Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 7:57:19 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh TIPS : nak naik flight ngan baby
cahaya281973
Ahli Baru
1. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 1:55:16 tghari    [Edit]
, kawan semua, nak tanya sikit... ada tak sebarang tips yang boleh dikongsi kalau nak naik flight ngan baby 6 bulan... utk perjalanan lkurang 1 jam....ni baru first time... risau gak .........

219.93.37.:-)

yana2006
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 5:51:19 ptg    [Edit]
masa nak berlepas dan masa nak landing...
tutup telinga dia....

sbb masa tu akan ada rasa something....
tak tahu nak citer mcm mana....

budak2 selalu nangis masa tu....sbb x selesa.

saya xde anak lagi....tapi anak2 buah saya mcm tu lah..
mungkin ada yg lain yg dah ada anak leh tolong...

60.50.49.:-)

cahaya281973
Ahli Baru
3. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 7:06:42 mlm    [Edit]
tutup pakai penutup telinga ... tu ke?

219.93.37.:-)

bungabiru
Pengendali
4. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 9:29:33 mlm    [Edit]
berlaku disebabkan tekanan yang berbeza antara tekanan dalam telinga ngan tekanan dalam persekitaran. kita pun akan rasa perbezaan bila kita naik tmpt tinggi. disebabkan kita adult, kita leh adapt, but kids, depa rasa lain depa nangis. ni dari website
http://kidshealth.org/parent/firstaid_safe/travel/flying_ears.html

~On take-off and in-flight, ease the pressure on painful ears by offering your baby a bottle or dummy to suck.

Many of us have felt that weird~ ear-popping sensation when we fly. For kids (especially b a b i es and young children), it can seem especially odd and even scary at first. But you can reassure your child that it's a common, normal part of flying.

It's related to pressure changes in the air space behind the eardrum (the middle ear)., but how does that work, exactly?

Normally, the eustachian tube, a passageway that leads from the middle ear to the back of the throat behind the nose, equalizes the air pressure in the middle ear to the outside air pressure by opening and letting air reach the middle ear. When your ears "pop" while yawning or swallowing, your eustachian tubes are adjusting the air pressure in your middle ears.

In children, however, the relatively narrow eustachian tubes may not function as effectively, especially if they're clogged by inflammation and mucus from an ear infection or cold or blocked by enlarged or swollen adenoids (lumps of immune system tissue located near the openings of the eustachian tubes).

Whether you're flying, scuba diving, climbing a mountain, or even riding in an elevator, air pressure decreases as you go higher and increases as you go lower. If the pressure isn't equalized, the higher air pressure pushes on one side of the eardrum and causes pain. That explains why so many b a b i es cry during those last few minutes of the flight, when the air pressure in the cabin increases as the plane prepares to land.

But the pain is only temporary - it won't cause any lasting problems for your little one and will usually subside within a few minutes, as the eustachian tube opens to let the air pressure equalize on both sides of the eardrum.

If your child has an ear infection, your child's doctor may recommend that he or she delay flying until the infection is gone, if possible, to avoid this problem. And if your child has had tubes inserted in his or her eardrums because of ear fluid problems, the artificial tubes will help the air pressure equalization happen more easily.

Tips for Easing the Ear Pain
There are some simple things you can have your child do for takeoffs and landings to help equalize the air pressure in his or her ears and eliminate, or at least decrease, any ear pain the next time you fly:

Drink plenty of decaffeinated fluids (water is best) throughout the flight. Drinking a lot is very important, not only because it encourages your child to continue swallowing (which makes the eustachian tubes open), but also because airplane air is dry, which thickens nasal mucus, making it more likely for the eustachian tube to become clogged.
Take acetaminophen or ibuprofen about a half hour before takeoffs or landings if you know your child has ear pain when flying.
Chew gum or suck on hard candy - if your child is older than 3 years.
Take a bottle or pacifier or breastfeed. If you bottle-feed, make sure your baby is sitting upright while drinking.
Yawn frequently - if your child can do this intentionally.
Use nasal decongestant sprays before takeoff and before the plane prepares to land to help open the ear and nasal passages.
Stay awake for takeoff and landing. When you sleep, you don't swallow as often, so it's harder to keep the air pressure in your middle ear equalized.
If your child is taking medications that contain antihistamines or decongestants, talk to your child's doctor about whether to continue them during the flight.

In some cases, a child may continue to have ear pain for longer periods (up to several hours) if his or her ears don't "pop." You can continue to give your child pain relievers according to the package directions until the pain subsides. If the pain continues for more than several hours, call your child's doctor for advice.

But with a little patience and some simple precautions, you can make your next family flight less stressful and more comfortable for both you and your child.

--------------
FEAR can hold you prisoner, HOPE can set you free

fazyan_77
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 25hb Januari 2006, 11:15:43 pagi    [Edit]
lebih kurang cam yang bunga biru bagi tips tuuu...

fazyan penah naik 2 beranak je..balik penang...masa nak naik dan nak landing...bagi dia isap botol susu kerr or puting kerr....coz telinga tu akan berdengung skittt...so far ok jerrr...

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

OrangMinyak
Ahli Interaktif
6. Dihantar pada 25hb Januari 2006, 11:44:35 pagi    [Edit]
pastu jgn lupa kasi minum.. sebab nak hilangkan "dengung" kat telinga dia kekeekeke

--------------
komunis > m.e.n.g.a.p.a belum b.e.r.a.m.b.u.s

202.187.225.:-)

amoi
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 25hb Januari 2006, 12:32:55 tghari    [Edit]
kalu nak fly memana...
kazen aku kasik anakČ dia makan ubat batuk...
hehehehe....
kompom bebudak tuh high...
pastu tido jek...
sedorČ dah sampai aiport...
kehkehkehkeh....

--------------
ngantuk...!!!

218.111.117.:-)

cahaya281973
Ahli Baru
8. Dihantar pada 25hb Januari 2006, 3:48:27 ptg    [Edit]
thanks to all for your tips... sori tak leh masuk selalu... bz sikit nowadays

219.93.37.:-)

kittun
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 26hb Januari 2006, 12:09:08 tghari    [Edit]
kittun pernah juga bwk baby 4 1/2 bulan naik flight. memang betul kata kawan2, faktor perbezaan tekanan tu la yang buatkan baby rs weird dan menangis ms dlm flight. mcm kita juga, kalo berlaku camtu kita cpt2 telan air liur atau minum air unt hilangkan rs berdengung tu.

untuk baby, leh la bagi susu botol atau susukan dia, ms flight mula2 nak naik ke atas. ini unt kurangkan rs takut dan juga unt hilangkan rs tekanan pd telinga..

ok, wslm

--------------
sabar itu indah..

211.25.42.:-)

x_eti007
Ahli Setia
10. Dihantar pada 29hb Januari 2006, 00:46:10 pagi    [Edit]
saya takde la pengalaman naik flight tapi pengalaman saya masa nak balik kampung kat pahang kan ker lalu karak highway..ada satu tempat tu kita akan naik bukit so anak saya yang umur 2 tahun ni kata apa tau "bunyi" "bunyi" sambil tepuk2 telinga dia . Ni ayah dia dapat keje kat bintulu so, nak kene naik flight..huhuhu tak tau la lagi apa rasanya..saya pun tak penah naik flight..

219.95.162.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 29hb Januari 2006, 00:58:55 pagi    [Edit]
pengalaman sha pegi sabah masa anak sha umur 1 thn 1/2..dia nangis bila rasa mcm berdengung..bagi dia air..pastu gelisah je..masa kapal nak mendarat,kan gegar2 sikit.dia menjerit pastu peluk leher ayah dia kuat2..

sekrg anak sha dah nak masuk4 thn..tak tau la camne pengalaman baru tu nanti...

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.37.:-)

abirr
Ahli Setia
12. Dihantar pada 29hb Januari 2006, 10:52:54 pagi    [Edit]
pengalaman abirr bawak anak masa umur dia 2thn 2bln..masa gi umrah..transit punya la banyak kali..
memula tu mmg dia nangis..dah la kena duduk seat dia sendiri..
tapi bila stewardess sume dah duduk kat seat memasing masa boarding or landing..abirr trus amik my boy peluk dia dalam pangku..so dia rasa safe sket..
then sambil take off tu abirr buka buku yg dorg letak kat seat tu sambil tunjuk dia gambo2 yg ada..borak ngan dia..
takpon buatkan susu..suruh dia minum..

--------------
abirr1437..:D

60.49.96.:-)

aisyatin
Ahli Setia
13. Dihantar pada 03hb Februari 2006, 2:54:15 ptg    [Edit]
and jgn lupa mintak bassinet (tul ke eja ni?) or tmpt baby. Utk perjalanan jauh la. Satu jam pon apa salahnya dak....bukan kena bayar pon.

kalau boleh mintak seat yg paling depan, luas sikit. Nak keluar pon senang.

Saya penah bwk anak umur 6 bln ke Narita, Alhamdulillah dia tak nangis masa flight took off. Or try to alih perhatian dia kejap. Bagi dia main2 dgn toy ke.

144.199.176.:-)

kittun
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 08hb Februari 2006, 12:08:17 tghari    [Edit]
setuju dgn aisyatin. kalau nak lagi ok, bookingla bassinet(betul ke eja ni..hehe)..ms booking ticket atau ms nak naik flight. kalau ada bassinet ni, automatically kt dpt tmpt duduk depan sekali dan tgh2. kittun booking ms perjalanan jauh 12 jam..and baby pon leh tidor dgn lenanya dlm bassinet tu.

--------------
sabar itu indah..

211.25.42.:-)

Imann
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 16hb Februari 2006, 5:19:11 ptg    [Edit]
yup..boleh rqst bassinet....rqst masa booking kat reservation..and automatic seat will be infront...

But not all aircraft ada bassinet, kalau takat kapal kecik B737 tu...mmg takdak.. ....so kena travel jauh and kapal besar baru ada.....

sekian laporan

--------------
grill,w'drobe,p'ceiling,bidadari,bj kurung,telekung,jubah,gaun smocking - 016-2370406

211.25.177.:-)

ani7
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 17hb Februari 2006, 11:19:08 pagi    [Edit]

Wah amoi
quote:
kalu nak fly memana...
kazen aku kasik anakČ dia makan ubat batuk...
hehehehe....
kompom bebudak tuh high...
pastu tido jek...
sedorČ dah sampai aiport...
kehkehkehkeh....


bagus jugak cadangan awak ni nanti bila saya ada anak saya buat cara gitu tapi kalau budak yang aktif macam mana contoh nya 3 - 6 tahun bangsa yang tak tau duduk diam dan mulut nya asyik tanya itu dan ini... Kadang kadang saya sendiri malas nak layan

202.156.6.:-)

zbear
Ahli Setia
17. Dihantar pada 17hb Februari 2006, 4:00:13 ptg    [Edit]
kalau telinga dengung disebabkan berada di tempat tinggi,
just telan air liur... tujuan telan air liur ialah supaya tekanan
telinga dlm kepala dpt adjust dgn tekanan udara luar..

konsep yg sama apply kat baby... suruh dia minum something..

192.228.129.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 18hb Februari 2006, 12:16:14 tghari    [Edit]

x penah naik ngan baby..tp adiya ngan kawan....sampai umah pun x hilang lg gengung tuh....

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

218.111.24.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005