Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 8hb Muharram 1436 @ 01hb November 2014, 04:36:37 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh kuih raya: : pembakar mana yang sesuai?..
asammanis
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 08:59:18 pagi    [Edit]
nak mintak tolong dengan org yang berpengetahuan dan berpengalaman....kalau asammanis nak buat kuih atau bakar kek sesuai pakai oven elektrik ke sesuai pakai microwave oven. ingat nak beli salah satu...mana yang lebih berbaloi antara keduanya...tolong kasi tunjuk ajar ya...terima kasih.

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

210.187.125.:-)

nafizah
Ahli Produktif
2. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 09:28:18 pagi    [Edit]
asam
saya pernah guna keduanya sekali..
microwave ~ cepat masak, tp kena pandai guna... mcm saya ari tu saya salah setting, abis biskut saya hangus.. kat laur nampak elok tp bila makan rupa2nya hangus kat dlm... abis hitam kat dlm.. ekceli, saya x pernah guna utk bakar biskut, saya selalu guna utk reheat makanan / stim / panggang jerr... ada gak pernah org kata microwave ni ada 2 jenis, 1 utk masakan berlauk dan satu lg utk biskut/kek.. entah la.. masa saya beli tu salesman tu cakap apa jua masakan pun boleh..

oven ~ haaa... yg ni mmg sesuai utk bakar biskut.. kalau saya guna yg ni biskut/kek mmg menjadi...

so, saya syorkan beli la oven.... ehehe...
tp bulan2 posa ni microwave ni mmg berguna nak panaskan lauk... jd bangun tgh malam petik suiz jerr.... ni cara org malas mcm saya lahhh.

--------------
~puteriku balqis.......~

219.95.205.:-)

cikciti
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 09:29:52 pagi    [Edit]
quote:
oven ~ haaa... yg ni mmg sesuai utk bakar biskut.. kalau saya guna yg ni biskut/kek mmg menjadi...

so, saya syorkan beli la oven.... ehehe...
tp bulan2 posa ni microwave ni mmg berguna nak panaskan lauk... jd bangun tgh malam petik suiz jerr.... ni cara org malas mcm saya lahhh.




sama la kita.....

202.184.211.:-)

daketor
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 09:37:58 pagi    [Edit]
Microwave yg boleh bake mcm oven (convection) ni selalunya lagi mahal dari yg biasa, dah fungsi bake dia tak se best yg pakai oven..

umah MIL pakai microwave convection nih, tapi lecehla..cepat rosak pun ye jugak..last2 function yg derang guna, reheat food je..lagi satu, tak semua microweable utensils leh masuk lam convection oven..

umah my mum plak, saya beli microwave yg biasa, tapi ada function grill, so boleh guna utk reheat makanan and boleh grill ikan/ayam etc..mmg berguna sgt, selalu grill ayam, ikan etc, then my mum beli oven cap europa

total harga beli microwave biasa and oven, lebih kurang sama macam beli microwave canggih boleh bake tu...

--------------
**Lily Bumbleroot of Fair Downs**

84.203.5.:-)

asammanis
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 3:07:28 ptg    [Edit]
ooo..gitu..terima kasihlah kekawan kerana bagi tunjuk ajar..kalau macam tu baik asam beli oven elektrik biasakan..nanti kalau ada rezeki beli plak microwave...tapi memang banyak guna ke ..kalau beli microwave ni..takut dah beli tak guna nanti hubby senyum menyindir plak .

--------------
revell/zhulian/santini/rorine/cael deon/masterway....ultrawomen3@yahoo.com, sms- 019 6273848

210.187.125.:-)

daketor
Ahli Aktif
6. Dihantar pada 03hb Oktober 2005, 3:55:18 ptg    [Edit]
asam,

microwave is amongst one of kicen gadget yg I cannot live without, but as I said above, takyah beli memahal, cari yg basic or yg ada grill sekali dah la..yg boleh baketu sampai seribu lebih

actually kat my parent's house, memula dulu, my mum taknak beli..membazir la apa la..memacam, but my dad yg insist nak jugak, terbalik kan?? so he gave some money to me, tolong belikan...ni waktu ni student g..hehhe

skang ni my mum cakap she couldn't live without microwave, ni dulu org yg cakap microwave tak penting nih.. dia kata kalau rosak, dia akan beli lain

nak2 bulan puasa ni, waktu sahur tu, lauk suma panaskan guna microwave, senang sgt kerja...

--------------
**Lily Bumbleroot of Fair Downs**

84.203.5.:-)

ashra
Ahli Interaktif
7. Dihantar pada 04hb Oktober 2005, 00:18:38 pagi    [Edit]
oven brand ape yg bagus utk bakar biskut & kek?

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

218.208.119.:-)

laylyza
Ahli Aktif
8. Dihantar pada 04hb Oktober 2005, 00:54:04 pagi    [Edit]
tuan rumah, asammanis, nak menyampuk dan lari topik sikit boleh tak?

gini, saya baru beli oven electrik, tapi tak pasti bila bakar biskut guna api atas ke, bawah ke, atas bawah?. kalau kek tu tau la. biskut tu yg keliru sikit. sapa2 yg tau tolongggggggggg.

tima kasih tuan umah.

--------------
pedulilah apa org nak kata... susah ke senang ke, sendiri yg tanggung kan?

210.187.119.:-)

nafizah
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 04hb Oktober 2005, 02:16:38 pagi    [Edit]
daketor
quote:
skang ni my mum cakap she couldn't live without microwave, ni dulu org yg cakap microwave tak penting nih.. dia kata kalau rosak, dia akan beli lain

nak2 bulan puasa ni, waktu sahur tu, lauk suma panaskan guna microwave, senang sgt kerja...


betul... mak saya pun mcm tu... yg paling ketara sgt waktu bula posa ni la... mak saya sampai tegur saya, ' hang ni mmg malas la... bgn nak picit suiz jer...' sdg kan dia guna tak perrr... dia cakap dia dah puas dok masak cara manual, br skrg ni nak senang...

lalyza
kalau ikut saya la, kalau saya bakar biskut saya selalu guna api bawah... pas tu bila dah masak (dah jd kaler keemasan gitu..) saya tukar la api atas, tp jap jerr... just utk kasi nampak 'crunchy' skit... tp jgn lama2 ekk...

tp may be chef sini boleh tlg... mana kak hanie, kak noor n linot ... diorang ni mmg yg expert la.. saya ni baru jer mengenali dunia msakan ni...

--------------
~puteriku balqis.......~

219.95.205.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005