini setelah semalam aku terima dua e-mail bertajuk "With Pic" dan pagi ini jam 7:36 pagi sewaktu membuka komputer aku, sudah ada 3 lagi e-mail yang sama di mailbox aku.


Aku hanya geleng kepala. Dan aku hantarkan e-mail balas ringkas, sebagaimana seorang rakan aku membalaskannya pada sahabatku yang lain;



STOP!!
I think there is no point in distributing/forwarding these photos to anybody. We are angry with the newspaper which published these photos but yet we are circulating the photo ourselves.

Let this photo circulation dies off by itself. But our fight to preserve our prophet's dignity must continue.

--------------
..betapa rumitnya perkara yang mudah...

219.95.146.:-)

cermin_mata
Ahli Baru
9. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 12:45:14 tghari    [Edit]
Yap...aku setuju kata2 pokcu..

STOP to view the web..

--------------
www.ieto.net

219.95.134.:-)

Mann70
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 12:45:33 tghari    [Edit]
Demonstrasi Aman Membantah Penghinaan Nabi Muhammad S.A.W. Di Kedutaan Denmark

Demonstrasi Aman Membantah Penghinaan Nabi Muhammad S.A.W. Di Kedutaan Denmark

Adalah dimaklumkan bahawa demonstasi aman isu di atas akan diadakan pada tarikh dan makluman seperti berikut :
Tarikh : 10 Februari 2006 / bersamaan 11 Muharram 1427 (JUMAAT)
Masa : 2.00 petang (selepas solat Jumaat)

Tempat : Perarakan bermula dari Masjid Kg Baru ke Kedutaan Denmark, Wisma Denmark, Jln Ampang Kuala Lumpur

Semua wartawan dijemput hadir untuk membuat liputan.

61.6.163.:-)

noris294
Ahli Baru
11. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 2:49:50 ptg    [Edit]
baru jap td tgk kat luar dari opis...

ramai gak yg joins...

tgh td lalu depan wisma denmark, fru dah stand-by...

203.106.229.:-)

bungabiru
Pengendali
12. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 6:59:15 ptg    [Edit]
quote:
Penerbit tutup terus Sarawak Tribune
Oleh Kadir Dikoh, Matzidi Dris, Hardi Effendi Yaacob dan Shamshul Azree Samshir


KUCHING: The Sarawak Press Sdn Bhd – penerbit Sarawak Tribune yang mencetuskan kontroversi kerana menyiarkan karikatur menghina Nabi Muhammad SAW, akan menutup terus operasi akhbar itu serentak dengan penggantungan permitnya, berkuat kuasa serta merta.



Penasihat Editorialnya, Senator Datuk Idris Buang, berkata keputusan itu dicapai sebulat suara dalam mesyuarat lembaga pengarah syarikat berkenaan di Sibu, pagi semalam.

"Ini kesilapan yang mengecewakan. Kami amat malu dengan kesilapan yang dilakukan ke atas rakyat Malaysia berhubung penyiaran karikatur ini. Kami juga memohon maaf kepada semua rakyat Malaysia atas kesilapan ini.

"Justeru, atas rasa tanggungjawab, tidak akan ada lagi Sarawak Tribune selepas ini," katanya pada sidang media di ibu pejabat kumpulan akhbar berkenaan di sini, malam tadi.

Sepanjang sidang media itu, pengurusan Sarawak Press menempatkan kakitangan keselamatan sebagai langkah berjaga-jaga.

Turut hadir, Pengarah Eksekutifnya, Polit Hamzah.

Sejurus selepas sidang media itu berakhir, Polit menerima surat arahan penggantungan permit penerbitan akhbar berkenaan yang disampaikan Penolong Pegawai Penerbitan (Bahagian Kawalan Penerbitan dan Teks al-Quran) Kementerian Keselamatan Dalam Negeri Cawangan Sarawak, Yusniza Sapiee.

Penggantungan permit akhbar itu sehingga suatu tarikh yang akan ditetapkan, diumumkan Datuk Seri Abdullah Ahmad Badawi dalam kenyataan di Putrajaya, petang semalam.

Perdana Menteri turut mengumumkan larangan mutlak terhadap semua bentuk pencetakan, pengimportan, penghasilan, pengeluaran, pengelilingan, pengedaran dan pemilikan hasil terbitan yang boleh memudaratkan ketenteraman awam, keselamatan atau yang mungkin menggemparkan fikiran orang ramai dan menggugat kepentingan negara, berkuat kuasa semalam.

Larangan itu, yang dinamakan Perintah Mesin Cetak dan Penerbitan (Kawalan Hasil Penerbitan Tak Diingini) 2006, dibuat mengikut subseksyen 7(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984 (Akta 301).

Keputusan itu dibuat sehari selepas mesyuarat Kabinet membincangkan tindakan akhbar tertua di Sarawak itu menyiarkan semula karikatur menghina Nabi Muhammad SAW yang pada asalnya disiarkan beberapa akhbar di Eropah hingga mencetuskan kemarahan umat Islam seluruh dunia.

Artikel bertajut Cartoon not much impact here yang memuatkan karikatur menghina Rasulullah, disiarkan akhbar itu Sabtu lalu.

Abdullah yang juga Menteri Keselamatan Dalam Negeri berkata, tindakan menggantung permit Sarawak Press dibuat mengikut kuasa di bawah subseksyen 6(2) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984.

“Berikutan penyiaran artikel ini, Sarawak Press melakukan kesalahan dan melanggar perenggan 6 syarat-syarat permit yang dikeluarkan di bawah subseksyen 6(1) Akta Mesin Cetak dan Penerbitan 1984,” katanya.

Idris berkata, pihaknya akur dengan keputusan kerajaan dan Perdana Menteri.

Ditanya sama ada Sarawak Tribune akan digantikan dengan akhbar baru, Idris enggan mengulas untuk mengelak sebarang spekulasi.

"Kami akan terus menggantung penerbitan akhbar ini walaupun selepas kerajaan menarik balik arahan itu. Sebab itulah saya katakan tadi, tidak akan ada lagi Sarawak Tribune selepas ini," katanya.

Beliau bagaimanapun berkata, tindakan itu hanya memb a b i tkan jabatan pengarang Sarawak Tribune, manakala operasi akhbar lain terbitan Kumpulan Sarawak Press, termasuk Utusan Sarawak akan berjalan seperti biasa.

"Pihak pengurusan akan menjelaskan kedudukan syarikat kepada kakitangan terb a b i t. Ia akan dikendalikan secara profesional dan soal kebajikan kakitangan tidak akan diabaikan," katanya.

Mengenai kedudukan Pengarang Kumpulan Sarawak Tribune, Toman Mamora, yang sebelum ini didesak banyak pihak supaya meletak jawatan, beliau berkata:

“Biarlah kita selesaikan dulu hal penggantungan Sarawak Tribune. Hal Toman kita bincang kemudian."

Idris juga berkata, pertemuannya dengan Ketua Menteri Tan Sri Abdul Taib Mahmud semalam, tidak membincangkan isu Sarawak Tribune.



--------------
FEAR can hold you prisoner, HOPE can set you free

mamr
Ahli Baru
13. Dihantar pada 10hb Februari 2006, 10:59:16 mlm    [Edit]
.... dlm demo nanti suruh orang yg mewakil demo nanti cakap pasal hal nie...

Petikan dri B harian...

Sementara itu, Kerajaan Denmark menimbangkan kemungkinan mengenakan tindakan ke atas empat imam di negara itu yang dikatakan menjadi punca mencetuskan kemarahan umat Islam dunia berhubung kartun itu.

suruh mereka (kerajaan DamMark..) pikir banyak nak menyalahkan iman dekat negara tu... kita kena lindungi diaorang... bukan salah iman2 tu..salah orang yg melukis tu....

harap ada sapa yg rasa suara dia boleh sampai kat telinga pihak kerajaan DamMark nie.. dpat tolong suarakan hal nie...

ws...

--------------
sEnYum jE la!

172.189.235.:-)

min_nun
Ahli Setia
14. Dihantar pada 27hb Mac 2006, 09:21:32 pagi    [Edit]
syabas kerana kasih dan sayang kamu tunjukkan kpd Nabi SAW bila golongan kuffar menghina Baginda.

namun yg sedihnya tiada suara dan protes bila mereka yg seagama menghina Nabi SAW seperti

1. Nabi Muhammad hanya ketua suku kaum
2. Nabi simpan janggut/jambang sebab tiada pisau cukur gillette zaman tu
3. Nabi pernah berzina dengan perempuan bernama Raihana
4. Nabi pun akan terkejut kalau dihidupkan semula dan melihat pembangunan di Mesia.
5. Nabi adalah pemimpin pengganas dan sbgnya.

Lebih Dahsyat lagi Islam pun dihina dengan kata kata;
1. Manusia akan mundur kalau ikut Islam
2. Manusia akan kembali kebelakang sekiranya ikut Islam
3. Islam penganjur keganasan.
4. Dalam Islam Wanita tiada hak dan hanya layak menjadi hamba.
5. Kenyataan kenyataan dari segelintir mereka yg mengaku jaguh Islam seperti,tiada seksaan kubur,berkaitan aurad,hukum hudud itu zalim, wujudnya Nabi baru utk kaum tertentu.Al Quran dipijak,dikoyak dan banyak lagi....mana suara2 dan protes2 seperti isu kartun??????

Saya rasa protes isu kenaikan harga minyak lebih menonjol dari isu Agama itu sendiri.Mereka mengatakan Agama Islam mesti diletakkan ditempat paling tinggi mengatasi lainnya....tetapi hakikatnya adalah disebaliknya.

210.187.66.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005