Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 26hb Dzulhijjah 1435 @ 21hb Oktober 2014, 4:42:40 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan  
(Pengendali : boboiz, piqah)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh Pantang Larang: : Semasa lepas bersalin
farmin
Ahli Setia
1. Dihantar pada 06hb Disember 2004, 3:03:06 ptg    [Edit]
Saya nk tanya ler...masa dlm pantang makanan apa yg bagus di ambil oleh ibu ibu...saya baru nk melahirkan puteri sulong so saya x de pengalaman...mak saya kat kg..kalau boleh marilah kita kongsi cerita...ok thanks.

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

219.95.111.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
2. Dihantar pada 06hb Disember 2004, 3:33:20 ptg    [Edit]
sis farmin tahniah for the new baby,
since mak kat kg, so i nak recommend u set bersalin tropical herbs dr AMWAY. senang je, ada siap dgn bengkong & for ibu & anak sekali, tak panas & makan ikut timetablenya. Bengkong pun boleh pakai sendiri.
Nilai yang Lebih Baik - Beri yang Terbaik untuk Bayi Anda!

* Set Lepas Bersalin Tropical Herbs adalah sistem herba lengkap untuk membantu ibu baru memulihkan tubuhnya, di dalam dan di luar dengan cepat dan mudah.
* Sistem komphrehensif ini mempunyai 10 komponen herba yang diguna selama 44 hari untuk penjagaan lengkap dan pemulihan ibu-ibu baru lepas bersalin. Bengkung Lepas Bersalin PERCUMA juga ada dimasukkan dengan setiap pembelian set ini.
* Ini adalah rumusan tropika yang mengandungi herba-herba yang telah diguna secara tradisional oleh orang Cina, India, dan Islam untuk membantu pemulihan ibu baru semasa pantang.

Untuk dimakan:

Teh Herba, Lepas Bersalin 1 dan Lepas Bersalin 2.

Untuk Kegunaan Luaran:

Herba Pembersih Wanita, Herba Mandian, Minyak Urut Herba, Minyak Bayi, Campuran Peramping Perut, Campuran Penghangat Badan, dan Campuran Penenang.

Ciri-ciri dan Faedah

* Lengkap dan mudah.
Memberi penyelesaian mudah. Segala yang anda perlukan ada dalam pek ini. Penyediaan minimum diperlukan kerana semua produk telah disukat terlebih dahulu dan sedia diguna.
* Keberkesanan Terbukti.
Herba-herba yang diguna telah diuji sejak turun temurun dan terbukti secara saintifik.
* Herba-herba yang distandardkan.
Mengguna ekstrak bahan aktif herba yang distandardkan untuk kualiti dan konsistensi rumusan.
* Tiada pewarna dan perasa tiruan atau pengawet yang ditambah.
* Kapsul sayuran. Minyak yang diguna adalah berasaskan tumbuhan.
Produk ini sesuai untuk mereka yang vegetarian dan mereka yang mempunyai larangan agama.
* Pengilang herba bertauliah.
Dengan pengalaman bertahun-tahun di bidang pengeluaran produk berasaskan herba, syarikat ini memenuhi kriteria Biro Pengawalan Farmaseutikal Kebangsaan (BPFK/DCA) untuk Amalan Pengilangan yang Baik (GMP)

Kehamilan adalah saat-saat istimewa dalam kehidupan seseorang wanita. Pemakanan yang betul dan mengekalkan kecergasan serta kerehatan amatlah penting kerana dia membekalkan keperluan pemakanan kepada bayi yang sedang membesar. Penjagaan lepas bersalin juga penting kerana ibu baru perlu memulihkan tenaga dan daya hidup, untuk penjagaan bayinya yang baru lahir. Dalam kebanyakan kebudayaan Asia, tempoh berpantang ialah masa apabila ibu-ibu baru memulihkan kesihatan, lazimnya dengan makanan, herba terpilih yang istimewa serta amalan tradisional lain.

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

Ibuayu
Ahli Baru
3. Dihantar pada 06hb Disember 2004, 4:12:50 ptg    [Edit]
Assalamualaikum

Hai Farmin tahniah dan selamat masuk ke alam ibu. Masa akak bersalin dulu-dulu banyak berpantang tentang makanan yang sejuk-sejuk jangan makan dan berjalan jangan laju2 slow-slow dan banyak lagi pantangnya lepas pantang muka pucat dan tak bermaya. Lepas tu ambil vitamin barulah bertenaga. Akak syorkan farmin ambil fruite & fibre - perlu ambil kerana kurang sangat makan sayur dan buah2an lepas tu masalah yang timbul susah buang air besar bila susah tu yg jadi sembelit bila rasa nak buang air besar jadi takut tertuma yang baru lepas kena jahitan, B Complex - untuk memenangkan kita dapat tidur yg berkualiti dan menjadikan susu badan berkualiti, Bio C - untuk mempercepatkan sembuh luka-luka dalam dan luar terutama yang berjahit-jahitlah dan satu lagi Garlic & Licorise - bagus untuk buang angin masa mengandung kita ni banyak angin elok buang angin takut nanti ada angin jahat dalam badan susah nanti. Selain dari menggunakan set bersalin tropikal herb. utk keterangan lanjut hubungi akak 012-3155623

--------------
Hidup sihat keluarga bahagia

219.93.8.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
4. Dihantar pada 06hb Disember 2004, 4:17:05 ptg    [Edit]
betullah apa yg ibuayu tuliskan. Semua tu dr Nutrilite. Kak long lin pun distributor juga.
my HP :017-3218365 or email lindasof@yahoo.com untuk keterangan lanjut

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

ashra
Ahli Interaktif
5. Dihantar pada 06hb Disember 2004, 5:03:36 ptg    [Edit]
berebut2 nak jual barang masing2

farmin
yg penting amalkan mkn makanan berkhasiat..yg berlemak dan berminyak tu kurangkan..sayuran dan buahan2 tu awak kena mkn lebih sket..satu lagi minum air masak sekurang2 yer 8 gelas sehari..buat senaman ringan sket utk yg lepas bersalin elakan minum minuman berais..tak baik utk tubuh badan

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

203.78.194.:-)

santanpandan
Ahli Setia
6. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 10:35:58 pagi    [Edit]


Pengalam SP dalam pantang, yg pertama mesti jaga permakanan, jgn makan benda-benda yg sejuk dan kurangkan makanan yg berminyak. Air batu mestilah
dielakkan. Amalkan jamu, berurut dan bertungku dalam pantang. Minum air secukupnya. Lagi satu dlm tempoh berpantang kalau jaga permakanan dgn betul dan menyusukan baby memang senang turun keberat badan asal.

--------------
B' Young/Beyond Water/Pelapik Tilam/Brg kemas Saduran 24K 019-6620580

219.93.191.:-)

farmin
Ahli Setia
7. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 11:25:55 pagi    [Edit]

terima kasih semua kerana memberi pandangan yg cukup bernas...sebelum pregnant berat saya 44kg skg nih dah 8 bulan berat dah 56kg..sy makan tak banyak tapi doc cakap baby terlebih berat sket...runsing gak takut nanti susah lak masa nk bersalin...masalah utama sy skg ialah sembelit..sy ada gak minum yakult susu kultur tu kuranglah sket penderitaan yg dialami ...
kalau boleh sy nk turun kepada berat badan asal..kalau tak boleh 44 kg pon..46 jdlah..sbb sy ni mmg asal kurus orgnyer so bila dah pregnant ni badan berisi rasa mcm lain plak ..pelik semacam...so ada petua tak nk kurangkan lemak bahagian peha dan punggung lepas bersalin nanti...tak syok arr .

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

219.95.111.:-)

ashra
Ahli Interaktif
8. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 11:39:30 pagi    [Edit]
farmin
tang pungung tu kalau dah kawen/bersalin sket sebanyak mmg jatuh la..tak cam anak dara hehehe badan pon sama gak..kalu kurus pon tak le secun dulu..tu normal la kan yg penting kena jaga pemakanan dan buat senaman..satu lagi kalu nyusu badan utk baby inyallah kurus tuh

--------------
Irfan Danish....Permata Hati....

203.78.194.:-)

yusmar
Ahli Produktif
9. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 12:30:31 tghari    [Edit]
Masa dlm pantang tu jgn pulak mkn cam masa pregnant. Kurangkan makanan berminyak dan berlemak. Masak sayur sawi tumis air utk mengelakkan sembelit. Jangan mkn ikan2 yg berbisa atau sayur yg sejuk/angin. Kalau nak cepat langsing rajin2lah berbengkung, kalau tak guna cara tradisional boleh guna cara moden seperti sapu cream. Seeloknya sapu dari perut sampai paha dan punggung sbb kat situ lemak byk kemudian bengkung.

Ikan yg sesuai adalah seperti gelama, merah, senangin, kerapu, haruan. Sayur pula sawi, kailan, carrot, pegaga, pucuk mengkudu, ulam raja ...yg lain tu tak ingat nanti kalau dah ingat saya tambah kat sini.

Luka jahitan tu kalau nak cepat sembuh cuci ngan rebusan air manjakani atau air garam. Mula2 lepas bersalin tu masa nak kencing tuangkan air suam ketika nak kencing. Sbb kencing yg pertama tu sakit sikit.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

kaklonglin
Ahli Setia
10. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 12:38:11 tghari    [Edit]
Farmin
biasalah lepas kahwin mesti naik sikit -1 , 2kg tu biasa. kak lin dah 6 anak, & setiap kali lepas bersalin - 1kg mesti bertambah . then saya amalkan healthy diet so pelan2 dia kuranglah tapi tak boleh pi sampai macam sebelum ada baby. Untuk sembelit masa pantang memang menyiksakan, so kena pandai jaga makan atau ambil supplements untuk menolong. Supplements bukan medicine(ubat). Ia nya lain tau! set bersalin pun akan menolong juga. so pastikan Farmin pilih yg sesuai. Jangan jamu yg panas sebab bila kita breastfeed takut baby pun affected jugak. Sebagaimana gang MDC sarankan tu semuanya elok2 belaka. choose the right & effective to your own badan sebabnya lain2 orang lain2 pengalamannya walau dgn jenama yg sama. so selmat berlahirkan dr kak lin. anything yg kak lin boleh bantu , u all can email me lindasof@yahoo.com. Kak lin suka sembang2 & borak2

--------------
Nuraslindah - AmWay/TransferFactor -017-3218365 lindasof@yahoo.com

210.186.217.:-)

shahir
Ahli Aktif
11. Dihantar pada 07hb Disember 2004, 6:38:23 ptg    [Edit]
quote:
masa dlm pantang makanan apa yg bagus di ambil oleh ibu


Pengalaman sendiri....

Jaga pemakanan, ikut jadual serta waktu makan dgn disiplin. Jangan biarkan perut kosong. Macam Shahir cara pemakanan ikut Chinese diet dan tak amalkan jamu. Tapi masih berbarut/bengkung, urut serta bertungku. Lagi satu Shahir ambil supplemen. Cuma, Shahir mmg tak minum air batu semasa pantang dan sentiasa berstokin.

--------------
~ Terlalu Sibuk...Sib Baik Ada AMWAY : NUTRILITE 2 A Healthier U ~

218.111.151.:-)

farmin
Ahli Setia
12. Dihantar pada 08hb Disember 2004, 1:37:17 tghari    [Edit]
tima kasih sumer..

saya nk minta resepi lah..resepi masakan dalam pantang..boringlah kalau asik makan nasi kosong ngan ikan bilis jer...akak-akak sumer tolonglah kasi resepi yg best best....tp jgn best sangat nanti makin naiklah berat badan kita nih....

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

219.95.111.:-)

ella973
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 11:44:19 pagi    [Edit]
farmin

yang ptg sekali perut tu, kalau u bersalin normal, berbarut dan berbengkung, saya byk jumpa kawan2 yang tak berbarut dan berbenkung, alasan panas... pastu perut mula membuncit, silap2 org kata mengandung lagi ker...

mcm saya nie, memang badan jenis tembab tapi tang perut tu sib baik le tak buncit sgt... dulu lepas bersalin saya pakai bengkung panjang lilit dr peha ke bawah payudara... selesa..itu pun saya pakai kain bengkung biasa jer,,ikat jawa... adoi payah.. tapi la ni dah byk kat pasaran bengkung jawa yg dah siap bertali..

--------------
Amway/DCL/Salindah/T&K/PF/Be-Nice/Tupperware/ANGGUN~ella973@hotmail.com/YM:eljoe73/012-2728944

219.93.8.:-)

yusmar
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 12:03:35 tghari    [Edit]
farminSaya nak nasihatkan supaya masa dlm pantang nanti jgn abaikan amalan seperti berbengkung, jamu/akar2 kayu dan jaga dari segi makanan. Perut jgn dibiarkan kosong nanti masuk angin lagi susah. Memang berbeza kalau dibandingkan dari segi kesihatan dan bentuk bdn pada yg amalkan dengan yg tak.

Lagi ..jambu batu, sayur keladi jgn makan. Kalau boleh mandi rebusan daun2 ubat atau beli je yg dah siap.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

reshma
Ahli Setia
15. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 12:08:15 tghari    [Edit]
farmin

saya nak suggestkan , makan Quaker Oat mengandungi khasiat, protein ianya hasil dari bijirin. yg bestnya dia menyerap kolestrol kita. klu perut lapar sementara nak menunggu sarapan tgh eloklah makan dahulu, ianya boleh tahan lapar dlm 3jam.

selamat mencuba, tahniah bakal menjadi ibu.

--------------
PHYTO FIBER 012-9326588 /012-6228058

218.111.210.:-)

yusmar
Ahli Produktif
16. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 2:24:00 ptg    [Edit]
Betul tu sarapan pagi makan oat , cereal atau roti bersama ngan susu, milo atau horlick. Memang itu yg saya makan setiap hati masa dlm pantang lagi pun mudah disediakan tak perlu susah payah masak.

--------------
DCL/Salindah/Examo/Sbn Bg Perawan(Kulim,Kedah)~017-5982207 ~yuzee73@yahoo.com~

141.11.194.:-)

farmin
Ahli Setia
17. Dihantar pada 09hb Disember 2004, 4:06:44 ptg    [Edit]
askm semua...

terima kasih kerana memberi pandangan yg berguna..saya akan balik bersalin kat kg,due date 28/1/05 tp dah amik cuti awal yelah kot kot awal mana tau kang...oklah semua kalau ada petua lg bagitaulah yer tima kasih..
lg satu nk tanya kalau nk cari menu semasa dalam pantang kat mana yer...tima kasih.

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

219.95.111.:-)

shurie
Ahli Aktif
18. Dihantar pada 19hb Januari 2005, 11:39:21 pagi    [Edit]
mmg tul..saya lepas bersalin mmg jaga badan..sebenarnya shurie ni mmg jenis badan
besar..berat bdn masa anak dara 68 kg...tinggi 163 cm..sekarang berat shurie 55
kg...kurus sebab shurie amalkan minum air akar kayu dan makan jamu...walaupun
biasanya berpantang 45 hari, tapi sampai sekarang ( anak dah 1 tahun 5 bln) shurie tak
minum ais, tak minum kafein, kurang mkn berlemak dan byk minum air kosong...mcm
org berpantang jugak ler...heheh..shurie berpuas hati sebab tak pernah dapat berat bdn
camni even masa anak dara pun tak camni...then amalkan jamu kasi kencang otot dan
muka berseri(taklah nampak mcm org sakit..)..cubalah amalkan..untuk hubby..

--------------
Smart : IgG-Plus....sila sms/call..012-6705713

210.187.119.:-)

ila_2004
Ahli Baru
19. Dihantar pada 19hb Januari 2005, 12:04:51 tghari    [Edit]

farmin....
saya bersetuju dgn cadangan kaklonglin tu....

saya selepas bersalin memang menggunakan barang amway (nie bukan promote amway) tapi barangan dia memang berkesan...

210.187.27.:-)

alya182
Ahli Baru
20. Dihantar pada 21hb Mei 2005, 8:07:40 mlm    [Edit]
nak tumpang tanya, kalau pantang larang jika kita bersalin secara caesar pulak cemana?

219.92.36.:-)

sal_arif
Ahli Baru
21. Dihantar pada 24hb Mei 2005, 09:04:41 pagi    [Edit]
alya182,

Pantang larangnya hampir sama je tapi lebih lama sikitlah masa berpantangnya. Bagi yang caesar dia tak dapat berbengkunglah. Yang penting pulihkan luka dalaman dulu. Saya syorkan menggambil Jelly Gamat bagi tujuan baik pulih luka dalaman. Insyaallah Jelly Gamat ni bagus bagi orang yang menjalani pembedahan. Selalunya kalau org yang caesar akak syorkan ambil selama 6 bulan. Insyaallah luka dalaman boleh sembuh. Sekiranya berminat hubungi akak disms 012-6123309/e-mail iffahaizat@yahoo.com.

--------------
Luxor Network Sdn Bhd ~ sms 012-6123309/e-mail iffahaizat@yahoo.com

219.93.195.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
22. Dihantar pada 26hb Januari 2006, 4:03:49 ptg    [Edit]
Bagi up sket topik ni..

Anne skrg ni pun tgh dlm pantang.. harini genap 2 minggu.
So far, menu masa dalam pantang ni:

bfast:
cereal + air horlicks+susu anmum bfeed

minum pagi: air horlicks

lunch/dinner:
ikan haruan bakar dgn kunyit
sayur sawi / broccoli / asparagus masak air kering

minum ptg: biskut kering + air horlicks

60.50.247.:-)

adikcomelx
Ahli Produktif
23. Dihantar pada 26hb Januari 2006, 4:14:04 ptg    [Edit]
quote:
Bagi yang caesar dia tak dapat berbengkunglah

sapa kata tak boleh.. kena tahu teknikČ nya..
tak berbengkung jawabnya peyut membuncit dan geleber lerr.. hehhhee

--------------
~:terbang tinggi:~

219.93.33.:-)

DeLia75
Ahli Baru
24. Dihantar pada 26hb Januari 2006, 5:48:36 ptg    [Edit]
adikcomelx
betul tu..delia dah 2x bersalin ceaser ..delia tetap pakai berbengkung..camnee for the 1st week memangla x leh berbenkung even nk sapu kapur+asam jawa pun x blh cause bekas ceaser tu masih belum baik ..selalu delia pakai benkung selepas 2minggu (lepas doc confirm bekas jahit tu dah baik)delia pakai bengkung jawa tu..mak delia pakai kan..jgn la ketat sgt..sure perut x buncit...

219.94.61.:-)

erlena
Ahli Baru
25. Dihantar pada 02hb Februari 2006, 9:32:59 mlm    [Edit]
i sekarang tengah dalam pantang nak share jugak info utk panduan

mandi air rebusan daun-daun
sarapan : susu dumex mamil, biskut wetameal, gamat luxor sesudu, kekadang makan telor ayam kampung dengan jamu dan madu
bertungku dan berbengkung (jenis lama) ikat di tiang 12meter kain
sebelum tu sapu minyak Nonaroguy Herbanika bagi panas badan.

saya syorkan pada sesapa yg bersalin, makan jamu Nonaroguy Phytonatal, sebab sebelum ni saya susah nak buang air besar, sampai berdarah, nangis dalam bilik air sejam dlm bilik air, hari ke 10 saya beli jamu Phytonatal ni, setiap hari buang air 2 kali sehari (najis cair) tak yah cangkung. klu nk order jamu NonaRoguy bleh pm saya.

saya minum air akar kayu (ubat periuk). sepanjang 10 hari bagi luka baik , saya minum air gamat asli beli di langkawi, dapat rasa lepas 10 hari luka dah baik, benang tanggal pun tak perasan.

saya pakai pad susen, skrg hari ke 24 dah tak de nifas dan dah boleh sembahyang, (saya tak jual pad ni) boleh contact LINAD atau RUHAIZAD.

makan macam org lain jugak, yang panas2
berurut hari 2 hingga ke 7 dan last nanti hari ke 43.

210.195.150.:-)

just4fun
Ahli Produktif
26. Dihantar pada 02hb Februari 2006, 11:03:33 mlm    [Edit]
bila kita dah ambil Phytonatal, kalau tak minum air akar kayu pun takpe...sebab ramuan dlm phytonatal tu dah termasuk sekali ramuan akar kayu...

jamu ni memang bagus.

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

219.95.188.:-)

erlena
Ahli Baru
27. Dihantar pada 02hb Februari 2006, 11:43:30 mlm    [Edit]
just4fun, nak tanya la, fungsi phytonatal ni dia membuang lemak atau memudahkan buang air besar atau ada fungsi2 lain.

dia suruh makan at least 2biji sehari saya makan 1 biji sehari sebab kalau 2 biji, 3 kali ke tandas. tu yg tak tahan tu

210.195.150.:-)

aN_Ne
Ahli Baru
28. Dihantar pada 03hb Februari 2006, 12:21:07 tghari    [Edit]
assalamualaikum..
nak tanya, selain pantang-larang dari segi pemakanan, ada x pantang-larang yg kawan2 amalkan dari segi pergerakan badan contohnya, masa baring/tido, masa nak bangun dari baring, etc...

60.50.240.:-)

just4fun
Ahli Produktif
29. Dihantar pada 03hb Februari 2006, 1:55:45 tghari    [Edit]
quote:
nak tanya la, fungsi phytonatal ni dia membuang lemak atau memudahkan buang air besar atau ada fungsi2 lain.

dia suruh makan at least 2biji sehari saya makan 1 biji sehari sebab kalau 2 biji, 3 kali ke tandas. tu yg tak tahan tu

ini fungsi2nya:

Membantu membersihkan rahim dengan mengeluarkan angin lendir dan darah kotoran dalam sistem badan. Menyegarkan fungsi rahim serta mengeluarkan susu yang segar dan menambahkan daya tenaga semasa pantang. Mengimbangkan kembali sistem badan. Memperbaiki perjalanan darah. Meringankan dan mengencangkan badan. Baik untuk membuang lemak dan sakit anggota, angin merian, kembung perut, melawaskan buang air besar dan air kecil. Memelihara kesihatan dan kecantikan.

tentang berapa biji sekali makan tu, bergantung pada kesesuaian badan kita...kalau terlalu kerap ke tandas, boleh kurangkan dos. lagipun 1 biji tablet bersamaan dgn khasiat 4 biji kapsul atau 2 paket serbuk herba.

* Mesej ini telah disunting oleh just4fun pada 03hb Februari 2006, 2:15:19 ptg

--------------
http://biosegar.blogdrive.com

218.111.39.:-)

erlena
Ahli Baru
30. Dihantar pada 04hb Februari 2006, 12:07:04 tghari    [Edit]
thanks Just4fun...

Anne, masa baring mak saya suruh tinggikan bantal. atau tido atas kerusi malas, kepala ditinggikan macam 75darjah, sebab mak kata tak nak bagi angin meroyan naik ke kepala, tak tahu lah.... ikut aje org tua nye petua,
telinga sumbat bawang putih tak nak bagi agin masuk, tido kaki rapat, kalau org lama dia ikat 2 kaki.

210.195.150.:-)

farmin
Ahli Setia
31. Dihantar pada 07hb Februari 2006, 12:42:46 tghari    [Edit]


askm..dah lama x masuk topik ni yelah dah bersalin dah pun anak pun dah setahun dah...emmm seronok gak nyer dah lama ni bila bukak balik teringat lak kisah masa mengandung dulu..alhamdulilah farmin selamat melahirkan anak pada 18/1/2005 jam 11.35 malam kat kg...rasanyer baru semalam...kenangan bersalin memang indah sekali mujurlah xder apa apa farmin bersalin normal ...esoknyer terus balik umah dan berpantang...mujurlah farmin ada print skali thread nih....tima kasih sumer
ni gambar anak farmin...

* Mesej ini telah disunting oleh farmin pada 07hb Februari 2006, 2:50:43 ptg

--------------
Kiamat sudah hampir...bertaubatlah saudara islamku..

161.142.24.:-)

SunMi
Ahli Baru
32. Dihantar pada 20hb Februari 2006, 11:43:07 pagi    [Edit]
salam....
kaklonglin,
baper harga set bersalin dari AMWAY tu ?

tQ

203.121.36.:-)

raslank
Ahli Baru
33. Dihantar pada 20hb Februari 2006, 1:08:32 tghari    [Edit]


nak tanya ..ada sapeČ diantara anda semua yg pernah pakai set bersalin sendayu tinggi?..coz i lagi 3 bln dah nak bersalin..so nak tau juga sendayu tinggi ni ok ke tak...untuk anak pertama i makan nona roguy...tp x larat kalau kerap buang air besar

218.111.155.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005