Sembang² Sembang²
  23hb Oktober 2014, 1:52:54 tghari
Melayu.com   »   Sembang²   »   Sembang Kesihatan, Petua & Kecantikan
(Pengendali : boboiz, piqah)
Dihantar oleh Ibu Mengandung : Susu apa yg sesuai dan berkhasiat......berikan pandangan anda
hazdi 1. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 12:49:56 tghari   
,

Saya nak tahu susu apa yg disarankan utk ibu mengandung.
Di pasaran ada ANMUM, ENFAPRO dan bermcm2 lagi.

So sudi-sudikanlah bagi pendapat anda yg pernah minum susu utk ibu mengandung.

Dulu saya minum MAMA SUSTAGEN tapi sekrg ni dah takda atau dah tukar nama saya pun tak pasti...
Sebab ada sesetengah org berpendapat minum susu ni boleh kurangkan loya dan morning sickness jugak.....
cikwan 2. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:08:35 ptg   
hmm... nak share gakla. cikwan la ni minum anmum. tapi kan, pepagi asyik ceret jer. bila dah tghr baru ok. sebab susu ker. masalhnya everyday plak tu. kalau sesekali bley gak kata sebab salah makan. cikwan minum anmum pagi segelas, malam segelas.
ella973 3. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:29:18 ptg   
amik protein powder pun ok gak.. soya based
nafizah 4. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:31:09 ptg   
saya pulak minum enfamama~ perisa vanilla & coklat , so far rasa sihat jer.. alhamdulillah, peknen ni tak de apa2 masalah teruk2...
cikwan 5. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 3:37:30 ptg   
ella ni mesti nak promote soya cosway ek.. ekekek

hmm.. nanti bila abis anmum cikwan nak tukar susu lain la plak.
ella973 6. Dihantar pada 15hb Mac 2005, 5:13:51 ptg   
cikwan

yg protein powder bukan cosway tapi amway punyer
kalau tak pregnant pun boleh amik, nanti leh buat kulit gebuu
eynda 7. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 00:18:23 pagi   
Eynda sekarang ambil Enfamama perisa coklat....
Ashsha 8. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 02:03:33 pagi   
eynda..sedap ke enfamama coklat tu?kak ipar sha minum asyik muntah jer..masa dulu sha minum anmum je.yg takde perisa apa2..samada vanila atau coklat..tekak tak leh terima la..
acen1010 9. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 08:52:20 pagi   
Shaklee Energizing Soy Protein most prefered. Why? Pasal dia non-GMO (Genetically Modified Organism). Selamat diminum tanpa was2. Lelaki, perempuan, kanak2, ibu mengandung or diebetec patient pun leh minum!

Mendapat khasiat soya as well, tinggi kandungan protein, rendah lemak, membekalkan tenaga jangka panjang with 0% kolesterol.


hazdi 10. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 09:51:10 pagi   
ada sesapa tahu nama susu ibu mengandung keluaran Wyeth tak?

maaflah dah lama tak pregnant so tak tau jenama2 terbaru susu ibu mengandung ni...
syikin72 11. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:53:50 pagi   
hazdi,
enfamama tu keluaran wyeth le... masa syikin pregnant aritu minum anmum coklat & enfamama vanilla.. selang seli le.. klu tak jemu nanti....
cikwan 12. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 10:57:02 pagi   
cikwan minum anmum kena ceret beret. semalam cakap kat dr. doktor kata agaknya perut cikwan alahan ngan laktosa lam susu tu... kena berentila... nasib baik beli tin kecik... doktor soh makan buah... yeyeyye.. tu tugas hubby kena beli buah...
eynda 13. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:51:15 pagi   
Ashsha,

Boleh la tahan....actually eynda tak suka minum susu tambah2 lagi yg takde perisa tu....kalau susu yg dlm kotak macam dutch lady strawberry or coklat tu eynda minum le. Yang kena bancuh ni kurengg sikit......Tapi sebab tengah try pregnant ni terpaksa le ditelan jugak....
cha 14. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:54:27 pagi   
Hazdi
Susu utk pregnant mom keluaran wyeth namanya Wyeth Mama... susu utk baby/toadler keluaran wyeth lak wyeth gold (step1/2...)


syikin
Enfamama bukan keluaran wyeth, tapi keluaran Mead Johnson. Susu keluaran MJ utk baby/toadler adalah Enfa... (pro/grow/kid)

*******
tapi during my pregnancy dulu, cha minum susu tukar2.. 1 tin anmum, 1 tin enfamama, ikut selera dan mood gak… ihiks.. so takda la rasa jemu… but to me anmum lebih sedap..
* Mesej ini telah disunting oleh cha pada 16hb Mac 2005, 11:58:41 pagi
hazdi 15. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 11:54:37 pagi   
dah call wyeth pasal susu pregnancy then wyeth kata enfamama bukan
produk keluaran wyeth...nama produk wyeth adalah WYETHMAMA

susu tu bleh campur dalam jus buah2an....

nak pi survey la lunch time ni
syikin72 16. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 12:00:44 tghari   
alamak.. salah info le... sorry ar.. sebab masa pregnant aritu belek gak tin tu.. ada gak terbaca wyeth mama.. tu le.. byk sgt susu yang syikin minum untuk tukar-tukar selera..
cha 17. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 12:23:09 tghari   
quote:
doktor soh makan buah... yeyeyye.. tu tugas hubby kena beli buah...
cikwan
memang bagus makan buah even bukan masa pregnant... bagus juga if rajin makan buah delima. good for brain too..
Ashsha 18. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 6:05:43 ptg   
eynda..try pregnant?nombor berapa?sha pun tgh planning.. tapi kena tunggu habis 'coti' dulu...
Imah80 19. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 6:21:54 ptg   
Saja nak kongsi....

Imah dari first baby sampailah mengandung yg ketiga ni, minum ANMUM. Mula2 dulu memang macam loya nak minum, pas tu Imah cuba buat guna AIR SEJUK dlm freezer, baru boleh minum......emmmmmm sedap pulak rasanya, macam coklat. sejuk jer masuk tekak.
Ashsha 20. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 7:05:58 mlm   
imah...ye ke pakai air sejuk rasa best??? nak try ler....
Imah80 21. Dihantar pada 16hb Mac 2005, 7:07:52 mlm   
Ashsha, trylah.....imah rasa memang sedap.......
cikwan 22. Dihantar pada 17hb Mac 2005, 11:22:06 pagi   
cikwan dah stop minum anmum sebab asyik ceret jer. dr kata sebab alah susu kot. nasib baik beli tin kecik.
maz3d 23. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 1:18:06 tghari   
Susu Anmum ni kan ada bau lembuxleh tahan la....sekrg ni maz minum susu
dumex mamil mama (warna pink) ...mmg sedap xde bau langsung...tapi rege
lebih mahal la tu yg x tahan..pastu susah nak cari tin besar..
aDiYa 24. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 2:32:14 ptg   
eh..cikwan pun dah peknen eh??tahniah
maz3d 25. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 3:27:33 ptg   
aDiya .....mazpun heran gak kalu baca kat topik lama2 tuh mcm cikwan pernah
peknen jer...tapi dari sekrg dah boleh minum susu peknen ni xyah tunggu masa peknen baru nak minum....
aDiYa 26. Dihantar pada 30hb Oktober 2005, 3:46:43 ptg   
erm...ntah la. adiya dolu2 pun..minum enmum jek.
maz3d 27. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 06:45:54 pagi   
selamat pagi semer..... ...

sekrg minum susu apa lak....try la dumex mamil mama sodap x bau lembu tau...
cuma rege tu lebih mahal dari anmum la..
aDiYa 28. Dihantar pada 31hb Oktober 2005, 9:40:53 mlm   
semuuuua.....semua ok??
eyzlyn 29. Dihantar pada 02hb November 2005, 9:45:47 mlm   
aku minum susu lembu jer ( perisa coklat). kira oklah dari tak minum langsung
buazo 30. Dihantar pada 07hb November 2005, 12:57:00 tghari   
aku minum susu anmum aje..
tp segelas sehari...
yusmar 31. Dihantar pada 07hb November 2005, 2:59:55 ptg   
Seingat saya masa mengandung yg lepas minum susu anmum setakat 3 tin je. Lepas tu minum susu segar atau susu dlm kotak. Sebagai tambahan saya ambik yogurt dan soya. Bukan apa yg bancuh tu slu lupa dan....... malas!.
buazo 32. Dihantar pada 07hb November 2005, 3:14:25 ptg   
quote:
Bukan apa yg bancuh tu slu lupa dan....... malas!.


sama ler kita...
maReeyo 33. Dihantar pada 08hb November 2005, 11:37:16 pagi   
mareeyo minum susu anmum..
erm.. sampai bile nak amalkan minum susu ni ekkk.. sampai nak bersalin ke?
nafizah 34. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:01:50 ptg   
pasal susu ni kan, dulu saya makan susu enfamama... eemm... sepanjang peknen abis nak dekat 8 tin jugak la.. mmg siang mlm saya minum susu tu, kalau tak mmg hubby bising.. tp bagus jugak tau, saya sakit gigi masa peknen, tp bila minum susu tu banyak, sakit tu makin berkurangan...
hasilnya? tulang baby says pun tak de lah lembut sgt..
wanli 35. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:11:41 ptg   
hehe.. saya minum EnfaMama.. tp skali skala jerk.. bila kena suruh ngan hubby baru minum.. kalu x kena suruh.. xde nyer nak minum..
Virgo76 36. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:22:08 ptg   
Selain Enfamama dan Anmum, ada tak susu lain yang tak meloyakan tekak. Sebabnya saya susah sangat nak minum susu tepung ( tak tahan bau ). Tapi minum juga sebab ingatkan baby. Tapi ada cadangan tak untuk susu lain ? please............
wanli 37. Dihantar pada 08hb November 2005, 3:25:25 ptg   
virgo,

kalu x leh minum susu.. minum soya je pun bleh..
jamd 38. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:15:28 ptg   
jamd pregnant dulu minum susu annmum yg biasa ...bukan perisa coklat...pastu anak2 lak continue dgn susu essential....coz dari kilang yg sama
zurina77 39. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:49:58 ptg   
Aku pun masa pregnant dulu amik susu anmum..
aku suka rasa susu yg ori.. kalau yang perisa2 ni tak berapa suka..

quote:
mareeyo minum susu anmum..
erm.. sampai bile nak amalkan minum susu ni ekkk.. sampai nak bersalin ke?



Masa aku lebih kurang 8 bulan baby aku agak besar..
Dr check aku takde darah tinggi..
Pastu Dr tanya minum amnum ke?..
aku pun iya kan je la..
pastu Dr suruh aku tukar apa2 susu yang hi calcium..
Dr cakap susu anmum mmg bagus terutama masa plan utk pregnant dan awal pregnant. bila dah masuk trimester ketiga cari susu hi calcium.. yg bukan specific utk ibu mengandung pun takpe..
yusmar 40. Dihantar pada 08hb November 2005, 4:54:29 ptg   
virgo
Kalau takleh jugak cuba sejukkan dulu sblm minum. kalau rajin buat milk shake tambahlah buah...saya suka pisang sbb anak lelaki kut. Kalau kat opis saya bancuh susu tu campur oat/milo..tapi kosong pun saya boleh minum cuma time lapar saya buat gitu le. ATAU minum susu tu ngan cereal seperti honey star, honey flake atau yg lain2. Yang ni slu time mlm mesti tak lepas...suka sgt.
kida 41. Dihantar pada 09hb November 2005, 10:03:15 pagi   
Kawan˛, Mcm Kida ni tak suka minum susu.Boleh tak kita telan jea vitamin susu dari Cosway tuh. Selain dari sus, milo boleh minum tak?
yusmar 42. Dihantar pada 09hb November 2005, 10:51:12 pagi   
kida tengah mengandung ke sekarang...berapa bulan?.
kida 43. Dihantar pada 09hb November 2005, 2:22:42 ptg   
Kida,
Agak˛ tu sebulan lebih la.Belum p check kt doktor.Cuma wat pregnancy test sendiri, nampak ada 2 garisan.Skrg tengah dok enjoy penin kapla nih.
Bila tengahari jea, terus tido.
yusmar 44. Dihantar pada 09hb November 2005, 6:02:56 ptg   
kida tahniah!. Ada pm kat awak.

maReeyo bergantung...kalau anak besar sgt doc akan suruh kita berenti atau gantikan ngan susu hi calcium. Kalau menyusukan anak nanti elok teruskan minum.
maz3d 45. Dihantar pada 10hb November 2005, 12:26:57 tghari   
maz minum susu Dumex mamil mama sodap sbb xde bau. Lagipun susu ni dari sayur-sayuran...Masalahnya harga susu ni mahal dan susah nak cari..kalau ada
sekalipun dlm tin yg kecil tu sbb xde tin besar lagi buat masa ni...satu tin minum seminggu jek dah abisss..
Ashsha 46. Dihantar pada 10hb November 2005, 4:10:20 ptg   
nak tanya sikit la..baper harga DUMEX MAMIL?? wyeth mama pulak?? nak beli ni..
maz3d 47. Dihantar pada 13hb November 2005, 5:02:12 ptg   
Ashsha....susu Dumex mamil mama tu harganya rm18.50....
cikwan 48. Dihantar pada 17hb November 2005, 11:14:18 pagi   
masa planning nak peknen ari tu cikwan minum anmum tin kecik jer... pastu bila dha konpim ni, sambung jer la.. ari tu dah abis nak beli baru... tgk2 dia dah tukar anmum maternal plak..... tapi... rasa susu tepung dia kuat sangat arr... cam takleh minum jer... tapi nak wat camner, kena paksa gak.. berair2 bijik mata tahan nak muntah.....
maz3d 49. Dihantar pada 17hb November 2005, 12:20:38 tghari   
cikwan.....mazpun x tahan bau susu anmum tuh ....x sanggup nak minum..cikwan minumla bagi abis dulu ...sambil minum tutup hidung pastu minum laju2 sikit..ok la sikit....pastu nanti beli susu dumex mamil mama cam yg maz beli tuh ...
sedap dan xde bau ....
cikedis 50. Dihantar pada 17hb November 2005, 1:21:07 tghari   
masa ngandung dulu, somi belikan anmum.
tapi tak tahan dengan bau dia
padahal kalu x ngandung susu memang peberet
last2 minum air soya je.
kadang2 beli kat pasar malam, kadang2 yg yeos kotak biru tu.
jamm_vas 51. Dihantar pada 06hb Disember 2005, 9:10:30 mlm   
soya tu memang bagus tapi hati-hati ngan air gula yg di campur terutamanya yg segera(dalam kotak), gula agak tinggi...


sy keja shift + malas + selalu lupe nak bancuh air susu.. last-last amik pil susu dr CNI... senang nak bawak tempat keje atau kemana-mana. Sebotol bleh tahan dalam sebulan....



* Mesej ini telah disunting oleh jamm_vas pada 06hb Disember 2005, 9:11:15 mlm
daketor 52. Dihantar pada 07hb Disember 2005, 04:10:52 pagi   
Sesaper yg minum susu khas utk org peknen tu boleh tolong tgk tak dkt tin dia, apa beza ekk susu khas ni dgn susu yg tak khas tu?

apa yg lebihnya?

ke ni taktik manufacturer nak suh kita abiskan duit suh kita beli susu mahal2 ni ekk??

aku nak belek tin pun, aku kat oberc, sini takder la susu2 spesel ni..

ibu2 ngandung kat sini digalakkan minum susu biasa tu je..susu lembu fresh tu...
* Mesej ini telah disunting oleh daketor pada 07hb Disember 2005, 04:11:39 pagi
minah_UK 53. Dihantar pada 07hb Disember 2005, 08:23:51 pagi   
daketor,

ini ada soalan dkt website dr hamid arshat psl susu anmum (salah satu susu khas utk ibu kat pasaran)..harap dpt menjawab pertanyaan awak

quote:
DARAH TURUN WAKTU HAMIL, SUSU IBU, UJIAN KEHAMILAN

Soalan

Adakah kemungkinan seorang yang mengandung didatangai haid. Kenapa ini boleh berlaku dan sampai bulan ke berapa ianya akan berterusan, dan adakah alat ujian kehamilan yang ada di pasaran boleh dipercayai keberkesanannya?

Boleh tak Doktor bagi pendapat apakah kelebihan susu Anmum dan adakah ia dapat membantu untuk kehamilan.

Jawapan

Seseorang wanita yang mengandung memang boleh turun darah tetapi ini tidak mungkin darah haid. Sebenarnya keadaan ini melambangkan ancaman hendak gugur ataupun ia melambangkan keadaan kandungan yang luar biasa seperti kandungan di luar rahim ataupun kandungan anggur. Oleh itu penting sangat bagi puan untuk menemui doktor pakar sakitpuan untuk menentukan samaada kandungan ini normal ataupun luar biasa, sama di dalam rahim atau di luar rahim dengan menjalankan ujian-ultrasound. Jangan lengahkan, ambil tindakan sekarang untuk berjumpa dengan doktor pakar perbidanan.

Tentang ujian kehamilan yang ada di pasaran kebanyakannya adalah berkesan selepas seseorang wanita lambat haid dua minggu. Misalannya jika haid kita dijangkakan 10 haribulan dan ia belum datang 24 haribulan, maknanya puan telah lambat dua minggu dan kebanyakan daripada ujian-ujian kehamilan memerlukan contoh air kencing yang pertama di pagi hari di mana kencing itu masih mengandungi banyak hormon kehamilan. Jika ujian menunjukkan positif, maka besar kemungkinan ia mengandung, jika negatif besar kemungkinan ia tidak mengandung.

Tentang susu Anmum, lebih baiklah saya tidak membuat komen kerana ini jenama yang di dalam pasaran dan tidak beretika bagi seseorang pakar untuk membuat komen. Bagi saya apa jenis susu yang dimakan oleh ibu, walaupun susu biasa dari kotak atau tin, itu pun ada mengandungi khasiat makanan untuk ibu dan bayi. Sesetengah susu yang berjenama di pasaran hanya di tambah kandungan Vitamin sahaja dan biasanya jika seseorang itu hamil doktor juga memberi supplement vitamin dan kalsium. Oleh itu saya berpendapat memakan susu biasa sebagai sumber protin untuk ibu yang hamil adalah mencukupi.

Sekian.
Dr. Hamid Arshat



atau baca kat sini:
http://www.hamidarshat.com/sjsusubayi.htm
tenet_my 54. Dihantar pada 07hb Disember 2005, 3:07:51 ptg   
tenet pun br start minum anmum...yg biasa jerk, ok lak rasanya. kalu tak sebelum ni x blh masuk...
cikgu_taska 55. Dihantar pada 09hb Disember 2005, 1:01:04 tghari   
Aku lak masa ngandung ari tu..
minum susu gak..
tapi susu yg berperisa coklat atau stawberry..
nak beli anmum ke hapa ker mmg tak minum ler jawabnya..
so far ok jerk..heheh
bila baby lahir pun tulang dia keras gitu..
heheh
dikme 56. Dihantar pada 13hb Disember 2005, 08:46:34 pagi   
saya memang tak lalu langsung nak minum apa2 susu utk ibu mengandung tak kiralah perisa apa. masa anak no.1 beli gak la jenuh nak habiskan setin yg besar sampai 9 bulan, anak no 2 habis setengah aje. anak no. 3 tak minum apa2 susu pun hanya susu pekat manis tu je pagi petang .
eidadara 57. Dihantar pada 14hb Disember 2005, 6:44:44 ptg   


Eida time ngandung dulu minum anmum. Mahal. Minum sekerat je sbb cirit la malam2. Pastu eida beli pil kalsium kat farmasi, makan pil asid folik yg klinik kesihatan kasi tu.....sehat sejahtera.
Rosniena 58. Dihantar pada 16hb Disember 2005, 12:38:02 tghari   
ros sarankan minum susu dari zhulian (Origrow)..bebas dari pencemaran..rasa pun sedap.Cos my fren ada minum..mmg bertenaga rasa kurang meloyakan.kalau berminat ros bole dapatkan
maz3d 59. Dihantar pada 21hb Disember 2005, 11:33:48 mlm   
maknanya x minum susu anmum masih ok lagik la doc akan bagi vitamin tambahan.....minum susu soya atau tinpun boleh ...
Ashsha 60. Dihantar pada 22hb Disember 2005, 01:15:50 pagi   
berapa harganya ros?

spice07 61. Dihantar pada 22hb Disember 2005, 07:08:15 pagi   
kak spice tiap kali ngandung minum susu biasa ja.. mcm nespray centu..
ngandung yg bongsu itu hari baru le beli anmum.. tu pun kejap je minum..
hehe.. susu mmg suka tapi tu lah tak menten.. jgn tiru kak spice!!!
monica 62. Dihantar pada 22hb Disember 2005, 08:39:22 pagi   
Hai assalamualaikum....

Masa anak 1st dulu minum anmum only (x berapa sedap). This time mcm teringin nak tukar to whyetmama of enfamama...... so sesiapa yg pernah minum ke2 2 susu ni cite la sikit sedap ker idak....... bab price nampak mcm anmum murah sikit.....

tapi rindu nak minum coffee pearl kacip fatima..... bila terhidu bau jer dah rasa nak ...... sabar.......
ruhaizad 63. Dihantar pada 23hb Disember 2005, 01:04:51 pagi   
Ibu mengandung memerlukan kandungan kalsium yg tinggi....
Dan sistem imun ibu mesti dipertingkatkan lagi...
saya sarankan susu IgG Plus...
kandungan kalsium setinggi 192.5mg dan IgG setinggi 150mg per sachet
merupkan kolustrum yg terbaik yg pernah dijumpai...
Cubalah.....


Linda, 012-3873798, linda_ijad@yahoo.com
Hakcipta Terpelihara © Melayu.com 1998 - 2005