Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 1hb Safar 1436 @ 24hb November 2014, 7:49:54 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Sakit Tumit : Apa petua/ubat nak hilangkan tumit yang berdenyut denyut sakit ?
yatisham2002
Ahli Baru
1. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 08:18:47 pagi    [Edit]
semua, selamat berpuasa...

Saya mengalami masalah sakit bahagian tumit kaki kiri yang agak serious sejak akhir-akhir ni, dah gi doktor... dia orang bagi pain killer dan vitamin B je... katanya "muscle tension"... alahai... bila bangun tido atau dah lama berdiri memang terasa berdenyut2 sangat... tolong... sape pernah alami masalah yang sama share la cara atasinya ye... Buat masa ni saya cuma guna ubat tampal kat tapak kaki (buang toksin).. ada le kurang sikit bila bangun tidur.. dah petang mula balik la rasa denyut2 tu...

218.208.74.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
2. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 09:47:18 pagi    [Edit]
, hai... tak de sape nak respon ke... ? Kesian saya ye..

218.208.74.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
3. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 09:49:47 pagi    [Edit]
ada kawan kena gini.......dia makan Bio Lady 3 biji....terus baik..
Mungkin sebab aje.........yg kasi baik tu ALLAH..

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

219.95.36.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
4. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:04:57 pagi    [Edit]
mama.. pekaba ? Biolady tu produk Cosway ke ?

218.208.74.:-)

yusmar
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:09:38 pagi    [Edit]
yati ada masalah period tak?.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

203.125.127.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
6. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:13:53 pagi    [Edit]
quote:
mama.. pekaba ? Biolady tu produk Cosway ke ?


Mama sihat senantiasa...........alhamdulillah!!

Bukan ...........Liberty Lane punya ...!!

Mama dpt testimoni mereka yg beli dari mama.........hebat gak..dia makan 3 biji aje..Terus dia order lagi!!

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

219.95.36.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
7. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:42:04 pagi    [Edit]
yusmar,

memang saya ada masalah period tak menentu, sejak sakit tumit ni period dah tak datang sejak ogos lepas.. ada kaitan ke.. ?

Mama,

Nak order boleh ke ? Ada kesan kat period mcm yusmar cakap tu tek ?

218.208.74.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
8. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:51:47 pagi    [Edit]
quote:
memang saya ada masalah period tak menentu, sejak sakit tumit ni period dah tak datang sejak ogos lepas.. ada kaitan ke.. ?


Ni masalah hormon tak balance tu...Kena kasi adjust ...dan insya'Allah..Bio Lady boleh membantu.

Kalau nak..calling2 lee...!!

Boleh tengok pasal bio lady kat KATALOG ONLINE di
mamaboomboom.com ......klik klik lah sampai jumpa!!!!

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

219.95.36.:-)

ex8ly
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 10:55:00 pagi    [Edit]
Yatisham : sakit tumit ko kemungkinan besar ada kaitan dengan masalah peranakan ko (atau mungkin bahagian lain berdekatan sistem peranakan). Ikut tatacara refleksologi, tumit mempunyai connection dengan sistem peranakan.

Ada baiknya, ko gi scan perut kao tuh. Mungkin sakit tumit ko tu takde kaitan dengan kaki koa pun. Aku takut peranakan ko luka. Baik gi cek lokter pakar sakit puan-puan.

--------------
Sometimes ... what you are looking for is right where you left it ...

218.208.223.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
10. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 11:39:52 pagi    [Edit]
ex8ly,

tima kasih u, takut gak dengar kot ada problem peranakan... nasihat and dihargai... saya akan g jumpe lokter segera.... sebenarnya dulu dah gi jumpa gynae, dia kata biar kan je period tu dtg secara semula jadi.. yang peningnya.. 2 hari lepas jumpa lokter terus dia 'dia' datang tanpa makan apa-apa ubat...

218.208.74.:-)

ex8ly
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 11:57:16 pagi    [Edit]
Yatisham : mungkin kelewatan period tu lain ceritanya dengan kelukaan dlm rahim dan lain connectionnya dengan sakit tumit.

Mencegah sejuta lebih baik dari merawat, kawanku.

--------------
Sometimes ... what you are looking for is right where you left it ...

218.208.223.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
12. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 12:09:31 tghari    [Edit]
mama... saya dah sms, camne ?

218.208.74.:-)

attyra
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 12:29:01 tghari    [Edit]
Kalau sakit kat tumit tp lelaki yg kene... apa nak buat ek?

--------------
It takes an hour to like someone, a day to love someone - but it takes a lifetime to forget someone

219.93.88.:-)

mamaboomboom
Ahli Hiperaktif
14. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 8:59:57 mlm    [Edit]
quote:
mama... saya dah sms, camne ?


ada ke? Tak ada pun......salah tekan no kot

--------------
YM-mamaboomboom123|013-3546429/03-42806428~ www.mamaboomboom.com

60.48.250.:-)

maz3d
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 17hb Oktober 2005, 11:21:25 mlm    [Edit]
tak pernah kene camtu.........rasanya lebih baik jumpa doktor utk cek...
kalau yati berada kat area K.L/ selangor boleh pm saya...maybe cuba cara
Perubatan Alternatif..doktor tu boleh cek punca jadi sakit kat tumit tu....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.110.:-)

yatisham2002
Ahli Baru
16. Dihantar pada 18hb Oktober 2005, 07:51:26 pagi    [Edit]
maz3d, saya dah pm u, check ye...

218.208.74.:-)

maz3d
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 18hb Oktober 2005, 1:36:50 tghari    [Edit]
yatiesham........saya dah dapat dan dah balas pun....

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.110.:-)

mai1
Ahli Setia
18. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:19:30 mlm    [Edit]
mmm... saya pun mengalami masalah mcm nihh sejak akhir2..nih serious gak...terutamanya masa awal pagi...turun jer dari katil...terus tak boleh pijak lantai terpaksa terjengkit..jengkit utk gi toilet...and then bila berdiri lama sangat kat dapur...ya Allah tuhan sajer yg tahu sakitnya...so kalau nak berdiri lama kene carik selipar..jenama scholl tuu..utk tahan sakit....saya bercadang nak pegi pakar urut tapak kaki apa namanyer tu...kalau tak silap refleksologi ekkk.... mmm..minggu nihh nak try gi situ kejap..nak tengok apa pulak kata dierr....

202.188.56.:-)

ella973
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 29hb Oktober 2005, 00:23:14 pagi    [Edit]
mai1~ kdg2 sakit tumit ni berkaitan dgn organ dalaman kita.. memang berkaitan pun sebab setiap satu urat kat tapak kita tu refer terus pd organ kita.. org pompuan memang selalu sakit tumit.. mcm ella dulu waktu urut bersalin, makcik urut tu kata, urat kat tapak kaki ella tegang sangat dan sebab utama sebab pakai high heel...

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

203.106.70.:-)

Jeneral
Ahli Setia
20. Dihantar pada 29hb Oktober 2005, 1:13:39 tghari    [Edit]
sakit tumit.... kalau ikut ilmu refleksi yang saya ada....

gangguan pada ovari...
gangguan pada saluran peranakan
gangguan pada pada sistem kencing...

Kalau anda mengalami masalah pad ketiga tiga bahagian ini.... AWAS...!!!

Jangan mengada ngada pakai pain killer kalau u preknen

--------------
Bersedia Merawat Pelbagai Jenis Penyakit Kronik

60.48.65.:-)

maizana
Ahli Produktif
21. Dihantar pada 07hb November 2005, 1:21:36 tghari    [Edit]
quote:
Saya mengalami masalah sakit bahagian tumit kaki kiri yang agak serious sejak akhir-akhir ni, dah gi doktor... dia orang bagi pain killer dan vitamin B je... katanya "muscle tension"... alahai... bila bangun tido atau dah lama berdiri memang terasa berdenyut2 sangat... tolong... sape pernah alami masalah yang sama share la cara atasinya ye... Buat masa ni saya cuma guna ubat tampal kat tapak kaki (buang toksin).. ada le kurang sikit bila bangun tidur.. dah petang mula balik la rasa denyut2 tu...

quote:
mmm... saya pun mengalami masalah mcm nihh sejak akhir2..nih serious gak...terutamanya masa awal pagi...turun jer dari katil...terus tak boleh pijak lantai terpaksa terjengkit..jengkit utk gi toilet...and then bila berdiri lama sangat kat dapur...ya Allah tuhan sajer yg tahu sakitnya...so kalau nak berdiri lama kene carik selipar..jenama scholl tuu..utk tahan sakit....saya bercadang nak pegi pakar urut tapak kaki apa namanyer tu...kalau tak silap refleksologi ekkk.... mmm..minggu nihh nak try gi situ kejap..nak tengok apa pulak kata dierr....



Kak Zana pun alami perkara yang sama.. nak kata berat badan.. masa pregnant lagi berat.. tapi tak sakit pun.. yang peliknya sakit sebelah kaki jer.. terutama waktu pagi.. dan Kak Zana notis sakit ni mula sejak2.. Kak Zana mula nak kemaskan rumah kat Semenyih (awal tahun 2005)..

Sakitnya mula2 sikit2.. lama2 makin berat rasanya.. memang bila nak bangun pagi.. cukup bercinta.. terpaksa berjengkit.. nak kata kurang vitamin.. memang Kak Zana amalkan..

Sebelum puasa hari tu.. suami Kak Zana belikan selipar kain tu untuk pakai dalam rumah.. bila pakai tu.. Alhamdulillah.. sedap sikit rasanya.. kurang sakit... dan kalau tak pakai sekarang ni memang tak boleh pijak lantai..

Tapi dekat2 nak raya dan selepas raya ni.. sakit tu bertambah pulak.. semala even worst... (sebab tolong husband kemaskan laman rumah).. sampai Kak Zana rasa nak demam sebab kaki tu.. dia sakit bukan lagi waktu pagi atau waktu kita memijak.. malah bila Kak Zana angkat kaki yang sakit tu pun terasa bisanya...

Lepas maghrib semalam.. suami Kak Zana tumbukkan bawang putih.. pas tu dia campur dengan minyak masak...dan dia urut tumit yang sakit tu.. at one point tu.. dia picit.. sampai meraung punyalah sakitnya.. tapi dia picit jugak.. last sekali dia sapu seluruh tumit tu dengan minya yang campur bawang putih tu.. husband kata masalah urat.. angin..

Pagi ni Alhamdulillah.. Kak Zana bagun.. tak rasa sakit... bolehlah memijak.. so Kak Zana rasa.. munkin tumit kita tu berkaitan dengan angin dan juga sejuk.. so.. rajin2 lah pakai selipar kain tu dan cuba lah gunakan cara Kak Zana tu.. kalau ada rasa kekurangan tu.. kita info kan kat sini...

--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

203.121.44.:-)

mai1
Ahli Setia
22. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 12:22:26 tghari    [Edit]
bertemu kembali...hehehe...

mmm..citer pasal refleksologi...mai1..baru pegi berurut..betul2 awal bulan 11..itu hari...dgn sorang amoi cina...

dier bagitau mai1 nihh banyak angin..dan gemuk air...dier suggest mai1 makan ubat herba cina...mahallll wooo... 1 botol regenye RM75 mai1 kene beli 4 botol..hubby 1 botol..

mai1 dah start amalkan...selang seminggu...mai1 tak ghenti2..asik nak buang air..kecik setiap 2 1/2 jam asikk larr nak ke bilik ayor jerr.. tp tak kisahh larr...and then..kengkawan yg terdekat dok..asik kata.."eehh ko nampak mcm dahh susut skitt larr..." dlm ati appy jerr...heheh...ingatkan diorang memain...tp mai1 dpt rasakan sendiri baju yg dulunya...agak sendat dan tak selese..tp now...dahh boleh..pakai..sesedap rasa...(dahh kurus kerr aku nihh.. )

mmmm...amoi tu..ada citer gakk lerr mai1 nihh banyak angin...lepas dok asik kluar masuk bilik air tu..plakk..selang 2 minggu...tak ghenti2..sendawa...kentut..sendawa..kentut...larr apahall larr pulakk nihh...(tp takk kisahh larr utk kesihatan....alhamdulillah...jerr lahh dpt di ucapkan...hehehe ) tp bende2..tu berterusan dlm seminggu...jerr...larr nihh dahh ok dahhh...

so...pasal sakit tumit tu...mai1 pernah citer...dulu sakitnya tuhan sajer yg tahu....but now....sakit...tu ada jugakk...tp takk mcm dulu...cume mcm dahhh ala kurenggggggggg larrrr.....mgkin effect drp ubat herba tu kott...
bulan nihh..mai1 belum lagi pergi berurut ngan amoi tu....

tungggu keputusan doktor samaada mengandung atau tidakk...kalau takde...mai1 akan pegi sambung urut refleksologi tu lagiii....

203.106.8.:-)

khainuba
Ahli Setia
23. Dihantar pada 03hb Januari 2006, 3:12:04 ptg    [Edit]
Erm...share info...
quote:
Hi All,

Jus check this out……
The Organs of your body have their sensory touches at the bottom of your foot, if you massage these points you will find relief from aches and pains as you can see the organs are on right and left foot, the heart is on the left foot.

This time, it put organs on the feet as they are. Typically they are shown as points and arrows to show which organ it connects to.

It is indeed correct since the nerves connected to these organs terminate here.

This is covered in great details in Acupressure studies or textbooks.

God created our body so well that he thought of even this. He made us walk so that we will always be pressing these pressure points and thus keeping these organs activated at all times.

So, keep walking...



--------------
Hamba insan biasa cuma...

218.111.210.:-)

maz3d
Ahli Produktif
24. Dihantar pada 04hb Januari 2006, 8:29:33 mlm    [Edit]
Boleh refer kat sinih ....boleh buat pertanyaan disana jugak

http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.106.:-)

Rosniena
Ahli Setia
25. Dihantar pada 05hb Januari 2006, 1:13:54 tghari    [Edit]
yatisham..ros sarankan guna b-one, mmg elok..ros selalu sakit kaki, hubby lagi byk jalan..bile tido we all sapu...mmg best..hubby ros suka gaks...sambil tu awak minum guara cafe dan nu age...sengal dan bisa2 Insya Allah bole hilang

--------------
B-nice, Bidadari,Pengedar Sah Aura Seri call me 019-2562460-shah alam,selayang,ipoh,B.Phat

219.94.112.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005