Sembang² Sembang²
PENGUMUMAN : sila klik disini Laman Utama Login
Syarat Penggunaan | Enjin Carian | Soalan Lazim | Arkib 2hb Syawal 1435 @ 30hb Julai 2014, 5:04:20 ptg
  Salam sejahtera
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Resepi , Hiasan & Fesyen  
(Pengendali : LangBuana, harsha)  

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru
Dihantar oleh MANIK : : contoh jahitan manik di baju
Ngel83
Ahli Aktif
1. Dihantar pada 19hb September 2005, 05:40:36 pagi    [Edit]
kite nk tanye kot2 ada sesape kat sini yg terer jahit manik di baju, bleh tak paste gambo kat sini??
tetiba kite ada semangat lak nk blaja buat utk baju raye nnt.. hehhe..
sudi le kiranye tlg ajar saye ni..

erk.. klu dh ada topik ni sori la ek..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
2. Dihantar pada 19hb September 2005, 09:18:19 pagi    [Edit]
topik kat wanita melayu.com ada kut....

kat sini takde lagik rasanya..

Nih saya kasik contoh manik2 yg saya jahit ... contoh yg agak senang utk dibuat.. baju raya saya pon lom buat lagik.. baju dah potong.. jahit tepi pon belum... harap2 leh siap cepat dah jahit manik... kalo tak jadik cam tawun2 sebelumnya...esok nak raya.. malam raya dok jait manik... kes..kes..kes..










--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
3. Dihantar pada 20hb September 2005, 00:14:51 pagi    [Edit]
akak, gamba no 3 tu, yg putih tu manik gak ke?? ke batu yg mcm berlian kat tudung tu?? lawa ar.. leh tiru ni.. hehhe

herm.. ni kite ada paste gamba kat forum lain.. mintak maap la ek kot2 ada tuan empunya diri kat sini.. kite pinjam je gamba ni, baru nk blaja buat..












--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
4. Dihantar pada 20hb September 2005, 01:39:10 pagi    [Edit]
Ngel83

ha ahh ... Yg putih tuh manik bulat .. over expose plak gambo even tak pakai flash.



suka tengok yg nih.... kiutnyer...
kalo boring boh kat hujung kain ajek boley buat taburan secara rawak kat baju... sonang ajek nih leh tiru... boley ka??? hehehehhehe...


Dedulu rajin buat kat Leher baju... sikarang jangan harap... membazir ajek nanti tutup pakai tudung sehsia bubuh manik...

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 20hb September 2005, 01:41:15 pagi

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
5. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:10:36 pagi    [Edit]
ooOOoo manik bulat.. ku ingatkn berlian.. hehhe..

akak nk tiru yg tu eh.. tiru le.. bukan kite nyer design pun..
kite pun tiru yg org.. huhuhu

akak slalu beli manik kat ne eh? nak cari le tmpat yg murah2 skit..

herm.. apsal kite bdua je ni.. org lain tak mo join ke..?
tak pe ar... berdua pun bdua le.. janji ada gak org nak melayan saya ni..

tu yg cyg kat akak tu.. hek hek

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

noris294
Ahli Baru
6. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:19:38 pagi    [Edit]
cantiknyer...

noris pandai jahit mcm yg kain color hijau tu aja...
teringin nak jahit mcm color purple tu pulak...nampak tebal sikit maniknyer...

tapi..tak tau mcmana nak susun...leh tolong ajar tak kat sini...?

terima kasih banyak2...

203.106.229.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
7. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:20:59 pagi    [Edit]
Ngel83

hehehehhe...
depa takde hobi jait manik kutttt... ekekekke..
takpe.. meh akak jek layan Ngel... sbb akak suka bangat ngan manik2 nih...

Akak biasa beli kat Sayang You.. beli jenis timbang murah skek... ekceli murah banyak.. kalo sale.. lagik murah ler..



--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
8. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:24:25 pagi    [Edit]


Akak biasa jait sempoi-sempoi ajek... sbb nak cepat siap dan pakai!

Nanti ada masa akak amik gambo baju yg rajin terlebih punya jait manik...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
9. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:39:37 pagi    [Edit]
noris..

kite pun tak tau camne nak jahit.. nnt main bantai je la..
tak pun tnye le akak white cabai kite ni.. dia mesti terer..
kan akak kan..? hehhe..

kat sayang you eh.. orait, ari jumaat ni time lunch leh le gi serang
sayang you kat jln TAR tu..
muahahaha tak sabar nyer nk jahit..

tp.. klu tak jadi camno? ni le 1st time nak menceburkn diri dlm bidang ni..
huhuhu

akak jait sempoi2 pun cantik..

nnt paste lg ek gambo.. kite tau akak white cabai kite ni kan rajin org nyer..
nah munge..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
10. Dihantar pada 20hb September 2005, 03:50:28 pagi    [Edit]
noris

Aku nak menerangkan dalam lisan nih tak retilah pulak...
tapi dia lebih kurang jek macam teknik baju hijau tuh.. cara susun jek berbeza skek... dan maniknya ditebalkan lagi... jngan susun kaler pepel dulu.. pastu baru kaler putih... lecey skek nanti dia boley jadik bengkang-bengkok...

Tapi kalo nak wat camtu pon tak salah... aku pesen takde law dalam jait manik... asalkan jahitan belakang kemas, tak longgar dan tak berserabut cukup.

Kalo poie kelas menjait manik.. tentu ada cara terbaik... dan itu aku pon tak belajo... kena tanya sifu... hehehhehe...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

maizana
Ahli Produktif
11. Dihantar pada 20hb September 2005, 04:06:40 pagi    [Edit]
Ni.. contoh jahit untuk hiasan... boleh terima ke?


--------------
Arkitektur Makeup, Jahitan dan Masakan 012-3817292

203.121.44.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
12. Dihantar pada 20hb September 2005, 04:17:46 pagi    [Edit]
kak mai..

buleh.. tepek je gamba yg ada.. janji ada manik.. hehhe..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

fazyan_77
Ahli Produktif
13. Dihantar pada 20hb September 2005, 04:47:31 pagi    [Edit]
cantikkk arrr...camna nak jahit tuuu..kene tengok guide dia duluu kerr..atau pakai main hentam jerr...camna lak ngan dia punya design...teruja laa nengok design korang...cantikkkkk sangatt

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
14. Dihantar pada 20hb September 2005, 04:50:43 pagi    [Edit]
akak fazyan..
klu kite main hentam je.. hehhe..
al maklum le baru nk jd amatur..
lain le sesape yg pro..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

fazyan_77
Ahli Produktif
15. Dihantar pada 20hb September 2005, 04:56:04 pagi    [Edit]
cam na adik Ngel leh dapat design yg cantik2 tuu?

--------------
kHiDmAt wIriNg..

219.93.8.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
16. Dihantar pada 20hb September 2005, 06:11:53 pagi    [Edit]
uikss.. adik Ngel..
manje le plak dengar..
nak munge utk akak fazyan tercyg..

design2 tu kite dpt kat cari.com..
nk msk tnye org kat situ, kite tak register lak..
tu yg gi copy gamba tu, tnye kat org kat sini lak..

erk... kenal ke design tu??
jgn le tuan pnye design tu marah ngan kite..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

noghoy
Ahli Aktif
17. Dihantar pada 20hb September 2005, 07:29:01 pagi    [Edit]
Aku mmg nak belajo jahit manik ni,tp susah ker hah??nampak cam senang jer.Ajo ler skit step2 nye....

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

203.121.49.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
18. Dihantar pada 20hb September 2005, 08:00:26 pagi    [Edit]
hoh bahayer nih..
nampaknyer gambo akak kena bubuh byline kat gambo.. kalo tak nanti Ngel83 kopi paste kat lain website .. moekekekkkke

noghoy...
camne ek nak cakap... kalo cakap senang... nampak susah...
nak kata susah.. sebenarnya senang ajek...

Yg penting tau menjahit .. tekun ..dan ader minat ... kalo taktau menjahit langsung tuh yg jadik susah skek. Aku pon TAK PERNAH belajo... ikut suka jek buat terai-terai .. mula2 henyot2 .. kali ke2 buat dah cantik skek... lama2 terer ler.

Pernah dengar TEORI PENIRUAN DALAM SENI? kalo bebudak Art en Design belajolah nih semua... senang cerita.. kalo tak tau .. dan rasa susah... tiru jek dulu ... pinjam sapa2 punya baju dan ikut ajek ler... dah terer leh buat sendirik dengan design yg advance sikit.

Kak zana..
meriahnya manik... corak kat beg ker apa nih ek?

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Ngel83
Ahli Aktif
19. Dihantar pada 20hb September 2005, 08:19:57 pagi    [Edit]
akak whitecabai ku cyg..

jgn le akak risau.. sbb kat tmpat lain kite tak register pun..
MDC le satu2nye tmpat kite posting memosting ni..hehhe..

tp glemer what.. design akak menjelajah seluruh forum yg ada..
sib baik le kite tak de register kat mana2 dah..

--------------
L.I.B.Y.A <LoVe iS bEautiFuL.. yOu aLsO!>

219.94.125.:-)

noghoy
Ahli Aktif
20. Dihantar pada 20hb September 2005, 09:03:31 pagi    [Edit]
cabai putih

Ko jahit cantik arr,dah byk design tu..
betoi le ko cakap tu..aku ingat aku nak try belajo le buat,bkn apa utk aku nye baju sendiri jer..Tapi kan aku nak tanya, kalau nak beli manik tu berapa packet or kalau timbang berapa byk nak guna kalau nak jahit kat ujung lengan baju kurung?
Jahit manik ni mcm kita jahit sembat gak ker?..

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

203.121.49.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
21. Dihantar pada 20hb September 2005, 09:46:19 pagi    [Edit]
Ngel
ahaks.. kekekekkkek..

noghoy
Takde ler cantik manapon... sajek jek nak kongsi.. ramai lagik yg jait cantik2... kekekkke...

Ha ahh.. lebih kurang jait sembat ajek... Hantam jek memula tuh .. silang2 ajek manik tuh.. buat patern senang2 dulu ... gerenti jadik punyer... ekekkeke..

Nak beli berapa banyak tuh.. bergantung pada pakai berapa byk color dan jenis maniknya... manik besar ker.. manik kecik ker.. manik lonjong ... dsb.
Aku nak cakap pon susah .. ermm.. kenkadang aku beli lebih.. tak habis leh jait kat baju yg lain.. Beli packet2 nih bagi aku mahal.. lelebih lagi kalo beli manik yg sepesel skek... mau 5-7 ringgit satu packet.. bukan byk sangatpon.

Better beli dalam gram.. boley beli ikut suka kita .. paling banyak aku beli 30g... nak pakai sikit.. 10-20g pon cukup. Campur2 jadi banyak... Manik yg pesen berat/mahal/cantik.. . lebih skek ahh..

Jahit manik nih macam hobi yg lain jugaklah... hobi yg kena duduk dan buat dgn tekun.. Kawan serumah aku dulu iyo-poyo nak belajar.. last-last aku yg jahit baju dia sampai habis...

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 20hb September 2005, 09:48:30 pagi

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

noghoy
Ahli Aktif
22. Dihantar pada 21hb September 2005, 02:00:41 pagi    [Edit]
cabai

kwn ko tu tak istiqamah.. ...tima kasih le sbb bantu aku,aku nak cuba lar buat tapikan kat kedai mana ada jual manik yg timbang tu?aku ingat nak gi cari kat jln TAR,kat kedai 'sin you' tu ada tak?

--------------
Akojaya Discount 5%,Halle Nano 0192711525/ainulsyaira@hotmail.com

203.121.49.:-)

Lynnda
Lynnda
Pengendali
23. Dihantar pada 21hb September 2005, 03:32:15 pagi    [Edit]


Madam Cabai

nak tempah jait manik kat ko lek tak?

lawo ler

--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

whitecabai
Ahli Interaktif
24. Dihantar pada 21hb September 2005, 04:07:34 pagi    [Edit]
noghoy
kedai sin you tuh tak pasan la plak... lama tak masuk kedai barang kawen sejak dah kawen nih... hehehehhe... Kedai "sayang YOU" konpem ada. ... kat building semua house tuh kat tingkat bawah ader kedai jual timbang .. lupa nama... kat tingkat 5 atau U5 tak shilap ( kat lif ada tulis) ada jual manik timbang.

Lynnda
hhehhehehe.. aku nih tak amik tempahan even kawan2 ramai nak menempah... Boley jait ada hati nak amik tempahan tapi takut la plak masa lapang aku terbatas .. kau tau-tau jek ler hobi aku nih.. hehehhehee..

Kang lambat siap org marah. Kalau aku excited tuh 2-3 hari dah siap.. lebih excited tak tido malam buat sampai siap... angin tak excited datang.. berbulan2 pon boley terbengkalai...

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

noris294
Ahli Baru
25. Dihantar pada 21hb September 2005, 04:16:26 pagi    [Edit]
noris selalu beli manik tu kat bunga riben kat City One (sebelah ngan Semua House)... manik tu ok la...buatan jepun...sbb kwan mak (datin) cakap cari yg jenis jepun...lebih berkilat dan tahan lama...

bila kita basuh kain pun, still ok lagi la...tak tau le pulak next time dah lain pulak jadinya...

noris beli paket bukan timbang...ok takk??? mana lg bagus kalau nak compare ngan kat Sayang You tu...??

tq.

203.106.229.:-)

whitecabai
Ahli Interaktif
26. Dihantar pada 21hb September 2005, 04:22:27 pagi    [Edit]
Berapa harga U beli Norish sepeket?

kat Sayang You manik dia banyak... tapi manik yg cantik2 agak limited berbanding kat bunga reben ... nak cun melecun punca manik.. kat bunga reben ok juga cuma agak mahal bagi aku kalo nak beli banyak. Apapon terpulang budget.

bab tahan lama tuh setuju juga...

saya ada beli manik yg cantik berkilat2 .. kilatnya letak dalam lubang manik... tapi after sometime kilatnya hilang dan jadik hitam2 skek... still ok tapi tak berseri dah ler.... next time tanak beli manik cengitu dah...


Manik yg panjang2 nih maksud saya.. memula cantik... lama2 tepi2 dia jadik hitam2 ... kire macam manik masuk angin la.... moekekekkeke

* Mesej ini telah disunting oleh whitecabai pada 21hb September 2005, 04:35:07 pagi

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Lynnda
Lynnda
Pengendali
27. Dihantar pada 21hb September 2005, 04:38:23 pagi    [Edit]
manik pun ada masok hangin ekkkkk

syok aa anak hang pakai baju manik manik....

errr.. lupa lak.. anak hang laki ker pompan ekkk....

--------------
http://pengantin.fotopages.com-012-2399629,KRYOLAN Supplier,YM:yarntz, nlynnda@yahoo.co.uk

whitecabai
Ahli Interaktif
28. Dihantar pada 21hb September 2005, 05:02:55 pagi    [Edit]
Lyndaa...

anak den Pompuan .. heheheh
raya nih ingat nak buat baju manik tok dia...
ayah dia dah kata toksah!... baju kurung2 sumer toksah.. baru umur setahun
serba serbih nak pakai baju kurung... kecik sangat!
Alangkan baju manik aku dia sibuk nak kolom masa dalam dokongan... hehehhe..

--------------
:: << CONSISTENT >> ::

203.121.86.:-)

Aubryzal
Ahli Setia
29. Dihantar pada 26hb September 2005, 06:11:37 pagi    [Edit]
manik kalo taknak ia jadi pudar & hitam..... korang kena beli yang buatan jepun. bukan buatan cina, korea atau taiwan.

--------------
*Pakej perkahwinan mengikut budget anda*

61.6.39.:-)

ArWEeNa
Ahli Produktif
30. Dihantar pada 27hb September 2005, 05:52:03 pagi    [Edit]
teruja tgk hasil2 jahitan manik kat sini, tadi dah beli manik,nak try jahit kat baju raya..

--------------
:~Cinta datang dari mata, Benci datang dari hati~:

218.208.214.:-)

alina
Ahli Setia
31. Dihantar pada 27hb September 2005, 08:45:49 pagi    [Edit]
uiii..cantiknya design..naik mata menengoknya...memang dari dulu minat ngan baju yg ada manik2 nih...kalau ada sesapa tahu bayar upah utk jahit manik nih berapa ya? klau ada sesapa tahu taylor yg boleh jahit manik2 nih kt area pj nanti tlg inform yer...

--------------
hanis & nisa permata hatiku

218.111.30.:-)

nor_irnasz
Ahli Aktif
32. Dihantar pada 27hb September 2005, 09:02:53 pagi    [Edit]
cantik la...
irnasz pun baru belajar nak buat jahit manik ni...
saje suka2...hehehehehheehe, sebab tgk org buat mcm senang jek, cantik plak tu...hehehehe, tapi geram gak tgk kalau jahit tu jadik bengkang bengkok, henyot benyot...heheheheh

--------------
@---;IRNASZ---'-;----

210.19.196.:-)

Cetak Ruangan Ini | Balas Mesej | Hantar Topik Baru

Pendaftaran | Syarat Penggunaan | Senarai Hitam | Enjin Carian | Soalan Lazim
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005