Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 23hb JamadilAkhir 1435 @ 24hb April 2014, 00:10:30 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Diskusi  
(Pengendali : abe)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Kos Balik Utara : Balik Kampung
deq_da
Ahli Baru
1. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 10:41:05 pagi    [Edit]


Selamat hari Raya & Happy Deepavali semua... deq_da nk tanye nie kat semua warga MDC..kos balik kedah dari tol sampai ler minyak.....
maklumla raye tahun nie..kene balik sane ... kalu sebelum nie kite biasa naik bas jer... so tak yah nk pikir tol ngan minyak...

tahun nie drive sendiri... tue yg nk bajet tue...sudi2 ler share kat sini ekkk

thanks

60.48.140.:-)

arkina78
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:00:24 pagi    [Edit]
utara kat mana???

Kina kat SP..so budget balik naik keta (Kancil) plus tol adala dalam RM180.00 (pergi dan balik)....

Tol ikut : KL->Ipoh(S) - RM26.50
Jelapang ->Juru -16.80
Sg Dua->SP(U) - RM4.50


Maklumat tol boleh refer di sini : http://www.plus.com.my/

--------------
Hari Yang Ceria Bermula Dengan Minda Yang Ceria

210.187.40.:-)

kisaak
Ahli Produktif
3. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:06:34 pagi    [Edit]
pegi check kat plus terus ni dia:

www.plus.com.my

--------------
mungkin...................

219.93.8.:-)

Qyrana_Biru
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:09:10 pagi    [Edit]
sedia la RM 200.00

--------------
Satinni:Cadar/Pinggan Mangkuk/IgG X-Tra / 012-6074206, email: qyrana_fdr@yahoo.com YM: Qyrana_Biru

219.95.17.:-)

Lynnda
Lynnda
Pengendali
5. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:20:56 pagi    [Edit]
taun lepas beraya ke utara

dari KL terus ke taiping, then kuala kangsar, then juru then changlun

abih minyak dan tol saja pergi balik dlm 600++ gitu...

taun ni tak sure la g beraya ke utara ke dak....

--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

me2u
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:30:24 pagi    [Edit]
kita pun balik utara gak... budget minyak dan tol...
pakai 1.3 jerk...


so, minyak.. full tank pi balik 2 kali isi.. ekceli x abis rasanyer...
dlm RM100-RM150.. ni kalau ada nk gi jejalan lagik...
tol plak... kuar sampai sg petani (kt tmn sejati tu)...
dlm RM100++.. spare la RM120.00-RM140.00 sekali tol kot2 nak jejalan lagi (klu masuk tol la..).. sesiap letak lam touch n go

so sumer2.. dalam, RM250 - RM300 gitu...
klu kancil RM200 minyak + tol.. cukup rasanyer...
dulu pakai kancil minyak jimat jerk....

--------------
Barangan BALI... ikan kering pelbagai jenis... ctc 012 2275306

60.50.155.:-)

nuralisha
Ahli Aktif
7. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:31:34 pagi    [Edit]
Kuantan ke Kuala Perlis Naik bas RM48.00 VIP Coach

202.75.44.:-)

Baiduri79
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 12:06:22 tghari    [Edit]
Biasanya kalau balik Bukit Mertajam

Tol RM80 +++ (pergi balik)
Minyak RM80 (pergi balik ~ tak termasuk jejalan.

kalau nak balik biasanya siapkan RM200 untuk kos pengangkutan

--------------
Slimming Coffee / Halle ? 012 2619547

203.115.240.:-)

cikciti
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 1:11:47 tghari    [Edit]
kalau balik utara mmg kena sediakan duit byk2 utk tol dan minyak..........bayangkan kalau balik2 setiap bulan....alamat nak menyimpan pun tak cukup

202.184.211.:-)

kisaak
Ahli Produktif
10. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 1:32:41 tghari    [Edit]
aku balik utara gak tp kuar kat tol gopeng.
Total tol + petrol untuk pergi dan balik dr kajang = RM100

--------------
mungkin...................

219.93.8.:-)

abede
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 00:00:05 pagi    [Edit]
nak save ikut la jalan alternatif...
Aku dah penah try dari penang pergi KL..jalan ok pa dah lebar dan cantik dah cuma kena pandu dengan penuh kesabaran

--------------
Jangan jadi JEBON arrr..

192.198.147.:-)

chemat
Ahli Baru
12. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 09:52:01 pagi    [Edit]
kalau pandu ikut h/way pun kita kena pandu dgn penuh kesabaran jugak...
atas h/way pun kita bukannya boleh speed sgt pun....kereta banyak la ni...

cuma kalau sampai di area ipoh tu, lebih baik masuk h/way sekejap unt elakkan jalan sesak dlm bandar ipoh tu (aku pernah tersangkut lebih 30 minit kat area ni....), kemudian baru la ikut jalan biasa semula....jadi jimat la masa dan takde la tension...

rasanya lebih jimat ikut jalan biasa, duit yg kita guna nak bayar tol(s), boleh dibayar unt isi minyak bila dah sampai di sana nanti...

ni cara unt berjimat macam aku leee...

192.198.147.:-)

pisces1978
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 10:44:10 pagi    [Edit]
abede.... jalan mmg la cantik, tapi lori banyak la.... bahaya, nak nak plak bila dah sampai kat area bukit berapit, seram sejuk je... pas tu kat rawang.... nak kluar dari town dia pun sejam lebih menggelegak kepala nih....

203.106.229.:-)

semutmerah
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 3:46:39 ptg    [Edit]
di musim perayaan,
jalan alternatif bukanlah satu pilihan yang bijak...
even highway pun belum tentu lagi kita larat nak layan jem dia...
pernah sekali kunun2 nak lalu jalan alternatip nih...
12 tengahari dari kajang...
12 malam sampai alor setar... peerrgggghhhhh!!!!...

203.115.226.:-)

tarantula
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 4:09:26 ptg    [Edit]
Kina sp kat mana? Saya org sp jugak

--------------
I am What I am

219.95.88.:-)

maizana
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 07hb November 2005, 12:30:12 tghari    [Edit]
Walaupun pakai kereta 2.0L, tahun ni.. kos untuk balik kampung tak sampai RM 50 pun.. (macam tak percaya).. apa tak nya.. sekarang ni dah duduk Semenyih.. rumah mak Kak Zana kat Melaka, kampung husband kat Tampin... balik ikut jalan lama (satu sen tak kena tol).. dari Semenyih ke Seremban.. pas tu Rembau.. Terus Tampin dan Alur Gajah.. last sekali Jasin...

Sampai rumah mak.. beraya guna BMW abang.. dia dan keluarga tak ada kat Malaysia (awal tahun depan baru balik)... minyak dia dah isi penuh... apa lagi.. jalan pakai minyak free jer lah...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

203.121.44.:-)

laylyza
Ahli Aktif
17. Dihantar pada 07hb November 2005, 1:48:06 tghari    [Edit]
kalu ikut perancangan suami dan aku, kami ni memang berkira sikit bab tol tu. mahal bebenor. kalau aku yg bawak keta sorang2 balik ipoh, aku guna h/way sekerat, guna jln lama sekerat. sebabnya tak larat dari bkt beruntung nak sampai ke tg malim ikut jln lama. memang lama... . so aku ikut h/w dari bb ke bidor. pastu terus ikut jln lama.

klau balik kedah lak, aku buat gitu gak tapi bila dah agak2 letih, masuk h/w balik. pastu kuar la kt mana2. cam tu la. tol pun tak byk sgt. sebab on / off jer. cuma kalau suami sorang2 je yg balik kedah, emm duit tol tu boleh dibuat duit belanja sebab dia memang tak ikut jaln h/way. jimat beb. cuma lambat sikit la sebab bila masuk pekan, byk traffik light.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

210.187.119.:-)

nr75
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 08hb November 2005, 08:17:49 pagi    [Edit]
aku guna touch n go dalam 200 utk tol pegi dan balik.. dan masih lagi berbalance tng' aku tu dalam Rm 70 lebih la... minyak lak sebab pakai Kancil... dalam 200 tak lari.. selebihnya makan dan minum pas tu beli udang kat Kg Tepi Sungai (kedah)...

--------------
Kasihnya SyaNor (",)

202.185.243.:-)

me2u
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 09hb November 2005, 4:30:13 ptg    [Edit]
weh.. ramai org gak org kedah...

--------------
Barangan BALI... ikan kering pelbagai jenis... ctc 012 2275306

60.50.145.:-)

arkina78
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 10hb November 2005, 09:04:45 pagi    [Edit]
Tarantula.....

Kina stay kat Sungai Lalang, atas sikit daripada TESCO...

--------------
Hari Yang Ceria Bermula Dengan Minda Yang Ceria

210.187.40.:-)

Mann70
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 10hb November 2005, 09:28:54 pagi    [Edit]
kalau nak jimat balik utara, saya buat cam ni..

Dari KL sampai Ipoh ikut jln lama (beza 1 jam dgn h/way je)
lepas ipoh masuk h/way sampai alor setar kena le tol dlm RM30 kot..
minyak lak dari Semenyih (dkt rumah kak zana) dlm RM50 sampai Kuala Perlis..
feri lak kekadang free kekadang bayar..kalau bayar RM60 1 family..

kalau balik kelate, tol sehala RM6.50 je..minyak RM50 je

kesimpulannya balik utara tol lagi mahal dari minyak..baik ikut jalan lama...

61.6.163.:-)

laylyza
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 10hb November 2005, 10:14:21 pagi    [Edit]
mann,

tu la tu. tol mencekik darah tul. sebab tu kalau ikut hubby balik kedah ke ipoh ker, jgn harap dia nak ikut h/way. melainkan kalau saya desak dgn duit poket saya utk bayar tol. barulah dia nak. sebab dia kata, duit yg bayar tol tu boleh buat duit makan dlm perjalanan pegi dan balik. walhal, jln lama pun ok lagi. kadang2 tu jln lama lagi boleh speed sebab keta kurang. tapi best yg org kelantan, tol kurang tul.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

210.187.119.:-)

arkina78
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 10hb November 2005, 12:49:11 tghari    [Edit]
Mungkin sebab faktor inilah, banyak kemalangan berlaku di jalan persekutuan berbanding dengan h/way....

--------------
Hari Yang Ceria Bermula Dengan Minda Yang Ceria

210.187.40.:-)

fadzreen
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 10hb November 2005, 3:40:18 ptg    [Edit]
aku balik utara gak..dari tol jln duta exit tol Jawi.. tak abis touch n go rm100.. masih berbaki rm18.00.. tapi minyak tak tau nak kata ler.. beraya sampai ke sempadan..wang kelian, gua kelam, padang besar, bukit kayu hitam, alor star dan jitra..

--------------
gelang kristal swarovski - YM fadz_reen/SMS/CALL 019-3921151

202.185.243.:-)

abede
Ahli Produktif
25. Dihantar pada 10hb November 2005, 6:36:31 ptg    [Edit]
fadzreen, moto bapak dah dapat yang baru ker..? so moto lama tu nak jual tak?

--------------
Jangan jadi JEBON arrr..

192.198.147.:-)

Mann70
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 11hb November 2005, 10:16:36 pagi    [Edit]
quote:
Mungkin sebab faktor inilah, banyak kemalangan berlaku di jalan persekutuan berbanding dengan h/way....


Tak juga..jln KL --> Gua Musang --> KB jarang berlaku kemalangan maut berbanding h/way...

kat h/way org bawak 160km sejam..jln biasa paling laju 120km sejam...tu pun kalau jln clear..

kalau h/way semua bwk tak hingat apa dah..

192.228.129.:-)

maizana
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 11hb November 2005, 10:21:44 pagi    [Edit]
quote:
Dari KL sampai Ipoh ikut jln lama (beza 1 jam dgn h/way je)
lepas ipoh masuk h/way sampai alor setar kena le tol dlm RM30 kot..
minyak lak dari Semenyih (dkt rumah kak zana) dlm RM50 sampai Kuala Perlis..
feri lak kekadang free kekadang bayar..kalau bayar RM60 1 family..



Mann,

Kak Zana pergi dan balik tak habis RM 50. Bila nak buat open house?... tak nak jemput Kak Zana ke?... Rumah Kak Zana sekarangni tengah berlemus dengan tanah (tengah buat kolam ikan)... raya ni tak buat kot... dah siap nanti baru buat house warming..

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

203.121.44.:-)

Mann70
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 11hb November 2005, 2:11:46 ptg    [Edit]
jimat minyak keta akak yek..
saya bawak selalu 140 - 160km sejam kat h/way
tapi tgk masa gak..kalau awal pagi dan mlm mmg pecut le..
kalau tgahari tu mmg bawak ikut had laju kebangsaan..
kalau saya bawak 90km sejam, minyak dlm RM40 aje

nanti dtg le rumah kami...any time je..
ahad ni pun boleh kalau nak dtg..calling2 le dulu ye..sebelah ptg saya free

192.228.129.:-)

OoooD
Ahli Aktif
29. Dihantar pada 11hb November 2005, 3:44:09 ptg    [Edit]
mann70
amboiii ajak kat zana je ker?.

aku balik bidor, tol pi & balik 80..
minyak lak dlm 120 campur jln2 beraya...
kalo poket dah kurus..dr tol jln duta, exit tg malim pastu trus ikut jln lama...
bleh gak bawak laju...tak ikut pun had laju yg ditetapkan...setakat ni saman banyak tapi tak pernah plak bayar..kecuali buat roadtax sangkut baru bayar saman itu...

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

nuralisha
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 11hb November 2005, 4:40:09 ptg    [Edit]
mann70 krim slam kat mek jah tu.......... lama tak dengaq berita hai nak dtg raya umah boleh ker?

202.75.44.:-)

Mann70
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 11hb November 2005, 7:26:17 mlm    [Edit]
Oood...hang tu nak mai rumah aku, selalu mana ada booking..tau-tau dah bersila ada sofa..hehhe..


quote:
mann70 krim slam kat mek jah tu.......... lama tak dengaq berita hai nak dtg raya umah boleh ker?


hai org Kuantan...pe kabar ? balik langkawi ke raya ? kami balik kelate gitu..
bulan 2 jah bersalin...bulan 4 kami balik langkawi..
mek jah sibuk hias rumah..sakit pinggang dok tebuk lubang dinding..

192.228.129.:-)

Klon
Ahli Setia
32. Dihantar pada 14hb November 2005, 10:56:16 pagi    [Edit]
Saya kalau balik kedah selalu ikut jalan lama dan kalau tak larat kat Tapah baru naik Tol,kena 9.00+- sampai Ipoh. Pahtu jelapang sampai exit kuala kangsar RM3 lebih. Saya ikut grik coz nak balik Baling lagi dekat dan jimat dari ikut tol ke Juru. Lagi satu kalau tak mau jem kat Rawang, baliklah ikut ulu yam (ikut jalan nak gi genting) pahtu dia akan tembus di batang kali/Rasa. Bila kat sini dah dekat dengan Tanjung Malim. JAlan nie tak jem cuma sunyi sikit kalau balik malam tetapi boleh hindari kesesakan dan penjimatan tol.

Kadang2 tak masuk tol langsung sampai Ipoh, lagi jimat daripada tol balik kelate. Duit tol bleh buat buh minyak masa jalan kat kg nanti. Tapi kalau saya mengantuk terpaksalah saya naik highway kerana boleh speed laju2. Bila dan boleh speed, mata terus jadi segar.

Kalau ada lori kat jalan potong jer... Kalau ikut punggung lori lambatlah sampai. Perjalanan pula hanya beza sejam jer dari tol dan minyak pula lebih kurang sama jer. Tapi kedai makan kat jalan biasa nie tak best sebab takder R&R.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

arkina78
Ahli Aktif
33. Dihantar pada 14hb November 2005, 12:34:50 tghari    [Edit]
Tek berani balik jalan lama, sebab kina balik sorang-sorang..uhuk-uhuk

--------------
Hari Yang Ceria Bermula Dengan Minda Yang Ceria

210.187.40.:-)

miracle81
Ahli Setia
34. Dihantar pada 14hb November 2005, 3:43:56 ptg    [Edit]
Tol + Minyak ( pegi - balik) RM 250.00 naik keta kebal...

Dari Sg Buloh Ke Alor Star Selatan...tapi miracle sampai Town kangar la..

--------------
Hidup Mesti Ceria...

218.111.217.:-)

nuralisha
Ahli Aktif
35. Dihantar pada 14hb November 2005, 3:59:11 ptg    [Edit]
kami balik langkawi 02 dis 2005 dan mungkin raya haji tak balik tapi balik raya cina lah sebab ambil cuti 2 hari dapt 9 hari tu puas sikit dok umah......

202.75.44.:-)

Inaz2205
Ahli Interaktif
36. Dihantar pada 15hb November 2005, 3:59:21 ptg    [Edit]
Balik raya kali ni, semput sket, sbb bawak Hyundai Matrix balik. Klu bawak Avanza, save sket. Toll mcm biasa, tak lari lebih kurang........

--------------
~KutunjangkanResahkuDidadaSolat, KuHimpunkanHarapankuDigenggamDoa, KututupiKekecewaankuDenganTakwa~

60.48.151.:-)

laylyza
Ahli Aktif
37. Dihantar pada 16hb November 2005, 3:46:44 ptg    [Edit]
klon,

aku kalau balik ke arah utara dgn hubby aku, dia mesti bawak ikut ulu yam. best tul jln tu sebab tak jem dan pemandangan pun best.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

210.187.119.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005