Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 7:57:27 mlm
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh petua : untuk mudah bersalin. sesiapa tahu. info kat sini
nurfarah
Ahli Baru
1. Dihantar pada 04hb Oktober 2005, 03:40:15 pagi    [Edit]
saya dijangka bersalin dalam sebulan lagi. so nak tahu lah ada tak petua yg perlu diamalkan untuk memudahkan bersalin nanti. kawan saya cakap 2 minggu sebelum due tu kena makan telur separuh masak utk memberi tenaga. ada juga cadangkan ambik pati ayam + telur masak. yg saya amalkan sekarang minum nufera 2-3 kali dalam seminggu. kekawan ada petua lain. so bolehlah banu saya

219.93.8.:-)

angel_carl
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 04hb Oktober 2005, 03:41:34 pagi    [Edit]
rebus pokok selusuh....minum air dia...memang memudahkan bersalin...mak angel bagi tu jek kat menantu2 dia yg nak bersalin..

--------------
jgn banyak lemak tau.....

219.93.8.:-)

intanbalqis
Ahli Baru
3. Dihantar pada 08hb November 2005, 6:04:49 ptg    [Edit]
petua yang paling mudah...

1. semasa mengandung jaga tata susila dengan suami.
2. dekat nak bersalin mintak maaf ngan suami, mak bapak &mentua dan semua org.

219.95.177.:-)

Teja_77
Ahli Setia
4. Dihantar pada 09hb November 2005, 09:22:34 pagi    [Edit]
yang selalu mokcik2 ngan mak teja buat mintak air penawar selusoh ngan atuk.kurang sakit dan senang nak beranak.
ade makcik teja tu sampai kata best beranak tak sakit.keluar macam lalu kat highway jer

219.95.89.:-)

jamd
Ahli Produktif
5. Dihantar pada 09hb November 2005, 09:39:39 pagi    [Edit]
sebenarnya susah senang bersalin tu rezeki individu...cuma dalam masa mengandung banyakkan

1. amalan membaca surah Maryam - nie mmg dah disebut dlm Al - Quran
2. masa sakit bersalin amalkan baca ayat ...La ilhaila anta subhanakainni kuntum minazolimin.....ulang berulang2 kali sehingga selamat melahirkan anak
3. minta maaf terutama dgn suami dan minta dia doakan kita mudah bersalin

petua org tua2 pulak
1. banyakkan minum air kelapa
2. banyakkan berjalan
3. minum air selusuh - nie masa dah sakit sgt...jgn minum sebelum sakit coz akan rasa sakit yg berdenyut2 berulang2 kali sebelum bayi keluar...

dari segi perubatan
1. minta suami urutkan ubun2 rambut bagi mengurangkan rasa sakit bersalin & urut pingang belakang / gosok perlahan2

--------------
jamd1973@yahoo.com 0123232775 http://emeraldbeauty.fotopages.com

219.95.149.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 10hb November 2005, 11:56:06 pagi    [Edit]
lagi satu, kite penah dpt petua ni...
bile dah start sakit, minum air milo yang dibancuh dengan planta...
tu utk bagi laluan cepat bukak..

petua lain yg saya amalkan, lebih kurang sama mcm yang kak jamd tulis..
masa bsalin anak ptama ari tu, pukul 8 msk labour room, kul 11 lebih dah kuar baby tu..
kira senang la gak...

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

cikedis
Ahli Baru
7. Dihantar pada 10hb November 2005, 1:46:34 tghari    [Edit]
ada org kata minum sesudu minyak kelapa sebulan sebelum bersalin
ataupun makan salindah
ataupun minum air selusuh
saya dah buat semua, tapi apakan daya baby besar.
so keluar ikut tingkap gak

--------------
citi tgh buat apa tu hah ?

192.228.129.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
8. Dihantar pada 10hb November 2005, 2:14:00 ptg    [Edit]
adiya ada dgr petua2 org la..

1)rebus epal hijau...makan masa sakit tuh. katanya baby senang kuar
2)bykkan berjalan...mmg doc pun galakkan..
3)minum air selusuh...adiya mak buatkan minyak selusuh, minyak kelapa dibacakan doa2 tertentu...masa sakit..adiya telan jek sampai 1/2 cawan..hehehe. x sedar pun.alhamdulillah..sakitnya tak la lama ngat(1.30am-4.30am)...kira ok la bg anak sulung kan???

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

210.195.42.:-)

aliyna
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 10hb November 2005, 5:49:48 ptg    [Edit]


Sesiapa yg nak minyak selusuh pun buley.
Contact je liyna kay. Nanti leh amik kat pusat rawatan...
insya allah..

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Virgo76
Ahli Setia
10. Dihantar pada 11hb November 2005, 08:04:32 pagi    [Edit]
Ada juga petua dari org india. Kawan ni ( org india ) kata minum telur mentah sebiji semasa sakit nak bersalin. Kawan saya tu memang senang bersalin, waktu bersalin cuma setengah jam je dah bersalin.

--------------
*Mohammad Izzul Iqhwan*

61.6.163.:-)

cats75
Ahli Setia
11. Dihantar pada 11hb November 2005, 10:01:01 pagi    [Edit]
cats hanya amalkan petua 2 minggu sebelum bersalin minum air kelapa muda yg tak campur apa2 kira original laa
alhamdulliah sakit sikit2 pi hospital dah 5 cm.. tak lama beberapa minit dah rasa nak bersalin....
memang mudah betui...

--------------
leno,serunding zera cosmetic, B-Nice, Biodex, LAX 5

192.228.129.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 11hb November 2005, 6:07:07 ptg    [Edit]
alhamdulillah..bg yg mudah tuh. ada kwn adiya...2hari sakit.
tp ada org kata..ikut keturunan gak. kalu biasanya mak kita mudah bersalin..insyaAllah..mudah la kita... wallahualam..

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

210.195.42.:-)

raihanis
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 17hb November 2005, 3:43:28 ptg    [Edit]
sakit nak bersalin tu biasanya lama jugak. tapi bila nak push tu tak sampai
pun 3 minit baby dah kuar. takde pakai apa2 petua pun. cuma kena aktif
sikit buat keje. itupun baby masih jugak overdue...takmo kuar dari dalam
perut ibu. asik kena induce je.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

218.111.43.:-)

raihanis
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 17hb November 2005, 3:47:49 ptg    [Edit]
teringat pulak xperience masa bersalin anak ke2. member kat labor room
sebelah dkt 2 jam duk push. sib baik asben dia tak pengsan. naik seram
bulu roma bila dgr suara dia duk meneran. doktor pun takleh tunggu lama2, mak bidan la kena handle sbb pesakit lain ada jugak yg dah nak bersalin.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

218.111.43.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 17hb November 2005, 5:38:16 ptg    [Edit]
quote:
minum telur mentah sebiji semasa sakit nak bersalin

mak pon pernah buat masa nak lahirkan adek bongsu.. dia cakap.. tak sempat 10 minit rasa macam nak melungsur jer kuer adek.. masa tuh dalam keta.. sempat gakk tahan.. samapai kat spital.. kelam kabut doktor kat GH sambut adek.. hehhhee

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 17hb November 2005, 7:36:25 mlm    [Edit]
quote:
teringat pulak xperience masa bersalin anak ke2. member kat labor room
sebelah dkt 2 jam duk push

agaknya 'tak pandai' nak push kot? masa adiya dulu pun ada sorang camtuh...lama ngat..org lain dah 2,3 org bersalin..dia lom lg.bila nampak kepala je..dia stop push...last2 tak tau ah camner..pasal adiya pun sibuk nak push gak!!!!!heheh

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

203.106.185.:-)

maz3d
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 17hb November 2005, 8:11:54 mlm    [Edit]
ishhh ...x dpt nak bayangkan kalau sakit lama2 sgt....derita tuuu kalau 2 hari sakit..

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.106.:-)

raihanis
Ahli Produktif
18. Dihantar pada 17hb November 2005, 9:56:12 mlm    [Edit]
aDiYa,

nak kata dia tak pandai, kalau tak silap ada terdengar doktor ckp 'dah lama
tak bersalin, ambik masa sikit utk baby nak keluar'. doktor tu bagitau asben
dia la. wife dia dah penah bersalin sebelum tu. tapi kita ni pompuan, kdg2
lupa gak teknik2 nak push tu. time tu dah gabra semcm.

tapi kalau 2 hari sakit, mmg seksa ya rabbi. cemana la nak makan, nak
minum, nak buang air....semuanya dah tak berselera. apatah lagi nak tido,
jgn harap la. kalau sakit nak bersalin ni, mmg takde penawarnya kecuali
dgn kaedah epidural.

--------------
Amway / Smart Naco / ~ SMS 012-265 7525 YM raihanees

219.95.243.:-)

maz3d
Ahli Produktif
19. Dihantar pada 18hb November 2005, 07:45:37 pagi    [Edit]
kalau kita berubat dgn kak shuhaida doktor dari pusat rawatan kat putra perdana tuh..dia akan ajar semer dari kita peknen sampai la teknik2 nak push baby...dia juga akan buatkan kita cepat dan mudah utk bersalin......dia sekrg tgh kumpul semer pesakit dia yg berjaya peknen dibwh perubatan shuhaida....tu yg x sabarrr nih....hehehe

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

60.48.106.:-)

aliyna
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 18hb November 2005, 08:18:37 pagi    [Edit]
Maz..

Untuk projek tuh insya allah liyna involve...
dari penjagaan semasa mengandung...
senamaman...
penjagaan bayi....
penjagaan selepas bersalin & macam2 lagik la...

tungguuuuuuuuuuuuuuuuuuu sekarang liyna tgh siapkan kertas kerja...

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

minah_UK
Ahli Baru
21. Dihantar pada 18hb November 2005, 08:20:37 pagi    [Edit]
maz3d

nak tanya sket, kalau kita tak berubat ngan dr shuhaidah (maksudnya tak pegi utk rawatan kesuburan/nak peknen) buleh ke nak jumpa dia? nak tau teknik2 bersalin - push tu?

--------------
~Grow old with you~

218.111.80.:-)

aliyna
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 18hb November 2005, 08:52:35 pagi    [Edit]
Minah...

Boleh eh.. no hal punye...
Kelas tuh nanti kami akan open first to our patient la...
kalau masih ada ruang waktu sessi kedua dan seterusnya insya allah akan dibuka untuk umum...

Kami dalam process persediaan lagi ni

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

cikwan
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 18hb November 2005, 09:13:36 pagi    [Edit]
cikwan nak ikut gak!!! nanti bgtau cikwan ekk.....

--------------
Hmm.... berdebar-debar menanti kehadiran orang baru.......

211.25.50.:-)

minah_UK
Ahli Baru
24. Dihantar pada 18hb November 2005, 09:19:20 pagi    [Edit]
aliyna

mcm ante-natal class la ye?. Post natal pun ada jugak gamaknya. Minah nak join la, buleh inform tak nanti?. TQ

--------------
~Grow old with you~

218.111.80.:-)

aliyna
Ahli Aktif
25. Dihantar pada 18hb November 2005, 09:35:35 pagi    [Edit]
minah...

ha'ah.. but the good thing is.. its gonna be more than just normal ante-natal classes

--------------
*Allah berkati kita semua*

202.186.33.:-)

Mrs_Red
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 18hb November 2005, 11:10:32 pagi    [Edit]
petua orang tua-tua..

lepas mandi, rambut basah hisap hujung rambut..

--------------
~ The strong must protect the sweet...d'oh!!!

202.188.127.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
27. Dihantar pada 18hb November 2005, 2:31:23 ptg    [Edit]
MR..adiya pun ada dgr gak org2 tua kata camtuh...

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

210.195.42.:-)

maz3d
Ahli Produktif
28. Dihantar pada 18hb November 2005, 4:22:26 ptg    [Edit]
quote:
petua orang tua-tua..

lepas mandi, rambut basah hisap hujung rambut..


x pernah dengar lagik petua camtuh tapi bagus gak ler kalu nak cuba......

--------------
Minyak Shuhaida 1001 Rahsia Alam http://www.shuhaida.com/?ref=maz3d

219.95.250.:-)

hazdi
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 26hb November 2005, 12:04:48 tghari    [Edit]
quote:
petua orang tua-tua..

lepas mandi, rambut basah hisap hujung rambut..



saya pernah dgr dan amalkan jugak...
org tua2 kata mcm mana lajunyer air yg lalu mcm tulah baby akan keluar.

--------------
Diapers => MAMAN, USA, MAMY POKO, HUGGIES....019-2607811

60.51.95.:-)

waha7475
Ahli Aktif
30. Dihantar pada 29hb November 2005, 09:58:04 pagi    [Edit]
mcm² petua org bagi tau ku cuba... tapi baby ku suka kuar kat tingkap... senang katanya...

--------------
~~* UmmiImran *~~

60.49.106.:-)

aDiYa
Ahli Produktif
31. Dihantar pada 29hb November 2005, 1:02:25 tghari    [Edit]

lawak la waha nih....takper la, janji selamat

--------------
aku la ibu YaYa..binik aDieY

61.6.35.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005