Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 25hb Ramadhan 1435 @ 23hb Julai 2014, 07:35:36 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Resepi Kueh : TAT KEJU BLUEBERRY
hanieliza
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 29hb November 2005, 10:15:54 pagi    [Edit]


TAT KEJU BLUEBERRY

Bahan

125 gm butter
125 gm majerin
100 gm gula halus
1 biji telur B
500 gm tepung gandum

Filling
250 gm blueberry filling

Keju Kerim
250 gm keju kerim
50 gm butter
50 gm gula halus
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]


Cara
1. Pukul butter, majerin dan gula sehingga kembang.
2. Masukkan telur dan kacau rata
3. Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan kacau rata.
4. Pamkan adunan dalam acuan tat dan bakar dalam oven pasa suhu 170 selama 12 - 15 minit.
5. Kelaurkan tat dan masukkan blueberri filling dan keju kerim.
6. Bakar semula selama 5 minit lagi.
7. Angjkat tat dan sejukkan.
8. Hidangkan.

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.95.96.:-)

jamd
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 29hb November 2005, 12:38:51 tghari    [Edit]
kak liza,

adunan tu dapat berapa biji ...nak try nie.....nampak best je

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

219.95.203.:-)

tenet_my
Ahli Setia
3. Dihantar pada 29hb November 2005, 12:42:49 tghari    [Edit]
kak liza,

bluberry filling guna yg ready-made ker? nampak sedap jerk....

192.85.47.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 29hb November 2005, 1:32:32 tghari    [Edit]
jamd..
kak liza dapat dalam 94 biji tat tu...memang besttt...

tenet_my..

blueberry filling to kak liza beli kat kedai jual bahan kek..
rasanya kat BAGUS Taman Melawati/Ulu Kelang nun...

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.95.96.:-)

jamd
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 29hb November 2005, 2:31:09 ptg    [Edit]
kak liza


jamd collect resepi dulu coz tgh berangan nak buat...oven kupu2 tu pun tak rasmikan lagi

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

219.95.203.:-)

cikedis
Ahli Baru
6. Dihantar pada 29hb November 2005, 2:32:39 ptg    [Edit]
kak liza mcm tak paham lah
quote:
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]


tapi kat cara
quote:
Kelaurkan tat dan masukkan blueberri filling dan keju kerim.


lagi satu boleh tunjuk tak camana rupa acuan tat

--------------
citi tgh buat apa tu hah ?

192.228.137.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 30hb November 2005, 1:03:09 tghari    [Edit]
cikedis..
quote:
[Pukul semua bahan dan masukkan dalam tat]
maksudnya... semua bahan untuk cream keju tu dipukul dan di pamkan kedalam tat yg dibakar kosong tadi tu..
pam gunakan pelastik icing tu..boleh rujuk pada gambar ...

quote:
Kelurkan tat dan masukkan blueberri filling dan keju kerim.


yg ni bermaksud..kak liza keluarkan tat yg telah dimasak tu dan bubuhkan dalam loyang lain [lebih besar] dan pamkan blueberri filling dan keju cream tu dalam tat yg telah dibakar..
pastu bakar lagi selama 5 minit untuk memasakkan keju cream yg dipukul ngan gula dan butter...

kak liza buat att dan bakar kosong gunakan loyang ni..


kak liza masukkan tat dalam loyang 10 x 10 inci kerana ia boleh memuatkan banyak tat dan senang nak bakar..cepat siap sikit..

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.198.:-)

cikedis
Ahli Baru
8. Dihantar pada 30hb November 2005, 1:29:16 tghari    [Edit]
ooo dah paham..dah paham..

lagi satu, tart ni boleh tahan lama ke ( mcm tart nenas ) ? atau dlm 3,4 hari je sbb dia ada krim keju ?

hujung minggu ni nak try buatlah sbb baru beli loyang buat muffin.
boleh guna gak kan ? tak rasmikan lagi loyang tu, beli pun sbb kedai tu
buat stock clearance. dia jual rm 6 je , ada 12 lubang
.

kak liza boleh tunjuk tak camana rupa pam yg boleh buat bentuk bunga tu ?

* Mesej ini telah disunting oleh cikedis pada 30hb November 2005, 1:32:15 tghari

--------------
citi tgh buat apa tu hah ?

192.228.137.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 30hb November 2005, 2:19:50 ptg    [Edit]
kak liza guankan acuan gini..

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

219.93.198.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
10. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 2:32:42 ptg    [Edit]
bestnyerrr!!

hai..
takleh jadik nih.... nak kena g beli oven nihhh!!!

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

202.184.114.:-)

KakZa
Ahli Baru
11. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 4:03:10 ptg    [Edit]

K.Kiza, boleh tak kalau adunan tat ni kita buat untuk tat fruits atau tat cheese.

203.121.30.:-)

hanieliza
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 10:16:53 mlm    [Edit]
KakZa...
kak liza rasa bukan kata tat fruits atau tat cheese saja boleh buat..
pie apple..pie ayam pun boleh buat..
dah juga quiche pun..
cubalaaa...

off topik sikit..
kak liza tak dapat onlines selama 2 minggu ni sebab kak liza akan ke KL...
kalau nak bertanya..boleh lah call 013-9224020

--------------
SenTiasA SenYum...JOM MASAK--->http://www.hanieliza.tk

218.111.191.:-)

KakZa
Ahli Baru
13. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 09:54:15 pagi    [Edit]

K.Liza, ni yang syok dengar adunan ni buleh buat banyak style. TQ very much. Hopefully weekend ni dapat melaksanakannya. Nanti kita habaq noh.

203.121.30.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005