Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 28hb Ramadhan 1435 @ 26hb Julai 2014, 5:07:01 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh JOM KONGSI : JENIS PENAHAN SAKIT NAK BERSALIN YG PERNAH ANDA GUNAKAN...
hazdi
Ahli Produktif
1. Dihantar pada 26hb November 2005, 12:00:09 tghari    [Edit]
,


RASANYA TOPIK NI BELUM ADA KAT MDC NI.
SO APAKATA KITA KONGSI PENGALAMAN TENTANG PENGGUNAAN UBAT PENAHAN RASA SAKIT NAK BERSALIN YANG PERNAH DIGUNAKAN.

ANTARA UBAT PENAHAN SAKIT YG ADA ADALAH EPIDURAL, SUNTIKAN PENAHAN SAKIT (MAAF TAK TAU NAMA NYER), ENTONOKS DAN LAIN2 LAGI.

MACAM SAYA PERNAH GUNAKAN SUNTIKAN DAN EPIDURAL.

W/PUN PELBAGAI ANDAIAN ORG KATA EPIDURAL AKAN BERI KESAN SAKIT PINGGANG/TULANG BELAKANG IN FUTURE.
SESIAPA YG DAH AMIK EPIDURAL AKAN KATA KESAKITAN CONTRACTION TU TAK RASA HAMPIR 99%...CUMA RASA IA MENEGANG (MCM MASA MENGANDUNG 8 OR 9 BULAN).
PENGAMBILAN EPIDURAL BOLEH SESEORANG ITU TIDUR, BACA MAJALAH, BERBORAK, MAKAN N MINUM MEMANG DIAKUI KEBENARANNYA.

SUNTIKAN PENAHAM SAKIT PULA HANYA MENGURANGKAN SAKIT CONTRACTION UP TO 70% BERBANDING EPIDURAL.
KITA STILL BOLEH RASAI KESAKITAN CONTRACTION TU..

ITU PENGALAMAN SAYA SO MARILAH KITA KONGSI BERSAMA UTK PANDUAN KEPADA PARA AHLI MDC YG LAIN.



--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

60.51.95.:-)

just4fun
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 26hb November 2005, 12:07:24 tghari    [Edit]
tiada pengalaman menggunakan apa jua penahan sakit masa nak bersalin... hanya masuk air utk cepatkan bukaan..itupun anak pertama sampai ke-3, anak ke-4 dan ke-5, jalan sudah terbuka hanya tunggu masa nak teran saje...


jgn buat macam ni kalau tempat bersalin jauh dari rumah...alamatnya bersalin kat tengah jalan....

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.111.36.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 26hb November 2005, 4:12:46 ptg    [Edit]
adiya pun tadak pengalaman amik segala penahan sakit nih...
dulu..biasa jek..

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

tun
Ahli Baru
4. Dihantar pada 28hb November 2005, 10:18:13 pagi    [Edit]


tun ade pengalaman mase b'salin 1st baby...laluan dh terbukak 2 cm tp still tk berganjak..dr kul 8 pagi sampai kul 3 ptg...so, doktor decide induce...induce sakit looo .....2 x induce, still tk bukak...2nd time induce mmg tun tk tahan sakit, nurse tanye nk pain killer ke epidural? so tun amik pain killer(tak tau jenis ape)lepas amik pain killer (ikut tiub induce td) terus lalok tido...dr kul 5.30 sampai 7 pm..bangun2 je sedar2 mak ade tepi....still 2 cm...so, doktor decide operate....sain je...kul 8.15 masuk operation room....doktor tanye nk bius 1/2 or penuh...tun dh pening coz kesan ubat pain killer angguk je...tp still ade kontraksi time bius blakang badan....(tk sakit bius..kontraksi yg sakit...)..doktor bius separuh sedar je....so, mase operate tu rase perut kite bergerak(doktor potong perut)goyang..tp tk rase sakit...then bile baby keluar br tun terjaga coz doktor panggil....."you got baby boy..tengok kemaluan dia...".alhamdullilah..akhirnye slamat...baby tun biru gak coz hampir lemas....rezeki tun mungkin bukan pada senangnye bersalin tp tun dpt jugak lahirkan anak time bulan baik (4 ari selepas hari keputeraan Nabi s.a.w) dan hari baik (hari khamis malam jumaat) dan kebetulan mase baby keluar tu kul 8.32mlm time azan isyak...kebetulan hospital sebelah masjid (KBMC), so, baby pt dengar kalimah yg suci...Allahuakbar2..... itulah doa tun sepanjang mengandungkan RAFIQY (yg 1st baby)..minta dilahirkan hari dan bulan yg baik..tp nasib tun, baby still nk ikut tingkap walaupun dh mintak baby tun lahir dgn mudah dan slamat...baby tun keluar berat 3.52kg...tp ukuran diameter kepala besar..normal below 35cm..tp baby tun 37cm..tun yg operate tu..anyway..Rafiqy dh besar skarang...1 1/2 year, and he will get his ADIK (tk tau lagi laki ke pompuan) by next year (JULY)..harap2 normal....

--------------
tun

218.111.190.:-)

m_a_y_a_
Ahli Setia
5. Dihantar pada 28hb November 2005, 11:27:48 pagi    [Edit]
dah 2 anak... x penah guna apa2 penahan sakit.. coz nak rasa cemana mak kita bersalinkan kita... act. ok jee... mmg le sakit tp buleh le thn lagikk.... lepas baby dah kuar tgk muka baby sume sakit pun ilang coz comelll (anak sendiri le katakan) bestnyeeee dpt baby...

--------------
...somewhere over the rainbow...???

202.184.60.:-)

raihanis
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 28hb November 2005, 4:19:49 ptg    [Edit]
quote:
dah 2 anak... x penah guna apa2 penahan sakit.. coz nak rasa cemana mak kita bersalinkan kita... act. ok jee... mmg le sakit tp buleh le thn lagikk.... lepas baby dah kuar tgk muka baby sume sakit pun ilang coz comelll (anak sendiri le katakan) bestnyeeee dpt baby...


lagi kuat sakit, lagi kuat ingatan kita pada Allah. sakit bersalin tu la yg
paling nikmat. dgn merasa sakit tu, baru la kita tau camana teruknya mak
kita bersalinkan kita dulu.

i bersalin anak ke2 dulu, dkt 1 jam bdn menggigil tahan sakit. mintak injek
epidural tapi doktor baru je balik. pintu dah terbuka 3cm, tahan jugak la
sampai anak keluar. pastu rasa legaaaaaaaaa sesangat. alhamdulillah.
nurse2 tu ckp 'akak mudah bersalin, baby cepat keluar'. dlm hati rasa nak
jawab gak 'ayat bodek la tu'.

belum penah bersalin ceaser, tapi sejak i operate aritu i dah blh agak
bersalin ceaser mmg tak sakit mcm yg i sangkakan selama ni. patut la masa
i tanya akak tu dia ckp 'tak sakit'. kita yg tgk dia terbaring dgn beg urine
tergantung tepi katil, dgn drip lagi tentu la sangka dia sakit sgt.

cuma penjagaan lps bersalin ceaser ni leceh sikit. nak bangun susah, nak
tidur mengiring pun susah, nak batuk susah, nak meneran di toilet pun
susah. alahaiiii.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

218.111.196.:-)

waha7475
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 28hb November 2005, 5:00:35 ptg    [Edit]
masa waha bersalin dulu tak mintak apa˛ penahan.. tapi coz baby dah lemas, doc terpaksa operate & kenalah suntik epidural... waha sakit tau bersalin operate... apa saja tindakan doc tu masa toreh, ambil kuar baby & jahit semula... semua terasa sakit... doc kata dlm 10 operate tu mesti ada sorang dua rasa sakit.... sebab musabab tak tau lah.... epidural tak jln kot?

quote:
cuma penjagaan lps bersalin ceaser ni leceh sikit. nak bangun susah, nak tidur mengiring pun susah, nak batuk susah, nak meneran di toilet pun susah. alahaiiii.

semua tu mmg susah... waha ambil masa 2 bln utk menelangkup... 3 bln utk angkat air cerek & 5/6 bln utk berlari...

tapi kebaikan :
1)membuang senang aje.... tak sakit perut pun masa meneran... siap menyangkung lagi...
2) duduk pun bersila... dok bertimpuh sakit.... kakak waha yg salin normal semua cemburu tengok waha dok bersila...

--------------
~~* UmmiImran *~~

60.50.254.:-)

DeLia75
Ahli Baru
8. Dihantar pada 28hb November 2005, 6:11:33 ptg    [Edit]
nie pengalaman delia dah 2x kali kena ceaser cause servik x buka2..
kalai bersalin ceaser nie memang kita x rasa sakit after ambil epidural & after ceaser tu dlm 2-3days je rasa cam pedih2 sikit after 1week dah x rasa apa2.delia rasa bersalin ceaser lagi senang nk jaga dari bersalin normal.delia tgk adik delia bersalin normal dia nak duduk pun sakit & jln pun kena slow.kalau ceaser nie nk duduk ke or nak meneran memang x ada masalah la...

219.94.56.:-)

raihanis
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 28hb November 2005, 11:13:28 mlm    [Edit]
anak2 i dua2nya bersalin normal. mmg susah nak duduk sbb jahitan tak
sembuh lagi. dlm 10 hari baru blh duduk lama sket, kalau nak tgk tv pun
takde la nak baring je. mau naik bisul di punggung kalau asik baring ari2.

waha, agaknya u rasa sakit tu sbb ubat tu belom betul2 menyerap dlm bdn.
iskkk seksa ye lps bersalin. dah la susah, sakit pulak lps bedah. i operate
buang janin aritu pun besar gak. lbh kurang dlm 6 inci panjang luka jahitan
tu. sbb janin duk dlm tiub falopian sebelah kiri. di sebelah kanan kena lak
buang darah beku. sib baik tak buat laparoscopy. mesti sisa2 tak abis kalau
operate dgn tebuk lubang je.


quote:
semua tu mmg susah... waha ambil masa 2 bln utk menelangkup... 3 bln utk angkat air cerek & 5/6 bln utk berlari...



lama gak ye. i minum jelly gamat, 3 minggu je semua dah clear. cuma asik
rasa gatal kat celah perut buncit nih...dkt dgn tpt jahit tu. kalau org yg
perut kempis, lagi senang nak jaga. perut berlapis mcm i ni, nak kena byk
baring. tapi i jenis tak suka baring, lebih suka duduk. then, tpt tu slalu
berpeluh dan berlengas. tu pasal gatal sokmo.

skrg ni duk rasa ada keras2 bekas jahitan tu, dia dah mula bertangkup la
tu. ni yg lecehnya lps operate. perut kita dah tak jadi lembut, gebu mcm
dulu lagi dah. rasa berketul je tang tpt jahit tu, mcm org jahit tepi seluar
jeans.


quote:
kalai bersalin ceaser nie memang kita x rasa sakit after ambil epidural & after ceaser tu dlm 2-3days je rasa cam pedih2 sikit after 1week dah x rasa apa2.delia rasa bersalin ceaser lagi senang nk jaga dari bersalin normal.delia tgk adik delia bersalin normal dia nak duduk pun sakit & jln pun kena slow.kalau ceaser nie nk duduk ke or nak meneran memang x ada masalah la...



rasa pedih tu normal la. i pun lps buka plaster, nurse spray ubat tu mmg
pedih gak. tapi i tahan je sbb sakit sebelum operate lebih seksa dari tu. lps
operate tu rasa syukuuurrr sgt. dah takde sakit2 nak bersalin mcm aritu.
peknen baru nak masuk 3 minggu, sakitnya ngalahkan org peknen 9 bulan.
even i bersalin anak2 i yg sebelum ni pun tak penah sakit semulajadi. dua2
kena induce.

tapi kalau dah 3 kali ceaser, kena ikat la kan? doktor tak galakkan beranak
lagi dah. itu la yg akak tu bagitau i dulu. anak dia 4 org, 3 bersalin ceaser.
pastu terus ikat.

tang nak angkat brg berat tu, susah jugak ye. i bawak air masak 1 jag pun
terasa menusuk sampai ke dlm anu tu. semalam cuba gak drive gi kedai.
balik mlm rasa kurang selesa kat bhg peranakan tu. bersalin normal dulu,
hari ke7 i dah drive gi kedai beli minyak angin sbb anak meragam takmo tido.
takde pulak rasa sengal2 kat bhg rahim ni. skrg dah 3 minggu lbh, masih
tak ok lagi.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.56.:-)

waha7475
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 29hb November 2005, 09:47:32 pagi    [Edit]
raihanis, waha pun minum jelly gamat... masa urut hari ke 16 (tang perut tak urut), bidan suruh telangkup... susahnya... sakitnya... 2 bln tu kira mmg tak sakit nak telangkup... baru sihat betul...

waha byk juga dengar cite org operate ni gatal kat tpt operate... tapi alhamdulillah waha tak pernah rasa gatal kat situ... bekas operate tu pun halus aje.. mcm line kat tapak tangan... agaknya waha dah kena kesakitan masa operate, so lepas tu dpt kesenangannya...

--------------
~~* UmmiImran *~~

60.49.106.:-)

kamar401
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 29hb November 2005, 3:26:39 ptg    [Edit]
dah 4x bersalin, tak pernah ambik apa2 ubat penahan sakit. yg ke5 ni bersalin next year...tak tau lagi nak ambik ke tak nak...tengok keadaan dulu lah...

--------------
bersama HERBALIFE - membina keyakinan diri....ctc wan 019-2776889

218.111.161.:-)

chicky
Ahli Baru
12. Dihantar pada 29hb November 2005, 3:38:04 ptg    [Edit]
chicky dulu amik epidural sebab tak tahan sakit...masuk labour room pukul 10.30 mlm...tapi asik jerit2 je so doktor bagi entedoks..tak jalan jugak..lastly, kene biu epidural...tak sampai 5 minit dah terlelap....tak rasa sakit langsung.....

Pukul 4.30pg dah terjaga...tapi stil takde rasa nak meneran..tak sakit....doktor suruh teran jugak sebab baby dah lama dalam perut..bukaan pun dah cukup untuk baby keluar.....

Teran punya teran (dalam keadaan tak sakit langsung) baby takmo keluar jugak....

Akhirnya.....terpaksa guna vakum.....dan wujudlah sanggul di kepala baby chicky.....eheheheh...tapi skang dah okey......

61.6.38.:-)

raihanis
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 30hb November 2005, 08:07:57 pagi    [Edit]
dah 2 hari minum BIDADARI, mmg rasa ada kelainan kat bhg dalam ni. bila
berjalan, takde la rasa mcm benda di dlm tu duk bergoyang. mcm perut
gendut je. skrg rasa semuanya back to normal.

quote:
Pukul 4.30pg dah terjaga...tapi stil takde rasa nak meneran..tak sakit....doktor suruh teran jugak sebab baby dah lama dalam perut..bukaan pun dah cukup untuk baby keluar.....

Teran punya teran (dalam keadaan tak sakit langsung) baby takmo keluar jugak....



i tak dpt nak bayangkan, camne kita nak push baby tu keluar kalau kita tak
rasa sakit langsung? kalau sakit tu, senang sikit sbb dah blh agak bila nak
kena push. mcm i, baby sendiri yg nak keluar. i cuma push 7-8 kali, then
selamatlah bersalin.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.59.:-)

raihanis
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 30hb November 2005, 08:10:05 pagi    [Edit]
waha, lps operate tu dlm masa brape minggu u blh meniarap?

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.59.:-)

Nur_Putri
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 30hb November 2005, 09:05:23 pagi    [Edit]
Masih boleh ingat lagi rasanya, ngeri!

1st baby
lewat 10 hari drpd jangkaan bersalin, so, durang akan induse. sakit induse ngan sakit normal memang berbeza (cam langit & bumi lah katakan!) durang cucuk pulak epidural, memanglah tak rasa sakit, siap boleh lelap pulak tu!

2nd baby
terlebih 8 hari, ingat kalo 10 hari barulah gi hospital (coz ingat tak mo induse dah, sakitttt!!!), ayah np buatkan air selusuh subuh tu, np minum & sapu kat perut, dgn izin Allah, contraction yg pertama berlaku. kol 8:30 pagi, ingat sakit biasa jer, tapi, setiap 10minit, tahan jugak! mak mertua dah tak dok diam dah! siap bancuhkan air lah, buat nasi gorenglah (mana ingat nak makan masa sakit kan?!) kol 10:30 gi hospital selayang, durang check, dah bukak 5cm, terus gi bilik bersalin. durang tak bagi pun epidural (ke np yg tak mintak, rasanya, np tak kata apa2 pun & memang tak mo!) tapi, taklar rasa sakit cam kena induse. tengahari terus bersalin.

SETAHU np lah (dan memang ikut pengalaman) epidural ni, tak elok sebab np sampai sekarang mengalami sakit pinggang! kalo tunduk skit pun rasa sakit & sengal2. Pd saper2 yg nak ambil epidural tu, dinasihatkan pk dulu masa yg akan datang!

--------------
eCosway / Amway / iGg Plus ? PM / YM / email / call: 012-6738429

60.49.180.:-)

DeLia75
Ahli Baru
16. Dihantar pada 30hb November 2005, 10:00:18 pagi    [Edit]
so far Delia dah 2x kali ambil epidural ..anak delia yg 1st delia kena induce & tunggu dr 7am until next day 12pm servik x buka finally kena ceaser b4 that delia ambil pil killer.betul cakap Nur Putri tu sakit kena induce dgn sakit contraction memang beza ooppss sorry delia kena ceaser cause masa delia kena darah tinggi so terpaksa induce.
Utk anak 2nd delia nie ..kena ceaser gak cause servik x buka2 from 8am until 3pm service delia cuma buka 2cm cause the 1st kena ceaser doc cuma kasi try for goes normal birt x lebih 6hr ..yg nie delia sakit & rasa la cam ne sakit contraction tu..
so far 2x delia ambil epidural nie x la delia sakit2 kat belakang seperti mana org selalu cakap.

219.94.56.:-)

Nur_Putri
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 30hb November 2005, 12:17:44 tghari    [Edit]
itulah, ikutkan np memang tak nak epidural (sebab tau & banyak membaca masa mengandung anak pertama dulu!) tapi, tak tau camner doktor tu cucuk gak np masa np dah mamai2 sedut gas yg dia letakkan tu! sabar jelah!

--------------
eCosway / Amway / iGg Plus ? PM / YM / email / call: 012-6738429

60.49.180.:-)

just4fun
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 12:48:27 tghari    [Edit]
quote:
i tak dpt nak bayangkan, camne kita nak push baby tu keluar kalau kita tak
rasa sakit langsung? kalau sakit tu, senang sikit sbb dah blh agak bila nak
kena push. mcm i, baby sendiri yg nak keluar. i cuma push 7-8 kali, then
selamatlah bersalin.

pernah terbaca kalau teran sebelum sampai masa nak beranak boleh mengakibatkan peranak jatuh...
my gynea biasanya bila dah nampak kepala baru dia suruh teran...

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

60.48.211.:-)

mama_hana
Ahli Baru
19. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 3:36:12 ptg    [Edit]
pengalaman 2 kali bersalin. dua2 normal, dua2 awal dari due date dan dua2 kene induce

anak pertama, awal lebih kurang 3 minggu. bile doktor check dah bukak 2cm, tapi xdelah rasa contraction kuat sangat. masuk malam tu, esok pagi sampailah petang, baru bukak 3cm je. lepas tu kol 5.45 masuk labour room, doktor pecahkan air ketuban. tapi, lepas2 tu xdelah contraction tu kuat sangat pun. cuma dari pukul 7 ke atas baru ler rasa contraction kerap.. bila dah 7.30 malam tu lagi rasa kuat.. sampailah pukul 8.20 malam, terus bersalin. 2 kali teran jer dah keluar baby girl.

anak kedua, awal lebih kurang 2 minggu. masuk wad malam (masa tu baru bukak 1cm) buat check graf tu contraction kuat, tapi saya xde plak rasa contraction tu kuat sangat.. lepas dah kene induce pun, masih rileks lagi. tapi cuma rasa kurang selesa sket je. bila keesokkan pagi, doktor check dah bukak 4cm. tapi masih rasa cam xde apa2 jer.. doktor suruh masuk labour room 11.30pg. kat dalam labour room tu pun kene masuk air. cakap gaks kat diri sendiri, dah kene induce, masuk air lagi.. napa lah x gaks rasa2 sakit yang kuat.. sampai kol 1.40 ptg, doktor pecah kan air ketuban, pun macam anak yang pertama gaks.. xde rasa sakit contraction tu lagi.. terasa sakit tu mula, lepas pukul 3.. mula2 sket jer, x kuat sangat. nak masuk pukul 4 baru rasa sakit kuat. 4.40ptg selamat bersalin anak kedua, baby boy. sekali teran je.

gamaknya mungkin sebab dua2 anak saya ni kecik, tu yang senang bersalin kot. yang sulung tu lahir 2.5 kg, yang kedua tu 2.7kg.

219.94.78.:-)

aliyna
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 02hb Disember 2005, 09:24:02 pagi    [Edit]
Pethidine dah rasa,
gas dah rasa,
induce dah rasa,
epidural dah rasa...


bila bersalin.. lain org lain bhgiannye... lain cara penerimaan sakitnye
macam liyna .. pain tolerance mmg ler rendah...
kena cubit pun leh nangis.. branak??? heheheh sendirik mau ingat ha...

tak kesah camne.. yg penting ibu dan anak selamat...
when the time comes.. u'll know what to do and what to ask for..
insya allah....

tapi nak kena test ngandung lagik sekalik neh..
nak try alternative way plak

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Nur_Putri
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 02hb Disember 2005, 09:27:45 pagi    [Edit]
mama_hana
quote:
gamaknya mungkin sebab dua2 anak saya ni kecik, tu yang senang bersalin kot. yang sulung tu lahir 2.5 kg, yang kedua tu 2.7kg.
isk! tak jugak mama_hana, kata org2 tua, sakit contraction ni terpulang pd body masing! np kedua2 nya, sakit! cuma, 1st baby rasa sakiiiitttt sesangat sebab induce (lewat 10hari), masa nak teran baby tu tak de rasa apa2 lah! 2nd baby, sakit contraction kuat sangat, tapi, masih tak mintak epidural (takut sakit pinggang lagi!) husband sampai tanya, nak mintak epidural tak ngan doktor, dlm sakit pun, np kata tak payah!

--------------
eCosway / Amway / iGg Plus ? PM / YM / email / call: 012-6738429

60.49.180.:-)

jamd
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 02hb Disember 2005, 09:44:11 pagi    [Edit]
bercerita tentang epidural ...jamd pernah ambil masa bersalinkan anak ke 3 which cepat 2 minggu dari tarikh....dah ada tanda as usual ...keluar air...so ingat nak balik kg which took 3 1/2 hours drive ...tapi mak jamd tak bagi coz takut beranak atas highway lagi susah.

One on the reason jamd ambik epidural sbb DR yg buat monthly check duk menakutkan jamd cakap ...kalau bersalin anak ke 3 mmg banyak complication like herself...mmg tak pro DR nie...so perasaan takut and etc tu ada menyebabkan jamd mengambil keputusan ambik epidural.

On top of that ...masa admit hospital dah bukak 3 cm...tapi lambat nak buka...based 1st & 2nd...1/2 jamd sakit terus bersalin...so kat labour room dlm 1 jam je...tu yg gatal tangan mintak epidural...nurse tu cakap kalau dah open 5cm tak boleh ambik epidural...jamd mmg tak suka tunggu lama dlm labour room sbb dgn aircond ...dah le tak rasa sakit ...sejuk satu badan adale...so ambik gak epidural ...but alhamdulillah tak rasa sakit apa2 w/pun org cakap sakit masa nak inject & sakit pinggang belakng lepas bersalin and etc.

yg tak best sgt ambik epidural nie...kita tak rasa nikmat bersalin tu sbb tak rasa sakit yg amat sgt...so penjagaann dalam pantang pun kurang...tak tahu le sbb anak no 3 ke apa tapi jamd main belasah makan nasi beriani lepas bersalin...berselera lak tu......selalu nye leh gak kalawal nafsu

Alhamdulillah rezeki jamd...semua anak senang bersalin coz kembar air

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

218.208.237.:-)

yusmar
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 02hb Disember 2005, 2:13:31 ptg    [Edit]
Ketiga-tiga tak ambik apa2 langsung. Mungkin sbb doc pun tak tanya langsung dan sendiri pun tak tau pasal ini. lagi pun yg pertama mmg x sempat sbb sakit lepas pecahkan ketuban terus bersalin.
Yg ke2 pulak mmg x rasa apa2...tapi dah ada bukaan, cuma 20 minit contraction yg kuat tu je rasa...mmg dah x tahan time tu.....smpi ingat nk suruh operate je...tp kepala baby dah nk kluar jadi tunggu je smpi doc suruh push.
Yg ke3 tu lama sikit lebih kurang 40minit tunggu, contraction yg kuat lebih kurang 20 minit. Betul2 sakit sgt time tu...concentrate sgt kat sakit tu je dah tak ingat apa2 pun. Lagi pun dah pernah rasa, jadi mmg tau lepas kluar je kepala baby tu dah ilang semua sakit.

Cuma saya rasa sakit lebih senang sikit proses bersalin sbb dah tau masa yg sesuai utk meneran. Terpulang pada masing2...tp rasanya kalau terlalu lama sgt sakit tak salah rasanya ambik...time tu dah tak tahan dah!. Yg penting ibu dan anak selamat....

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.80.97.:-)

maria03
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 09:37:44 pagi    [Edit]
Masa bersalinkan Nureen dulu operate..sebab dah induce 2 kali sakit sampai tak tertahan bukaan masih 2 cm, tunggu hinggal 8 jam baru 4 cm..air ketuban dah keruh do dco decide c-sec..

yg kedua nanti insyaAllah nak bersalin normal..kalau kuat insyaAllah takmo amik epidural..tapi kalo tak tahan gak nak gak cuba..tapi risau juga ada org kata if ngan epidural sometimes kita langsung tak rasa apa2 even nak neran pon tak rasa o end up ngan operate gak..nanti double lak kosnya..

Masa nureen saya kena induce 2 kali, cucuk tahan sakit yg kat bontot tu..kendian cucuk belakang bius separuh utk c-sec..

--------------
1- Nureen Saffiya 2- ? 3- ? 4-?

219.95.208.:-)

spice07
Ahli Setia
25. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 10:34:52 pagi    [Edit]
kak spice dah beranak 7 kali.. tak pernah ambik apa-apa ubat penahan sakit.. pengalaman melahirkan anak ke 5... sakit tahap 1/2 jam sekali..
dah sampai hospital tapi tak daftar masuk wad .. dok tenggek kat tepi spital bersalin.. dah tahap tak menahan nak kluar baru daftar.. heheh..

** jangan tiru kak spice...

--------------
http://www.freewebs.com/mummyfiqah/ ~ jumpa saya di 0195642140~ym/emel-spicy07_mum@yahoo.com

61.6.54.:-)

raihanis
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 11:22:29 pagi    [Edit]
quote:
kak spice dah beranak 7 kali.. tak pernah ambik apa-apa ubat penahan sakit.. pengalaman melahirkan anak ke 5... sakit tahap 1/2 jam sekali..
dah sampai hospital tapi tak daftar masuk wad .. dok tenggek kat tepi spital bersalin.. dah tahap tak menahan nak kluar baru daftar.. heheh..



ramainya anak akak. tentu meriah rumahtangga. bestnyaa kalau anak
ramai.

tapi anugerah Tuhan pada org2 yg ramai anak ni, diaorg tak sakit lama kan?
bersalin pun senang je. push push push...kuar la baby.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.213.:-)

vogue2704
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 05hb Disember 2005, 8:10:52 mlm    [Edit]
Masa anak 1st kena induce(air), untuk tahan sakit bersalin...gas entonoks(betul ke tak aku eja ni hehe), ngan suntikan sakit bersalin....
masa anak 2nd pun induce(tablet), suntikan sakit bersalin je guna..kat KJMC tu tak offer langsung epidural ke gas entonoks ke memang tak de...tahan jela...memang mencabar

--------------
Life must Go On

202.188.127.:-)

manis26
Ahli Baru
28. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 08:12:23 pagi    [Edit]


kita kat sini pun nak kongsi pengalaman kita masa bersalin...anak kita baru jer 6 bulan ++ .....kita faaham perasaan awak nak bersalin takut kan....takut pun kena hadapi jugak..........banyak tawakal ajerlaaaa...macam kita kita sakit 2 hari baru bersalin...hari pertama tu air ketuban kita dah pecah tapi tak sakit laagi.....besoknya baru induce sebab tak sakit...dah induce lepas 2 jam dah sakit tapi buka 2cm pukul 6 petang..lamatu....bayangkan...9.30 baru buka 3 cm...rasa macam nak tercabut nyawa nie..pinggang sakit jgn cakap laaa..masa tu ingat yang kita nie banyak dosa....rasa ......nak menanggis pun ada....sampai doktor dtg melawat nak check pun tak kasi sebab sakit duduk tak kena..baring tak kena....tapi i tak ambil epidural....rasa macam nak suruh doc belah jer pperu t sebbab tak tahan sakit lama sangat 12 jam.........badan dah lemah lembik...satu hari tak makan apa ...sebab tak lalu....pintu rahim bukak lambat sangat hampir kena operate jugak...tapi sebab baby kecik...doc..tak bagi operate....2.37 jer......saya bersalin pukul 2.02 pagi itu pun doc jangka kita bersalin pukul 2.00pg tapi rahim baru buka 6cm pukul 1 pg...tapi doc banyak bagi semangat....setiap contraction...doc suruh i teran untuk bagi rahim kembang..sebab kepala baby dah nampak sangat cuma rahim lambat buka.........nasib tak kena operate kalau tak menangis i dah lama sakit tiba2 nak operate pulak..masa push tu 10 kali teran baru baby keluar..........alhamdulilah selamat............pengalaman manis......i..walaupun sakit...ia satu kenangan yang sukar dilupakan

61.6.39.:-)

waha7475
Ahli Aktif
29. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 11:27:01 pagi    [Edit]
raihanis, waha ambil masa 2 bln baru tak sakit telangkup... be4 2 bln boleh telangkup... tapi kena pelan˛ coz sakit kat tpt operate tu...

--------------
~~* UmmiImran *~~

60.49.104.:-)

spice07
Ahli Setia
30. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 12:59:25 tghari    [Edit]
mesej 26..

ha ah.. seronok mmg seronok time dorang ok.. kalo time dorang gaduh.. siap le.. dapatlak sorang dua kaki sakat.. bukan setakat adik beradik dia yg disakat.. termasuk mak nya sekali disakatnya.. tapi best..

skarang nieh 5 org sedang meningkat remaja.. maknye lega le sikit.. hehehe...

--------------
http://www.freewebs.com/mummyfiqah/ ~ jumpa saya di 0195642140~ym/emel-spicy07_mum@yahoo.com

61.6.54.:-)

qisttina
Ahli Baru
31. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 4:22:59 ptg    [Edit]
mak aiii..sakitnya contraction nak bersalin
x leh lupa x leh lupa..ngeri
sampai mintak ler kat tuhan bagi baby kuar dulu kalau nak amik nyawa pon kita dah redha sesangat.
tapi daya tahan kita kuat pasal doctor dok preasure kita suruh kuat lah, x kesian baby lah, mcm mcm lah...
kita pon dok teringat time mengandung dok payah bawak perot dgn sakit punggung lah, sakit kaki lah, morning sickness lah...kita pon teran ler...
mcm mcm benda amik pasal doc yg suruh.
dgn gas, epidural, cucuk peha..entah hapa hapa lah yg dia org bagi...
yg kita tgh struggle sakit so x dpt nak layan apa dia org taruk...
atlast semua x jalan...tekanan darah rendah katanya.
so sakit lah saya dari jam 2 pagi sampai lah pukul 3:35ptg

rasanya masih ingat lagi sakitnya maklum ler baru 10 bulan yg lepas tapi laa nie kita mengandung lagi buat kali ke-2...hehehe

218.111.16.:-)

waha7475
Ahli Aktif
32. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 5:19:58 ptg    [Edit]
hehehe... qisttina... sakit˛ pun menggelembung cepat gak....

--------------
~~* UmmiImran *~~

60.49.104.:-)

Liz_Dee
Ahli Interaktif
33. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 5:25:45 ptg    [Edit]
Liz dulu guna Epidural.

Org kata akan effect sakit pinggang.. Mmg betul.. tahun ke 2 tu mmg liz ada rasa sakit pinggang.
Tapi now dah okay.. takleh selalu pakai high heel mcm dolu dolu..

--------------
Pembekal: Perfume/make up/accesori wanita/crystal/ jam tgn/handbag/OSH KOSH dan byk lagi-012-3172101

202.75.160.:-)

qisttina
Ahli Baru
34. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 5:36:19 ptg    [Edit]
nak buek camno waha...
rezeki ALLAH bagi ler katakan...hehehe

takut takut takut takutnyaaa.....

218.111.16.:-)

Ashsha
Ahli Produktif
35. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 7:06:11 mlm    [Edit]
betul tu..rezeki Allah yg bagi..mcm sha ni.menanti bila anak dah 4 thn tapi blm ada rezeki lagi..

--------------
aiyarkk!!! tu laaa pasalllll !!!! :-0

60.51.47.:-)

balqis78
Ahli Aktif
36. Dihantar pada 10hb Disember 2005, 10:21:29 pagi    [Edit]
rasanya ubat terbaik elok makan salindah..bagus sgt..doktor pun ckp mcm tu kat saya masa bersalin dulu..makan salindah hilang rasa takut dan gerun nk bersalin tu..malah boleh gelak2 sakan lagi dan merayau2 kat hospital walaupun masa tu sakit dan kerap..cubalah mmg puas hati..

--------------
*De Bella/Cosway/Salindah/Examo/Alfio Raldo/Revell...E-Mail : ida863@yahoo.com

219.95.30.:-)

hazdi
Ahli Produktif
37. Dihantar pada 10hb Disember 2005, 11:57:52 pagi    [Edit]
Mcm saya anak ke-4 ni amik epidural sebab nak rasa....
Sebelum amik tuh siap interview doktor hingga ke akar umbi...nasib baik doc baik n beri jawapan yg menyakinkan.

Ramai org kata jgn amik epidural...antara kesan yg pernah saya dgr dari member yg "kata kesan dari amik epidural" adalah:

1. sakit pinggang belakang
2. kerap pening

Lalu saya pun tanya doc tu....
Doc jawab banyak faktor kenapa boleh sakit pinggang.
Tak semestinya 100% kesan drpd amik epidural....
Banyak faktor lain....

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

60.51.95.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005