Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 22hb Dzulkaedah 1435 @ 17hb September 2014, 09:30:10 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh CINCIN : saper tau maner nak cari cincin tuk tunang@kawen?
missJebon
Ahli Baru
1. Dihantar pada 10hb November 2005, 07:51:42 pagi    [Edit]


memula oang nak ucap selamat ari royo pada sumer...berbalik pada topik kiter td...ada tak sesaper tau maner nak cari cincin tuk kawen@tunang yang upto date?kalu tau bgtau yer..... sajer jer tanyer..coz member sumer nak kawen suruh teman cari cincin kawen...lg satu leh jd pedoman tuk oang gak....

61.6.35.:-)

Lynnda
Lynnda
Pengendali
2. Dihantar pada 10hb November 2005, 09:09:02 pagi    [Edit]
MissJebon:

kena rajin riki ler kat kedai emas ker kedai daimen ker...

esp kalau nak up to date ler...

kalau nak tengok contoh lain, leh jenguk dlm weblink akak kat bawah tu... tapi yg tu cincin daimen ler dgn gold/white band atau platinum band ada utk lelaki dan pompan

tang beli cincin ni ikut budget baru leh tau nak g kedai memana....

kalau bajet ciput, leh g kedai yg takde nama... kalau bajet besar, leh g kedai glemer...

selamat mencari....


--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

shaza240
Ahli Setia
3. Dihantar pada 10hb November 2005, 09:26:07 pagi    [Edit]
gi la survey kat habib... hari tu kite beli cincin tunang pun kat habib... byk gak choice...

60.48.24.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
4. Dihantar pada 10hb November 2005, 10:16:36 pagi    [Edit]
habib, tomei, wah chan... sumer ada... janji pandai pilih.... nak up to date kedai2 di atas...
nak yang biasa2 kedai2 emas biasa....

cuma selalunya cincin tunang/kawin yang ada batu selalunya emas 750

emas sekarang ni rm63 kan.... rasanya lah... dulu ingat lah... 2 tahun lepas ..rm32 jerk...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

missJebon
Ahli Baru
5. Dihantar pada 10hb November 2005, 1:05:42 tghari    [Edit]


kak lynda..

oang dah survey dh..tp kalu kdi takder namer kedai per?oang rase sumer ada namer...maksud oang bukan sumer kedai emas harga standard ker?

shaza..

oang dah g tgk gak kt habib..tp byk emas putih...bise la oang tue2 nih kalu tak nmpak kale kuning tue bkn emas la namer nyer...

ice...

ha'ah emas skang rega dh naik rm63..tp yang emas 750 tue per?per bez ngan emas 916?yg maner elok erk..sory la oang nih bab2 emas nih mmg fail...

61.6.35.:-)

shaza240
Ahli Setia
6. Dihantar pada 10hb November 2005, 3:47:35 ptg    [Edit]
missJebon... awak gi habib mana?? hari tu kite beli kat habib ampang point tu... sebelum tu kite gi habib kat semua house, tapi tak banyak pilihan...

quote:
oang dah g tgk gak kt habib..tp byk emas putih...bise la oang tue2 nih kalu tak nmpak kale kuning tue bkn emas la namer nyer...


kite pun beli white gold gak.... tapi kite suruh dia org salutkan ngan yellow gold... so later kalau nak bagi dia white gold balik.... bleh gi hantar kat habib semula.... tu pun promoter kat situ yang advise buat mcm tu...

60.48.24.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 10hb November 2005, 4:16:44 ptg    [Edit]
emas 916 mempunyai kandungan 91.6% emas.
kalau emas 750 mempunyai kadungan 75% emas. Selebihnya lain2 logam.

selalu kalau cincin belah rotan emas 916. Dan bagi cincin yang ada batu dia pakai emas750 sb nak ikat batu tu... tu mmg standard.

zaman sekarang orang lebih suka pakai cincin berlian ngan emas putih. Tapi ada gak jual berlian ngan emas 750. Pandai2 pilih ikut kesesuaian warna kulit di tangan. Ada orang nampak cantik pakai white gold.. ada orang cantik pakai emas...

nak lagi power cincin platinum. Cam suamiku, daku belikan dia cincin platinum... semput gak masa nak belikan... dia pun tak sesuai pakai suasa...


cincin berlian mahal ler walaupun batu dia kecik.... ada gak cincin batu zircon... tu murah sikit... dia ala2 cam berlian.....


ni contoh cincin berlian ngan platinum masa kawin 2 tahun lepas.. ngan gelang kawin... nampak sipi2....


* Mesej ini telah disunting oleh icecreamgirl pada 10hb November 2005, 4:21:44 ptg

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

susu
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 10hb November 2005, 6:14:17 ptg    [Edit]
information...

emas putih still tak boleh di pakai oleh lelaki....walaupun kaler dia putih..masih terkandung emas dalam emas putih....



http://eramoslem.com/ks/us/51/16855,1,v.html

http://ii.islam.gov.my/e-fatwa/jakim/keputusan_view.asp?keyID=128




menjawab topik...
try tengok kat habib.....design dia latest2 jugak.....

* Mesej ini telah disunting oleh susu pada 10hb November 2005, 6:16:20 ptg

--------------
isap lagi bess...

219.95.81.:-)

OrangMinyak
Ahli Interaktif
9. Dihantar pada 11hb November 2005, 09:16:47 pagi    [Edit]
untuk laki beli je kat poh kong.. aku paki suasa je.. malas nak pakai mahal mahal.. untuk bini mahal tak pe keekekek

--------------
komunis > m.e.n.g.a.p.a belum b.e.r.a.m.b.u.s

61.6.39.:-)

shaza240
Ahli Setia
10. Dihantar pada 11hb November 2005, 09:41:07 pagi    [Edit]
malam tadi gi tomei... tapi kite tgk cincin dia tak cantik sgt la... cantik lagi kat habib...

60.48.24.:-)

susu
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 11hb November 2005, 09:58:49 pagi    [Edit]
gi je kat habib.....kalau nak lagik grand...KM Oli Mohamed......show room dia ade kat jln ampang......terai laaa.....sana pun boleh TAHANNNN....

--------------
isap lagi bess...

219.95.81.:-)

missJebon
Ahli Baru
12. Dihantar pada 11hb November 2005, 1:43:03 tghari    [Edit]


shaza..

oang tak igt la g habib maner..tp rase g kat alamanda kot...ooo..bleh mintak die salut yellow gold erk...oang pun mlm td g tomei kt sunway,tp yg yellow gold x byk design yg cantik..shaza g tomei kt ner?

ice..

comey la cincin tue...oang mmg gemor ngan design cam tue...dlm around bpe erk rege die?atleast oang leh bajet kalu nk bli cincin cam ice tue...kalu x keberatan la nk bgtau....lg satu..antara 916 ngan 750 nih dua2 ok kan?
maksud oang tuk guna kawen ngan tunag tue ok la kn..batu zircon tue ok gak..coz smalam tye kt tomei tu p'samaan berlian ngan zircon nih dua2 x der nilai kalu jual blk....

susu..

KM oli Mohamed tue x pnah dgr la..jln ampang kat area maner..b'dekatan ngan aper..nnt oang nak g tgk la...

61.6.35.:-)

shaza240
Ahli Setia
13. Dihantar pada 11hb November 2005, 1:55:56 tghari    [Edit]
kite gi tomei kat giant kajang....

60.48.24.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 11hb November 2005, 2:31:41 ptg    [Edit]
missJebon

cincin tu abang belikan kat WahChan. Satu set ngan gelang sumer. riban gak ler... kat wahchan cantik2 barang2 kemasnya.

oklah... u tak paham lagi pasai emas 916 ngan 750. gini..
selalunya cincin yang ada batu pertama walaupun cinonet, selalunya pakai masa 750. Kalau cincin belah rotan, rantai ataupun gelang, 916. Kalau kite perasan, mmg ada diukir nombor2 tu kat barang kemas.

cincin berlian kan ke utk sepanjang zaman..abadi selamanya... tu sb ianya dibeli bukan utk dijual semula. lainler cam emas 916 cam gelang,rantai mmg boleh dijual.

takde beza zircon ngan berlian kalau orang tak reti nak tgk. Selalunya berlian ni dia bercahaya...bersinar... dan kite leh test kat mana2 kedai emas dengan menggunakan alat tertentu.

senang2 waktu tunang bajet dlm rm500. Dulu masa tunang beli kat habib rm555.
waktu kawin baru beli yang kaw2 nyer.

good luck...

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

mama_syafiq
Ahli Setia
15. Dihantar pada 11hb November 2005, 3:52:02 ptg    [Edit]
Mama suka usha barang kemas kat Kedai Emas orang Kelantan. Design barang kemasnya berbeza dengan Poh Kong @ Habib @ Wah Chan. Mama selalu usha dgn S.Wan Jewel kat warta Bandar Baru Bangi.

--------------
**mama_syafiq**

219.93.210.:-)

susu
Ahli Aktif
16. Dihantar pada 13hb November 2005, 10:54:44 pagi    [Edit]
miss jebon...
KM Oli Mohamed nih sebenarnya dah lama....kira otai jugak la.....tapi tak selalu kuar iklan sbb dia dah mmg bagus..

dia kat bawah bangunan Menara Kemayan...
cuba masuk link nih utk map ngan address...

http://www.kmolijewels.com/shop/index.html

official website
http://www.kmolijewels.com/

--------------
isap lagi bess...

219.94.40.:-)

Qiena
Ahli Aktif
17. Dihantar pada 14hb November 2005, 08:27:05 pagi    [Edit]
utk lelaki baik beli silver je... lelaki x leh pakai suasa sbb suasa tu emas campur perak... kalo dh namanya emas, lelaki memang takleh pakai... ikut la sape pun lelaki tu raja ke, rakyat biasa ke, memang haram pun...

tapi nape kita kadang2 wat taktau yek??

--------------
Tuhanku, aku tidak layak masuk syurgaMu, tetapi aku tidak pula sanggup menanggung siksa nerakaMu..

61.6.163.:-)

eicha
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 14hb November 2005, 10:47:20 pagi    [Edit]
Qiena,

setuju, suasa pun still takleh pakai la. sebab tetap ada campuran emas.

--------------
I'm Knackered

202.58.85.:-)

missJebon
Ahli Baru
19. Dihantar pada 14hb November 2005, 1:06:03 tghari    [Edit]


ice..tq..byk oang dpt info dr ice..tp nk tye 1 lg..spnjang oag g tgk kdi emas tak jumpa pon kdi wahchan?kt ner erk?last smalam oang g habib kt alamanda...mmg dh jumpa la 1 cincin nie..design di bise jer tp x der saiz lak..tension tul...sumer kdi oang g..kalu yg diamond la sumer design mmg x cantik..tp kalu rege 700 above cantik sket..zircon byk choice..tp rase ice ok ker kalu oang bli zircon,rege lebih kuang jer ngan b'lian cume design die jer yg cantik sket...

susu..

tq..nnt oang g cari erk...maner tau ader yg b'kenan...

mama...

smalam pun oang g kt s.wan jewel alamada...tgk jer la...tp oang tgk cam mhl sket la...

61.6.35.:-)

shaza240
Ahli Setia
20. Dihantar pada 15hb November 2005, 3:10:21 ptg    [Edit]
quote:
mmg dh jumpa la 1 cincin nie..design di bise jer tp x der saiz lak..tension tul...

cincin jenis mcmana?? waktu kite beli cincin tunang dulu... dia org kecik kan cincin tu sbb jari kite kecik sgt... tapi ambik masa gak la... dlm seminggu...

60.48.24.:-)

atoncute
Ahli Interaktif
21. Dihantar pada 15hb November 2005, 3:25:10 ptg    [Edit]
aton suggest pi poh kong..sbb emas2 dia up to date...habib/wah chan/tomei pun ok gak..kalo minat white gold..piler PYT or Lazo..kat sana more to white gold...mmg byk pilihan...cuma sediakan RMjerler....hihihi.. sbb white gold nie..batu cenonet pun beribu riban rege dia..cuma masa nak juai tu value takderler..

--------------
~AyEN, AtOn & ALySHa FoREVer~

218.111.101.:-)

eicha
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 15hb November 2005, 4:27:56 ptg    [Edit]
missjebon,

ni pendapat eicha yer. tatau la org lain camne.. eicha tak berapa suggest beli cincin kawin dr zircon. zircon ni lama ke lamaan.. sinar dia akan pudar. tak macam berlian betui, memang cunnnn memanjang.

--------------
I'm Knackered

202.58.85.:-)

missJebon
Ahli Baru
23. Dihantar pada 16hb November 2005, 1:44:17 tghari    [Edit]


Shaza..

jenis yg mata 1 tue la...dia x suggest pe pon..oang tye ada tak saiz lain die kate x der tue jer...lg satu staf die tak mesra planggan la..pastu trus oang kuar..

ton..

tula pasal whitegold mahal sagt la...

eicha..

kalu tuk tunang key ker kalu plih zircon....

61.6.35.:-)

tenet_my
Ahli Setia
24. Dihantar pada 16hb November 2005, 2:28:57 ptg    [Edit]
mama,

kedai mas org kelantan n s wan jewel tu kat belah maner??? tak prasan ler plak...

192.85.47.:-)

shaza240
Ahli Setia
25. Dihantar pada 16hb November 2005, 3:21:24 ptg    [Edit]
quote:
jenis yg mata 1 tue la...dia x suggest pe pon..oang tye ada tak saiz lain die kate x der tue jer...lg satu staf die tak mesra planggan la..pastu trus oang kuar..

cuba awak gi habib yang dekat semua house tu... kat situ bagus layanan dia... siap suggest yang mana sesuai utk kita... habib kat ampang point pun ok gak... so far kite pegi ok jekk....

60.48.24.:-)

eicha
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 16hb November 2005, 4:05:51 ptg    [Edit]
missjebon,

kalau org yg menerima tu tak kisah dpt barang yg murah.. takpe ler. tapi kalau eicha, rasa cam nak cebekkk nangis la kalau dpt cincin tunang batu zircon. zircon ni bkn berlian betul² pure... byk digunakan utk brg kemas saduran cam zhulian.

--------------
I'm Knackered

202.58.85.:-)

missJebon
Ahli Baru
27. Dihantar pada 17hb November 2005, 07:46:59 pagi    [Edit]


shaza..

nnt oang g yer..

eicha..

mmg betul..saper yg nk brg murah kn...paper hal oang kenr byk survey lg nih....


tq..sumer...kalu ader sesaper lg yg lom bg pendpt siler2 la bg yer...

61.6.35.:-)

missJebon
Ahli Baru
28. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 07:48:17 pagi    [Edit]


kengkawan..nak tnyer lg tolong la oang.....

smalam kan g habib...dh jumpa dh permata hati..tp nk tnyer..kat habib tue sumer berlian ker?atau ada gak jenis zircon cam kt kedai emas lain?oang takut salah pilih...tq

61.6.35.:-)

icecreamgirl
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 08:16:59 pagi    [Edit]
tanya je kat situ... sini sumer jual cincin berlian kan...?
tp rasanya kat habib tu jual cincin berlian kot...
dan kat situ jugak kite boleh tulun dia buat test batu tu betul ke berlian / zircorn....

--------------
Tak henti hati ini menyebut namamu, tak henti jua degupan rindu memalu jantungku....

61.6.35.:-)

missJebon
Ahli Baru
30. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 1:03:41 tghari    [Edit]


ice..
mslhnya oang pon tak tau cmner nk bezakan maner zircon maner berlian...tp oang dh tyer smalam cincin tue berlian ker per..dia kater berlian..maner la tau dioang nk tipu kiter... ..paper hal tq ice..nnt oang nk compom kan blk kt habib tue...

61.6.35.:-)

Imann
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 7:26:42 mlm    [Edit]
imann pulak suka emas putih....

--------------
grill,w'drobe,p'ceiling,bidadari,bj kurung,telekung,jubah,gaun smocking - 016-2370406

211.25.177.:-)

atoncute
Ahli Interaktif
32. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 7:38:59 mlm    [Edit]
quote:
imann pulak suka emas putih....

samaler ngan aton...hihihi..
masa risik dulu pun cincin belah rotan tu ambik yg ada krom ngan white gold..pastu cincin tunang mmg beli yg white gold nyer..kat poh kong mid valley tu..dia letak rm700 tp dptler diskaun skit...hihihi...tamb ckp nak carik cincin kawin...mmg dia ikat ngan berlian original...cuma cinonetler..hihihi..kan masa tu white gold tgh mahai dlm twun 2003 skrg rege white gold dah turun skit..dah murah dah...kedai LAZO/Wah Chan tu leh dpt rege murah skit..

camne...bakal pengantin dah jumperke yg berkenan???

* Mesej ini telah disunting oleh atoncute pada 01hb Disember 2005, 7:40:49 mlm

--------------
~AyEN, AtOn & ALySHa FoREVer~

218.111.101.:-)

Imann
Ahli Produktif
33. Dihantar pada 01hb Disember 2005, 7:46:30 mlm    [Edit]
imann mmg giler white gold..dari rantai tgn, leher, subang, cincin semua mas putih....

--------------
grill,w'drobe,p'ceiling,bidadari,bj kurung,telekung,jubah,gaun smocking - 016-2370406

211.25.177.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005