Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 4hb Syawal 1435 @ 01hb Ogos 2014, 7:49:27 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Keluarga & Rumahtangga  
(Pengendali : usoPkuChai)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Breastpump : Mana yang bagus..??
lancome
Ahli Baru
1. Dihantar pada 27hb November 2005, 6:08:31 ptg    [Edit]


saya akan mula bekerja,ingat still nak breastfeed baby..ada suggestion breastpump yang bagus dari experienced mothers kat sini...??

saya cuba cari kot-kot topik ni dah dibincangkan...tapi tak jumpa...hope someone can assist me...

tq...

210.186.19.:-)

asmaan
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 27hb November 2005, 8:48:12 mlm    [Edit]
lancome

as ade 2 jenis breastpump jenis purren & camera... tp as beli yg manual.. so far mmg ok tak de prob ape just letih nak ngepam je la. yg bateri tu tak berani la nak cuba... ade sesape pernah cuba???

--------------
`noorasmaan`~ abadie selamanya HHH ~mama Muhammad Hazran Hafizudin

60.49.123.:-)

lancome
Ahli Baru
3. Dihantar pada 27hb November 2005, 11:13:31 mlm    [Edit]

as..

ingat nak cuba yang pureen,battery operated..tapi ada users yang kata sakit skett..

setakat ni bila surf kat few website ramai cadangkan avent and midela...tapi quite expensive lah...dalam 3,4 ratus satu set...hmmm...pk 2,3 kali...

mothers yang lain camna??

203.106.144.:-)

eyzlyn
Pengendali
4. Dihantar pada 27hb November 2005, 11:52:45 mlm    [Edit]
saya guna avent.. belum test lagi ekceli sebab baby baru umur 3 weeks.. nak test lepas dia umur 6 weeks nanti...

--------------
I miss you Edinamaya... Al Fatihah buat arwah....

maizana
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 28hb November 2005, 09:04:41 pagi    [Edit]
Tapi rasanya guna tangan lagi bagus... Kak Zana pernah try untuk anak no. 2.. gunakan breast pump.. tapi tak berapa berkesan.. tapi untuk anak ke 3 dan ke 4.. gunakan tangan jer... lebih berkesan..

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

203.121.44.:-)

semperit
Ahli Baru
6. Dihantar pada 28hb November 2005, 09:11:43 pagi    [Edit]
Saya guna Avent jugak....manual tapi rasanya lebih bagus dari breastpump guna bateri atau letrik. Cara guna pun senang. Harga dalam RM218.00, beli kat Guardian.

202.47.162.:-)

nmfauzy
Ahli Baru
7. Dihantar pada 28hb November 2005, 09:29:07 pagi    [Edit]


mmm... just nak citer pengalaman... kami pun gunakan AVENT... kalau nak kira expensive memang... tapi ni kira investmentkan... anak2 yg lain nanti pun boleh guna lagi coz barang ni memang tahan lama...

kami dah cuba banyak breastpump yg lain tetapi tak berkesan dan kami hampir give-up... tapi bila ada sorang sepupu ni suggest pakai avent... memang berkesan dan tiada sebarang kesakitan.... cuma time nak digunakan tuh yang perlu di ambilkira....

--------------
http://fauzynm.e-belia.net

60.49.64.:-)

lancome
Ahli Baru
8. Dihantar pada 28hb November 2005, 09:44:22 pagi    [Edit]

Kak Zana..

Guna tangan tak penat kerr??saya ni jenis spesis yang tak sabar..

semperit..

knaper lebih bagus guna yang manual compare to bateri or letrik??

nmfauzy..

u pakai yang manual gak ker??time nak digunakan perlu diambil kira??why??

203.106.116.:-)

semperit
Ahli Baru
9. Dihantar pada 28hb November 2005, 10:57:51 pagi    [Edit]
lancome

bagi sayalah manual ni lebih praktikal...boleh guna kat mana-mana..yg letrik tu pulak kena cari power pointle pulak...bateri pun kena selalu bawak bateri sparele...

lagi satu kalau manual rasanya takle begitu sensitif...jatuh pun takde hal kecuali pecah...

satu lagi pasal bunyi...pakai letrik ni bunyi bising..slow sikit dari bunyi mesin potong rumput aje...

202.47.162.:-)

Es00
Ahli Setia
10. Dihantar pada 28hb November 2005, 11:30:32 pagi    [Edit]
bagus sesangatle kalo ada keinginan nak fully breastfeed baby tu. Banyak pahala dapat and khasiat untuk baby berpanjangan, selain bonding yg baik antara ibu dan anak.

kalau ada hajat or kemuyskilan tu elokle tgok kat link berikut ni, very informative;
susuibu.com ; and yg fokus pada breastpump, cuba tgok kat sini http://susuibu.com/modules/newbb/viewtopic.php?topic_id=260&forum=7&viewmode=flat&order=ASC&start=0

browse le kat sana, macam2 ada. lagile kalo nak beli pump ke atau apa2 barangan ibu dan anak2, esp breasfeeding range, cubalah jenguk sana.

60.48.203.:-)

SayangIZ
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 28hb November 2005, 1:59:40 tghari    [Edit]
Saya dah pakai avent..dari anak sulung 3++ dan sekarang adik 1++..alhamdulillah..kalau kira balik...tak rugi walaupun harga ratusan...Good Luck!...

--------------
^ ^ - I'll find you... @

202.190.116.:-)

lancome
Ahli Baru
12. Dihantar pada 28hb November 2005, 3:15:30 ptg    [Edit]


thanx 4 all the info...

semperit...

plan nak beli bateri operated tuh sebab pk nak senang and mudah...
kalau manual rm 218...what bout electric..??harga sama tak kat susuibu.com??

Es00..

actually dah browse kat susuibu tuh...kat situler i dapat all the info...cuba kat sini kot2 ada brand lainn..nampaknya mostly sumer suggest avent...bolehler beli avent nanti....

SayangIZ..

maybe i'll try avent...u beli kat mana??

203.106.144.:-)

alia_syifaa
Ahli Baru
13. Dihantar pada 28hb November 2005, 3:50:21 ptg    [Edit]


thanks kat Esoo

alia tak taupun ader website susuibu.com tuh..
alia still bf bb...
skang bb alia dah 8mths...

alia pakai pump yg manual...apa ek brand dia ??lupa lak..
actually alia ader 2 pump...
satu yg manual satu yg battery...
tp alia prefer yg manual...
yg battery rasa perit sket ..
sakit t\ime mengepam..
tp tak taula kalau org lain...
lupa ingatan lak apa brand...he..
nanti alia check kat rumah...hehe

* Mesej ini telah disunting oleh alia_syifaa pada 28hb November 2005, 3:56:14 ptg

202.188.253.:-)

asmaan
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 28hb November 2005, 5:22:48 ptg    [Edit]
bg as kalau guna yg manual nie lg bagus... mcm as guna yg brand camera tak sakit pun & air susu pun kuar banyak tp guna yg purren adehhh sakit sangat & air susu lambat je. lg pun tak de la teruk mana pun dlm 15minit je leh simpan 2oz kira ok la kan.

kalau yg battery & letrik nie isau gak ... kan ade effect ape kat kita breast mcm mana? tetmbah yg guna letrik kena kejutan letrik mati keras gitu je.

--------------
`noorasmaan`~ abadie selamanya HHH ~mama Muhammad Hazran Hafizudin

60.49.122.:-)

nmfauzy
Ahli Baru
15. Dihantar pada 29hb November 2005, 09:40:19 pagi    [Edit]
lancome,

yup... kami pakai yg manual coz senang nak control... maksud kami waktu nak guna tuh ialah... kalau nak pam tuh biarlah waktu tengah 'penuh' susunya... jangan pulak lepas bagi bb susu nak pam... biasanya kalau kami buat macam tuh sure tak keluar susu banyak.... lagi satu kena tenang and relax baru banyak susu and tak sakit... tapi kalau pakai avent iAllah tak ada masalah...

--------------
http://fauzynm.e-belia.net

60.48.218.:-)

suzz
Ahli Baru
16. Dihantar pada 29hb November 2005, 11:19:23 pagi    [Edit]
saya pun pakai avent jugak..nampaknya ramai juga penggunanya..skang ni simpan jer sebab anak dah setahun lebih..tunggu utk anak kedua guna balik..

p/s: tak rugi wpun mahal...senang digunakan..

203.115.226.:-)

fahrizal
Ahli Setia
17. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 03:34:30 pagi    [Edit]


saya bantu isteri guna manual. bateri waktu nak basuh tu kena hati2....tak betul cepat rosak.

Manual senang control betul....bunyi tak bising betul.

--------------
.....Tn Jai.....013-4888 900...ke arah jutawan muslim beriman

219.92.167.:-)

Es00
Ahli Setia
18. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 10:10:29 pagi    [Edit]
kalau nak manual - gunalah Medela Harmony
kalau nak electric and boleh pam dua2 belah at one time, gunalah pam Spectra3 dual pumping - bagus sangat performance nye. motornya senyap dan tak menyakitkan breast.

kat rumah i guna Medela Harmony. biasa nak pam waktu malam bila bangkit menyusukan baby, susu sebelah, pam sebelah, boleh dapat sampai dekat penuh botol 5 oz tu.

kalau kat opis, nak cepat, takleh buang masa lelama, so i tinggalkan pump Spectra 3, dual pumping. dlm masa 10-15 minit boleh dapat 2 botol 4 oz tu. Mcm tak caya je baby i dah masuk 8 bulan ni just minum susu badan, belum campur formula. dia pun start solid food masa umur 6 bulan. sejak lahir sampai umur genap 6 bulan, hanya minum susu ibu. Alhamdulillah.. so far so good, seingat saya hanya 2 kali demam, first masa ambil jab kiri-kanan masa umur 5 bulan tu. and 2nd time masa lepas raya - hohoo pasal kehulu hilir jalan beraya sampai baby penat..
so sesapa yg nak susukan baby sepenuhnya tu.. baguslah banyak khasiat.. i ni ingat nak try sampai umur dia genap setahun le.

60.48.204.:-)

alia_syifaa
Ahli Baru
19. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 10:28:11 pagi    [Edit]
haa.. alia dah ingat dah brand apa..

alia pakai breastpump manual brand PIGEON..
since anak alia yg sulung..dah 3 thn..
skrg alia still bleh pakai utk my 2nd bb..

mahal ke murah tak kisah mana nak pilih..
yg penting..susu untuk bb ada.

202.188.253.:-)

lancome
Ahli Baru
20. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 11:45:14 pagi    [Edit]


thanx all for all the information...saya kena dapatkan dalam minggu ni jugak breast pump ni sebab dah nak anta baby ke nursery...nak biasakan dia dengan botol satu hal plaks...4 bulan dia dengan mummy dia...tetiba nak bagi susu guna botol...sebelum ni ajar banyak kali...asik reject jerr....hopefully she will be ok....

errr...soalan saya hari tu takda orang jawabb...err..mana saya nak dapatkan avent and medela tuhh...kalau possible satu tempatt jerr...saya dapat tau ada jual kat parkson n isetan...pergi tgk kat guardian hari tuh ada medela manual..price around rm200...

kalo boley Es00 bagi info katnerr....

210.186.86.:-)

Es00
Ahli Setia
21. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 11:58:27 pagi    [Edit]
lancome,
semua breast pump tu saya dapatkan
http://www.susuibu.com/product/ dan juga kat
http://www.momslittleones.com/catalog/ ;
- macam2 boleh beli sini and reliable. saya just pilih, bank in duit dan dalam 2-3 hari dah sampai. ikut le kalau pilih hantar poslaju or courier.
Saya suggest link yg kat atas tu sebab reliable, dua2 owner saya dah bercakap iaitu kat susuibu - Pn Kamariah atau dikenali sbg "mama" dan di Momlittleones - Pn Rita Rahayu. They are all very helpful and they are breastfeeding advocates. kalau nak tips ttg penyusuan ibu pun tanya je mereka - esp Pn Rita Rahayu. Kadang tu saya struggle nak cukupkan stok susu perahan, Pn Rita memang banyak bagi moral support.
kat susuibu.com tu saya dapat discount sampai 20%.

saya ni dok kat luar KL sebab tu saya fikir beli online dgn reliable source lebih worth it sebab kos saya nak pegi balik ke KL pun jauh lebih tinggi dari kos courier atau poslaju tu.

tapi kalau dok KL, why not u liase with those ladies/owner of the shop, maybe u boleh drop by their place.

kalau kat sekitar shopping mall/complex, saya penah jumpa jenama avent. medela tu biasanya beli kat direct distributor.

so good luck.

* Mesej ini telah disunting oleh Es00 pada 06hb Disember 2005, 12:00:31 tghari

60.48.204.:-)

mama_syafiq
Ahli Setia
22. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 4:02:57 ptg    [Edit]
mama guna medela...electric. Tapi mungkin mama tak berapa reti nak guna, so masa guna tuh rasa sakit. So mama cuma pakai sebulan je..lepas terus stop. Biras mama guna Avent manual..dia kata ok and best

--------------
**mama_syafiq**

219.93.210.:-)

SayangIZ
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 1:03:38 tghari    [Edit]
Lancome..boleh pergi mana2 mothercare..kalau u kat KL..boleh pegi SOGO dulu coz bila SOGO KL sale..harga murah compare ngan mothercare..lagi satu kalau tak silap sekarang kat jusco pun dah boleh dapat product Avent ni...

--------------
^ ^ - I'll find you... @

202.190.116.:-)

aysar_naylah
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 1:36:24 tghari    [Edit]

naylah sekarang guna avent... i'm working... bila pump boleh dapat 6-7 oz... but still i'm not satisfied ... i need more for my baby... boleh advise apa patut naylah makan utk increase my milk?... sebab kekadang baby terpaksa minum formula sebab tak cukup milk dan naylah pulak dah bekerja... please advise... ada petua2 yg boleh bykkan susu ?... skrg ni pun i'm trying..
1. makan lobak putih
2. minum susu & oat
3. minum air longan kering

--------------
Someone to Watch over Me.... @-@

211.25.50.:-)

SayangIZ
Ahli Aktif
25. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 2:04:10 ptg    [Edit]
Naylah..boleh juga campurkan sedikit halba kedalam masakan cthnya sup sayur ke..sometimes..saya terus mkn halba cenggitu...nak bykkan susu punya pasal...

eh ada lagi..naylah express berapa kali dalam sehari?..kalau boleh 2-3 kali waktu pejabat tu...dan timing jgn lari..nanti susu takmo byk..good luck!

* Mesej ini telah disunting oleh SayangIZ pada 09hb Disember 2005, 2:06:52 ptg

--------------
^ ^ - I'll find you... @

202.190.116.:-)

aysar_naylah
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 3:29:14 ptg    [Edit]
sayang--->> naylah express 2 kali during office hours each time 1/2 hour.. more than that.. payah sikit laa.. maklum la we are just employees..
oo halba boleh bykkan susu jugak ek?.. ok.. i'll try this weekend...

--------------
Someone to Watch over Me.... @-@

211.25.50.:-)

balqisyia
Ahli Baru
27. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 5:37:34 ptg    [Edit]
Saya lebih senang pakai tangan, beli yang bettery operate jadi sakit, guna yang manual pumb langsung tak keluar susu. Senang-senang guna tangan aje lah.

Ketiga-tiga anak menyusu badan. Yang sulung sampai 1 thn 2 bln, kedua 3tahun 1/2, yang ketiga ni dah sembilan bulan masin menyusu lagi.

--------------
Nasi Lemak Kukus, Kebab, Zan's Pizza, SURECO - 0126550335

219.93.8.:-)

dikme
Ahli Setia
28. Dihantar pada 10hb Disember 2005, 07:56:27 pagi    [Edit]
saya tak reti mengepam pakai tangan terpaksa pakai pump bateri saya guna pureen dr anak no.1 sampailah anak no.3 pam tu masih berjasa pump tu memang sakit sket tapi tahan je nasib baik cuma guna kat ofis je pump tapi kena beli bateri yg mahal yg murah tak jalan

192.228.154.:-)

kittun
Ahli Aktif
29. Dihantar pada 10hb Disember 2005, 08:00:49 pagi    [Edit]
saya dah beli breast pump avent.tp tak try lg..

halba tu kalau masak dgn nasi putih ok juga kan? ala, mcm nasi dagang tu..

--------------
sabar itu indah..

82.41.93.:-)

lancome
Ahli Baru
30. Dihantar pada 10hb Disember 2005, 09:10:29 pagi    [Edit]
SayangIz..
Plan nak gi klcc jer..ada guardian,parkson,motherhouse...sekarang ni plaks sale..tapi ur rite..sogo kalo sale memang betul2 murah...baju budak pun memang murah kalo sale kat sogo...i'll try there too lah..thanx..

naylah..
ni mesti baby boy..baby boy slalunya kuat minum...psikologi pun main peranan kot..ni i ada dengarler...tapi tak tau betul ke tak...

balqisyia
rasanya benda ni atas individual kott..ada yang serasi ada yang tak...tak reti nak mengepam pakai tangan gak...

dikme
tu lah yang saya dengar...pureen ni sakit skettt...n bit slow...kalo boleh tahan...go on jerlah kan..

203.106.116.:-)

reno
Ahli Baru
31. Dihantar pada 12hb Disember 2005, 5:09:18 ptg    [Edit]
camna lancome, dah belai dah????

ikut pengalaman la....

saya cuma guna medela breast pump time confinement jer sbb tak larat nak perah.....

laa ni perah tangan jer, tak smpi 10min dah dpt 4oz...cuma beli milk collection cup so that takdelah mmbazir susu...

Avent pump tak pernah guna. guardian tgh sale, b4 sale rm300++

210.186.131.:-)

jen
Ahli Baru
32. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 10:06:24 pagi    [Edit]
pernah sewa medela sb ada problem breastfeeding. kalau duduk area ampang, ada satu kedai yg sole distributor for medela, nak tukar spare part medela semua kat situ.

60.48.155.:-)

Es00
Ahli Setia
33. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 10:45:53 pagi    [Edit]
jen, kat mana kedai tu?
leh bagi alamatnye or phone no?
kannya apa, my medela harmony ni kan ada satu part yg cinonet warna kuning tu ada pecah sket. tu le mana nak cari spare part nih... fikir2 gak. actually belum la lagi affect performance, cuma takut lelama nanti kut pecah betul2, nak gak tau ada kedai spare part dia..

218.111.167.:-)

jen
Ahli Baru
34. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 11:04:34 pagi    [Edit]
LACTAEQUIP MEDICAL (M) SDN. BHD.
Lot B - 2 M, Jalan Selaman 1,
Dataran Palma Off Jalan Ampang,
68000 Ampang, Selangor D.E.

Tel.(00603) 4270 11 28
Fax.(00603) 4270 64 51

actually dia kedai jual brg baby, tingkat atas tu baru company. sama tuan je. talk to Su. nak spare part or nak servis htr situ je. dia boleh bg 10% less dr kedai biasa or shopping mall, kalau bukan sale time.

kalau masuk dr entrance yg accross the road tu ampang point & immediately kat entrance tu kedai lampu, terus lalu parking machine, turn left (no other turn), kedai on your left. hari biasa bukak 10 sampai 5 or 7. kalau sabtu sampai 5, ahad cuti. call first & confirm time dia ok?

60.48.155.:-)

manchai
Ahli Baru
35. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 11:18:51 pagi    [Edit]
*ditulis oleh Isteri Manchai


Saya menggunakan Breastpump Avent dari anak saya no. 1 lagi memang bagus, masa tu tahun 2001.

Masa tahun 2003 saya lahirkan anak no. 2 tapi saya still guna BP Avent tu jugak, tapi dalam 3 bulan macam tu pum tu jatuh dan pecah. Masa tu saya cari spare parts kat semua tempat tapi tak dapat.

So saya beli BP Madela Electric. Tak sampai seminggu dah saya rasa saya still suka pakai Manual Avent punya, jadi saya beli Avent BP untuk kedua kali.

Jadi Madela Electric BP tu saya pakai dalam 6-7 kali ajer. Pas tu simpan dalam almari. Tak tau nak buat apa. Saya check harga Madela Electric BP tu sekarang harganya RM368 untuk single.

Kalau ada sesiapa berminat saya boleh jual set saya tu dengah harga RM200 ajer. Siapa berminat boleh bagitau atau p.m saya.

--------------
MaNcHai

60.49.189.:-)

SayangIZ
Ahli Aktif
36. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 1:34:24 tghari    [Edit]
Man Chai dan kawan2 semua..kalau nak carik spare part Avent pergi ajer kedai the first few years kat Centre Point Bandar Utama..nak beli set baru dgn harga discount macam kat mothercare/jusco pun buleh kalau time sale (discount kat Sogo selalunya lebih sikit)..Good Luck!

--------------
^ ^ - I'll find you... @

202.190.116.:-)

manchai
Ahli Baru
37. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 1:50:25 tghari    [Edit]
SayangIZ

Tq for the info.
Saya dah beli set kedua Avent masa anak kedua tu selepas saya beli Madela. Tu yang saya nak jual Madela tu sebab saya tak guna langsung.

Lain kali kalau pecah lagi yang kedua tu, tau kat mana nak cari spareparts nyer. TQ again.

--------------
MaNcHai

60.49.189.:-)

lancome
Ahli Baru
38. Dihantar pada 14hb Disember 2005, 09:50:37 pagi    [Edit]


reno n friends...

saya dah pun beli avent isis breastpump tuh...
kat mothercare...ada diskaun 20%..
pergi survey kat mothercare....parkson..isetan...harga sama 219.90..
tapi kat isetan certain avent product jer yang ada diskaun..
so beli kat mothercare jer...after diskaun dapatlerr 175++..

as a first time mother..first time breastfeed..
saya cukup puas hati dengan avent... sekejap jer pump boleh dapat 3 oz..
cuma saya ada masalah baru sekarang...
bagi baby minum guna bottle...melalak-lalak dier..cam kena cubit....
bagi biasa...senyum jer dierr...
camner nak buat ni...ada petua tak??

203.106.144.:-)

munchkin
Ahli Baru
39. Dihantar pada 14hb Disember 2005, 10:04:59 pagi    [Edit]
actually breast pump yg bagus2 mcm kat hospital tu boleh disewa. Cuba check kat advertisement breastpump dlm majalah keibubapaan cthnya Pa & Ma etc.

--------------
mama cayang Iqa... :D

203.106.226.:-)

reno
Ahli Baru
40. Dihantar pada 18hb Disember 2005, 02:37:27 pagi    [Edit]
hehe....biasalah baby dlm hari...asyik nak bergayut jer kan???? every hour nak milk....

Based on xperiencekan, cubalah bg baby bottlefeed frequently lebih2 lg kalo nak naik kerja dah... kalo baby tak nak, cuba lagi esok pulak....kena banyak bersabar ....fully bfeed bukan kerja senang esp for a 1st time mommy....been there.........

lagi satu, cubalah cari puting botol yg similar to mommy's cam yg nuk nyer ker....brand doctor baby pun ok gaks(yg kaler kuning). yg mothernature fr mothercare pun ok .

anyways, tahniah dpt baby! boy ke girl?

60.48.86.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005