Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 6hb Dzulhijjah 1435 @ 01hb Oktober 2014, 05:54:21 pagi
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Automotif  
(Pengendali : zacks)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh tekanan tayar : tekanan masa pam tayar
abg_dol
Ahli Setia
1. Dihantar pada 28hb September 2005, 01:27:35 pagi    [Edit]
selamat pagi.
saya nak tahu biasa bila kita pam tayar, berapa tekanan yg
kita patut letak? adakah lain saiz tayar lain tekanannya..
ada member kata letak kat 210. tapi bila pam, nampak mcm
tayar tu kempis lg

mekasih

211.24.165.:-)

OoooD
Ahli Aktif
2. Dihantar pada 28hb September 2005, 01:52:25 pagi    [Edit]
aku pun nak tahu...
baru pagi ni cuba isi angin kat kete setelah hampir 3 thn pencen...
dah ingat2 lupa

--------------
http://jajancrispy.blogspot.com ~~teh_bunga2002@yahoo.com / 013-2040120

192.228.129.:-)

Klon
Ahli Setia
3. Dihantar pada 28hb September 2005, 02:09:53 pagi    [Edit]
Kalau rim 15' tayar 55 siri. (Standard Gen.2 r waja)

Tayar depan letak 210/31.
Tayar belakang 190/29.

Kalau tayar-tayar biasa letak 210 jer. Yang nampak kempis tu kerana tayar tu lembut.

Itu yang saya tahu la.. Kalau salah tolong pbetulkan.

--------------
~ Anda Keutamaan Kami ~ 4885 n 1014

61.6.163.:-)

rowhoney
Ahli Aktif
4. Dihantar pada 27hb Oktober 2005, 2:37:47 ptg    [Edit]
quote:
Yang nampak kempis tu kerana tayar tu lembut.
tumpang tanya..

baru ni tayar keta saya kena tukar.. guna Silverstone, keta: kelisa..

masalahnya rasa tak puas atilah tengok cam kempis ja.. bila gi kat kedai tayar, dia kata macam yang klon kata kat atas tu.. memang normal ke camtu? takpe? rasa cam tak cukup angin/pancit je..

--------------
till we meet again..... insyaAllah...

202.58.85.:-)

sTapEkET
Ahli Setia
5. Dihantar pada 27hb Oktober 2005, 2:51:05 ptg    [Edit]
aku keter wira, 195/55/15

aku bubuh 250, lepas tuh aku test pakai presure tester yang dibekal masa beli proton baru tuh... pomen cakap kalau penunjuk sampai "3", memang ngam la tuh...

tapi akunyer stail la nih, kalau nak gi travel guna hiway, memang aku bubuh 280, tapi kalau nak balik kg pakai jalan lama ngan ader lopak, beralun-alun, aku letak kurang sikit... 220-230.

--------------
-SLES9 green papaya-

202.188.158.:-)

Mann70
Ahli Produktif
6. Dihantar pada 27hb Oktober 2005, 3:19:54 ptg    [Edit]
aku dpn belakang letak 200
guna pump electronic lagi tepat bacaan

61.6.163.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
7. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 2:56:44 ptg    [Edit]
aku pam 220 psig depan & belakang............petrol station skang banyak dah guna electronic gauges yg ada 2 unit.....psig & bar.......kdg2 kesian plak tengok org terkial2 guna benda tu.......


--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.152.:-)

webweb
Pengendali
8. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 5:34:32 ptg    [Edit]
angin tayar jgn kurang sgt jgn lebih sgt.
antara sebabnya nanti masalah kat kawalan kenderaan, penggunaan minyak dll.
tekanan berbeza ikut saiz tayar, cc, dan beban muatan. nak mudah masa beli tayar check dgn penjual tu, recomended pressure. dan igt tayar ada max angin yg boleh di isi. kelajuan selamat untuk tiap jenis tayar pun berbeza. (check simbol kat tepi dinding tayar)
antara kesan mudah yg kita boleh lihat, kalau tekanan terlebih tayar akan makan(botak) kat bahagian tgh, kalau tekanan kurang tayar akan makan(botak) kat bahagian tepi. bahagian tepi ni kat 2-2 bahagian tayar tau, kalau botak makan sebelah tu kes alignment biasanya.

--------------
~why don't you worry about yourself instead~when there is a will, there is a way~

bigbos
Ahli Baru
9. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 8:53:04 mlm    [Edit]
camne ekk...
aku pon tak tahu sgt bape nak isi angin tayar ni..

emm..aku pakai kete wira tayar rim 13 je..bape ekk kena isi...

depan belakang...

aku nak balik kg ni.....cepat ekk tolong..camne nak tahu tayar kita bape keba bubuh angin ni...nak pi kedai ke tanye..

--------------
(*^*)

202.188.31.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
10. Dihantar pada 28hb Oktober 2005, 11:43:56 mlm    [Edit]
errrr.. teman biasanye pakai 300 jee..
errr.. ok ke??

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

ampmeter
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 29hb Oktober 2005, 10:25:25 pagi    [Edit]
300 psig? tak rasa mantul2 ke? pakai 4WD ke?


--------------
oh katak.....kenapa dengki sgt kat aku?

219.95.28.:-)

BoyLoCo
Ahli Produktif
12. Dihantar pada 29hb Oktober 2005, 11:54:40 pagi    [Edit]
pressure aku biasa letak 200... kalau nak racing orang cakap 190 bagus sebab grip sikit... sapa pernah isi gas dalam tayar?? katanya tayar jadik ringan.. ye ke?

--------------
Hey Ho Let's Go !!

211.24.144.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
13. Dihantar pada 29hb Oktober 2005, 11:39:36 mlm    [Edit]
ampmeter* teman pakai kete keball.
masa pakai kancil dulu pun teman belasah cam tu gakk!!

errr.. ok ke camtu? effect taya tak?

boy* mike letak gas aperrr??
kalau gas masak????

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

abede
Ahli Produktif
14. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 00:12:40 pagi    [Edit]
300??? itu dah melampau-lampau lebihnya...utk keta wira saiz tayar stendet boleh letakkan 210 depan dan belakang sama...sesuai utk jalan jauh mahupun dekat..

Kalu utk motor tayar belakang 250 depan 200

* Mesej ini telah disunting oleh abede pada 30hb Oktober 2005, 00:14:13 pagi

--------------
Jangan jadi JEBON arrr..

192.198.147.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
15. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 02:49:20 pagi    [Edit]
aisehhh silap la yek teman selama nie..!!!

kan ape..isi 210 rasa cam still kempis lagi laa..
naik dua orang pun dah cam berat je steering..

cemane??

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

K_Takuya
Ahli Setia
16. Dihantar pada 05hb November 2005, 8:42:05 mlm    [Edit]
Di tepi pintu pemandu, ada ditulis cadangan pengeluar untuk tekanan yang sepatutnya........

--------------
Nyaa ha ha!

60.49.95.:-)

dPJ
Ahli Produktif
17. Dihantar pada 08hb November 2005, 10:36:49 pagi    [Edit]
quote:
Di tepi pintu pemandu, ada ditulis cadangan pengeluar untuk tekanan yang sepatutnya


Ya betul!
lagipun stesen minyak la ni dah ada pam yg canggih
dah cukup tekanan, dia akan bagi alert END.
kalau tak silap stesen SHELL
pam biasa kena tunggu sampai bunyi2 tu berhenti

219.94.53.:-)

sTapEkET
Ahli Setia
18. Dihantar pada 09hb November 2005, 11:51:37 pagi    [Edit]
aku baca panduan untuk keter 1.3,1.5 tekanan angin dalam lingkungan 190 hingga 230. Kalau 300 tuh melampau, kalau sportrim jejari halus mau patah kalau jatuh lubang.

--------------
-SLES9 green papaya-

202.188.158.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 10hb November 2005, 03:27:13 pagi    [Edit]
quote:
1. Dihantar pada 09hb November 2005, 11:51:37 pagi
--------------------------------------------------------------------------------
aku baca panduan untuk keter 1.3,1.5 tekanan angin dalam lingkungan 190 hingga 230. Kalau 300 tuh melampau, kalau sportrim jejari halus mau patah kalau jatuh lubang.


errr.. bukan apa teman tengok kalau buat 190-230 cam lembik je tayar tuh!
akceli berapa tekanan angin yang sesuai untuk tayar standard kete kebal ekkk?

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

katakhuduh
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 10hb November 2005, 08:47:11 pagi    [Edit]
aku tak tahu mende pasal tayar ni. aku tengok kat tayar tu tulis berapa yg maksimum. banyak tu la cucuk. bila dah berbunyi pam kat stesen minyak tu aku cabut la.

210.187.105.:-)

sTapEkET
Ahli Setia
21. Dihantar pada 10hb November 2005, 10:37:57 pagi    [Edit]
nanti kalau aku jumpa panduan tuh kat stesen minyak, aku snap dan paste kat sini....he eheh tu pun kalau aku jumpa lagi lah... sbb aku jumpa tuh masa ontheway balik raya kat area jalan tg malim-batang kali.

--------------
-SLES9 green papaya-

202.188.158.:-)

kisaak
Ahli Produktif
22. Dihantar pada 10hb November 2005, 11:01:45 pagi    [Edit]
aku pun ikut panduan isi angin tayar yg ada tampal kat tepi pintu kereta tu.
kalau tayar depan 230 dan belakang aku pam 210.

--------------
mungkin...................

219.93.8.:-)

rowhoney
Ahli Aktif
23. Dihantar pada 10hb November 2005, 8:36:35 mlm    [Edit]
hehe.. ramai gak rupanya yang kurang arif bab pam tayar ni yer.. ingat kot teman sorang jer..

aku selalunya mintak tolong orang kat kedai tayar je yang check pressure n pamkan..

--------------
till we meet again..... insyaAllah...

219.92.188.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
24. Dihantar pada 11hb November 2005, 02:25:24 pagi    [Edit]
rowhoney* tu la pasal.. tapi larat setiap kali pam nak g bengkel tayarr??

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

rowhoney
Ahli Aktif
25. Dihantar pada 14hb November 2005, 09:44:40 pagi    [Edit]
sunsnake

larat.. sebab kedai tayar tu dekat je ngan umah aku.. wakakaka..

--------------
till we meet again..... insyaAllah...

202.58.85.:-)

sunsnake
Ahli Aktif
26. Dihantar pada 25hb November 2005, 00:02:44 pagi    [Edit]
laaaaa... ye ke??

depan umah teman ada kilang ADABI..
kang kalau teman tanya jaga depan kilang tu pasal angin tayar
mau dihentaknye kepala teman dengan cota!!!

--------------
"anak sapo la nih???" Maccchhhaaaaaa!!!

219.95.104.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005