Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 23hb JamadilAkhir 1435 @ 24hb April 2014, 9:42:29 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh PARENTING: : UMUR BERAPA SEPATUTNYA HANTAR ANAK KE SEKOLAH?
Liz_Dee
Ahli Interaktif
1. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 11:32:26 pagi    [Edit]


Pendidikan Anak

Sebagai orang tua kita ingin memberikan pendidikan yang terbaik pada anak-anak kita. Dan hal itu dapat dilakukan dengan berbagai cara, memilihkan sekolah yang baik buat anak-anak kita.

Saat memasukan anak-anak kita ke playgroup berbeda dengan TK, karena yang diutamakan adalah beradaptasi/sos i a l isasi dengan teman sebayanya disamping ada tujuan lain diantaranya :

bermain & bersenang-senang, sharing, merasakan "menang dan kalah", melatih kreatifitas anak, melatih motorik kasarnya, mempersiapkan anak agar pada saat masuk TK sudah tidak lagi susah dalam bergaul / beradaptasi dengan guru serta teman-temannya..
Untuk pertimbangan pemilihan TK diantaranya adalah :

Agama, mencari sekolah yang sesuai dengan agama karena pelajaran agama harus sudah dikenalkan kepada anak dari sejak dia dalam kandungan Ortua & juga sejak dia sudah mengetahui/ mengenal agamanya. Atau mencari sekolah yang tidak berdasarkan agama tertentu sehingga diharapkan anak menyadari dan mengetahui adanya perbedaan agama, perbedaan ras dan anak dapat bersikap sopan terhadap yang lain dan anak sadar akan identitas dirinya tetapi juga luwes bergaul dengan mereka yang berbeda dari dirinya.

Lokasi, dekat dengan rumah karena anak masih kecil, mudah untuk diantar dan dijemput. Jika terpaksa memilih sekolah yang letaknya jauh dari rumah, pengunaan bis sekolah dapat dipertimbangkan. Bis sekolah dapat melatih anak untuk mandiri dan bersos i a l isai dengan teman–teman yang berada dalam bis tersebut apalagi jika kedua orang tua bekerja dan tidak ada yang dapat mengantar dan menjemput, tetapi jika mengunakan bis sekolah anak akan berada terlalu lama dalam bis sekolah.

Kurikulum, mutu pendidikan, kemampuan guru, dan sekolah tidak mematikan kreatifitas anak, dimana anak tidak dituntut untuk mengikuti kehendak gurunya.

Biaya, dengan biaya yang tidak terlalu mahal dan kualitas yang tidak mengecewakan.

* amik laman web indon

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
2. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 1:10:53 tghari    [Edit]
Takde sapa nak jawab ke?

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

ashra
Ahli Interaktif
3. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 3:28:57 ptg    [Edit]
liz
officemate den kat office ni majoriti chinese..dorg hantar anak kat kindegarden drp umur anak dorg 4 thn ade tu umor 3 tahun pon dah masok..ckp mmg speking london jela..umor 4 thn dah tau serba serbi lepas tu masok kan class kumon la yg belajo math pakai sempua tu..satu lagi ape ntah lupa..lebih kurang cam kumon gak..duk menhafaz congak gitu..ptg lak masok class balet utk girl..piano la..swimming laaa

hish macam2 lagi...muda2 dah pi sekolah..utk lebih advance kot..nanti darjah satu senang..sume tip top..kalau masok kindergarden umo 6 thn takut nanti darjah satu tak boleh nk catchup..kalau yg pandai takpe la..mane yg sederhana tu risau gak..persaingam mkn sengit

den pon tgh memikir gak ni..patut ke tak patut masokan anak sek awal2

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 3:48:13 ptg    [Edit]
tak takut budak tu jemu ke bila dah masuk standard 1. ?

hmm pening gak nie.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

ashra
Ahli Interaktif
5. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:01:26 ptg    [Edit]
tula liz..kontranya takut anak tu jemu je..lama sangat gi sekolah..kang tak anto susah pulak..ade gak dengo org kata org dedulu anto anak 6 thn tp pandai juga cerah masa depan jugak..

masalahnya tu dulu..zaman bila kan..kat mane pulak..skang ni zaman moden..kat bandaraya besar..byk persaingan..mane yg pandai takpe la mane yg lemah..masok darjah satu kang terkebelakang pulak..

ish ish serba salah di buatnya..tak masok kang terkebelang..maso lak kang jemu..minta pendapat org yg ade pengalaman duluuuuu


--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

pingu
Ahli Baru
6. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:05:04 ptg    [Edit]
Liz_Dee

Secara kebetulan....pingummg tgh cari topik yang begini....

Sekadar berkongsi pendapat lah....anak pingu baru nak masuk 3 tahun ni...tapi bygkan kalau lagu mawi ngan dialog citer anak mami kembali boleh hafal ...tak ke haru tu...?

Jadi apa yang pingu observe anak pingu ni kalau dia pay attention pd satu2 benda mmg lepas tu dapat lah.....tak kira la apa pun sebab tu kekadang keluar mcm2 yang tak disangka.....so apa yang pingu buat pingu dafar anak ke PASTI (tadika islam)....peringkat ni pingu tak harap dia boleh baca atau menulis lagi sebab terlalu awal.....apa yang pingu harapkan sekurang2 nya dia faham dan kalau boleh baca doa yang ringkas2 tu dah cukup.....sbb pingu yakin itu asa yang paling utama.....

tak takut jemu ker...? tu la ..pasni bila dah masuk 4 tahun pingu nak tukar hantar pergi tadika lain pula yang lebih menekankan akademik , belajar menulis dan membaca dan 5 tahun nanti tukar ke tadika yang memberi penekanan kepada bahasa inggeris pulak sebagai persediaan masuk darjah satu...InsyaAllah....itu cadangan pingu tak tahula pulak samada perjaya atau tak ...sebab kalau hantar nursery atau bg org jaga pun tak de apa jugak yang dapat.......

pingu takde guna apa2 kaedah yang spesifik cuma observe apa minat anak kemudian baru plan......

sekadar berkongsi pendapat....

--------------
Aku adalah aku...

202.58.85.:-)

abirr
Ahli Setia
7. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:16:40 ptg    [Edit]
pinggu,
abirr pon nak registerkan anak kat PASTI..tapi masa dia umur 5 thn kot..skang ni baru 3thn..rasa cam awal sgt..

abirr just ajar dia alif, ba , ta kat umah..alhmadulillah dia dah pandai baca bismillah, doa makan, sembahyang pon dah pandai gak buat pergerakan.

--------------
abirr1437..:D

218.111.173.:-)

neep
Ahli Baru
8. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:35:24 ptg    [Edit]
Maaf saya nak mencelah...

anak saya yg sulung baru berumur 2 thn setengah....tapi di rumah memang saya ajar dia tengok gambar dan nombor...so far alhamdulillah...dan juga saya belikan vcd english programme....alhamdulillah ada perkembangan positif...

cuma pd pendapat saya....kalau anak kecil begini...elok hantar ke play school...biasanya 2 jam....tapi tak perlu hantar setiap hari....cuma hantar untuk dia kenal dgn budak2 lain...agar dia belajar sesama sendiri. itu cuma pendapat peribadi saya....

insyallah saya ada plan utk hantar anak saya ke playschool bila dia umur 3 thn...tapi bukan setiap hari.....hanya sebagai pengenalan pd dunia luar..

--------------
Consultation n quotation:Takaful Ikhlas 012-6523258

218.111.40.:-)

zurina77
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:41:03 ptg    [Edit]
Sesaper yang belajar psikologi kanak2 / pedagogi tau byk pasal ni..
Aku ada attend course pasal penerimaan budak2 ni..
Apa yg aku dapat, kadar penerimaan budak2 paling bagus masa umur 4-6 tahun. Seelok2nya hantar anak masuk tadika masa umur 4 tahun..
Teorinya la.. praktikalnya aku tak tau sbb anak baru sethn lebih..

--------------
aisyah..aisyah..si merah..

60.48.183.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
10. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:43:06 ptg    [Edit]
Colleague di office nie dia antar SMART READER.. So far takde masalah
Dia antar masa 2tahun lebih

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

RiZzaLLia
Ahli Baru
11. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:53:08 ptg    [Edit]
ermm.. bagai2 plan kita mak ayah ni kan. semua orang nak anak pandai. nak2 sekrang ni budak2 bijak2 belaka... teringat semalam anta anak lia yg 2nd g tadika.. kelakar. siap dia bgtau cikgu tu

"ok.bye.si u tumoro. eshok angah atang agi ye". dia pesan kat kawan dia plak gini

"don rashing! jangan towak2 tuwon tangge tu. nanti datuh"

lia rasa tergedik2 dalam perut nak gelak.. angah memang manja dan polite girl.

lia anta dia ke tadika yg ada montessori. biar anak2 pandai dari lia. jgn cam mamanya ni..belum ckup pandai..

seelok2nya anta anak umo 4thn ke tadika Islam. dan masa dah 5 n 6 thn tu antar yg lebihkan BI dan akademik lain. at least anak2 ada asas agama dan doa2.

--------------
**selami kedasarnya**

60.48.252.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 5:08:32 ptg    [Edit]
anak adiya dah nak masuk 5 thn..baru masuk TADIKA semalam.
sblm nih..masa umur 3 -4thn, anto kat nursery jek.situ dia ada la belajar skit2.boleh la tulis2..eja..cuma bila time nak baca...shushah skit la..heheh.tp alhamdulillah....mudah ingat dia nampaknya.sblm masuk nursery pun..umur 2thn lebih dah kenal huruf.

ada kwn tanya napa tak anto tadika masa 3thn..bg adiya..awal sgt la. nanti dia bosan.takper...nampaknya dia jenis suka buku.asyik2 belek buku..biar pun hanya conteng2.abish buku adiya beli, dia conteng...
la nih..dah boleh tulis nama ALIA..hehehe.

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

218.111.216.:-)

me2u
Ahli Aktif
13. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 5:34:17 ptg    [Edit]
best jugak menimba pengalaman yg dh melaluinya...
anak aku dh 3yrs+, anto nusery ...
bab nyanyi jgn citer la... ABC, 123, ngan one two three sume ok la...
ingat nk start suh dia belajar.. nk anto tadika..
kt umah tu ada buka tadika kemas... boleh ke 3yrs anto sana?
nanti dh 4thn tuko ke aliran lain sket... 5-6 thn tuko lagi... takut bosan dok lelama.. lagipun leh kenal kawan ramai...
dok planning lagi nie... dh masuk 2006... kena cepat bertindak nie...
masa berjalan...

--------------
Barangan BALI... ikan kering pelbagai jenis... ctc 012 2275306

60.50.158.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 02:09:40 pagi    [Edit]
me2u..
tadika kemas biasanya amik kanak2 umur 5 & 6..

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.33.:-)

mahhsuri
Ahli Baru
15. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 08:17:23 pagi    [Edit]


ashra,
nak tanya sikit boleh? colleague cina u kat office tu cemaner anto anak2 depe gi kelas2 tu.. pagi gi sini, petang gi sana... wife dier tak kerje ke? ke depe amik & antor anak depe tu masa kerja...

suri baru nak belajor nie... boleh kongsi sikit?


* Mesej ini telah disunting oleh mahhsuri pada 05hb Januari 2006, 08:21:12 pagi

--------------
...the RIGHT ATTITUDE each day can make a world of difference...

202.162.29.:-)

ashra
Ahli Interaktif
16. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 09:05:35 pagi    [Edit]
quote:
ashra,
nak tanya sikit boleh? colleague cina u kat office tu cemaner anto anak2 depe gi kelas2 tu.. pagi gi sini, petang gi sana... wife dier tak kerje ke? ke depe amik & antor anak depe tu masa kerja...

suri baru nak belajor nie... boleh kongsi sikit?





selalunya cinos2 kat office ni depa duk dgn family..tak pon anto anak pi uma parent dia ke atau mother in law..tu pasal balik keja kol 8-9 mlm pon no hal..co advertising kan lik mmg lambat...ade party ke lik kol 1 pagi slumber je..bulan2 ratus2 la keluar duit kasi upah jaga anak ...kalau kasi babysitter jaga pon sebulan tu dekat 500-600 upah jaga..suma siap anto anak gi sek..nak balik lambat...tido sana pon takpe..

cam kita ni lainnn

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
17. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 09:24:49 pagi    [Edit]
quote:
nak tanya sikit boleh? colleague cina u kat office tu cemaner anto anak2 depe gi kelas2 tu.. pagi gi sini, petang gi sana... wife dier tak kerje ke? ke depe amik & antor anak depe tu masa kerja...


Liz rasa kebanyakan mereka ada maid atau babysitter leh antarkan. Mcm officemate liz.. anak dia tu.. van sekolah dtg amik.

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

SugarCane
Ahli Setia
18. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 11:34:29 pagi    [Edit]
quote:
tadika kemas biasanya amik kanak2 umur 5 & 6..


aku anta anak aku 4 yrs kat tadika kemas.
tapi rasanya kat tempat ni jek buat gini.

pg td cikgu tu kata tadika ni akan diconvert ke taska
dalam erti kata lain playschool dan ada nursery skali.
sbbnya kat situ dah tak de budak 6 yrs pun.

218.208.111.:-)

yusmar
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 11:55:58 pagi    [Edit]
Saya anak2 semua umur 3 tahun dah antar kindergarden. Tapi tahun tu takde lah belajar sepenuh masa lebih kepada aktiviti menyanyi,melukis, bermain dah sedikit masa utk belajar menulis.
Sbbnya diorang tu mak saya yg jaga, jg kesian kt mak utk meringan bebannya tu yg hntr...tp setengah hari je. Mmg lah dia tak merungut tp kita sendiri boleh nampak kelam kabut skit lebih2 lg waktu pagi tu sibuk nk memasak dan membasuh.

quote:
nak tanya sikit boleh? colleague cina u kat office tu cemaner anto anak2 depe gi kelas2 tu.. pagi gi sini, petang gi sana... wife dier tak kerje ke? ke depe amik & antor anak depe tu masa kerja...

mmg betul slunya diorang akan arrange org utk hntr atau sendiri yg hntr. Lg pun maid/keluarga/babysitter boleh bantu...dah byr byk utk diorangkan. .Lg pun kelas2 camtu mmg dah arrange ikut time parent ...nak untungkan...!!. Cam saya pun sendiri yg hntr kdg2 family tlg...cuma kelas waktu mlm tu sendiri la....

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
20. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 12:01:26 tghari    [Edit]
kalau ke sekolah betul (eg sek. kebangsaan) mestilah paling kurang umur 7 tahun..

tapi kalau nak anta anak gi kindy... 3 tahun dah boleh..sebolehnya anak tu dah tak pakai diapers lagi..

3 tahun - anta anak gi montessori
4 tahun - gi smartreader
5 tahun - Qdees
6 tahun - islamic kindy

reen pun takde le anta anak start dari umur 3 tahun..5 tahun baru anta..

skolah awal tak jadi masalah asalkan persekitaran skolah tu berubah..kalau skolah yang sama itu yang buat budak tu jemu..

er..er..errr..sekadar pandangan jer..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

219.94.41.:-)

jamm_vas
Ahli Baru
21. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 12:37:28 tghari    [Edit]
nak tanya pendapat sket...

bebudak ni kalu antar pi tadika dia campur tak satu kelas antara 3,4,5 .... tahun. Kan tahap penerimaan diaorang berbeza mengikut umur.....

satu lagi ..anak sy umu 4 & 5 tahun n kamceng sangat.... ok ke kalau antar tadika yang same...bukan ape diaorg ni kalu dah bedua... hati keras sket... takut nanti cikgu mengajar diaorang pi bantai main sebab kat tadika / taska ni mainan cam buaian, gelongsor and jongkang-jongket dari fiber tu bnk... kalu antar asing2 takut sok-sok yg abang nak ikut pi skolah yg adik pulak atau pun sebaliknya... cam ne ha..?? ni first time nak antar... tahun lepas yg abang tak leh antar sebab adik dia nak ngikut je..... yg adik tu kalu ikut tahun memanglah...4 tahun tapi kalu ikut tarikh baru masuk 3 tahun 10 hari sebab lahir ujung tahun...



--------------
"sOMe tImE lOVe jUSt aIn'T eNOuGh"

202.75.154.:-)

kotak124
Ahli Baru
22. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 4:59:01 ptg    [Edit]
anak pertama:-

5 thn - tadika A ( ajar sumer in english , boleh baca in english), yuran RM100 sebulan
6 thn - tadika yang sama ( english + malay ), dah boleh baca english+malay
7 thn (2006 ) - sekolah kebangsaan

anak kedua

5 thn - tadika A ( boleh baca in english)
6 thn (2006) - tadika B, yuran RM 150, ( tak tau lagi)

kekurangan tadika A, takde ajar jawi / agama. tadika B ada .

203.163.97.:-)

Mawarku
Ahli Baru
23. Dihantar pada 12hb Januari 2006, 08:21:46 pagi    [Edit]
Hmmm ... member mawar antar anak dia ke sekolah ABIM mula 3 1/2 tahun .... sistem pembelajaran dia bagus sangat .... umur 6 tahun dah katam al quran ... kat situ 1 guru 10 murid .... mesti kena betul2 beri perhatian .... jadi guru tadi pastikan tiada seorang pun yang ketinggalan pelajaran ....

--------------
-----,-'-<@

203.121.44.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 14hb Januari 2006, 01:38:24 pagi    [Edit]
sha nak tanya...

cikgu2 kat tadika,diorg ni bagi tak sepenuh perhatian kat pelajar yg tak berapa petah bercakap??

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.36.:-)

x_eti007
Ahli Setia
25. Dihantar pada 14hb Januari 2006, 01:41:10 pagi    [Edit]
a'ah..nak tanya jugak sebab anak saya ni tak berapa petah nak bercakap, ingat masa dia 4 tahun nanti nak hantar dia ke tadika..sekang baru 2 tahun lebih.

219.95.253.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 14hb Januari 2006, 10:35:20 pagi    [Edit]
quote:
bebudak ni kalu antar pi tadika dia campur tak satu kelas antara 3,4,5 .... tahun. Kan tahap penerimaan diaorang berbeza mengikut umur.....


ermm..kat tempat adiya anto anak nih..mmg dia asingkan kelas mengikut umur. kalu x silap ada 3 kelas.4thn sekelas...5 thn sekelas,6 thn sekelas.....kat tpt lain..x tau ler camner...so..rasa2nya tadak la masalah nak catch-up masa lam kelasss..

* Mesej ini telah disunting oleh aDiYa pada 21hb Januari 2006, 4:37:30 ptg

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

60.48.39.:-)

mie8777
Ahli Aktif
27. Dihantar pada 16hb Januari 2006, 5:57:09 ptg    [Edit]
Ibubapa kena perhatikan kemampuan dan kebolehan anak. Lain anak lain kemampuan dan penerimaan mereka.. Tak boleh disamakan antara satu dengan yang lain.

Dulu mie masa kecik memang sekolah masa umur 5 tahun... kawan mie lansung tak ada tadika.. sampai oversea gak belajar. Tapi kita ibubapa perlu tahu.. zaman kita tak sama macam zaman sekarang. Kurikulum di sekolah lebih mantap dari dulu. Kalau apa yang anak kita belajar masa darjah enam levelnya hampir sama dengan apa yang kita belajar masa menengah rendah.

Bagi mie... kemampuan anak perlu diperhatikan.. ada anak yang cepat belajar.. ada anak yang lambat menerima. Sebagai contoh.. anak A dan anak B, tadika yang sama.. umur yang sama... si A boleh membaca lepas 1 tahun bersekolah.. dan si B masih belum tahu.. mana silapnya? tiada yang silap... cuma kemampuan anak2 berbeza2..

Tak salah anak dihantar ke tadika sejak umur 4 tahun.. ada pelbagai cara... kalau tukar2kan tadika.. ok gaks.. tapi kalau tadika yang sama pun ok.. yang penting tadika yang sesuai.. yang mengasingkan pelajar ikut kemampuan bukan ikut umur....

kalau tadika pandai memperkembangkan minda dan keseronokan belajar.. anak2 pasti tidak akan boring... sebab itu perlu pemilihan tadika yang bersesuaian..

kena ingat... umur 3-5 tahun adalah waktu otak boleh menerima sebulat2 apa yang diajar... dengan perhatian ibubapa... anak boleh berkembang dengan mekar sekali...

tiada anak yang bosan belajar jika kena dengan gaya dan caranya... kerana proses pembelajaran sebenarnya sangat istimewa. sokongan parents dengan bertanya apa yang dipelajari setiap hari akan membuatkan anak berasa lebih gembira.

pemilihan sekolah anat penting.. jangan sekadar lepas batuk ditangga sahaja... kerana pembelajaran ketika umur2 sedemikian amat penting....

terpulanglah.. itu pendapat peribadi mie.

--------------
Advisor Prudential Assurance 0122332845 ~ Hidup Jangan Jadi Mangsa

203.106.143.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 21hb Januari 2006, 4:44:52 ptg    [Edit]
bercerita ttg anak2 tadika nih..hehehe..kekadang adiya gelak sengsorang.
ptg semlm..spt biasa, masa tgh jalan2 dr sekolah ke rumah (rumah dkt ngan tadika)..adiya tanya la..makan apa..belajar apa..kwn2 camner...

so smlm..adiya tanya cam biasa la..tp bila tiba part belajar..tau anak adiya ckp apa??
alah teacher tuh..asyik2 belajar ABC..asyik2 belajar ABC..boring lah yaya
abis..yaya nak belajar apa?
belajar la alif..ba..ta..ker....english ker...cam nih bu....living thing...bird...bla..bla..
adiya terkedu gak..pasal lom lg sampai sebulan ke tadika..camner nak 2 thn nih??
takper la..yaya belajar ABC dulu..dah pandai..baru teacher ajar lain.nanti teacher ajar la 1+1 =?aku cuba pujuk...
alah...teacher tak ajar pun..ayah yg ajar...
hehehe...anakku!!!

pasal tuh la nih..adiya bukak mana2 website utk kanak2...
biar dia buat apa yg dia suka..apa yg dia minat..takut dia cepat bosan.

so ada tak sapa2 yg ada apa2 website berkaitan ngan aktiviti anak2 yg boleh dia surf??
buat masa nih..adiya selalu bg dia surf starfall.com
so far..dia happy...belajar sebut2...nyanyi2...

* Mesej ini telah disunting oleh aDiYa pada 21hb Januari 2006, 4:48:52 ptg

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

60.48.39.:-)

x_eti007
Ahli Setia
29. Dihantar pada 21hb Januari 2006, 7:50:05 mlm    [Edit]
cuba try www.mygfl.net.my

219.95.31.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
30. Dihantar pada 22hb Januari 2006, 02:22:23 pagi    [Edit]
adiya..
thanx ye bagi link tu...anak sha suka sgttttt

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.47.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 22hb Januari 2006, 1:46:03 tghari    [Edit]
ya la sha..yg tuh sesuai utk budak2 3thn-5thn.
adiya try bukak www.mygfl.net.my...tp cam complecated skit buat budak2 baya anak adiya.pasal dia ayat2 panjang.apa pun TQ x_eti007...nanti dia besar skit..leh bukak yg tuh lak

so ada saper2 lg yg ada link utk bebudak ya??

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

218.111.218.:-)

manchai
Ahli Baru
32. Dihantar pada 23hb Januari 2006, 10:05:07 pagi    [Edit]
*ditulis oleh isteri Manchai

Assalamualaikum semua

anak anak saya baru masuk kindergarten. Yang besar 4 tahun tapi kindy dia masukkan kelas Year 5.
Yang kecik baru 2 tahun 9 bulan, tapi kindy masukkan dia dlm kelas Year 3. so far dah 3 minggu, yang besar dah boleh baca buku sikit sikit dan kenal huruf. Adik still dalam proses mengenal huruf.

sebab saya masukkan dua dua serentak sebab senang kalau dua orang sekali gi sekolah diaorang seronok sikit balik boleh bercerita sama sama

Saya masukkan dua dua ke Q Dees.

--------------
MaNcHai ®

60.49.189.:-)

mie8777
Ahli Aktif
33. Dihantar pada 23hb Januari 2006, 12:07:01 tghari    [Edit]
yang penting kena tahu anak2 kita buat apa kat sekolah.. tiap2 hari kena tanya mereka apa mereka buat... so baru boleh buat pemantauan...

--------------
Advisor Prudential Assurance 0122332845 ~ Hidup Jangan Jadi Mangsa

203.106.242.:-)

ani7
Ahli Produktif
34. Dihantar pada 23hb Januari 2006, 12:49:48 tghari    [Edit]


Umur 4 atau 5 tahun dah boleh masuk sekolah kalau nak nusery boleh umur 4 tahun tapi tengok keadaan anak anak. Ada budak suka bergaul dengan kawan kawan nya tapi ada separuh budak kes pendiam anti social.

Umur 3 tahun terlalu awal boleh diberi training di rumah mengenal huruf dan warna . Jangan kasi yang susah nanti budak tu pening. Kan budak tu melalak nak pujuk nya satu hal.

160.96.200.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005