Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 2hb Syawal 1435 @ 30hb Julai 2014, 06:53:10 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Diskusi  
(Pengendali : abe)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Celcom : XPAX berbanding yg lain
awan75
Ahli Baru
1. Dihantar pada 19hb Disember 2005, 8:52:15 mlm    [Edit]
Tak tahu laaa samada korang dah perasan ke belum

terbaru : Pengguna XPAX dah boleh register untuk dapatkan kelebihan 8PAX .
Kalau yg dah biasa dengan xpax tentu tahu pasal FAV2 dan FAV8. FAV2 - 15sen/min ke 2 org, FAV8 25sen/mins ke 8 org.

Untuk 8PAX anda boleh masukkan seramai 8 org dalam group anda (013,019, Telekom) dan di kenakan 10sen/mins setiap panggilan, dan 1 sen sms

Bandingkan
HOTLINK ACTIV5 (talk) : 5 org : 15sen call : 5 sen sms : 012/017
DIGI Friends n Family : 6 org : 15sen call : 1 sen sms : 016 only
Celcom XPAX 8PAX : 8 org : 10 sen call : 1 sen sms : 013/019/Telekom fixed

postpaid celcom lak... 15 sen, bukan untuk 5 org, 6 org atau 8 org... tapi 20 juta org...

tapi org still kata Maxis & Digi jugak the best... (mostly chinese, which i could understand why)

ntah laaa. masing2 ada pendapat/hujah yg solid


http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=1

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

shamzshamrie
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 19hb Disember 2005, 9:29:37 mlm    [Edit]
kalau kasi charge 10sen/mins setiap panggilan, dan 1 sen sms utk semua kan lagi bagus..
8 org je.. ermm.. oklaa..


--------------
Perfume Ori | Jersi World Cup | VCD Ku T'lah Jatuh Cinta.. pm/ym : shamzshamrie

219.94.61.:-)

abede
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 19hb Disember 2005, 11:17:56 mlm    [Edit]
awan...saya pakai prepaid celcom dah lama dah err lebih kurang 7 taun kut dan saya sendiri pun tak tau prepaid saya jenis apa xpax ka 8pax ke aper ker...kalau bukan dari jenis 8pax macammana saya nak convert supaya jadi 8pax tuh...?? jangan la cakap suh saya pakai no baru plak...

awak bleh check tak no saya nih dari jenis apa??? 019-5678977

tima kasehh

--------------
Jangan jadi JEBON arrr..

192.198.147.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 02:42:33 pagi    [Edit]
cantik nombor...

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.42.:-)

abede
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 03:00:09 pagi    [Edit]
Ashsha

saya ada dua....dua-dua berturut-turut
019-5678977 dan 019-5678978

--------------
Jangan jadi JEBON arrr..

192.198.147.:-)

missG
Ahli Setia
6. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 09:07:08 pagi    [Edit]
uihhh tayang no ka...sib baik no cantek...eheheh jgn marah noo sajer nyelit nih...

--------------
I don't want to run away but I can't take it, I don't understand

210.187.84.:-)

awan75
Ahli Baru
7. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 10:26:40 pagi    [Edit]
abede, (fyi awak pakai mid plan)

8pax tu bukan plan baru Celcom. sekadar feature tambahan. Mcm hotlink ada 2 plan ---> talk plan ; sms plan

Celcom XPAX ada 3 plan --->
lite plan : kelebihan pada sms (sms 1 sen)

mid plan : kelebihan pada panggilan (38sen ke Celcom)

Max plan :guna 2 card(credit & airtime), patutnya plan nie dah pupus, sebab zaman sekarang semua nak yg simple, bukan nak yg murah.
----------settle bab plan------------

sekali lagi 8PAX pulak, adalah feature tambahan mcm voicemail,clip, clir dsbnya. Kalau HOTLINK ada ACTIV5, DIGI ada Friend&Family, Celcom Xpax ada 8PAX (dulu dipanggil FAV2 & FAV8).

Kegunaannya ialah utk jimatkan kos panggilan ke-8 org ahli keluarga@kawan@awek@isteri@no kampung@ofis dsbnya.

existing customer yg dah register ke FAV2 & FAV8 sebelum ini, akan automatic di tukar ke 8PAX.

-------caranya---------

untuk activate
type 8pax on dan hantar ke 28882

untuk tambah nombor

type 8pax ADD 0191234567 dan hantar 28882
ulang untuk sehingga no ke - 8.

untuk buang nombor

type 8pax DEL 095595955 dan hantar 28882
ulang untuk no lain.








untuk lagi jimat, pakai laaa postpaid
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=1

* Mesej ini telah disunting oleh awan75 pada 20hb Disember 2005, 10:27:52 pagi

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

TuMbLeR_TK
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 1:30:05 tghari    [Edit]
ko jgn lupa bgtau--yg kadar 10sen tu utk tempoh bila je..aku tak igt sampai bila-jan ke feb 2006 ntah

ade celcom wat promo tmpt aku..nombor lawa2 gak..rm8 je

aku igt nak amik line.skali bila sembang kwn telekom aku,ade rega staf.dia leh bagi aku 1st month diskaun 50%-so byr 25 je instead of rm50 yg org ni pomot.trus aku amik..

sesapa nak amik line celcom,PM la aku.aku fwd korg YM kwn aku tu.

aku skang pakai dua no,dedua prepaid.aku pakai mxs gak,sbb ramai kwn aku mxs.celcom ni call mahal prepaid nya.mxs flat rate jek wlu prepaid.sbb tu celcom yg aku nak up ke postpaid

--------------
jom join 12DP!! || YM : ikashaznurul || my name is NUR ATIKAH..

219.93.134.:-)

awan75
Ahli Baru
9. Dihantar pada 20hb Disember 2005, 2:43:38 ptg    [Edit]


tahu takpe... pakai laaa postpaid celcom.....








postpaid info

http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=1

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

izalana
Ahli Setia
10. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 08:22:08 pagi    [Edit]
awan,

mcm iza hari tu dah guna FAV2... so, automatic convert to 8PAX kan...
so, kalau iza nak tambah nombor lagi ada charge tambahan ke? ingatkan nak tambah lagi 6 nombor 013/019/talian tetap

--------------
~LiFe MuSt Go On~

203.106.93.:-)

TuMbLeR_TK
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 11:04:01 pagi    [Edit]
utk 8no pertama xde caj..
tp klu no ke-9,caj rm1 kan klu tak silap..

cuma caj 15sen utk setiap sms diterima..klu dulu,time fav2 tu,anto sms ke 2882 15sen,terima pun 15sen..now,sekali jek laa

--------------
jom join 12DP!! || YM : ikashaznurul || my name is NUR ATIKAH..

219.93.134.:-)

yana2006
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 11:19:16 pagi    [Edit]
quote:
HOTLINK ACTIV5 (talk) : 5 org : 15sen call : 5 sen sms : 012/017



pembetulan..............

hotlink active5 : 1 sen sms

60.50.54.:-)

izalana
Ahli Setia
13. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 2:07:57 ptg    [Edit]

mana boleh tambah no ke-9... hehehe boleh 8 nombor jer

--------------
~LiFe MuSt Go On~

203.106.93.:-)

TuMbLeR_TK
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 2:15:04 ptg    [Edit]
tambah no ke-9 tu means kena delete salah 1 no ber-8 tu dulu arr..
dan bila kita add -no tu kira no ke-9 la dlm DB dia..so,add no baru tu kena la caj rm1

--------------
jom join 12DP!! || YM : ikashaznurul || my name is NUR ATIKAH..

219.93.134.:-)

izalana
Ahli Setia
15. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 2:18:21 ptg    [Edit]
oooo gitu kaaa cik tumbler... sowie salah maksud


--------------
~LiFe MuSt Go On~

203.106.93.:-)

awan75
Ahli Baru
16. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 4:44:58 ptg    [Edit]
quote:
pembetulan..............

hotlink active5 : 1 sen sms



maaflah kalau salah. info ini saya dapat dari website hotlink sendiri... maybe website tak update lg kot....
tapi refering to the website :

hotlink active5 : 5 sen sms (talk plan)
hotlink active5 : 15 sen call (talk plan) 30sen peak

hotlink active5 : 1 sen sms (sms plan)
hotlink active5 : 25 sen call (sms plan)

reference link:
http://www.hotlink.com.my/level2/hotlevel2.asp?AID=851
quote:
Save 62% on local call charges with Activ5 on our new Hotlink Talk Plan! With the new reduced rates you can call your five dearest friends and family anywhere, nationwide for only RM0.30 during peak hours, and an amazing RM0.15 during off-peak hours (every night from midnight to 10am and on Sundays from midnight to 5pm).

And, we've extended our Activ5 service to the Hotlink SMS Plan as well. Now, you can save, not only on calls to Activ5 numbers, but also SMS friends at only 1sen when you are on the SMS Plan!




yana2006, tolong betulkan, kalau saya salah yerrr...





http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976

* Mesej ini telah disunting oleh awan75 pada 21hb Disember 2005, 4:50:05 ptg

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

akulah
Ahli Setia
17. Dihantar pada 30hb Disember 2005, 5:58:56 ptg    [Edit]
Aku ada 2 nombor celcom nak dijual, belum bukak lagi.

013-651 4 666
013-3 2222 57

--------------
786 - AKULAH lelaki itu.

218.208.193.:-)

kittun
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 11:52:01 pagi    [Edit]
bukan ke nilai sms 1 sen tu kol 12 malam ke 6 pagi? kena aware dgn waktu2nya..bukan anytime 1 sen ye.

apapun kittun pon gune x pack stkt ni.ok je..cuma nak amik postpaid plan, rm50 sebulan dpt free minutes 250 anytime anywhere in malaysia.sms free sket ajela.ni style uk ni.

--------------
sabar itu indah..

211.25.42.:-)

OoooD
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 12:35:21 tghari    [Edit]
awan75
maaf yer, oftopik kejap..
cuba check celcom ada tak wat promo unt golongan OKU

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

awan75
Ahli Baru
20. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 4:45:25 ptg    [Edit]
kittun
1 sen sms 8pax = 24 jam (promotion until 15 Feb 2006)
10 sen call 8pax = 24 jam (promotion until 15 Feb 2006, normal 15sen)

OoooD
setakat yg di tanyakan dan dirisik, takde promo khas utk OKU. tp promo standard nie pun apply to OKU dan sesiapa saja. Promo mcm mana yg di maksudkan tu

Juga untuk maklumat, bermula 1 January 2006, semua pembeli baru PREPAID di kehendaki mendaftar(yg baru keluar branch lepas 1 Jan). Pengguna prepaid yg sedia ada pun akan beransur terpaksa mendaftar, cuma cara macam mana, saya pun belum dapat info.

Jadi kalau yg berhasrat utk guna prepaid utk tujuan tak baik tu, hati2 lah yer..

Option masih ada... boleh terus opt ke postpaid, sama laa jugak kena daftar.
http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

OoooD
Ahli Aktif
21. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 5:23:21 ptg    [Edit]
awan75
thanks dgn penjelasan..cuma ada skit kemuskilan...
kalo celcom satu payung dgn TM musti....
sbb TM waive rental fixed line unt org OKu...celcom musti bleh waive access fee unt postpaid akaun..saya pernah tanya...
tapi thn 2003..ada package tu yg OKU tak perlu bayar access fee rm60, cuma bayor airtime jer..

tapi mungkin jugak skang dah takde skim tu..

saya plan nak tukar dr maxis ke celcom 8pax tu..
kalo bleh nak postpaid

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

awexs
Ahli Setia
22. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 10:14:06 pagi    [Edit]
wahh korang citer pasai celcom ekk... emm pakai celcom mmg syok ahh..kita pon da lama pakai celcom..sejak2 ada 8pax nihh...senang le skit nak bergayut ngan orang disana...ahakss.. bergayut setengah jam baru je RM3...muehh..muehhh.... pakai le celcom... grenti syokkk...kui kui kui...

--------------
'SeNyuM SeLaLu' - @wEx_P

219.95.1.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
23. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 10:46:40 pagi    [Edit]
MAXIS: betul tu awan75. New plan tak update lagi dlm website.

Jika top plan sms - yes, 5sen per sms.
Jika sms plan - 1 sen per sms
Kita ada byk plan.


Awan75

quote:
tapi org still kata Maxis & Digi jugak the best... (mostly chinese, which i could understand why)


- which i could understand why

or

which i couldn't understand why?


Heavy user- baik guna POSTPAID.

* Mesej ini telah disunting oleh Liz_Dee pada 04hb Januari 2006, 10:51:41 pagi

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

bungabiru
Pengendali
24. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 10:51:21 pagi    [Edit]
yang aku tau, aku pakai maxis, umah aku kat keramat susah dapat line. tp pkai celcom xpac, bekepuk signal nyer bar.

--------------
FEAR can hold you prisoner, HOPE can set you free

Lynnda
Lynnda
Pengendali
25. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 10:54:10 pagi    [Edit]
Lynnda plan nak tukar ke Celcom

tapi worth it ke idak ek? sbb expenses tiap bulan utk maxis RM 200.... selalu terlebih...

adakah kalau pakai Celcom ni, leh jimat....

--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

Liz_Dee
Ahli Interaktif
26. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 10:57:40 pagi    [Edit]
quote:
awak bleh check tak no saya nih dari jenis apa??? 019-5678977


hehe lawak la ko ni abede. Jenis apa pun tak tau?

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

kni_03
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 12:31:52 tghari    [Edit]
aku ada simpack XPAX KINGKONG
saper nak beli mesej aku..
no baik punyer.-----> 013 64 34 202

--------------
nak memilik kereta NAZA/KIA? cari saya.. 016-9134778

219.93.56.:-)

awan75
Ahli Baru
28. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:25:39 ptg    [Edit]
quote:
sbb TM waive rental fixed line unt org OKu...celcom musti bleh waive access fee unt postpaid akaun..saya pernah tanya...
tapi thn 2003..ada package tu yg OKU tak perlu bayar access fee rm60, cuma bayor airtime jer..

tapi mungkin jugak skang dah takde skim tu..


OoooD
- kalau nak pakai line atau lebih tepat postpaid, skim terbaru celcom memang takde access fee- postpaid baru dipanggil MINUTES. Memang kena bayo airtime sahaja, tetapi secara tetap.eg
bulanan bayar
RM50 = 250 minit airtime + 20 sms percuma. Minit yg melebihi 250, dikenakan 20sen seminit dan sms 8sen.
Nak tahu lagi rujuk posting kat sini --> http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=2 last thread.
- 8pax hanya untuk prepaid sahaja

quote:
Heavy user- baik guna POSTPAID

setuju...

Lynnda
quote:
tapi worth it ke idak ek? sbb expenses tiap bulan utk maxis RM 200.... selalu terlebih... adakah kalau pakai Celcom ni, leh jimat....

- kalau tiap2 bulan average RM200 (tak pernah less than RM130), saya cadangkan Lynnda pakai CELCOM MINUTES - PLAN 750minutes = RM120(monthly) + 50 sms
sebabnya, panggilan melebihi 750minit akan dikenakan caj 15 SEN SEMINIT, ke semua nombor mobile dan talian tetap, siang dan malam, dari Perlis hingga ke Sabah.
extra sms 8 sen.

Abede tu pakai Mid plan

postpaid refer sini ---> http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=2 refer last thread(summary)

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

awan75
Ahli Baru
29. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:26:16 ptg    [Edit]
quote:
sbb TM waive rental fixed line unt org OKu...celcom musti bleh waive access fee unt postpaid akaun..saya pernah tanya...
tapi thn 2003..ada package tu yg OKU tak perlu bayar access fee rm60, cuma bayor airtime jer..

tapi mungkin jugak skang dah takde skim tu..


OoooD
- kalau nak pakai line atau lebih tepat postpaid, skim terbaru celcom memang takde access fee- postpaid baru dipanggil MINUTES. Memang kena bayo airtime sahaja, tetapi secara tetap.eg
bulanan bayar
RM50 = 250 minit airtime + 20 sms percuma. Minit yg melebihi 250, dikenakan 20sen seminit dan sms 8sen.
Nak tahu lagi rujuk posting kat sini --> http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=2 last thread.
- 8pax hanya untuk prepaid sahaja

quote:
Heavy user- baik guna POSTPAID

setuju...

Lynnda
quote:
tapi worth it ke idak ek? sbb expenses tiap bulan utk maxis RM 200.... selalu terlebih... adakah kalau pakai Celcom ni, leh jimat....

- kalau tiap2 bulan average RM200 (tak pernah less than RM130), saya cadangkan Lynnda pakai CELCOM MINUTES - PLAN 750minutes = RM120(monthly) + 50 sms
sebabnya, panggilan melebihi 750minit akan dikenakan caj 15 SEN SEMINIT, ke semua nombor mobile dan talian tetap, siang dan malam, dari Perlis hingga ke Sabah.
extra sms 8 sen.

Abede tu pakai Mid plan

postpaid refer sini ---> http://www.melayu.com/v2/sembang2/mesej.php?thread=12976&page=2 refer last thread(summary)

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

ntahSape
Ahli Baru
30. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 7:01:12 mlm    [Edit]
tumblek_TK,

em ada member kat celcom ek..
agak-agak leh tanya kan tak..
leh tak nak dapat kan no yang sama tapi depannyer satu 013 satu lagi 019?
contoh : 013-5678999 / 019-5678999
camtu la lebih kurangnyer..
kalau leh dapat, bagitau harga ek..

202.184.41.:-)

Melayu04
Ahli Aktif
31. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 9:28:27 mlm    [Edit]
bagi aku.................asalkan kawasan aku clear.................mai pi la apa pun aku ambik jer.................yg penting CLEAR............................apa guna murah kalau line mcm cipan...................ada lagi ker line mcm cipan skg ni?

--------------
Hidup mesti mau.............melayu hari2 mau.......

60.48.91.:-)

awan75
Ahli Baru
32. Dihantar pada 11hb Januari 2006, 08:32:46 pagi    [Edit]
ader... dulu aku pakai... tak payah sebut laaa kan... sebab tu sekarang pakai celcom...

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

webweb
Pengendali
33. Dihantar pada 17hb Januari 2006, 1:58:56 tghari    [Edit]
aku nak tanya, ada ke idak cara nak tukar dari prepaid ke post paid (utk celcom)
senang celita nak guna no sama.
dulu aku ada check ngan celcom, tak leh, but just nak check manalah tau kut2 sekrg dah boleh ke.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

awan75
Ahli Baru
34. Dihantar pada 18hb Januari 2006, 12:31:14 tghari    [Edit]
ader tapi takder.. hehe

system dah ader.. tp blum available kpd customer.. tunggu customer sumer lari baru nak declare kot... hehe..

saper suruh purchase billing system paling murah/lemah... asyik2 system down... nak promote celcom pun lemah semangat....

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

cikgu_taska
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 19hb Januari 2006, 11:52:30 pagi    [Edit]
Hmm..kebetulan dah ada topik celcom nie..
so aku nak cite skit..
aku la nie tengah bengang betul ngan celcom nie..
aku pakai celcom prabayar..
Talian 013 drp tahun 2000
dah berapa kali duit aku kena telan...
setakat 20sen ke 50sen ke aku tak kisah sangat...
Nie ada sekali tu sampai rm 22.00 aku kena telan..
Baru top up pagi..petang dah abis..padahal aku baru war satu call
tu pun tak sampai 5 minit aku call umah mak aku..
Yg nie kes yg ke 5..
Memula telan skit-skit dulu..kemudian baru telan banyak
Aku ingat aku jerk sorang kena penyakit cam nie..
rupanya ada gak member aku kena penyakit yg sama..
tu yg pakat semua tukar no tu..hmmm
Aku lak nak tuko tapi sayang lak no nie sbb dah ramai yg tau..
Bila aku wat report kat service centre
diorang suruh bawak hp aku ke opis celcom
suruh tunjuk last call aku brp minit then baru leh dapat balik arr rm aku
tapi dah aku call service centre tu guna hp..so mesti ler last call tu tunjuk call ke dia..ada ler dekat setengah jam..hampeh..hampeh...

Pada sapa aku nak ngadu nie???huwaaaaaaaaaaaaa

--------------
Mama Nur Iman Irdina

60.48.203.:-)

webweb
Pengendali
36. Dihantar pada 19hb Januari 2006, 3:46:45 ptg    [Edit]
aik,
setahu aku depa ni boleh check sendiri apa all out going call yg dibuat even pengguna prepaid.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

akulah
Ahli Setia
37. Dihantar pada 19hb Januari 2006, 5:35:02 ptg    [Edit]
Aku baru jer pakai line celcom nih semula, dulu dah lama tak pakai.

Ari tuh, aku aktifkan 8Pax, dan terus wat kol. Bila aku check, rasanya kerdit aku dimakan lebih dari yang sepatutnya. So, aku kol teleservice, wat report. Pahtu dalam 2 hari, kredit aku dikembalikan. Alasan dia, pada masa tu, sistem dia problem sikit lagipun aku terus kol nombor 8pax tak sampai seminit lepas daftar.

Kalu kita ada masalah ngan service ker.. apa ker berkaitan celcom, boleh terus kol wpun takder kredit. Kalu maxis, nak mintak bantuan or bcakap ngan service centre pon kena charge.

--------------
786 - AKULAH lelaki itu.

218.111.42.:-)

cikgu_taska
Ahli Produktif
38. Dihantar pada 20hb Januari 2006, 12:49:02 tghari    [Edit]
quote:
setahu aku depa ni boleh check sendiri apa all out going call yg dibuat even pengguna prepaid


webweb..
tu ler pasalnya..aku cakap gak dgn diorangkan..suruh check arr kat system..tapi diorang kata tak leh sbb tak der system yg bolehkan diorang untuk tengok brp minit panggilan tu kita buat..yg boleh check just pangilan ke mana

--------------
Mama Nur Iman Irdina

60.48.200.:-)

missy
Ahli Baru
39. Dihantar pada 20hb Januari 2006, 12:56:39 tghari    [Edit]
oo...tu duit kene telan ekk...missy aritu sesaja nak try gune prepaid....pas beli dah dekat sebln duit tak abis lagi...dah tu saja2 la call emak layan borak lama2 ingat nak abiskan kredit tu...sekali cakap 25 minit...check kdt tak luak lak, dia potong 90sen je....mm...terkejut gak ler....tak tau la naper...

--------------
....sorry....can't be perfect......

203.106.39.:-)

cikgu_taska
Ahli Produktif
40. Dihantar pada 20hb Januari 2006, 2:07:10 ptg    [Edit]
quote:
Ari tuh, aku aktifkan 8Pax, dan terus wat kol. Bila aku check, rasanya kerdit aku dimakan lebih dari yang sepatutnya


Erk..klu 013pun boleh aktifkan 8pax...sbb ari tu aku buat..then diorang kata 8pax aku berjaya..so add arr 8 no..then esoknya aku try arr call no yg aku dah add kat 8pax tu..erk..sekali kena Rm5 lebih...erk..terkujat aku..kata 8pax???

Ari nie lagi satu kes..member aku kena telan rm 3.00..walaupun nampak skit..tapi pada aku banyak gak tu..yelahhhhh..prepaiddddd

--------------
Mama Nur Iman Irdina

60.48.200.:-)

tarantula
Ahli Aktif
41. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 1:57:22 tghari    [Edit]
Pakai je post paid cam aku....Minutes Plan250...untuk 250 Minutes. Lebih cuma kena bayar 20sen seminit; sms @ 8 sen satu ...satu Malaysia siang malam tak kira Celcom ke..Telekom ke...Maxis ke...Digi ke...semua kadar rata...tak kira no sabah atau sarawak.

Monthly usage aku pun cuma sekitar RM75 - RM88 je sebulan. Pakai pakej lama average sebulan RM150 - RM200 sebulan.

--------------
I am What I am

219.95.91.:-)

akulah
Ahli Setia
42. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 2:56:44 ptg    [Edit]
quote:
Erk..klu 013pun boleh aktifkan 8pax...sbb ari tu aku buat..then diorang kata 8pax aku berjaya..so add arr 8 no..then esoknya aku try arr call no yg aku dah add kat 8pax tu..erk..sekali kena Rm5 lebih...erk..terkujat aku..kata 8pax???


Seperti yang berlaku kat aku gak pada awalnya. Ingatkan dia telan banyak sangat. Rupanya masa kita bersms nak tambah no 8pax tu dia charge sms tu 30 sen per sms yang diterima dan 15sen per sms yang dihantar rasanya.
Sbb tu la bila lepas kol, check balance kita kurang. Aku tahuy pun bila aku kol teleservice.

--------------
786 - AKULAH lelaki itu.

218.111.40.:-)

nor_irnasz
Ahli Aktif
43. Dihantar pada 24hb Januari 2006, 5:28:07 ptg    [Edit]
irnasz pulak, bila sms nak register utk 8paxx dan register no asyik fail jek, last2 call careline komplen dan pastu diorang tolong masukkan...

--------------
@---;IRNASZ---'-;----

210.19.196.:-)

awan75
Ahli Baru
44. Dihantar pada 25hb Januari 2006, 11:07:04 pagi    [Edit]
cikgu_taska
quote:
Nie ada sekali tu sampai rm 22.00 aku kena telan..
Baru top up pagi..petang dah abis..padahal aku baru war satu call
tu pun tak sampai 5 minit aku call umah mak aku..


-bila kena... buat call dari mana dan kemana... celcom ke celcom atau celcom ke telco lain.
-Ada aktivate call roaming? (pernah ada user buat call dari JB dekat dgn tambak, dpt signal Singtel)
-call careline 1111, FREE . careline celcom ialah third party, tak pasti diaorang boleh tgk detail charging prepaid...

-tolong PM saya, no tepon, tarikh bila kena problem tu... kalau boleh tolong, sy tolong... kalau tak, harap maaf..


8PAX:
setiap transaction complete : sent + receive sms = Rm0.15
maksud transaction --> register 8pax, register no 8pax, rqst help 8pax dan sebagainya.

register no 8pax yg pertama, takde FEE (yg kena cuma sms)... register no ke-9, dikenakan rm1(+15sen sms)

==> ada masa2, system breakdown, jadi MUNGKIN ada kesilapan pada bil atau kredit anda. Kalau jadi macam missy tu, best laaa. tapi kalau jadi mcm cikgu_taska, memang sakit hati.
Kalau ada masalah, jangan putus asa, call careline buat OFFICIAL COMPLAINT. email pun boleh >> careline@celcom.com.my

--------------
CELCOM 15sen/mins : 24hrs,clcom,mxis,digi,Telkom - 0192370900 yahoo: awan_75

202.190.116.:-)

cikgu_taska
Ahli Produktif
45. Dihantar pada 26hb Januari 2006, 3:22:16 ptg    [Edit]
thanks awan atas feedback tu
Mmg stak der activekan call roaming
Then saya buat call ke talian rumah
cuma 1minit lebih jerk...
Saya cuma sedar duit tu kena telan
keesokan harinya..
then call 0131111..
diorang tak leh nak check..
just yg boleh call tu ke mana jerk..

--------------
Mama Nur Iman Irdina

60.48.207.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005