Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 18hb JamadilAkhir 1435 @ 19hb April 2014, 10:50:55 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Automotif  
(Pengendali : zacks)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Enjin 660 Turbo : L200 (Auto)
Klon
Ahli Setia
1. Dihantar pada 24hb November 2005, 12:47:15 tghari    [Edit]

Berapa bajet untuk tukar enjin nie, Aku dah usha dan dapat satu kedai offer kat aku RM2400 siap pasang. All in kecuali register sendiri. Dia siap servis dan tukar timing belt sekali. So boleh dah ker dengan harga tu? Apa pendapat kawan2. Dah tak jadi ambil keter kelisa auto so aku upgradelah kancil aku jadi auto pulak.
Sekian, TQ

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

Klon
Ahli Setia
2. Dihantar pada 25hb November 2005, 11:57:33 pagi    [Edit]
Takder org pakai L2 turbo ke kat sini

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

OoooD
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 25hb November 2005, 1:18:29 tghari    [Edit]
klon
ko bikin dekat mane?

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.137.:-)

Klon
Ahli Setia
4. Dihantar pada 25hb November 2005, 3:24:09 ptg    [Edit]
OOooD,

Aku bikin kat Kajang, jln reko. Besok baru nak pergi tinggal kereta so sabtu depan baru siap. Tadi aku pergi usha kat kajang juga, jln nak ke semenyih, dia nak RM2600 siap pasang tapi belum kawtim lagi. Kalau kawtim boleh dapat murah sikit lagi kot. Kalau kau nak jugak aku boleh pergi tunjuk yang kedai RM2600 siap pasang. Yang aku dapat 2400 tu, dah habis halfcut dia, cuma ada satu tu jer tinggal.

Kat Jln Bangi (Sg. Tangkas) ada satu kedai aku tanya halfcut L2 RM1500 tapi pasang kat dia mahal. Dia nak upah pasang RM1500. Biasa paling mahal pun upah pasang RM1000. KAlau rajin, beli halfcut kat dia dan pasang tempat lain. Kedai dia area Jln Bangi, dari ukm, sebelah kanan, area kedai beli besi buruk sebelum hentian kajang. Nama kedai dah lupa cuma cari jer kedai potong yg bumbungnya tinggi.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
5. Dihantar pada 25hb November 2005, 4:04:07 ptg    [Edit]
ok la tu harga tu...RM2400 dah kira murah kalau dah tukar timing belt, servis trottle body, tukar minyak hitam...

aku pun dah lupa berapa aku kena masa aku tukar enjin dulu(enjin L2 manual), tahun 2001..

biasanya upah pasang enjin ni di antara rm600 - rm1000 jer...kalau lebih dari tu, penipu la tu..nak untuk besar..

nak tanya dulu, ko dapat enjin kete tu sekali dengan bodypart ker...?kalau tanpa bodypart, hanya enjin sajer, kira mahal jugak tu RM2400...

218.111.41.:-)

Klon
Ahli Setia
6. Dihantar pada 25hb November 2005, 4:14:16 ptg    [Edit]
Halfcut tu aku dapat semua mulai tengah body sampai ke kepala, carpet, stereng, dashbox,meter dsb kecuali bumper, bonet dan lampu takder. Tapi yg tu aku tak kisah kerana bodykit kancil aku dah tukar moderno, buat apa aku nak pakai bumper L2 lagi cuma bonet aku takder hidung jer. Aku hajat nak suh pomen tu modified intercoler letak kat belakang bumper depan.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
7. Dihantar pada 25hb November 2005, 4:23:27 ptg    [Edit]
huh...nak pasang intercooler ke depan..boleh memang boleh..tapi takut lag jer...dah ler enjin auto..kalau manual kira ok lagi nak buat macam tu...alang2 ko cari bonet L2s..pakai skop besar..lagi best...

218.111.41.:-)

Klon
Ahli Setia
8. Dihantar pada 25hb November 2005, 4:38:02 ptg    [Edit]
Kalau pakai skop besar nie, tak kantoi ngan jpj ker kalau kena tahan. Lagi satu kalau aku pakai jer bonet standed aku yg takder skop tu ok ker enjin aku. Maklumlah tak masuk angin. Kan tak pasal-pasal berasap tengah jalan. Enjin turbo auto nie tak kuat makan minyak ker. Aku sebenarnya nak pakai manual. Tadi dapat kat kajang L2s RM2800 siap pasang. Gearbox jenis LSD ke aper ntah pomen tu cakap. Tapi masalahnyer keter nie aku nak bagi bini aku bawa. Kesian kat dia dok bawa manual jer dari dulu sampai sekarang. Dahler jalan sekarang dah makin sesak.

* Mesej ini telah disunting oleh Klon pada 28hb November 2005, 08:13:34 pagi

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
9. Dihantar pada 25hb November 2005, 7:07:27 mlm    [Edit]
RM2800..peh mahal tu beb...seeloknya kena ada skop laa...nak sejuk kan intercooler...gear box LSD... rata2 enjin L2s ada LSD..aku pakai bodypart L2..skop kecik..setakat ni takde masalah pun ngan JPJ..aku pakai semenjak tahun 2001

* Mesej ini telah disunting oleh valve1216 pada 25hb November 2005, 7:16:11 mlm

218.111.41.:-)

Klon
Ahli Setia
10. Dihantar pada 28hb November 2005, 08:19:46 pagi    [Edit]
Mahal ke 2800? Nasib baik tak ambil. Nantilah ada duit lebih aku jari pulak bonet L2s. Pernah sekali JPJ sound bini aku sebab bumper L2 Moderno. DIa suh pesan kat aku, balik nanti tukar balik. Tak tahulah boleh ke tak? kalau kita pi inspection pakai bodypart Mira.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
11. Dihantar pada 28hb November 2005, 4:37:47 ptg    [Edit]
memang mahal pun...macam member aku minggu lepas..dia beli one-car ...bodypart L2s depan belakang dia dapat..RM2400 jek...pastu dia jual bodypart depan belakang L2s (sebab dia macam ko pakai moderno) ... jual bodypart L2s tu pun boleh dapat 1k...

* Mesej ini telah disunting oleh valve1216 pada 28hb November 2005, 4:42:16 ptg

218.111.41.:-)

Klon
Ahli Setia
12. Dihantar pada 28hb November 2005, 4:41:37 ptg    [Edit]
APa-apa pun aku dah tukar enjin aku. Tunggu siap jer. Kalau aku pakai suspension L2, sedap ker? Takut nanti terhenjut macam kuda pulak. Tak syok laa. Bost meter ngan turbo timer berapa budget kalau buh. Ingat nak pakai spring ngan absober L2 atau L5 jer.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
13. Dihantar pada 29hb November 2005, 1:18:16 tghari    [Edit]
kalau dapat eksober & spring L5 dah sedap..sebab eksober dia pakai gas...kalau L2 punya eksober pakai minyak...boost meter tengok jenis...yg cap ayam RM100 dah dapat... sama la ngan turbo timer...harga lebih kurang..

218.208.193.:-)

Klon
Ahli Setia
14. Dihantar pada 29hb November 2005, 2:16:37 ptg    [Edit]
Susah jugak yek nak cari absober n spring L5 nie..

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

BoyLoCo
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 29hb November 2005, 5:13:48 ptg    [Edit]
best tak pakai kancil turbo?? laju tak?? save minyak tak?? maintenance sakit kepala tak?

--------------
Hey Ho Let's Go !!

211.24.144.:-)

valve1216
Ahli Baru
16. Dihantar pada 30hb November 2005, 08:28:11 pagi    [Edit]
laju la gak kancil turbo nih..L2 manual 64hp.. aku rasa minyak kete aku skang ni berbanding dengan enjin stendet dulu, lebih kurang sama jer..aku rasa lebih jimat lagi pakai enjin skang nih..bab maintenance lebih kurang sama ngan enjin stendet..cuma kena selalu jaga minyak hitam jer..kete aku dari tahun 2001 sampai skang takde apa2 masalah..pakai enjin turbo stendet jer..tak upgrade apa2 pun...

218.208.193.:-)

Klon
Ahli Setia
17. Dihantar pada 30hb November 2005, 09:25:46 pagi    [Edit]
Aku konpiuus juga. Aku beli halfcut L2 tapi kat dalam bonet yang tulis jenis enjin tu dia tulis L200S. So mana satu jenis enjin tu L2 ker L2s.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

valve1216
Ahli Baru
18. Dihantar pada 30hb November 2005, 10:25:39 pagi    [Edit]
L2s la tu...kat jepun dah tukau enjin kut...hehehehe

218.208.193.:-)

Klon
Ahli Setia
19. Dihantar pada 30hb November 2005, 12:09:58 tghari    [Edit]
Kalau camtu untung lah aku.. L2s lagi power.hehe

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

zapjaya
Ahli Setia
20. Dihantar pada 30hb November 2005, 12:52:49 tghari    [Edit]
ewah2......klon,
bagusnya awak....buat kete n bagi bini bawak.
Soalannya: mahu ke bini tu bawak?

--------------
~ Aquarius Girl ~

219.94.43.:-)

Klon
Ahli Setia
21. Dihantar pada 30hb November 2005, 1:39:58 tghari    [Edit]
quote:
ewah2......klon,
bagusnya awak....buat kete n bagi bini bawak.
Soalannya: mahu ke bini tu bawak?


Kalau bini saya tak nak bawa.
Awak nak bawa ker? hehe

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

zapjaya
Ahli Setia
22. Dihantar pada 30hb November 2005, 2:59:03 ptg    [Edit]
Klon,
ya ker u nak kasi i bawak...............bestnye......................
tak takut ker bini you "naik hantu"................

Nak tanya sikit,
Bila kete you siap...........dah tak sabar nie....nak try
Kot2 dr bangi ke pjaya hanya 10 minit jer..............
..............

--------------
~ Aquarius Girl ~

219.94.43.:-)

Klon
Ahli Setia
23. Dihantar pada 30hb November 2005, 3:07:42 ptg    [Edit]
Zapjaya,
ntahler.. pergi tengok semalam lum siap lagi. TUlah pasal, janji sabtu. Tak sabar punya pasal semalam dah pi tengok. he he..

Setakat pjaya tu tak sampai pun 10 minit....Kalah Gen2 awak tu

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

OoooD
Ahli Aktif
24. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 09:28:18 pagi    [Edit]
klon
ko selalu servis kereta katne?
aku pun duk bangi....weekend ni nak antor kancil aku tukau skit barang, drive shalf(Spelling), minyak brek, + servis skali...

agak2 baper abis ek....aku dah lama pencen bawak kancil nih...
ni pun aku baru angkat bln 7...angkat dr tangan org...
kancil aku model 96 660cc...cukup le unt ulang alik gi keje....

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.137.:-)

Klon
Ahli Setia
25. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 10:46:30 pagi    [Edit]
OoooD,
sama cam kancil aku, 660 model 96 jugak tapi dah ambil setahun (macamlah lama sangat).

Aku tak tahulah pulak berapa bajet. Aku selalu servis kat Sham Auto. Kedai dia bumbung tinggi. Dari UKM sebelah kanan. Selepas sikit dari simpang nak masuk ke Komuter UKM. (SG. Tangkas) berhadapan dengan Proton Edar yang ada jual sekali kereta secondhand banyak2 kat atas kawasan lapang. Kalau nak tahu bajet kau boleh call dia 012-3177942 (Sham). Dia ok, cakap jer aku (Wan kerja kat ESSET) rekemen, InsyaAllah boleh dapat murah coz kalau aku repair sikit2 seperti adjust contack point r tukar kabel gear liver free jer boleh dapat. Kalau bawa minyak hitam sendiri, upah dia servis RM10 tapi dia siap tambah minyak brek, air bateri dan cuci kita punya air filter dsbnya. Kalau cina upah jer RM10.00.

Kat sinilah satu2 kedai yang tak pernah ketuk aku dan murah dari tempat lain coz dia adalah pomen yg berasal dari org susah juga. Tapi kalau tak kenal r tak cakap sapa2 dia ketuk juga macam kawan aku kena. Tukar timeng belt mitshubishi RM160 dan kalau tukar ngan kawan dia RM180, so aku rekemen kedai nie tapi kawan aku kena RM200 coz dia pergi tak cakap aku yg rekemenkan. AKu tak dapat apa2 pun cuma aku kenal dia mula2 dia buka kedai kat situ dan dah ramai dah org aku rekemenkan kepada dia. Tapi tak tahulah pula kot2 ada kedai yg lebih murah dari dia.

Nak renew insurans pun boleh kat kedai dia. Bena dia Kurnia Sham Auto (Aircond n aksesori). Nak servis aircong pun murah kat kedai dia.

Tq

Zapjaya,
keter saya dah siap hari nie. Baru pomen tu call dia cakap cuma tinggal nak basuh sikit2 jer.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

Klon
Ahli Setia
26. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 10:53:37 pagi    [Edit]
OooD,
Servis biasanya RM50.00 (OIl filter, tambah minyak brek, minyak hitam, tambah air bateri) tapi bergantung kepada jenis minyak hitam.Kalau nak servis brek sekali dia kira lain pulak.

TAmbah gas aircond RM25/RM35- dah lupa, biasa kedai aksesori RM45
Minyak gear RM25/RM28.(harga stendet)

Tukar driveshaft aku tak tahu. maybe 100++

Tapi aku tak jamin dia bagi harga ni kat ko, mungkin lagi murah r lebih mahal tapi InsyaAllah dia tak ketuk. Dan aku tak jamin kedai dia yg termurah coz aku tak pernah servey kedai melayu lain. KAlau compare dgn kedai cina aku jamin.

* Mesej ini telah disunting oleh Klon pada 01hb Disember 2005, 11:14:07 pagi

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

OoooD
Ahli Aktif
27. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 11:18:27 pagi    [Edit]
thanks klon
kalo aku tak gi sabtu ni, isnin atau selasa aku gi....bingit dah tinger aku nih dengar munyik2 biler kornar...
aku telek dr atas, getah penyambung driveshaft tu dah pecah/koyak...
antara benda yg aku nak buat : servis minyak hitam, minyak brake, filter...the tukau driveshaft tu aje...
yg lelain aku rasa jika perlu je le..sbb budget aku ciput...
ye le kalo budget banyak baik aku sambar honda jer ...

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.137.:-)

Klon
Ahli Setia
28. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 12:40:47 tghari    [Edit]
OoooD,

Kalau getah drive shaft jer rosak tak perlu tukar driveshaft, tukar getah jerlah tapi takut tak tahan lama laa.

Tapi kalau driveshaft dah konn, tukar jer drive shaft baru.

Welcome.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

Tuk_Gawo
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 1:11:32 tghari    [Edit]
klon
tanya ajer yer...
kalo kita pasang sendiri takleh ker...

--------------
misteri di alam nyata...

202.21.224.:-)

Klon
Ahli Setia
30. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 1:26:40 tghari    [Edit]
Tok Gawo,

Kalau pasang sendiri pun boleh, harga halfcut sajer RM1500. Pahtu buat balik pasang sendiri.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

OoooD
Ahli Aktif
31. Dihantar pada 30hb Disember 2005, 3:48:32 ptg    [Edit]
klon
lama ko hilang..takkan lame benor cuti2 malaysia...
ke duk perabis duit durian runtuh hujung2 thn nih

aku dah gi kedai sham auto tu
tukau minyak hitam, spark plug, air filter, oil filter, disk brake sepasang...
abis rm140..bebrbaloi dak..

driveshaft dia cakap rm220 siap pasang...tapi aku lupa nak tanya sebelah ke sepasang....

* Mesej ini telah disunting oleh OoooD pada 03hb Januari 2006, 5:41:32 ptg

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

TJ_04
Ahli Setia
32. Dihantar pada 31hb Disember 2005, 10:00:25 pagi    [Edit]
weh..........ada sesape leh dpt murah enjin

1) 1.5 GSR twin cam sekali dgn dashboard dan break disc depan

2) 1.6 Mivec , sekali dashboard break disc depan dan belakang, siap wiring sekali (bukan halfcut lah - enjin 1 set)

kalau enjin je bape, upah pasang lak bape................

aku ingat nak tukar seminggu dua ni..................

--------------
be yourself!

218.111.208.:-)

Klon
Ahli Setia
33. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 09:03:29 pagi    [Edit]
quote:
klon
lama ko hilang..takkan lame benor cuti2 malaysia...
ke duk perabis duit durian runtuh hujung2 thn nih

aku dah gi kedai sham auto tu
tukau minyak hitam, spark plug, air filter, oil filter, disk brake sepasang...
abis rm140..bebrbaloi dak..

driveshaft dia cakap rm220 siap pasang...tapi aku lupa nak tanya sebelah ke sepasang....

Aku sibuk sikit sambil2 tu dok cuti dan perabis duit kat kancil aku. Cuti2 MAlaysia tunggu raya CIna Nanti. KAlau nak ikut pi Surabaya N Bali, Jom laa.

HArga yg ko kena tu dah ok kot. sebabnya siap tukar disk brake sepasang.

driveshaft rm220 tu sebelah tapi baru dan ori punya. Kalau recond RM120+- jer. Kalau second RM150+- siap pasang.
Rojer.
quote:
weh..........ada sesape leh dpt murah enjin

1) 1.5 GSR twin cam sekali dgn dashboard dan break disc depan

2) 1.6 Mivec , sekali dashboard break disc depan dan belakang, siap wiring sekali (bukan halfcut lah - enjin 1 set)

kalau enjin je bape, upah pasang lak bape................

aku ingat nak tukar seminggu dua ni..................


Tak pernah pulak aku cari dan servey untuk enjin keter nie. Tapi dulu ada sekali masa Satria aku nak tukar enjin Mivec 1.6 pomen tu minta RM4000 siap pasang tapi tu enjin pomen tu sendirilah (Jalan Reko) now dia dah pindah ke Kajang Utama. KAlau nak tanya dia nie no h/p dia 0126120071 (Aziz). DIa juga boleh pasang enjin n boleh order direct kalau nak suruh dia cari enjin untuk kita pasang.

Lagi satu, Kalau termasuk dashboard tu dah kira haftcut tanpa bodypart. KAlau ambil satu2, i mean enjin saja dan beli pulak wiring, disk brake dsbnya. aku rasa lagi jimat beli halfcut with r without bodypart dan kalau nak servey harga murah p lah tengok di area jalan bukit kemuning, SA.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

TJ_04
Ahli Setia
34. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 11:27:58 pagi    [Edit]
klon....

pomen yg jln reko yg ko ckp tu dah pindah ke kajang ke? kat area mana?

lagi satu kat kemuning , shah alam ni kat area mana?

ingat nak tukar enjin sebelum hujung bulan..............

--------------
be yourself!

219.95.172.:-)

Klon
Ahli Setia
35. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 2:23:17 ptg    [Edit]
TJ,

Pomen Jalan Reko tu dah pindah ke area Kajang Utama.
Jln Kemuning nie, selepas proton, belok kiri (jalan ke highway Klang) tapi bila belok kiri ko jgn terus ke highway, ko ambik kiri terus. Signboard ada tulis Jalan Bukit Kemuning ko terus jerlah ikut sign tu. And than adalah kedai potong tepi-tepi jalan bukit kemuning tu. Murah juga.. Aku pernah servey harga n lebih murah dari area Kajang. Tapi enjin ko nak tu aku tak servey laah. Area lain aku tak tahulah. Kat keramat r wangsa maju pun ok gak tapi tak selalu turun sana maklumlah aku nie dok Bangi.Jauh tuuu.

Cohtoh aku bagi.. Gearbox L2, kat kajang 500 -580 tapi kalau kat sana RM250 - 300 jer dan kalau area puchong pulak lebih kurang 300 - 350. (contoh).

Sekian.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

TJ_04
Ahli Setia
36. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 4:41:23 ptg    [Edit]
ooooooooo...........camtu ye.........ok KLON...........thanks for ur good info.........weekend ni nak kena carilah ni................

--------------
be yourself!

219.95.172.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005